Produsele Daewoo- Mangalia incluse în categoria 'Nave de Exceptie livrate în anul 2014' de renumita publicație 'Maritime Reporter'
detalii (http://www.agerpres.ro/ots/2015/01/09/produsele-daewoo-mangalia-incluse-in-categoria-navede-exceptie-livrate-in-anul-2014-de-renumita-publicatie-maritime-reporter--12-43-01)
Santierul naval Daewoo din Mangalia, aproape de vanzarea catre olandezii de la Damen ce detin in Romania si un santier naval la Galati (http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21853566-santierul-naval-daewoo-din-mangalia-aproape-vanzarea-catre-olandezii-damen-santier-naval-galati.htm)
QuoteDaewoo Shipbuilding & Marine Engineering negociaza vanzarea santierului naval din Mangalia catre un constructor de nave olandez, scrie Korea Economic Daily. Potrivit presei coreene constructorul olandez de nave ar fi Damen Shipyards Group care detine si un santier naval la Galati.
Conform surselor din industria constructoare de nave, pe 30 iunie, Daewoo se afla in stadiul final de discutii cu Damen Shipyards Group, compania constructoare navala cea mai mare a Olandei, privind vanzarea Mangalia Shipyards, conform rumaniamilitary.ro care citeaza The Korea Economic Daily.
Daewoo Shipbuilding a inceput discutiile privind vanzarea inca de anul trecut ca parte a unui efort de a-si restructura la nivel global activele comerciale.
,,Negocierea pretului intre Daewoo si Damen s-a incheiat deja si tot ceea ce a mai ramas e acceptul guvernului Romaniei", potrivit unui oficial din industria constructoare de nave citat de publicatia coreeana. Suma vehiculata pentru tranzactie ar fi undeva intre 40 si 60 de milioane de euro.
Stabilit in 1997 impreuna cu guvernul Romaniei, santierul naval din Mangalia este detinut ca societate-mixta de Daewoo si de guvern in raport de 51:49.
Santierul, aflat la 45 kilometri sud de Constanta pe coasta Marii Negre, a construit pana acum 127 nave petroliere si portcontainere, reparand in acelasi timp si peste 300 de nave.
La Galati Damen Shipyards Group detine unul dintre cele mai active santiere ale sale, construind diferite tipuri de nave, inclusiv militare.
Santierul Damen de la Galati a fost in centrul subiectului privind realizarea de corvete multifunctionale pentru Fortele Navale, o achizitie initiata in mandatul Guvernului Ciolos, anulata in aceasta primavara si, pentru moment cel putin, trasa pe dreapta de catre actualul executiv.
^
Autoritatile romane si-au dat acordul. Grupul Damen a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la Santierul naval din MangaliaQuoteGrupul Damen a anunţat în mod oficial încheierea contractului cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) privind achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Şantierul Naval din Mangalia - Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI).
Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii din industria navală. Primele informaţii privind procesul de negociere au circulat în industria navală încă din cursul lunii iulie, însă pentru finalizarea tranzacţie era nevoie de acordul statului român.
"Autorităţile române din domeniul concurenţei au aprobat tranzacţia avută în vedere. În plus, se organizează reuniuni constructive cu Guvernul României privind viitoarea cooperare în Şantierul Naval de la Mangalia şi dezvoltarea industriei construcţiilor navale din România", se arată într-o informare transmisă ziarului ,,Viaţa liberă" de Damen Shipyards Group.
Şantierul naval din Mangalia este o societate-mixtă, în care Daewoo şi statul român deţin cote de 51, respectiv, 49 la sută din companie. Prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni, Grupul Damen, care deţine şi Şantierul Naval de Galaţi, devine principala forţă din industria navală românească.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/98782-autoritatile-romane-si-au-dat-acordul-grupul-damen-a-achizitionat-pachetul-majoritar-de-actiuni-la-santierul-naval-din-mangalia)
Tudose: Vom avea un şantier naval al statului
Premierul Mihai Tudose a anunţat miercuri că Guvernul încearcă să răscumpere 51% din acţiunile deţinute de Daewoo la şantierul naval Mangalia.
'Am încercat şi se pare că reuşim să facem o chestie, să răscumpărăm 51% din acţiunile pe care acum le deţine Daewoo la şantierul naval Mangalia. Ei vor să vândă şi am zis să ne exercităm noi dreptul de preempţiune la vânzare. (...) Vom avea un şantier naval al statului', a spus Tudose la Antena 3.
El a susţinut că acest şantier este util.
Economica.net (http://www.economica.net/tudose-vom-avea-un-santier-naval-al-statului_148613.html)
Damen, despre şantierul naval Mangalia:
finalizăm un acord cu guvernul României. A fost doar o mică întârziere
"În prezent, suntem în faza de finalizare a unui acord cu guvernul României. A fost o întârziere în proces, dar mergem în direcţia bună. Nu avem alte comentarii la acest moment", a spus Ben Littler, consilier de comuncare la Damen, pentru ECONOMICA.NET. Premierul Mihai Tudose afirma miercuri că statul român se gândeşte să preia şantierul naval de la Mangalia, în contextul în care, în noiembrie 2017, Grupul Damen anunţ, încheierea unui contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), privind achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Şantierul Naval din Mangalia, actual Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI).
"Am încercat şi se pare că reuşim să facem o chestie, să răscumpărăm 51% din acţiunile pe care acum le deţine Daewoo la şantierul naval Mangalia. Ei vor să vândă şi am zis să ne exercităm noi dreptul de preempţiune la vânzare. (...) Vom avea un şantier naval al statului', a spus Tudose la Antena 3.
Declaraţia lui Tudose a avut loc la puţin timp după ce Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, au cumpărat, de la firma coreeană, pachetul majoritar de acțiuni la Șantierul Daewoo din Mangalia, pentru care au plătit aproape 26 milioane de dolari.
Economica.net (http://www.economica.net/damen-despre-santierul-naval-mangalia-finalizam-un-acord-cu-guvernul-romaniei-a-fost-doar-o-mica-intarziere_148688.html)
Sindicatul Daewoo Mangalia: Numărul de angajaţi scade în fiecare zi.
Anul trecut au plecat 600 de oameni
Nu vedem decât atitudini ezitante, dublate de declaraţii politice superficiale. Federaţia Sindicatelor Libere din România (FSLR) şi sindicatul Liber Navalistul, sindicat al Daewoo Mangalia Heavy Industries, îi cere premierului să expună viziunea statului asupra viitorului şantierului, planul de afaceri pentru anul în curs şi investiţiile pe care statul şi le va asuma în cazul în care şi-ar exercita dreptul de preemţiune şi ar prelua pachetul majoritar de acţiuni.
ZF (http://www.zf.ro/auto/sindicatul-daewoo-mangalia-numarul-de-angajati-scade-in-fiecare-zi-anul-trecut-au-plecat-600-de-oameni-16928435)
Sindicatul lucrătorilor de pe şantierul naval din Mangalia îl invită pe premierul Tudose la dialog:
Să ne spuneţi dacă peste şase luni sau un an vom mai avea un loc de muncă
Sindicatul lucrătorilor de la şantierul naval SC Daewoo Mangalia Heavy Industries SA (SMHI Mangalia) îi solicită premierului Mihai Tudose o discuţie despre funcţionarea şi dezvoltarea şantierului naval din Mangalia, despre investiţiile pe care le va face statul român şi despre posibilitatea ca lucrătorii să rămână fără loc de muncă. Sindicaliştii precizează că şantierul din Mangalia are nenumeroase avantaje, precum poziţia geografică, forţa de muncă bine pregătită şi întreaga infrastructură, care nu ar trebui irosite doar pentru construirea unor ,,bărcuţe", referindu-se, astfel, la afirmaţiile făcute în urmă cu câteva zile de premierul Tudose.
News.ro (https://www.news.ro/social/sindicatul-lucratorilor-de-pe-santierul-naval-din-mangalia-il-invita-pe-premierul-tudose-la-dialog-sa-ne-spuneti-daca-peste-sase-luni-sau-un-an-vom-mai-avea-un-loc-de-munca-1922400115002018011317597268)
EXCLUSIV Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, a trimis Guvernului o ofertă pentru Șantierul din Mangalia, a cărui vânzare către olandezii de la Damen a fost blocată
Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde euro, care controlează și grupul norvegian Vard, proprietarul șantierelor navale din Tulcea și Brăila, a trimis Guvernului român o ofertă de management operațional al Șantierului din Mangalia și, ulterior, de cumpărare a 49% din acțiunile acestuia. Recent, Guvernul de la București a anunțat că blochează tranzacția prin care olandezii de la Damen Shipyards cumpărau de la Daewoo pachetul majoritar al Șantierului Naval Mangalia, astfel încât statul să redevină unicul proprietar.
Profit.ro (https://www.profit.ro/must-read/exclusiv-grupul-italian-fincantieri-printre-cei-mari-constructori-nave-lume-trimis-guvernului-oferta-santierul-mangalia-carui-vanzare-catre-olandezii-damen-blocata-17916878)
Ministrul Economiei le-a confirmat liderilor sindicali de pe Șantierul din Mangalia că discută cu grupul italian Fincantieri - surse. Angajații au rămas fără lucru din 7 februarie, când au livrat ultima navă
Ministrul Economiei i-a anunțat astăzi pe liderii Sindicatului Liber ''Navalistul'' că discută cu un "potențial investitor strategic" interesat de Șantierul Naval Mangalia. Surse apropiate au confirmat pentru Profit.ro că respectivul investitor este grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, ai cărui reprezentanți ar fi venit în această săptămână la minister, împreună cu ambasadorul Italiei. Muncitorii i-au transmis ministrului că 700 de salariați nu mai au front de lucru din 7 februarie, atunci când a fost livrată ultima navă construită pe șantier.
Potrivit sursei citate, liderii sindicali au exprimat preocuparea membrilor organizației lor pentru scăderea drastică a activității șantierului, aducând la cunoștința ministerului faptul că 700 de salariați nu mai au front de lucru din 7 februarie 2018, atunci când a fost livrată ultima navă construită în șantier. În acest context, principala grijă a angajaților este că activitatea în șantier nu va fi reluată într-un viitor apropiat, în timp ce aceștia au de plătit rate și facturi, iar veniturile salariale au scăzut comparativ cu perioada similară anului trecut, din cauza faptului că nu s-a mai efectuat același volum de ore suplimentare. Conform comunicatului, ministrul Economiei a luat act de situația din șantierul naval și a afirmat că partea română este în continuare în termenul de exercitare al dreptului de preempțiune, derulând în continuare negocieri cu investitorul strategic interesat, care se speră să fie finalizate într-un interval rezonabil.
Profit.ro (https://www.profit.ro/perspective/ministrul-economiei-le-confirmat-liderilor-sindicali-santierul-mangalia-discuta-grupul-italian-fincantieri-surse-angajatii-au-ramas-lucru-7-februarie-au-livrat-ultima-nava-17944223)
Uite si varianta oficiala, care nu vorbeste insa despre Fincantieri, ci despre "investitorul strategic interesat" ....
http://www.economie.gov.ro/ministrul-economiei-si-reprezentantii-sindicatului-liber-navalistul-s-au-intalnit-pentru-a-discuta-despre-santierul-dmhi-mangalia (http://www.economie.gov.ro/ministrul-economiei-si-reprezentantii-sindicatului-liber-navalistul-s-au-intalnit-pentru-a-discuta-despre-santierul-dmhi-mangalia)
Quote
Ministrul Economiei și reprezentanții Sindicatului Liber Navalistul s-au întâlnit pentru a discuta despre Șantierul DMHI Mangalia
Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă și reprezentanții Sindicatului Liber "Navalistul" s-au întâlnit în cursul zilei de astăzi, 9 martie 2018, la sediul Ministerului Economiei, la invitația ministrului pentru a schimba informații referitoare la stadiul negocierilor privind transferul pachetului majoritar de acțiuni al societății DMHI către un potențial investitor. Este cea de-a doua întâlnire dintre reprezentanții Sindicatului Liber "Navalistul" și Ministrul Economiei în decursul ultimelor 30 de zile pe această temă.
Liderii sindicali au exprimat preocuparea membrilor organizației lor pentru scăderea drastică a activității șantierului, aducând la cunoștința Ministerului faptul că 700 de salariați nu mai au front de lucru din 7 februarie 2018, atunci când a fost livrată ultima navă construită în șantier. În acest context, principala grijă a angajaților este că activitatea în șantier nu va fi reluată într-un viitor apropiat, în timp ce aceștia au de plătit rate și facturi, iar veniturile salariale au scăzut comparativ cu perioada similară anului trecut, din cauza faptului că nu s-a mai efectuat același volum de ore suplimentare. Reprezentanții sindicatului au mai arătat că pe măsură ce durata negocierilor se prelungește, îngrijorarea angajaților se accentuează și determină tot mai mulți salariați să părăsească societatea.
"Am acceptat invitația domnului ministru, deoarece suntem interesați să aflăm informații în mod direct, nu <<pe surse>> și suntem preocupați ca soluționarea acestei situații să aibă loc cât mai curând. I-am prezentat ministrului toate îngrijorările noastre. Nu vrem să dramatizăm, vrem doar să atragem atenția factorilor de decizie asupra faptului că situația din șantier se degradează pe zi ce trece, iar moralul salariaților este afectat de incertitudine. Nivelul salariilor de acum din DMHI este cel mai scăzut din întreaga industrie navală din România, deoarece în ultimii trei nu s-au mai acordat creșteri salariale. Starea de incertitudine face ca forța de muncă înalt calificată să opteze pentru alte locuri de muncă mai bine plătite", a declarat Ilie Laurențiu Gobeajă, Președintele Sindicatului Liber "Navalistul".
Ministrul Economiei a luat act de situația din șantierul naval. El a subliniat faptul că partea română este în continuare în termenul de exercitare al dreptului de preempțiune și a mai afirmat că s-au purtat și se poartă în continuare negocieri cu investitorul strategic interesat. În acest context, Ministrul Economiei a subliniat faptul că dorința sa este ca aceste negocieri să fie finalizate într-un interval de timp rezonabil. Dănuț Andrușcă le-a mai spus reprezentanților Sindicatului Liber "Navalistul" că partea română dorește să obțină condițiile cele mai favorabile, într-un timp cât mai scurt.
"Aspectele ridicate de reprezentanții Sindicatului Liber "Navalistul" sunt importante. Dorința mea este ca această situație să fie rezolvată în cei mai favorabili termeni și cu cele mai favorabile condiții, cât de curând posibil. Atât eu, cât și structurile din cadrul Ministerului Economiei depunem toate eforturile pentru a îndeplini acest obiectiv. Șantierul Naval DMHI Mangalia este un obiectiv industrial important pentru Ministerul Economiei și avem datoria și responsabilitatea să-l protejăm și să-l sprijinim", a declarat Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei.
Statul român se pregătește să semneze decizia privind exercitarea sau nu a dreptului de preempțiune la Șantierul Naval Mangalia
Decizia pivind exercitarea sau nu de către statul român a dreptului de preempțiune pentru preluarea acțiunilor deținute de Daewoo la Șantierul Naval Mangalia va fi semnată la finalul lunii martie-începutul lunii aprilie.
Pe 27 feruarie, Profit.ro a anunțat că Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde euro, care controlează și grupul norvegian Vard, proprietarul șantierelor navale din Tulcea și Brăila, a trimis Guvernului român o ofertă de management operațional al Șantierului din Mangalia și, ulterior, de cumpărare a 49% din acțiunile acestuia. Recent, Guvernul de la București a anunțat că blochează tranzacția prin care olandezii de la Damen Shipyards cumpărau de la Daewoo pachetul majoritar al Șantierului Naval Mangalia, astfel încât statul să redevină unicul proprietar.
Profit.ro (https://www.profit.ro/perspective/statul-roman-se-pregateste-sa-semneze-decizia-privind-exercitarea-sau-nu-a-dreptului-de-preemptiune-la-santierul-naval-mangalia-17970020)
Gata s-a terminat tigania. Statul roman 51%, Damen 49%
Wow !!!...
Damen a acceptat minoritatea ?
Iar italienii si-au pus "coada pe spinare" ?...
Ai detalii ?
Deci sa inteleg ca in cazul ăsta este o veste buna ca statul este acționar majoritar și administrator?
azi noapte s-a batut palma. Cel mai probabil nici nu au existat italienii interesati sa preia santierul. Nu stiu daca e bine sau e rau. Doar timpul va spune asta. Clar ca s-au negociat si alte chestii pe care nu le vom afla vreodata sau ma rog poate peste 50 de ani sa le aflam. Important e ca s-a deblocat situatia si ca oamenii nu raman pe drumuri, se deblocheaza si constructia/reparatia de nave si nu va ajunge precum SNC. Sa nu uitam ca tot zilele astea un fost procuror militar a fost pus administrator al portului Constanta - colonelul Dorina Danielescu, omul lui Dobritoiu. Despre Danielescu, Alina Bica declara: ,,Cum pot eu să mă duc la Elena si să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP?"
Problema este ca Damen a cumparat de la Daewoo participatia acestuia, care era de 51%. Ca sa se schimbe participatia Statului Roman, de 49%, trebuie facuta de acesta o majorare de capital până la atingerea cotei de 51%.
Oricum ar fi daca Damen, va face ce a facut la Galati, atunci o sa fie bine pentru santierul naval Mangalia
LE este de asteptat totusi comunicatul oficial
COMUNICAT DE PRESĂ
Ministerul Economiei a finalizat negocierile cu Damen Shipyards Group. Statul român va deveni acționar majoritar la Șantierul Naval DMHI Mangalia.
București, 22 martie - Negocierile dintre statul român și investitorul strategic interesat în Șantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate în seara zilei de miercuri, 21 martie. Astfel, Șantierul Naval 2 Mai S.A Mangalia va renunța la exercitarea dreptului de preferință cu privire la achiziția pachetului de acțiuni deținut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries S. A Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Șantierul Naval 2 Mai S.A, 2% din pachetul de acțiuni, astfel încât structura de acționariat a Societății Mixte care rezultă în urma asocierii să arate astfel:
• 51% Șantierul Naval 2 Mai S.A
• 49% Damen Shipyards Group.
Oferta fermă autentificată va fi depusă în scris în cursul zilei de astăzi la sediul Șantierului Naval 2 Mai. După Adunarea Generală Extraordinară a acționarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc în data de 30 martie, partea română va intra în discuții pentru elaborarea statului societății mixte.
Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a declarat că este mulțumit că negocierile s-au finalizat cu succes pentru partea română și a susținut că, în calitate de acționar majoritar, statul român va putea să protejeze forța de muncă înalt calificată din șantierul Naval. "Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acționar majoritar putem să protejăm eficient interesele statului român și putem să protejăm inclusiv forța de muncă înalt calificată de la Șantierul Naval", a declarat Dănuț Andrușcă.
De la preluarea mandatului și până în prezent Ministrul Economiei a apreciat situația Șantierului Naval DMHI Mangalia drept prioritară, desfășurând activități și dând dispoziții aparatului de lucru din cadrul Ministerului Economiei în vederea soluționării legale și rapide, în cei mai favorabili termeni și condiții pentru partea română, a situației referitoare la șantier. În tot acest interval de timp, preocuparea Ministrului Andrușcă a fost legată la forța de muncă din șantier, având loc mai multe întâlniri cu reprezentanții mediului sindical, cu conducerea executivă și administrativă a Șantierului Naval 2 Mai Mangalia.
http://economie.gov.ro/ministerul-economiei-a-finalizat-negocierile-cu-damen-shipyards-group (http://economie.gov.ro/ministerul-economiei-a-finalizat-negocierile-cu-damen-shipyards-group)
Iata explicatia - Damen va cesiona gratuit 2% in favoarea SN 2 Mai, adica a statului...
Oare in discutii au fost incluse si cele 4 corvete pe care acum doar Damen le poate face?
Probabil ca se vor construi la Mangalia...
Olandezii de la Damen au anuntat ca urmeaza sa inceapa constructia de nave la santierul naval Mangalia. Aici se vor face nave de explorari si nave de croaziera cu lungimi de peste 100 de metri.
Azi dimineata am vazut la stiri ca se spera ca Olanda sa nu mai puna bete in roate la accesul in Schengen.
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/pentru-prima-oara-dupa-revolutie-statul-redevine-actionar-majoritar-intr-o-companie-privatizata.html
Cât se mai prelungesc negocierile la şantierul naval din Mangalia, cel mai mare constructor, cu afaceri de 2 mld. lei? ,,Aşteptăm să se clarifice situaţia, viziunea noilor acţionari să se concretizeze, să începem să atragem clienţi noi."
Acţionarii şantierului naval din Mangalia se vor întâlni pe 21 iunie într-o nouă şedinţă pentru aprobarea condiţiilor asocierii între societatea Şantierul Naval 2 Mai Mangalia şi B.V Holding Damen din Olanda în cadrul societăţii mixte Daewoo Mangalia Heavy Industries.
Pe agendă este trecută aprobarea datei de 11 iulie ca data de înregistrare, de identificare a acţionarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârii, potrivit documentului publicat recent pe bursă. Statul român va deveni prin Ministerul Economiei acţionar majoritar la Şantierul Naval DMHI Mangalia, cu un pachet de 51%, în timp ce olandezii de la Damen Shipyards Group vor deţine 49%, potrivit ultimelor date.
ZF (http://www.zf.ro/auto/cat-prelungesc-negocierile-santierul-naval-mangalia-cel-mare-constructor-afaceri-2-mld-lei-asteptam-clarifice-situatia-viziunea-noilor-actionari-concretizeze-incepem-atragem-clienti-17224653)
Peste 600 de angajaţi ai Şantierului Naval DMHI Mangalia au protestat nemulţumiţi de salariile scăzute şi de situaţia ambiguă din companie
Peste 600 de angajaţi ai Şantierului Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries au protestat, miercuri după-amiază, în municipiul Mangalia, fiind nemulţumiţi de salariile scăzute, la acelaşi nivel de trei ani, dar şi de starea de ambiguitate de la nivelul companiei. "Am plecat plini de speranţă de la protestul din faţa Ministerului Economiei din data de 22 martie, fiind convinşi că situaţia şantierului naval din Mangalia se va îmbunătăţi pe fondul modificării structurii acţionariatului companiei. Suntem la trei luni de la acel moment şi deşi ni s-a promis şi comunicat că până la finalul lunii aprilie vom avea un contract de societate valabil şi un nou partener de negociere pentru contractul colectiv de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat", a afirmat Gobeajă.
El a spus că cel mai mare salariu din cadrul şantierului este de 2.000 de lei, cu tot cu sporuri, iar cei care vor să depăşească această suma trebuie să facă ore suplimentare. Liderul de sindicat a menţionat că salariile angajaţilor nu au mai crescut de trei ani. Laurenţiu Gobeajă a precizat că şantierul mai are aproximativ 1600 de angajaţi, după ce în urmă cu doi ani aici lucrau peste 7.000 de persoane, cu tot cu subcontractori.
News.ro (https://www.news.ro/social/peste-600-de-angajati-ai-santierului-naval-dmhi-mangalia-au-protestat-nemultumiti-de-salariile-scazute-si-de-situatia-ambigua-din-companie-1922400220292018062018180252)
Guvernul schimbă legislația pentru a ceda managementul Șantierului Naval Mangalia olandezilor de la Damen
Guvernul vrea să modifice prin ordonanță de urgență legislația guvernanței corporative a companiilor de stat pentru a putea să cedeze managementul operațional al șantierul naval Mangalia olandezilor de la Damen în schimbul preluării de la aceștia a 2% din capitalul companiei, cu care statul român ar redeveni acționar majoritar al șantierului, cu 51% din acțiuni. Astfel, vor fi exceptați de la legislația guvernanței corporative operatorii economici care ar intra sub incidența acesteia "ca urmare a faptului că acționarul privat nu mai deține participația majoritară și deține capacitatea financiară și tehnică necesară dezvoltării obiectului de activitate al operatorului, caz în care i se poate încredința conducerea executivă a societății, controlul managerial și/sau operațional al acestuia, în condiții de eficiență economică, cu asigurarea de know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă".
Profit.ro (https://www.profit.ro/stiri/economie/guvernul-schimba-legislatia-pentru-a-ceda-managementul-santierului-naval-mangalia-olandezilor-de-la-damen-18242694)
To signify its first day of operations at Damen Shipyards Mangalia in Romania, Damen held a modest ceremony at the yard on Monday, July 23rd. The celebrations mark Damen's successful completion of the transaction with Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) for the Mangalia shipyard, formerly known as Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). The yard, which will be renamed Damen Shipyards Mangalia, will be operated as a joint venture with the Romanian Government. Damen will assume operational control.
The yard is located on the Black Sea coast, has three drydocks with a total length of 982 metres and 1.6 kilometres of berthing space. The docks, with a width of 48 and 60 metres, will provide Damen with capacity to cater for larger maritime vessels and structures. As such, this move represents a strategic complement to Damen's current shipyard portfolio, with the possibility for the construction and conversion of larger, high-end, and complex ferries, offshore construction vessels, etc. The yard's total area of approximately 1 million m2 makes it the largest yard in the Damen Shipyards Group.
The celebration introduced the Damen Shipyards Mangalia management team under the leadership of managing director Chris Groninger to the yard's employees.
Speaking at the event Damen Shipyards Group executive board member Mr. Eggink, CFO, said, "We will face a challenging period, considering the yard's current condition. However, with the full support of the Romanian Government, 2MMS, the shipyard's experienced workforce, and the local community, Damen aims to restore the financial health of the yard, stabilize employment and pursue fitting commercial opportunities internationally that will contribute to rebuilding activity levels. In the meantime, Damen will facilitate a smooth transition and keep talented and skilled resources meaningfully employed."
According to the newly appointed managing director of Damen Shipyards Mangalia, Mr. Groninger, "The impressive shipyard facilities and in-depth shipbuilding knowledge and craftsmanship in Mangalia, in combination with the design and commercial power of Damen, should position the venture for a successful future."
Strong presence
Damen's commitment to the Romanian shipbuilding industry is well established. The company has owned and operated Damen Shipyards Galati since 1999. This yard has been responsible for some of the group's most significant vessel deliveries in recent years.
The commencement of operations at Damen Shipyards Mangalia also indicates the strength and geographical scope of Damen's global network of shipbuilding and repair yards.
(https://2.bp.blogspot.com/-qaUd4dcVelQ/W1WJBRhoduI/AAAAAAABhNE/R1AwI7omXvcwfpfcyseaiOF1cjm59naOwCLcBGAs/s1600/m1.jpg)
(https://4.bp.blogspot.com/-rofreXuQLh8/W1WI4OuaxdI/AAAAAAABhNA/JCt7V2J2e5I-5BCrPGvTmOnhE_zft4-6gCLcBGAs/s1600/m2.jpg)
Damen vrea să dubleze numărul de angajaţi ai şantierului naval din Mangalia
Şantierul naval din Mangalia, cel mai mare din ţară, controlat de statul român (51%) şi de grupul olandez Damen (49%), va avea nevoie de 3.000-4.000 de angajaţi pentru o producţie optimă, nivel dublu faţă de cel actual.
ZF (http://www.zf.ro/business-construct/damen-vrea-sa-dubleze-numarul-de-angajati-ai-santierului-naval-din-mangalia-17376982)
Din cate imi amintesc la Mangalia distractia era ca cel putin jumatate din oamenii de pe platforma erau angajati ai unor subcontractori. Era mai flexibil asa, plus ca mai prindeau astfel contracte si pe afara.
Damen isi propuna sa muta oamenii aia pe statul lor de plata? Caci altfel nu stiu de unde ii scoate...
Interviu cu directorul Damen Galati:
- Să începem cu ştirea momentului... Cum se va reflecta achiziţia SN Mangalia pentru SND Galaţi?
- Sunt foarte bucuros că aţi pus această întrebare, pentru că putem clarifica o serie de aspecte despre modul în care se poziţionează cele două şantiere. Noi, cei de la SND Galaţi suntem specializaţi pe nave complexe - superiahturi, nave militare, nave off-shore specializate, precum nava de cercetări antarctice pentru Australia. Achiziţia şantierului naval de la Mangalia s-a făcut având în vedere un cu totul alt tip de nave. De exemplu, ei dispun acolo de docuri foarte mari, cu o lăţime de 48 şi 60 de metri, facilităţi de care noi, la Galaţi, nu dispunem. Grupul Damen a fost foarte interesat de Mangalia pentru aceste facilităţi, care i-ar permite să intre pe o serie de pieţe noi, precum cele pentru ferryboaturi de mari dimensiuni sau nave de croazieră.
- Prin urmare, SND Galaţi nu intra "în concurenţă" directă cu SND Mangalia.
- În niciun caz. În fapt, la nivelul Grupului Damen, cel mai bine putem vorbi de două şantiere navale complementare. În plus, politica la nivel de grup - avem 34 de şantiere în întreaga lume - este de a optimiza activitatea acestora. Aşadar, noi, la SND Galaţi, suntem foarte bucuroşi că avem şi alţi colegi în România. După cum vă spuneam, ele au pieţe naturale diferite, dar asta nu înseamnă că nu putem colabora la o serie de proiecte. De exemplu, dacă sunt comenzi de nave pentru care nu avem suficient personal la Galaţi, putem să apelăm şi la SND Mangalia. Prin urmare, şantierul naval din Mangalia nu este pentru noi o ameninţare, ci, din contra, o oportunitate şi abia aşteptăm să colaborăm cu ei.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/113315-exclusiv-vl-interviu-cu-managerul-general-al-sn-damen-galati-rino-brugge-galatiul-a-exportat-nave-militare-in-valoare-de-2-miliarde-de-euro)
Motiv de sărbătoare la Damen Mangalia - primul bloc al primei nave construite este terminat
În Şantierul Naval Damen din Mangalia, muncitorii şi conducerea au sărbătorit împreună un prim moment important de la preluarea de către olandezi a şantierului. Joi, 11 octombrie, de la ora 10:30, în incinta şantierului, a fost inaugurat primul bloc al primei nave comandate, aceasta fiind de tip dragă.
Lucrarea la respectiva navă a început în data de 8 septembrie şi iată că la o lună de atunci, rezultatele au început să apară. Potrivit angajaţilor, momentul de punerea a primului bloc de chilă în doc reprezintă un moment foarte important pentru ei, datorită faptului că după ani de zile în care situaţia şantierului naval era incertă, au început comenzilă să curgă de la preluarea şantierului de către olandezii de la Damen. Nava de tip drager aparţine CEMEK Uk Marine, din Marea Britanie.
sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/motiv-de-sarbatoare-la-damen-mangalia-primul-bloc-al-primei-nave-construite-este-terminat-673325.html)
PS: știrea e ceva mai veche și am trecut peste ea fără să bag de seamă, dar putem considera lucrarea ăsta că un "milestone", prima bloc-secție terminată, chiar dacă doar pentru o dragă.
LE: apoi am observat în poză că de fapt e vorba de "keel laying ceremony", ceea ce la o navă echivalează cu momentul zero, este prima dată care va apare în acte, după care va fi cea a livrării. E, dacă vreți, data nașterii unei nave. Doar că autorul articolului nu cunoaște asta
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care B.V. Holding Maatschappij Damen, Olanda,
și Șantierul Naval 2 Mai SA preiau Daewoo Mangalia Heavy Industries SA şi Daewoo Mangalia
Human Resources Management SRL.
B.V. Holding Maatschappij Damen, Olanda, furnizează servicii de management și holding filialelor
din Grupul Damen. Grupul Damen, activ la nivel mondial, este implicat în construcția, întreținerea
și repararea navelor.
Șantierul Naval 2 Mai SA furnizează servicii suport specifice construcțiilor de nave și nu numai, şi
derulează activități referitoare la construcția și reparațiile de nave, diferite activități de
comercializare, depozitare și intermediere.
Daewoo Mangalia Heavy Industries SA are ca principal obiect de activitate construcția, reparația
și conversia de nave.
Daewoo Mangalia Heavy Industries SA deține, la rândul său, 100% din capitalul social al societății
Daewoo Mangalia Human Resources Management SRL, a cărei activitate constă, în principal, în
punerea la dispoziție către Daewoo Mangalia Heavy Industries SA a forței de muncă pentru
șantier.
Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere
al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte
anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.
Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică
nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piaţa națională sau pe o parte
a acesteia.
si ceva frumos dintr-un diamond
(https://3.bp.blogspot.com/-rEYqYrrF-xk/W-IaczH8jwI/AAAAAAABkgE/_W6lnBVWWj0joWolHsiRPaP8acOYhr5-wCLcBGAs/s1600/45462765_332168657332985_5469333086984470528_n.jpg)
INTERVIU | René Berkvens,CEO Damen Group: La Mangalia vrem să construim nave mai mari/ Ce spune despre construcţia noii flote a marinei militare
René H. Berkvens, CEO al Damen Group, Olanda, a vorbit, într-un interviu acordat dr. Alex Todericiu despre activitatea şantierului de la Mangalia, după preluarea controlului operaţional, în vara acestui an, dar şi despre capacitatea de a construi noua flotă pentru marina militară a României. Ministerul Economiei a devenit acţionar majoritar, cu 51% din acţiuni, la Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, în timp ce partenerul olandez Damen, care deţine 49% din acţiuni, a preluat controlul operaţional, potrivit datelor făcute publice în luna iulia a acestui an.
René H. Berkvens: Colaborarea cu şantierul din Galaţi a început în anii 90, cu plasarea unor comenzi de corpuri pentru nave de transport cargo, pentru a testa posibilitatea de a lucra împreuna. Astfel, în 1998, în momentul în care statul român decide să privatizeze şantierul naval, Damen este deja pregătit, nu stă pe gânduri, ia parte la licitaţie şi şi-o adjudecă. În ciuda multor dificultăţi prin care trecea România în acea perioadă de tranziţie politică, economică şi socială, Damen se află în Romania, se implică şi începe să construiască o relaţie cu România, cu Galaţi şi comunitatea locală, cu şantierul. După preluarea şantierului, am respectat şi chiar am depăşit obligaţiile post-privatizare şi anume retehnologizarea şantierului pe bază de investiţii, pentru a deveni o componentă a diviziei de nave pentru defence & security, păstrarea unui număr minim de locuri de muncă şi asigurarea unor salarii corespunzătoare. (...) Astfel s-a ajuns ca Romania să fie ţara cu cea mai semnificativă producţie din cadrul grupului, în termeni ce vizează facilităţile şi forţa de muncă, iar limba română să fie cea mai vorbită.
René H. Berkvens: Preluarea responsabilităţii operaţionale la şantierul naval din Mangalia corespunde dorinţei noastre mai vechi de a avea posibilitatea de construcţie a unor nave mai mari şi în special mai late, pentru care la Galaţi nu există condiţiile de infrastructură necesare. Astfel, şantierul va fi încorporat în divizia dedicată construirii de nave destinate exploatărilor offshore şi nave de croazieră. În prezent, Damen se axează pe atragerea de comenzi pentru acest şantier. Totodată, dezvoltăm un program de formare profesională şi şcolarizare, pentru a pregăti optim angajaţii de la Mangalia pentru construcţia acestor noi tipuri de nave. Damen doreşte să-şi păstreze forţa de muncă înalt calificată şi experimentată de care şantierul dispune, garantând totodată şi extinderea acesteia. Obiectivul grupului este de a continua succesul Şantierului Naval Damen Galaţi şi de a dezvolta potenţialul uman de la Şantierul Naval Damen Mangalia. Această abordare profesională va constitui şi pe viitor o valoare adăugată pentru comunităţile în care grupul nostru activează.
René H. Berkvens: După 20 de ani de prezenţă în România şi retehnologizarea şantierului din Galaţi, considerăm că suntem în totalitate pregătiţi, chiar cei mai pregătiţi pentru începerea imediată a derulării contractului, în eventualitatea câştigării lui. Aşa cum am spus, la Galaţi am construit numai nave cu destinaţie specială şi din sectorul defence & security (nave gri), fiind singurul şantier din România care se poate laudă cu aşa ceva în ultimii 20 de ani. Mai mult decât atât, Marine Engineering Galaţi, înfiinţată în 2004 de către Damen şi având 150 de ingineri angajaţi, este cea care realizează întreaga proiectarea navelor militare la nivelul grupului. Navaliştii gălăţeni vor fi foarte mândri să construiască nouă flotă pentru Marina Militară a României, după ce au participat deja la dotarea mai multor marine militare din lume (13 ţări) cu nave construite la Galaţi.
René H. Berkvens: Componenta care intră în competenţa noastră este "platforma navală", pe care intenţionăm să o executăm la Galaţi. Ulterior, pe ea se vor instala sistemele de armament. În comunitatea militară, în primul rând contează sistemele de armamente pentru că programele de achiziţii militare au ca scop crearea unor capacităţi de apărare şi nu achiziţionarea unei "simple bărci cu motor". În acest sens, considerăm că pentru situaţia de securitate de la Marea Neagră am reuşit să formăm cel mai bun parteneriat dintre o platformă plutitoare de tip corvetă şi sistemele de armamente cele mai redutabile, furnizate de cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei de apărare a Statelor Unite ale Americii: Boeing, Raytheon şi General Dynamics. Această alegere a ţinut seama şi de o serie de aspecte politico-strategice, în mare parte stipulate în Carta NATO (art. 5) în ceea ce priveşte partenerul NATO pe care marina militară româna poate conta în caz de nevoie. În plus, au fost luate în calcul şi aspecte tehnico-militare de comonalitate (commonality, lb.engl.) a sistemelor de armamente, în special cu Flota a VI-a a US Navy şi comandamentele EUCOM şi AFRICOM. Aceast parteneriat se bazează şi pe o recentă experienţă de lucru în comun cu US defence industry la proiectul de dotare al marinei militare mexicane, care este foarte asemănător cu cel românesc, aducând astfel o importantă referinţă de lucru pentru proiectul românesc.
Cifre Şantierul Naval Damen Galaţi, între 1999-2018:
Cifră de afaceri: 2 miliarde euro
Fond de salarii: 400 milioane euro
Investiţii: 125 milioane euro
Taxe pe profit: 30 milioane euro
Nave construite: peste 400
Nave militare construite: 29
Angajaţi: 2500 plus 1500 subcontractori
Mediafax (https://www.mediafax.ro/economic/interviu-ren-berkvens-ceo-damen-group-la-mangalia-vrem-sa-construim-nave-mai-mari-ce-spune-despre-constructia-noii-flote-a-marinei-militare-17630742)
Și între timp DMHI s-a transformat în Damen Shipyards Mangalia SA
https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/schimbari-importante-daewoo-mangalia-heavy-industries-devine-oficial-damen-shipyards-mangalia-sa-679418.html (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/schimbari-importante-daewoo-mangalia-heavy-industries-devine-oficial-damen-shipyards-mangalia-sa-679418.html)
Ministerul Economiei: Vase de lux şi ambarcaţiuni pentru exploataţii petroliere vor fi produse pe şantierul naval din Mangalia
"Contractele majore recent semnate vor permite ca la şantierul Naval Mangalia să fie continuată lunga tradiţie a construcţiilor navale în Marea Neagră. Sunt şase luni de când şantierul beneficiază de reţeaua internaţională de vânzări Damen, iar atragerea noilor contracte va permite ca şantierul să funcţioneze la capacitate maximă încă din această vară. Noile contracte sunt axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale şantierului din Mangalia: nave de croazieră, nave destinate transportului de pasageri şi nave offshore", se spune într-un comunicat al ministerului, remis AGERPRES.
Unul dintre aceste noi proiecte ce va fi realizat la şantierul Naval Mangalia este o navă de croazieră - un mega iaht de 155 de metri pentru călătorii de lux în întreaga lume. Contractul a fost semnat cu SeaDream Yacht Club din Norvegia, marcând astfel intrarea grupului Damen pe piaţa vaselor de croazieră. Iahtul va fi construit în întregime la şantierul Naval Damen Mangalia.
Tot în Şantierul Naval Damen Mangalia, muncitorii români vor construi vase de transport şi o navă complexă pentru exploataţii offshore, cu o capacitate de încărcare de peste 10.000 de tone (10.000 TDW).
Pentru a-şi îndeplini contractele recent semnate, Şantierul Damen Mangalia intenţionează să creeze noi locuri de muncă. Când grupul Damen a preluat conducerea operaţională, în Şantierul Mangalia erau 1.700 de angajaţi. Acest număr a crescut în mod constant şi este de aşteptat să se ajungă la aproximativ 2.500 de angajaţi până la sfârşitul anului. Pe lângă creşterea directă a forţei de muncă, activităţile şantierului au un efect pozitiv asupra activităţilor furnizorilor Şantierului Damen Mangalia, stimulând astfel numeroase oportunităţi indirecte de angajare.
Pentru segmentul offshore, fabricarea va include structuri offshore, şabloane de submarine şi diverse conducte sau plutitoare pentru morile de vânt de pe mare, precum şi pentru pieţele de acvacultură. În plus, se ţine seama de o gamă largă de nave offshore, inclusiv navele de inspecţie şi de instalare a turbinelor, platforme de ridicare, FPSO, nave de dezvoltare a câmpului şi nave specializate de adâncime care acoperă atât sectoarele regenerabile, cât şi cele neregenerabile din întreaga lume.
economica.net (https://www.economica.net/ministerul-economiei-vase-de-lux-si-ambarcatiuni-pentru-exploatatii-petroliere-vor-fi-produse-pe-santierul-naval-din-mangalia_167236.html)
Chiar e cel mai mare santier din Europa?
Primele succese ale olandezilor de la Șantierul din MANGALIA
Preluarea managementului Șantierului Naval Mangalia de către olandezii de la Damen este un succes.
La doar șase luni de când șantierul Damen Shipyards Mangalia beneficiază de rețeaua internațională de vânzări Damen, au fost atrase noi contracte majore care vor permite ca șantierul să funcționeze la capacitate maximă încă din această vară, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Noile contracte sunt axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale șantierului din Mangalia: nave de croazieră, nave destinate transportului de pasageri și nave offshore.
"Putem spune că, prin aceste contracte Șantierul Naval Damen Mangalia își reîncepe activitatea și începe să producă nave de mari dimensiuni în cel mai mare șantier naval din Europa(?). Economia României are de câștigat, pentru că sunt produse cu valoare adăugată mare. În plus, sunt create locuri de muncă, oportunități și perspective pentru viitorii investitori și furnizori Este o nouă etapă în construcția navală din România, care permite continuarea unei lungi tradiții a construcțiilor navale în Marea Neagră", a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.
Unul dintre aceste noi proiecte care va fi realizat la Șantierul Naval Mangalia, este o navă de croazieră – un mega iaht de 155 de metri pentru călătorii de lux în întreaga lume. Contractul a fost semnat cu SeaDream Yacht Club din Norvegia, marcând astfel intrarea grupului Damen pe piata vaselor de croaziera. Iahtul va fi construit în întregime la Șantierul Naval Damen Mangalia.
Tot în Șantierul Naval Damen Mangalia, muncitorii români vor construi vase de transport și o navă complexă pentru exploatații offshore, cu o capacitate de încărcare de peste 10.000 de tone (10.000 TDW).
"Potențialul șantierului Mangalia este imens și reprezintă baza ca Damen să-și realizeze ambițiile pe termen lung de a construi nave mari, complexe, în special pentru sectorul de croazieră, de nave de transport pasageri și offshore-energetic. Șantierul oferă oportunități nu doar pentru grupul Damen, ci și pentru personalul din construcții navale și pentru industria maritimă românească în ansamblu", declară Chris Groninger, Managing Director al Șantierului Naval Damen Mangalia.
Pentru segmentul offshore, fabricarea va include structuri offshore, șabloane de submarine și diverse conducte sau plutitoare pentru morile de vânt de pe mare, precum și pentru piețele de acvacultură. În plus, se ține seama de o gamă largă de nave offshore, inclusiv navele de inspecție și de instalare a turbinelor, platforme de ridicare, FPSO, nave de dezvoltare a câmpului și nave specializate de adâncime care acoperă atât sectoarele regenerabile, cât și cele neregenerabile din întreaga lume.
În plus, pentru a demonstra performanța în domeniile protecției mediului, controlul de calitate și de sănătate și securitate, Santierul Damen Mangalia a obținut certificarea ISO 9001: 2015, ISO 14001: 2015 și certificarea OHSAS 18001: 2007.
Odată cu preluarea managementului șantierului, Damen s-a angajat într-un parteneriat strategic pe termen lung cu Ministerul Economiei. Șantierul Naval Mangalia beneficiază de capacitatea comercială la nivel mondial și expertiza în domeniul construcțiilor și reparațiilor navale al Grupului Damen pentru a dezvolta continuu portofoliul de comenzi primite de șantierul, pentru atragerea de forță de muncă și pentru a face toate investițiile necesare.
Când grupul Damen a preluat conducerea operațională, în șantierul Mangalia erau 1.700 de angajați. Acest număr a crescut în mod constant și este de așteptat să se ajungă la aproximativ 2.500 de angajați până la sfârșitul anului. Pe lângă creșterea directă a forței de muncă, activitățile șantierului au un efect pozitiv asupra activităților furnizorilor Șantierului Damen Mangalia, stimulând astfel numeroase oportunități indirecte de angajare. Pentru a contribui la realizarea oportunităților sporite de angajare pe care le prezintă, Șantierul Damen Mangalia își intensifică cooperarea cu școlile profesionale, nu numai în Mangalia, ci și pe întreg teritoriul României. Pentru a susține această nouă generație de constructori de nave, Șantierul Naval Mangalia oferă cursuri de formare la fața locului și locuri de cazare pentru participanți. Damen Mangalia se angajează să ofere un loc de muncă sigur și stabil pentru viitorii angajați ai șantierului cu oportunități pe termen lung și cu o viziune îndreptată spre viitor.
Înainte de a prelua conducerea operațională a Șantierul Naval Damen Mangalia, Grupul Damen a avut deja o experiență de succes în România. Grupul Damen a achiziționat în anul 1999 Șantierul Naval Galați. De la deschiderea porților sale în 1893, acest șantier a livrat peste 1.300 de nave, 400 dintre acestea fiind construite de la preluarea șantierului de către Grupul Damen. Aceste nave reprezintă o gamă largă și adesea complexă de nave din portofoliul Damen. Șantierul continuă să livreze 20 de nave în fiecare an și asigură angajarea directă a aproximativ 2.500 de angajați, precum și angajarea suplimentară a aproximativ 1.500 de angajați ai subcontractanților.
Tranzacția referitoare la Șantierul DMHI Mangalia a fost finalizată anul trecut. În urma acestei proceduri, statul român, prin Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, a devenit acționar majoritar cu 51% din acțiuni, în timp ce partenerul olandez, Damen Shipyards Group, a achiziționat 49% din acțiuni. Vânzătorul a fost Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. din Coreea de Sud. Cu o vastă experiență în construcția de nave și în managementul șantierelor navale, dovedită inclusiv în România, la Galați, Damen a preluat controlul operațional. Conform Ministerului Economiei, experiența și managementul olandez vor contribui la stabilizarea șantierului, fiind așteptată o recuperare durabilă și eficientă a activității. În calitate de acționar majoritar statul român va monitoriza evoluția în Șantierul Naval, pentru a se asigura în legătură cu revitalizarea obiectivului industrial. "
https://www.money.ro/primele-succese-ale-olandezilor-de-la-santierul-din-mangalia/
Păi coreenii făceau acolo port-containere de 10000 teu și mineraliere de 180000 tdw, astea sunt nave la 300+ m lungime, 45 m lățime, nu știu să mai fie șantiere în Europa să facă nave așa mari. SNC parcă a făcut maxim 172000 tdw, alea din clasa lui Mineral Ordaz, cu care a dat nea Traian de remorcher și i-a rupt elica :lol: (a mineralierului, nu a remorcherului)
Eu chiar nu inteleg de ce va mirati....
Mangalia este aproape, toate celelalte santiere navale din Europa sunt mult mai departe.
Si inca din generala am invatat ca "un obiect pare cu atat mai mare cu cat este mai aproape".... O:-)
Acum la modul serios... Mi se pare ca ceea ce se intampla acum este un down-grade pentru Mangalia ... :(
Iar asta m-a dat pe spate:
"Unul dintre aceste noi proiecte care va fi realizat la Șantierul Naval Mangalia, este o navă de croazieră – un mega iaht de 155 de metri"
Wow! Nemaivazut, nemai-intalnit !
Dom' ministru Badalau probabil ca nu a depasit inca nivelul vaporaselor din ex-Herastrau...
Poate că e mai multă plus-valoare în construcția iahtului. Și poate (mai mult ca sigur) Damen nu are proiecte pentru nave mari (ce s-a construit a fost cu proiecte Daewoo). Pe de altă parte, piața mineralierelor e jos, foarte jos, nu prea construiește nimeni, nu cumpără nimeni. La containere piața e cam full la 8000-11000 teu, care au cam devenit feedere. Pe relațiile lungi gen Asia - Europa se merge cu 18-22000 teu, nu știu dacă avem capacitate să facem așa de mari, renume sigur nu (oricum, order-book pentru astea mari nu e mare).
Deci, mergem pe nave mai specializate, unde măcar găsim comenzi.
Ce nu am înțeles este faptul că, dacă la auto, venirea celor doi mari producători a însemnat și o dezvoltare a industriei pe orizontală, a furnizorilor de piese (care a depășit că valoare profitul din vânzarea mașinilor), pe naval, cu toate că avem câte, 5-6 șantiere?, industria orizontală nu e dezvoltată. La navele făcute de Daewoo la Mangalia, totul cam venea din afară. Un șantier coreean sau chinezesc mare cam face totul, motoare principale, auxiliare, motoare electrice, pompe, tot ce ține de armarea navei. Se câștigă din producția vaporului propriu-zis dar și mai mult din after-sales. Și se produce sub licență la greu, până când încep să scoată produsele lor. Așa a apărut de exemplu Himsen (care e o copie aproape fidelă a MAN B&W), pompele Shin Shin (care fac copii după Hamworthy și nu numai), Seohae, Kangrim (luate după Aalborg și Monarh) și lista continuă la nesfârșit.
Europa nu mai produce motoare mari navale, nici MAN B&W, nici Wartsila Sulzer. Totul se face în est. Iar în România, nu știu, om face ceva din ce se pune pe un vapor sau se importă totul?
Buna analiza, mai ales pentru profani... :-[
+1
LE
Probabil ca diferenta fata de automotive este volumul....
Pentru 200.000-300.000 de Dacii pe an cred ca au decis ca merita "localizarea" productiei de componente/subansamble.
Pentru 15-20 de nave pe an, cred ca importul ramane totusi mai ieftin. (Nu ca imi place...)
La Mangalia se va construi cea mai mare nava din lume pentru mineritul offshore de diamante
Damen Mangalia începe construcția unei nave de 177 de metri, pentru căutarea și recuperarea de diamante la mare adâncime.
Compania De Beers Marine Namibia (Pty) este beneficiarul navei iar contractul face parte din oportunitățile de care se bucură cel mai mare șantier din Europa, în urma parteneriatului încheiat cu Ministerul Economiei.
"Încă odată, acest contract dovedește capacitatea șantierului și dovedește că avem buni specialiști capabili să ducă orice proiect la îndeplinire. Spun cu tărie că Șantierul Naval Damen Mangalia este capabil să concureze cu orice șantier din Europa și Asia! Mangalia are un trecut bogat. Preluarea managementului operational de către un partener puternic precum Damen permite ca șantierul să fie mai performant decât niciodată", a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.
Oficialii De Beers Marine sunt încrezători că va exista o lungă colaborare cu Șantierul Naval Damen Mangalia.
(https://4.bp.blogspot.com/-PhfWjQmloiM/XOVdPFQpNrI/AAAAAAABqFA/U0rMq22HrrwoqQ239SIYc-YWK_BNcPN_QCLcBGAs/s1600/Diamond-mining-ship-820x547.jpg)
^
Poate alegerile de duminica le-au luat mintile... 8)
Aia cu cea mai amre nava de minerit din lume nu e de la tovarasul ministru. Asa spun revistele de specialitate din afara:
Damen Starts Construction on World's Largest Diamond Mining Ship
Dutch shipbuilding group Damen Shipyards has started construction on a new offshore diamond mining vessel for a unit of De Beers in Namibia.
https://gcaptain.com/damen-starts-construction-diamond-mining-ship/ (https://gcaptain.com/damen-starts-construction-diamond-mining-ship/)
Că veni vorba de comunicatele bombastice ale Damen în legătură cu Mangalia. Tot cheul şantierului e gol. Înainte erau 2-3 nave acolo. Mari, mici nu contează, acum nu se mai vede nici o activitate. Impresia mea este că ies pe piaţă cu comunicatele astea ca să nu le plece chiar toţi oamenii.
Damen is building two LNG-Hybrid RoRo Ferries for Seaspan at Damen Shipyards Mangalia. These two innovative 149-metre vessels will join Seaspan's fleet with 1,034 lane metres and have 209m3 LNG storage onboard as well as 2 megawatt hours of battery capacity. They will go into service for Seaspan Ferries as part of the company's fleet replacement programme. The vessels will be classed by Bureau Veritas and will go into operation in 2021 with construction starting in 2019.
Harly Penner, Director Fleet Engineering & Vessel Development at Seaspan Ferries said, "Damen worked very hard to win this project and Seaspan Ferries is excited to partner with them in their new yard in Mangalia, Romania. The yard has a good reputation for quality and has all of the necessary people and infrastructure to build these great vessels for Seaspan Ferries. Damen has been working closely with Seaspan to ensure that the vessels achieve their top performance capabilities and Seaspan Ferries is looking forward to working with the Damen team on this exciting project."
Damen sales manager Leo Postma said, "We're extremely excited to build these dual-fuel-hybrid vessels for Seaspan Ferries and are proud that such a reliable operator selects Damen for this project. We feel this is a great start of a partnership that holds great potential for the future."
(https://1.bp.blogspot.com/-dUOIg8KuJS8/XPUcZHR-6WI/AAAAAAABqgA/b8L6LwT2ozkO06MEhqcA4IfpUEYJa2jVQCLcBGAs/s1600/LNG_Hybrid_RoRo_ferries_for_Seaspan.jpg)
^
Două feriboturi revoluţionare, comandă fermă pentru Şantierul Naval Damen Mangalia. Cui sunt destinate
Două feriboturi hibrid RoRo pentru Seaspan Ferries urmează să fie construite la Şantierul Naval Damen Mangalia. Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri, şi a fost proiectată astfel încât să permită încărcarea şi transportul pe culoare cu o lungime totală de 1.034 metri. Feriboturile vor fi dotate cu baterii de 2 megawaţi, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de Gaz Natural Lichefiat. Cele două nave vor intra în serviciul Seaspan Ferries ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas şi vor intra în exploatare în 2021, construcţia acestora începând la Santierul Naval Damen Mangalia încă de anul acesta.
Detalii in Adevarul (https://adevarul.ro/economie/afaceri/doua-feriboturi-revolutionare-comanda-ferma-Santierul-naval-damen-mangalia-cui-destinate-1_5cf4e0f1445219c57e61a67f/index.html)
Va rog daca poate sa-mi faca unul dintre voi un rezumat-concluzie pentru telenovela SN Mangalia:
1. care este structura actionariatului in prezent?
2. Damen decide pe partea tehnica sau statul? Sau impreuna? Sau cum?
Încearcă asta (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/modificari-importante-cu-privire-la-actionariatul-damen-shipyars-mangalia-sa-au-fost-publicate-in-monitorul-oficial-686014.html) momentan. Când am timp mai caut
Compania SeaDream Yacht Club a anuntat prin intermediul omului ce afaceri norvegian Atle Brynestad ca yachtul de lux SeaDream Innovation destinat unor croaziere exclusiviste nu se va mai construi, contractul fiind anulat amiabil de catre ambele parti.
Nava urma sa se construiasca in Santierul Naval Damen din Mangalia si era prevazut a fi lansata la apa in 2021.
conform reorganizarii Damen, SN Mangalia devine singurul din portofoliu unde se vor construi nave de croaziera. Asta e partea buna. Partea mai putin buna e ca acestea sunt proiecte stas ale Damen, niste nave putin mai mari decat un yacht de lux pentru croaziere.
Interesant. Probabil că nu mai au oameni.
Oricum docurile uscate sunt cele mai mari din portofoliul lor, e clar că nu aveau comenzi pt dimensiunile astea.
Cinci nave au fost lansate la apă la Șantierul Naval Damen Mangalia
Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Șantierul Naval Damen Mangalia: cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore pentru căutarea și recuperarea de diamante din lume, doua feriboturi RoRo hibride GNL și două nave fluviale tip cisternă, parțial echipate (Inland tankers). Lucrările la aceste nave au început în cursul anului trecut și vor continua în cursul anului viitor.
- navă pentru căutarea și recuperarea de diamante de la mare adâncime - lungă de 177 de metri, comandată de către DeBeers Marine Namibia, va fi cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore de acest tip din lume; Noua navă de tip offshore va beneficia de un sistem dinamic de poziționare – DP2, care se bazează pe un sistem cu șapte propulsoare – alimentate de șase generatoare de câte 3230 eKW fiecare. Valoarea contractului de aproximativ 42 de milioane de euro.
- doua feriboturi/nave inovatoare hibride de tip RoRo - construite pentru Seaspan Ferries Corporation, ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021. Feriboturile vor fi dotate cu baterii de 2 megawați, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de GPL Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri lungime și au fost proiectate de așa natură încât să permită încărcarea și transportul - pe culoare - cu o lungime totală de 1034 metri.
- doua nave fluviale tip cisterna (Inland tankers), cu următoarele caracteristici: lungime totală de 85 metri, adâncime la puntea principală de 4,5 metri și o greutate Casco de 454 tone. Acestea sunt primele două din totalul de patru nave care vor fi construite pentru Gebr. De Jonge Shipbuilding Services B.V., în conformitate cu normele și reglementările Societaății de clasificare Lloyd's Register. Navele sunt programate pentru livrare din Constanța, în luna decembrie a acestui an și vor fi predate clientului final în Olanda.
Această lansare este o etapă importantă în procesul de construcție a navelor și reprezintă un moment cheie, ce marchează finalizarea lucrărilor de sudură corp, presupunând, de asemenea, un progres semnificativ al lucrărilor de vopsitorie corp exterior și nu numai. De asemenea, după această fază, se vor instala echipamente specifice fiecărei nave, sistemele de tubulatură și se vor finaliza lucrările electrice și tâmplărie.
http://economie.gov.ro/cinci-nave-au-fost-lansate-la-apa-la-santierul-naval-damen-mangalia
(http://economie.gov.ro/images/comunicate/2020%20februarie/vizita%20sua/foto%20conferinta%20de%20presa/5%20nave%20damen%20mangalia/15.08.57.jpeg)
(http://economie.gov.ro/images/comunicate/2020%20februarie/vizita%20sua/foto%20conferinta%20de%20presa/5%20nave%20damen%20mangalia/DJI_0189.jpg)
(http://economie.gov.ro/images/comunicate/2020%20februarie/vizita%20sua/foto%20conferinta%20de%20presa/5%20nave%20damen%20mangalia/DJI_0236.jpg)
Damen Shipyards Mangalia, operatorul șantierului naval omonim la care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de compania românească de stat Șantierul Naval 2 Mai SA din portofoliul Ministerului Economiei, dar care se află sub controlul operațional al acționarului minoritar olandez Damen Holding BV, ia în calcul, de la 1 iulie, o nouă rundă de disponibilizări colective, după cea de anul trecut, din cauza scăderii comenzilor.
Documentul pregătit la nivelul companiei și analizat de Profit.ro prevede disponibilizarea prin concediere colectivă a 228 de salariați, prin desființarea unui număr de 228 de posturi și reducerea numărului de personal corespunzător atribuțiilor necesare tipului de nave existent în portofoliul de comenzi al societății la această dată, urmare a reducerii activității societății, începând cu 1 iulie 2021. O decizie asupra propunerii va fi în perioada următoare.
În 2019, Damen Shipyards Mangalia a avut pierderi de aproape 152 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 131 milioane lei.
https://www.profit.ro/stiri/social/olandezii-de-la-damen-vor-sa-concedieze-din-nou-sute-de-angajati-in-romania-20214426
OMV Petrom a finalizat prima livrare de gaz natural lichefiat din România. Volumul a alimentat prima navă cu motoare pe bază de GNL construită în România
OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a efectuat prima livrare de GNL către Damen Shipyards Mangalia, cel mai mare şantier maritim din sud-estul Europei. Produsul a fost utilizat pentru alimentarea unei nave cu motoare care utilizează GNL. Este prima navă de acest tip construită în România, la Şantierul Naval Damen, din Mangalia.
Prima livrare de GNL din România, efectuată de OMV Petrom, a presupus coordonarea şi gestionarea în premieră a unui proces complex în care au fost implicate mai multe companii partenere, in condiţiile respectării tuturor măsurilor de siguranţă. Acesta s-a concretizat în două transporturi separate a câte două autocisterne, care au alimentat rezervorul primei nave din România care funcţionează pe bază de GNL.
Prin răcirea gazelor naturale la o temperatură de -160°C şi prin lichefiere, acestea îşi reduc volumul de aproximativ 600 de ori comparativ cu volumul în stare gazoasă.
Astfel, pot fi stocate şi transportate în siguranţă pe distanţe foarte lungi, cu un grad crescut de eficienţă economică şi energetică. Gazele naturale lichefiate reprezintă o alternativă de tranziţie pentru un transport mai curat, în special pentru segmentele de transport ce pot fi mai greu decarbonate, precum transportul rutier greu de marfă şi transportul naval.
Prin utilizarea de GNL în transporturi, emisiile de CO2 scad cu 15%, cele de oxid de azot scad cu 50%, iar emisiile de particule grele scad cu 99%.
De asemenea, GNL nu generează emisii de sulf, respectând astfel cerinţele stricte privind emisiile de sulf ale Organizaţiei Maritime Internaţionale.
ZF (https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/omv-petrom-a-finalizat-prima-livrare-de-gaz-natural-lichefiat-din-20265325)
e-mail:
QuoteMaine, 4 august, la ora 11:00, directoratul Santierului Damen Mangalia va sustine o conferinta de presa.
Anuntul de maine va fi de o "importanta deosebita si strategica cu privire la viitorul santierului".
src (https://www.economica.net/damen-anunta-anularea-acordului-cu-guvernul-romaniei-referitor-la-functionarea-santierului-naval-mangalia_685791.html)
QuoteGrupul olandez Damen, care operează Șantierul Naval unde deține doar 48% din acțiuni, iar statul român restul, anunță anularea cadrul legal de funcționare a asocierii convenite initial pentru funcționarea companiei. De vină ar fi, spun olandezii, statul român, care a adoptat o lege ce încalcă înțelegerile inițiale prin care Damen a fost de acord să investească la Mangalia. Damen mai spune că Șantierul Naval nu va avea de suferit în urma deciziei.
^^ E oficial. S-au retras definitiv din proiectul de la Mangalia.
Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia. Peste 1.000 de angajați intră în șomaj tehnic din iunie
Grupul olandez Damen a cerut marți falimentul șantierului naval Mangalia, la care are 49% din acțiuni, arată un dosar depus la Tribunalul Constanța. Săptămâna aceasta, angajații au fost anunțați că din iunie intră în șomaj tehnic, din cauză că șantierul a rămas fără proiecte în lucru. Economedia scria încă din martie despre incertitudinea de la Damen Shipyards Mangalia, în contextul în care ultimele mari proiecte se încheiau în aprilie, iar angajații se temeau de șomaj tehnic.
Sindicatul și administrația companiei au fost chemați de urgență la ministerul Economiei în această dimineață.
Deschiderea procedurii de faliment a fost solicitată pentru datorii neachitate și scadente de mult timp, scrie Europa Liberă.
,,Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent", a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
economedia.ro (https://economedia.ro/breaking-damen-cere-falimentul-santierului-naval-mangalia-angajatii-intra-in-somaj-tehnic-din-iunie.html)
4 august 2023:
QuoteDamen mai spune că Șantierul Naval nu va avea de suferit în urma deciziei.
29 mai 2024:
QuoteDamen cere falimentul șantierului naval Mangalia.
#partenerserios
Fără comentarii.
Autoritățile române negociază la acest moment cu compania turcă Desan, care este interesată de închirierea capacităților de producție și a forței de muncă din Șantierul Naval Damen Shipyards Mangalia (DSMa), au declarat pentru Profit.ro surse apropiate negocierilor.
Turcii dețin un șantier în municipalitatea Tuzla, din provincia Instanbul, și sunt axați pe reparații și reconversii de vase maritime.
"Au clienți în general pentru vase care pot trece prin canalul Panama, acestea sunt majoritatea tipurilor de vase pe care le deservesc. Acum caută un șantier în care să repare și nave mai mari decât cele permise în canalul Panama, iar Damen are docuri corespunzătoare în acest scop", au precizat pentru Profit.ro sursele menționate.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/exclusiv-foto-cu-cine-negociaza-romania-salvarea-santierului-din-mangalia-investitorul-surpriza-anuntat-astazi-21979875