https://www.zf.ro/companii/energie/statele-mari-europene-au-pornit-in-cursa-construirii-unei-industrii-19552820
Este nepoluant şi abundent, dar deocamdată scump de obţinut. Nemţii investesc masiv în el, francezii au planuri pentru a-l produce, şi chiar şi polonezii se pregătesc pentru atunci când va deveni un combustibil mainstream. Hidrogenul este considerat de mulţi sursa de energie a viitorului, mai ales în transport, iar guvernele care gândesc strategic se luptă de pe acum pentru un rol cât mai important în viitoarea industrie.
După dezastrul nuclear de la Fukushima, cancelarul Angela Merkel a decis să desfiinţeze toate centralele nucleare din Germania. Deficitul de energie este acoperit cu gaze naturale, importate mai ales din Rusia, combustibil mai puţin poluant decât cărbunele şi care ar trebui să ajute cea mai mare ecomomie europeană în tranziţia sa care o economie verde. Însă înmulţirea neînţelegerilor dintre Moscova şi diferitele state europene face ca Berlinul să fie presat să se îndepărteze de marea putere energetică şi militară de la est.
În acest context, guvernul german a adoptat în vară o strategie naţională pentru hidrogen cu planuri de a creşte capacitatea de producţie la 5 GW până în 2030 şi la 10 GW până în 2040 prin tehnologie nepoluantă. Pentru a realiza acest lucru, vor fi investite 7 miliarde de euro în afaceri noi şi cercetare, potrivit Euractiv. Când a prezentat strategia Germaniei pentru hidrogen, la Berlin, ministrul economiei Peter Altmaier a numit documentul de
28 de pagini ,,cea mai mare inovaţie de la EEG încoace", făcând referire la pachetul de norme de reglementare a surselor germane de energie regenerabilă care a intrat în vigoare în 2000 - marea reformă energetică germană.
Cu acest ,,salt cuantic", Germania vrea să devină liderul mondial al tehnologiilor hidrogenului, a adăugat Altmaier. A fost prima dată când Germania şi-a stabilit obiective cantitative pentru producţia de hidrogen. Până în 2030, Germania îşi propune să aibă generatoare cu o capacitate totală de până la 5 GW, ceea ce corespunde cu producţia unei cantităţi de hidrogen de aproximativ 14 TWh. Până în 2040, capacitatea trebuie crescută la 10 GW.
Cea mai mare parte din energia necesară producţiei va fi asigurată de ferme eoliene offshore. Până în prezent, producerea hidrogenului din surse de energie regenerabile este posibilă numai în cantităţi mici, în aşa-numitele ,,laboratoare reale" în care se cercetează modul în care electroliza poate fi îmbunătăţită. Reprezentanţii industriei manufacturiere germane se arată neimpresionaţi, spunând că în prezent nu există vreun model viabil economic pentru utilizarea hidrogenului curat. Ei dau exemplul industriei oţelului, care depinde de cantităţi mari de gaze naturale - neutre pentru climă, susţin aceştia - şi pentru care utilizarea hidrogenului ca sursă de energie ar fi extrem de costisitoare. Industria oţelului este strâns legată de industria auto.
Luna aceasta, şi guvernul francez şi-a prezentat strategia naţională privind hidrogenul. Acesta prevede investiţii de 7,2 miliarde de euro până în 2030 şi o capacitate de producţie a hidrogenului de 6,5 GW până la acea dată. În acelaşi timp, va fi înfiinţat comitetul naţional H2 - simbolul hidrogenului molecular. În cadrul acestei strategii, ministerul mediului şi ministerul economiei au publicat planuri comune axate pe decarbonizarea producţiei de hidrogen şi proiectarea unei industrii a hidrogenului. Documentul arată importanţa promovării dezvoltării vehiculelor cu propulsie pe hidrogen, cum ar fi camioanele, maşinile pentru gunoi, trenurile şi - pe termen lung - avioanele.
În ceea ce priveşte distribuţia investiţiilor, 1,5 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru construcţia instalaţiilor de electroliză, care vor fi alimentate ulterior cu energie regenerabilă.
Aproape un miliard de euro este destinat dezvoltării camioanelor grele alimentate cu hidrogen. Potrivit guvernului, obiectivul este de a crea între 50.000 şi 150.000 de locuri de muncă directe şi indirecte în Franţa în următorii zece ani.
Strategia franceză pentru dezvoltarea unei industrii a hidrogenului a fost legată financiar în parte de planul de 100 de miliarde de euro al guvernului de recuperare a economiei din criza provocată de pandemie. ,,Scopul acestui plan este de a ieşi din criză mai puternici, cu o economie mai competitivă şi cu emisii reduse de carbon", a declarat ministrul economiei Bruno Le Maire, care va conduce noul Comitet naţional al hidrogenului din Franţa. Instituţia ar trebui să reunească permanent părţile interesate din industrie şi politică. Şi în Germania un nou consiliu naţional al hidrogenului va consilia politicienii, potrivit PV Magazine. Însă între strategiile celor două puteri economice europene există diferenţe majore. În timp ce Germania intenţionează să producă hidrogen din surse regenerabile, cum ar fi energie eoliană sau hidroenergie, Franţa insistă pentru început pe energia nucleară, care reprezintă în prezent 70% din mixul de energie al ţării. Le Maire s-a descris ca fiind un ,,avocat al nuclearului". Germania intenţionează să-şi închidă toate centralele nucleare până în 2022. Le Maire a spus şi că ţara sa ar fi interesată de o colaborare cu Germania în proiecte de hidrogen curat, iar ...lectricitÈ de France, supergurp energetic deţinut de statul francez, nu a pierdut timpul, anunţând o investiţie de pionierat în sectorul hidrogenului din Germania. Este vorba de un parteneriat pentru construirea unei centrale de electroliză de 30 de MW care foloseşte surse regenerabile.
Şi Comisia Europeană are o strategie pentru hidrogen, prezentată în iulie. Aceasta vizează creşterea capacităţii la 40 de GW şi generarea a 10 milioane de tone de hidrogen curat până în 2030. CE estimează că până în 2050 hidrogenul verde va acoperi 24% din cererea globală de energie. Însă până acolo, drumul este lung. În prezent, 96% din hidrogenul consumat provine din arderea combustibililor fosili, potrivit unei analize a Rocky Mountain Institute.
În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, PKN Orlen, companie de petrol şi gaze naturale controlată de stat, a anunţat recent construcţia unui centru de producţie a hidrogenului cu o capacitate de 600 kg / h în Wloclawek. Investi?ia va fi acoperită prin emiterea de obligaţiuni verzi pe piaţa europeană de capital. De asemenea, în cadrul unei reforme mai ample a sectorului energetic, guvernul de la Varşovia se consultă cu Agenţia de Energie Atomică a Japoniei pentru construirea unui reactor de cercetare de temperaturi înalte răcit cu gaz. Reactorul este considerat ca fiind parte a soluţiei pentru producerea de hidrogen. ,,Vedem că hidrogenul poate fi produs şi cu ajutorul energiei nucleare şi vedem că economia hidrogenului poate juca un rol important în următorii ani, mai ales aici în UE, şi lucrăm cot la cot cu alte state europene şi cu Comisia Europeană pentru construirea unui sector al hidrogenului cu industrie şi parteneri în Polonia", se arată într-un comunicat al ministerului climei din Polonia. Hidrogenul curat, în al cărui proces de producţie nu se eliberează carbon în atmosferă, este obţinut prin electroliza apei cu ajutorul energiei regenerabile sau nucleare. Pentru producerea unei cantităţi de 14 TWh de hidrogen ar fi nevoie de aproximativ 20 TWh de electricitate verde.
https://financialintelligence.ro/un-boom-global-de-energie-cu-hidrogen-de-11-trilioane-de-dolari/
La aproximativ 130 de mile sud de Salt Lake City, inginerii lucrează la ceea ce va deveni o cavitate uriașă în pământ. Este o formațiune geologică cunoscută sub numele de cupolă de sare, o coloană de sare înconjurată de straturi sedimentare și, atunci când este umplută cu hidrogen, ar putea deveni unul dintre cele mai mari rezervoare de energie regenerabilă din lume, potrivit CNBC.
Incendiile istorice care au devastat California în acest an au evidențiat îngrijorările legate de schimbările climatice și de modul în care putem face societatea durabilă. Statul american își propune să își furnizeze tot necesarul de energie din energie regenerabilă curată până în 2045, iar guvernatorul Gavin Newsom a declarat recent că vânzările de autoturisme și camioane noi alimentate cu benzină se vor încheia până în 2035. Având o foaie de parcurs aprobată de autoritatea de reglementare a statului, California va avea nevoie de aproape 25 de gigawați pentru o nouă capacitate regenerabilă, inclusiv aproximativ 8.900 de megawați de stocare, până în 2030. Proiectul Utah ar putea contribui la îndeplinirea acestor obiective.
Hidroelectrica vrea să producă hidrogen verde cu austriecii de la Verbund şi să îl transporte pe Dunăre în Europa
Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea sunt convocaţi pe 29 martie 2021 de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, pentru a aproba semnarea unui memorandum cu austriecii de la Verbund pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte de producere, transport şi vânzare a hidrogenului ,,verde" în baza proiectului ,,Green Hydrogen @ Blue Danube".
Astfel, Hidroelectrica vrea să dezvolte prin parteneriat cu Verbund hidrogen ,,verde" prin electroliza apei la scară largă în România, utilizând un mix de energie verde (eoliană off grid şi hidro on-grid), iar ulterior hidrogenul rezultat să fie înglobat într-un ulei mineral şi transportat pe Dunăre către ţări din programul Transnaţional Dunărea Interreg, precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia. Ulterior acestui pas, Hidroelectrica vrea să reconvertească uleiul în hidrogen gazos şi să îl vândă către consumatori.
,,Hidroelectrica doreşte implicarea sa în lanţul valoric al producerii hidrogenului «verde» cu prioriatate în etapa 1 – producţia de hidrogen «verde» şi hidrogenerea LOHC (înglobare în ulei - n.red). Însă, în paralel, doreşte să exploreze şi zona de desfacere a hidrogenului, căutând clienţi industriali locali, dornici de achiziţia de hidrogen", potrivit convocatorului. Sursa (https://www.zfcorporate.ro/energie/hidroelectrica-vrea-sa-produca-hidrogen-verde-cu-austriecii-de-la-19937910)
https://www.youtube.com/watch?v=b88v-WvqzeQ&t=826s
Hydrogen Fuel Cells were supposed to save the auto industry from climate change, and promised no harmful emissions from the tailpipe, just pure water. So what happened? Why hasn't the hydrogen car taken over the industry in the years since? And what future does this amazing technology have? Well, it's complicated.
Dobrogea poate deveni primul pol de dezvoltare a hidrogenului curat din Europa Centrală și de Est
Regiunea Dobrogea din România are toate premisele pentru a deveni un pol de dezvoltare a hidrogenului curat, arată o analiză a asociației Energy Policy Group (EPG), think-tank specializat în politici energetice și climatice.
Asociația se bazează pe potențialul de producere a hidrogenului din energie regenerabilă onshore și offshore, pe cererea regională de hidrogen din rafinării, combinate siderurgice și diferite sectoare de transport, precum și pe rolul strategic pe care îl poate juca Portul Constanța.
Pe drumul Uniunii Europene către neutralitatea climatică, moleculele decarbonate, cum ar fi hidrogenul, vor contribui la eliminarea ,,emisiilor persistente" din sectoarele unde emisiile de gaze cu efect de seră sunt dificil de redus – de exemplu, materia primă și generarea de căldură de temperaturi ridicate în industrie, transportul aerian și maritim pe distanțe lungi și, potențial, sistemele centralizate de termoficare, precum și stocarea pe termen lung a energiei electrice. Acest lucru va crește flexibilitatea și reziliența sistemului energetic, implicând, în același timp o creștere masivă a pieței hidrogenului. Strategia Comisiei Europene privind hidrogenul, publicată în 2020, prevede o foaie de parcurs ambițioasă pentru instalarea de electrolizoare cu capacitate totală de 6 GW până în 2024 și de 40 GW până în 2030, cu accent clar pe dezvoltarea capacităților de hidrogen din surse regenerabile și a lanțurilor valorice ale electrolizoarelor.
Viitorul studiu al EPG -Elemente ale unei strategii pentru hidrogen curat în România- estimează că în România trebuie instalate electrolizoare cu capacitate totală de peste 1,4 GW pentru a atinge obiectivele Fit for 55 în industrie și transport. Având în vedere potențialul de energie regenerabilă al țării, se estimează că hidrogenul curat ar putea fi produs în România cu un preț de sub 2,5 euro/kgH2.
Strategia europeană privind hidrogenul anticipează ca primele implementări să aibă loc în așa-numitele ,,văi ale hidrogenului", adică ecosisteme de hidrogen integrate la nivel local, care cuprind, de regulă, investiții de mai multe milioane de euro într-o zonă geografică definită. În mod ideal, aceste văi acoperă o parte considerabilă a lanțului valoric al hidrogenului, de la producție, depozitare și transport până la utilizarea în sectoare precum industria, mobilitatea și energia. Dobrogea este o locație privilegiată pentru acest concept, deoarece hidrogenul poate fi produs și utilizat la nivel regional, iar localizarea producției și a cererii în același loc aduce un avantaj semnificativ, prin reducerea costurilor infrastructurii de transport pe distanțe lungi.
Dobrogea, un pol al energiei regenerabile, poate fi și o sursă de hidrogen
Dobrogea este deja polul de energie regenerabilă al României, oferind cel mai mare potențial de energie regenerabilă și găzduind o bună parte din capacitățile eoliene de 3 GW ale țării, care se preconizează să se extindă în continuare atât onshore, cât și offshore. Așa cum arată un studiu al EPG, România are un potențial eolian offshore semnificativ în Marea Neagră, cu o capacitate naturală potențială totală estimată la 94 GW, ceea ce corespunde unei producții totale de energie anuală (AEP) de 239 TWh.
Mai mult, se preconizează o extindere a capacității actuale de 1,4 GW a centralei nucleare de la Cernavodă, situată tot în Dobrogea, cu încă două reactoare noi. Toate acestea se vor petrece într-o zonă cu cerere limitată de energie pe plan local, ceea ce poate duce la potențiale congestionări ale rețelei. Transformarea unei părți din această electricitate decarbonată în hidrogen curat ar putea contribui atât la atenuarea presiunilor asupra rețelei, cât și la facilitarea decarbonării întregii regiuni.
Cererea semnificativă de hidrogen poate proveni din industrie, în special din unitățile existente – rafinării (Petromidia), siderurgie (Liberty Galați) și ciment (LaFarge Medgidia), din sistemele de termoficare (Constanța, Galați, Tulcea, Brăila), precum și din transportul maritim (Porturile Constanța, Tulcea, și Mangalia) și aerian (Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu). Portul Constanța poate deveni poarta de acces pentru exportul de hidrogen, potrivit Mediafax. Într-adevăr, portul reprezintă unul dintre cele mai valoroase atuuri pentru acest demers. Prin crearea unei sinergii la nivelul lanțurilor valorice a eolienelor offshore și al hidrogenului, portul Constanța ar putea deveni un pol regional de decarbonare pentru întregul bazin al Mării Negre. În acest sens pot contribui și șantierele navale din Mangalia, Tulcea, Brăila sau Galați, prin construirea sau modernizarea de nave alimentate cu hidrogen curat și prin găzduirea de stații de alimentare.
Lanțul valoric al hidrogenului
Punerea în practică a proiectului văii hidrogenului din Dobrogea poate aduce beneficii considerabile la nivel național. Potrivit strategiei Comisiei Europene, lanțul valoric al hidrogenului va genera investiții între 180 și 470 de miliarde de euro până în 2050. România, în special Dobrogea, poate atrage o parte considerabilă a investițiilor din UE până în 2030, care se vor ridica la 24-42 de miliarde de euro pentru electrolizoare și 22-40 de miliarde de euro pentru sursele de energie regenerabilă aferente. În plus, investițiile în transportul, distribuția și stocarea hidrogenului în UE se vor ridica la 65 de miliarde de euro până în 2030. IEA estimează că, pentru fiecare milion de euro cheltuiți la nivelul lanțului valoric de producție a hidrogenului, se vor crea 7,2 locuri de muncă.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, punctul de plecare ar trebui să fie viitoarea strategie națională privind hidrogenul, care ar trebui susțină obiectivul dezvoltării Văii Hidrogenului din Dobrogea. Acest lucru ar trebui consolidat printr-o strategie națională de decarbonare industrială. Proiectul poate fi dezvoltat pe etape. Inițial, Dobrogea poate deveni o vale a hidrogenului la nivel local, la scară medie, cu accent pe industrie. Proiectele locale de producție curat pot furniza hidrogen pentru mai mulți consumatori industriali și transportatori. Ar trebui să fie vizată mai întâi înlocuirea aprovizionării cu hidrogen produs din surse fosile și a altor procese industriale cu emisii mari de carbon. Pe termen lung, prin valorificarea potențialului de energie regenerabilă ieftină al României, Dobrogea se poate dezvolta, devenind o vale a hidrogenului la scară internațională orientată spre export, având ca punct nodal Portul Constanța.
Sursa. (https://www.descopera.ro/dnews/19869213-dobrogea-poate-deveni-primul-pol-de-dezvoltare-a-hidrogenului-curat-din-europa-centrala-si-de-est)
Strategia naţională pentru hidrogen ar putea fi gata la începutul anului 2023 – Ministerul Energiei
Ministerul Energiei şi-a propus să realizeze strategia naţională de hidrogen într-un interval de un an, a afirmat, luni, Tudor Toncea, reprezentantul direcţiei Politici Energetice, Green Deal, Energii Regenerabile şi Hidrogen din cadrul Ministerului Energiei.
El a participat la conferinţa Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia de Petrol şi Gaze din România şi Energy Policy Group.
,,Obiectivul nostru este să finalizăm această strategie într-un an. Realizarea strategiei va fi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ne gândim la primul trimestru din 2023 ca punct final. Vom colecta date din piaţa din România care să ne ajute la realizarea acestei strategii", a spus Toncea.
Luna trecută, Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul ministerului, a declarat că instituţia a început să lucreze la strategia naţională pentru hidrogen şi şi-a planificat elaborarea unei legislaţii pentru utilizarea acestui combustibil până în anul 2023.
,,Ţinta noastră de regenerabile este în prezent 30,7% şi urmează să fie revizuită, odată cu Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, care în 2022 va intra într-un proces de revizuire aprofundată. Odată cu revizuirea planului, hidrogenul va căpăta un rol important, prioritar, un rol-cheie care ne va conduce pe noi, ca ţară, să atingem ţintele din Green Deal", a spus Drăgan.
Accentul va fi pus şi pe digitalizarea reţelelor, dar şi pe capacităţi de stocare.
,,Această actualizare va face posibilă integrarea pe scară largă a resurselor regenerabile de energie, prin oferirea unor facilităţi de stocare, iar o soluţie pentru variaţiile generate de aceste surse intermitente vor fi capacităţile de producţie a hidrogenului verde, având la bază sursele regenerabile, precum şi conectarea cu centrele de consum mai îndepărtate, în special industriale", a susţinut oficialul ministerial.
România susţine gazul ca element de tranziţie, pentru a permite integrarea unor capacităţi noi din surse regenerabile, care să fie folosite la rândul lor pentru producţia de hidrogen.
,,În PNRR avem o investiţie care se referă la realizarea a aproape 2.000 de kilometri de reţea nouă de distribuţie a gazelor care să fie pregătită pentru injecţia cu hidrogen, într-o proporţie de 20% la nivelul anului 2026, urmând să fie folosită 100% cu hidrogen în perspectiva anului 2030", a completat secretarul de stat.
Sursa. (https://www.economica.net/strategia-nationala-pentru-hidrogen-ar-putea-fi-gata-la-inceputul-anului-2023-ministerul-energiei_548512.html)
Citind mai mult despre hidrogen, situatia imi pare mai grea decat aerul.
Pornind de la ideea de mix hidrogen cu gaz metan, avem o data problema conductelor care necesita atentie speciala, molecula fiind foarte mica, scapa pe oriunde. Apoi in mix, sa zicem un volum dat cu 80% metan si 20% hidrogen, acesta din urma scade caldura emisa de CH4 si atunci o sa iasa mai mult CO2 pentru 1 unitatea de caldura fata de a arde metan singur in proportia de mai sus. Binenteles , in procente mari, hidrogenul e mai ecologic, asta daca este produs doar prin electroliza unei ape super curate, folosind doar energie electrica non-fosila.
Toate aceste cerinte consuma energie electrica, si atunci apare intrebarea, de ce sa utilizam energia electrica pentru electroliza, curatarea apei si sa investim in transport hidrogen(in conductele de metan, hidrogen pur nu vad sa poata fi transportat fara pierderi mari), cand mai bine ramanem la produs si transportat energie electrica.
Apropo de asta, este in plan primul cablu subacvatic pentru energie electrica Maroc- Marea Britanie, momentan este un plan frumos, dar pare mai ok decat folosirea hidrogenului ca si energie transportata pe distante mari si produsa in cantitati mari.
Nu sunt impotriva hidrogenului, dar utilizarea sa fie punctuala in zone industriale fara consumatori de energie electrica in zona. De fapt, ma deranjeaza declaratiile politice pompoase.
Daca pana acum, in folosirea combustibililor fosili, a durat 150 de ani sa le ardem eficient(macar in motorul de masina) , la hidrogen si energie electrica nu prea mai ai de imbunatatit, parametrii maximali sunt aproape cunoscuti. E nevoie doar de mai multa energie electrica, incat pe distante mari, sa merite pierderile suferite.
Sau cel putin asa am inteles eu.
Se folosea mai de mult în reţeaua de gaz din UK. Ulterior au renunţat, acum l-au reintrodus experimental. Nu am mai urmărit subiectul. Ideea este că echipamentele actuale nu au o problemă cu o concentraţie minoră.
@stangabriel
1) Uiti de energia generata de arderea H2, care e fara emisii de CO2. Deci per volum de amestec ars, se va genera mai caldura similara cu mai putin CO2 emis.
2) In primul rand pentru ca energia electrica e greu de stocat, iar sursele mari de energie regenerabila si fara emisii de CO2 (vant, soare) produc cand au ele chef, nu cand avem noi venoie. Productia de H2 e de fapt o alta metoda de a stoca (si transporta) energie electrica din surse regenerabile. La scara larga e mult mai ieftina decat in baterii, si in principiu se poate transporta si cu vehicule maritime (in genul vaselor de LNG). Apoi la nevoie poate fi utilizat in multiple moduri, de la ardera simpla pt. energie termica, la reconversia in energie electrica (prin pile de combustie - fezabil si in vehiclule diverse) sau utilizare in diferite procese industriale care azi folosesc hidrogen extras din gaz natural (cu emisii de CO2)
@istvan78
1) Dupa cum am scris mai devreme , am facut referire la mix 80% metan - 20% hidrogen. Explicatii si nu numai, in video-ul de mai jos. La min 4.10 se discuta de mix.
https://www.youtube.com/watch?v=vrKvj2MHLVw
2) Da, sunt perfect de acord cu productia hidrogenului in zone in care transportul energiei electrice nu e eficienta sau in momentele cand nu sunt consumatori.
Auzim in general prea multe declaratii de la politicieni, si mai putine de la specialisti. Ok, politicienii muta subventiile, expertii executa cum pot, populatia generale se bucura de rezultat. Greseli au mai fost, dar in acest moment cand energia este un subiect important geopolitic, trebuie cu atat mai multa atentie.
Avand in vedere complexitatea procesului de schimbare a modului de obtinere a energiei, trebuie facuti pasi mici, cu atentie.
Oarecum Offtopic:
Personal nu sunt de acord cu mutarea poluarii in alta parte pe glob. Adica anumite fabrici poluante au primit refuz in Uniunea Europeana, dar continua sau/si apar in alte parti ale globului. Eu cred ca tocmai cele mai poluante centrale sa fie in Uniunea Europeana, pentru ca asa se poate macar asigura un minim control. Tot ce ajunge in aer, ajunge oriunde pe glob in 70 zile. Deci arderea carbunilor din Bosnia si Ucraina pentru energia ce ajunge in UE, ajunge imediat si in UE. E adevarat, aici ma refer la CO2(care nu e toxic in raport cu procentul din atmosfera, dar face obiectul cautarii unor solutii alternative, cum este hidrogenul), insa materialele sub forma de pulberi si alte deseuri raman pe raze de cativa km in jurul fabricii.
Noi acum avem deficit de energie de 2GW pe zi. Ziua ar trebui sa exportam si noapte sa importam cu energie regenerabila. Solutia dpmdv este centrala nucleara sa isi dubleze capacitatea cat mai repede si tot asa cat mai repede sa vedem si acele SMR-uri care sa vina si sa adauge la capacitate prin inlocuirea grupurilor de ardere de la centrala clasice (sau chiar prin retehnologizarea acestora astfel incat din foarte negre sa devina foarte verzi). In plus eolianul si solarul poate fi folosit la productia de hidrogen care sa fie folosit mai apoi pentru a produce curent noapte cand solarul nu functioneaza.
Si atunci ar putea fi folosit hidrogen si pentru trenuri si pentru tranport. Si lucrurile incep sa se rezolve. Insa atat timp cat avem deseuri radioactive o sa avem o problema. O solutie ar fi ceea ce au facut nordicii cu acel depozit imens la mare adancime pentru deseuri nucleare, problema e ca la noi activitatea tectonica e destul de puternica si asta poate genera riscuri, dar ar putea fi realizat ceva intr-o zona mai putin activa seismic a tarii...
Si revenind la Hidrogen: daca putem sa il productem din surse regenerabile ar fi mult mai eficient decat orice alt produs.
Transportatorii de gaze din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia vor coopera pentru dezvoltarea unei reţele de hidrogen
Operatorii sistemelor de gaze naturale din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia au semnat joi un memorandum pentru dezvoltarea regională a unei reţele de hidrogen, la iniţiativa părţii române, se arată într-un comunicat al Transgaz, compania de transport al gazelor din România, remis joi AGERPRES.
,,Ca recunoaştere a tranziţiei către energia verde şi a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru Operatori de Transport şi de Sistem (OTS) de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia şi FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilităţile de decarbonizare a operaţiunilor lor, de a transporta gaze verzi şi de a investiga potenţialul transportului de CO2. Memorandumul de Înţelegere comun a fost semnat astăzi la Budapesta", precizează comunicatul.
Pe baza iniţiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părţi, maghiară, slovacă, poloneză şi română, îşi propune să iniţieze activităţi comune în mai multe domenii.
În primul rând, vizează împărtăşirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen şi CO2, al decarbonizării operaţiunilor şi al producţiei de hidrogen; în al doilea rând, identificarea pieţelor şi aplicaţiilor hidrogenului în diverse industrii şi, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.
Conform planurilor, colaborarea operatorilor de transport şi de sistem va avea ca rezultat şi elaborarea unui studiu de fezabilitate.
Pentru a extinde domeniul de aplicare a cooperării, iniţiativa este deschisă şi pentru alţi OTS regionali.
Memorandumul de Înţelegere sprijină în mare măsură toate iniţiativele care încurajează dezvoltarea lanţului valoric al hidrogenului în regiunea CEE şi atrage atenţia asupra caracteristicilor regionale pentru o evoluţie uniformă a reţelei de hidrogen în Uniunea Europeană.
Sursa. (https://www.economica.net/transportatorii-de-gaze-din-europa-centrala-coopereaza-pentru-dezvoltarea-unei-retele-de-hidrogen_574912.html)
Si cum vor produce hidrogen? Au gasit solutia magica sa-l extraga din hidrogenul sulfurat din Marea Neagra?
Sau il fac din gaze de la rusi (2/3 e facut acum din gaz metan, fiind mai ieftin asa)
>Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, cere un studiu de fezabilitate pentru proiectarea și execuția unei fabrici de hidrogen verde făcut prin electroliza apei din Olt cu energia produsă de un viitor parc fotovoltaic de 300 MW.
>"Amenajarea Energetică Mândra – parc fotovoltaic şi centrală de producere a hidrogenului verde" – Studiu de fezabilitate şi caiete de sarcini pentru proiectare şi execuţie la cheie". Acesta este anunțul de licitație pus de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 12 iulie 2022, conform anunțului.
>Faza 1: Parc fotovoltaic cu o putere estimată de 300 MW.
>Faza 2: Centrala de producere a hidrogenului verde cu o producție țintă estimată la 15.000 t/an.
https://www.economica.net/hidroelectrica-vrea-sa-faca-o-centrala-de-productie-a-hidrogenului-verde-si-un-parc-fotovoltaic-de-300-mw-langa-olt-cere-studiu_589724.html
Nu e mai verde daca bagam cei 300 MW direct in sistemul energetic si alimentam catenara de la trenuri?
Un parc fotovoltaic ocupa o suprafata foarte mare de teren (potential agricol) si constructia lui polueaza (productia panourilor si depozitarea lor la sfarsit). Mai poluam si pentru a construi centrala de producere Hidrogen.
Si sa nu uitam ce pierderi avem la conversia Energie electrica => Hidrogen => baterii => energie electrica pentru locomotiva
UE incearca astra cu hidrogenul pt echilibrarea nevoi de energie. deja mult discutata problema a energiei verzi: nici soarele nici vantul nu dau energie constant pe cand cererea e relativ constanta.
hidrogenul ala va fi de fapt "o baterie" si pierderile sunt asumate.
Noi avem deficit de energie asa ca tot ce se adauga (fotovoltaic, eolian, nuclear) se baga direct in sistem.
La cate Hidrocentrale avem, mai avem nevoie de alta baterie? Acum Hidrocentralele merg aproape non-stop, dar ideal ar fi sa mearga doar ziua, sau chiar doar in perioadele de consum de varf. Noapte opresti productia si lasi apa sa se acumuleze in lacuri.
avem deficit daca te uiti pe medie.
strict acum importam "doar" 500MW in conditiile in care nu bate vantu deloc si avem oprit un reactor de 700 la Cernavoda.
strict teoretic cu un pic de vant si repornirea R2 am avea excedent destul de mare, care nu cred ca ar fi rau sa avem in ce il stoca. la nevel teoretic zic.
Acuma strict economic daca e mai eficient sa il trecem prin Hidrogen decat sa il cumparam de la Bulgari (carbune) nu stiu, dar e mai curat.
(https://i.imgur.com/On33qmO.png)
Il putem stoca in lacurile de acumulare. Gratis si curat!
Lacuri care acum sunt la un nivel extrem de scazut, si abia acum incepe vara.
Hidroelectrica nu are de ce sa bage bani in productia de hidrogen. Pot baga bani in fotovoltaic si in eolian si sa-si foloseasca "bateriile" existente. Eventual sa mai faca niste lacuri de acumulare (cu tot cu hidrocentrale) sau macar sa le decolmateze pe cele existente. Adica sa investeasca in "bateriile" la care se pricep. De pompaj nici nu are rost sa vorbim (ala are sens cand exista exces de prodcutie)
Sau la "bateriile de hidrogen" se primesc fonduri grase la la stat/UE? Atunci ar avea sens economic.
Fabrici de hidrogen vad a fi facute de Nuclear Electrica. Sau de parcurile Eoliene, tocmai pentru a nu depinde de Hidroelectrica. Poate nici acolo, pentru ca atunci cand se vor inmulti automobilele electrice, vom avea o baterie imensa.
Poate importam acum "doar 500 MW", dar 36% e energie Hidro. Adica oricat de tare ar incepe sa bata vantul (in toata Europa ca sa nu fie cerere nici la export), nu trebuie decat sa diminuezi uzinarea apei in 7-8 hidrocentrale.
Pai nu era pe PNRR investitie pentru hidrogen?
Pe de alta partea nu vad problema in a investi in hidrogen. Este un alt tip de baterie.
Nu uitati ca avem programul casa verde fotovoltaic unde cred ca sunt undeva la 45000 de dosare care asteapta sa fie implementate. La o putere de aprox 3KW, sa spunem ca 2/3 din astea sunt on grid si sa spunem ca o sa produca in medie 5kw pe zi. Asta ar fi in medie o productie de energie de aprox 150MW (As indrazni sa spun minim). Si daca se mai lanseaza un program de genul pentru inca un an, am putea spune ca statul investeste in alta capacitate de 150MW. Asta inseamna ca hidroelectrica poate reduce linistit cantitatea de apa uzinata cu acesti 300 MW. E adevarat ca aici o sa avem si hibrid, dar in acelasi timp acest surplus o sa fie ziua, iar noaptea e nevoie de energie. Si aceasta reducere in uzinare nu e gratuita pentru Hidroelectrica fiindca ei nu castiga decat atunci cand e nevoie de energie. Si cand e nevoie de aceasta energie noaptea sau ziua?
In concluzie mie mi se pare o idee buna sa nu tina toate ouale in acelasi cos si sa isi creeze mai multe cosuri....
E adevarat ca nu inteleg de ce NuclearElectrica nu face acelasi lucru.
Probabil pentru ca NuclearElectrica are costul per MWh mult mai mare...
hidrogenul, cel putin in teorie, poate fi folosit pe locomitive care inlocuiesc cele pe diesel. pentru a stoca H2 ai nevoie de cilindri de presiune buni, care pe locomotive de cateva zeci de tone nu ar trebui sa fie o problema. stiu ca a fost o lansare de licitatie MT pt locomotive pe H2 acum maxim o luna. pe valea Oltilui de exemplu, nu vom avea prea curand linie electrificata, dar putem pune o locomotiva pe H2 in locul la una pe motorina.
Cred că faci o confuzie, nu a fost vorba până acum de locomotive pe hidrogen.
si eu tin minte ca s-a discutat pentru PNRR ceva dar cred ca erau garnituri de calatori cu motor pe hidrogen, nu locomotive.
Ah da, trenuri pt pasageri. Dar e acelasi argument. Sageti Albastre pe hidrogen in loc de pe motorina.
Tehnologie nouă pentru a obține hidrogen prin electroliză: costuri mici, eficiență mare - 98%:
Cum pana calului 98% eficienta din moment ce pentru fiecare mol de apa, iti trebuie 237kJ de energie electrica pentru a separa hidrogenul de oxigen? Doar pentru a-l separa....
Din traducerea in romana, putin stricata, am inteles ca eficienta de 98 % se refera ca la o unitatea de energie introdusa, se obtine hidrogen care poate sa redea inapoi 0,98 unitati de energie.
Insa nu am inteles prin ce metoda se doreste intoarcerea celor 0,98 unitati, nu intra in calcul apa si pregatirea ei, plus transportul.
E adevarat, daca micsorezi spatiu in care se afla apa, ai nevoie de mai putina energie sa separi intai molecula de molecula, apoi atomul de hidrogen de cel de oxigen, pe scurt asta este inventia.
Oricum, eu momentan sunt sceptic datorita instalatiilor speciale necesare pentru transport si gestionare, fiind un atom foarte mic si greu de tinut in frau(conducta). Chimia nu o schimbi din mers, trebuie conducte speciale, nu in cele de gaze tip hidrocarburi, care oricum pierd foarte mult, molecule mult mai mari.
Se tot incearca depozitarea in matrita metalica poroasa, pentru a nu mai fi stocat la presiuni imense, se lucreaza la asta.
98% suspectez ca se refera la partea de pila electrica. inversul electrolizei e pila electrica, cea care iti da energie. din cate imi amintesc partea aia e f eficienta ceea ce se transmite prin pierderi neglijabile prin caldura (cam cum e transformatorul in transportul de curent la o retea electrica). cand se descarca "bateria de hidrogen" nu se incalzeste motorul cum e la cel pe ardere interna, ceea ce inseamna ca extragi aproape toata energia stocata, si nu trebuie sa iti faci probleme cu racirea. producerea H2 e destul de eficienta dar nu cred ca e pe la 98%. stiu ca Space Shuttle-ul si capsulele Apollo de le Luna aveau pile de hidrogen care luau H2 din rezerve si producea energie. pentru ca pe atunci panourile solare nu erau prea eficiente. dar nu isi produceau ele singure energia. defapt stocul de H2 parca era cea care limita durata tuturor misiunilor Space Shuttle si la cele de pe Luna.
QuotePerioada de depunere a proiectelor pentru a obţine finanţare prin schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză a fost prelungită până în 16 august 2022, a anunţat vineri ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit prevederilor PNRR, intervenţia vizează promovarea investiţiilor în construirea unei noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacităţi de cel puţin 100 MW în instalaţii de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puţin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an, trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2022/07/22/proiectele-pentru-construirea-de-capacitati-pentru-productia-de-hidrogen-verde-in-instalatii-de-electroliza-se-depun-pana-in-16-august--953695
^^ Materialul video prezinta o "noua" tehnologie pentru electroliza, care ar prezenta eficienta de 98%. Adica extrage hidrogenul din apa cu pierdere de energie de doar 2%.
Masurarea e simpla: in functionarea aparatului masori:
- cantitatea de energie electrica consumata de aparat
- cantitatea de caldura disipata de aparat -> asta e pierderea, alte pierderi semnificative nu sunt
Diferenta de eneegie a fost "inmagazinata" in potentialul chimic al hidrogenului, si urmeaza a fi "eliberata" in pila electrica, unde hidrogenul e recombinat cu oxigen. Acolo, in pila, se va pierde din nou ceva, si pila disipa ceva caldura, din nou cateva procente.
Dar per total eficienta intregului ciclu e clar mult mai mare decat la alte metode de inmagazinare a energiei electrice. La hidrocentrale cu pompaj, de exemplu eficienta intregului ciclu e in jur de 60-70%.
^^asta e doar partea de productie. trebuie o pila de hidrogen ca sa ai eficienta la "ardere" de gen 90%. nu stiu cum sunt gandite trenurile cu hidrogen exact dar am gasit:
QuoteTypical efficiencies for electrolysis and fuel cells are respectively 68% and 52%. Compressing hydrogen for storage, typically at 350bar, requires 6% of its chemical energy. So the overall cycle efficiency is 33%. Hence hydrogen traction requires 3kW of electricity to deliver 1kW of power to the wheel. An electric train has no on-board energy conversion so only needs 1.2kW.
https://www.imeche.org/news/news-article/could-hydrogen-trains-be-the-future-of-rail
de exemplu Space Shuttle-ul folosea pile de hidrogen dar acum toate chestiile spatiale folosesc panouri fotovoltaice. hidrogenul are mai multe probleme, dar macar la locomotive, caratul unul rezervor de "benzina" sub foarte mare presiune e fezabil.
Gandirea noastra este un pic deficitara. Ne gandim sa folosim Hidrogenul exact ca Diesel-ul.
Cand de fapt el n-ar trebui transportat nicaieri. Unitatea care a produs Hidrogen din electricitate, poate sa produca in acelalsi loc electricitate din hidrogen. Transportul exista = SEN. Oricum daca vrem sa producem hidrogen tb sa ne gandim si la cantitatile imense de Oxigen, produse intr-un loc, si consumate in altul. Implicatiile sunt enorme, incendii intr-o parte, aer nerespirabil in alta parte. La fel si cu apa necesara.
Se lucreaza si la transportul Hidrogenului.
^ ???
Si care ar fi logica aici? Ce sens ar avea sa consumi electricitate sa produci hidrogen si apoi sa produci din el electricitate in acelasi loc. Si sa pierzi X% (din randamente, evident)
Avantajul hidrogenului este tocmai posibilitatea de a fi transportat mai usor (in rezervoare) si nu in baterii uriase sau prin cabluri.
e și- și . Instalațiile solare ar putea să producă electricitate seara, în vârful de sarcină, din hidrogenul produs ziua când consumul ar fi mai mic ( nu e însă o margine prea mare, acum s-a cam schimbat situația și consumul e mare și ziua din cauza aerului condiționat) . Dar e de presupus că ai putea totuși avea o rezervă, dacă producția de electricitate solară se dublează (ceea ce cred că e perfect fezabil) și chiar dacă randamentul e ... nu știu cât e, să zicem 60%, dacă prețul curentului e dublu rentează. Dar probabil că vom vedea ce e cu adevărat fezabil și ce nu, că deocamdată doar presupunem...
consumul de electricitate a crescut ziua datorita evolutiei socio-economice. Odata cu dezvoltarea sindicatelor la nivel global, turele de noapte au cam disparut din multe segmente ale economiei. Iar robotizarea permite un consum de energie mai mare atunci cand supervizorul uman este la munca sa supravegheze instalatiile (adica tot ziua).
O fi la noi si in alte cateva tari consum mai mare datorat AC-ului, dar la nivel global nu e chiar asa de mare ponderea (multe state avand politici destul de stricte in a limita consumul unor astfel de instalatii).
^ logica e ca trebuie sa vedem H pe post de baterie. si e o baterie mai curata decat litiu (pe care noi nu o vedem ca nu sunt mine de litiu in Ro)
iar la scara mai mare strict pt Ro, o baterie care reduce importul de electricitate din BG. mai jos o poza cu sistemul energetic national inultima saptamana:
(https://i.imgur.com/r25WwlW.png)
in maximul de consum, vantul nu batea deloc (36MW productie) si importam 1300MW in mare parte din BG. asta desi avem putere instalata de 3000MW.
daca am reusi sa crestem energia verde instalata si sa o reintroducem in retea la nevoie chiar si cu randamente de 60% tot cred ca e mai bine decat sa importam sau chiar sa producem din carbuni. nu e ca si cand Rovinariu ar avea randament superior.
Eu unul nu vad o solutie "mega-bateria pe hidrogen". Pare din acelasi film cu Tarnita.
Noi trebuie oricum sa crestem energia eoliana. Daca bate vantul, nu trebuie decat sa oprim hidrocentralele pentru a umple lacurile de acumulare (care sunt din ce in ce mai goale). Ma bucur ca Hidroelectrica a inceput sa investeasca in parcuri eoliene.
Si pana la bateria pe hidrogen, vom avea bateria "masinilor electrice". Mai repede decat ne asteptam chiar. Nu trebuie decat sa se diferentieze tariful la energie electrica in functie de intervale orare sau, si mai bine, in functie de pretul energiei intr-un anumit moment.
Nu ar strica nici o noua hidrocentrala pe Dunare sau chiar pe Prut/Mures/Jiu/Somes/Siret. Dar nu din cele cu mutatul apei prin tunele, ci din cele clasice, cu lacuri de acumulare.
da, bine, era doar o ipoteză, nu ai de unde să știi până nu ai niște date concrete ( problema cu randamentele e doar pentru aproximarea inițială, după aia treci la amănunte de genul cât de fiabile sunt mașinile, cât de bine merg etc...)
În ceea ce privește eolianul mie mi se pare cumva dezamăgitor, nu am urmărit cu atenție dar în mod obișnuit vađ producții de 200-300 MW pe harta SEN, cred că dacă mă duc pe "plaiurile căruțești" și umplu grădina cu panouri solare scot numai de acolo toată producția asta :) E adevărat că atunci când bate vântul ajung la 2000MW dar asta se întâmplă cam de două ori pe lună ceea ce nu prea mi se pare încurajator. Evident, poți încărca lacurile de acumulare și când ai producție pe solar, ceea ce e mai simplu decât hidrogenul... Până la urmă tot practica va vorbi...
^nici eu nu vad o mega baterie. dar il vad parte din solutie. nu o sa avem doar una magica.
si bateriile electricelor nu pot fi in RO o solutie singure.
asta pt in ca Ro se cumpara abia 100k de masini noi pe an. iar parcul auto e vreo 6 milioane din care sa zicem ca vreo 3 sunt folosite activ. pana sa conteze in consumul energetic national cu adevarat electricele va mai dura 20 de ani.
Bateria pe hidrogen are acum randament 70%. Daca reusesc sa il creasca spre 90% cu impact de Carbon Zero s-a rezolvat principala problema a regenerabilelor.
Incerc sa raspund pe rand:
- Intr-adevar cea mai buna baterie este Hidroelectrica, dar si-a atins limitele deja in SEN. Nu putem avansa mai mult de atat cu capacitatea hidro pe care o avem. Plus ca altii nu o au nici pe asta. Nu luati toata productia Hidroelectrica ca si capacitate de echilibrare. Nu se pot opri raurile/Dunarea de tot.
- Transportul hidrogenului in rezervoare presurizate, e cam greu si scump. Trenurile pot merge bine merci pe curent. Transportul in comun la fel. Sa nu ajungem ca intr-un oras aglomerat in loc sa emitem CO2, sa absorbim 02 direct. Nu taiem creanga mult mai repede.
- Procesul Electricitate => Hidrogen => Electricitate este deja folosit in Germania in zonele in care au multe turbine eoliene pentru a muta productia din weekend in timpul saptamanii. Ei au deja tarife orare, si e de pomina ca au ajuns cu tarife negative cand bate vantul in weekend. Pana si Merkel ii incuraja sa consume in weekend, sa spele in anumite intervale orare, etc. Fac deja asta cu niste statii de 24kwh produse de o firma din Canada. Sunt cam ca un container standard.
dar pe langa automobile, mai avem si autobuze electrice (care in mod normal se incarca doar noaptea) si eventual si ceva locomotive electrice pe baterii. Eu inca astept sa vad baterii sau capacitori atasati panourilor solare. Ar schimba mult datele problemei, prin faptul ca ai putea avea curent/caldura si pe timpul noptii (cand ai cea mai mare nevoie).
Hidrogenul poate fi si el o parte din solutie, dar este una foarte mica si in nici un caz nu cred ca Romania ar trebui sa fie pionier in acest domeniu (de ex trenurile pe hidrogen in loc de electrificare Buc-Pitesti). Haide sa-i lasam pe altii sa inoveze, iar noi sa investim in solutii dovedite.
In Elvetia sunt deja pe sosele camioane pe hidrogen (https://asia.nikkei.com/Business/Transportation/Hyundai-hydrogen-fueled-trucks-making-inroads-in-Europe), Germania si Austria urmeaza imediat.
Poluare la teava 0, import petrol din Rusia 0, dependenta de China la materiale pentru baterii 0. Ar fi ceva beneficii in a-ti produce singur carburantii si a nu mai depinde de nimeni, nu crezi?
depinde din ce produci hidrogenul :D
Acum se produce din:
48% - gaz natural
30% - petrol
18%- carbune
4%- electroliza
Asadar, dac anu vrei sa depinzi de rusi sau de arabi, va trebui sa repornesti carierele de carbuni.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/Methane_Pyrolysis-1.png/450px-Methane_Pyrolysis-1.png)
Sau sa ai un surplus enorm de energie electrica.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Hydrogen_production_via_Electrolysis.png/450px-Hydrogen_production_via_Electrolysis.png) - sper ca apa aia paote fi si sarata, ca apa dulce va fi cam scumpa
iar variantele astea nici nu mi se par eco....
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/SMR%2BWGS-1.png/585px-SMR%2BWGS-1.png)
Sursa: wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_production)
Discutia pornise de la initiativa Hidroelectrica de a produce hidrogen verde prin electroliza apei din Olt cu energia produsa de un parc fotovoltaic de 300 MW.
Vad destui oameni foarte reticenti cand vine vorba de hidrogen, ironic mi se pare faptul ca unii au masini electrice. Daca atitudinea asta fata de masinile electrice ar fi facut firmele care au investit in R&D sa taie investitiile si masinile electrice s-ar fi oprit la ce erau acum 10 ani oare mai le cumpara cineva?
Ca si cu orice tehnologie, hai sa lasam oamenii care sunt interesati sa lucreze si sa vedem ce iese. Cu siguranta mai sunt de facut inovatii si descoperiri, se va eficientiza tot procesul, etc.
Mie mi se pare chiar o idee foarte buna sa inlocuiesti combustibilii fosili cu hidrogen obtinut din soare / vant. Ba chiar si din nuclear. Evident ca nu poti cu un parc fotovoltaic de 300 MW sa acoperi tot necesarul tarii si sa treci toate vehiculele pe hidrogen, dar orice drum incepe cu un prim pas.
problema e ca pt 1 tona de Hidrogen (si 8 de oxigen ca si ala se paote folosi) ai nevoie de aproape 40 Mwh de curent electric!!!
Asta in conditiile in care noi importam curent electric si in lipsa gazului rusesc deficitul va creste. In special deficitul la nivel european va creste considerabil, asa ca nu prea vom mai avea de unde importa.
Nuclear? Suntem inca departe de a avea o alternativa.
La iarna vom vedea de ce se agita rusii cu centrala nucleara de la Zaporojie....Sa vedem daca Ucraina va mai avea de unde sa exporte energie..
Pentru ca hidrogenul sa fie o solutie, este nevoie de un pas tehnologic destul de mare.
Si nu stiu cate tari isi vor permite sa consume 8 tone de apa/1t hidrogen.
Eu il vad mai mult ca un segment de nisa, ce poate fi folosit doar pentru a propulsa camioanele. In schimb mi se pare o prostie sa il folosesti (acum) la trenuri in loc sa electrifici linia..
peste 10 ani Germania are planificat sa ajunga la 100GW putere instalata turbine eoliene de la 60 cat are azi. Putere necesara zilnica e cam 65GW.
Solar au acum 60 si vor mai creste. Apa dulce au destula.
Cu tot cu factori de capacitate nefavorabili tot exista posibilitatea sa produca intr-o zi insorita cu vant in marea nordului sa produca peste necesitati. nu vad alta solutie de a stoca acea energie alta decat H.
eu sunt fan electric si imi doresc ca tehnologia hidrogen sa progreseze masiv ,mai ales pentru traficul de marfa dintr-un motiv f simplu,pe langa grija pt natura,pentru viitorul nostru.
Am mari dubii ca reteaua va face fata cand bagam toti in priza pt ca ritmul investitiilor este f slăbuț...avem nevoie de alternativa la electrice ca la orice lucru si pana,una alta...hidrogenul pare soluția chiar daca mai are de progresat
Sincer la trafic rutier de marfa sunt si eu cu gandul prima data. 4 tone si jumatate de baterii pe un Tesla Semi. Poate cine are contract cu fabrica de pufuleti sau de puf de gasca, in rest it's really bad business...
^^în UK (unde deja au exces pe vârfuri) au construit deja o instalaţie ce stochează ca aer comprimat, având avantajul că echipamentele sunt disponibile, cele pt LNG şi alte utilizări industriale. sursa: ceva articol de ziar, de anul acesta.
Scientists Find a Simple Way to Produce Hydrogen From Water at Room Temperature (http://"https://www.sciencealert.com/clean-fuel-breakthrough-turns-water-into-hydrogen-at-room-temperature")
QuoteHydrogen fuel promises to be a clean and abundant source of energy in the future – as long as scientists can figure out ways to produce it practically and cheaply, and without fossil fuels.
A new study provides us with another promising step in that direction, provided you can make use of existing supplies of post-consumer aluminum and gallium.
In the new research, scientists describe a relatively simple method involving aluminum nanoparticles that are able to strip the oxygen from water molecules and leave hydrogen gas.
The process yields large amounts of hydrogen, and it all works at room temperature.
That removes one of the big barriers to hydrogen fuel production: the large amounts of power required to produce it using existing methods.
This technique works with any kind of water, too, including wastewater and ocean water.
"We don't need any energy input, and it bubbles hydrogen like crazy," says materials scientist Scott Oliver from the University of California, Santa Cruz (UCSC).
"I've never seen anything like it."
Key to the process is the use of gallium metal to enable an ongoing reaction with the water. This aluminum-gallium-water reaction has been known about for decades, but here the team optimized and enhanced it in a few particular ways.
Mai multe detalii în articol.
OK...deci peste 10 ani vom avea destule eoliene dar si tehnologia pt a produce hidrogen curat..
Asta daca studiile astea sunt corecte si daca eolienele continua sa se inmulteasca (prin Franta au aparut ONG-uri care le cam contesta).
Si ca tot ati adus discutia despre bateriile de la camioane.... Si aici exista studii care ne tot promit un salt tehnologic.
Sa vedem care domeniu va fi primul care va decalnsa noua revolutie tehnologica...cel al bateriilor sau cel al producerii de hidrogen.
articolul asta e praf in ochi. oamenii aia iau aluminiu rafinat din bauxita, de obicei langa o centrala nucleara, si transforma acest aluminiu inapoi in bauxita. nu o sa incerc sa calculez entalpia reactiei asta, dar sunt 99% sigur ca e super exotermica, ceea ce inseamna ca o parte din energia folosita initial in a produce aluminiul metalic se pierde in conversia finala, chiar langa locul care produce hidrogen.
pentru cei care nu inteleg limbajul stiintific, metoda asta e cum sa te scarpini la urechea stanga cu mana dreapta atunci cand tu ai raie si te mananca tot corpul.
eu raman optimist...sau chiar f optimist.
Daca are o parte buna aceasta criza energetica multipla dar si transformarea in arma a energiei,este ca va accelera tranziția si va marii masiv investițiile pt gasirea unor soluții
Cum va funcționa noua bancă europeană a hidrogenului: va subvenționa cu 3 miliarde de euro achiziția noului combustibil pentru a trece de la o afacere de nișă la una de scală
Noua Bancă Europeană a Hidrogenului, anunțată miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea rolul de a garanta achiziționarea de hidrogen verde printr-o subvenționare a acestui combustibil ecologic, dar extrem de scump, potrivit unui comunicat al executivului european.
"Președinta von der Leyen a anunțat crearea unei noi Bănci Europene a Hidrogenului pentru a acoperi deficitul de investiții și pentru a conecta cererea și oferta viitoare. Aceasta va garanta achiziționarea de hidrogen, în special prin utilizarea resurselor din Fondul pentru inovare, printr-o investiție de 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului. Cu REPowerEU, ne-am dublat obiectivul pentru 2030 de a produce 10 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile în UE, în fiecare an", arată comunicatul citat.
Practic, 3 miliarde de euro din bugetul UE vor fi utilizate pentru a susține producția de hidrogen verde, un combustibil ce poate fi utilizat în transporturi, dar și la încălzirea locuințelor.
De ce e nevoie de subvenții? Hidrogenul curat (,,hidrogen regenerabil" sau ,,hidrogen verde") este produs prin electroliza apei, folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii. Această tehnologie este însă una extrem de scumpă în acest moment și aproape nesustenabilă economic, așa cum la rândul lor au fost și alte tehnologii la momentul lansării lor (energia nucleară, energia solară etc).
g4media.ro (https://www.g4media.ro/cum-va-functiona-noua-banca-europeana-a-hidrogenului-va-subventiona-cu-3-miliarde-de-euro-achizitia-noului-combustibil-pentru-a-trece-de-la-o-afacere-de-nita-la-una-de-scala.html)
bun deci UE intra puternic in hidrogen, sa vedem... stim ca randamentele nu sunt cele mai bune la conversile electric - H - electric, dar intradevar e mult mai curata industrie decat orice altceva
Doar eu am o problemă cu "hidrogenul verde"? Vorbim în esență despre niște baterii pe care le "încarci" când ai exces din regenerabile, dar cu niște costuri care frizează ridicolul, pentru că electroliză, lichefiere, transport, stocare, etc.
ai o ideea mai buna?
iarna asta o sa o trecem cu greu cu gaz lichefiat adus din qatar si usa + carbune adus de cine stie unde. gazul din sua e deala considerat de unii "neconventional" ca e din fraking.
mare parte din benzina pe care o pui in rezervor vine din kazakstan prin conducta prin rusia apoi cu vaporul pana la rafinarie la Midia.
Iata o idee de hidrogen verde (https://www.cam.ac.uk/stories/floating-artificial-leaves)
Este chiar si un roman in echipa.
@nicolaem Da. Strict pentru exces din regenerabile, o soluție mult mai simplă și mai fezabilă dpdv financiar sunt turnurile gravitaționale de tipul:
Sau clasica soluție cu 2 lacuri de acumulare, o hidrocentrală și pomparea apei la deal. Aici, cu seceta din ultimii ani se poate spune că e mai greu de implementat, dar ținând cont că atunci când e secetă ai producție mare din fotovoltaic, desalinizarea poate fi o soluție pentru multe țări din Europa.
Să te bați cu pumnii în piept că "hidrogen verde", care îți duce kW la un preț absurd pentru consumator, când ai alte soluții mult mai ieftine la îndemână îmi sună puțin strâmb. Nu mă miră că UE bate toba pe "hidrogen verde", căci Germania ( anti-nuclear) dă tonul la capitolul ăsta cu import din Canada. Un pic reality check pe tema asta: https://robertzubrin.substack.com/p/does-green-hydrogen-cause-brain-damage (https://robertzubrin.substack.com/p/does-green-hydrogen-cause-brain-damage)
Quote from: mircea on September 17, 2022, 03:11:13 PMpentru că electroliză, lichefiere, transport, stocare, etc.
In afara de electroliza, toate celelalte etape sunt independente de modul de producere a hidrogenului.
Daca hidrogenul in sine ti se pare o problema, atunci ignora continuarea, nu am date sa "te combat". :)
Daca ai probleme doar cu electroliza, din cate am inteles *) de la un furnizor de electronice pentru "morile de vant", atunci cand trebuie scoase din retea, pana se opresc morile incalzesc apa din diverse lacuri. La propriu, pentru ca nu pot functiona "in gol", sunt conectate la baterii de rezistente racite cu apa din lacuri.
Acum, ca nu mai incalzesti lacuri ci produci hidrogen, parca nu mai pare asa "risipa". Eventual nu mai opresti eolienele deloc, ci doar le comuti de la retea la electroliza. Randamentul in momentul asta chiar mi se pare cea mai mica "pierdere".
*) Era acum cativa ani, nu stiu daca s-a schimbat ceva in proceduri. Si, desigur, daca m-a pacalit el pe mine, va pacalesc si eu pe voi.
Ca anecdota, acum cativa ani am avut niste discutii la Bosch, la un departament care se ocupa de dezvoltat statii de incarcare pentru masinile electrice. I-am intrebat cum vad hidrogenul/pilele de combustie si au zis ca-s scumpe nu merita.
Prin primavara am descoperit ca Bosch si-a schimbat parerea: https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=938.msg383920#msg383920 . Se pare ca incepe sa merite. :)
Nu sunt deloc împotriva hidrogenului ci împotriva conceptului de hidrogen=panaceu care se tot pompează de către anumiți politicieni și văd că și prin presă se tot vehiculează din ce în ce mai des deși e una dintre cele mai scumpe soluții.
Cât despre separarea etapelor, îl produci, dar ce te faci cu el? Că nu e nevoie de el în piață în acel moment, pentru că tu îl produci cu excesul de energie din regenerabile. Deci nu, lichefierea, stocarea, transportul nu sunt chiar atât de independente de producție.
Eu am intrebat. :)
Daca problema nu e hidrogenul in sine, iseamna ca problema e la una (unele) din etapele specificate de tine - productie, lichefiere, transport si stocare. Cum de lichefiere, stocare si transport ai nevoie indiferent de cum il produci (vorbim numai de hidrogen, da?), imi ramasese electroliza.
asta pt ca politicieni nu mai vor sa faca baraje din motive de mediu. nu prea mai accepta populatia.
nu zic ca nuar fi bune.
vezi si celebrul Tarnita - Lapusesti ca nu e ieftin deloc. intr-o vreme se vehicula ca ar fi 2 miliarde, cateva sute de MW putere.
hidrogenul mi se pare bun pt ca poate fi usor standardizat si modularizat. electroliza aia e printre cele mai simple procese si arhicunoscute peste tot. doar ca pana acum se foloseaza doar depunerea pe catod (zincare, cromare etc).
idea asta preconceputa ca nu e randamentul perfect pleaca de multe ori din necunoastere. asa e in fizica transformarile au pierderi.
Rovinari/Paroseni ce randament au? cat din puterea calorica din carbune se duce in energie?
daca "politicul" (din care si noi facem parte pana la urma urmei) se uita la hidrogen in continuare ca substituent al motorinei/benzinei si nu creeaza un nou business model pentru el, atunci l-am ingropat de foarte multa vreme, ca nu o sa fie rentabil economic degraba.
@nicolaem la ce energie te referi? ca ambele prepara si abur, sunt in cogenerare din cate tin minte.
electrica
Eu am ceva impotriva hidrogenului pe CF. Chiar nui-i vad rostul. Poate il vedeti voi.
Iar pentru echilibrarea sistemului poate ar trebui sa instalam contoare inteligente astfel incat sa ti se taxeze curentul pe intervale orare.
Sa vedeti dupa ce se incarca masinile doar in off-peak. Ba chiar si sudurile si alte operatiuni mai scumpe, se vor face tot atunci.
hidrogenul e un sistem ok de stocare a energiei DACA presurizarea nu se ia in considerare. locomotivele alea de sute de tone sunt unul din putinele locuri unde presurizarea hidrogenului nu afecteaza negativ eficienta. pe o masina iti trebuie un vas greu sa iti tina H2ul dar la locomotiva, aceleasi turbine care inainte erau pentru abur acum pot fi ok pt H2. pt ca oricum iti trebuie sa adaugi tone la locomotiva pentru aderenta.
Nici pe masini nu e o problema atat de mare presurizarea. La fel se stocheaza si gazul metan pe autoturisme, adica presurizat, in stare gazoasa. Si se stocheaza suficient pentru o autonomie decenta. Luati in calcul ca o masina cu pila de combustie pe hidrogen va folosi acel H2 mult mai eficient decat foloseste o masina cu motor termic gazul metan. Randamentul energetic al unui sistem de propulsie pe baza de motor Otto nu depaseste in practica 25%, cu Diesel tot nu urca mai sus de 35%
Si, paradoxal, presiunea mare de stocare rezolva si problema sigurantei in exploatare. Pentru ca rezervorul trebuie sa fie atat de puternic doar pentru a rezista la presiunea normala de stocare, incat devine practic cea mai solida componenta a masinii, si e aproape exclus sa se sparga in cazul unui accident. Practic e ultimul lucru care va ceda.
Dar sa vedem ce urmeaza: s-ar putea ca bateriile conventionale vor beneficia de progrese tehnologice atat de rapide incat, cel putin pentru vehicule rutiere, sa nu mai merite dezvoltarea sistemelor pe hidrogen. Cu cinci ani in urma n-as fi crezut asta, dar mai nou exista o efervescenta in cercetare in acest domeniu fantastica.
Oricum, exista nenumarate aplicatii industriale unde hidrogenul ca si purtator de energie s-ar putea incadra perfect (in mod special unde azi se foloseste gaz metan). Singurul lucru care a bocat dezvoltarea domeniului, in Europa, era de fapt parteneriatul Germaniei cu Rusia, pentru gaz.
Discuţiile despre H2 pe maşină erau cu o butelie de 7L @ 400 atm. Nu discut ce cantitate de energia ar stoca că nu mă pricep, dar asta a fost propunerea. O butelie din asta nu e mare şi cred că nici atât de grea. Ca idee, o butelie de O2 de 7L @ 200 atm cilindrică (ce foloseam eu la scuba) e sub 10kg şi extrem de compactă. Desigur oţelul va fi mult mai gros pt 400 atm dar există şi varianta 2 x 7L (acelaşi volum stocat), undeva sub 20kg cu tot cu accesorii (robineţi etc).
Problema nu e rezistenţa buteliei în sine, ci robinetul, care dacă e retezat transformă butelia în rachetă supersonică sau pe acolo, trece şi prin zid de beton. Eu am scăpat dubla de 2x7L încărcată de pe nişte stânci, a căzut cam 2-3 metri şi singura daună a fost că s-a strâmbat mânerul unuia dintre robineţi.
Nu sunt necesare exagerari de genul "racheta supersonica"...
Supapa principala de control al orificiului de iesire poate fi plasata in interiorul buteliei si proiectata in asa fel incat sa inchida in lipsa unei comenzi de deshidere. Sunt lucruri elementare de inginerie... Stocarea gazelor presurizate nu mai e de mult o problema tehnica dificila.
Chiae si in cazul unui incediu masiv cauzat din alta sursa (sa zicel benzina scursa din "cealalta" masina in cazul unui accident), suprapresiunea din butelie se poate elibera incet printr-o supapa fuzibila de siguranta. Asa e la buteliile de GPL azi. Rezulta o flacara exterioara, dar nu explozie, pentru ca combustibilul de elibereaza treptat.
In orice caz, recipientul e mai robust si mai sigur decat orice rezervor de combustibil lichid folosit azi pe vehicule. Si foarte probabl mult mai sigur decat bateriile electrice recent introduse...
7L @ 400 atm inseamna:
7L * 400atm = m / (2g/mol) * 0.0821 Latm/molK * ~300K
daca nu gresesc la calule, asta ar insemna ca masa m e undeva la 230 grame de H2. un rezervor tipic de benzina de 50L cara undeva la 35-40 kg. si hidrogenul are o densitate de energi doar ceva mai mare decat benzina (cu sub 50% mai mare pe unitatea de masa). chiar si daca sunt performante extreme la H2 fata de benzina nu cred ca se ajunge la un factor mai mare de 6x la hidrogen, adica butelia la 7L @ 400 atm de H2 ar fi cam poate spre un rezervor de 10 L de benzina. e dificil de transportat H2 si din motive de etansietatea (vezi ce face NASA acum cu SLSul sau ce facea cu Space Shuttleul). sunt oarecum sceptic ca la nivel indivirual de utilizatori e practic adoptia la scara larga individuala a masinilor pe H2, dar acolo unde e nevoie de multa cantitate, si unde se poate instala o instalatie 'industriala' de presurizare, gen pe locomotive, ar trebui sa fie foarte practic H2ul. poate si pe TIRuri ar putea fi fezabile, dar nu cred ca pe masini mici ar putea fi.
Pe net am găsit că densitatea de energie raportată la masă este de 2.8x faţă de benzină.
Un articol (https://www.cummins.com/ro/news/2021/06/04/cummins-electrolyzers-power-first-its-kind-hydrogen-refueling-station) de presă din 2021:
QuotePortul din Anvers, Belgia, va fi casa primei stații de realimentare cu hidrogen din lume capabilă să furnizeze hidrogen verde direct navelor, mașinilor, camioanelor și clienților industriali. [...]
Un singur sistem electrolizor de 1 MW poate genera zilnic peste 400 kg de hidrogen la puritatea gradului de celule de combustibil, suficient pentru a alimenta 16 camioane de transport marfă cu până la 600 mile (peste 950 km) fiecare. Aceste sisteme au fost deja scalate cu succes la peste 20 MW.[...]
În Anvers, realimentarea este rapidă și simplă (distribuirea la 700 bari pentru mașini și 350 bari pentru autobuze și camioane). În plus față de stația de alimentare, amplasamentul va conține, de asemenea, două docuri pentru remorci care pot fi utilizate pentru a transporta hidrogen verde în exces pentru activități industriale și de realimentare în altă parte.
(https://bioage.typepad.com/.a/6a00d8341c4fbe53ef0282e1049c4e200b-500wi)
Van pe H2.
QuoteThe new PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen includes a new mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric system, specific to STELLANTIS. Based on the EMP2 (Efficient Modular Platform), the new PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen is a fully electric vehicle, combining two on-board sources of electrical energy. The vehicle includes:
A hydrogen fuel cell, located in the engine compartment at the front of the vehicle, which supplies electricity to the electric engine by recombining the hydrogen contained in the tank with oxygen from the air. It emits only water vapor through the exhaust pipe.
A permanent magnet electric motor with a maximum power of 100 KW, delivering 260 N·m of maximum torque. Located on the front axle, this electric drive train is similar to that of the PEUGEOT e-EXPERT (battery-electric model), which stands out in particular with a gearbox adapted to the loading constraints inherent to the use of commercial vehicles.
A high-voltage lithium-ion battery, located under the cab seats, with a capacity of 10.5 kWh and a power of 90 kW.
A three-phase on-board charger of 11 kW, located in the engine compartment.
A tank system consisting of 3 hydrogen storage tanks located under the floor, with a total capacity of 4.4 kg at a pressure of 700 bar.
Sursa (https://www.greencarcongress.com/2021/05/20210527-peugeot.html)
Articolul (https://www.peugeot.com.ro/noutati/stiri/a-inceput-productia-noului-peugeot-e-expert-hydrogen.html) de presă al fabricantului.
Ceva info în plus:
QuotePeugeot has just revealed its E-Expert Hydrogen, the first hydrogen fuel cell van available today. Its powertrain is identical to the Peugeot E-Expert BEV, but instead of having the big 75 kWh battery, it instead has a smaller 10.5 kWh pack and tanks (located in the floor of the vehicle) capable of storing 4.4 kg of hydrogen under pressure.
With a full load of hydrogen, the E-Expert FCV has a claimed WLTP range of 458km, more than the E-Expert BEV whose range is 390km. Refuelling the vehicle takes around 3 minutes, but you can also just charge the battery at up to 11 kW thanks to an on-board charger.
Peugeot doesn't mention the range on batteries sans the aid of the fuel cell providing power, but it's probably around a seventh of the E-Expert BEV's claimed range, so around 57km.
Sursa (https://uk.motor1.com/news/597236/peugeot-e-expert-hydrogen-van/) Am convertit aprox. din mile în km.
De Hyundai nu mai stiu cum stau (desi pareau mai avansati decat Toyota), dar in Karlsruhe e un Mirai pe post de taxi *), asa ca partea tehnica pare cunoscuta. Ca la electrice la inceput, lipseste infrastructura de incarcare si producere de H2 ecologic.
*) Link doar in germana: https://www.toyota-media.de/blog/toyota-modelle/artikel/im-toyota-mirai-durch-baden-baden/text . Din pacate nu mai gasesc revista in care am citit prima data de taxiul asta, erau mai multe detalii.
se merge inainte pe varianta electroliza:
https://www.g4media.ro/comisia-europeana-a-aprobat-miercuri-finantari-publice-de-pana-la-52-miliarde-de-euro-pentru-proiectele-de-hidrogen.html
Vestager a spus că investiţiile aprobate în cadrul Hy2Use vor permite construirea unei capacităţi de electroliză de aproximativ 3,5 gigawaţi.
Acest lucru ar avea ca rezultat "o producţie de aproximativ 340.000 de tone de hidrogen regenerabil şi cu emisii scăzute de carbon pe an", a adăugat ea.
Comisia Europeană a declarat anterior că doreşte ca până în 2030 să fie instalate în UE 40 GW de sisteme de electroliză cu hidrogen regenerabil.
Partea asta mi se pare interesanta:
QuoteIniţiativa se va concentra pe dezvoltarea "tehnologiilor inovatoare şi mai durabile pentru integrarea hidrogenului în procesele industriale din mai multe sectoare" precum sticla, cimentul şi oţelul.
"Se anticipeacă ca IPCEI să stimuleze furnizarea de hidrogen din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon, reducând astfel dependenţa de furnizarea de gaze naturale", a spus comisia.
Pare ca primii consumatori pentru hidrogenul verde ar fi industriile care azi ard gaz mult in furnale de topire. Practic e o trecere pe energie electrica din surse regenerabile a acestor industrii. Sper sa iasa si rentabil la final!
Cred că momentan suntem în momentul în care pare destul de clar că hidrogenul poate fi util însă nu prea putem spune exact în ce domenii chiar a funcționa și în care nu. Pare evident că dacă bate vântul în Dobrogea și ai un surplus de energie poți obține hidrogen cu cheltuieli practic zero ( că nu ai cui vinde surplusul de electricitate. Tehnic există un randament al electrolizei, dar practic nu contează) dar e dificil de estimat care ar fi randamentul practic al soluției. Cumva ai putea zice că aplicațiile staționare, care nu au o problemă cu spațiul ocupat și deci nu necesită presurizare sunt primele care ar putea beneficia. Dar nu e clar ce faci cu el, îl arzi ( ca să topești oțel), îl pui într-un motor termic, o pilă de combustie - toate astea sunt acum semi-experimentale și sunt prea multe variabile ca să poți să iți dai seama care e viabilă ceconomic și care nu...
Problema e ca suntem departe de situatia in care sa bata vantul in Dobrogea si sa nu avem cui sa-l vindem.
O sa ajungem acolo atunci cand batand vantul, sa putem opri toate centralele pe gaz si aproape toate hidrocentralele, astfel incat noaptea sa consumam doar pe hidro si eventual ceva gaze.
Si nu e doar situatia Romaniei. Olanda, UK, Spania, Italia produc la greu electricitate din gaze. Nu exista nici macar o zi in care sa bata vantul astfel incat sa poti opri tot ce ai pe gaze, spre exemplu.
Asa ca orice consum de electricitate din "surplusul" eolienelor sau fotovoltaicelor, inseamna consum de gaze prin alte parti.
Daca ne-am dubla puterea instalata pe eolian...
nu e chiar așa, capacitatea de transport e oricum limitată și nu cred că poți să oprești centralele din Ardeal (noroc că nu prea sunt) ca să iei din Dobrogea, decât în anumite limite. Însă eu am dat doar un exemplu... în Germania deja se întâmplă ( și tot acolo au și treburi cu hidrogen) deci cumva aranjamentul ar putea funcționa, însă cum ziceam, deocamdată nu cred că poate spune nimeni unde merită și unde nu... Mai e și situația inversă, că dacă nu ai debușeu pentru curent nu mai faci alte eoliene, deși loc ar fi. Dacă ai acest debușeu ... poate mai faci.
Cand avem peste 2000 de MW generati din eolian, exportam peste tot, inclusiv in Ungaria.
Capacitatea de transport e limitata, dar in Germania vedem variatii mari ale puterii generate din gaz in functie de cum bate vantul sau straluceste soarele. Cu alte cuvinte, ei pare ca pot opri aproape complet gazul daca au vant si soare suficient. Si mai si exporta destul de mult.
Pana la urma, asta pare sa fie esenta pietei unice: posibilitatea de a jongla cu sursele de productie a energiei electrice astfel incat sa fie cat mai verde si cat mai ieftina.
Momentan, piata UE e departe de situatia ideala in care poti sa duci oricat curent din Dobrogea in Austria sau Grecia si din Germania la Bucuresti.
https://web.transelectrica.ro/harti_crd_tel/
Quote from: pest1969 on September 22, 2022, 01:28:00 PMProblema e ca suntem departe de situatia in care sa bata vantul in Dobrogea si sa nu avem cui sa-l vindem.
O sa ajungem acolo atunci cand batand vantul, sa putem opri toate centralele pe gaz si aproape toate hidrocentralele,
...doar ca practic asta nu se intampla. Ceea ce se intampla e ca daca bate vantul Duminica noaptea in Dobrogea, exportam energia aceea la un pret derizoriu, doar ca sa o evacuam din retea. (in trecut am vazut si preturi de 10lei/MWh pe PZU in asemenea situatii) O uzina de electroliza ar profita de pretul scazut la care se ofera energia in acel moment si ar produce H2 be care il poate stoca pentru orice utilizare ulterioara. Chiar si pt. a produce din nou electricitate din el Luni seara cand vantul s-a oprit, consumul e mare si preturile in piata au urcat de 5 ori.
Ideea e ca piata va rezolva intrebarea "ce facem cu hidrogenul", il va folosi cel care e dispus sa plateasca mai mult pt. el. Problema e doar cine face investitia initiala in infrastructura de productie / stocare / distributie? Aici e nevoie de implcarea statelor UE, separat sau impreuna, prin UE.
EXCLUSIV Interes ridicat pentru banii din PNRR pentru investiții în hidrogen verde: Suma cerută de companii depășește de trei ori bugetul
Schema de ajutor de stat cu bani din PNRR pentru susținerea investițiilor în hidrogen verde a atras un interes ridicat din partea investitorilor, cererile companiilor depășind de trei ori bugetul alocat, a declarat pentru Economedia Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Termenul-limită pentru depunerea aplicațiilor, după prelungire, a fost 31 august.
,,Suntem în etapa de analiză a proiectelor depuse. Au fost 21 de aplicații, de aproximativ trei ori bugetul schemei. Imediat după solicitările de clarificări ne dorim să anunțăm beneficiarii pentru semnarea contractelor de finanțare", a declarat Dan Drăgan pentru Economedia.
Reamintim că în iunie ministerul Energiei a lansat o schemă de ajutor de stat finanțată cu aproape 150 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a sprijini investiţiile în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.
economedia.ro (https://economedia.ro/exclusiv-interes-ridicat-pentru-banii-din-pnrr-pentru-investitii-in-hidrogen-verde-suma-ceruta-de-companii-depaseste-de-trei-ori-bugetul.html#.YzCHbExBzyQ)
Șeful BMW anticipează o recesiune în Germania și cere adoptarea hidrogenului ca sursă de propulsie. ,,Credem în hidrogen"
[...]
Oliver Zipse a susținut în schimb o pledoarie în favoarea hidrogenului, despre care a spus că este singura materie primă ce poate fi produsă și stocată în mod durabil. El a reamintit că actualele stații de carburanți ar putea fi folosite pentru hidrogen cu adaptări care nu costă mult și au nevoie de timp scurt. ,,De aceea credem în hidrogen. Va veni și va veni la BMW, sunt foarte, foarte sigur de asta".
profit.ro (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/seful-bmw-anticipeaza-o-recesiune-in-germania-si-cere-adoptarea-hidrogenului-ca-sursa-de-propulsie-credem-in-hidrogen-20859945)
Proiectele depuse pe hidrogen
https://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2022/10/Centralizator-proiecte-I2.pdf
Volkswagen are in dezvoltare masini pe hidrogen cu autonomie de 2000 km.
Quote from: dan tm on March 05, 2023, 02:09:26 PMhttps://autolatest.ro/stiri/in-germania-statiile-de-hidrogen-au-inceput-se-inchida-sunt-prea-periculoase-in-utilizare-si-1-kg-de-h2-costa-28-de-euro/
In Germania statiile de hidrogen au inceput se inchida! Sunt prea periculoase in utilizare si 1 kg de H2 costa 28 de euro
Quote from: frunzaverde on March 05, 2023, 05:06:17 PMAceiasi poveste si in Norvegia - tot proiectul pilot de auto cu hidrogen a fost anulat si statiile experimentale oprite si interzise.
Si e tot mai clar ca si idiotenia din PNRR o sa fie un esec. Pur si simplu nu are cine sa livreze produsul necesar si cerut de ARF, pentru ca produsul nu exista si in momentul asta dezvoltarea e foarte lenta. Proiectele de solutii locale last-mile s-au impotmolit in 2022, din cauza costurilor uriase ale energiei (H2 e in momentul asta extrem de energofag), iar solutii de magistrala (ce vrea CFR) sunt la cel putin 5 ani de comercializare, dar vor fi fezabile doar daca pretul energiei scade drastic.
Până la jumătatea acestui an, România ar putea avea prima strategie privind dezvoltarea producţiei de hidrogen pe plan local, Galaţiul şi zona Dobrogei fiind văzute ca potenţiale huburi pentru această nouă industrie. ,,Principala provocare în producţia de hidrogen este transportul acestuia, de aceea hidrogenul trebuie produs acolo unde este folosit. Judeţul Galaţi ar putea deveni un adevărat Hydrogen Valley, avem industrie siderurgică, avem oraşul, avem portul şi alte industrii. Este un avantaj imens să dezvoltăm hidrogen aici", a spus Ajay Aggarwal, preşedinte LIBERTY Steel Group Europa şi preşedinte al consiliului de administraţie LIBERTY Galaţi, în conferinţa ZF Power Summit 2023.
LIBERTY Galaţi este cel mai mare producător de oţel din România şi este implicat într-un proiect masiv de decarbonizare, obiectivul fiind ca la nivelul anului 2030 producţia să fie realizată fără emisii de carbon. Mai departe, Dobrogea este a doua zonă cu un potenţial real pentru hidrogen ţinând cont de dezvoltarea energiei eoliene offshore, în Marea Neagră, spun specialiştii din domeniu.
,,Pornind de la ideea că în continuare vor fi probleme legate de evacuarea producţiei de energie din Dobrogea în restul ţării, se formează o oportunitate majoră pentru a folosi această energie în exces exact pentru producerea hidrogenului verde şi pentru a-l consuma local", a spus Andrei Covatariu, energy & climate policy expert, prezent şi el la ZF Power Summit 2023.
ZF (https://www.zf.ro/companii/hidrogen-made-in-ro-dobrogea-si-galatiul-au-sansa-de-a-deveni-21658766)
Hidrogenul verde se va dovedi util in decarbonarea proceselor tehnologice din sectoarele hard to abate- otel, fertilizatori, amoniac verde, etc- mai putin ca vector de energie in mobilitate.
@tom_sawyer : De strategii e plina Romania, doar ca la implementari e mai problematic. Romania da chix si atunci cand are bani si proiectul "de-a gata", cum a fost cu "Laser Valley" si ELI-NP, pentru simplul fapt ca nu are bani de cercetare, nu are universitati (macar) decente, nu are management de cercetare...
In plus, productia de H2 e incredibil de energofaga. Hidrogenul nu este o sursa de energie, este o canistra de energie, un mod de a stoca energia.
Ai nevoie ori de foarte mult carbune sau gaz (si emisii uriase de CO2, cu poluare uriasa) ca sa faci H2 "negru", "gri" sau "albastru". Procesul e non-ecologic si mai bine faci termocentrale decat asa ceva. Alternativa, pentru "galben", "verde", "roz" sau "turcoaz" cer foarte, foarte, foarte mult curent electric. Iar Romania e in deficit de electricitate structural.
@frunzaverde, nu te supara, dar pare ca n-ai citit postarea lui
@tom_sawyer . Textul din ZF vorbeste special despre zona Dobrogea - Moldova de Sud, pentru ca
1) acolo
exista deja (temporar, cand bate vantul) un surplus de energie electrica din surse regenerabile, pe care Transelectrica de chinuie deja azi sa o evacueze de acolo spre consumatori (si mai exista potential enorm pentru mai multa energie, daca am sti ce sa facem cu ea)
2) exista si un mare consumator de energie care ar putea fi relativ usor convertit pe hidrogen (combinatul siderurgic)
Deci ideea productiei de hidrgen acolo e tocmai pentru ce ai spus tu: pentru a stoca energia electrica "verde" care e in exces atunci cand e, si a o folosi intr-o industrie energofaga care altfel nu poate fi decarbonizata, si inca fara a o transporta pe distante mari.
Chiar pare o solutie buna.
ma indoiesc ca se chinuie, ba din contra de cand putem da pe acolo 1GW catre Mo-UA pe la Vulcanesti.
Mai is si destule de avansate lucrarile la 2 LEA din dobrogea spre Bacau si una spre Ploiesti.
Dar ca idee, se anunta si noi parcuri eoliene in zona deci pe viitor e posibil sa avem surplus de energie
Quote2) exista si un mare consumator de energie care ar putea fi relativ usor convertit pe hidrogen (combinatul siderurgic)
Asta e o asumptie eroica, inlocuirea cocsului cu hidrogen in siderurgie e departe de a fi garantata.
Reductia directa a minereului de fier cu H2 pare cea mai promitatoare ruta dar departe de maturitatea tehnologica si comerciala.
Cred că varianta unei termocentrale pe hidrogen e destul de probabil să fie funcțională. Nu știu ce randament ar avea dar de exemplu se tot vorbește de Tarnița, nu sunt deloc sigur că ar fi mai rău... Restul sunt la faza de "poate că" în opinia mea.
Atentie, nu vb de decarbonarea energiei folosite in industriiile hard-to-abate (otel, fertilizatori/chemicals, ciment, etc) ci de decarbonarea proceselor tehnologice respective.
Daca ptr anumite industrii existe tehnologii in faza de proof of concept (amoniac verde ptr a substitui metanul in producerea fertilizatorilor) , (reducerea directa cu H2 a minereului de fier in siderurgie), situatia e hopeless ptr industria cimentului (prin calcinarea carbonatului de calciu se emit cantitati uriase de CO2). Cimentul e raspunzator ptr 8% din emisiile globale, gigantic.
Cumulat, emisiile acestor industrii ajung la peste 30% din total( spre comparatie transporturile produc aprox 20% din emisii).
Imho, obiectivul zero-net in 2050, nu va putea fi atins fara CCS in industrie (captarea si sequestrare CO2) cu toate riscurile pe care le incumba.
cei 20% din transport includ si trasportul oceanic in ape internationale care nu au nici un fel de reglementari?
^ da, cuprind emisiile din toate modurile de transport. pentru emisiile maritime/fluviale solutiile sunt putine (hidrogen sau carburanti 'electrici', e-fuels).
problema este ca emisiile totale din transporturi cresc la o rata anuala de aprox 7%, deci e posibil ca decarbonarea sa fie chiar mai dificila decat cea a industriei.
cei 20% din transport includ si trasportul oceanic in ape internationale care nu au nici un fel de reglementari?
Avem tone de reglementări privind poluarea în transportul naval.
^cred ca
@mirceaeliade s-a referit la emisiile de CO2 ale transportului maritim/fluvial, care nu sunt acoperite de niciun mecanism de reducere.
Similar cu aviatia intercontinentala; emisiile intra-UE din aviatie sunt prinse in ETS I, cu majoritatea permiselor (emission allowance units) distribuite inca gratuit.
Există mecanisme de reducere, dar nu în sensul celor de la țărm, gen certificate verzi sau ce mai e.
Din postul de mai sus la o lectură rapidă se înțelege că pe naval nu ar fi nicio reglementare, afirmație care poate fi scoasă din context foarte ușor.
va fi foarte dificil, daca nu imposibil, de construit un mecanism de control al emisiilor de CO2eq din sectorul maritim, e nevoie de un acord international iar jucatorii grei (USA, China, India, Brazil, Africa de Sud, etc) nici nu vor sa auda de asa ceva.
cred ca ne vom alege tot cu taxarea emisiilor ptr transportul fluvial intra-european :bash:
Da, dar macar de ceva timp suntem obligați să calculăm și să raportăm CO2. Și observ că din ce in ce mai mulți charteri se orientează către nave care produc mai puține noxe. Normal, asta nu se aplică flotelor deținute de chinezi, ruși, iranieni, etc. și în mare parte de greci.
^cat de realista e perspectiva propulsiei pe hidrogen pentru navele de mare tonaj?
Pentru noi? Nu am studiat problema. Dar până la urmă totul se rezumă la capacitatea de a stoca îndeajuns de mult hidrogen pentru avea o autonomie rezonabilă plus disponibilitatea in porturi.
La o privire sumară, considerând că nu este o problemă stocarea și aprovizionarea, cred că fezabil ar fi inițial pe navele mari care fac linie, gen containere China - Europa sau China - US. Sau vrachierele ce duc minereuri sau cărbune din Austria spre oriunde. Poate și cursele mici, locale. Dar nave mai mici, cum e asta pe care sunt acum nu prea. Că ajunge in porturi unde nici măcar infrastructura de descărcare nu e, d-apăi H2.
Știu că se merge mult pe dual fuel cu gaz, ca o soluție alternativă unde nu trebuie schimbat mult la Motorul Principal (in sensul că se folosește aceeași tehnologie a motorului cu ardere internă).
se pare ca exista deja, in cadrul Conventiei ONU ptr schimbari climatice UNFCCC, un angajament al sectorul maritime in directia Green Hydrogen & Green Shipping, pana in 2040, cu net-zero emisii cel mai tarziu pana in 2050. deci baietii considera ca e fezabil.
https://climatechampions.unfccc.int/green-hydrogen-and-green-shipping/
IMO spune despre o reducere cu 40% până în 2030 și 70% până în 2050 (față de nivelul din 2008).
Mai multe informații explicate destul de bine:
https://www.standard-club.com/knowledge-news/decarbonisation-in-shipping-overview-of-the-regulatory-framework-3919/ (https://www.standard-club.com/knowledge-news/decarbonisation-in-shipping-overview-of-the-regulatory-framework-3919/)
[CN1050873 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100161375)] ,,Amenajarea Energetică Mândra – parc fotovoltaic şi centrală de producere a hidrogenului verde" - Studiu de fezabilitate şi caiete de sarcini pentru proiectare şi execuţie la cheie
Autoritate contractanta: SPEEH HIDROELECTRICA SA
1. Ofertant unic : ENERGOBIT CONTROL SYSTEMS
2. Ofertant unic : RINA Consulting S.p.A.
[CN1050872 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100161373)] ,,Amenajarea Energetică Ostrovu Mare – parc fotovoltaic şi centrală de producere a hidrogenului verde" - Studiu de fezabilitate şi caiete de sarcini pentru proiectare şi execuţie la cheie
Autoritate contractanta: SPEEH HIDROELECTRICA SA
1. Ofertant unic : ENERGOBIT CONTROL SYSTEMS
2. Ofertant unic : RINA Consulting S.p.A.
Potrivit europarlamentarului Dan Nica, la Galați ar urma să fie realizată o fabrică de producere a "hidrogenului verde", în cadrul unui proiect gestionat la nivelul Consiliului Județean Galați, în parteneriat cu Primăria Galați, Combinatul Siderurgic Liberty Steel Galați, compania de navigație Navrom și operatorul feroviar Grampet, precum și Universitatea "Dunărea de Jos". De asemenea, în proiect sunt implicați parteneri din nouă țări membre UE.
Potrivit indicatorilor tehnici ai proiectului, din valoarea totală de 32 de milioane de euro, prin grantul Comisiei Europene ar urma să se asigure o finanțare de 20 milioane de euro, diferența urmând să fie asigurată din alte surse, precum Programul Teritorial pentru o Tranziție Justă, coordonat tot de CJ Galați, sau fondurile puse la dispoziție prin REPowerEU.
Unitatea de la Galați ar urma să aibă o capacitate de 20 MW, ceea ce ar asigura producerea a 2.500 - 3.000 de tone de hidrogen pe an. Sursa de energie regenerabilă ar urma să fie asigurată cu ajutorul parcului fotovoltaic pe care Liberty Galați dorește să-l realizeze pe actualul amplasament al haldei de zgură. De asemenea, Combinatul Siderurgic și-a propus adoptarea tehnologiilor bazate pe hidrogen și atingerea neutralității climatice a proceselor de producție până în 2030.
"Unitatea de producție a hidrogenului de la Galați ar urma să acopere inclusiv componentele de distribuție și stocare. Potențialii utilizatori de hidrogen sunt, de exemplu: Combinatul din Galați - pentru că hidrogenul este un substitut foarte bun al gazului metan pentru procesele tehnologice cu ardere înaltă; cei care sunt în traficul feroviar, pentru că locomotivele alimentate cu hidrogen dezvoltă o putere mai mare și pot să înlocuiască locomotivele tradiționale care utilizează motorina sau alte tipuri de combustibili; transportul public - Primăria Galați, pentru Transurb, este parte a acestui proiect, astfel încât să avem autobuze care să fie alimentate cu hidrogen. De asemenea, transporturile navale sunt interesate de acest nou tip de combustibil", a explicat raportorul Parlamentului European pe programul "Orizont Europa", Dan Nica.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/199681-o-fabrica-de-hidrogen-verde-va-pune-galatiul-pe-harta-europeana-a-energiei)
^Ptr decarbonarea transporturilor hard to abate-camioane, maritime, aeriene- se va opta mai degraba ptr asa-numitii carburanti electrici (e-diesel, e-kerosene, etc), obtinuti prin procesul Fischer-Tropsch de constituire a lanturilor lungi de hidrocarburi sintetice, pornind de la gazul sintetic (amestec de hidrogen si monoxid de carbon).
Tehnologia exista- reactorul FT- dar costul per litru e inca prohibitiv.
Un articol pe tema Hidrogen - asa numitul "white hydrogen"
Spre finalul articolului se spune ceva si despre preturi:
According to calculations based on the Mali well, white hydrogen could cost around $1 a kilogram to produce – compared to around $6 a kilogram for green hydrogen.
https://edition.cnn.com/2023/10/29/climate/white-hydrogen-fossil-fuels-climate/index.html (https://edition.cnn.com/2023/10/29/climate/white-hydrogen-fossil-fuels-climate/index.html)
The Incredible Moment Construction of the Dutch Hydrogen Network Begins!
QuoteRomânia este prima țară din Europa care a dezvoltat o industrie de gaze, azi, este singura țară din UE care nu are nici un proiect pe hidrogen în derulare, punctează expertul în energie Dumitru Chisăliță. Urmărind lista proiectelor de conducte din UE - https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/strategy/industrial-alliances/european-clean-hydrogen-alliance/project-pipeline_en - singura țară care nu are prezentat nici un proiect este România. adv (https://adevarul.ro/economie/romania-prima-tara-din-europa-care-a-dezvoltat-2338238.html)
https://www.hydrogeninsight.com/transport/the-misery-line-world-s-largest-hydrogen-train-fleet-still-not-fully-operational-six-months-after-service-began/2-1-1462885
Problema nemtilor e ca la capetele liniilor trenurilor pe hidrogen au conexiuni cu retelele electrice.
Si pot incarca bateriile trenurile pentru distantele mici pe care circula.
Si nu au luat asta in calcul.
Petrom construiește două fabrici de hidrogen verde, de 55 MW, la rafinăria Petrobrazi, investiție de 140 mil, euro, finanțată parțial prin PNRR
"OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, anunță semnarea a două contracte de finanțare prin PNRR pentruconstruirea a două capacități de producție de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi, potrivit unui comunicat al companiei.
.........
Proiectele vizează construirea a două instalații de electroliza apei, de 35 MW și 20 MW în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, prin urmare fără emisii de carbon, permițând clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obținut."
Sursa: Economica.net (https://www.economica.net/petrom-construieste-doua-fabrici-de-hidrogen-verde-de-55-mw-la-rafinaria-petrobrazi-investitie-de-140-mil-euro-finantata-partial-prin-pnrr_727487.html?fbclid=IwAR2qUuLcxrdbyJWf3myoA46N7uMeWw1kJ1mRYEPifSldt-zoMgiwT1BOjPE)
^ hidrogenul "verde" are o definitie precisa in taxonomia UE:
1. Provine exclusiv din energie regenerabila
2. Energia respecta principiul aditionalitatii surselor (ptr a nu canibaliza resursele utilizate ptr electrificare)
3. Timing-ul hidrolizorului trebuie sincronizat la 1/2 ora cu productia de regenerabile. Se exclud astfel hidrolizoarele chinezesti, ieftine, care, nu pot fi pornite/inchise la short notice si fac acest matching doar ca medie anuala (deci, in proces, folosesc si energie neregenerabila cand nu e soare, nu sufla vantul, etc)
Nu e deloc evident din articol daca proiectul Petrom respecta 1, 2 si 3.
va fi pe energie regenerabila, scrie si in articol.
Cu siguranta 3 va fi indeplinit. 2 nu cred ca intra in discutie, intrucat scopul este de a furniza hidrogenul catre statii de distributii, nu de a-l folosi in SEN.
QuoteAutoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) a anuntat ca a anulat procedura de achizitie pentru 12 rame electrice pe baza de hidrogen, pentru ca nu s-a inscris nimeni la licitatie.www (https://infrapress.ro/2024/05/29/nicio-oferta-autoritatea-pentru-reforma-feroviara-a-anulat-licitatia-pentru-cumpararea-a-12-rame-electrice-pe-baza-de-hidrogen/)
Desi e cam cea mai viabila piata pentru consum de H2, locomotivele H2 vor mai intarzia mult si bine.
Vor întârzia pe termen nedeterminat pentru că nimeni nu prea mai produce astfel de locomotive. Ultimii care produceau parcă erau cei de la Alstom și au renunțat în favoarea locomotivelor pe baterii
Apropo de hidrogen:
2024/03/25
Stadler is proud to announce that the FLIRT H2 has been entered into the Guinness World Records database for the longest distance of 1,741.7 miles (2,803 kilometers) achieved by a pilot hydrogen fuel cell electric multiple unit passenger train without refueling or recharging.
https://stadlerrail.com/en/media/article/stadler%E2%80%99s-hydrogen-powered-train-flirt-h2-achieves-a-new-guinness-world-records-title/1656/
În legătură cu proiectul Petrom pt hidrogen verde din energie regenerabilă, este esențial ce se consideră a fi energie electrică regenerabilă. Am auzit că, plătind un pic mai mult/selectând furnizorul, poți beneficia scriptic de energie electrică 100% din surse regenerabile, pt că energia electrică din arderea combustibililor fosili este pasată scriptic la ceilalți; asta nu mi se pare energie electrică verde! După mine, se poate genera hidrogen "verde" atunci când există în sistemul energetic suficientă producție de energie electrică din surse regenerabile ca să se reducă producția termocentralelor până la o valoare de standby și se folosește pt electroliză doar ceea ce e peste (și altfel se pierde).
Atât timp cât termocentralele încă asigură niște zeci de procente, orice consumator suplimentar, nu va provoca creșterea producției de energie electrică verde (aceea este deja la maximum) ci creșterea producției termocentralelor, deci implicit va consuma energie 100% fosilă.
Bine ar fi ca atunci cand va lansati in teorii sa fiti si un pic pe subiect, altfel riscati sa cadeti in derizoriu.
Petrom are sursa proprie de energie verde. N-are treaba cu consumul din SEN. Am ingrosat eu cateva parti din comunicat, poate le vedeti mai usor.
QuotePublished martie 24, 2022
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a pus în funcțiune primul său parc fotovoltaic. Electricitatea va fi utilizata intern, în cadrul diviziei de Explorare si Producție.
Parcul include aproape 1.000 de panouri fotovoltaice care au fost instalate pe o suprafață de 5.500 de metri pătrați, echivalentul unui teren de fotbal, în localitatea Icoana, județul Olt. Acestea vor produce peste 4.600 MWh de energie verde pe întreaga lor durată de viață, estimată la 13 ani. Gradul de performanță al instalației este unul ridicat, de 84%. Prin înlocuirea sursei convenționale de energie electrică, emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu peste 1.200 de tone pe întreaga durată de viață a panourilor.
Chris Veit, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție: ,,Acest proiect este o premiera pentru noi si face parte din programul de eficiență energetică, prin care ne dorim sa reducem impactul asupra mediului. Vom continua să dezvoltam astfel de proiecte, care vor contribui la obiectivul nostru de decarbonare a operațiunilor".
Începând cu anul 2010, OMV Petrom a investit aproximativ 72 de milioane de euro în realizarea de proiecte care furnizează energie electrică sau energie electrică și termică pentru activitățile de producție. În prezent, circa 65% din necesarul de electricitate al activităților de explorare și producție este generat intern. Obiectivul pe termen mediu este ca necesarul de electricitate să fie asigurat exclusiv din surse interne.
https://www.omvpetrom.com/ro/news/omv-petrom-a-finalizat-primul-parc-fotovoltaic-care-furnizeaza-energie-verde-pentru-operatiunile-proprii
Petrom inca nu ne spune ce vrea sa faca cu hidrogenul produs la Brazi (poate e prea devreme pentru un comunicat de presa), dar daca citim fraza de mai sus ne putem gandi ca ar putea gandi sa inlocuiasca [cel putin] o parte din gazele naturale folosite in platforma Petrobrazi.
@naivu: tu ai fost al treilea la bat, de aici si acest post.
Și noi de unde să știm că Petrom are sursă proprie de energie verde pt fabrica de hidrogen, dacă articolul despre fabrică nu ne spune!?
Nu sunt anti-hidrogen, dar înainte de a mă entuziasma de ce am putea face cu hidrogenul verde vreau să văd că-l producem (la un preț competitiv cu hidrogenul din conversia gazului metan). Și, până la proiecte pt aplicații noi pt hidrogen verde, preferam să aud că deja 1% în rețeaua de gaze este hidrogen verde sau că am înlocuit deja o parte din hidrogenul pt producția de amoniac (sau măcar de margarină :)).
Și ca să dau un citat oficial:
,,România are o experiență de peste 100 de ani cu hidrogenul, deci știm că se poate face, știm cu cine se poate face și știm unde și ce s-a făcut. ... (ceva despre teste cu 20% hidrogen în gaz metan efectuate de Delgaz Grid la Mediaș) ... ", a subliniat Dr. ing. Ioan Iordache, Director Executiv al Asociației pentru Energia Hidrogenului din România și Director General al ICMET Craiova.
https://www.economica.net/e-on-a-inceput-sa-testeze-in-romania-amestecul-de-gaz-si-hidrogen-pentru-retele-si-aparate-casnice_673742.html
OMV Petrom investește ~750 de milioane de euro la Petrobrazi: compania va deveni primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est
Hidrogen verde pentru producția de carburanți sustenabili
Investițiile pentru cele două instalații de hidrogen verde sunt estimate la ~190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.
Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.
Sursa: https://www.omvpetrom.com/ro/news/omv-petrom-investeste-750-de-milioane-de-euro-la-petrobrazi-compania-va-deveni-primul-producator-major-de-combustibili-sustenabili-din-europa-de-sud-est-
@Mojito:
Ce dracu faci cu hidrogenul? Uite, de exemplu:
QuoteObiectivele proiectului vizează punerea în funcțiune a unei instalații noi de electroliză cu capacitate de 20MW pentru producția a 12,1 MWH2out din surse regenerabile și utilizarea acestuia în producția combustibililor cu amprentă redusă de carbon utilizați în transport, precum combustibili sustenabili de aviație (Sustainable Aviation Fuel - SAF), cât și a bio-componenților tip diesel - uleiul vegetal hidrogenat (Hidrogenated Vegetable Oil - HVO).
https://www.omvpetrom.com/ro/activitatile-noastre/proiecte-cu-emisii-de-carbon-reduse-si-zero/hidrogen-pnrr/pnrr-h2-verde-20-mw
Sau:
QuoteSC Termoficare Oradea SA intenţionează să depună o cerere de finanţare nerambursabilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta C6 – Energie; Măsura de investiții – Investiția I.2, pentru proiectul ,,Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea", întrucât societatea tinde către independență energetică și își propune să contribuie la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
https://www.transilvaniabusiness.ro/2022/08/30/cet-oradea-vrea-sa-treaca-pe-hidrogen/
CET-urile (centralele in cogenerare) sunt in subordinea primariilor si produc apa calda si caldura pentru cetateni generand mai putina poluare. Uite un exemplu:
QuoteProiectul, intitulat ,,Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța", este primul din țară care a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, arătând angajamentul municipalității față de dezvoltarea sustenabilă și modernizarea infrastructurii.
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare a proiectului este stabilit pentru decembrie 2025.
https://www.capital.ro/contractul-pentru-noul-cet-din-constanta-a-fost-semnat-va-fi-gata-in-2025.html
Si mai sunt proiecte semnate si in alte orase. Era o oportunitate mare pentru multe primarii sa modernizeze niste dinozauri.
Si faptul ca noi am pierdut timpul cu gratie si intram in criza de timp arata doar lipsa noastra de organizare (si statul pe sezut). Daca ne miscam cum trebuie multe din aceste proiecte acum erau in plin santier.
Subiectul e destul de interesant dar esti offtopic.
In al doilea rand incurci rau borcanele. CET-ul e una, cogenerarea e altceva iar hidrogenul bagat in acestea doua e un deziderat frumos dar economic neviabil.
In fine, nu mai insist ca si eu sunt offtopic.
PS. Mojito cam are dreptate.
Cu hidrogenul asta trebuei sa retineti numerele urmatoare:
60-80 kwh pentru productia 1kg Hidrogen
1 kg H2=33 KWh energie termica prin ardere
33 KWh termica= 11 kWh energie electrica prin conversie in turbina cu gaz
Deci matale ai consumat 60 kwh energie electrica in electrolizor ca sa produci 11 kwh energie electrica. :(
Quote from: Mojito on June 26, 2024, 03:39:15 PMDeci matale ai consumat 60 kwh energie electrica in electrolizor ca sa produci 11 kwh energie electrica. :(
nu Mojito, amicul nostru a consumat 60 kwh cand nu foloseau nimanui (gol de sarcina) si a livrat sistemului 11 kwh pe varf de sarcina (cand costul marginal e urias, generator pe carbune sau pe gaz).
daca intelegi aceasta observatie, intelegi cum functioneaza sistemul energetic.
da, aici e punctul "fierbinte"; teoretic vorbind, poți calcula randamentul în lei/lei nu în watt/watt. Dar condiția e să fie totul pus la punct: stocare, disponibilitate, transport etc. Deocamdată cam toate punctele astea sunt cu "posibil" și cum știm, diavolul stă în detalii. Teoretic mi-ar conveni să pun câteva panouri la țară și toată vara să umplă un "cazan" de hidrogen pe care să îl ard "la gura sobei" iarna când vin colindătorii. Dar în practică nu știu dacă mi-ar ajunge pământul de la bunicu', deși a fost "chiabur" pentru depozitul de stocare :) Însă da, există șanse să funcționeze totuși...
as zice sa nu fim atat de categorici indiferent ca suntem pro sau contra H.
Faptul ca randamentul e prost a adevarat dar nu e ceva de speriat. Toate cazanele actuale, fie ele centrale de gaz de apartament sau Loganul din garaj au randamente execrabile. dar le folosim de 100 de ani. Deci sunt viabile economic.
Acuma daca "bateria" de hidrogen va bate "bateria" de hidropompaj sau litiu vom vedea.
Sa nu uitam ca baterii hidro e greu sa faci in UE pentru ca mediu.
Alea pe litiu is importate si facute in tari unde din nou problemele de mediu (fie mine in Chile fie productie in China) nu conteaza.
Asa ca e f greu acum sa zicem ce e viabil economic daca comparam H in UE vs Litiu din China.
@shift2railDaca tu crezi că un electrolizor merge numai când kw-atii aia nu folosesc nimănui, eu mă îndoiesc că îți dai seama de complexitatea procesului industrial de electroliza.
Nu cred ca se pune deocamdata problema de ars hidrogen in turbine cu gaz, sunt o gramada de utilizari industriale unde hidrogenul era produs prin piroliza metanului, gen materia prima pentru Haber-Bosch la ingrasamintele cu azot, sau hidrofinarea benzinei si motorinei, sa il folosesti la produs curent electric e o paguba, la Brazi de exemplu unde isi face petrom instalatie o sa il foloseasca in rafinarie nu la turbina (desi ce au ei arde si hidrogen in amestec)
Pentru miile de kwh produsi de vant si soare cand nu e nevoie de ei, o solutie rapida (dar foarte nepopulara) ar fi tarifele dinamice la firmele care nu consuma in banda si la "popor"
si pe termen lung, hidrocentrale cu pompaj reversibile cu electronica cu IGBT ca si la masinile electrice
sau la cativa kwh - incurajarea prin tarife a actualilor prosumatori sa isi puna baterii (deocamdata cu toate ca invertoarele pentru baterii gen Victron Multiplus si bateriile LFP s-au ieftinit foarte tare, la tariful actual nu sunt deloc rentabile, daca ai retea si nu ai de platit jde mii de euro pentru extindere de retea la Electrica), si incurajarea lor prin tarif sa descarce in retea cand e nevoie de curent, nu cand e soarele sus pe cer la Cucuietii din Vale si nu e nimeni sa consume curentul acolo
@paulmare : corect, +1 de la mine.
Cheia PNRR e industria, nu ce arde cetateanul la aragaz sau in caruta. Sunt enorm de multe domenii in industrie unde azi se foloseste hidrogen de orice alta culoare decat verde. Ma refer la companii precum Petrom, Rompetrol, Azomures, Donau Chem, Chimcomplex si multe altele. De acolo trebuie sa pornim. Dupa ce dezvoltam acest domeniu trecem si la altele si intre timp mai scad costurile.
Apropos: solutiile de curatat geamuri contin amoniac. Pentru amoniac e nevoie de hidrogen in procesul de productie.
dar pret diferentiat la curent, in timp real, pe cand?
Verific pe net pretul si imi organizez consumul in orele in care pretul e negativ. Sa ma plateasca ei sa consum si ma adaptez.
Imi iau si baterii singur, nu trebuie sa dea ei lege pt asta.
^ aia ar fi o chestie, si de aplatizat varfurile de consum fara regenerabile, sa nu mai pui masina de rufe si de vase seara cand e varful ci intr-unul din goluri, sau incarcatul la masina electrica la fel
Eu mi-am pus baterii, am un Multiplus 2 si 20kwh LFP, invertorul si controlerul le-am luat din Olanda ca erau mai ieftine ca la noi cu tot tva-ul lor zero, si am primit niste invitatii la ceva webinare Victron care acuma sunt la ei pe site la community si pe youtube, ideea era ca ceva gen broker de mesaje trimite mesaje de la distribuitorul de energie catre VenusOS (care e un raspberry care are si porturile pentru interfetele proprietare ale Victron) cu preturile pe ce injectezi si pe ce consumi, si in afara de ce automatizari ai tu acuma (pana si dacia spring, sau aerele conditionate, sau masina de rufe si cea de vase au integrare prin cloud cu aceleasi butoane pe care le au in aplicatiile lor, si cand e soare la tine in panouri sau esti chiar platit sa consumi curent face tot ce poate cu NodeRed care e inclus in VenusOS - gen incarca masina, porneste masina de rufe, incalzeste apa din boiler etc, si ce ramane extra baga in baterii, si injecteaza fie de la soare fie din baterii doar cand e un tarif de injectie (care e si el dinamic) care sa iti convina
Fara tarif dinamic - nu stiu cum o sa ii tina pe cei "clasici" in priza, de exemplu anul trecut am produs 8mwh, intre 1.1 mwh in iulie si 200kwh in ianuarie, cu toate bateriile din lume tot am nevoie iarna de curent din retea, mai ales ca la iernile din ultima vreme cu 6 grade afara de exemplu pompa de caldura e mult mai eficienta ca centrala cu gaz si socotesti ca daca 3.5 kwh de gaz sunt mai scumpi decat 1 kwh electric din retea atunci iei curent in loc de gaz,
Trebuie sa lase populismele in pace si sa puna tarife dinamice ca in tarile civilizate, asta cu energie ieftina pentru popor si panouri cu subventie la cuca macai unde nu e consum aduce voturi dar nu rezolva problemele
Tarife diferentiate cand o sa reuseasca sa puna contoare intelighente peste tot. Dar probabil ca lipseste interesul generalizat sa scada consumul ca si producatorul si distribuitorul vor sa mulga consumatorul final.
@paulmare : inteleg ca vor bage o lege prin care prosumatorii sunt obligati sa-si bage surse de stocare. Sa vezi acu procese pe la Paris cu producatorii de energie verde, ca le strica planurile de afaceri.
Ca tot vorbeam pe aici de regularizare/aplatizare facuta pe retele de distribuite electrica: ideal se face prin reducerea sarcinii pe centralele cu turbine pe gaz. Centralele pe carbune, nuclearele sunt mult mai putin flexibile. Hidro nu vrei sa le opresti pentru ca sunt verzi, eolienele , solarele la fel. Tendinta in UE si US este sa se foloseasca pe peak turbine pe gaz aeroderivative care se pot porni in 15 minute si full power in max 30.Centralele de genul Mintia SGT5-8000 se pornesc si sunt la full power in 2 ore plus ca aburul pt turbine se face de la 4-- ore ore in sus daca turbina cu abur este deja calda. daca nu... 24 ore.aici intervine interesul pe hidrogen, ca daca il produci in perioada de sarcina redusa poti sa il stochezi in rezervoare dupa care il consumi in turbina. din pacate tehnologiile de ars H2 in turbine nu sunt inca puse la punct.
E o lege data cu fundul, cu 30% din puterea instalata etc
LFP ca sa tina alea jde mii de cicluri cu care se lauda producatorii de celule 6000, am vazut si cu 10000 acuma, curentul de incarcare si descarcare trebuie sa fie max 0.5C (capacitatea celulei in Ah) - trebuie mult mai mare capacitatea bateriei decat puterea invertorului
Avantajul la baterie e randamentul foarte bun, peste 90% din ce ai bagat poti scoate, si disponibiltatea instant
Mintia la 30 de minute full power e ok, la cat sunt de mari
Cele de la Ludus (care sunt de 5 ani livrate, si nemontate inca) sunt mult mai mici, am inteles ca asta a fost motivul - flexibilitatea si posibilitatea ca sa vanda in piata de echilibrare nu in banda - sa vedem acuma cand si daca o termina, aia sunt de coma romgazul si managerii lor politici, intr-o tara normala Volintiru de la romgaz ar fi fost ascuns dupa comunicatele lui romgaz din 2021 cu "pornim testele" etc si ei nici macar cu halele terminate
@ mojito, propun sa nu ne afisam ignoranta: eu vb de electrolizoarele PEM (proton exchange membrane) singurele conforme cu definitia hidrogenului verde data de Comisie (productie H2 sincronizat cu patternul de productie a regenerabilei la interval de o ora, inter alia).
Electrolizoarele alkaline (chinezesti) NU produc hidrogen verde!
Pai tocmai ce ți-ai afisat-o.. vorbești de electrolizoare chinezești, aia folosesc aceleași tehnologii ca și restul lumii, PEM este folosita de ani de zile in China și cel mai mare producător de electrolizoare se numește Jigli ( cu care John Cockeril a făcut un JV ). China produce hidrogen verde mai mult decât restul lumii la in loc. Daca nu crezi că și tehnologia PEM are aceleași probleme cu variația puterii din renewables că și restul tehnologiilor caută Kuqa Sinopec problems. Plus că tehnologia PEM are niste bube cum ar fi costul uriaș al membranelor (titanium cu o acoperire ultra fina de aur sau platina), electrozi de Iridium, cerințe criminale la calitatea apei, deteriorarea membranelor in timp cu risc uriaș de explozie, pierdere de eficacitate a membranelor in timp etc. Toate aceste probleme le știu toți și sunt de domeniul public. Compania pt care lucrez face acum un proiect pt o fabrică de H2 verde de 100 MW in Marsilia, suntem în FEED, vedem daca trece pt că cifrele nu sunt bune deloc.
QuoteComisia Europeană lucrează la reguli mai stricte de finanțare pentru proiecte pe bază de hidrogen, pentru a se asigura că finanțarea de la UE aduce beneficii companiilor europene, după ce firmele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la concurența cauzată de importurile ieftine din China. Acest lucru a fost anunțat de comisarul european pentru afaceri climatice, Wopke Hoekstra, citat de Reuters. Luna aceasta, UE va lansa următoarea sa etapă de finanțare pentru proiectele de hidrogen verde, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să stimuleze industria autohtonă de producţie a combustibilului, potrivit Rador Radio România.www (https://economedia.ro/ue-inaspreste-regulile-de-finantare-a-unor-proiecte-pentru-hidrogen-verde-pentru-a-evita-importurile-din-china.html)
@Mojito ti-am ratat interventia (nu am pierdut nimic), dar gasesti mai jos definitia data de Comisie hidrogenului verde- esential ce ti-am explicat mai sus: aditionalitate, corelatie temporala si geografica - si vei intelege ca electrolizoarele chinezesti nu produc hidrogen verde, deci nu se califica la subsidiile europene ptr productia de H2.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32023R1184&qid=1704969010792
@shit2rail: si eu care credeam ca ai reusit sa citesti si sa
intelegi ceva, ca postul era destul de informativ tehnic, fata de naroziile pe care le scrii pe aici. In loc sa raspunzi la obiect , adica la ce am scris eu cu electrolizoarele chinezesti (adica PEM care au tendinta sa rupa piata in Europa, de unde intentia CE de a acorda subventia numai companiilor din Eu, vezi postul lui
@mirceaeliade ) tu o dai in balarii cu definitia hidrogenului verde data de CE si care nu are nici in clin nici in maneca cu invaza de electrolizoare chinezesti (in particular PEM).
Si deocamdata masura preconizata de CE nu este inca implementata, si este oricum prea putin si prea tarziu.
Da tu poti sa-i dai dai inainte .
Dupa naiva mea parere, trecerea transportului de la combustibili fosili la hidrogen ecologic/verde ar trebui sa urmeze urmatoarele etape:
1- dezvoltarea productiei de energie electrica verde pana cand nu doar va inlocui energia electrica din combustibili fosili dar, in perioade din ce in ce mai mari, va fi in exces. (Etapa asta pare sa fie destul de avansata, chiar si la noi)
2- dezvoltarea unei tehnologii (in principiu electroliza) care sa transforme acest exces de energia electrica de la etapa 1 (f ieftina, pt ca este un exces greu de valorificat altfel, dar variabila, pt ca prioritate va avea consumul "normal") intr-un hidrogen comparabil ca pret cu cel obtinut din conversia gazului metan. (Aici nu prea vad ... nimic. In cel mai bun caz o rafinarie isi face un parc solar dedicat pt producerea hidrogenului necesar; nu neg ca hidrogenul acela este verde, dar nu pot sa nu ma intreb daca nu este un pic mai ecologic daca foloseste energia electrica de la parcul solar in locul celei din retea si isi produce hidrogenul din gaz)
3- folosirea hidrogenului de la etapa 2 pt a inlocui hidrogenul din gaz metan din industria amoniacului si a ingrasamintelor pt agricultura, din petrochimie, din ... productia de margarina si unde se mai foloseste acum hidrogen, iar cand nu e suficient pt utilizare industriala injectat in reteaua de gaz metan.
4- inlocuirea cocsului din siderurgie cu hidrogen, tehnologia e deja adusa la stadiul de pilot de suedezi dar nu e aplicabila la scara larga din cauza pretului hidrogenului.
4'- trecerea retelelor de termoficare de pe gaz/pacura/etc pe hidrogen (dar pt asta ar trebui un hidrogen verde comparabil la pret cu gazul metan).
5- crearea unei retele de alimentare cu hidrogen in paralel cu producerea de automobile/camioane/trenuri/vapoare pe hidrogen
6- (varianta la 5) folosirea de hidrogen ecologic pt producerea de combustibili sintetici (la pret de productie comparabil cu al benzinei si motorinei) si pastrarea parcului auto existent
Toata politica UE de tranzitie la hidrogen pare sa vrea sa sara de la etapa 1 la etapa 5 si 6. Ceea ce ma face sa tind sa dau crezare la teoriile conspirative cum ca aceasta tranzitie la hidrogen e de fapt un colac de salvare pt industria combustibililor fosili, care in loc de gaz metan, benzina si motorina sa furnizeze hidrogen si combustibili sintetici, indiferent de costul economic si ecologic al acestei tranzitii pt restul societatii.
S-a cam dus hidrogenul pentru transporturi. Curand si pentru maritim/aviatie (nu recupereaza hidrogenul in urmatorii 20 de ani).
Il vad mai mult ca solutie in industrii de prelucrare (siderurgie de ex. sau ingrasaminte)
^ 4 termoficarea e o chestie care ar trebui terminata, la fel "cogenerarea de inalta eficienta" etc cu prize de abur in turbina (asta cred ca era si pe factura de curent, trebuie sa ma uit).
O centrala in ciclu combinat moderna mare si la GE si la Mitsubishi e pe prospectul de marketing la 64% randament, deci 1 kwh din gaz ai 0.64 kwh electrici, cu o pompa de caldura aer apa ai cop si 4, deci dintr-un kwh electric ai in casa 4 kwh termici, la curent la transport pierderile sunt infime fata de "agentul termic", de aia UE la cladirile noi cere pompe de caldura nu termoficare sau centrale pe gaz
64 % e pentru marketing, pt aia care cumpără scade instantaneu la max. 61 % in condiții ideale, la 15°C, 95%-100% sarcina pe turbina de gaz, nivelul mării.. In realitate, eficienta este intre 54-58%pt un GE Vernova frame 9HA sau Siemens clasa H. Și calculul cu 1Kwh consumat = 0.64 KWh este greșit pt că nu consideri consumurilor auxiliare, care sunt numeroase, compresia gazului care se arde in turbina, pompe de ulei la turbine, pompe de condensat, pompe de BFW, costuri cu tratarea apei pt abur, răcirea aburului care iese din turbina de abur etc.
Eu as prefera termoficare pe viitor doar pe electric. Deja vara tot mai multă lume consuma electricitate pt răcire. Nici vorbă de H și alte complicații greu de întreținut.
Cristian Presura despre hidrogen:
^ pai de aia am spus, "prospectul de marketing", 64%, oricum randamentul e mult mai mare fata de o termocentrala
Hidrogenul deocamdata nu cred ca e rentabil, si sa il produci e e scump, si sa il stochezi e foarte scump (Toyota Mirai are ceva pulberi metalice in rezervoare, sa il comprimi la 70MPa costa ca e molecula foarte mica, si intra 5kg de hidrogen in 2 rezervoare de 122 de litri umplute cu pulberea aia metalica, sa faci asta industrial nu stiu cat e de rentabil
Daca ai energie regenerabila de stocat, o pereche de baraje cu pompaj continuu (cu invertoare ca la masinile electrice) sunt cele mai rentabile
apoi bateriile, a scazut pretul la LFP foarte tare, si daca o sa fie disponibile cele cu sodiu sa nu mai fie criticile cu hidrometalurgia de la litiu, o sa fie si mai ok
Dupa aia invers, daca arzi hidrogen, daca e peaker ai randamentul unui motor cu reactie, daca e ciclu combinat ai cum am mai zis, 64% in prospect si vreo 60% real
Fuel cell sa produci curentul direct inca e science fiction si e tehnologie daca ai de trimis in spatiu sau baza in antarctica
În the mean time alții care se conving că hidrogenul este cam scumpisor:https://www.telegraph.co.uk/business/2024/09/21/norwegian-oil-giant-equinor-abandons-blue-hydrogen-plans/
^ De fapt, adevarul este undeva la jumatate, doar ca tu ai ales sa prezinti doar partea care iti convine.
QuoteOSLO, Sept 20 (Reuters) - Norway's Equinor (EQNR.OL), has scrapped plans to export so-called blue hydrogen to Germany because it is too expensive and there is insufficient demand, a spokesperson for the energy company said on Friday.
Equinor and Germany's RWE (RWEG.DE), signed a memorandum of understanding in January 2022 to build a hydrogen supply chain for German power plants to help reduce greenhouse gas emissions.
The plans included producing hydrogen from natural gas in combination with carbon capture and storage - known as blue hydrogen - in Norway and exporting it to hydrogen-ready gas power plants in Germany via the world's first offshore hydrogen pipeline.
QuotePlans to develop hydrogen-ready gas power plants in Germany with RWE will go ahead but hydrogen for them will be procured on the continent, not exported from Norway, Eidsvold said.
QuoteThe official said the new plan now includes converting Norwegian gas into blue hydrogen in the Netherlands and shipping the captured carbon dioxide back to Norway for storage.
RWE said hydrogen-ready gas power plants could start production at earliest from 2030 provided the German government approves a support regime for such plants.
Toata stirea: https://www.reuters.com/business/energy/norways-equinor-scraps-plans-export-blue-hydrogen-germany-2024-09-20/
Da, tu compari un proiect care de-abia terminase FEED-ul (care a dat cu virgula pentru că ieșea prea scump) cu un"proiect" care nu exista și este la nivelul de MOU (care se face daca le da guvernul German diferența vreo 4.5 Eu/kg de blue hidrogen- care nu se încadrează în regulile de subvenții europene).
Eu nu compar nimic cu nimic. Doar citesc stirea in intregul ei, nu doar titlul.
In afacerea asta erau doi parteneri: Equinor (fostul Statoil) in calitate de furnizor si RWE in calitate de client. Conducta Equinor iese din schema, RWE apeleaza la planul B si incearca alta varianta pentru a obtine hidrogen (tot cu gaz de la Equinor). Pentru ca RWE vrea mult hidrogen. Daca o sa iasa sau nu varianta asta ramane de vazut. Nu e nicio drama ca a picat un proiect, se intampla sa pice proiecte si pe tehnologii traditionale din aceleasi motive.
Si daca citesti stirea cu totul, Equinor spune ca va continua celelalte initiative in domeniul hidrogenului din UK si Olanda. O alta confirmare ca a picat doar un proiect, nu e o renuntare completa la hidrogen (inca, ramane sa vedem in viitor).
In alta ordine de idei, RWE merge inainte si isi mareste capacitatea de productie a hidrogenului verde in Lingen.
QuoteDresden / Lingen, September 11, 2024 | Sunfire, a leading global electrolysis company, has been awarded a major contract for a 100 megawatt (MW) pressurized alkaline electrolyzer at RWE's hydrogen site in Lingen.
QuoteFor the order, Sunfire will supply RWE with a total of 10 modules of its reliable pressurized alkaline technology, each with a 10 MW capacity. The electrolyzer will thus contribute one-third of the total production capacity of RWE's 300 MW plant. In addition, Sunfire will be responsible for the installation and commissioning of the 100 MW electrolyzer, which is scheduled to go into operation by the end of 2027.
https://sunfire.de/en/news/sunfire-builds-100-megawatt-electrolyzer-for-rwe/
Asa ca si cost - ce e mai rentabil ? "Blue hydrogen" si ars in centrala, sau gazul metan ars in aceeasi centrala si codoiul recuperat din gazele de ardere prin solvent si apoi scos cu abur (luat de la turbina) si apoi sechestrat undeva ?(nu doar norvegienii au zacaminte depletate unde sa injecteze codoi, ei injecteaza si sa isi mareasca presiunea la zacamintele de petrol, "sechestrarea" ca un procedeu de recuperare secundara)
Din păcate astea nu sunt date publice care pot fi puse pe site.
Problema este ca reinjectarea in zăcăminte active nu prea merge din motive că acel CO2 se reîntoarce la suprafață cu gazul asociat care trebuie iarăși reinjectat. Probleme cu presiunea (Co 2 are MW 44, gazul
pe la 24-28, probleme de coroziune, probleme cu integritatea zăcământ ului), Nu sunt multe proiecte pt reinjectare care sa fie finanțate prin fonduri proprii, Aramis este cel mai mare cu o capacitate prevăzutea de 22 MTPA iar banii se recuperează din taxele pe co2. Oricum, reinjectare este singura soluție pentru companiile petroliere împreună cu energie ieftină din eoliene.Cu hidrogen blue ma apucă râsul, citiți va rog despre amprenta in carbon a lui.
Oricum investițiile sunt imense, o cifra sa va dau : 250 milioane Eu sa faci pentru un frame 9HA CCGT inlet air recirculation , recuperare CO2 in solvent de amine și apoi trimis pe țeavă (deja existenta) in stare supercritica in port la încărcat in nava.La 100 eu pe tona de CO2 in cat timp se amortizează?
Nu in zacaminte de gaz, acolo nu ai facut nimic mai ales ca si gazul e la Mwh sau MBTU - ca scoti codoi la loc din pamant nu ti-l plateste nimeni la m3,
Dar la cele de unde scot doar petrol fara gaze asociate - acolo poti baga codoi, si scoate doar petrol, unde nu e metan dizovat in titei
Daca nu e bitum sau petrolul nu e foarte vascos (cum e la noi la Suplacu unde aerul injectat e ca sa intretina combustia subterana si sa fluidizeze titeiul, sunt alte locuri unde injecteaza abur de exemplu) - au tot felul de foraje combinate vertical si orizontal, si pe la un capat injecteaza aer comprimat si imping titei spre suprafata - acolo pot folosi cred ca lejer codoi captat industrial, asta ramane acolo captiv, la presiune mare se solidifica si gata e "sechestrat", si Petrom are in Romania foraje orizontale intr-o gramada de situri
Blue hydrogen - de exemplu industria ingrasamintelor chimice pentru Haber-Bosch foloseste hidrogenul din metan, doar ca codoiul e dat la cos in atmosfera si din cauza asta nu e "blue", e groaznic de scump
Depinde de adâncimea zăcământului, geomorfologie, etc. Singurii care pot face o evaluare sunt réservoir engineer si geofizicieni pe baza de simulări complexe. Dar in zăcăminte la suprafață nu se injectează din cauza de risc de fracturare și dai de alta belea. Știu eu o companie ;) care injecta gaz intr- un zăcământ din Delta Nigerului și se treziră cu gaz in puțurile de apa ale satului de vizavi. Au evacuat aia toți locuitorii in câteva ore.
O soluție posibilă ar fi injectarea CO2 in mine de cărbune abandonate, cred că avem cateva pretabile, exista niste tentative prin China.
Spain Unleashes World's First High-Speed Hydrogen Train
https://euroweeklynews.com/2024/09/29/spain-unleashes-worlds-first-high-speed-hydrogen-train/
de ce ai vrea sa convertesti electricitatea in hidrogen, iar apoi din nou in electricitate -ambele procese cu pierderiimportante- cand la calea ferata exista...catenara?
H2 va fi isa util ptr decarbonarea transportului auto greu...pana vom instala catenare si ptr camioane pe o banda dedicata a autostrazii.
pentru ca se instaleaza in draci eoliene si fotovoltaice. vom avea in curand varfuri de prodcuctie de energie, de cateva ore pe zi in care pur si simplu nu ai ce face cu energia aia.
UE nu e capabila sa construiasca hidrocentrale de pompaj pentru ca ca verzii. asa ca se cauta politic si tehnic o solutie de stocare
Bosch crește producția de sisteme fuel-cell în China, în timp ce Europa stă pe gânduri. Chinezii vor un milion de mașini cu hidrogen în 2030
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/bosch-creste-productia-de-sisteme-fuel-cell-in-china-in-timp-ce-europa-sta-pe-ganduri-chinezii-vor-un-milion-de-masini-cu-hidrogen-in-2030-21753700
România va avea un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen
În România va exista un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Cercetării, Digitalizării şi Inovării, Bogdan Ivan. Acesta a precizat că va fi creată o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România.
În acest moment, proiectul este dezvoltat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Universitatea Tehnică din Bucureşti.
,,Vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen, vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România, vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că, prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt partenere, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă", a spus Ivan.
Ministrul a precizat că prin acest proiect, vor putea fi produse tehnologii care astăzi nu există în România.
De asemenea, mai multe firme și cercetători vor fi beneficiare ale proectului.
,,În această proiecţie, vom avea 51 de milioane de euro pentru infrastructura de cercetare şi inovare, vom avea 81 de cercetători care vor fi susţinuţi prin această finanţare, 9 IMM-uri care, în urma selecţiei, vor beneficia de rezultatul cercetării, şi 12 brevete de invenţie care vor fi în proprietatea statului român în materie de noi tehnologii, în speţă hidrogen. 130.000.000 euro europeni", a mai spus Bogdan Ivan.
hotnews.ro (https://hotnews.ro/romania-va-avea-un-hub-regional-de-cercetare-pentru-tehnologiile-care-folosesc-hidrogen-1840897)
https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/briefing-la-finalul-edintei-de-guvern-sustinut-de-ministrul-cercetarii-inovarii-i-digitalizarii-bogdan-ivan-ministrul-economiei-antreprenoriatului-i-turismului-radu-oprea-ministrul-energiei-sebastian-burduja-i-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-mihai-constantin1732198613
Quote from: paulmare on June 27, 2024, 04:52:31 PMde exemplu pompa de caldura e mult mai eficienta ca centrala cu gaz si socotesti ca daca 3.5 kwh de gaz sunt mai scumpi decat 1 kwh electric din retea atunci iei curent in loc de gaz
Perfect de acord in ceea ce priveste eficienta, numai ca e o problema care impiedica adoptia pe scara larga a pompelor de caldura: pretul inca prohibitiv. Va trebui sa se intample o scadere notabila de preturi, exact ca la panourile solare, pentru o adoptie pe scara larga.
Si din pacate scaderea aceasta se face doar cu mana chinezeasca...
Desi discutam la un expo de solare cu un specialist din domeniul energiei regenerabile care bine spunea ca trebuie sa lasam deoparte "ipocrizia asta cu frica de chinezi" pentru ca scopul prioritar ar trebui sa fie decarbonizarea, scaderea noxelor, energie mai curata accesibila pe scara larga etc. Or, daca lucrul asta se face in special cu mana chinezeasca, asta e, sa punem mai presus interesul planetei si sa incerce si companiile europene sa se adapteze.
Chinezii și indienii nu dau doi bani pe decarbonare, obțin energie ieftină din cărbune.
Mai bine zis toata lumea cu exceptia Europei. Stati sa vedeti ce o sa fie datorita cresterii consumului in datacentere pentru AI.