La centuri in pregatire/blocate s-ar mai putea adauga si Alesd.
Aici (https://senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=83897b9b-48e4-4256-b9a7-bc126a663c71) intrebarile unui senator de Bihor catre ministrul transporturilor, inca nu au primit raspuns.
Ma uitam la centura Alesd de aici (http://www.proinfrastructura.ro/proiecteinfrastructura.html#map=10/47.113/22.623/0).
Nu inteleg care e rostul sectiunii intre DN1H si DN1. Ar fi ajutat o sectiune care sa fie pe partea de V a Alesd-ului ca multi vin de la Oradea si merg la Zalau si invers.
E asa dificila zona de V incat sa se faca acel ocol?
^Avand in vedere ca nu s-a inceput licitatia de executie (nu stiu, avem macar SF facut?) ma astept (deci presupunere) ca are legatura cu A3, primele 3 loturi de la granita spre Zalau. Dupa ce se finalizeaza A3 intre Bors si Port (inainte de Nusfalau), adica ce e in licitatie acum, ma astept ca traficul intre Oradea si Zalau sa mearga pe A3 si sa nu mai fie nevoie de portiunea mentionata de tine.
Corect si asta.
Tinand cont ca mai repede se face A3 decat centura aia ... probabil o sa se regleze de la sine situatia.
Quote from: tom_sawyer on November 11, 2018, 06:03:37 PM
Anunt de participare: [CN1003391] Intocmire documentatii cadastrale, rapoarte de evaluare si asigurare servicii juridice de asistenta si reprezentare in vederea dobandirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectarii si executiei obiectivului de investitie "Varianta de ocolire Alesd Sud si Alesd Nord"
Data limita depunere oferta: 03.12.2018 15:00
Quote from: adrian rosca on January 31, 2019, 10:34:24 PM
Propunere alocare bugetara 2019 VO Alesd: 20 milioane lei.
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/construc%C8%9Bia-variantei-de-ocolire-alesd-sud
COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 13 martie 2019 Aplicația de Finanțare pentru proiectul "Construcția variantei de ocolire Alesd Sud" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.1-Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere-sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea- Cresterea mobilitatiipe reteaua rutiera TEN-T Globala.
Obiectivul general al proiectului, ca parte din rețeaua TEN-T Globala, este de a devia traficul greu din Municipiul Alesd pe o variantă de ocolire.
Rezultatele așteptateale proiectului sunt :
- construirea unui drum nou în lungime de 9,43 km;
- construirea a 3 poduri, a unui pasaj și a 2 parcări.
Valoarea totală a proiectului este de 229.635.085,00 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala-166.569.851,95lei, 15% contribuția proprie-29.394.679,76 lei, restul de 33.670.553,29 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata proiectului: 52 luni
Pe aici mai aveti ceva noutati? A trecut aproape un an de la ultima postare.
Apropo de centura Alesd:
"Deşi centura Aleşd are asigurată finanțarea din actualul program infrastructura mare, mai e nevoie de revizuirea studiului de fezabilitate și de demararea proiectului. Pentru a urgenta execuția centurii, Consiliul Județean Bihor va realiza un parteneriat cu Compania Națională de Autostrăzi, urmând să preluăm execuția lucrărilor. "
https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/2914431731993464
in stilul asta, Bolojan in curand va ajunge ministru la transporturi
Am citit si nu imi e clar de ce se apuca:
De SF?
De lucrare efectiva?
Cred ca e vorba de SF.
Scrie chiar în citatul de mai sus. Următorul pas este revizuirea Sf-ului și apoi demararea proiectului.
Poate scrie clar, dar eu nu pricep :lol:
Deci ce preia CJ Oradea "revizuirea studiului de fezabilitate" (1) sau si constructia efectiva (2).
Deci nu care este urmatorul pas, ci cat vor face concret cei de la CJ Oradea?
Raman la parerea ca doar SF-ul ca nu stiu sa aiba utilaje sa faca o centura de vreo cativa km (desi probabil s-ar misca mai repede daca ar fi facuta de CJ Oradea).
e CJ* Bihor.
Eu deduc că ambele. Nici CNAIR nu are utilaje și totuși fac autostrăzi :lol:
Eu deduc că se vor preocupa de licitații, dar de plătit va plăti CNAIR pe fonduri europene. Încă este o necunoscută cum funcționează acest mecanism, pentru că nu cred că a mai implementat în mod descentralizat. Până acum Primăria Oradea doar punea la dispoziție celor de la CNAIR SF-urile, care ulterior scoteau lucrarea la licitație.
Dar acum avem acel pachet legislativ care permite mult mai mult de atât, de aceea cred că răspunsul la întrebarea ta este: ambele! Cum exact se va face acest lucru eu nu știu să îți spun, dar presupun că vom afla în curând.
Intradevar poate si CJ sa faca licitatia si alt constructor sa faca lucrarea SI tot ar fi mai repede asa.
Bun aici ramane sa vedem.
Dar intreb pentru un prieten:
Daca face centura CJ Oradea pe bani UE ... mai trebuie rovinieta pe sectiunea aia? :lol:
............. ,,,,,, CJ Oradea pe bani UE ... mai trebuie rovinieta pe sectiunea aia? """""" Păiii, ia să cujetăm oțâră.... Un pchicuț.... Poa s-o facă pe banii cui vrea, dar de-o trece chiar cu rang de DN la CNAIR va fi ca orice drum național...... Și probabil și cu cameră de "rovignetă"......
Reluăm discuția de pe DX Oradea-Arad: dacă îi zice Consiliu Județean, înseamnă că are voie doar să facă lucrări de drumuri județene? Și chiar dacă prin absurd ar fi așa, e așa de greu să adăugăm un cuvânt într-o lege prin care să poată să se ocupe și de proiecte de interes național? E absolut normal să ne îndreptăm încet încet spre o descentralizare a proiectelor de interes local/regional. Nu poate CNAIR și nici nu trebuie să gestioneze din București centura Botoșani și drumul de legătură de la Oradea.
Cofinantarea va fi platita de CNAIR sau de CJ Bihor?
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/centura-alesdului-intre-proiecte-megalomanice-si-exproprieri-3580230/
@Asadav
Actualizarea SF ului il va plati CJ si primariile. De executie nu se zice nimic inca
,,Vom avea varianta lungă, care costă peste 120 milioane de euro și două variante mai scurte, de 30-35 de milioane de euro", indică Bolojan. Acesta detaliază calendarul, cu pașii pe care-i are în vedere: ,,Vom aproba protocoalele de implementare pentru fiecare centură, cu CNAIR. În paralel cu protocolul, vom aproba noi, CJ și cele două primării, câte un protocol de colaborare, astfel încât din decembrie, să ne apucăm de lucru. Consiliul Județean va suporta studiul de fezabilitate, iar primăriile vor suporta studiile geo, topo, hidro și analizele de trafic. Când se definitivează varianta de traseu, proiectanții sunt selectați și ne vom apuca de lucru, pentru a avea variantalele de traseu definitivate. Pentru aceasta este nevoie de o analiză multicriterială, ce se face în două etape, de către CNAIR. Până la începutul lunii decembrie, vom avea 3 variante de trasee pentru fiecare dintre cele două centuri, iar din ianuarie trebuie să ne apucăm efectiv de lucru. Să facem ridicările topo și celelalte studii. La 1 mai 2021 trebuie să avem cele două studii SF aprobate cu toate avizele emise, astfel încât să fie ulterior aprobate de Consiliul Județean, să trecem de comisiile din CNAIR, Ministerul Transporturilor și de comisia interministerială. La final va fi emisă o Hotărâre de Guvern. Exproprierea va fi făcută de CNAIR. La 1 iulie 2021, trebuie să urcăm pe SICAP procedurile de licitație pentru selectarea de constructori pentru cele două centuri, iar obiectivul final este ca până la 1 Decembrie 2023 să finalizăm centurile, altfel pierdem banii europeni și ar fi păcat", prefigurează Bolojan.
Bihon (https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/bolojan-despre-noile-drumuri-si-centuri-doar-traseele-prin-ceruri-nu-vor-deranja-3582318/)
Despre centura Aleșd, de la Ilie Bolojan. Trasee aflate în analiză, deși mi se pare un pic de "antepronunțare":
https://www.facebook.com/257989000971097/posts/3036889609747675/
Quote from: vasile.silion on December 29, 2020, 09:17:38 PM
Despre centura Aleșd, de la Ilie Bolojan (...)
https://www.facebook.com/257989000971097/posts/3036889609747675/
Raspund aici postarii de pe threadul general de centuri.
La cum arata variantele zarurile sunt aruncate. Varianta verde, cea mai scurta, de departe cea mai ieftina. La nord nu vad necesar sa se ocoleasca si Pestis pe DN1H. La est, daca se vrea, ulterior, varianta verde se poate prelungi si se poate muta DN1 in afara localitatii "snur" Tinaud. Si de ce nu si in afara Grosi si Auseu. Dar nu trebuie facut asta imediat. Asa ca si eu sunt pentru varianta verde, la sfert de pret fata de cea albastra si cu mult mai putina bataie de cap. In definitiv adevaratul tranzit o sa mearga pe Meses peste ceva ani...
(https://i.imgur.com/SCIdZ3g.jpg)
Pai 2 sau 3 ar cam fi in carti.
Nu prea vad de ce s-ar merge pe varianta 1. Totusi cum acolo sunt maiestrii cu atragerea de fonduri UE si daca tot fac o treaba ... ar putea si 1, dar nu vad prea mare trafic de la N la S.
LUCRĂM LA PROIECTUL CENTURII ORAȘULUI ALEŞD
Pe baza contractului semnat înainte de Crăciun, firma ce va realiza studiul de fezabilitate revizuit pentru centura Aleşd a prezentat azi variantele de lucru.
În şedinţa Comisiei tehnico-economice a Companiei Naționale de Autostrăzi au fost analizate, într-o primă etapă, 3 variante de lucru:
Varianta 1, cea din 2010, cea mai lungă, de aproape 17 km. Prețul estimat, peste 100 de milioane de euro. Traseul ocolește Aleşdul traversând râul Crişul Repede cu două poduri pe partea dinspre Aştileu. Costul lucrării e foarte mare, ceea ce o face nefezabilă. E traseul albastru.
Varianta 2, propusă acum, în lungime de peste 6 km, mult mai scurtă decât prima. Prețul estimat, peste 27 de milioane de euro. Traseul ocolește Aleşdul fără să traverseze Crişul Repede. O bună porțiune din traseu este prin lunca râului, ceea ce ar ridica probleme legate de consolidarea și terasarea terenului. Porțiunea dinspre Tinăud ar trece prin uzina de apă a orașului, generând probleme de autorizare. E cea roșie.
Varianta 3, propusă acum, în lungime de peste 5 km. E cea mai scurtă variantă, fiind pe traseul cel mai apropiat de oraș. Prețul estimat, peste 25 de milioane de euro. Traseul ce ocolește Aleşdul, prin sudul orașului, are o lungime de 3,7 km iar cel ce ocolește Aleşdul prin nord are 2,2 km. Chiar dacă în dreptul cartierului de blocuri traseul propus trece pe lângă cele câteva case nou construite în ultimii 10 ani, această variantă este cel mai ușor de realizat, cea mai ieftină şi care trece doar tangenţial pe lângă uzina de apă. Este cea trasată cu verde.
În următoarele două săptămâni vom aștepta observațiile celor interesați. Ne propunem ca până la sfârșitul lunii ianuarie să aprobăm varianta pe care Consiliul Județean Bihor o susține. Vom susține această variantă în a doua etapă de analiză în Comisia tehnico-economică a Companiei Naționale de Autostrăzi. După aprobarea variantei finale de traseu, proiectantul va definitiva studiul de fezabilitate. Până la sfârșitul lunii aprilie, anul viitor, putem aproba indicatorii tehnico-economici.
Vom organiza apoi licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor. La sfârșitul anului 2023, se va circula pe centură.
Postarea lui Bolojan (https://www.facebook.com/257989000971097/posts/3036889609747675/)
Sau Varianta 1 pentru centura sud si Varianta 2 pentru traficul spre nord
Plenul Consiliului Județean a avizat varianta lui Bolojan, pentru Centura Aleșd
La propunerea președintelui Ilie Bolojan, plenul Consiliului Județean a aprobat varianta nr. 3, cea mai apropiată de oraș, ca traseu pentru viitoarea centură a Aleșdului, cu două tronsoane ale sale: pe la sud (spre Oradea și Cluj) și pe la est de oraș (spre Sălaj). Grupul PSD s-a opus, dorind să arate că empatizează cu deranjul la care vor fi supuși proprietarii de case de pe un segment de circa 500 de metri, cuprins pe acest traseu. La Aleșd s-a și protestat din cauza acestui traseu.
Ilie Bolojan a acceptat că fiecare dintre traseele propuse are avantajele și dezvavantajele sale, precizând că s-a deplasat în urmă cu zece zile la Aleșd, discutând cu localnicii afectați. Și a venit cu explicații: "Proiectanții au analizat în detaliu problemele ce ar putea apărea pe ambele variante. Fiecare are problemele ei, atât varianta 3, cât și varianta 2. Fiecare are câteva puncte critice, care presupun intersecția cu un drum județean, traversarea unor zone în care avem construcții și, sigur, trecerea fiecăreia pe lângă niște zone de locuit, precum și zona din amonte de oraș, care este, de fapt, uzina de apă a orașului Aleșd.
Propunerea este să avizăm varianta nr. 3, cea mai apropiată de oraș. Există o zonă critică, de 520 de metri, unde traseul trece printr-o zonă care s-a configurat în ultimii ani ca zonă de locuit. Acum 10 ani erau livezi, dar Primăria Aleșd a eliberat autorizații și s-au construit case, între timp. Nu sunt atinse de traseu, doar că traseul se suprapune pe o zonă care ar fi fost gândită ca o zonă exclusiv urbană, nu de trafic.
Pe bună dreptate, oamenii sunt nemulțumiți, deoarece vor avea un trafic mult mai mare și un nivel de zgomot mai ridicat.
Dar câștigurile pentru toți locuitorii orașului Aleșd și pentru cei aflați în tranzit sunt incomparabil mai mari și nu există nicăieri o zonă cu un impact mai mic. Am fost personal la o întâlnire cu locuitorii acelei străzi. Nu avem ce să facem, pentru că ori o facem, cu un mic deranj, așa cum se întâmplă cu toate proiectele, sau nu o facem deloc, care este varianta cea mai proastă pe care o putem decide.
Varianta 2 ar fi însemnat demolări de case, intrând într-o zonă inundabilă, cu statut de arie protejată, care ar fi necesitat alte tipuri de autorizări. Ar fi trebuit să demolăm toate casele construite acolo probabil fără autorizație, din cartierul de rromi. Sunt 1.000 de persoane care locuiesc acolo. Și mai e și problema costurilor", a explicat Ilie Bolojan de ce optează pentru varianta 3, de altfel, cea mai scurtă.
Mingea intră în terenul CNAIR
După votul din plenul CJ Bihor, urmează analiza criterială de la CNAIR, unde se va aproba una dintre variante. Ulterior, se va trece la realizarea efectivă a studiului de fezabilitate, care va dura aproximativ 3 luni de zile, estimează Ilie Bolojan. Proiectant este Aquacons Oradea. "După obținerea tuturor avizelor de la cei care intră în zona traseului, vom trece la aprobarea indicatorilor și a coridorului de expropriere, apoi cererea de finanțare pentru bani europeni. Proiectul este prins în listă și are finanțarea asigurată. Estimăm că în vară vom putea demara procedura pentru proiectare + execuție", a mai arătat președintele Consiliului Județean Bihor.
(https://i.imgur.com/yU9aLv3.jpg)
Pe o lungime de circa 500, varianta 3, propusă de Bolojan și votată de Consiliul Județean, trece printr-o zonă rezidențială nouă, în zona de sud a orașului Aleșd
Bihon (https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/plenul-consiliului-judetean-a-avizat-varianta-lui-bolojan-pentru-centura-alesd-3618690/)
Bolojan pe Facebook
PROIECTUL CENTURII ORAȘULUI ALEȘD A FOST APROBAT AZI
Un pas important pentru realizarea drumului ocolitor al orașului Aleșd a fost făcut azi, Consiliul Județean Bihor aprobând indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate.
Lungimea acestui drum ocolitor este de 6 km, iar valoarea estimată a întregului proiect, inclusiv exproprierea terenurilor pe care se va realiza noul drum, este de 25 de milioane de euro.
Varianta care a fost aprobată a fost impusă de condițiile de finanțare și de topografia locului. Noul drum va descongestiona tranzitul orașului Aleșd pe relația Oradea - Cluj și va genera o zonă de dezvoltare pentru oraș.
În etapa următoare, după ce proiectul va fi avizat la nivel guvernamental, având finanțarea asigurată, se va trece la organizarea procedurilor de licitație în vederea selectării unui constructor și, în paralel, la cele privind exproprierea. Ne propunem ca până în luna septembrie să demaram licitația pentru proiectare și execuție. În primăvara anului viitor vom începe efectiv lucrările, în așa fel încât acestea să se termine până la 1 decembrie 2023.
(https://i.imgur.com/fi7ib2K.jpg)
(https://i.imgur.com/wEpC4l7.jpg)
(https://i.imgur.com/3MelxbA.jpg)
(https://i.imgur.com/wbXymgx.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Pare ca ramane varianta 3
Ce ne mai plac sensurile giratorii.
Oricum, e un pas in fata.
in cazul de fata giratoriul este OK. DN1 va fi eliberat de traficul de tranzit iar aceste giratorii sunt mai bine proiectate fata de ce am avut pana cum. In sfarsit s-au gandit si ei sa faca banda de evitre a giratoriului. Pe DNCB nu au auzit de o asemenea inovatie
In ultima vreme administratia locala din partea asta, cauta solutiile cele mai simple si mai ieftine. Asta e un exemplu, centura Beius au vrut tot asa sa o faca cu vreo 5/6 giratorii, dar acolo au inceput exproprierile si fac varianta inceputa de cnair. Iar pe centura Oradea pasajul Mestesugarilor, era gandit initial sa subtraverseze centura si cf dar e mai ieftin pe sus pe langa geamurile blocurilor.
La iesirea din Alesd spre Oradea, as mai aduaga o bretea separata pe directia asta
CJ Bihor a publicat in SICAP licitatia [CN1032627] (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100123624) - Proiectare și execuție "Varianta de ocolire Aleșd"
Valoare estimata: 108.088.961,86 RON
Durata: 3 luni proiectare+12 luni executie
Termen de depunere: 06.09.2021
Ce repede s-au miscat.
Și termenele sunt bune, având în vedere că e câmpie.
Sper să se miște ca și la centura Oradea, ar fi o gură de aer până se termină A3.
Finanţare europeană pentru construirea Centurii oraşului Aleşd, proiect transferat de la CNAIR la Consiliul Judeţean Bihor. Termene mai scurte şi mai puţine contestaţii la licitaţiile autorităţilor locale
https://economedia.ro/finantare-europeana-pentru-construirea-centurii-orasului-alesd-proiect-transferat-de-la-cnair-la-consiliul-judetean-bihor-termene-mai-scurte-si-mai-putine-contestatii-la-licitatiile-autoritatilor-lo.html
Construirea Centurii oraşului Aleşd din judeţul Bihor va beneficia de finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, investiţia pentru finanţarea şoselei cu o lungime de 6 kilometri fiind estimată la 120 de milioane lei, din care contribuţia europeană nerambursabilă 85%, reprezentând aproape 90 de milioane lei, potrivit unui comunicat al Companiei de Drumuri.
Centura oraşului Aleşd, pe traseul DN 1 Cluj Napoca – Oradea, are o lungime de 6 kilometri, profil 2×1 şi cuprinde 3 poduri. Termenul de execuţie este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere, ceea ce va permite finalizarea lucrărilor până la sfârşitul anului 2023, pe exerciţiul financiar POIM.
,,COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus în data de 10.08.2021, Aplicația de Finanțare pentru proiectul "Varianta de ocolire a orasului Aleşd" în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv Specific OS 2.2 Apel de proiecte pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE – proiecte noi de investiţii, Operațiunea– Creşterea accesibilităţii zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunatăţirea mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltarii economice durabile – prin fluidizarea traficului, decongestionarea traficului în zonele tranzitate", anunţă CNAIR.
Poate poate se depun saptamana viitoare ofertele si pentru centura Alesd. Tinem pumnii.
Eu zic să nu te grăbești.
https://www.alesdonline.ro/local/alesd/lovitura-in-cazul-centurii-orasului-alesd-curtea-de-apel-oradea-a-suspendat-hotararea-consiliul-local/
https://www.cjbihor.ro/7-oferte-pentru-centura-alesd/
Astăzi, 6 septembrie, a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru proiectarea și execuția Variantei de Ocolire Aleșd.
În urma anunțului postat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), au depus oferte 7 firme și asocieri de firme:
(1) Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj
(2) PORR Construct
(3) Asociere: Dimex – 2000 Company, SC Explan SRL, Industrial Construct Ardeal, RPM Construcții Drumuri
(4) Asociere: Dumexim, East Water Drillings, Consorzio Stabile EBG Group
(5) Asociere: Construcții Erbașu, Vahostav – SK, Drumuri Orășenești
(6) Asociere: Drum Asfalt, Trameco
(7) Asociere: Frasinul, SC Global Industrial SRL, CML RO SRL, Antrepriza de Construcții Drumuri ș Autostrăzi.
Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă, potrivit anunțului de licitație, între 108.088.961,86 și 116.628.550,99 lei. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.
Vă reamintim că indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF) au fost aprobați în ședința extraordinară a Consiliului Județean Bihor din data de 12 mai. Tot atunci a fost votat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul centurii.
Lungimea șoselei de centură va fi de 5,9 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Vor fi, totodată, îmbunătățite condițiile de confort și siguranță, iar poluarea generată de traficul intens de pe DN1 (E60) și DN1H va scădea semnificativ. Va fi diminuat și disconfortul locuitorilor de pe traseu. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă.
Primii 3 chiar OK.
Vreo estimare cand va desemna castigatorul?
In sfarsit! Ma gandeam eu ca nu ne lasa Bolojan cu ochii in soare. :thumbsup:
Ce repede s-au miscat. Jos palaria pentru Bihor!
@voicul
,,Suspendarea Hotărârii Consiliului Local Aleșd nu afectează procedurile derulate de Consiliul Județean Bihor", a transmis, însă, Bianca Firezar, consilier al președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan. Aceasta a precizat, de asemenea, că perioada pentru evaluarea celor 7 oferte în vederea proiectării și executării lucrării este de 100 de zile.
Ceva progres cu licitatia?
Quote from: ciprebbe on November 25, 2021, 04:45:03 PM
Alesd...... bataia de joc nationala marca Bolojan.
Avea proiectul facut, putea sa faca o centura serioasa si sa renunte la bratul spre Nusfalau care nu are trafic. A preferat sa o faca pe ulitele din oras si sa o numeasca centura....Pacat.
Mda...bataie de joc marca Bolojan, care in doi ani a recuperat tot ce-au risipit altii in zece.
Nu-i cu nimic mai prejos decat bataia de joc nationala marca CNAIR plus MT, care timp de 10 ani, incepand cu 2010 de cand au demarat proiectul, n-au reusit sa finalizeze centura Alesd. Zece ani in care au aruncat la cos toata documentatia, inclusiv proiectul, plus doua atribuiri de contracte pentru executie.
INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 19 ianuarie 2022
3. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiţii ,,Varianta ocolitoare a oraşului Aleşd", judeţul Bihor
Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico - economici aferenți obiectivului de investiţii ,,Varianta ocolitoare a oraşului Aleşd", în lungime de 5,852 km. Centura orașului Aleșd va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud ca alternativă la DN 1 și o variantă în partea de nord a orașului ca alternativă la DN 1H.
De asemenea, pe segmentul de drum sunt prevăzute 5 poduri, 15 podețe și 2 parcări.
Valoarea investiției este de peste 121 de milioane lei (cu TVA) și se va asigura din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite.
Durata de execuţie a investiției este de un an de zile.
gov.ro (https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-aprobate-in-edinta-guvernului-romaniei-din-19-ianuarie-2022)
^Referitor la Centura Alesd in conferinta de presa de azi Bolojan a spus ca pana la sfarsitul lunii vom avea un castigator.
Un soricel din ograda Domnului Bolojan a transmis ca aici castigatorul initial este asocierea DRUM ASFALT + TRAMECO. Surpriza? :D
Soricelul spune ca si aici e totul gata si zilele acestea se va anunta castigatorul initial (asocierea DRUM ASFALT + TRAMECO).
la cat de mobilizati sunt pe A3, cred ca au resurse sa lucreze pe proiecte mici
Se contureaza un nou actor important pe piata infrastructurii in RO. Va face o figuratie grozava.
A venit si anuntul oficial :
https://www.cjbihor.ro/a-fost-desemnat-constructorul-centurii-alesd/
Astfel, în urma celor șapte oferte depuse pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Varianta de Ocolire Aleșd, a fost selectat constructorul format din asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco. Valoarea ofertei câștigătoare este de 74,8 milioane lei, fără TVA.
,,Spre finalul lunii martie ar trebui să semnăm contractul de proiectare și execuție. Graficul de lucrări este următorul: conform contractului, în cel mult trei luni ar trebui să avem proiectul tehnic (PT). Asta ar însemna că în luna iunie am putea să începem aceste lucrări, prevăzute să dureze un an. Anul viitor, în vară, ar trebui să circulăm pe această centură care va descongestiona tranzitarea orașului Aleșd pe relația Oradea – Cluj Napoca. Complementar acestei licitații, este în fază avansată adoptarea Hotărârii de Guvern privind exproprierea terenurilor afectate de acest proiect și înțeleg că în cursul acestei luni, ea va fi adoptată", a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Lungimea șoselei de centură va fi de 5,9 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Vor fi, totodată, îmbunătățite condițiile de confort și siguranță, iar poluarea generată de traficul intens de pe DN1 (E60) și DN1H va scădea semnificativ. Va fi diminuat și disconfrtul locuitorilor de pe traseu.
Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă.
(https://i.postimg.cc/Y0nQ6Gn6/Centura-Alesd-final-1-1024x808.png) (https://postimg.cc/K3TKFzyj)
Exemplul perfect de asa NU!
Bagam tirurile printre case ca nu puteam renunta la bratul nordic ( trafic slabut pe el) si sa facem vechiul proiect de la CNAIR pe sud dincolo de Cris cu o suma asemanatoare....
"Proiectare și execuție "Varianta de ocolire Aleșd""
Acum ceva vreme CONSTRUCTII ERBASU a contestat, dar contestatia a fost acum respinsa. Se poate semna cu asocierea DRUM ASFALT + TRAMECO.
Are nea Beni de lucru...
S-a semant azi.
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/e-oficial-consiliul-judetean-a-semnat-contractul-cu-o-asociere-de-firme-din-bihor-pentru-construirea-centurii-alesd-171001.html
QuoteVicepreședintele Consiliului Județean Bihor Mircea Mălan a semnat vineri, cu reprezentanții firmelor constructoare, contractul pentru realizarea șoselei de centură a orașului Aleșd.
La eveniment au asistat, potrivit unui comunicat al administrației județene, și primarul localității, Ioan Todoca, și șeful Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj-Napoca din subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Eugen Cecan.
Varianta de Ocolire Aleșd va fi realizată de o asociere formată din firmele Drum Asfalt, cu sediul în Paleu, și Trameco, din Oradea, parte a grupului Selina, pentru suma de 74,8 milioane lei, fără TVA.
Desemnarea acestei asocieri de firme a fost făcută în urma unei licitații adjudecate încă în luna martie, dar semnarea contractului a avut loc abia acum deoarece una dintre firmele care au pierdut licitația (Erbașu Construcții, din București) a contestat rezultatul la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și a trebuit așteptat verdictul acestei instituții, de respingere a contestației.
De altfel, procedura a fost monitorizată de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, astfel că, deși firma căreia CNSC i-a respins contestația se poate adresa unei instanțe de judecată, contractul a putut fi totuși încheiat pentru ca lucrările să nu întârzie.
Asocierea Drum Asfalt – Trameco are, așadar, la dispoziție 3 luni pentru proiectarea și 12 luni pentru executarea șoselei de 5,8 kilometri lungime.
Centura Aleșd va avea două brațe care pornesc de pe DN 1 dinspre Tinăud și Aleșd, unul mai scurt către Peștiș și Zalău pe DN1H, celălalt ocolind orașul pe la sud și ajungând din nou în DN 1 la ieșirea din Aleșd spre Oradea.
,,Prin realizarea acestei centuri, locuitorii din Aleșd vor avea un oraș mai liniștit, mai puțin poluat și mai sigur. În plus, cei care tranzităm orașul spre și dinspre Cluj și Sălaj vom petrece mai puține minute în trafic", a menționat vicepreședintele CJ Mircea Mălan.
Finanțarea proiectul va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar realizarea lui se face în baza unui protocol de colaborare dintre CJ Bihor și CNAIR, după ce în 2020 administrația județeană a preluat de la Companie, în baza OUG 101/2020, proiectul vechi de un deceniu făcut de fosta CNADNR.
A fost emis OIL in data de 02.06.
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cj-bihor-a-emis-ordinul-de-incepere-a-lucrarilor-la-centura-alesd-4005307/
QuoteConstructorul va începe cu organizarea de șantier, pentru ca apoi să demareze lucrările propriu-zise. Potrivit contractului, termenul de execuție este de 15 luni, 3 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.
Varianta de Ocolire Aleșd este construită de asocierea formată din firmele Drum Asfalt și Trameco. Valoarea contractului se ridică la 74,8 milioane lei, fără TVA.
,,Lungimea șoselei de centură va fi de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd. Centura intersectează și drumul județean DJ 764 Beiuș – Aleșd și îl descarcă de traficul greu cu mărfuri provenind de la două fabrici din zonă. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020", transmite CJ Bihor.
Proiectul Centurii Aleșd se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Offtopic pentru acest thread, dar sper ca e ok sa intreb aici: imi poate explica cineva care e diferenta dintre OIL si AC si de ce e nevoie de ambele? Multumesc.
Sa vedem cum baga Selina turbo.
Baga turbo :lol: deja sunt in teren
La inceputul filmarii se vede organizarea de șantier dincolo de dn1. Am filmat traseul nu foarte exact, in mare pe aici va trece centura
Chiar ca este o noua strada prin oras... :(
@ijwtsh vezi aici (http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=436.0) threadul potrivit...
O balarie de proiect. S-a tampit si Bolojan. Cum dracu' sa treci traficul principal tot prin oras si sa-i spui varianta ocolitoare O:-)
s-a mai discutat.
a contat pretul si faptul ca va fi si A3 mai la nord.
astea erau variantele:
(https://www.alesdonline.ro/wp-content/uploads/2020/12/412E991C-6764-40F9-A0BB-0D273E6E5849.jpeg)
Deci
@caf are perfecta dreptate.
Au ales cea mai proasta si, desigur,
cea mai ieftina varianta.
De fapt, chiar
cea mai rusinoasa varianta...
Macar daca ar fi ales varianta 2... >:(
Am filmat mai exact de data asta traseul, fara prea multe noutati. Au inceput decopertarea si dinspre Oradea dar nu cred ca au autorizatie ca sa poata lucra mai mult
Rusinos in anul 2022 sa faci asa ceva.
Aruncati un ochi intre minutul 5:00 - 6:00. La 5:05 tersasamentul ocoleste o masina partial dezmembrata pentru ca peste cateva zeci de secunde sa taie pe diagonala o curte, izoland o bucata trapezoidala in mijlocul nicaieriului.
Cu asemenea lucrari stie Bolojan de ce sta pe craca lui in Bihor si nici nu se gandeste sa vina spre centru. Un control incrucisat la nea beni si la CJ pentru o mizerie de lucrare de genul asta si e gata treaba.
Va fi vreo intersecție denivelată? Sau e totul cu giratorii la nivel?
Sunt cel puțin 3 intersecții în zona de case pe o distanță de sub 1km.
Va fi o gluma dacă sunt toate la nivel, girații. Adică 3 giratorii, fără cele două de intrare ieșire in DN1.
Mama mia.
Is toate la nivel.
Care e logica sa ingroape CJ BH banii in intersecții denivelate pt ca nu e in stare CNAIR / guvernele sa termine A3?
Nu va fi nevoie de ele
Privind mai atent filmarea, posibil să nu le facă girații pe toate.
Probabil vor fi intersecții în T, cu excepția celei cu DJ, care probabil va fi girație.
Să zicem că ar mai merge cumva.
Măcar să nu mai dea autorizații la alte case să aibă ieșire direct în "centură".
PS - ar fi mai complicat pentru traficul de marfă să bage 3 girații într-un km. Altfel, ce să zic. Senzația mea este că s-a aplicat zicala atât s-a putut. Măcar se termină mai rapid, teoretic, fiind relativ scurtă și fără denivelări.
Intersectiile langa case is in T.
Plansele le gasiti aici: https://pum.project-online.se/doclic/Rutier/Variante%20Ocolitoare/Alesd/
^ pai tocmai asta ne scapa.... nu va fi trafic de marfa decat inca cativa ani.
la momentul lansarii executiei aici, Bode se lauda ca A3 Cluj Bors va fi gata in 2024 exceptand tunelul sub meses, dar se pare ca vorbea prostii.
Eu nu inteleg cum mizeria asta de drum se poate numi centura, cand drumul e integral in intravilan, vad ca o parte semnificativa a lui va merge printre case. M-am uitat ca tampitul la intreaga filmare intrebandu-ma ce se intampla... :o Proiectul CNAIR era infinit mai normal, cel putin pe relatia est-vest (ca spre DN1H tot ceva sinistru era). Nu e bine sa faci economii la proiecte de importanta regionala si sa te mai si lauzi cu asta.
Rog cercetatorii sa se opreasca din tentativele de a-l clona pe Bolojan, din pacate la el s-a aplicat expresia aia de film in care ori te retragi ca erou, ori ramai suficient de mult in functie incat sa devii personajul negativ. :headache:
Din cate stiu eu CJ a vrut varianta actuala dar CNAIR a avut ultimul cuvant. Daca CNAIR nu era deacord cu varianta asta era simplu, se alegea alta varianta. Daca imi aduc bine aminte la drumul de legatura Oradea-A3 a fost schimbat de mai multe ori traseul la cererea CNAIR, puteau sa faca la fel si aici sau sa aleaga din start CNAIR varianta 2.
Si eu cred ca varianta cea mai ok ar fi fost a 2-a.
La centura asta se lucreaza. Ceva structuri se vad deja din DN.
https://www.facebook.com/100063756511869/videos/904115990555844
Cand vor, fac treaba.
Foarte misto cadrul de la final, in care se poate aprecia scara proiectului si cat de brutal trece centura de sud prin zona dezvoltat a orasului. Tot in cadrul acela se poate observa cum s-ar fi putut realiza un proiect corect pe malul celalalt, cu doua poduri peste Crisul Repede... :-[
Progresul este de 36%. Sursa (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/676447790506598).
De Sfântul Andrei se lucra.
Bai, un proiect mai idiot ca asta nu am vazut....
Poate astia din Alesd ar fi trebuit sa faca schimb de experienta cu cei din Focsani... O:-)
Ar fi fost bine schimbul asta de experienta, dar nu stiu daca s-ar fi inteles intre ei. O:-)
Va fi deranj mare pentru cateva case noi, dar sa nu uitam ca este doar un DN care va ramane fara trafic de tranzit in viitorul apropiat.
Cand tirurile se vor muta pe A3, disconfortul se va micsora.
Ne e ca si cum se muta maine toate tirurile pe A3. Inca o generatie mai trece...
cand au discutat proiectul era in licitatie avansata sau deja lot atribuit tot sectorul ala de A3.
acuma ca la Bolojan licitatile decurg normal si la CNAIR nu... nu cred ca e vina lui.
pe idea asta orice proiect local ar trebui supradimensionat pt ca exista o mare probabilitate ca CNAIR/MT sa rateze termenele din proiectele lor.
Inca nu-mi dau seama cum/unde o sa treaca centura asta, pe la minutul 4 din filmare.. ???
E exclusiv vina si ambitia lui Bolojan aici. Exista proiectul al CNAIR dar Bolojan l-a refuzat ca nu il putea realiza. Dimensiunea lui depasea capacitatile lui Bolojan si acesta in loc sa il fazeze (Faza 1 pe sud cu doua traversari ale Crisului si faza 2 ramura spre Nusfalau) a preferat struto camila asta cu bagatul tirului printre case si mutat gardurile la 1m de geam.
El si astazi e consternat ca e criticat de Alesdeni ca doar le face centura.....
ca sa fie vorba de vreo vina trebuie sa fie o greseala, ori mare parte din noi consideram ca acest nou drum este bun si binevenit. o fi criticat fix de cele 30 de case pe langa care trece dar nu de cilalate sute (mii?)de pe strada principala.
cred ca e una din situatiile in care putem admite ca sunt 2 pareri pe subiect, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.
dar nu exista una buna si una rea in situatia data.
Negrule, ce?! :o
Deci un drum nou care se vrea centură și trece de fapt prin sat ( ok, fie, oraș), pe străduțe înguste, "nu e o greșeală, ci un lucru bun și binevenit"? Cine sunt acești "noi" despre care vorbești că apreciază lucrul ăsta?
Fantastic parkour mental la partea cu două păreri pe subiect...
In anul 2022 ORICE centura NOUA pe un drum european ce trece prin oras , printre case, e o GRESALA !!!
doar ca in 2025 (2030 din cauza unor intarzieri) acel drum european nu va mai fi european deact pe hartie, fiind dublat de A3.
merita in 2022 sa arunci banii pe poduri peste Cris?
ar fi avut finantare centura mai scumpa?
cu cat era prelungita perioada de executie pe traseul preferat de tine?
daca in final se aruncau 50 milioane euro si finalizarea era in 2030.... prefer varianta actuala.
ca si comparatie Centura metropolitana a Clujului trece printre Blocuri in Floresti (capat Donat) printre blocuri in Colina parc, printre case in faget, printre case in cartier Borhanci etc.
aici la noi la Cj e ok?
LE sunt vreo 16 case in total in zona inghesuita:
(https://i.imgur.com/f0AK7xF.jpg)
(https://i.imgur.com/qq25VfJ.jpg)
Mereu va fi trafic pe acolo si dupa ce e gata A3. O autostrada nu e minunea care ne scapa de tot traficul drept dovada astazi pe A1 daca mergi de la Sebes la Deva vei descoperi ca ai trafic.
Da merita Alesdul o centura in 2022 cu doua poduri peste Cris , in doua etape cum am mai spus si cu o suma nu cu mult mai mare si cu o executie ce nu ar fi durat in plus mai mult de 12 luni( o merita si cei din Alesd si cei care vor tranzita orasul).
Deci cu 50 mil in plus si 8 ani executie exagerezi.
Si CMC ul nu e intre blocuri nici in zona Donath nici LaColina...iar in Borhanci unde va trece e o zona cu restrictii impusa de aproape 20 ani cand pe acolo era pasune.
Ilie Bolojan pe Facebook (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/686884969462880)
QuoteSE MONTEAZĂ PRIMELE GRINZI LA PODURILE CENTURII ALEȘD
Azi a început montarea primelor grinzi la podul de la km 1+ 250, situat în aval de oraș, pe centura orașului Aleșd.
Azi s-au montat 4 grinzi de 24 metri lungime. Mâine se vor monta și celelalte 5 grinzi, apoi se va trece la realizarea armăturilor de la placa de suprabetonare.
Până la finalul acestui an sunt programate să fie livrate în șantier încă 40 de bucăți de grinzi, ce urmează să fie montate în amonte de oraș, peste valea ce curge prin Peștiș.
Până în prezent, la lucrările de la centura Aleșd au fost facturate și recepționate lucrări în valoare de peste 19 milioane de lei. Estimăm că până la sfârșitul acestui an valoarea lucrărilor realizate va ajunge la 30 milioane de lei.
In plus, cateva poze in postarea lui.
din ce date avem e mult mai mare de 50 milioane (100M vs 25M). e drept si mie mi se pare mult, dar astea sunt singurele date pe care le am, vezi mai jos. poate sa o optimizezi, scurtezi dar cam acolo ajungi 50M+
acum dupa cum vezi acel proiect intradevar mai bun e pe stand-by din 2010 ramas la nivel de carioca.
astalalt va fi gata azi maine, din acest motiv il prefer, pt ca tot ce e f scump ramane in aer. vezi si centura Dej tot la noi in zona.
Ca sa ajung la of-ul meu, Tise, un presedinte de CJ pe care il critic cu orice ocazie in vreo 3 mandate nu a facut nici o mica centura buna/proasta in atatea localitati in judet.
Dej, Huedin, Gilau, Floresti, drum Floresti-Baciu, Centura Baciu (drum Tetarom1-Baciu vest la sud de calea ferata)...
Toate astea sunt necesare in Cluj si sunt frustrat ca Tise nu face nimic. De asta cand vad in vecini ca se fac vreo 7 intr-un mandat nu pot sa nu ma bucur. Pt ca realist vorbind poate peste 6 ani se pensioneaza Bolojan si ne intoarcem la carioci, asa ca sa il ajute sanatatea sa faca deastea la toate orasele din Bihor.
(https://www.alesdonline.ro/wp-content/uploads/2020/12/412E991C-6764-40F9-A0BB-0D273E6E5849.jpeg)
Varianta 1 daca o scoti intre Tinaud si Alesd e pana in 6km si mult mai ieftina decat estimarea.
Nu s-a vrut. Nu s-a studiat pt ca decizia era luata si trebuie executata cum zice beneficiarul.
Comparatia cu Tise e inutila....total deacord.
Din ce am inteles eu una din marile probleme la varianta cu 2 poduri peste cris era finantarea si timpul de executie. Proiectul trebuie finalizat in 2023 altfel se pierde fiantarea si presepun ca eu mers pe ideea decat sa fac nimic si sa astept cine stie cat pentru o alta oportunitate de finantare mai bine fac acest struto-camila la care am finantarea asigurata. O fi bine sau o fi rau parerile sunt destul de impartite dar presupun ca timpul ne va da raspunsul.
Filmat complet 25.01.23
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05647783333333,22.409050305555553)
(https://i.imgur.com/EiAWLdSh.jpg) (https://i.imgur.com/EiAWLdS.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.056492111111105,22.409130166666664)
(https://i.imgur.com/6EZK2wVh.jpg) (https://i.imgur.com/6EZK2wV.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.052742055555555,22.390027194444443)
(https://i.imgur.com/sND8av4h.jpg) (https://i.imgur.com/sND8av4.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.053383222222216,22.3950065)
(https://i.imgur.com/TlAGXOvh.jpg) (https://i.imgur.com/TlAGXOv.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05348566666667,22.396420166666665)
(https://i.imgur.com/oYpWqXgh.jpg) (https://i.imgur.com/oYpWqXg.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.060018944444444,22.370453305555557)
(https://i.imgur.com/z33WMTUh.jpg) (https://i.imgur.com/z33WMTU.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.054088888888884,22.38102425)
(https://i.imgur.com/v9IbLePh.jpg) (https://i.imgur.com/v9IbLeP.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
O sa imi scriu si eu parerea aici privind traseul centurii Alesd chiar daca ultima discutie pe tema asta, intre
@ciprebbe si
@nicolaem, e destul de veche - insa am impresia ca ati ratat un amanunt important - combinatul Holcim de la Alesd (ma rog, Chistag).
Altfel spus, DA - probabil ca in 10 ani nu va mai fi acelasi nivel de trafic pe DN1 sau pe aceasta noua centura Alesd intre Cluj si Oradea caci se va fi mutat pe A3. Insa trafic spre si dinspre combinat va fi in continuare, si va distruge in continuare aceeasi infrastructura oraseneasca / judeteana si viata locuitorilor din zona. Si de asta cred ca traseul 1, cel lung cu 2 poduri peste Cris era mult mai potrivit si mai ales ar fi trebuit imbunatatit inclusiv cu un drum de legatura spre pasajul peste CF de la intersectia DJ108I cu acel DC183 ce duce spre combinat.
Da, stiu, combinatul are CF si foloseste mult CF-ul atat pentru aprovizionare cat si pentru livrari. Dar tot exista si un trafic insemnat, atat de oameni cat si de marfa. Nu trebuie sa ma credeti pe mine - vedeti ce coada lunga a gasit masina Google la intersectia DJ108I cu DJ762 (https://www.google.com/maps/@47.0378437,22.391259,3a,75y,286.69h,86.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssdf3ScBbM9FfinPR0NNfWw!2e0!7i16384!8i8192!5m2!1e1!1e4) - aceea coada mergand apoi spre Alesd si urmand sa se verse in DN1.
Iar noi facem o centura pentru oras si nu gandim o conexiune catre principalul operator economic din zona? Lasam traficul cu O/D la combinat sa treaca tot prin aceleasi intersectii, pe aceleasi drumuri si printre aceleasi case? Stupid!
Quote from: pasadia on January 26, 2023, 04:10:49 PMNu trebuie sa ma credeti pe mine - vedeti ce coada lunga a gasit masina Google la intersectia DJ108I cu DJ762 (https://www.google.com/maps/@47.0378437,22.391259,3a,75y,286.69h,86.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssdf3ScBbM9FfinPR0NNfWw!2e0!7i16384!8i8192!5m2!1e1!1e4) - aceea coada mergand apoi spre Alesd si urmand sa se verse in DN1.
Acele imagini te pot induce in eroare. De fiecare data cand are loc un accident grav pe E60 intre Tileagd si Alesd, traficul este redirectionat pe DJ108I. Cel mai probabil acest lucru s-a intamplat si in ziua cand au trecut cei de la google pe acolo (se pot observa si doua masini de politie stationate langa intersectie). Cunosc destul de bine acel drum, iar imaginile respective nu sunt reprezentative pentru nivelul real al traficului.
Se pare ca ai dreptate, era inchis DN1 de la Alesd spre Oradea - aici se vad politistii in intersectia din Alesd directionand traficul (https://www.google.com/maps/@47.0598245,22.3904925,3a,90y,229.88h,81.19t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6U5lW5ZoqT8moXB3EWctxg!2e0!7i16384!8i8192!5m1!1e1). Dar pe de alta parte, am circulat si eu pe 108I, am avut chiar O/D la combinat de vreo cateva ori. Asa ca nu prea as fi de acord dac aai spune ca NU E trafic pe acel DJ sau ca traficul spre combinat (marfa si persoane) nu ar fi meritat o conexiune directa in centura, astfel incat sa scapi localitatea de el.
Lucrare de saraci care ne va face si mai saraci. Centura de sud e mai mult o strada decat o centura.
Stadiu lucrari 19.03.23
Fara activitate pe santier fiind duminica
Știți cumva de ce e acea porțiune neatacată în zona mediană? E mai bine de 1 an de la începerea lucrărilor și nici măcar nu au decopertat acolo.
Parca a postat Bolojan pe Facebook candva ceva legat de niste procese, daca bine tin minte. Poti cauta prin istoricul postarilor lui.
E ceva proces la inalta curte parca, termen luna iunie sau iulie din cate imi aduc aminte.
Deci nicio șansă de finalizare anul ăsta.
Noa, dintre multele proiecte bune ale domnului Bolojan asta mi s-a parut ceva de genu: 'hai sa facem ceva repede si ieftin'. Si uite asa muta traficul din centru Alesdului printre curtile altor alesdeni! Aberan! O sosea de centura ar trebui sa ocoleasca intravilanul unei localitati. Aici o cam dat cu bata in balta prefectul nostru. :(
De fiecare data cand vad filmarile cu centura asta imi aduc aminte cat de mizerabila este solutia. Sunt de acord ca la Oradea a functionat modul incremental de a face o centura pentru ca orasul este mare si se afla la intersectia mai multor drumuri, insa Alesdul este de-a lungul DN1 si se inteapa in DN1H. Solutia aleasa este una foarte ieftina si vine cu niste compromisuri pe termen lung: trece printre case si nu exista o sansa la o alternativa care sa scoata traficul din oras pentru ca odata finalizat acest proiect este foarte dificil de justificat economic.
Normal ar fi fost sa se faca un plan al unui DX paralel cu DN 1, iar apoi sa se execute cate un segment plus legatura cu DN-ul. Astfel in 10-15 ani am fi avut o legtura Oradea - zona de munte paralela cu DN1. Chiar daca Bolojan are intentii bune, trebuie sa treaca la urmatorul nivel si sa vada imaginea de ansamblu a judetului si regiunii, nu trebuie sa fie concentrat in jurul localitatilor precum a fost in jurul Oradiei. Proiectul centurii Osorhei este un alt exemplu de carpeala pentru ca centura Oradea nu a fost gandita ca un drum care ocoleste mai mult de o localitate.
Quote from: neobluenet on April 24, 2023, 02:33:34 PMNormal ar fi fost sa se faca un plan al unui DX paralel cu DN 1, iar apoi sa se execute cate un segment plus legatura cu DN-ul. Astfel in 10-15 ani am fi avut o legtura Oradea - zona de munte paralela cu DN1.
Se face aceasta centura doar pentru ca Alesd este deocamdata pe ruta principala de tranzit dintre Cluj si Oradea. Insa exista deja o autostrada intre Cluj si Bihor in constructie(de mult timp, stiu). Cand aceasta va fi gata cam tot traficul de tranzit din Alesd va disparea.
Fara traficul acesta de tranzit, o centura mult mai scumpa care sa ocoleasca complet orasul nu s-ar fi rentat niciodata.
Sa zicem ca Bolojan investea intr-un proiect cu cateva zeci, sute de milioane de euro mai scump, cu viaducte, tuneluri, etc care sa ocoleasca complet orasul. Se termina mega-centura, se termina autostrada, si ramanea Alesd cu o mega-centura scumpa si goala, cu un trafic de drum comunal.
^ Hai să nu exagerăm. Varianta inițială a CNADNR nu prevedea nici tuneluri, nici viaducte, ci doar niște poduri. În general, prezența unei autostrăzi nu exclude ideea unor centuri decente, care să să scoată traficul de tranzit din localități, plus că acolo va mai dura mulți ani până să se facă autostradă.
Adevărul e că proiectul respectiv e foarte prost. Păcat.
Intrebare
Cate dintre casele de pe traseul centurii credeti ca sunt construite cu acte in regula?
@bacovia
Bună întrebare!...
Poate că pe hărțile celor care au făcut SF-ul (pe baza planurilor furnizate de primărie), acolo apărea "teren agricol/teren viran"...
Însă pe de altă parte...
Când proiectezi o centură, o duci din capul locului cât mai departe de potențialele dezvoltări imobiliare...
Capitol unde "unele autorități" din Moldova câștigă de departe....
"Cocoașa de la Focșani" vă sună cunoscut?!?!... :D
CA SĂ "SUMARIZEZ" (?!?!...)
Unii fac cocoașe inutil de mari (pentru dromaderi supraponderali....), alții fac cocoașe "lipite de burtă" (pentru șoareci subnutriți)...
(Este drept, "cocoasa de la Focsani" s-a facut pe banii (mulți!...) ai statului român. Cocoașa lipsă de la Aleșd nu prea are finanțare de la BS...)
Se stia foarte bine ca acolo sunt case construite, doar a fost si Bolojan in teren inainte sa se aleaga varianta asta. El a tinut-o pe a lui, ca tot timpul daca faci ceva nu exista sa nu deranjezi pe cineva, dar aici deranjul e mare atat pt localnici cat si pt soferi.
OK, nu stiam asta...
Dar atunci de ce a preferat varianta actuala?!?!
Cred ca cel putin jumatate din costurile suplimentare ale unei centuri "complet exterioare" ar fi fost acoperite din reducerea costurilor cu exproprierile...
Sau cele două poduri suplimentare peste Crișul Repede ar fi dat peste cap șansele de finanțare?
Pentru ca el face parte din filozofia "cat mai ieftin si pe repede inainte". Lucru care la proiectele regionale/nationale nu e cea mai buna optiune.
Imi pare rau dar eu nu prea vad cum se imbunatateste situatia fata de ce e acum pe DN1. Va fi o strada 1+1 printre case cu intersectii in T si treceri de pietoni. Pe planse nu se vede cum rezolva intrarea in curtile oamenilor pentru ca proiectantii pare ca se fac ca acolo nu exista nimic desi plansele is de prin 2020.
pf, inca 2 pagini umplute pe dezbaterea celor 10 care de langa un drum.
nicolan....ori lucrezi la CNAIR ori la consiliul judetian ....nu dezbatem deranjul pentru zece case ...se deznate traseul PROST ales ...si numele acestui drum ...ACEASTA NU ESTE CENTURA ...este doar o noua strada .... >:(
De acord ca traseul ales nu e cel mai fericit.
Insa proiectarea s-a facut pe baza actelor. Iar in teren e ... ce vedeti si voi.
"Se stia foarte bine ca acolo sunt case construite"
Se stia, se vedea si din satelit. Dar revin la intrebarea mea. Sunt cu acte in regula? :)
Nu pot empatiza cu stilul romanesc de a muta gardu mai in fata, mai fac o anexa, mai un cotet. La Alesd merge, ca ne stim cu primaru.
Unele "voci" spun ca s-a invocat de catre Bolojan&co faptul ca varianta 2 initiala,cea care ocolea complet zona de case afectata de actualul traseu,presupunea traverasarea unei arii naturale "Site Natura 2000",unde e nevoie de avize de mediu,plus cele 2-ua traversari ale Crisului Repede care ar fi ridicat costurile ,si ar fi "riscat" intarzierea proiectului.
Mie mi se par justificari slăbuțe,chiar as fi curios daca cineva de pe acest forum,cu competente in domeniu,poate evalua aceasta decizie foarte proasta,dincolo de deranjul localnicilor,ea nu rezolva problemele de trafic cu adevarat.
De parcă siturile Natura 2000 sunt așa niște pământuri virgine sfinte. Procedură de mediu okay și se rezolvă. Dar când vrei "accelerare", iese o mizerie sinistră.
^ rockle, lucrez la corporatie.
ok, zi-i strada atunci nu centura. putem schimba si numele la thread.
idea e ca strada asta este bine alesa raport calitate/cost pt un orasel.
cand a fost ales traseul, contractul pe A3 era semnat cu Selina, la momentul acela "se stia" ca A3 va fi baga mai putin tunelul pe sub meses. asa ca vise cu poduri erau doar zeci de milioane aruncate care dublau A3.
"strada" va si f utila.
cate de traseu, urmariti "centura metropolitana cluj" pe langa case trece. asta daca se va face vreodata la cat e de scumpa.
daca adoptam principiu asta de traseu perfect atunci hai sa puricam toate "centurile" si sa vedem cate putem sa si facem si intretine apoi.
cat despre sit natura 2000, vad ca este acolo in lunca Crisului.
Depinde de motivul pentru care a fost creat acel sit.
Și de cât de tare afectează proiectul acel scop al protecției.
Pe de altă parte, România ar trebui să decidă 10% din teritoriu protecție strictă a naturii (PNRR).
Deci ceva tot trebuie să fie sfânt și în domeniul ăsta.
Urmează, se vor face analize care sunt cei 10% sfinți, e proiect la mediu pe POIM (dacă nu știați, POIM nu e doar infra ci și mediu).
Văzând că Nea Beni a câștigat în primă fază pe Chiribiș-Biharia mi-am amintit de niște poze de ieri de la Centura Aleșd pe care am uitat să le pun aici. Toate pozele sunt făcute în capătul dinspre Cluj al centurii, unde am văzut activitate la ora 9 dimineața. Pe partea nordică a DN1 bretelele și jumătate de sens giratoriu sunt pregătite de asfaltare, iar pe partea sudică se așternea balastul stabilizat.
În capătul dinspre Oradea sensul giratoriu era complet (borduri, pământ vegetal în interior) iar pe calea de rulare nu mi-am dat seama dacă era doar emulsie sau un prim strat de asfalt.
Când m-am întors pe la ora 13 nu mai era nicio activitate vizibilă din DN1.
(https://i.imgur.com/uR2z3wAh.jpg) (https://i.imgur.com/uR2z3wA.jpg)
(https://i.imgur.com/M57bWOMh.jpg) (https://i.imgur.com/M57bWOM.jpg)
(https://i.imgur.com/O2eumDRh.jpg) (https://i.imgur.com/O2eumDR.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, definitiv, cererea a 23 de localnici din Aleșd, județul Bihor, care au încercat să oprească lucrările pentru construirea șoselei de centură a orașului, relatează ebihoreanul.ro
https://www.g4media.ro/curtea-suprema-sentinta-definitiva-favorabila-consiliului-judetean-bihor-in-litigiul-cu-localnicii-din-alesd-care-au-incercat-sa-opreasca-lucrarile-la-soseaua-de-centura-a-orasului.html
Sper să ajute asta să se deblocheze. Am trecut luni din nou pe acolo și nicio mișcare vizibilă din DN. Nici la capătul dinspre CJ, nici dinspre Oradea.
CNAIR nu a plătit exproprierile pentru Centura Aleșd. Motivul: ,,se modifică traseul"
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cnair-nu-a-platit-exproprierile-pentru-centura-alesd-motivul-se-modifica-traseul-4319940/
Oamenii din Aleșd care au fost expropriați în cadrul proiectului de construcție a centurii nu și-au primit banii nici până în prezent. De altfel, cel puțin o persoană s-a adresat instanței din acest motiv, întrucât lucrările au început, însă banii pentru terenul luat de autorități pentru construcția noii șosele nu au ajuns încă în contul foștilor proprietari.
Chestionată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cea care ar trebuie să facă plățile, ne-a informat că motivul pentru care locuitorii din Aleșd nu și-au primit banii este că traseul centurii se modifică.
,,Se modifică traseul și până nu avem traseul final nu știm zonele afectatre", ne-a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
El spune că după stabilirea exactă a traseului, va fi dată o nouă Hotărâre de Guvern, după care cei afectați își vor primi banii. Întrebat care sunt motivele pentru care centura se modifică, Șerbănescu a spus că ,,între studiul de fezabilitate și proiectare și execuție durează mult și mai apar modificări", pentru că ,,autoritățile locale nu au imaginea de ansamblu" asupra proiectului și abia în timpul execuției își mai aduc aminte că au uitat ceva.
Progres vizibil de la ultima filmare, din pacate blocaj pe latura sud datorita exproprierilor.
Nu datorita, ci din cauza (lipsei) exprorierilor...
Azi la capatul vest al centurii erau pregatite pentru lucru doua masini de la o firma de marcaje din TM.
Vor oare să dea drumul tronsonului nordic? Aveți ceva informații?
Că pe cel sudic suntem departe de finalizare.
Luna trecuta ziceau ca vor sa dea drumul la primul tronson pe sfarsit de august.
Am trecut sîmbătă și ieri prin Aleșd. Sîmbăta se lucra la ambele sensuri giratorii, sînt și montate indicatoarele noi.
Ilie Bolojan pe Facebook:
Link Facebook (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/pfbid09Nsak4vuyGq4koLMQLZpJs95JPYXUQaWNjt4gFpVWiPiL8HSdpnTEPS6p4oLAD1ql)
"SE DESCHIDE CIRCULAȚIA PE TRONSONUL DE NORD AL CENTURII ALEȘD
Azi, la ora 12, se va deschide circulației tronsonul de nord al centurii Aleșd. Acesta face legătura între localitățile Peștiș și Tinăud. Cei care vin dinspre Cluj și se duc pe direcția Zalău, nu vor mai trece prin Aleșd.
Tronsonul are peste 2 km lungime și are la capete două girații: una pe DN 1, la ieșirea din Tinăud, cealaltă în Peștiș, pe DN 1 H.
Ieri, comisia de recepție a constatat că lucrările sunt integral finalizate, pe acest tronson, iar semnalizarea rutieră și marcajele sunt realizate conform normelor de circulație.
Mulțumesc constructorilor, consultanților, echipei tehnice din Consiliul Județean și Primăriei Aleșd pentru finalizarea lucrărilor pe acest tronson.
Pe celălalt tronson, unde din cauza litigiilor nu putem derula lucrările în condiții normale, vom lucra în perioada următoare doar în zonele unde avem acces pe amplasament."
Amplu reportaj in presa maghiara despre doleantele localnicilor si demersurile in tribunal - folositi google translate.
https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/bkeresztbe-fekudtr-tobb-elesdi-csalad-a-varos-tereloutja-megepitesenek-fuggoben-a-befejezes
Mai stie cineva ceva de proiectul asta? Stiu ca de cateva luni la minister se discuta despre modificarea traseului dar deja cred ca au trecut mai mult de 5 luni de cand stiam de asta.
Constructorul și-a cam terminat treaba unde putea lucra și se cam pregătește să se retragă de pe șantier.
Inca nu se poate lucra in zona "disputata" (printre case)?
Nu ar fi mai bine ca macar in ceasul al 13lea sa se aleaga acolo o solutie demna de Europa anului 2023?
^Asta zic, ca de vreo jumatate de an se tot cauta o alta solutie. Cat timp mai dureaza oare?
Cred ca e vorba de niste ajustări, nu modifică traseul, tot printre case trece. O soluție demna, este o altă centură in afara localității
e in constructie acea centura. A3
aia e departe de Alesd, nu mai e in constructie din 2012 in judetul Bihor si nici cand o sa fie gata nu preia tot traficul Oradea-Cluj. Oricum DN 1 ar trebui scos din localitati in zone nu foarte complicate dar aglomerate Osorhei-Alesd si Gilau-Huedin
gilau si huedin au nevoie intradevar de centura. dar Tise doarme.... in 3 mandate nu a facut nici macar o centura in tot judetul. Rusinos de-a dreptul pe cand BH construieste vreo 6 si noi ne certam aici ca una din ele nu e perfecta.
Alesd va ramane fara trafic, vei face cu aproape 1h mai putin din cluj pana in Oradea pe A3. Acum faci aproape 3h, pe A3 (164km + cat mai e pana in Oradea) foarte probabil ca ii vei face sub 2h.
Mai e si faptul ca din Cj nu trebui sa cauti Ausotrada ca pe directia Turda. pur si simplu treci prin nod vrei nu vrei.
Traficul local e mic (zona montana dincoace de Alesd).
chiar is bani aruncati pe poduri peste Cris la Alesd. dar daca asta e vreo prioritate nationala, ce sa zic, sa se faca
Centura Alesd poze de azi 16.11.23
(https://i.imgur.com/eehXyTw.jpg)
(https://i.imgur.com/DBVJsVX.jpg)
(https://i.imgur.com/BQ6BioF.jpg)
(https://i.imgur.com/tNsIrrU.jpg)
(https://i.imgur.com/2chUQaQ.jpg)
(https://i.imgur.com/nHrVTuZ.jpg)
(https://i.imgur.com/OqlLrFe.jpg)
(https://i.imgur.com/7zfpykV.jpg)
(https://i.imgur.com/21j1kaa.jpg)
(https://i.imgur.com/Drmbprj.jpg)
(https://i.imgur.com/a3zBOAs.jpg)
(https://i.imgur.com/KE8Llye.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Multumim de filmare!
Am fost si eu pe bucata data in circulatie, se simte bine. Lucreaza bine Selina cand vrea. Naspa cu casele alea. Inteleg de ce nu se lasa usor, se vede ca-s mai nou construite si ca s-au bagat bani acolo. Dar nu cred ca au cum sa castige ceva, avand in vedere ca drumul deja e facut pana acolo.
Exista vreun antecedent de proprietar care a castigat un astfel de proces? Ar insemna ca restul de drum e efectiv inutil, milioane de euro aruncati pe fereastra.
Va fi tare că după ce se va termina A3 vor cere ei sa se facă drumul acolo.
Să ii schimbe doar numele din Centura in Asfaltarea străzii X.
Si asa nu e o centura prin sud. E ostrada oarecare. Daca s-au kk pe ei sa o faca pe acolo si nu prin poduri peste Cris. De data asta e valabila ieftin si prost.
Au facut si deranj degeaba prin curtile oamenilor. Imbinam inutilul cu neplacutul. Si vai ce ne mai pricepem. La asta da. Avem cei mai buni experti din lume.
Nicio veste de peste jumatate de an...
Poate colegii care se descurcă mai bine pe portalurile cu dosare în instanță ne ajută cu ceva informații cu stadiul procesului / proceselor.
Centura care trece prin oraș.
Pare că au tras lozul ne-câștigător la loteria Bolojan.
Pare că s-au reapucat timid de lucru. S-a modificat ceva la status procese?
Procesele cred ca-s gata [cel putin o parte dintre ele daca-s mai multe]. Doar ca oamenii nu au vrut sa predea terenurile. Mai multe informatii aici: https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/executari-silite-cu-jandarmii-pe-centura-alesd-lucrarile-au-fost-deblocate-4581761
@StefanCelMare Totul e relativ:
Da ai dreptate acum, dar ce trafic va mai fi acolo cand e gata A3 de zeci de ani? (sper ca se intelege misto-ul ca nu se mai termina niciodata A3, dar se va termina si atunci s-ar putea ca solutia, chit ca prin oras sa fie destul de ok).
Se lucrează în zona intersecției cu DJ764. Se circulă pe o singură bandă alternativ dirijat prin semafoare.
(https://i.imgur.com/h7XzI36.jpeg)
(https://i.imgur.com/s3Q7X8e.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
https://www.facebook.com/SelinaGrupRomania/videos/363177562895056/ (https://www.facebook.com/SelinaGrupRomania/videos/363177562895056/)
"Am reluat lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Aleșd, toate tronsoanele fiind deblocate. Colegii noștri lucrează pe toate fronturile, mobilizându-se exemplar pentru a finaliza cei 1,5 kilometri de drum.
Ne dorim ca până în 1 august să predăm centura integral beneficiarului pentru a putea fi dată în folosință. "
in cativa ani cand e gata A3 toti cei care stau in camp acolo vor fi fericiti ca nu mai stau in noroaie.
Pana atunci se vor "bucura" de coloane de tiruri...
da , aceleasi coloane de care se bucurau sute de localnici de pe drumul principal. acum vor fi afectati doar vreo 20, si pt scurt timp.
De la
Selina Grup:
Centura Aleșd - reluarea lucrărilor - mai 2024
Tot de la Selina Grup -
Varianta ocolitoare a orașului Aleșd - lucrări avansate - iunie 2024QuoteContinuăm munca la varianta ocolitoare a orașului Aleșd, unde echipa noastră lucrează la al doilea sens giratoriu, aflat la intersecția cu DJ764, și pe str. Octavian Goga, unde relocarea utilităților a fost realizată în proporție de 90%.
Totodată, pe sectorul km 2+200 - km 2+900, se așterne stratul de balast stabilizat.
Ok, inteleg ca acum sunt case pe centura, ceea ce inseamna trafic in plus. Dar acum putem avea speranta ca n-o sa se mai dea AC-uri pentru alte case/imobile/whatever pe acel drum, ca sa nu ajunga un mini DNCB?
Problema la Alesd este ca intai au fost casele si apoi s-a luat decizia sa se construiasca soseaua printre ele. Practic "centura' muta traficul pe o alta strada din oras, mai putin aglomerata decat centrul, dar e vorba tot de un traseu urban. Ar fi chiar ciudat sa restrictionezi constructiile in plina localitate.
Am inteles asta, si s-a zis de o suta de ori. Ce-i facut e facut. Eu intreb ce se va-ntampla de acum inainte.
Intrebare:
se putea face centura pe digul lacului Lugasu?
ba da, cum nu? doar ca actualul presedinte al CJ a zis ca nu avem bani pentru a construi poduri peste Crisul Repede. O:-)
Se apropie de final miniseria centura Aleșd :D
Mai sunt cateva episoade
La iesirea din Urvind incepeau rampa de urcare, traversau pe baraj si mergeau cu soseaua pe baraj, le trebuia un pod doar in dreptul celuilalt capt al centurii spre Tinaud.
Poate le ramineau bani pentru pod.
Quote30 DE ZILE PÂNĂ LA DESCHIDEREA CIRCULAȚIEI PE TOATĂ CENTURA ALEȘD
Lucrările la centura orașului Aleșd se apropie de finalizare.
Stadiul lucrărilor a ajuns la 90%. În aceste zile se toarnă ultimul strat de asfalt pe 3 km, din cei 3,6 km ai tronsonului ce ocolește orașul dinspre Oradea, spre Cluj.
Lucrările sunt întârziate pe o porțiune de 600 de metri, în zona străzii Octavian Goga. Pe acest tronson trebuie introduse și rețelele de gaz, investiție realizată dintr-o altă finanțare, de către un alt constructor. (...)
În prima săptămână din august vor fi realizate marcajele.
Vineri, 9 august, ar urma să fie deschis circulației și acest tronson al centurii Aleșd.
Cu toată întârzierea generată de procesele care au fost declanșate la centura Aleșd, finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe întregul traseu va asigura tranzitarea mai ușoară a orașului și va asigura noi conexiuni cu zona în care orașul s-a dezvoltat și cu zona Aștileu.
Ilie Bolojan (FB) (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/?locale=ro_RO)
Ce indicativ are VO Aleşd?
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/centura-alesd-nu-se-mai-deschide-in-intregime-pe-9-august-cum-anuntase-bolojan-ci-pe-bucati-o-jumatate-mai-repede-alta-mai-tarziu-iata-de-ce-187736.html
Centura Aleșd NU se mai deschide în întregime pe 9 august, ci pe bucăți: o jumătate mai repede, alta mai târziu. QuoteDeschiderea circulației pe tronsonul de 3,5 kilometri al centurii Aleșd care ocolește pe la sud acest oraș nu va mai avea loc pe 9 august, cum a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în urmă cu o săptămână. Jumătate va fi deschisă mai repede cu o săptămână, pe 2 august, iar cealaltă jumătate după încă aproape trei săptămâni, pe 20 august.
Motivul? CJ Bihor a decis să permită executarea lucrărilor de racordare la rețeaua de gaz a locuitorilor de pe strada Octavian Goga, cei care au ținut în loc construirea întregii centuri mai mult de un an.
În ajutorul celor care au blocat lucrările
,,Lucrările pentru racordarea la gaz nu permit deschiderea întregului tronson pe 9 august", a arătat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi și în care a anunțat că a decis ca tronsonul principal al centurii Aleșd să nu fie dat în circulație la data pe care o anunțase luna aceasta.
Concret, a explicat Bolojan, este vorba despre tronsonul pe care constructorul nu a putut lucra un an întreg deoarece pe o porțiune de 500 de metri se suprapune străzii Octavian Goga, iar proprietarii unor case de aici au deschis procese, fiind nemulțumiți de acest lucru.
(https://www.ebihoreanul.ro/user_files/Centura_Alesd_18072024_harta.jpeg)
Quote from: C0ndu on July 10, 2024, 07:05:03 PMCe indicativ are VO Aleşd?
Dupa cum zice un post mai sus, se suprapune cu Strada Octavian Goga din Alesd.
Fiind practic o deviere a traficului pe alta strada din oras, oare de cine va tine? Primarie, CJ, CNAIR?
Practic nimeni nu va avea de ce merge pe centura aia, decat daca iti place sa faci dreapta - stanga.
Nu am vazut un termen, dar presupun ca nu o sa tina prea mult racordul ala la gaze.
Quote from: C0ndu on July 10, 2024, 07:05:03 PMCe indicativ are VO Aleşd?
Este pe YT un video realizat de userul MasteruOzy unde la minutul 0:14 se poate vedea un indicator rutier cu indicativul VO1U
QuoteJOI SE DESCHIDE ÎNCĂ UN TRONSON AL CENTURII ALEȘD
Joi, 1 august, la ora 07:00, se deschide circulației tronsonul de 1,7 km care leagă drumul național DN1, la intrarea în Aleșd dinspre Oradea, de drumul județean DJ 764, care face legătura între Aleșd și zona Aștileu.
Traficul spre combinatul de ciment Holcim și circulația pe relația Aștileu – Oradea va fi preluat de acest sector de drum, descongestionând intersecția din orașul Aleșd de la capătul străzii Tudor Vladimirescu (fosta moară).
Având în vedere că în orașul Aleșd se introduc rețelele de gaz, pe tronsonul care nu este încă deschis nu se poate turna ultimului strat de asfalt până la finalizarea acestor lucrări. Conform angajamentului firmei de construcții care execută lucrările la rețelele de gaz, până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi finalizate subtraversările și branșamentele care se suprapun cu traseul centurii.
În următoarele două săptămâni, constructorii centurii vor turna stratul de uzură și vor finaliza trotuarele, accesul la proprietăți, marcajele și semnalizarea pe porțiunea care a rămas de finalizat. Până la sfârșitul lunii august, și acest ultim tronson va fi deschis circulației.
Sursa: Ilie Bolojan (Facebook) (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/?locale=ro_RO)
Frumos trotuar o sa iasa :D
Urat proiect
Centura Aleșd se deschide integral în 31 august
https://www.cjbihor.ro/centura-alesd-se-deschide-integral-in-31-august/
Sâmbătă, 31 august, la ora 09:00, se deschide circulația pe întregul traseu al Centurii Aleșd. Din acest sfârșit de săptămână, traficul greu și cel de tranzit va fi redirecționat pe noul drum ocolitor, reducând aglomerația și poluarea din oraș, dar și timpul de deplasare. Este cea de-a cincea centură deschisă traficului în acest an.
Practic, sâmbătă se deschide ultimul segment al centurii, de 1,6 kilometri, al cărui traseu este cuprins între sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj și intersecția cu DJ 764 Aleșd – Beiuș. Lucrările din această zonă au fost blocate timp de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de CNAIR.
Centura Aleșd are o lungime totală de 5,85 km și este compusă din două tronsoane. Primul, de 3,6 kilometri, ocolește orașul Aleșd prin sud, ca alternativă la DN1. Traseul începe de la sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, se intersectează cu DJ 764 Aleșd – Beiuș și revine în DN1 printr-un sens giratoriu, la ieșirea din Aleșd spre Oradea. Secțiunea cuprinsă între intersecția cu DJ764 și sensul giratoriu de la ieșirea spre Oradea a fost deschisă circulației în 1 august.
Al doilea tronson, dat în trafic în septembrie 2023, asigură o conexiune mai bună pe direcția Zalău, făcând legătura între DN 1 și DN 1H. Lungimea acestuia este de 2,3 kilometri.
2 deschideri intr-o saptamana?! :o
Sa fie alegeri la fiecare 4 luni! :lol:
Se poate estima castigul de timp pe Oradea-Cluj adus de cele 3 centuri: Nojorid, Osorhei si Alesd?
@shift2rail ^Nojoridul este la iesirea din Oradea spre Arad, n-ajuta pentru traseul Oradea-Cluj.
La Osorhei si Alesd castigul de timp depinde de ora la care ne raportam, dar sigur ajuta mult ambele (as zice ca economisesti in medie vreo 10 min cu ambele), pentru ca in fiecare dintre localitati erau coloane de masini aproape indiferent de ora la care circulai + semafoare si altele.
@voicul nu e din cauza alegerilor. Lucrari si inaugurari au fost pe tot parcursul mandatului domnului Bolojan.
@Ash94 la orele de vârf cred că economia de timp cred ca e mult mai mare de 10 minute. Sau te referi în medie orele de vârf cu restul perioadei?
@cristi767 exact, la media dintre orele de varf (unde e economia sigur >10 min., cum ziceai si tu) cu restul perioadei ma refeream.
Centurile sunt motoare de prosperitate, atrag investiţii din cauza terenului adiacent care are valoare mică şi avantajului accesului imediat la infrastructura importantă de comunicaţii, care duc împreună la scăderea costului transportului reflectată în scăderea costului mărfii şi creşterea veniturilor la taxele locale.
O filmare de la Adi Savescu (https://www.youtube.com/@AdiSavescu) :
Centura Alesd Jud. Bihor
Centura Aleșd apare acum și pe Waze și pe Maps, pe ambele aplicații rutează.
O centura excelenta, care isi face treaba din plin....probabil singurii nemultmiti sunt cei care au casele fix la strada...
Niciodată nu poți mulțumi pentru toată lumea..
În maxim 3 ani de zile lumea o să prefere să circule la Oradea spre Zalău și atunci centura va fi goală..
La noi dacă faci de ce ai făcut așa, dacă nu faci de ce n ai făcut nimic.... întotdeauna o să fie cârcotași😃
Spune-i și proprietarul casei de pe partea sud-estică a sensului giratoriu de la intersecția cu DJ764 să nu își mai vanda casa. Căci acum tronează mare bannerul cu "de vânzare".
Și nu pot zice că nu îl înțeleg - ți-ai făcut o casa într-o zonă liniștită și după câțiva ani te trezești vecin cu DN-ul.
În rest, pentru turisme, practic timpul de deplasare e similar. Prin oraș nu mai sunt tiruri, cu demaraje greoaie după opririle la trecerile de semafor, dar acestea sunt pe centura unde nu prea poți depăși.
Quote from: Iceman on September 13, 2024, 10:03:02 AMNiciodată nu poți mulțumi pentru toată lumea..
În maxim 3 ani de zile lumea o să prefere să circule la Oradea spre Zalău și atunci centura va fi goală..
La noi dacă faci de ce ai făcut așa, dacă nu faci de ce n ai făcut nimic.... întotdeauna o să fie cârcotași😃
Ce volum de trafic e pe relația Oradea-Zalău...?... îl observăm imediat după Aleșd/Peștiș și e unul insignifiant,grosul merge spre Cluj și restul țării,plus de asta,nu știu de unde optimismul că în 3 ani vom avea A3 finalizat de la Oradea la Zalău vorba aia,să dea Domnu',dar greu de crezut.
Asta odată,iar apoi argumentul că ..."în maxim 3 ani...." este el însuși o scuză că s-a implementat un proiect prost gândit,adică vii și spui că știi că nu e ceva ok,dar lasă că peste câțiva ani o să fie în regulă.
Asta nu e nicio cârcoteală,este pura constatare că această centură "trasă" prin intravilan nu e deloc un model de bună practică,așa cum îi place cuiva să se laude când vine vorba de realizări.
De urmărit și ce soluție se dorește pt. continuarea părții nordice a inelului metropolitan Oradea,deja,atât cât a scăpat prin presă despre traseele propuse,a atras nemulțumiri în rândul riveranilor.
In 3 ani nu va fi gata de la Oradea la Zalau. Dar daca e gata tot in afara de Nusfalau - cum s-o numi capatul lotului UMB si mai avem si centura Zalaului gata, e destul ca sa treaca lumea pe varianta asta. Apoi daca se adauga si Nusfalau - centura Zalau (fara tunel), cu atat mai mult. Nu mai dureaza chiar atat de mult pana se va trece pe varianta A3 de la Oradea la Cluj.
UMB sigur va termina munca pana in 2026, pentru ca PNRR. Emotiile mai mari sunt la Suplac - Chirbis si Chiribis - Biharia, din cauza lipsei de bani. Daca scoatem din ecuatie lipsa de bani, Suplac - Chiribis sigur va fi dat gata de Erbasu, iar pentru Chiribis - Biharia inca se dau lupte.
Trebuie să fim realiști până la urmă și să recunoaștem că cel mai vinovat din această situație este primăria din Aleșd care a emis AC pentru aceste case deși știa că acel drum este unul de ocolire al orașului de mult timp... în țările occidentale prima oară se realizează infrastructura,exproprierile, drumul cu trotuarele împreună cu pistele de biciclete și ulterior se emit AC pentru case... la noi în România prima oară se fac casele,fiecare își pune gardul unde vrea și ulterior vedem ce mai rămâne pentru trotuare piste de biciclete și drumuri ;)
Adevărul este că trebuie să ne trezim la realitate..
Stric si eu discutia: in care se spun doar vorbe.
Daca aveau casa pe varful Everestului atunci era ciudat.
In rest daca stai in oras ai zgomot si trafic (mai mare sau mai mic). Poti sa nu ai trafic daca vrei ulita prin fata casei. Daca ai asfalt sunt sanse sa creasca traficul si zgomotul (mai repede decat mai tarziu).
Ce poti sa faci e sa te muti cand te prinde "dezvoltarea din urma"
Depinde eu nu am panouri absorbante la bulevardul de langa, dar mi-au pus linia de start (adica semafor) ca sa nu zic ca RAR-ul prinde constant auto si moto cu decibelii peste limita de sus a oricarei limite. Deci ce facem mutam toti cetatenii din orase la sate sa nu mai fie trafic?
Ideea e ca se plange ca "unu" are probleme si din alta perspectiva cand mii stau in trafic ii dam nume A 4fun!
Sunt de acord ca se putea face mai bine aceasta centura sau alte lucrari, dar de moment asta e ce s-a facut.
Nu merge sa zici saracii ... astia care au centura la nas, fara sa zici, da saraci erau si aia din centru care aveau fix acelasi trafic.
@Iceman ...păi atunci hai să ne trezim la realitate și întreb,retoric,pe unde era traseul primei variante vehiculate prin 2010-2012,aia mai lungă și la prețuri exorbitante și care n-a primit finanțare decât pe hârtie.
Răspund eu,prin extravilanul orașului.
Ca atare de unde "știa" primăria pe unde urmează a se face actuala variantă,care,cel mai devreme a fost pusă în discuții abia în 2018?!?
Normal că între timp(peste 10 ani) să apară case acolo.
Apoi,ai tu date concrete că la momentul primei autorizații date în această zonă,se știa că va fi acolo centură?
Nu e soluția ideală la această "centură" care trece prin oraș, asta e clar.
Traficul de marfă va scădea, e drept, odată ce se termină din loturile A3 spre Oradea.
Asta pentru că A3 deși mai lung e mai rapid și ai mai puțină uzură (frâne pe curbe, prin orașe).
Traficul de mașini mici pe relația Cluj-Oradea, eu cred că nu va dispărea complet.
Vor fi care vor ocoli pe A3 pentru viteză și timpi, dar vor fi și destui care vor merge la consum pe actualul DN spre Oradea.
Offtopic (fara sa stiu distantele exacte), deci trebuie verificat, dar:
100 de km pe DN s-ar putea sa aiba consum mai mare mare decat 120 km pe A (chiar si strict de combustibil, dar in general si cu placute, cauciucuri - bine e greu sa cuantifici asa ceva ca simplu om, dar ...)
@StefanCelMare, presupun ca ai condus de la Cluj la Oradea pe DN1. Cum poti sa spui asa ceva? Castigul ar fi infim,
daca ar fi. Nimeni nu cred ca prefera serpentinele si dealurile. Drumul e foarte obositor. Pe langa asta, am vazut destui oameni cu 80-90 pe autostrada, deci poti sa mergi la consum si acolo daca e.
Când va fi gata A3 integral de la Cluj la Oradea, poate va dispărea complet traficul direct.
Până se face tunelul prin Meseș, câștigul de timp e discutabil la stil de mers la consum.
La kilometri, e avantaj pe drumul direct (DN).
De asta spun că vor fi încă destui care vor merge pe DN.
A3 insumat fara Poarta Salajului - Nusfalau: 9.47 + 16.8 + 13.26 + 13.26 + 13.55 + 26.35 + 28.55 = 121.24 km (130km.ro). De la Poarta Salajului la Nusfalau (fara autostrada) avem 57.2 km (Google Maps). Impreuna ne dau 178.44 km. Mai adaugam 21 km de la Biharia la Oradea, care ne dau un total de 199.44 km. De la Oradea la Cluj avem 159 km.
Salvezi, deci pe ruta clasica 40.44 km si infinit mai mult stres si oboseala. Sa nu mai zic de timpul pierdut in Floresti, care s-ar putea sa scada drastic castigul consumului kilometrilor in minus pe aceasta ruta.
Dacă mergi spre Ungaria nu mai vii de la Biharia la Oradea, ieși pe A3 din RO.
Trebuie sa fii masochist sa alegi DN in detrimentul autostrazii pe traseul Cluj-Oradea. Chiar si autostrada incompleta sa fie...
Sau turist.
cred ca ati deviat de la subiectul centurii
Centura asta reprezintă cel mai slab proiect implementat de Bolojan în Bihor.
Dar măcar e ceva, dacă comparăm cu Huedin de exemplu sau Dej din judetul 'mai bogat' Cluj.
Nici Turda sau Câmpia Turzii nu au centuri per se, au avut noroc cu A3.
Singurele centuri in jud Cluj sunt părți de centuri pe la Gherla sau Cluj (VO Vâlcele Apahida).
Consiliul județean Cluj e la ani lumina distanță de CJ Bihor cu Bolojan.
PS la Dej au noroc cu acel DJ de merge la Beclean. Dar și pe ăla, l-au asfaltat și deja l-au reparat o dată.
Centura ALESD, de la Kreative Weels-RO
Facand abstractie de locul pe unde trece mie mise pare un drum bine desenat.
Stiu ca tine mai degraba de siguranta rutiera, dar va rog sa remarcati curbele de la minutul 5:50 (practic un S, mai intai la stanga si apoi la dreapta) si faptul ca avem marcaj banda discontinua ce permite depasirea. Desi, in viata reala, printre parapetii destul de inalti si desele tiruri prezente pe acel sector, a depasi in zona aia mi se pare aproape criminal.
Dar tind sa cred ca, spre diferente de alte proiecte a caror deschidere e amanata pe motiv de audit de siguranta rutiera, aici totul se rezolva repede, "pe genunchi". Al lui Bolojan, desigur.
Frumoasa postare politica. Ok, nu-i cea mai buna linie discontinua. Mai mult decat atat, traseul centurii Alesd este nefericit (si totusi chiar ajuta din ce am discutat cu altii care au condus pe ea). Si totusi, l-ai scos frumos pe Bolojan vinovat in toata situatia de parca s-a interesat personal de acele marcaje. Hai sa fim seriosi.
Sunt serios - Un om precum Bolojan se asigura ca lucrurile se rezolva. Prin urmare, tocmai pentru ca prestigiul merge inaintea lui, nu prea cred ca sunt prea multi dispusi sa riste sa incurce proiectele pe care el le vrea deschise cat mai repede. Pentru el rezolvarea nu e linia continua sau discontinua, ci cat mai putin timp pierdut in a analiza ce linie trebuie sa fie Asa ca nimeni, nici din CNAIR, nici de la Politie, nici din alte parti nu a mai pierdut timp sa se gandeasca.
Dar stiu si cum merg lucrurile in situatii de genul asta - o sa se intample vreun accident, doua si apoi va veni propunerea de schimbare a marcajului. Daca moare si cineva intre timp... Ghinion! (asta asa, ca sa fac postarea politica, desi nu este vorba despre politica ci despre un stat care nu se tine de proceduri, si cateodata renunta complet la ele iar in alte cazuri exagereaza cu ele).
ps - A, vezi ca eu chiar ma condus pe ea. ultima oara vineri, in total de vreo 7 ori de cand s-a deschis. Altfel nici nu as fi stiut cat de periculoasa e situatia dac anu as fi fost exact in situatia celui care a crezut ca e safe sa depaseasca bazandu-se pe marcaje ca apoi sa realizeze cat de putina vizibilitate e in realitate. Am redus viteza si am stat cuminte, dar nu sunt convins ca asa vor face toti soferii. Deci poate acorzi putin respect si nu iti inchipui automat ca este vorba despre politica in mesajul meu.