Construire pod peste raul Crisul Repede (http://"http://www.santiereonline.ro/ProjectDetails1.aspx?projId=P237303")
QuoteData atribuirii: 02.10.2017. Data limita de valabilitate a ofertei: 120 zile (de la termenul limita de primire a ofertelor) Durata contractului este de 16 luni incepand de la data atribuirii contractului / emiterii ordinelor de incepere a serviciilor sau lucrarilor.
Se darama Podul cu Stea peste Crisul Repede, va fi inlocuit de Podul Centenarului. Intre timp se amenajeaza si malul crisului, pe malul celalalt fata de unde e facuta fotografia, pe o portiunde de cca. 1 km.
Esafodaje finalizate
(https://i.imgur.com/Tvky3WB.jpg)
Ce mai musca din el...:)
(https://i.imgur.com/KriStLY.jpg)
(https://i.imgur.com/F0ESpDo.jpg)
Foto: danla via Skyscrapercity (http://"http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=2041040").
https://youtu.be/x9J4lRBW9Lg
am urmarit si eu saptamana asta demolarea podului, de vineri 10.11 au inceput cu inchiderea lui
(https://i.imgur.com/fm08q6p.jpg)
(https://i.imgur.com/cSE34om.jpg)
(https://i.imgur.com/EU07s5g.jpg)
Cateva detalii despre licitatie
Podul Centenarului va fi construit de asocierea a patru firme
Primăria a terminat procedura de achiziţie pentru ,,Demolarea Pasarelei Plevna din beton armat peste Crișul Repede, elaborare proiect tehnic pentru execuție, obținere autorizații și execuție lucrări pentru construire pod peste Crișul Repede între str. Plevnei și str. Szigligeti Ede".
Pentru realizarea acestei lucrări au fost depuse cinci oferte: Asocierea Dacia Faber SRL şi Pod Proiect SRL, Asocierea Freyrom SA cu Procons Grup SRL, Aquacons SRL şi Electro Excel Green Consulting SRL, Asocierea Implemia Baugesellschaft mbH cu Viaponte Rom, Asocierea Prodial SRL cu Drumex SRL, Metabet CF SA, Ritmoteh SRL, Drumuri Orăşeneşti SA și Asocierea Trameco SA, Vega 93 SRL şi Via Design SRL.
,,După evaluarea ofertelor s-a stabilit câștigătorul licitației, respectiv Asocierea Freyrom SA cu ProconsS Group SRL, Aquacons SRL şi Electro Excel Green Consulting SRL, cu o valoare ofertată de 9.641. 895,37 lei fără TVA. Termenul de contestație este de 5 zile, durata de elaborare a documentației tehnico-economice este de 2 luni, iar durata de execuție conform contractului este de 14 luni", transmite Primăria, printr-un comunicat de presă.
podul-informatica-1
Primăria a anunțat încă din primăvară intenția de a construi un nou pod rutier peste Crișul Repede în locul pasarelei pietonale de la fostul Centru de Calcul, pasarelă construită în anii '50. Consiliul Local al municipiului a aprobat denumirea de ,,Podul Centenarului", iar municipalitatea dorește ca acesta să fie inaugurat în data de 1 Decembrie 2018, cu prilejul Centenarului Unirii.
,,Expertiza tehnică a pasarelei, întocmită în anul 2016 a constatat deficienţe grave ale suprastructurii, ceea ce justifică necesitatea construirii unui pod nou, care să satisfacă atât necesităţile circulaţiei auto, cât şi cea pietonală. Acesta va crea un culoar de circulaţie care va atrage traficul de pe podurile Sf. Ladislau şi Decebal, având şi rolul de a descongestiona traficul pe străzile adiacente și în zona centrală, fiind în concordanță cu intenția Primăriei de a reduce treptat traficul auto din Piața Unirii, acesta urmând să fie preluat de noile artere. După terminarea perioadei de contestații urmează semnarea contractului și predarea amplasamentului, iar apoi se va emite ordinul de începere a lucrărilor", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Cu contestaţie
La rezultatul actual s-a ajuns în urma unei prime contestaţii depuse de asocierea condusă de Trameco SRL, membră a grupului Selia, care a fost descalificată. Asociata acesteia, firma Vega 93 SRL, cu care a mai lucrat şi la drumul expres, are la dosar un certificat constatator negativ – un fel de bulină neagră pentru abateri anterioare – motiv pentru care întreaga ofertă a fost descalificată. ,,Au depus contestaţie faţă de descalificare dar Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor ne-a dat câştig de cauză", spune vicele Birta.
Dacă nu se înregistrează alte contestaţii, semnarea contractului va fi urmată de o perioadă de vreo 2 luni de proiectare. ,,Noi am vrea să începem anul acesta măcar cu demolarea pasarelei dacă nu şi cu execuţia podului", spune edilul. .
sursa: http://www.bihon.ro/podul-centenarului-va-fi-construit-de-asocierea-a-patru-firme/1901487
si am mai scris si aici
Quote from: marinul on June 23, 2017, 09:47:23 AM
http://www.bihon.ro/podul-centenarului-oradea-informatica/1852868
(http://i.imgur.com/EYQhjlM.jpg)
"Suntem încă în termenul de depunere a ofertelor, care expiră în 4 iulie 2017 iar după evaluare urmează un termen obligatoriu rezervat pentru eventualele contestaţii. Realizarea podului într-un an şi vreo patru luni, ar seta noi standarde de rapiditate în construcţiile municipalităţii, altfel cunoscute prin termenele de finalizare prelungite în mod repetat.
Primăria a pus în bugetul pe 2017 o parte din suma necesară transformării podului pietonal în rutier. Bugetul toral al lucrării este de trei milioane de euro
Demolarea pasarelei este estimată la peste 360.000 de euro.
Pentru că se va anula piciorul din albia Crişului Repede, noul pod este descris de Primăria ca fiind ecologic. Suprastructura podul constă din două arce metalice şi tablier între ele, susţinut de tiranţi. Lungimea podului este de peste 84 de metri iar lăţimea totală de 18,6 metri. Acesta ar susţine două benzi rutiere, de câte 3,9 metri lăţimea părţii carosabile între borduri fiind de 7,8 metri. Trotuarele sunt prevăzute în consolă, în exteriorul arcelor de susţinere, cu lăţimea de trei metri, în care intră şi pista velo. Pe marginea exterioară a trotuarelor sunt prevăzute balustradele. Pasarela pietonală de la fostul Centru de Calcul a fost construită în anii '50, fiind consolidată pe parcursul anilor 2003-2004. Expertiza întocmită în anul 2016 a constatat deficienţe grave ale suprastructurii, ceea ce justifică necesitatea construirii unui pod nou, care să satisfacă atât necesităţile circulaţiei auto, cât şi cea pietonală. Acesta va crea un culoar de circulaţie care va atrage traficul de pe podurile Sf. Ladislau şi Decebal, având şi rolul de a descongestiona traficul pe străzile adiacente."
de urmarit si aceasta licitatie sunt curios in cat timp se va semna contractul.
PS: pun si o poza cu actuala pasarela pietonala
(http://i.imgur.com/txI4nIz.jpg)
s-au mutat pe partea cealalta cu demolarea
(https://i.imgur.com/kpbTTt4.jpg)
(https://i.imgur.com/KvedQII.jpg)
Primăria Oradea alocă 3,8 milioane de euro pentru construcţia unui pasaj subteran
Primăria Oradea are în plan o investiţie de aproximativ 17,9 mil. lei (3,8 mil. euro) pentru realizarea unui pasaj rutier subteran, care să facă legătura între Aleea Ştrandului şi Parcul Traian, pe sub b-dul Magheru. Lungimea efectivă a pasajului subteran care va trece pe sub b-dul Magheru va fi de peste 32 de metri, înălţimea de 3,40 de metri, iar lăţimea de 7,60 de metri. Proiectul va fi supus aprorbării în şedinţa Consiliului Local Oradea de luni, 12 martie.
ZF (http://www.zf.ro/business-construct/primaria-oradea-aloca-3-8-milioane-de-euro-pentru-constructia-unui-pasaj-subteran-17055353)
^
(https://i.imgur.com/vYX6xuu.jpg)
(https://i.imgur.com/3YVh4ik.jpg)
sursa: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-20-48/podul-dacia-se-largeste-pe-sub-bulevardul-magheru-va-fi-construit-un-pasaj-subteran-140188.html
Quote from: Ionut on March 09, 2018, 07:14:08 AM
înălţimea de 3,40 de metri, iar lăţimea de 7,60 de metri.
3,40 metri? Acolo nu au transport in comun?
Sau vor sa repete dandanaua de la Jiului din Timisoara ?...
Nu este. am indicat pe harta retelei de transport cu o sageata rosie unde va fi construit pasajul
(https://i.imgur.com/YqFw09Q.gif)
A ÎNCEPUT TURNAREA BETONULUI LA UNUL DIN RADIERELE PODULUI CENTENARULUI
Vineri, 18 mai 2018, a început turnarea radierului de pe malul stâng al Podului Centenarului, aceasta fiind prima parte a fundației. Turnarea betonului a început dimineața la ora 6:00, urmând să fie finalizată în jurul orei 18:00.
"Prima parte a culeelor, constând în coloane forate cu diametrul de 1,5 m și lungimea de 20 m, a fost finalizată pe ambele maluri. Etapa a II-a constă în radierul culeii de pe malul stâng, care se află în acest moment în execuție. Aici vor intra aproximativ 340 mc de beton, turnarea durând cca 12 ore. Lungimea radierului va fi de 18 m, lățimea de 5,75 m și înălțimea de 3,20 m", ne-a precizat inginerul Vlad Moldovan de la firma Proconst Group S.R.L.
După turnarea radierului, lucrările vor continua cu execuția elevațiilor (picioarele podului) de pe malul stâng.
Construcția Podului Centenarului este realizată de către asocierea S.C FREYROM S.A - S.C PROCONS GROUP S.R.L - S.C AQUACONS S.R.L - S.C ELECTRO EXCEL GREEN CONSULTING S.R.L, cu o valoare ofertată de 9.641.895,37 lei fără TVA.
(https://i.imgur.com/AUHM4Ic.jpg)
(https://i.imgur.com/YShvXDl.jpg)
(https://i.imgur.com/NdZO3Ai.jpg)
(https://i.imgur.com/YX3bEnO.jpg)
sursa: http://www.oradea.ro/stiri-oradea/a-inceput-turnarea-betonului-la-unul-din-radierele-podului-centenarului
DOUĂ PASAJE SUBTERANE CU PATRU BENZI VOR ASIGURA FLUIDIZAREA TRAFICULUI RUTIER ÎN ZONA CENTRULUI CIVIC (http://"http://www.oradea.ro/stiri-oradea/doua-pasaje-subterane-cu-patru-benzi-vor-asigura-fluidizarea-traficului-rutier-in-zona-centrului-civic")
QuotePrimarul Ilie Bolojan a susținut azi, 13 iulie 2018, o conferință de presă cu privire la două proiecte de investiții viitoare pe fonduri europene, pe care municipiul le are în vedere. La conferință a fost prezent și europarlamentarul Daniel Buda.
Domnul Daniel Buda i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă din partea Grupului Partidului Popular din Parlamentul European, în semn de apreciere pentru activitatea depusă în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, acesta fiind primul eveniment de acest fel.
QuoteCele două proiecte prezentate în conferința de presă se referă la coridorul de mobilitate pe direcția Nufărul-Gară.
Primul proiect este cel intitulat "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", care vizează reorganizarea traficului în zona Pieței Emanuil Gojdu și Parcului 1 Decembrie, prin realizarea unui pasaj subteran de patru benzi.
Amenajarea începe de la coborârea de pe Podul Dacia înspre B-dul Dimitrie Cantemir și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin traversarea Căii A. Averescu pe sub bulevardul din piața E. Gojdu și liniile de tramvai, printr-un pasaj subteran și coborârea traficului auto de pe B-dul din piața E. Gojdu prin pasaje subterane pe o lungime de aproximativ 240 m. Prin coborârea traficului în pasajul subteran se va putea asigura continuitatea spațiului pietonal în prelungirea Parcului 1 Decembrie, astfel încât să permită o amenajare peisagistică unitară dinspre Parcul 1 Decembrie înspre Cetatea Oradea, înglobând Catedrala Ortodoxă.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 18 milioane de euro.
Al doilea proiect prezentat poartă titlul ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II" și vizează reorganizarea traficului în zona girației de la Piața Agroalimentară Cetate.
Amenajarea începe de la str. Griviței până la str. Gheorghe Costaforu și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin reorganizarea traficului în zona intersecției B-dului Dimitrie Cantemir cu str. Sucevei prin amenajarea unui pasaj subteran de cca 72 m care să asigure traversarea subterană a intersecției de către B-dul D. Cantemir.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 6 milioane de euro.
Studiul de fezabilitate este realizat de compania EGIS. Valoarea estimată a celor două proiecte este de 24 de milioane de euro. La sfârșitul lunii august va fi aprobat studiul de fezabilitate și va fi depusă cererea de finanțare prin fonduri europene (axa de finanțare pe mobilitate urbană). Dacă proiectul va fi câștigat, urmează să fie semnat contractul de finanțare în această toamnă, spre finalul anului. În paralel cu semnarea contractului se va derula procedura de licitație privind proiectarea și execuția, iar la primăvară vor putea fi începute lucrările, care vor dura aproximativ doi ani și jumătate.
(https://s8.postimg.cc/lnfr7yxv9/image.jpg) (https://postimages.org/)
Podul Centenarului, sunt curios daca se finalizeaza pana pe 1 decembrie(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180715/2e3719148d0bd745205cc1d095c853b0.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180715/8c0990f2caa771c13ff76a7372bd9da5.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180715/1eaefd39701eb51d2f9c832d5b828929.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180715/f6113f3684672b954c9c2cf1617224f1.jpg)
Trimis de pe al meu SM-J710F folosind Tapatalk
Cele două proiecte prezentate în conferința de presă se referă la coridorul de mobilitate pe direcția Nufărul-Gară.
Primul proiect este cel intitulat "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", care vizează reorganizarea traficului în zona Pieței Emanuil Gojdu și Parcului 1 Decembrie, prin realizarea unui pasaj subteran de patru benzi.
Amenajarea începe de la coborârea de pe Podul Dacia înspre B-dul Dimitrie Cantemir și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin traversarea Căii A. Averescu pe sub bulevardul din piața E. Gojdu și liniile de tramvai, printr-un pasaj subteran și coborârea traficului auto de pe B-dul din piața E. Gojdu prin pasaje subterane pe o lungime de aproximativ 240 m. Prin coborârea traficului în pasajul subteran se va putea asigura continuitatea spațiului pietonal în prelungirea Parcului 1 Decembrie, astfel încât să permită o amenajare peisagistică unitară dinspre Parcul 1 Decembrie înspre Cetatea Oradea, înglobând Catedrala Ortodoxă.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 18 milioane de euro.
Al doilea proiect prezentat poartă titlul ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II" și vizează reorganizarea traficului în zona girației de la Piața Agroalimentară Cetate.
Amenajarea începe de la str. Griviței până la str. Gheorghe Costaforu și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin reorganizarea traficului în zona intersecției B-dului Dimitrie Cantemir cu str. Sucevei prin amenajarea unui pasaj subteran de cca 72 m care să asigure traversarea subterană a intersecției de către B-dul D. Cantemir.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 6 milioane de euro.
Studiul de fezabilitate este realizat de compania EGIS. Valoarea estimată a celor două proiecte este de 24 de milioane de euro. La sfârșitul lunii august va fi aprobat studiul de fezabilitate și va fi depusă cererea de finanțare prin fonduri europene (axa de finanțare pe mobilitate urbană). Dacă proiectul va fi câștigat, urmează să fie semnat contractul de finanțare în această toamnă, spre finalul anului. În paralel cu semnarea contractului se va derula procedura de licitație privind proiectarea și execuția, iar la primăvară vor putea fi începute lucrările, care vor dura aproximativ doi ani și jumătate.
(https://4.bp.blogspot.com/-XBzQT1Gvx0w/W0xTtTU08EI/AAAAAAABg3w/ZkVYUlLfg_ksrm10xuHAxxRWgpDJXAQ_QCLcBGAs/s1600/DSC04980..JPG)
iceprimarul Florin Birta a prezentat în conferința de presă de joi, 19 iulie 2018, documentația tehnico-economică actualizată a proiectului ,,Construire de drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal".
Strategia de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung are în vedere dezvoltarea unui centru intermodal pentru asigurarea transportului combinat rutier-feroviar al mărfurilor, cu facilități de manipulare și depozitare a mărfurilor și zone dedicate serviciilor. Locația propusă pentru dezvoltarea proiectului de construire a terminalului este un amplasament situat în zona gării C.F.R din Episcopia Bihor, cu acces printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul național DN1.
În vederea deservirii viitorului centru de transport intermodal se propune realizarea unui pasaj suprateran în intersecția străzii Calea Borșului cu străzile Uzinelor și Nicolae Filipescu, zona girației existente, precum și a unui drum colector paralel cu Calea Borșului, începând de la intersecția cu acces la Centrul Intermodal.
Documentația actualizată prevede o porțiune de 1,5 km suplimentari de drum față de prima versiune, celelalte detalii rămânând neschimbate. Pasajul va avea o lungime de 266 m și va dispune de două benzi de circulație, fiecare cu lăţimea de 3,9 m.
,,Drumul colector a fost prelungit cu aproximativ 800 de metri pentru a face legătura cu viitoarea centură metropolitană şi, mai mult, avem încă un drum de 700 de metri care va facilita accesul în central intermodal. Practic în plus vom avea 1,5 km de drum care se adaugă vechilor indicatori tehnico-economici", a precizat viceprimarul Florin Birta.
Valoarea actualizată a investiției este de aproximativ 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 6,5 milioane lei în plus față de proiectul aprobat în anul 2017. Durata de execuție a pasajului și a drumurilor colectoare este de 16 luni.
,,După ce vom aproba indicatorii tehnico-economici, se va semna contractul de finanțare și vom da drumul la procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Sperăm că în cursul anului viitor să putem începe această lucrare", a spus viceprimarul.
Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
(https://2.bp.blogspot.com/-yKS24-_0Mzg/W1WOge9P6zI/AAAAAAABhNo/nD_MC92OMVwyM2VRTB17ju8EzgavPPZhwCLcBGAs/s1600/Drumul_colector_Intermodal.JPG)
Quote from: elphax on August 21, 2018, 06:13:52 PM
(https://i.imgur.com/iky1HWGh.jpg) (https://i.imgur.com/iky1HWG.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
In indepartare se vede santierul la podul Centenarului, nu cred ca va fi gata pana la 1 decembrie 2018. Pun cateva poze, incepand cu malul stang. In ultimele 2 luni nu s-a mai lucrat la pod ci doar la strazile din capat. Probabil graficul este sa finalizeze intai aceste strazi si pe urma sa aduca grinzile la pod
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/d605782c8b03572cc0ca4d6c56c05a22.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/5e5c88eddd845770b98c076f5cdaef59.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/ea8c2485e70d4d316f2db3b5c47326ca.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/4d53a22865992b3ba2f426cc92c92fcc.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/5c0dacdd0d98e862802e78061a4f61e3.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/326ae861b19a4464f925d3b7520ec585.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180827/6e8a884c712f4d2d6bb9117c52dc74d9.jpg)
Vad ca isi mentin termenu de 1 decembrie, saptamana viitoare aduc grinda
"Lucrările la obiectivul de investiție ,,Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede" sunt în desfășurare, până în prezent fiind realizate culeele și radierele de pe ambele maluri. Podul Centenarului urmează să fie inaugurat la 1 decembrie 2018.
Confecția metalică a Podului Centenarului a fost finalizată, aceasta urmând să fie montată în cursul săptămânii viitoare, după ce Administrația Bazinală de Apă Crișuri va finaliza lucrările la consolidarea malului stâng, în aval de Primărie. Greutatea structurii metalice a podului este de 340 de tone, podul urmând să aibă o singură deschidere de aproximativ 75 de metri între cele două maluri. Lucrările de consolidare a malului și cele de realizare a Podului Centenarului sunt conexate, montarea construcției metalice a podului putând fi realizată doar după finalizarea consolidării malului; în caz contrar, montarea podului ar bloca rampa de coborâre care trece pe sub pod.
,,Mulțumim Administrației Bazinale de Apă Crișuri și constructorului care realizează lucrările de consolidare a malului stâng al Crișului Repede și promenada, întrucât aceste lucrări s-au corelat cu lucrările care se efectuează la Podul Centenarului, fără un deranj reciproc", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Totodată astăzi, 3 septembrie, comisia de circulație din cadrul Primăriei Oradea a aprobat, la solicitarea Freyrom Procons Group, închiderea circulației rutiere pe străzile Sf. Apostol Andrei - între străzile B.P.Hașdeu și Ady Endre, pe strada Ady Endre - între străzile Roman Ciorogariu și Moscovei și pe strada Szigligeti Ede, în perioada 04 - 16 septembrie. Circulația va fi închisă pentru execuția lucrărilor la girația de pe malul drept, în cadrul obiectivului ,,Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede".
Valoarea totală a investiției este de 12.648.758, 56 lei cu TVA inclus. Lungimea totală a podului va fi de 79,61 metri iar lățimea de 18 metri."
(https://i.imgur.com/7Ler0ju.jpg)
(https://i.imgur.com/y3lKQ6f.jpg)
(https://i.imgur.com/nWc5T40.jpg)
(https://i.imgur.com/BDT9gtN.jpg)
http://www.oradea.ro/stiri-oradea/saptamana-viitoare-incepe-montarea-structurii-metalice-a-podului-centenarului
Fără schimburi așa păgubașe :))
În zona Centrului Civic se vor realiza în următorii ani (3 ani în varianta realist-optimistă) 7 pasaje subterane pentru fluidizare traficului, de diferite dimensiuni.
Pentru primul tocmi ce s-a lansat licitația:
http://www.oradea.ro/stiri-oradea/proiectul-de-unda-verde-pentru-tramvai-pe-b-dul-magheru-in-procedura-de-licita-539-ie
QuoteValoarea totală a investiției este de 18.446.277,16 lei fără TVA, iar termenul de execuție este de 15 de luni.
Cei interesați pot depune oferte în SICAP, până la data de 25.09.2018, ora 15:00.
(http://www.oradea.ro/fisiere/module_imagini/modul_1/pagina_30809/mare/Pasaj_subteran_Magheru.jpg)
(https://infooradea.ro/wp-content/uploads/2018/03/Pasaj-Magheru-Oradea.jpg)
Apoi, mai sunt următoarele 6, pe cealaltă parte a Crișului Repede, unde urmează să fie depuse proiectele pentru semnarea contractelor de finanțare:
QuotePrimăria Oradea vrea să investească 20,5 milioane euro din fonduri europene într-un sistem de tuneluri subterane în care să fie coborât traficul auto din Centrul Civic.
Proiectul urmează să fie implementat în două etape. "Etapa I urmează să cuprindă un pachet de pasaje situate între malul stâng al Crişului Repede, la intrarea pe Podul Dacia şi până în dreptul străzii Griviţei, în zona sediului Finanţelor, aşa cum îl ştiu orădenii", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de pres
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/doi-ani-de-lucrari-primaria-oradea-vrea-sa-inceapa-in-primavara-mutarea-in-subteran-a-traficului-din-centrul-civic-foto-143883.html
Quote
Sistemul de pasaje subterane întrece ca şi complexitate orice altă lucrare executată până acum în Oradea. Potrivit inginerului Alexandru Achim (foto sus), din cadrul Zonei Metropolitane Oradea, prima etapă va cuprinde amenajarea a cinci pasaje.
Pasajul principal, lung de 79 de metri, va fi construit sub carosabilul din faţa Catedralei ortodoxe şi va asigura subtraversarea pieţei pe şase benzi. Pe partea dreaptă a rampei care duce spre podul Dacia va fi amenajată o bretea ce va permite circulaţia pe relaţia Calea Clujului
Cel de-al doilea pasaj, lung de 22,5 de metri, va asigura subtraversarea actualei turbogiraţii, pe direcţia gării.
Al treilea pasaj, lung de 47 de metri, va permite circulaţia în sens invers, dinspre podul Dacia spre cartierul Nufărul.
Cel de-a patrulea pasaj, lung de 46 de metri, va porni din Calea Mareşal Averescu şi va subtraversa turbogiraţia, permiţând circulaţia spre cartierul Nufărul.
Cel de-al cincilea pasaj şi cel mai mic, de numai 17 metri, va subraversa linia de tramvai de la capătul Parcului 1 Decembrie, pentru a asigura accesul din Bulevardul Dimitrie Cantemir spre strada Piaţa 1 Decembrie, care va deveni cu dublu sens.
(https://www.ebihoreanul.ro/brand_image.php?image_link=/modules/news/files/2018_09_06_proiect_tunel_01.JPG)
Și cel de-al 7-lea
Quote
În cea de a doua etapă, investiţia vizează construcţia unui pasaj subteran cu patru benzi de circulaţie, două pe fiecare sens de mers, care vor asigura legătura Bulevardului Nufărului cu strada Sucevei. Lungimea zonei acoperite va fi de circa 29 de metri.
(https://www.ebihoreanul.ro/brand_image.php?image_link=/modules/news/files/2018_09_06_proiect_tunel_02.JPG)
Așa ar putea arăta toată zona, unde chiar în dreapta imaginii, dincolo de pod, e primul pasaj subteran despre care vorbeam:
(https://www.ebihoreanul.ro/brand_image.php?image_link=/modules/news/files/2018_09_06_proiect_tunel_03.JPG)
Quote
"În primăvară am putea începe lucrările"
Prin coborârea traficului auto în subteran s-ar asigura circulaţia fluentă a tramvaielor pe direcţia Nufărul - Gară, care este cea mai aglomerată din Oradea. Valoarea investiţiei se ridică la 90 milioane lei, inclusiv TVA, iar lucrările s-ar întinde de-a lungul a doi ani, din care etapa proiectării ar dura cinci luni.
Legat de pod, când au venit prima dată cu proiectul primului pasaj subteran s-a vorbit și de extinderea lui cu câte 6 metri în fiecare parte laterală, dar nu reușesc să îmi dau seama dacă au scos și asta la licitație acum sau o vor face separat. Un motiv pentru care cred că e totuși separat e faptul că prețul de licitație e diminuat față de prima propunere destul de multicel, deci ar putea fi lăsată asta pentru o licitație separată.
PS: Poate nu ar strica un thread propriu ansamblul ăsta de lucrări.
Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 11 septembrie 2018, o conferință de presă în teren, cu ocazia sosirii primelor tronsoane ale podului peste Crișul Repede, care se construiește între strada Plevnei si strada Szigligeti Ede și care va purta numele de "Podul Centenarului".
"Azi a ajuns primul transport din podul care va fi montat de azi, urmând ca în cursul săptămânilor următoare să vină și celelalte transporturi. Podul urmează să fie finalizat, montat ca și schelat metalic până la data de 1 noiembrie - dată la care va fi finalizată complet partea de structură metalică, urmând apoi asfaltarea efectivă a podului, a trotuarelor. Până în acest moment au fost finalizate accesele, atât pe un mal cât și pe celălalt, au fost realizate cele două sensuri giratorii și au fost asfaltate căile de rulare, urmând ca în momentul în care se va turna stratul de uzură final pe pod, să fie finalizate și arterele de circulație din zonă. După ce se vor monta tronsoanele mediane, se vor monta tronsoanele laterale care vor face legătura efectiv cu malurile Crișului", a explicat viceprimarul Florin Birta.
Câteva detalii tehnice au fost oferite de inginerul Vlad Moldovan, care a menționat că, începând de mâine, o să decurgă aprovizionarea cu restul tronsoanelor de pod, urmând ca până vineri să fie finalizată montarea integrală a primului tronson.
Săptămâna aceasta se va monta tronsonul II, iar săptămâna viitoare tronsonul III, care se află chiar peste deschiderea unde acum curge Crișul. Practic ele vor finaliza montajul căii de rulare. Acestea se montează la final pentru că atunci se fac elementele de reglare și se verifică geometria podului înainte de montarea cablurilor și turnarea căii din luna noiembrie.
Valoarea totală a obiectivului de investiție ,,Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede" este de 12.648.758, 56 lei cu TVA inclus. Lungimea totală a podului va fi de 79,61 metri iar lățimea de 18 metri.
Podul Centenarului urmează să fie inaugurat la 1 decembrie 2018.
(https://1.bp.blogspot.com/-LfWAYQPPwKU/W5fJjhtlzVI/AAAAAAABivk/83vp5V-4a2wtAvOjQk06xGKGmiUqOFRPACLcBGAs/s1600/DSC_0621.JPG)
(https://2.bp.blogspot.com/-RBI1JS37y74/W5fJjifKMAI/AAAAAAABivo/vIrAuGuao5MPhJenNSMQ-yFJJ1YiYFIvACLcBGAs/s1600/DSC_0630.JPG)
(https://3.bp.blogspot.com/-a4HJcTuOAxc/W5fJjtp3wYI/AAAAAAABivg/2pxnQoie7EMSyhAJQ5oZ9WhkWkmXnmh2wCLcBGAs/s1600/DSC_0633.JPG)
(https://1.bp.blogspot.com/-v7UDKNsrBoI/W5fJkB2rN7I/AAAAAAABivs/-pzXEEMjA2gVYRxm1kpTiZeJXySfTeo1ACLcBGAs/s1600/DSC_0637.JPG)
(https://3.bp.blogspot.com/--L1enYBRdCI/W5fJkSGVMVI/AAAAAAABivw/hwDYMRy6YaM2HkzmY1ppI7AuWsxjaWEXwCLcBGAs/s1600/DSC_0638.JPG)
(https://3.bp.blogspot.com/-bPon7_NcCj0/W5fJkSZpEmI/AAAAAAABiv0/P-paOeu09dE1iEOilDKjEtKpjIp7nmPgQCLcBGAs/s1600/DSC_0639.JPG)
Pana la sfarsitul lunii, toate grinzile sus
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180915/1c7db46ab20f782088de0abce278bdce.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180915/1893fd0bb0336e5379b6ce9b277bac18.jpg)
Continua montarea grinzilor
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/89debae26799ac34120c018ec378f478.jpg)
pare ca va fi un pod fain
marinul - mersi de poze.
ca si o gluma, sterge putin camera la telefon, e putin aburita :)
da, e cam in ceata :)
de pe telefon parea mai ok, probabil ca e din cauza luminii si ca tot timpul trec pe acolo in graba.cand am timp poate imi inaugurez un aparat foto care am zis ca il pastrez pentru A3
un alt pod in constructie in Oradea, defapt e un podet
Lângă Universitate au început lucrările la noul pod peste Peța
În data de 17 septembrie s-a dat ordinul de începere la partea de construcție a noului pod de lângă Universitate peste pârâul Peța, în locul celui vechi, care a fost demolat. Miercuri, 19 septembrie a început turnarea fundației primei culeei a podului, urmând a fi executată cofrarea elevației.
În prezent se fac umpluturile în interiorul incintei de palplanșe pentru a se putea scoate palplanșele, după care se va crea a doua incintă pe malul celălalt, în care se va face săpătura aferentă, urmând a se efectua cofrarea în vederea efectuării turnării radierului. Ulterior se va turna fundația celei de-a doua culeei.
Demolarea vechiului pod a fost necesară întrucât nu mai prezenta siguranţă în desfăşurarea traficului, fiind construit în anul 1940.
Noul pod va avea o lungime de 19,25 m și o deschidere de 18,59 m, lățimea carosabilului fiind proiectată la 2x3,50 m iar cea a trotuarelor la 2x2,40 m, care va include și câte o pistă de biciclete cu o lățime de 1 m.
Construcția podului este realizată de asocierea de firme SC Drumuri Bihor SA (lider) - SC Proexco SRL - SC Trameco SA - SC General Standard Antreprenor General SRL. Valoarea totală a investiţiei este de 1.477.315 lei, durata de execuţie fiind de 4 luni.
Circulația rutieră pe strada Făgărașului, tronson Pod Peța - Sala de Sport a Universității, și peste Podul Peța, între Calea Armatei Române și strada Universității, va fi închisă până în data de 30.10.2018, pentru execuția lucrărilor de ,,Construire pod peste pârâul Peța între Calea Armatei Române - strada Universității, inclusiv demolare pod".
(https://i.imgur.com/89GPrjN.jpg)
(https://i.imgur.com/dm96BXf.jpg)
(https://i.imgur.com/zO3qY9R.jpg)
http://www.oradea.ro/stiri-oradea/langa-universitate-au-inceput-lucrarile-la-noul-pod-peste-pe-539-a
2 poze de azi cu aceeasi camera, cred ca sunt mai clare :)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/fd429cdb4d040d36324e232fb850ea9a.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/b2aa156c25bb977d135f1f4b86e8b9a7.jpg)
LE: Defapt cred ca taptalk le baga in ceata
cateva poze de pe malul Crisului Repede cu podul si amenajarea malului stang
(https://i.imgur.com/84GeGbP.jpg)
(https://i.imgur.com/CQDPFh9.jpg)
(https://i.imgur.com/vB464Fu.jpg)
(https://i.imgur.com/CLUfbs9.jpg)
(https://i.imgur.com/2AOeUzr.jpg)
(https://i.imgur.com/10CtcyZ.jpg)
(https://i.imgur.com/ii02ufC.jpg)
(https://i.imgur.com/dWK3KAc.jpg)
(https://i.imgur.com/ZQX7SOK.jpg)
(https://i.imgur.com/z3Q2aOd.jpg)
Un singur ofertant pentru pasajul subteran Magheru
Doar firma care face Podul Centenarului a depus ofertă în licitaţia pentru lucrările la pasaj şi la Podul Dacia.
Săptămâna trecută a expirat termenul de depunere a ofertelor în licitaţia pentru executarea pasajului subternan care va trece pe sub Bulevardul Magheru şi pentru reconfigurarea Podului Dacia. Firma Freyrom SA, cea care lucrează acum la Podul Centenarului, a depus unica ofertă.
Dacă, după evaluare, oferta e validă, urmează semnarea contractului şi emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Conform caietului de sarcini, termenul de execuție a pasajului rutier este de 15 luni, din care trei luni pentru proiectare şi 12 luni pentru construcții și montaj.
Durata de execuție pentru reabilitarea și reconfigurarea Podului Dacia este de 9 luni, din care 7 luni pentru construcții și montaj.
Reabilitarea podului se va face sub trafic, cu restricții de viteză de maxim 10 km/h, lucrările fiind executate pe jumătate de cale. Viceprimarul Birta apreciază că lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor şi că circulaţia tramvaielor ar urma să fie întreruptă pentru aproximativ o lună.
Costul pasajului rutier care va lega Aleea Ștrandului și Parcul Traian este estimat la peste 17,8 milioane de lei, iar reconfigurarea Podului Dacia, la peste 8,4 milioane de lei.
Pasajul va avea o lungime totală de 224 m, cu rampele de acces dinspre Aleea Ștrandului și dinspre Parcul Traian. Lungimea efectivă a pasajului subteran care va trece pe sub B-dul Magheru va fi, astfel, de 32,36 m, înălțimea pasajului va fi de 3,40 m, iar lățimea acestuia va avea 7,60 m. Sunt prevăzute două linii de carosabil de câte 3 m, plus două trotuare de protecție de aproximativ 0,80 m. Accesul pietonilor şi bicicliştilor în pasaj va fi interzis.
Lucrarea e complicată şi pentru că pe sub B-dul Magheru trece pârâul Paris, intubarea care colectează toate apele pluviale de pe str. Louis Pasteur și de pe celelalte străzi de pe dealuri, care se varsă în Crișul Repede la pod. Acum, ,,ovalul" intubării are o înălţime de circa 3,4 m, dar va rămâne la 1,6 m.
Trotuar îngustat
Reorganizarea Podului Dacia presupune îngustarea celor două trotuare, pentru a face loc pentru trei benzi rutiere pe sens. Acum, sunt două benzi de circulație pe sens, plus cele două fire de tramvai, plus trotuarele. Prin reconfigurarea circulației vor fi 3 benzi de circulație pe sens. Studiul de fezabilitate prevede că partea carosabilă va avea, atât pe o parte cât și pe alta, 10 m. Calea de tramvai va rămâne în continuare de 3 m pe sensul de mers, iar trotuarul, de la 5,25 m va fi redus la 2,50 m pe fiecare parte.
http://www.bihon.ro/un-singur-ofertant-pentru-pasajul-subteran-magheru/2121342
Incepe sa se contureze forma finala a podului
(https://i.imgur.com/9Lff5dM.jpg)
(https://i.imgur.com/WMTC7nF.jpg)
Ieri au fost aduse printre ultimele piese din "puzzle"
Iar azi par sa inceapa sa le puna sus cei de la Deme (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/4180ce873795a52d67fc0955f34e2a13.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/b5b68736609272bd6b660486e1d1b3ba.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/ca0058c1cdfab287931aa3a314bc3b44.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181016/0ca18fdb4606834d948156d120821d66.jpg)
Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 17 octombrie 2018, o conferință de presă în teren, în care a prezentat stadiul lucrărilor la obiectivul de investiție ,,Construire pod peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede".
,,Începerea construcției a avut loc în 25 ianuarie anul prezent, având ca termen de finalizare 12 luni. Asta ar însemna undeva în 25 ianuarie 2019, dar acest pod, din câte vedeți, este într-o stare avansată și dorim ca până în data de 1 decembrie să îl finalizăm, având în vedere că a primit și denumirea de Podul Centenarului", a spus viceprimarul Florin Birta.
Până în prezent au fost realizate platformele tehnologice de acces pe maluri, lucrările de deviere a rețelelor, piloții forați pe ambele maluri, culeile pe ambele maluri, hidroizolațiile culeelor, eșafodajele metalice provizorii pentru susținerea confecției metalice a podului, racordarea canalizării pluviale și lucrările la drumuri: sensuri giratorii pe ambele maluri. De asemenea, confecția metalică a podului (tablier, arce) este finalizată și adusă în șantier, urmând a fi adusă și balustrada care va proteja pietonii și bicicliștii care vor trece pe acest pod.
,,A fost montat tablierul podului, care, așa cum vă spuneam, este un pod atipic pentru că nu are niciun picior de sprijin în Crișul Repede și tot acest tablier, care a fost adus pe bucăți, a fost montat și, după cum vedeți, peste tot au fost montate peste zece mii de șuruburi care susțin și care au prins acest pod", a explicat viceprimarul.
Momentan se execută montajul confecției metalice a podului (tablier, arce, trotuar), urmând a fi executat montajul tiranților, între arce și tablier, și a predalelor de beton armat prefabricat.
Construcția podului este realizată de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) - SC Procons Group SRL - SC Electro Excel Green Consulting SRL - SC Aquacons SRL.
Prețul contractului este de 11.343.150,89 lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni. Lungimea totală a podului va fi de 79,61 metri iar lățimea de 18 metri.
În momentul în care podul va fi inaugurat, vor interveni anumite modificări în circulația rutieră de pe străzile adiacente, care urmează să fie anunțate.
(https://3.bp.blogspot.com/-1e_i4gMyS2E/W8dUj8QNocI/AAAAAAABj6Q/FuilBB_eG7sW8hFylfYZedd7wADyOAy0wCLcBGAs/s1600/DSC05792..JPG)
(https://3.bp.blogspot.com/-LUiOaonYeCY/W8dfClbg4EI/AAAAAAABj6c/9ZCu3mzeLIEZ1F6PoWlzjku51mdW0vmFwCLcBGAs/s1600/44197870_2132991823386274_3432030958038024192_o.jpg)
Stadiul la inca 2 proiecte prezentate ieri de viceprimar
Stadiul lucrărilor la noul pod peste Peța de lângă Universitate
Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 17 octombrie 2018, o conferință de presă în teren, unde a prezentat stadiul lucrărilor la noul pod peste pârâul Peța, între Calea Armatei și strada Universității.
Ordinul de începere la partea de construcție a noului pod în locul celui vechi, care a fost demolat, s-a dat în data de 17 septembrie. Demolarea vechiului pod a fost necesară întrucât nu mai prezenta siguranţă în desfăşurarea traficului, fiind construit în anul 1940.
,,Ceea ce urmărim prin această reabilitare a podului este lățirea efectivă a podului, pentru că podul care a fost demolat nu era suficient de lat pentru a asigura atât accesul pietonilor cât și al mașinilor și bicicletelor. Mai mult, podul era într-o stare destul de degradată. De asemenea, în această zonă va veni linia de tramvai și, pentru a nu avea probleme din punct de vedere tehnic cu linia de tramvai și podul să fie destul de rezistent, s-a decis refacerea acestui pod", a precizat viceprimarul Florin Birta.
Noul pod va avea o lungime de 19,25 m și o deschidere de 18,59 m, lățimea carosabilului fiind proiectată la 2x3,50 m iar cea a trotuarelor la 2x2,40 m, care va include și câte o pistă de biciclete cu o lățime de 1 m.
Până în prezent a fost realizată estacada metalică pentru devierea rețelei de apă, s-au turnat fundațiile de beton de pe partea stângă și au fost procurate 21 grinzi prefabricate din beton armat.
În prezent se execută pregătirea incintei palplanșelor în vederea turnării fundației de beton a culeeii de pe partea dreaptă.
Aproximativ 45% din lucrare este gata în acest moment, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind 29.11.2018.
,,Până acum am beneficiat din plin de această vreme frumoasă, de această toamnă prelungită, dar în funcție de ce vom avea de acum înainte sperăm să finalizăm în termen acest pod", a spus viceprimarul Florin Birta.
Construcția podului este realizată de asocierea de firme SC Drumuri Bihor SA (lider) - SC Proexco SRL - SC Trameco SA - SC General Standard Antreprenor General SRL. Prețul contractului este de 1.045.317,14 lei, durata de execuţie fiind de 4 luni.
(https://i.imgur.com/MeTmQmR.jpg)
(https://i.imgur.com/VPLUIiM.jpg)
(https://i.imgur.com/MakQT8w.jpg)
http://www.oradea.ro/stiri-oradea/stadiul-lucrarilor-la-noul-pod-peste-pe-539-a-de-langa-universitate
Planuri pentru doua pasaje noi. Nimic oficial, doar idei momentan
Noi pasaje subterane în Oradea, pe Decebal și pe Republicii
Nici nu s-au apucat constructorii de rețeaua de pasaje subterane de sub Centrul Civic sau de cel de pe Magheru, că executivul avansează în spațiul public vestea că va mai căuta finanțare europeană și pentru alte soluții de mutare a traficului în subteran.
La finalul conferinței de presă de joi, primarul Ilie Bolojan le-a spus aleșilor că tunelele subterane sunt soluțiile la conflictele de trafic de pe Republicii, de la Magazinul Crișul și de la intersecția B-dului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu. Acestea ar urma să fie realizate, cel mai probabil, în exercițiul financiar viitor.
A continuat, apoi, revenind la mai vechiul conflict referitor la demolările de fronturi stradale de pe Sucevei și Avram Iancu. Despre cea din urmă spune că nu ar fi interzisă de Planul Urbanistic General. Documentul vorbește de o reconfigurare a străzii în cazul Avram Iancu și în mod explicit, de o lărgire, în cazul Sucevei.
http://www.bihon.ro/noi-pasaje-subterane-pe-decebal-si-pe-republicii/2134659
Un pod pietonal peste Crișul Repede, în zona Hotel Dacia – Hotel Hilton
Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 25 octombrie 2018, o conferință de presă în care a prezentat proiectul ,,Construire pod pietonal peste Crișul Repede - zona Hotel Dacia - Hotel Hilton".
Podul pietonal și ciclistic va oferi locuitorilor orașului un spațiu public de calitate, care să facă legătura dintre zonele de recreere ale municipiului - cetatea Oradea și Parcul Cetății, cu zona de servicii ospitaliere (Hotel Continental Forum, Hotel Double Tree by Hilton), Parcul Ion Brătianu, Grădina Ciuperca, Aquaparc Nymphaea. Zona propusă drept amplasament prezintă un potențial major din punct de vedere al conectivității de obiective turistice îmbinând cetatea, emblemă a orașului de pe malul stâng, cu zonele de agrement concentrate de pe malul drept, creând astfel o rută diversificată de turism cultural și agrement.
Podul va fi unul hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere și un singur pilon de ancorare de 34,70 metri, înclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Brătianu, Hotel Double Tree Hilton).
Podul va avea o lungime de 91 de metri și o lățime de 4,20 metri și va fi iluminat atât general cât și arhitectural.
Accesul va fi asigurat prin scări pentru urcare/coborâre pietoni, precum și rampe pentru bicicliști și persoane cu dizabilități, prevăzute cu platforme orizontale de odihnă.
Valoarea totală a investiţiei este de 10.978.253,38 lei + TVA, durata de realizare fiind de 18 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.
,,Dacă astăzi Consiliul Local va aproba indicatorii, în perioada următoare vom realiza licitația pentru proiectul tehnic. Cel mai probabil în această iarnă vom derula procedura de licitație, iar până în vara anului viitor vom avea acest proiect. Există posibilitatea să-l finanțăm din actuala perioadă de finanțare, dacă se vor mai redeschide unele axe. Din datele noastre reiese că în anul viitor se vor mai redeschide anumite axe, pentru că nu au fost acoperite de proiecte axele care au fost deschise anul acesta și îl vom depune pentru finanțare în această perioadă, situație în care lucrările ar putea să înceapă în toamna anului viitor și într-un an de zile să fie gata. O a două variantă, cea de finanțare în exercițiul financiar 2021-2028, este să depunem acest proiect pentru etapa următoare de finanțare. Este sigur finanțabil pentru că pe axa de mobilitate urbană, care va fi o axă și în continuare pe agenda proiectelor europene, este încadrabil sută la sută, deci nu are cum să nu fie finanțat. Asta ar însemna o amânare cu un an, un an și jumătate a acestui proiect", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Mai mult decât doar un pod utilitar, menit să asigure conexiunea între puncte importante ale orasului, podul pietonal prin arhitectura sa va deveni un reper al orașului, un spațiu social și de întâlnire.
Acest proiect va fi urmat de un proiect de regenerare urbană pe malul stâng al Crișului Repede, care va deschide o stradă nouă de la capătul acestui pod până la intrarea în Cetate, ceea ce va presupune stabilirea unui coridor de exproprieri și de regenerare urbană.
(https://i.imgur.com/TXbYTeu.jpg)
(https://i.imgur.com/gGkk6Y8.jpg)
(https://i.imgur.com/rXFKt6u.jpg)
http://www.oradea.ro/stiri-oradea/un-pod-pietonal-peste-crisul-repede-in-zona-hotel-dacia-ndash-hotel-hilton
Arhitectural e o adevarata bijuterie. Sper sa nu faca economie la iluminat...
Poze noi de la podul peste Crisul Repede. S-au scos punctele de sprijin de sub pod, este pe "barba" lui acum, s-au pus predalele urmeaza suprabetonarea
(https://i.imgur.com/zHFgvV7.jpg)
(https://i.imgur.com/9BUKGBD.jpg)
(https://i.imgur.com/1luNLNL.jpg)
(https://i.imgur.com/DRmadff.jpg)
(https://i.imgur.com/Q9EM2pk.jpg)
Arată frumos. Sper sa il și ilumineze. Se va vedea fain noaptea.
(https://2.bp.blogspot.com/-WYq0G8auH6Q/W-Vu7BwUwfI/AAAAAAABklU/ZJ-BdhZ_DI4ZdL4yv1zexpTv8DogBBfxwCLcBGAs/s1600/1.JPG)
(https://4.bp.blogspot.com/-mn5G3VOXZn4/W-Vu6xvd7MI/AAAAAAABklY/fPMGA7zRCRUQE67rdMnSdU08ES8totM5wCLcBGAs/s1600/2.JPG)
(https://2.bp.blogspot.com/-k_-H1HMyPHI/W-Vu7IzYS8I/AAAAAAABklc/DFF1J1XA_tQIc884vf-MoR20mK2CVEfnACLcBGAs/s1600/3.JPG)
Podul peste Peta
(https://2.bp.blogspot.com/-ivYVfk2zkuw/W-q3SzF_ghI/AAAAAAABksU/of7fc5tlkdUlm6Kn_TaX-rIxL_bwFZQWwCLcBGAs/s1600/IMG_6629.JPG)
(https://4.bp.blogspot.com/-r4aZWKJTpfI/W-q3S82edVI/AAAAAAABksY/NbsNWeD-bNACkgsNA4NEVn45hD4YHArWwCLcBGAs/s1600/IMG_6656.JPG)
Stie cineva la ce firma au fost construite elementele de la podul Centenarului?
Quote from: marinul on September 03, 2018, 10:35:41 PM
Vad ca isi mentin termenu de 1 decembrie, saptamana viitoare aduc grinda
http://www.oradea.ro/stiri-oradea/saptamana-viitoare-incepe-montarea-structurii-metalice-a-podului-centenarului
in postarea de mai sus sunt poze cu hala de unde au fost produse elementele, poate o recunoaste cineva
pun cateva poze de vineri 16.11 ,intre timp pe podul respectiv s-a asternut asfaltul e aproape finalizat. se va inaugura in 29.11.
(https://i.imgur.com/bb1TExh.jpg)
(https://i.imgur.com/IOPeyAa.jpg)
Nu imi dau seama daca iluminatul public va fi montat pe acei stalpi inalti
@aschiutza
Nu știu să îți spun firma, dar au fost construite la Pitești.
Lucrările la Podul Centenarului, noul pod construit peste Crișul Repede între strada Plevnei și strada Szigligeti Ede se află pe ultima sută de metri.
Începând din această seară, 28 noiembrie, se deschide circulația pietonală pe Podul Centenarului, urmând ca de la începutul săptămânii viitoare să se deschidă și circulația rutieră. Comisia de circulație din cadrul Primăriei Oradea a aprobat modificările de circulație pe arterele adiacente noului pod, acestea urmând să intre în vigoare de săptămâna viitoare. Astfel, pe arterele de pe malul drept al Crișului se va circula după cum urmează:
- Strada Academiei se va transforma în stradă cu dublu sens, prin desființarea locurilor de parcare pe ambele sensuri.
- Strada Moscovei, între strada Academiei și strada Ady Endre se va transforma în stradă cu dublu sens.
- Strada Roman Ciorogariu, între strada Academiei și strada Nicolae Iorga va deveni stradă cu dublu sens.
- Strada Nicolae Iorga devine stradă cu dublu sens.
- Strada Ady Endre, între Roman Ciorogariu și Szigligeti Ede se transformă în stradă cu sens unic și se va circula dinspre Roman Ciorogariu înspre Szigligeti Ede.
- Strada Dunărea, între strada Cometei și strada Mihai Eminescu devine stradă cu dublu sens.
În ceea ce privește circulația pe arterele de pe malul stâng al Crișului:
- Strada Principatelor Unite, de la Podul Centenarului până la strada Constructorilor se transformă în stradă cu dublu sens
- La intersecția străzii Constructorilor cu Principatelor Unite se va amenaja un sens giratoriu marcat pe carosabil.
- Pe strada Plevnei se va schimba sensul de circulație și se va circula dinspre Podul Centenarului înspre strada Tudor Vladimirescu, cu prioritate față de strada Simion Ștefan.
Lucrările la Podul Centenarului au început anul acesta, la sfârșitul lunii ianuarie. Construcția podului este realizată de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) - SC Procons Group SRL - SC Electro Excel Green Consulting SRL - SC Aquacons SRL. Prețul contractului este de 11.343.150,89 lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni. Lungimea totală a podului este de 79,61 metri iar lățimea de 18 metri.
(https://1.bp.blogspot.com/-km4fk-lMGo4/W_6x9BhQRDI/AAAAAAABlHI/mlNbDvl_kdQFE6Fh2VS6sNkvvxgQo2BawCLcBGAs/s1600/DSC06048.JPG)
Începând de vineri, 30 noiembrie 2018, se deschide circulația rutieră și pietonală (trotuarul dinspre Universitate) pe noul pod peste pârâul Peța, între Calea Armatei și strada Universității. Astăzi s-a turnat stratul final de asfalt pe pod, în cursul zilei de mâine se vor realiza marcajele, iar ultimele amenajări la podul vor continua săptămâna viitoare. Tot începând de vineri, 30 noiembrie vor fi reluate și traseele OTL pe pod.
Noul pod are o lungime de 19,25 m și o deschidere de 18,59 m, lățimea carosabilului fiind proiectată la 2x3,50 m iar cea a trotuarelor la 2x2,40 m, care va include și câte o pistă de biciclete cu o lățime de 1 m.
Ordinul de începere la partea de construcție a noului pod în locul celui vechi, care a fost demolat, s-a dat în data de 17 septembrie. Demolarea vechiului pod a fost necesară întrucât nu mai prezenta siguranţă în desfăşurarea traficului, fiind construit în anul 1940.
Construcția podului este realizată de asocierea de firme SC Drumuri Bihor SA (lider) - SC Proexco SRL - SC Trameco SA - SC General Standard Antreprenor General SRL. Prețul contractului este de 1.045.317,14 lei, fără TVA, durata de execuţie fiind de 4 luni.
(https://2.bp.blogspot.com/-PVdXqmbZwnI/W_6y0oN2BuI/AAAAAAABlHQ/qITC-SL6GqsFtuvBVNnG42lU65fcFCRrQCLcBGAs/s1600/IMG_6643.JPG)
cum a banuit Ionut, arata bine noaptea
https://www.youtube.com/watch?v=hxK3Ei4aRaM
Superb !
Foarte frumos! :cheers:
Sper sa il si intretina corespunzator (inclusiv curatat)
arata superb, daaar trebuie sa fiu putin carcotas :D :)) Era de preferat ca stalpii sa fie negri precum in proiectul initial si 2 as fi ales totusi pavaj pentru zona pietonala in loc de asfalt :P
Deci se pare ca maine inaugureaza noul pod.
Corina Creţu consideră că regiunea Ardealului este ,,campioană în atragerea banilor europeni", lucru care se datorează spiritului antreprenorial. ,,Vă asigur de tot sprijinul meu până în ultima zi a mandatului european pentru că avem nevoie disperată de proiecte noi pentru a nu pierde aceşti bani care sunt alocaţi României. Luni voi fi la Oradea, avem un proiect de moderrnizare a oraşului, vom inaugura podul peste Criş în valoare de 5 milioane de euro.", a mai spus Corina Creţu.
Mediafax (https://www.mediafax.ro/politic/corina-cretu-nu-avem-voie-sa-iesim-de-pe-acest-drum-european-indiferent-de-greutati-ardealul-campion-la-atragerea-banilor-europeni-17739740)
In paralel cu aceasta lucrare, s-a efectuat una similara, un Pod peste Peta, langa Universitatea Oradea cu o lungime de 20m.
poze aici (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/1560581774045140?__xts__%5B0%5D=68.ARBcnYvtncI0ktimFqXsozslioqoFiBdduRxVft5G78cr53_2gfJTwHCOdLd3cHBXvc99sVgG2-fO4fLY-SDSMWcfuHi-wkrRVr4JrPcgJ9PpyPSJ_ZI_1q-YOts7dacCvzklof9JhPrXrV7lehW0SNgZIR32Fxm8nsNHy0vt7jO3ztG2iqZ1XFb-_5wepjFmN23LI8RZwri3rhdf-5cV2EcR7vgXgK91Mdp0HV8aDYoksLlU9UjepvUn1XkyPhIDA9KGKAkqS0akB7BC3CPdAD2aE4i1ao5ci9R2QDlaJ3S13xynA6VSxQNfr8RgS6VhnW4gzcK9u0sRDjd3JEvBtZomm7CnUcgTcef6uhL1OZFOdtfig&__tn__=-RH-R):
A vazut cineva pista de biciclete de pe noul pod?
^ Este acum in direct pe Digi24, se deschide podul. E prezenta la inaugurare Corina Cretu.
arata super.Am fost in weekend pe acolo.Pacat ca nu am putut trece.
Va recomand si aquapark-ul Nymphea,pe langa zona centrala si activitățile de acolo.
O poza si un video de astazi la deschiderea Podului Centenarului
(https://i.imgur.com/BPEzzke.jpg)
https://www.facebook.com/PrimariaOradea/videos/1956950487944503/
avem si un video facut in avanpremiera :))
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-13-15/taran-de-centenar-victoras-micula-a-inaugurat-cu-masina-podul-centenarului-din-oradea-desi-inca-e-inchis-145654.html (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-13-15/taran-de-centenar-victoras-micula-a-inaugurat-cu-masina-podul-centenarului-din-oradea-desi-inca-e-inchis-145654.html)
https://www.ebihoreanul.ro/modules/imagegallery/files/video-1543603712.mp4 (https://www.ebihoreanul.ro/modules/imagegallery/files/video-1543603712.mp4)
A fost semnat contractul de finantare pentru proiectul pasajelor subterane din Centrul Civic. In acest articol puteti vedea si o simulare 3D: https://jurnalulbucurestiului.ro/bihon-ro-au-semnat/
https://www.facebook.com/malanmircea/videos/662275864170315/
O randare a viitoarelor pasaje. S-a semnat și contractul de finanțare.
Bolojan anunta un nou pasaj subteran in Oradea, pe sub centura si calea ferata, in zona strazilor Mestesugarilor si Cazaban. [De asemenea e posibil sa se realizeze si o centura a Santandreiului.] Constructia ar urma sa inceapa in 2020.
Sursa: https://www.facebook.com/PrimariaOradea/videos/2116734358409263/UzpfSTI1Nzk4OTAwMDk3MTA5NzoxNTc3OTcyNzk1NjM5Mzcx/
rimăria Oradea anunță că a fost semnat contractul privind serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții ,,Soluție inovativă pentru creare undă verde pentru tramvai Pod Dacia - B-dul Magheru Oradea".
Proiectul vizează realizarea unui pasaj subteran pe sub B-dul Magheru care va face legătura între Aleea Ștrandului și Parcul Traian și extinderea Podului Dacia la 6 benzi.
Prin această soluție inovativă va crește frecvența de circulație a tramvaielor și va scădea timpul de parcurs al acestora, prin crearea unei benzi unice pentru tramvai.
Firma câștigătoarea este asocierea formată din S.C Freyrom S.A (lider de asociere), S.C Prodcons Group S.R.L (asociat), S.C Integrated Road Solutions S.R.L (asociat) și S.C Electro Excel Green Consulting S.R.L (asociat), aceeași care a realizat și Podul Centenarului.
Valoarea estimată a contractului a fost de 18. 500.000 lei fără TVA, iar valoarea contractului încheiat cu firma câștigătoare este de 14.511.433 lei fără TVA, aproximativ 3.100.000 de euro.
Sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Obiectivul Specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
Termenul pentru proiectare și obținerea autorizațiilor de construcție este de 3 luni.
Astăzi s-a dat ordinul de începere pentru elaborarea proiectului privind autorizarea executării lucrărilor împreună cu avizele necesare, care are ca termen 2 luni, după care se va trece la elaborarea proiectului tehnic de execuție cu termen de elaborare 1 lună. Urmează apoi partea de execuție, durata de realizare a lucrării fiind de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
"În jurul datei de 1 mai 2019 vor începe efectiv lucrările la soluția inovativă, lucrări care vor dura aproximativ 12 luni. Acest proiect va ajuta la descongestionarea traficului în zona bulevardului Magheru prin eliminarea conflictului de trafic în acea intersecție și va crea o bandă dedicată pentru mijlocul de transport în comun", a spus viceprimarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă de ieri.
Ce repede s-au miscat, prima data cand s-a auzit de planul primariei a fost in martie anul trecut
Quote from: marinul on March 09, 2018, 07:41:06 AM
^
(https://i.imgur.com/vYX6xuu.jpg)
(https://i.imgur.com/3YVh4ik.jpg)
sursa: http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-20-48/podul-dacia-se-largeste-pe-sub-bulevardul-magheru-va-fi-construit-un-pasaj-subteran-140188.html
Din alta tara :) Ce e nou: cuvantul "incep".
Oraș modernizat cu fonduri europene. Primăria anunță construirea unui pasaj subteran cu șase benzi - VIDEO
Oradea se tranformă, pentru cel puţin 3 ani, într-un mare şantier. Lucrările încep din centrul oraşului, unde toată circulaţia rutieră va fi dusă în subteran. Primăria anunţă că are proiecte de 150 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor, dar şi pentru cumpărarea de autobuze hibrid.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/oras-modernizat-cu-fonduri-europene-primaria-anunta-construirea-unui-pasaj-subteran-cu-sase-benzi-1107330
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/s-au-turnat-cei-92-de-piloti-care-vor-sustine-viaductul-drumului-rapid-de-la-iesirea-din-oradea-spre-biharia-foto-video-148493.html
S-au turnat cei 92 de piloţi care vor susţine viaductul drumului rapid de la ieșirea din Oradea spre Biharia
Încep lucrările la pasajul de sub bulevardul Magheru
Viceprimarul Florin Birta a anunțat în cadrul conferinței de presă de luni, 15 iulie, că săptămâna trecută, în cadrul ședinței Comisiei de monumente, aceasta a avizat lucrările pentru obiectivul de investiții ,,Soluție inovativă pentru creare undă verde pentru tramvai Pod Dacia - B-dul Magheru Oradea".
,,Am obținut în acest moment autorizația de construcție pentru pasaj, a fost depus proiectul tehnic de către firma care a câștigat licitația, urmează ca în cel mai scurt timp proiectul tehnic să fie finalizat, să fie verificat de către verificator și înaintat către inspecția în construcții. Estimarea noastră este că în jurul datei de 1 august vom începe lucrările la acest pasaj", a declarat viceprimarul.
Proiectul vizează realizarea unui pasaj pe sub B-dul Magheru, care va face legătura între Aleea Ștrandului și Parcul Traian, precum și extinderea Podului Dacia la 6 benzi.
Prin această soluție inovativă va crește frecvența de circulație a tramvaielor și va scădea timpul de parcurs al acestora, prin crearea unei benzi unice pentru tramvai.
Firma câștigătoare este asocierea formată din S.C Freyrom S.A (lider de asociere), S.C Prodcons Group S.R.L (asociat), S.C Integrated Road Solutions S.R.L (asociat) și S.C Electro Excel Green Consulting S.R.L (asociat), care a realizat și Podul Centenarului.
Valoarea estimată a contractului a fost de 18.500.000 lei fără TVA, iar valoarea contractului încheiat cu firma câștigătoare este de 14.511.433 lei fără TVA, aproximativ 3.100.000 de euro.
Sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Obiectivul Specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
,,În funcție de cum va decide constructorul, vom avea restricții de circulație în zonă. Însă încercăm ca atunci când vom începe efectiv lucrările la pasaj, lucrări care vor dura aproximativ 12 luni, circulația mașinilor să nu fie oprită, vom încerca să nu blocăm accesul auto în zonă, chiar dacă circulația va fi mai îngreunată. Cel mai sigur vom opri circulația tramvaielor pe o perioadă de 60 de zile, dar OTL va asigura în acea perioada transportul călătorilor în acea zonă", a spus viceprimarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă.
(https://i.imgur.com/X2AcIQK.jpg)
(https://i.imgur.com/cJP80lX.jpg)
(https://i.imgur.com/htknlTB.jpg)
(https://i.imgur.com/AXfIt1V.jpg)
(https://i.imgur.com/A7jlVUS.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
oradea.ro (http://oradea.ro/stiri-oradea/incep-lucrarile-la-pasajul-de-sub-bulevardul-magheru)
S-a semnat contractul de proiectare pentru realizarea coridorului de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu
Primăria Oradea a semnat contractul de proiectare pentru lucrarea ,,Elaborare proiect autorizație construire, elaborare proiect tehnic și detalii de execuție, asistență achiziție execuție lucrări, asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții: LOT 1 - CORIDOR DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ ÎN PIAȚA EMANUIL GOJDU DIN ORADEA - ETAPA I și LOT 2 - CORIDOR DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ ÎN PIAȚA EMANUIL GOJDU DIN ORADEA - ETAPA II" , Cod unic: 4230487/2019/5."
Valoarea estimată a achiziției a fost de 2.281.120,53 lei fără TVA, - 1.705.923,76 lei fără TVA pentru lotul 1, respectiv 575.196,77 lei fără TVA pentru lotul 2. În cadrul licitației organizate au participat pentru lotul 1:
1. Asocierea formată din EGIS ROMANIA SA - lider de asociere și EGIS INTERNATIONAL SAS - asociat, respectiv
2. Asocierea formată din IP&CORATZA INGINERIE.RO SRL - lider de asociere și IP INGEGNERIA SRL și SGAI SRL - S TUDIO DI GEOLOGIA APPLICATA E INGEGNERIA DI E.FORLANI & C - asociați
Pentru lotul II:
1. Asocierea formată din EGIS ROMANIA SA - lider de asociere și EGIS INTERNATIONAL SAS - asociat
2. Asocierea formată din IP&CORATZA INGINERIE.RO SRL - lider de asociere și IP INGEGNERIA SRL și SGAI SRL - S TUDIO DI GEOLOGIA APPLICATA E INGEGNERIA DI E.FORLANI & C - asociați.
Criteriul de atribuire aplicat a fost cel mai bun raport calitate-preț, iar în urma evaluării ofertelor câștigătoare pentru ambele loturi este asocierea formată din EGIS ROMANIA SA - lider de asociere și EGIS INTERNATIONAL SAS - asociat, cu o valoare de 1.422.442,80 lei pentru lotul I și 531.129,08 lei pentru lotul II.
Contractul semnat de către Primăria Oradea prevede pentru ambele loturi întocmirea proiectului tehnic de execuție, a proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construire, asistență în procedura de atribuire pentru contractul de lucrări, întocmirea listelor de cantități și estimare de cost, descrierea proiectului.
Durata contractului este pentru lotul I 6 luni, iar pentru lotul II 4 luni.
"După finalizarea lucrărilor de proiectare se va demara procedura de licitație, în așa fel încât în primăvara anului viitor să putem începe lucările propriu-zise la această investiție", a spus primarul Ilie Bolojan.
Implementarea acestui proiect va rezolva deficiențele de trafic care afectează semnificativ transportul public, Piața Emanuil Gojdu fiind punctul de întâlnire a peste 80% dintre traseele de tramvai și autobuz din municipiul Oradea și promovează transportul nemotorizat.
Prin implementarea proiectului se vizează reorganizarea traficului în zona Pieței E. Gojdu și a Parcului 1 Decembrie, prin separarea fluxului de circulație rutieră de cea pietonală și liniile de tramvai prin construirea de drumuri cu benzi dedicate transportului public de călători și prin redirecționarea în subteran a altor fluxuri de circulație rutieră existente. Se va asigura în acest fel separarea acestui tip de circulație de liniile de tramvai pe întreaga lungime a acestora în zona proiectului, prin subtraversare (drumuri cu bandă dedicată pentru autobuze) sau prin treceri la nivel cu liniile de tramvai și se va reamenaja infrastructura rutieră la care se intervine în acest scop prin bretele și benzi de încadrare.
oradea.ro (http://oradea.ro/stiri-oradea/s-a-semnat-contractul-de-proiectare-pentru-realizarea-coridorului-de-mobilitate-urbana-durabila-in-pia-539-a-emanuil-gojdu)
Poate a mai fost pus, gasiti aici (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/videos/546969162541694/?v=546969162541694) un video cu poriectul
Un pasaj subteran va asigura accesul la drumul de legătură spre Autostrada Transilvania
(https://i.imgur.com/8xrxP9n.png)
Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de luni, 28 octombrie, soluția de trafic constând într-un pasaj subteran, care va asigura accesul la drumul de legătură spre viitoarea Autostradă Transilvania.
Pasajul va porni de pe str. Meșteșugarilor către șoseaua de centură și va subtraversa str. Densusianu și calea ferată Oradea-Arad. Totodată, acest pasaj va face legătura și cu noul drum spre Sîntandrei.
Drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania va avea 19 km și va fi realizat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Primarul Ilie Bolojan a explicat cum s-a ajuns la varianta finală aleasă pentru soluția de trafic: "În această perioadă am definitivat soluția de trafic care va asigura accesul la drumul de legătură spre Autostradă Transilvania. Aveam trei variante de legătură în zona străzii Densusianu: prima pe lângă Crișul Repede, cu o subtraversare cât mai aproape de Podul Densusianu, soluție care a fost abandonată pentru că ar fi trebuit intrat în zona Crișului și nu am fi avut o ieșire bună înspre oraș, a doua variantă era pe str. Cazaban unde este girația mare, dar întrucât un pasaj subteran acolo ar fi afectat toate benzile de pe Cazaban, s-a optat pentru a treia variantă, respectiv pentru realizarea unui pasaj subteran de pe str. Meșteșugarilor pe sub Densusianu, pe sub linia de cale ferată ieșind înspre Sântandrei și legându-se cu drumul nou de legătură care a fost realizat acolo. În acest fel, atunci când se va veni de pe autostradă și se va intra în Oradea, va exista o coborâre suplimentară în zona respectivă, astfel încât se va putea intra în Ioșia - Calea Aradului - B-dul Decebal până pe Tudor Vladimirescu, foarte rapid, în 5 minute."
Realizarea acestui pasaj a fost încredințată deja unei companii de proiectare din Cluj Napoca.
Pasajul subteran va avea o lățime de cca 10 m dintr-o parte în alta, din care carosabilul reprezintă cca. 7,80 m, iar cele două trotuare de 1,10 m fiecare. În ceea ce privește înălțimea pasajului, aceasta va fi de cel puțin 5 m, tocmai pentru a putea prelua și traficul greu. Dintre cele patru benzi ale străzii Meșteșugarilor, cele din mijloc vor fi afectate pentru rampele pasajului iar cele laterale pentru accesul din și spre centură. Realizarea acestui pasaj nu presupune exproprieri.
Pista de biciclete va rămâne pe traseul vechi înspre Criș
Cu privire la stadiul proiectului, primarul Ilie Bolojan a precizat: "Cel mai probabil va mai dura două luni obținerea avizelor de la Compania de Drumuri și de la CFR, dar sperăm că cel mai târziu la 1 martie 2020 vom putea să aprobăm acest proiect, urmând ca lucrările să înceapă în anul 2021, în paralel cu lucrarea la drumul de legătură Oradea - Autostrada Transilvania".
(https://i.imgur.com/QYkr8X7.png)
Oradea.ro (http://www.oradea.ro/stiri-oradea/un-pasaj-subteran-va-asigura-accesul-la-drumul-de-legatura-spre-autostrada-transilvania?fbclid=IwAR1b7wVJvW-iY7ihGmnfZph3sskji50bQdOxzYaAWZ-4tUyN68GnwL3vZjk)
Cateva poze facute de catre cei de la Bihon cu pasajul Magheru, nu am reusit sa dau copy/paste la text
(https://i.imgur.com/B3oHC3Y.jpg)
(https://i.imgur.com/4pkKnTV.jpg)
(https://i.imgur.com/azsmMOu.jpg)
(https://i.imgur.com/ubJaH5m.jpg)
(https://i.imgur.com/VpRxfdF.jpg)
(https://i.imgur.com/17pKRk3.jpg)
(https://i.imgur.com/gEVaiZy.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Bihon (https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/pasajul-magheru-10-piloti-forati-pe-zi-892409/)
^
70 de piloţi au fost foraţi, până miercuri, la pereţii tunelului Pasajului Magheru. Acesta este unicul şantier din Oradea care avansează vizibil, în ciuda temperaturilor de iarnă.
,,Sunt 70 de piloţi foraţi pe B-dul Magheru, în partea dinspre Aleea Ştrandului. Ritmul este de aproximativ 10 piloţi pe zi, în funcţie de condiţii", spune viceprimarul Florin Birta.
Lucrarea a cauzat şi neajunsuri în zonă, când spargerea unei conducte de canalizare a făcut ca pasajul Magheru să fie mai degrabă impacticabil pentru pietoni, din cauza mirosului insuportabil. Vicele spune că situaţia s-a remediat pe loc şi că avaria s-ar fi produs din cauza drejajelor neidentificate spre Pârâul Paris.
De cealaltă parte a bulevardului, în Parcul Traian, muncitorii angajaţi de companiile de utilităţi pregătesc terenul pentru mutarea forezelor şi pe această parte a tunelului subteran. Înainte de orice foraj, trebuie mutate toate reţelele din această zonă.
Piloţii se forează la o adâncime de 20 m de la nivelul solului şi vor constitui pereţii pasajului subteran. În cel mai jos punct al său, pasajul va avea adâncime de aproximativ şapte metri. Piloţii foraţi, în număr total de aproximativ 370, ar urma să devină pereţii şi sistemul de rezistenţă care să ţină malurile de pământ să nu se prăbuşească pe durata viitoarelor săpături.
Pun si eu cateva poze pe care le-am facut ieri, tot in aceiasi zona.
(https://i.imgur.com/tZ0HKYU.jpg)
(https://i.imgur.com/F6iNBXt.jpg)
(https://i.imgur.com/aaVHhAD.jpg)
(https://i.imgur.com/V7FwqGi.jpg)
(https://i.imgur.com/73XeRan.jpg)
Bolojan pe facebook
"Lucrările la pasajul subteran de pe Bdul Magheru încep să prindă contur. În ultimele luni ale anului trecut s-a lucrat la relocarea utilităților de pe amplasamentul pasajului şi nu s-a văzut decât deranjul. Anul acesta lucrările au continuat în forță cu forarea piloților din beton armat care formează pereții pasajului. De o săptămână au început excavaţiile, dinspre hotelul Continental, la rampa pasajului subteran. Ieri s-a turnat prima placă de beton a acestei rampe. În fiecare zi şantierul progresează, constructorii lucrând până seara târziu. Le mulțumesc constructorilor, colegilor de la Direcția Tehnică și dlui viceprimar Birta pentru ritmul susţinut al lucrărilor. Orădenilor ce așteaptă în traficul greoi și celor ce locuiesc în zonă, suportând zgomotul și deranjul generat de lucrări, le cer scuze pentru inconvenientele create. La începutul verii, când lucrările vor fi gata, sper să constatați că a meritat deranjul. Podul Dacia lărgit și reabilitat și pasajul vor asigura o circulaţie fluentă în toate direcţiile. După finalizarea lucrărilor, vom începe lucrările la cele două pasaje din Centrul Civic."
(https://i.imgur.com/OtvtQLt.jpg)
(https://i.imgur.com/O5gayx6.jpg)
(https://i.imgur.com/ZtoRqzN.jpg)
(https://i.imgur.com/DEhCqLO.jpg)
(https://i.imgur.com/t8EcAnY.jpg)
(https://i.imgur.com/YD3c7cC.jpg)
(https://i.imgur.com/yVULVcI.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
link (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/2229946683775309)
Lucrările la Pasajul Magheru și la reconfigurarea Podului Dacia avansează
Una dintre cele mai complexe lucrări care se desfășoară în acest moment în Oradea este lucrarea ,,Soluție inovativă pentru a crea undă verde pentru tramvai Pod Dacia - B-dul Magheru", lucrare care include realizarea Pasajului Magheru, dar și reorganizarea Podului Dacia la trei benzi de circulație și reabilitarea acestuia.
Scopul acestui proiect este acela de a fluidiza circulația în zonă, prin crearea celei de-a treia benzi, prin care se va facilita accesul spre Aleea Ștrandului, precum și dinspre Parcul Traian spre pod. O dată cu realizarea pasajului subteran, se va rezolva conflictul de trafic de pe bulevardul Magheru și se va crea undă verde pentru tramvai.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 17 septembrie 2019, termenul estimat pentru finalizarea lor fiind septembrie 2020. Valoarea contractului iniţial este de 14.511.433, 94 lei (fără TVA).
Lucrările sunt realizate de asocierea de firme formată din: SC Freyrom SA (lider de asociere), SC Procons Group SRL (asociat), SC Integrated Road Solutions SRL (asociat), SC Electro Excel Green Consulting SRL (asociat) și SC Abed Nego Com SRL (terț susținător).
În ceea ce privește stadiul fizic al lucrărilor, Podul Dacia este realizat în proporție de 60%, iar pasajul B-dul Magheru în proporție de 40%.
Lucrările la Pasajul B-dul Magheru, realizate în proporție de 40%
Pasajul B-dul Magheru se realizează pe sub B-dul Magheru, pe direcția străzilor Aleea Ștrandului și Parcul Traian. Rampa din Parcul Traian începe la limita dintre clădirile Poliției Județene și a Seminarului Greco-Catolic, cu 15 m înainte de intersecția cu str. Libertății. Rampa de pe Aleea Ștrandului începe cu 20 m înaintea accesului în parcarea Hotelului Forum Continental.
Pasajul subteran va avea două rampe de acces: cu lungimea de 102,27 m spre Parcul Traian și 88,35 m spre Aleea Ștrandului. Aceste rampe asigură tranziția de la suprafață la cota -4,33 m sub pasaj.
Lungimea pasajului care trece pe sub B-dul Magheru este de 34,04 m. Împreună cu rampele, lungimea totală a pasajului este de 224,65 m.
Până în prezent, la Pasajul Magheru s-au realizat următoarele lucrări: devieri de rețele în proporție de 85%, realizarea zidului de sprijin în lungime de 59 m dinspre Hotel Continental, piloți forați integral pe zona Aleea Ștrandului și parțial pe zona viitorului Pasaj Magheru, radierele pe tronsoanele din zona zidurilor de sprijin a rampei Aleea Ștrandului.
Acum se execută elevația zidurilor de sprijin la rampa Aleea Ștrandului și săpăturile pe tronsoanele din zona zidurilor de sprijin a rampei spre Parcul Traian.
Stadiul lucrărilor de lărgire și reabilitare a Podului Dacia este de 60%
La Podul Dacia se execută lărgirea de la 2 la 3 benzi de circulație pe sens, dar și lucrări de reabilitare, acestea din urmă constând în: consolidarea grinzilor principale, repararea zonelor cu betoane degradate, regruparea în zona trotuarelor a instalațiilor existente pe pod, prevederea de dispozitive antiseismice, refacerea integrală a căii pe pod și amenajarea liniilor de tramvai, reamenajarea racordurilor cu terasamentele, lucrări de completare cu anrocamente la pragul din aval.
Până în prezent au fost realizate următoarele lucrări: consolidare integrală cu lamele de carbon dedesuptul podului; consolidare parțială cu lamele de carbon deasupra podului; refacerea stratului suport consolă trotuare, Banda 1 aval și amonte Pod Dacia; hidroizolație trotuare și Banda 1 Pod Dacia; refacere grinzi parapet; dale de racordare trotuare pe capetele podului.
La ora actuală, lucrările la Podul Dacia sunt realizate într-un procent de 60%.
Acum se lucrează la montarea țevilor de termoficare în canalul tehnologic din trotuar și la finalizarea canalului tehnic pentru termoficare.
(https://i.imgur.com/cZ4T7oX.png)
(https://i.imgur.com/YKhWZrG.png)
(https://i.imgur.com/JU0d5tD.png)
(https://i.imgur.com/2TEhZCk.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
oradea.ro (http://oradea.ro/stiri-oradea/lucrarile-la-pasajul-magheru-si-la-reconfigurarea-podului-dacia-avanseaza)
Au sosit primele 28 de grinzi, din totalul de 51, care vor acoperi Pasajul subteran Magheru
Azi, 24 martie, au ajuns în teren cele 28 de grinzi, din totalul de 51, care vor acoperi pasajul subteran Magheru. Acestea sunt depozitate până la montare lângă localul Spoon.
Una dintre cele mai complexe lucrări care se desfășoară în acest moment în Oradea este ,,Soluția inovativă pentru a crea undă verde pentru tramvai pe Podul Dacia - B-dul Magheru", lucrare care include realizarea Pasajului Magheru, dar și reorganizarea Podului Dacia la trei benzi de circulație și reabilitarea acestuia.
Scopul acestui proiect este fluidizarea circulației în zonă, prin crearea celei de-a treia benzi, care va facilita accesul spre Aleea Ștrandului, precum și dinspre Parcul Traian spre pod. O dată cu realizarea pasajului subteran, se va rezolva conflictul de trafic de pe bulevardul Magheru și se va crea undă verde pentru tramvai.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 17 septembrie 2019, termenul estimat pentru finalizarea lor fiind septembrie 2020. Valoarea contractului iniţial este de 14.511.433, 94 lei (fără TVA).
Lucrările sunt realizate de asocierea de firme formată din: SC Freyrom SA (lider de asociere), SC Procons Group SRL (asociat), SC Integrated Road Solutions SRL (asociat), SC Electro Excel Green Consulting SRL (asociat) și SC Abed Nego Com SRL (terț susținător).
Stadiul lucrărilor la Pasajul Magheru a ajuns la 65%
La Pasajul Magheru, care în februarie era realizat în proporție de 40%, acum stadiul fizic a ajuns la 65%. Au fost realizate până acum următoarele lucrări: devieri de rețele - stadiu 95%; realizare zid sprijin zona Hotel Continental, L=59 m; piloți forați integral pe zona Aleea Ştrandului; elevația zidurilor de sprijin a rampei Aleea Ștrandului; radierele pe tronsoanele din zona zidurilor de sprijin a rampei Parcul Traian. Azi au fost aduse 28 de grinzi prefabricate din beton precomprimat de tip T întors, L=9,00 m și înălțimea de 0,42 m, care vor acoperi pasajul rutier subteran. În total vor fi 51 de grinzi.
Momentan se execută elevația zidurilor de sprijin la rampa din Parcul Traian, ultimii 38 de piloți din zonă și săpături lângă pasajul pietonal, pentru a permite refacerea hidroizolației acestuia.
Lucrările la Podul Dacia, la 70%
Dacă în februarie Podul Dacia era realizat în proporție de 60%, acum stadiul fizic este de 70%. Au fost realizate până acum următoarele lucrări: consolidare integrală cu lamele de carbon dedesubtul podului; consolidare parțială cu lamele de carbon deasupra podului; refacere strat suport consolă trotuare și Banda 1 aval + amonte Pod Dacia; hidroizolație trotuare și Banda 1 Pod Dacia; refacere grinzi parapet; montare dale de racordare trotuare pe capetele podului; echiparea canalelor tehnologice din zona trotuarelor și completarea la nivel cu beton ușor a canalelor tehnologice.
În prezent se execută decaparea asfaltului din zona șinelor de tramvai și montarea bordurilor.
(https://i.imgur.com/Vnhiu2t.jpg)
(https://i.imgur.com/ehJtsjW.jpg)
(https://i.imgur.com/TZtp5EN.jpg)
(https://i.imgur.com/P565S4t.jpg)
(https://i.imgur.com/0yw2uSu.jpg)
(https://i.imgur.com/elsOtrM.jpg)
(https://i.imgur.com/PvPzu8l.jpg)
(https://i.imgur.com/VRyLie5.jpg)
(https://i.imgur.com/J3FuqkU.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
oradea.ro (http://www.oradea.ro/stiri-oradea/azi-au-ajuns-in-teren-28-de-grinzi-din-totalul-de-51-care-vor-acoperi-pasajul-subteran-magheru?fbclid=IwAR1KuZZqNFwuTczpcYjaabs0Zcn62ds7Nk4c6wvR1qmgrbYNEOluH34MueU)
Azi a început montarea grinzilor care vor acoperi Pasajul Magheru. Din totalul de 51 de grinzi, au fost montate 16. Azi s-a încheiat şi forarea ultimilor 16 piloţi din cei 374. În ceea ce privește stadiul lucrărilor, s-a ajuns la un procent de realizare de 70%, stadiul fiind identic şi la lucrările de la Podul Dacia. Aici s-a finalizat decaparea asfaltului din zona șinelor de tramvai și s-au montat bordurile.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor este septembrie 2020, însă dacă nu apar probleme, vor fi gata mai repede. O dată cu realizarea pasajului subteran, se va rezolva conflictul de trafic de pe bulevardul Magheru și se va crea undă verde pentru tramvai.
(https://i.imgur.com/oNSwiAJ.jpg)
(https://i.imgur.com/l3zRfbe.jpg)
(https://i.imgur.com/qncg10E.jpg)
(https://i.imgur.com/8qRzw3Y.jpg)
Bolojan pe facebook (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/2355270874576222)
un video de pe canalul de youtube ...a celor de la bihoreanul.ro...
cu prima grinda de pe pasajul MAGHERU.. :o
https://www.youtube.com/watch?v=QXtpOQHhJK4 (https://www.youtube.com/watch?v=QXtpOQHhJK4)
https://www.youtube.com/watch?v=AHLheU3p1c8&t=32s&fbclid=IwAR3-YkyHe30PNYZg-2Y8ej1M6L_fp0BJz9DUTapkEYFNkJekpZauQ9NYbJQ
Au fost finalizate săpăturile la pasajul subteran din Bulevardul Magheru din Oradea
Săpăturile la pasajul subteran din Bulevardul Magheru din Oradea au fost finalizate sâmbătă după-amiază.
De acum doar construiesc...
Începând de săptămâna viitoare, construcţia pasajului subteran va intra în linie dreaptă. "Constructorii au spart partea superioară a canalului Pârâului Paris, ale cărui dimensiuni vor fi reduse cu 40% pentru ca maşinile să poată intra în gabaritul pasajului, iar săptămâna viitoare vor trece la turnarea radierului şi a pereţilor pe porţiunea dinspre Parcul Traian", a declarat viceprimarul Florin Birta.
Tunelul care varsă apă în Crișul Repede avea o înălțime de 3 metri și se intersecta cu calea de rulare pe care mașinile vor trece prin pasaj.
Tot începând de luni, constructorii vor înlocui o reţea de termoficare mai veche, situată pe amplasamentul viitoarei benzi de ocolire a pasajului, pe sensul de mers dinspre Bulevardul Magheru spre Aleea Ştrandului, pentru a evita pe viitor intervenţiile în carosabil.
"Potrivit constructorului, în perioada 15 - 20 iunie vor fi montate deja toate grinzile deasupra tunelului, urmând ca acestea să se supra-betoneze, iar undeva la sfârşitul lunii pasajul să poată fi dat în folosinţă", a spus viceprimarul.
Lucrările de amenajare a pasajului subteran din Bulevardul Magheru şi de lărgire a carosabilului pasajului sunt realizate din fonduri europene, de o asociere de firme reprezentată de Freyrom SA, pentru suma de 14,5 milioane lei.
Termenul de predare a lucrării este luna septembrie 2020. Constructorii speră să finalizeze construcţia pasajului în luna iunie.
(https://i.imgur.com/LuVxX6Y.jpg)
(https://i.imgur.com/mZV9Jumh.jpg) (https://i.imgur.com/mZV9Jum.jpg)
(https://i.imgur.com/9unWJoSh.jpg) (https://i.imgur.com/9unWJoS.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Sursa (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/au-fost-finalizate-sapaturile-la-pasajul-subteran-din-bulevardul-magheru-din-oradea-156740.html)
Pasajul de mai sus este aproape de finalizare. La fel și lărgirea podului de peste Crișul Repede. Se lucrează la reamplasarea liniei de tramvai și la amenajarea viitoarelor benzi de circulație.
(https://i.imgur.com/F3cIWUc.jpg)
(https://i.imgur.com/GEFf34F.jpg)
(https://i.imgur.com/cpX7mif.jpg)
Poze via SSC (https://www.skyscrapercity.com/threads/oradea-construction-magheru-underground-passage-rehabilitation-dacia-bridge.2209332/page-5)
Complexul de subpasaje situat pe cealaltă parte a podului intră și el în linie dreaptă. E gândit în 2 etape pentru că sunt 5 zone în care traficul va coborî subteran.
QuotePentru etapa a II-a a proiectului, vineri, 24 iulie, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici – faza proiect tehnic de execuție, iar pentru etapa I este în curs de finalizare proiectul tehnic, urmând ca luna viitoare să fie supus aprobării și acesta în cadrul ședinței de Consiliu Local.
Faza 1 se poate vedea mai jos în video. Este subpasajul de la început, care va avea deasupra un sens giratoriu mai mic și încă unul mai mare în stânga. (până pe la sec 30).
https://youtu.be/OnyAtwST9xM
Mai multe detalii: https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/primii-pasi-pentru-pasajele-subterane-din-piata-cetate-si-centru-civic-2336485/
Pasajul Magheru și extinderea Podului Dacia sunt aproape finalizate. Azi s-a asfaltat pasajul și mai urmează rampele și benzile pentru accesul spre bulevard respectiv peste linia de tramvai care a fost schimbată.
Se va deschide până la sfârșitul lunii.
(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/lucrari-pasaj-Magheru-17082020_04.JPG)
(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/lucrari-pasaj-Magheru-17082020_07.JPG)
(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/lucrari-pasaj-Magheru-17082020_12.JPG)
(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/lucrari-pasaj-Magheru-17082020_14.JPG)
(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/lucrari-pasaj-Magheru-17082020_39.JPG)
Mai multe poze aici: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pasajul-magheru-din-oradea-va-fi-deschis-in-curand-circulatiei-vezi-cum-arata-158260.html
Apoi, municipalitatea a mai anunțat 2 noi subpasaje pe care intenționează să le construiască: unul în fața magazinului Crișul și altul în fața Gării de Nord.
QuoteConsiliul Local au aprobat vineri, cu unanimitate de voturi ca angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională să facă demersuri pentru pregătirea documentaţiilor.
"Există o axă prin care beneficiarii pot cere finanţări europene pentru acoperirea cheltuielilor cu documentaţiile proiectelor pe care urmează să le depună. Cum pentru fiecare domeniu, cum ar fi mobilitate urbană, regenerare urbană ori infrastructură turistică se poate depune câte o fişă de proiect, am ales aceste trei lucrări ca fiind mai importante", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DMPFI, Marius Moş.
Angajaţii DMPFI vor depune în perioada următoare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest fişele de proiect pentru obţinerea finanţărilor din care oraşul să poată acoperi studiile de fezabilitate şi alte documente necesare pentru obţinerea finanţării lucrărilor.
Suma totală de investit: 25 mil euro
QuoteInvestiţia, în valoare de 25 milioane euro, ar putea fi finanţată printr-un proiect european privind realizarea unui sistem de undă verde pentru tramvai prin amenajarea a două pasaje subterane în care să fie coborât traficul auto din intersecţia Bulevardului Magheru cu străzile Republicii şi Louis Pasteur precum şi din intersecţia străzilor Piaţa Bucureşti, Republicii şi Ştefan cel Mare.
Link: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primaria-oradea-vrea-inca-doua-pasaje-subterane-sub-bulevardul-magheru-si-piata-bucuresti-158247.html
Nu are cont pe forum...
Dar +1 pentru Bolojan!...
Pasajul e ok, dar nu intelg pt ce au facut trotuarele alea in pasaj, nu au nicii jumate de metru ? nu isi au rostul !
Ziceau la un moment dat că pentru a fi folosite la lucrări de întreținere. Dar nu îmi dau nici eu seama în ce ar putea consta asta în concret.
Pasajul subteran Magheru din Oradea, inaugurat în prezenţa ministrului Marcel Boloş (FOTO / VIDEO)
Pasajul subteran Magheru, construit cu scopul de a fluidiza circulaţia în zona intersecţiei Bulevardului Magheru cu străzile Aleea Ştrandului şi Parcul Traian, a fost inaugurat, vineri, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloş, dat fiind că lucrarea – care a cuprins şi lărgirea podului Dacia la trei benzi pe sens – a fost realizată cu ajutorul finanţărilor europene.
Video prin pasaj: https://www.facebook.com/watch/?v=620289111982904&extid=6sNzP6i6ffHbvawy
Articol:
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/pasajul-subteran-magheru-din-oradea-inaugurat-in-prezenta-ministrului-marcel-bolosfoto-video-158711.html
SE CAUTĂ EXECUTANT PENTRU REALIZAREA LUCRĂRILOR LA CORIDORUL DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ ÎN PIAȚA E. GOJDU
Ieri, 10 martie 2021, a fost publicat pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro anunțul de participare la licitația "Execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții "Coridor de mobilitate urbană durabilă în piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", cod SMIS 126216, Cod unic: 4230487/2021/17."
Data limită de depunere a ofertelor în SICAP este 19 aprilie 2021, ora 15:00.
Informații suplimentare pot fi obtinute accesând site-ul www.e-licitatie.ro - anunț de participare nr. CN 1029040
Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate - preț.
Valoarea estimată a lucrărilor este 91.368.147,55 lei fără TVA, iar durata contractului este de 24 de luni.
Acest proiect este unul dintre cele mai complicate proiecte din ultimii 20 de ani care se va derula în Oradea. Pasajul subteran din Piața Gojdu, dintre Catedrala Ortodoxă și Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea deasupra o piață pietonală, care va lega centrul orașului Oradea prin Parcul 1 Decembrie de Cetate.
Implementarea proiectului "Coridor de mobilitate urbană durabilă în piața Emanuil Gojdu din Oradea" va rezolva deficiențele de trafic care afectează semnificativ transportul public, Piața Emanuil Gojdu fiind punctul de întâlnire a peste 80% dintre traseele de tramvai și autobuz din municipiul Oradea și promovează transportul nemotorizat.
Prin implementarea proiectului se vizează reorganizarea traficului în zona Pieței E. Gojdu și a Parcului 1 Decembrie, prin separarea fluxului de circulație rutieră de cea pietonală și liniile de tramvai prin construirea de drumuri cu benzi dedicate transportului public de călători și prin redirecționarea în subteran a altor fluxuri de circulație rutieră existente. Se va asigura în acest fel separarea acestui tip de circulație de liniile de tramvai pe întreaga lungime a acestora în zona proiectului, prin subtraversare (drumuri cu bandă dedicată pentru autobuze) sau prin treceri la nivel cu liniile de tramvai și se va reamenaja infrastructura rutieră la care se intervine în acest scop prin bretele și benzi de încadrare.
Proiectul prevede astfel crearea unui coridor de mobilitate urbană durabilă din Piața Emanuil Gojdu - Vasile Alecsandri, printr-o abordare integrală bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Oradea.
oradea.ro (http://oradea.ro/stiri-oradea/se-cauta-executant-pentru-realizarea-lucrarilor-la-coridorul-de-mobilitate-urbana-durabila-in-pia-539-a-e-gojdu)
Reminder
https://www.youtube.com/watch?v=OnyAtwST9xM
Daca are cineva timp sa puna planurile de situatie/planse ii multumesc anticipat :)
Două noi pasaje subterane şi "undă verde" pentru tramvaie, în Oradea. Ce presupune proiectul de 25 de milioane de euro Quote
Primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat, joi, că municipalitatea şi-a propus modernizarea arterei Bulevardul Magheru (de la pasajul subteran) - Republicii (Gara Centrală), în două etape, care presupun o investiţie totală estimată la 25 milioane de euro.
Proiectul cuprinde realizarea a încă două pasaje subterane în Oradea, unul lângă centrul comercial Crişul, iar celălalt în Piaţa Bucureşti. La final, va fi creat un sistem de "undă verde" pentru tramvaie, astfel încât circulaţia acestora să nu fie încurcată de autoturisme, cum se întâmplă în prezent.
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/doua-noi-pasaje-subterane-si-unda-verde-pentru-tramvaie-in-oradea-ce-presupune-proiectul-de-25-de-milioane-de-euro-163994.html
A FOST DESEMNAT CÂȘTIGĂTORUL LICITAȚIEI PENTRU REALIZAREA PASAJULUI RUTIER SUBTERAN DIN DREPTUL PIEȚEI CETATE
La finalul săptămânii trecute a fost desemnat câștigătorul licitației pentru obiectivul de investiții ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II".
Acesta este asocierea formată din S.C FREYROM S.A - lider de asociere, S.C.PROCONS GROUP S.R.L - asociat 1, S.C METABET CF S.A - asociat 2, și SC LEKO CONSTRUCT S.R.L - asociat 3.
Valoarea estimată a proiectului este de 30.127.053, 37 lei fără TVA, iar oferta cu care a venit ofertantul este de 27.004.232,55 lei fără TVA.
,,Perioada de contestații este de 10 zile, respectiv până la sfârșitul acestei săptămâni, după care, dacă totul va decurge fără probleme, o să trecem la semnarea contractului. Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai repede, chiar înainte de sfârșitul acestei luni, având în vedere că proiectul există deja și autorizația este obținută", a declarat primarul Florin Birta.
Etapa a II-a a acestui proiect complex, care prevede şi realizarea a încă unui pasaj rutier subteran în dreptul Centrului Civic, urmează să fie realizată în zona intersecției dintre Bulevardul D. Cantemir și strada Sucevei. Aici vor fi realizate două girații, care vor fi traversate în subteran de un pasaj, ce ar urma să asigure benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relația D. Cantemir - Centrul Civic. În partea de la nivelul solului va exista o bandă dedicată liniei de tramvai. Prin realizarea celor două girații vor fi evitate astfel și o serie de puncte de conflict cu liniile de tramvai.
Proiectul prevede un pasaj subteran cu patru benzi de circulație, două pe fiecare sens. Lungimea zonei acoperite va fi de aproximativ 29 m.
Finanțarea se realizează prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, în cadrul proiectului integrat ,,Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu - Piața Cetate, Oradea".
(https://i.imgur.com/7cGVl0W.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
oradea.ro (http://oradea.ro/stiri-oradea/a-fost-desemnat-castigatorul-licita-539-iei-pentru-realizarea-pasajului-rutier-subteran-din-dreptul-pie-539-ei-cetate)
La Oradea mereu castiga firme consacrate ce fac treaba.
Au inceput lucrarile pentru Pasajul din Piata Cetate:
(https://i.postimg.cc/HsQ66bSv/download.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/4ypQFT1H/download-1.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/PfDyqmkf/download-2.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/s28Pj26Z/download-3.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/NFv1Xzws/download-4.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/NGR8tB15/download-5.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/4NNY0gwC/download-6.jpg) (https://postimages.org/)
(https://i.postimg.cc/y8DkVywv/download-7.jpg) (https://postimages.org/)
Au început lucrările la viitorul pasaj subteran de lângă Piaţa Cetate din Oradea! (FOTO / VIDEO)
Constructorii au finalizat relocarea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare din calea viitorului pasaj subteran de lângă Piaţa Cetate din Oradea şi au început lucrările efective de amenajare a acestuia.
Viceprimarul Marcel Dragoş a declarat pentru BIHOREANUL că lucrările la rampa dinspre Bulevardul Dimitrie Cantemir a viitorului pasaj au început cu consolidarea viitorului mal de pământ de pe cele două laturi ale tunelului.
"Acum bat palplanşele din tablă groasă vălurită (n.r. elemente de construcţie folosite la executarea unor pereţi care susţin săpăturile sau sprijină malurile înalte) care vor asigura accesul în condiţii de siguranţă la construcţie. Ulterior, după realizarea pereţilor, acestea vor fi îndepărtate", a declarat Marcel Dragoş.
Potrivit viceprimarului, în cursul zilei de joi constructorii au început săpătura pentru primul pilot forat dintre cei 86 care vor forma structura de rezistenţă a pereţilor viitorului tunel.
"În prezent se face săpătura pentru primul pilot forat. În săpătură se va monta armătura şi se va turna beton. Cei 86 de piloţi foraţi vor constitui zidul de sprijin. Deasupra piloţilor se va lega, într-o fază ulterioară, armătura şi se va turna planşeul viitorului pasaj", a explicat viceprimarul.
Potrivit estimărilor constructorilor, toți cei 86 de piloţi foraţi vor fi amplasaţi înainte de sfârşitul anului, în condiţiile în care ritmul de lucru este undeva la patru piloţi foraţi pe zi.
Amenajarea pasajului din zona Pieţei Cetate face parte din cea de-a doua etapă a proiectului privind coridorul de mobilitate Nufărul-Cantemir.
Lucrările vizează amenajarea în zona pieţei Cetate din Oradea a două giraţii traversate în subteran de un pasaj cu patru benzi (două pe fiecare sens de mers), care vor asigura inclusiv benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relaţia Bulevardul Cantemir - Centrul Civic.
Lungimea zonei acoperite a pasajului va fi de 29 metri.
Lucrările, cu termen de finalizare de 15 luni, au fost adjudecate în vară de o asociere de firme reprezentate de Freyrom, constructorul podului Centenarului, pentru circa 27 milioane lei fără TVA.
(https://i.imgur.com/s0a72lx.jpg)
(https://i.imgur.com/Qf72OfL.jpg)
(https://i.imgur.com/fR6gdXa.jpg)
(https://i.imgur.com/XJGzqJM.jpg)
(https://i.imgur.com/YIMXWvW.jpg)
(https://i.imgur.com/Wfk9suJ.jpg)
(https://i.imgur.com/fefwwZ9.jpg)
(https://i.imgur.com/dmjYgup.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
https://youtu.be/UqHx4mnNQf8
Bihoreanul (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/au-inceput-lucrarile-la-viitorul-pasaj-subteran-de-langa-piata-cetate-din-oradea-167537.html)
Azi s-a lansat licitatia
[CN1042175] - Executie lucrari pentru obiectivul de investitii: "Construire drumuri colectoare si pasaj pentru Centru de Transport Intermodal"Valoarea estimata: 49.450.726,67 RON
Durata: 20 de luni
Termen de depunere: 20.06.2022
QuoteObiectul 1 – Pasaj peste sensul giratoriu amplasat pe DN 1 la km 634+825, în lungime totală de 1043 m, care se suprapune cu traseul drumului național, începând la km 634+222 până la km 635+265 • Obiectul 2 – Drum colector în lungime totală de 2220 m, amplasat pe partea dreaptă a drumului național, paralel cu acesta, începând la km 634+825 până la km 637+025, unde se intersectează în girația proiectată a drumului de legatură Centura Oradea – Autostrada A3 Biharia-Borș • Obiectul 3 – Drum de acces la Centrul Intermodal, care începe din intersecția cu drumul colector proiectat, în dreptul drumului național la km 636+335 și are un traseu în lungime de 665 m, până la viitorul acces în Centrul de Transport Intermodal.
Solutia tehnica pentru supratraversarea giratoriului este pasaj pe 2 arce metalice cu lungime totala de 72 de metri.
,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II" denumirea proiectului, defapt e un singur pasaj in zona pietei cetatii
In videoclip apare si intersectia Emanuil Gojdu, contractul pentru etapa I fiind semnat recent
stirea din 24 iunie
S-A SEMNAT CONTRACTUL PENTRU CELE CINCI PASAJE DIN PIAȚA EMANUIL GOJDU
A fost semnat contractul pentru obiectivul de investiții ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I". Anunțul a fost făcut de către primarul Florn Birta care, alături de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vizitat șantierele altor două proiecte mari de infrastructură din Oradea.
,,S-a semnat contractul de execuție la Gojdu I, pentru cele 5 pasaje, din zona Centrul Civic - Catedrala Ortodoxă. Contractul a fost câștigat tot de o asociere de firme condusă de Freyrom, care se ocupă și de etapa II. În 2 săptămâni vor începe lucrările la partea de deviere rețele și devieri de circulație, așa cum este normal să se pregătească pentru începerea unui proiect.
Vom mai avea două pasaje: pasajul de la magazinul Crișul, respectiv pasajul de la Gară, care sunt în etapa de realizare a proiectării", a precizat primarul Florin Birta.
Lucrările la etapa I vor fi executate de asocierea formată din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcții Erbaşu S.A, Metabet CF S.A, Ritmoteh SRL, Procons Group, Viarom Construct și DAS Traffic System. Valoarea contractului este 84,956,804.76 lei fără TVA (17,1 mil. euro fără TVA).
"Proiectul este de mare complexitate, definește foarte bine și conturează în același timp ce înseamnă un coridor de mobilitate urbană la nivelul unei dezvoltări urbane, așa cum este cea din Oradea. Faptele ne dovedesc că suntem în fața unei comunități care are responsabilitatea dezvoltării și oportunitatea accesării fondurilor, pentru care prioritatea numărul 1 în vederea dezvoltării orașului sunt fondurile europene" a punctat Marcel Boloș.
În cadrul proiectului se vor construi 5 pasaje subterane, 12.117 metri pătrați de trotuar pietonal, 660 metri liniari de piste de biciclişti, 990 metri liniari de bandă dedicată transportului public, infrastructură rutieră modernizată, linii de tramvai modernizate, stații de transport create şi modernizate, se vor planta arbori și arbuști și se vor realiza rețele de irigații.
Obiectivul general al proiectului constă în reducerea emisiilor de carbon în municipiul Oradea prin crearea unui coridor de mobilitate urbană durabilă din Piața Emanuil Gojdu - Vasile Alecsandri, printr-o abordare integrată bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Oradea.
Gojdu II, stadiu de execuție 40%
În privința obiectivului ,,Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II", stadiul lucrărilor este 40%. În acest moment se lucrează la rampa dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir, fiind realizată săpătura aproape de cota finală. Au fost finalizați cei 86 de piloți forați aferenți pasajului rutier din Piața Cetate și au fost executate cele două banchete turnate deasupra piloților forați. Pe aceste banchete vor fi așezate grinzile pasajului rutier. Totodată, au fost executate lucrările pentru devierea rețelelor de utilități, urmând să fie realizată armătura rampei dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir.
Prin acest obiectiv de investiții se va face un pasaj rutier subteran în zona intersecției dintre bulevardul Dimitrie Cantemir și strada Evreilor Deportaţi. Aici vor fi realizate două girații la nivelul solului, care vor fi traversate în subteran de un pasaj pe relația D. Cantemir - Centrul Civic.
La nivelul solului va exista, în continuare, o bandă dedicată liniilor de tramvai. Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului de irigații, modernizarea zonei pietonale și a trotuarelor din aria proiectului, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști.
Acest pasaj rutier este situat pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Municipiul Oradea, axa pe direcția Nufărul - Cantemir - Centrul Civic - B-dul Magheru - str. Republicii - Gară - str. Ștefan cel Mare. Astfel, se urmărește obiectivul de fluidizarea traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței.
Se estimează finalizarea lucrărilor până la sfârşitul anului, valoarea proiectului fiind de 27,004,232.55 lei fără TVA (5,4 mil. euro fără TVA).
Ambele proiecte sunt implementate de către Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
oradea.ro (https://www.oradea.ro/stiri-oradea/s-a-semnat-contractul-pentru-celor-cinci-pasaje-din-pia-539-a-emanuil-gojdu)
si o animatie cu cele 2 proiecte, cred ca a mai fost pusa dar e buna de rimender
Incep lucrarile la pasajele din Piata Emanuil Gojdu
Construcţia pasajului peste Şoseaua Borşului are şanse mari să fie finanţată prin PNRR
Construcţia pasajului peste Şoseaua Borşului spre viitorul terminal intermodal orădean, precum şi a drumurilor colectoare care vor duce la acesta, are 90% şanse să fie finanţată prin PNRR.
20 de pasaje în toată ţara
QuoteConsiliul Local, întrunit miercuri în şedinţă extraordinară desfășurată online, a aprobat cu unanimitate de voturi încheierea unui parteneriat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru implementarea investiţiei în valoare de 50 milioane lei.
,,Sunt 20 de pasaje în toată ţara care se vor finanţa prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Când am aflat această informaţie, m-am dus la CNAIR şi am întrebat: Care sunt condiţiile? Mi s-a răspuns că principala condiţie este ca lucrările să fie finalizate până în 2026, deci proiectul trebuie să fie matur, iar cea de-a doua condiţie este ca pasajul să fie pe un drum naţional. Noi ne încadrăm în amândouă. Viitorul pasaj este în faza de licitaţie a execuției şi în primăvara anului viitor ar putea începe lucrările, iar el traversează DN1, în Oradea, la intrare în România", a explicat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/50-de-milioane-de-lei-constructia-pasajului-peste-soseaua-borsului-are-sanse-mari-sa-fie-finantata-prin-pnrr-173574.html
(https://www.ebihoreanul.ro/modules/news/files/2022_09_26_foreza.jpg)
Se lucrează cu patru foreze la pasajele din Piața Gojdu din Oradea
via (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/santierul-din-piata-gojdu-din-oradea-constructorul-a-pus-in-functiune-cea-de-a-patra-foreza-pentru-a-accelera-ritmul-de-realizare-a-celor-2000-de-piloti-forati-173943.html)
Am filmat ieri cu drona Piața Emanuil Gojdu
daca se intreaba cineva pe unde vin pasajele, am postat video-ul cu simularea 3d cu o pagina in urma
Pentru cine e interesat, o parte din santier se poate urmari live pe camera web de la digi amplasata in apropiere.
Camera Web Oradea (https://www.digi24.ro/camere-web/oradea)
A început montarea grinzilor la pasajul rutier din dreptul Pieței Cetate (https://oradea24.ro/2022/11/09/a-inceput-montarea-grinzilor-la-pasajul-rutier-din-dreptul-pietei-cetate/?fbclid=IwAR2q6Clhfok7Jk9Rp0Q5nm7n45dDstjDMbdqjUtPP6X-xvBagCmMG4pqsIc)
QuotePrimele 16 grinzi din cele 28 care vor fi montate la pasajul rutier din dreptul Pieței Cetate au fost livrate astăzi, astfel că a început montarea lor deasupra pasajului. Restul de 12 grinzi urmează să fie livrate săptămâna viitoare.
Cele 16 grinzi vor fi montate în această săptămână, iar restul în cursul săptămânii viitoare. Totodată, a început săparea rampei dinspre zona centrală, urmând să fie montate palplanșele.
Stadiul lucrărilor a ajuns la un procent de 60%.
Până acum, constructorul a turnat elevația (pereții) pasajului aferenți rampei dinspre Nufărul și din zona mediană a pasajului, au fost realizați piloții forați și a fost săpată rampa dinspre bulevardul Nufărul.
Totodată, a fost finalizat bazinul de retenție a apelor pluviale, bazin situat sub pasajul rutier și au fost realizate și lucrările pentru devierea rețelelor de utilități.
Continua lucrarile cu 4 foreze, parca saptamana trecuta am vazut 5
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05277086111111,21.93953525)
(https://i.imgur.com/9NAKHoMh.jpg) (https://i.imgur.com/9NAKHoM.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Lucrari la pasajele Piata Cetatii- Emanuil Gojdu si parcarea subterana
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05083022222222,21.938363694444444)
(https://i.imgur.com/4bas4boh.jpg) (https://i.imgur.com/4bas4bo.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05256119444444,21.937358972222224)
(https://i.imgur.com/d2yyRjrh.jpg) (https://i.imgur.com/d2yyRjr.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05335808333333,21.938005027777777)
(https://i.imgur.com/CDi5Sv7h.jpg) (https://i.imgur.com/CDi5Sv7.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.05206258333333,21.938653305555555)
(https://i.imgur.com/MhQe2Ivh.jpg) (https://i.imgur.com/MhQe2Iv.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.04755722222222,21.941547694444445)
(https://i.imgur.com/NqxKMWnh.jpg) (https://i.imgur.com/NqxKMWn.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.04810397222222,21.939281972222222)
(https://i.imgur.com/HRRB4wmh.jpg) (https://i.imgur.com/HRRB4wm.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Am stat vreo 10 zile in Oradea,se lucra și noaptea la pasaj.
Stadiu lucrari la pasajele Piata Cetatii- Emanuil Gojdu si parcarea subterana 05.04.23
un nou update al lucrarilor la pasajele Piata Cetatii- Emanuil Gojdu si parcarea subterana 06.05.23
Nu am mai postat de ceva timp pe aici
O filmare recenta cu cele 6 pasaje Piata Cetatii-Piata Emanuil Gojdu
Iar de anul viitor santierul se muta in alte intersectii din Oradea
Pasaj Decebal
Vineri , 10 Noiembrie 2023
SE AȘTEAPTĂ OFERTELE PENTRU REALIZAREA PASAJULUI SUBTERAN DE LA INTERSECȚIA DECEBAL CU TUDOR VLADIMIRESCU ȘI LĂRGIREA STRĂZII TUDOR VLADIMIRESCU LA PATRU BENZI
A demarat procedura de licitație pentru realizarea noului pasaj subteran prevăzut la intersecția străzilor Decebal cu Tudor Vladimirescu și lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi.
În acest sens, a fost publicat anunțul de participare cu privire la licitația deschisă având ca obiect ,,Elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor (PAC/DTAC), proiect tehnic pentru execuția lucrărilor (PT), asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada executării lucrărilor și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții: Pasaj subteran la intersecția dintre B-dul Decebal și strada Tudor Vladimirescu și lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la 4 benzi de circulație, Cod unic de înregistrare: 4230487/2023/52".
Data limită de depunere a ofertelor în SEAP este 15.12.2023, ora 15:00.
Valoarea estimată a achiziției este de 58.916.882,51 lei fără TVA.
Informaţii suplimentare cu privire la aceasta licitaţie se pot obţine accesând site-ul www.e-licitatie.ro, anunţ de participare nr. CN1061579 / 09.11.2023.
Soluția pentru fluidizarea și descongestionarea traficului din oraș constă în realizarea unor coridoare de mobilitate. Unul dintre acestea este ,,Coridor de mobilitate Tudor Vladimirescu - Meșteșugarilor", care presupune realizarea unui pasaj subteran la intersecția dintre B-dul Decebal și strada Tudor Vladimirescu, lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație, un pasaj subteran la intersecția străzilor Oneștilor și Tudor Vladimirescu, asigurarea a patru benzi de circulație pe strada Lăpușului, respectiv un pasaj suprateran pe strada Meșteșugarilor peste drumul de centură (strada Ovid Densuşeanu) și calea ferată.
Prin lărgirea străzii Tudor Vladimirescu la patru benzi de circulație și executarea pasajului denivelat la intersecția cu bulevardul Decebal, va fi descongestionat traficul în zonă și va fi sporită siguranța circulației rutiere.
Pasajul rutier va trece pe sub B-dul Decebal spre direcția Tudor Vladimirescu. În cadrul aceleași lucrări va fi rezolvată și traversarea pietonilor care vor trece prin pasajul subteran pietonal pe sub B-dul Decebal, prevăzut cu bretele de acces/ieșire.
oradea.ro (https://www.oradea.ro/stiri-oradea/se-asteapta-ofertele-pentru-realizarea-pasajului-subteran-de-la-intersec-539-ia-decebal-cu-tudor-vladimirescu-si-largirea-strazii-tudor-vladimirescu-la-patru-benzi)
mai sunt pe teava inca vreo 3 pasaje in oras si unul pe DN 1/Calea Borsului
Se misca bine Erbasu, abia astept sa-i vad si pe Suplac - Chiribis.
Astazi pe la ora 9:30 se lucra la pasajul de la Piata Cetate:
(https://i.imgur.com/YkeKFdW.jpg)
+bonus o poza de la pasajul din fata bisericii, daca tot eram prin zona :D
(https://i.imgur.com/jFg0cLs.jpg)
Quote(https://www.oradea.ro/fisiere/module_imagini2/46895/big/1.jpg)
Au început lucrările de forare a celor 36 de piloți care vor susține cele două culee ale viitorului pasaj realizat peste sensul giratoriu amplasat pe DN 1, mai exact pe Calea Borșului. Premergător acestora s-a făcut organizarea de șantier și a fost pregătit amplasamentul, iar în paralel se lucrează la devierea rețelelor de electricitate.
Asocierea formată din Freyrom SA, în calitate de lider și firmele Procons Group SRL și Construcții Erbașu SA - asociați, este cea care realizează proiectul ,,Construire drumuri colectoare și pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal din Oradea", din care face parte și obiectivul de investiții menționat.
,,Este un proiect de infrastructură foarte important care prevede un pasaj peste sensul giratoriu, în zona parcului industrial, amplasat pe DN1, care va asigura continuitatea traficului pe Calea Borșului", transmite primarul Florin Birta.
Sursa: oradea.ro (https://www.oradea.ro/stiri-oradea/se-foreaza-primii-pilo-539-i-la-pasajul-peste-sensul-giratoriu-de-pe-calea-borsului)
Ieri
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.08876388888889,21.871283333333334)
(https://i.imgur.com/KbwCdhGh.jpg) (https://i.imgur.com/KbwCdhG.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
ȘAPTE OFERTE DEPUSE PENTRU REALIZAREA PASAJULUI SUBTERAN DE LA INTERSECȚIA DECEBAL CU TUDOR VLADIMIRESCU ȘI LĂRGIREA STR. TUDOR VLADIMIRESCU LA PATRU BENZI
https://www.oradea.ro/stiri-oradea/sapte-oferte-depuse-pentru-realizarea-pasajului-subteran-de-la-intersec-539-ia-decebal-cu-tudor-vladimirescu-si-largirea-str-tudor-vladimirescu-la-patru-benzi
Cele șapte oferte au fost depuse de următoare firme și asocieri de firme, după cum urmează:
1. Antrepriza de Reparații și Lucrări SRL Cluj - ofertant unic, având ca subcontractanți pe: Valcris Ascensoare Comerț, Instarom SRL, Rel-Mont, Studio 82, SC Electro-Aparataj SRL, Costin și Vlad birou de proiectare SRL, Zeco Electronics and Import Export, SC Zublin România SRL, SC Someș-Top-Grup SRL, Abed Nego Com.
2. Asfamixt - ofertant unic, având ca subcontractanți pe Teratest Consult, Helion Security SRL, Flodor Transcom, Proexco SRL, Rel-Mont SRL, Abed Nego Com, Anta Construcții Structuri.
3. Asocierea formată din Constructii Bihor - lider de asociere, Drum Construct asociat 1 și Tarr Const - asociat 2, având ca subcontractanți pe Acom Distribuție, Abed Nego Com, Proexco SRL, SBR Soletanche Bachy Fundații.
4. Asocierea formată din Global Industrial - lider de asociere și Dimex-2000 Company - asociat, având ca subcontractanți pe SC Electro-Aparataj SRL, Studio 82, Electrogal Solutions SRL, Zeco Electronics and Import Export, SC Someș-Top-Grup SRL, Costin și Vlad birou de proiectare SRL, Dianova Instal, Ulidan SRL, Abed Nego Com.
5. Asocierea formată din Precon Transilvania SRL- lider de asociere și Selina SRL - asociat, având ca subcontractanți pe Ritmoteh SRL, Abed Nego Com, Schindler România SRL, SC Zublin România SRL, Proexco SRL, Distrigaz Vest Construcții, Wood Decor Company, Drum Astfalt și având ca terț susținător pe Drum Asfalt.
6. Asocierea formată din Madlev Cons - lider de asociere, Imperial Preconstruct SRL - asociat 1 și Superconstruct - asociat 2,având ca subcontractanți pe Abed Nego Com, Energotransconsult, SC Nestos SRL, GHP Intelligent Systems, Asplenium Construct SRL, Proexco SRL.
7. Asocierea formată din Freyrom - lider de asociere, Inginerie Drumuri și Poduri SRL - asociat 1, Integrated Road Solutions SRL - asociat 2 și Procons Group - asociat 3, având ca subcontractanți pe Zeco Electronics and Import Export, Cornel & Cornel Topoexim SRL, Crito Prod, Drumuri Orășenești SA, Arc Geostudies, SC Mecatron SRL, Redis, Elmas, Construcții Feroviare Mureș SA, Smart Mob Construct, Ritmoteh SRL, SC Aedilis Proiect SRL.
Au indreptat in sfarsit camera live din Oradea: https://www.webcamromania.ro/webcam-orase/webcam-oradea/. Putem sta ca pe podul de la Turda sa vedem cum se lucreaza :D.
Am profitat de vremea buna astazi si am iesit la o plimbare cu bicicleta pe la pasaje :D
(https://i.imgur.com/Qvmz0ZM.jpeg)
(https://i.imgur.com/IqGu4IH.jpeg)
(https://i.imgur.com/WM8mQPO.jpeg)
(https://i.imgur.com/JVrjoRl.jpeg)
(https://i.imgur.com/9bMuD3F.jpeg)
(https://i.imgur.com/6xJIIhJ.jpeg)
(https://i.imgur.com/sDAM0pw.jpeg)
(https://i.imgur.com/qPFHET9.jpeg)
(https://i.imgur.com/GEpexdA.jpeg)
+2 filmari scurte prin pasaje:
Conform Bihoreanul (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/este-oficial-primarul-florin-birta-a-anuntat-cand-se-deschid-pasajele-si-parcarea-din-centrul-civic-183389.html), pasajele se vor deschide in data de 31 decembrie.
vad ca nu ai fost singur pe acolo. a fost ziua portilor deschise :lol:
Multumim pentru imagini.
Dap, cam asa era + ca in prima filmare se aud niste ATV-uri (nu i-am prins pe camera) care au dat o tura prin tunel :D
Revenind la subiect: stie cineva daca acei piloni vor fi acoperiti cu ceva sau ii vor lasa asa descoperiti (desi nu cred)?
Iar la statia de bus unde inca se lucreaza: oare va fi gata deodata si el in 31 decembrie sau mai tarziu?
S-au deschis pasajele din Centrul Civic: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/s-a-deschis-circulatia-prin-pasajele-din-centrul-oradiei-primii-soferi-care-le-au-incercat-au-claxonat-ca-la-nunta-183558.html
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/inaugurare-in-larma-claxoanelor-si-motoarelor-turate-liber-prin-pasajele-subterane-din-centrul-civic-4486225/
(https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2023/12/4020320IMG20231231WA0005.jpg)
Nu credeam că o să vină ziua în care o să-l văd pe Lenghel pe PUM. :lol: :lol:
Da , în ultima zi din an au reușit să-l dea în trafic , deși mai au încă de lucru. Mai calmează traficul în zona pieței Cetate și a Catedralei Ortodocse!
Le urez și oamenilor de la firma Erbașu , un an nou fericit și cu speranță vie!
Salutare si La multi ani! Imi pare rau daca stric bucuria oradenilor, dar genul acestea de lucrari reprezinta totusi solutia pentru traficul din oras? Nu doar muti traficul in alte intersectii? Majoritatea oraselor din vest si-au schimbat viziunea prin a incerca sa scoata cat mai multe masini de pe sosele... Tot ce vad aici este o invitatie in a alege mereu masina ca mijloc de transport, dar inteleg ca suntem in continuare atasati de masini si nu gandim ca tramvaiul/autobuzele reprezinta o solutie.
La multi ani! Pai asa se castiga voturi cu infrastructura rutiera, nu cu piste de bicilete si banda de bus. Intr-adevar in Oradea se incurajeaza mersul cu masina, multe parcari construite in centru, acces facil din toate cartierele(mai putin la ore de varf), toate bune pana cand trebuie sa gasesti loc de parcare la domiciliu intre blocuri, atunci regreti ca ai masina sau ca stai la bloc si nu la casa.
Dar se fac investitii si in extinderea liniei de tramvai, daca retin bine minte Oradea este primul oras care a construit o noua linie de tramvai in Romania dupa revolutie. Mai apar si piste de biciclete doar ca par proiectate de oameni care nu s-au urcat niciodata pe bicicleta sau nu au vazut cum se fac in alte tari.
Revenind la proiect, probabil ultima filmare din drona. Am avut aviz de la turnu de control si MAPN pana in 31.12.23 si nu cred ca o sa mai cer altul. Ma bucur ca am fost martor la inca un proiect cap-coada.
Felicitari constructorilor! au finalizat constructia a 5 pasaje intr-un an si 4 luni!
Prima filmare cu Piata Emanuil Gojdu, organizarea santierului
nu stiu cum e la voi cu parcare "intre blocuri"
da din simpla observatie, la cluj e ca indiferent cate locuri ar fi ele se ocupa si nu vor fi destule. Fix ca in legea gazelor se extind in tot volumul disponibil.
Zic asta pt ca in vecini in ultimii ani foarte multi au cumparat o a doaua sau a treia masina per apartament si o lasa pe unde apuca.
Nu vad o solutie la problema pana cand legislatia nationala nu va descuraja proprietatea a mai multor masini per familie prin taxare. cat si taxare mai mare a locurilor publice de parcare.
De curios, in Oradea cum sunt reglementate parcarile dintre blocuri? obtinere, cost, etc..
In majoritatea zonelor de blocuri sunt locuri de domiciliu,un loc per apartament care iti este rezervat intre orele 16-07, taxa pe an incepe de la 140 ron dar poate ajunge si la 600-700 depinde cat esti dispus sa dai pe un loc când se licitează. Si da am observat același fenomen, cum se construiesc noi locuri de parcare, imediat sunt ocupate parcă apar mai multe mașini. In ultimii ani s-au demolat multe garaje si s-au făcut sute de locuri de parcare intre blocuri.
Mai sunt si zone foarte dense(nu se poate aloca un loc/apartament), unde parcarea e la liber,pe marile bulevarde mai sunt si locuri cu taxa pe timpul zilei iar blocurile noi sunt cu parcare privată.
buna asta cu rezervarea intre anumite ore si pret de 140 ron. la cluj e toata ziua la juma de pret.
deci bani mai putini la buget.
Legat de "apar mai multe masini" stict pe baza de observatie blocurile din jurul meu unde stiu din vedere pe toata lumea am observat asa:
-generatia 70+ multi oamni in varsta fara masina. in mod natural de la an la an in locul lor apar tineri cu cate o masina.
-generatia 50+ inca locuiesc cu copii, fara exceptie loganul familiei a ramas cadou la copilul major si a aparut masina in plus
-generatia 30+ job ok sotia isi cumpara masina mica de oras pt dus copilul la scoala.
Stiu sigur familii cu cate 3 masini. Nu vad alta solutie decat legislatie care sa descurajeze posesia de mai multe autovehicule / per familie. habar nu am daca "impozit progresiv pe masini" ar trece de CCR.
Pentru ca altdel doar sa amendezi pe toti aia care parcheaza ilegal pe strada e o loterie. poate 1 familie are 1 masina si nici un loc de parcare si alta are 3 din care 2 le tine nemiscate cu lunile.
O solutie ar fi (ca la Oradea): parcari cu plata in cartiere (Zona 2). Abonamentul costa 130-150 de lei pe luna daca nu ma insel.
Avand in vedere ca majoritatea din oras locuiesc in blocurile construite in perioada comunista care nu au parcare la subsol, iar ca si exemplu in zona mea, un bloc are aproximativ 50 de apartamente (de 1 camera fiecare) si in jurul meu mai sunt inca 3-4 blocuri asa + celelalte blocuri cu mai multe camere (adica familii), fizic ii imposibil sa creezi suficiente locuri de parcare in stadiul actual (adica fara sa darami blocuri ca sa faci o parcare etajata in locul ei).
Cea mai buna solutie ar fi un transportul in comun care poate sa dovedeasca ca ii mai rapid si mai ieftin vs masina. Un exemplu la care ma gandesc ar fi New York-ul (stiu ca compar mere vs. pere): acolo traficul ii infernal si ii mult mai rapid si mai ieftin sa mergi cu metroul.
Iar pe langa transport in comun ar fi pistele de biciclete, dar facute cu cap, sa fie mai multe in oras ca sa pot ajunge din punctul A in punctul B fara intreruperi ca sa fiu nevoit sa ma duc pe trotuar sau pe sosele periculoase pentru biciclisti (bd. Decebal de exemplu). In Oxnard (California) am intalnit piste de biciclete aproape peste tot unde exista si sosea pentru masini - inclusiv piste de biciclete "pe mijlocul drumului" pentru viraj la stanga in intersectii mari.
Deci da, ar fi bine ca Primaria sa investeasca mai mult si din acest punct de vedere.
Revenind la subiectul pasajului:
Stie cineva cine/cum se actualizeaza harta pe Google Maps? Si in general cam in cat timp se actualizeaza?
Problema e ca, in Romania, nu poti fara masina si nu se va putea multi ani de acum incolo. Ne apropiem de jumatate de secol trecuti de la Revolutie si lucrurile s-au inrautatit. Va mai trece probabil jumatate de secol sau poate chiar mai mult pana cand vom avea standarde comparabile cu ce exista azi in Vest in materie de transport public interurban. Plata parcarilor ar ajuta la finantarea altor parcari etajate sau la sol.
Quote from: ovidiu.caba on January 03, 2024, 11:01:52 PMProblema e ca, in Romania, nu poti fara masina si nu se va putea multi ani de acum incolo.
... daca esti taximetrist sau faci livarari.
In rest se poate foarte bine si fara masina, cel putin in orasele mari/garantez pentru Bucuresti. Eu dau pe an la Bolt, Uber si STB (si nu am abonament) cam cat dadeam pe RCA si impozit la masina. Pune benzina + service + reparatii + depreciere + loc de parcare (e 660 ron in B!) + parcari din centru la PMB sau la baieti + posibil o amenda ... si realizezi ca e masina pentru multi e un mod de a arata lux si opoluenta sau "ca toti au si nu se poate fara".
Acum e corect ca multi si-au luat casa la 20 de km de oras, ca e mai ieftin si surpriza dupa ... chiar sunt 20 + 20 de km de mers. Nimeni nu s-ar fi asteptat la asta, drept urmare cum se poate fara masina? (si in cazurile astea chiar nu se poate).
Nu zic ca se poate aplica la toti metoda mea de transport, dar e clar ca se poate si fara masina pentru 30% din proprietari ... fara eforturi prea mari. Dar schimbarea e grea si nu prea se face, de asta pare greu fara masina.
Si apropo de "fara masina nu se poate" - STB are +17% la numarul de abonamente pe anul trecut si, dupa multe achizitii, are o flota care arata bine.
Eu cred că soluția optimă este o combinație între STB/Metrou (sau OTL) și mașină proprie, în funcție de nevoile fiecăruia. Eu încerc să folosesc cât mai mult alternativa la mașina proprie, inclusiv Uber/Bolt. Nu am stresul (și costul) parcării și la bani nu simt că ies cu mult mai rău într-o zi obișnuită.
Quote from: CapitanulPtk on January 01, 2024, 04:21:48 PMSalutare si La multi ani! Imi pare rau daca stric bucuria oradenilor, dar genul acestea de lucrari reprezinta totusi solutia pentru traficul din oras? Nu doar muti traficul in alte intersectii? Majoritatea oraselor din vest si-au schimbat viziunea prin a incerca sa scoata cat mai multe masini de pe sosele... Tot ce vad aici este o invitatie in a alege mereu masina ca mijloc de transport, dar inteleg ca suntem in continuare atasati de masini si nu gandim ca tramvaiul/autobuzele reprezinta o solutie.
Totuși, Oradea a investit masiv și în a scoate traficul din oraș (centura), a extins linia de tramvai și are în plan alte extinderi. Mi se pare că, atâta timp cât ai un echilibru între soluții, îți poți permite și o astfel de investiție. Până la urmă e făcută să încurajeze o axă de deplasare (cartier Nufărul - Gara Centrală - prioritizat fiind chiar tramvaiul pe această rută), dar pe o parte din restul de axe nu rezolvă problema ci doar mută conflictele de trafic. Exceptând axa respectivă, nu ai de ce să iei mașina mai ușor, după inaugararea pasajelor, dacă nu o luai oricum înainte.
@voicul , ai dreptate: se poate trai in Romania fara masina. Si plusez: se poate trai si fara masina, si fara Bolt, si fara STB. Se poate trai in mijlocul padurii/naturii, in satele izolate de lume, si sa stai acolo toata viata. Dar ca daca citesti mai atent comentariul meu explicam si de ce nu se poate trai in Romania fara masina: din cauza transportului interurban de foarte slaba calitate.
Zic ca plusezi degeaba.
Dupa cum am zis: cine a ales sa stati interurban? Sau ce e interurban asa cool de ai nevoie de masina sa mergi pe acolo des?
Ca toti de la pasajul Basarab:
- Booosss! E zgomot mare de cand cu pasajul!
Da s-a mutat cineva inainte sau dupa ce l-au facut? Nu prea cred. Atunci sufera zgomotul (daca nu faci nimic pentru binele tau).
Si evident reversul - stai la tara ... cine are liniste si gradina (nu ciment) in fata ferestrei?
Mai mult tocmai la tara ai nevoie de masina, nu in oras.
Mai e un aspect: e si vina primarului cu transportul in comun(a). In B, e cam bine asigurat si chiar si pe langa B. E si transport noaptea (pierdere totala de bani si blat probabil la 99.5% - dar este din 30 in 30 de minute).
Mai dau un exemplu: multi de la Oradea s-au mutat in Ungaria ca e mai ieftin cu taxele, dar surpriza nu se asteptau sa stea zilnic in vama si se mai si plang ca e trafic prin oras.
Serios?
Dar plusez eu: pentru ca timpul meu costa, acesta trebuie remunerat. Drept urmare fa o donatie la API (as zice un minim de vreo 500 de lei - e foarte probabil sa ii recuperezi pe toti si sa iesi pe profit, dar nu o sa judec - zic ca orice ajutor e bun) si eu o sa ii invata pe cei care "nu pot fara masina" (ca o sa scriu pentru toti) cum sa isi reduca pana la 80% din drumurile cu masina SI (deci nu doar ca o sa faca economii la carburant si timp) DAR foarte probabil o sa castige bani ca nu dau bani pe drumuri aiurea cu masina si nu pierd timpul!
Ajutorul va fi util pentru cei care stau in orasele (mai) mari.
Imi trimite Ionut un PM ca s-a facut plata si ma apuc sa ajut.
Poate sa se bage oricine la treaba asta. Daca Ionut zice ca s-au facut niste donatii surpriza, eu ma apuc sa ajut.
Sau poate castig eu un ban definitiv ... si aia e.
Concluzia e simpla: se poate lejer fara masina, daca se vrea - cel putin in orasele mari, unde se sta si cel mai mult in trafic.
Daca vreti sa va plangeti ca stati in trafic ... nu cred ca traficul e problema ci plansul e boala.
"Concluzia e simpla: se poate lejer fara masina, daca se vrea - cel putin in orasele mari" - pai eu vorbesc de Romania, nu de urban; daca locuiesti in oras tot ai treaba interurban suficient de des incat viata fara masina sa fie un calvar; sau nu ai? si vorbesc la general, vorbesc despre cei 90% dintre romani care mai au parinti si bunici in alt oras, care au copii de dus la gradinita, cei care fac sport si nu se pot intoarce transpirati cu mijloacele de transport in comun acasa samd.
In fine, e clar ca nu ajungem nicaieri [eu vorbesc despre nevoia de masina din pricina nevoii de calatorie interurban, tu vorebesti de lipsa de nevoie intraruban (cu care sunt de acord oricum si nu e ceea ce discut eu aici)], asa ca agree to disagree.
Intradevar la interurban si ma refer aici la peste 50 de km, o masina nu ar strica, dar nu e necesara.
Eu am mers cu autocarul de mai multe ori pana in Bulgaria - si inchiriate si publice.
Deci interurban ajuta o masina (care poate sa fie si inchiriata).
In rest la sali ... eu stiu ca au dusuri si nu faci mai mult sport daca alegi sala de la 10km distanta de casa ta, .vs cea dintr-o arie de 500 de m (deci sa mergi pe jos - adica sa faci si mai mult sport).
Copii ... DA e comod sa ii duci cu masina, dar eu imi aduc aminte ca toti de varsta mea au mers pe jos (bine cu parintii/bunicii). Inca nu am murit, mai ales ca mergeam la gradinita/scolile de langa casa ... nu la cele din alte orase.
Si cu frecatul aiurea pana pe VP sa zicem (interurban deci): mie personal mi s-a acrit de ea si nici nu am fost de multe ori. Decat sa merg la mare la noi ma duc in Tenerife ca e mai ieftin.
Tot ce e in raza de cam 300 de km am vazut si tot razvazut. Ce sa mai vad?
Deci dupa mine - pur vederea mea personala: multi se freaca intre orase ca sa puna o poza pe FB si sa zica ca nu au stat acasa, nu ca au treaba. Deci fac actiunea de a sta in masina cam proportional cu cat stau in locul in care ajung ... care ... adica daca pentru asta iti iei masina :lol: Dar asta e vederea mea. Inteleg si pe cei care fac asta.
Oricum termin si eu aici. Sper sa fie constructiva si pentru altii discutia.
Cautand una am dat peste alta: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/si-au-dat-examenul-pasajele-de-sub-pietele-gojdu-si-cetate-muta-cozile-de-masini-pe-strazile-invecinate-183654.html
Cei din Oradea, cum e traficul dupa 2 saptamani de la deschidere?
Care mai e impresia?
Aici e filmat un drum de 4+km, care începe înainte de pasaje (practic ultimul semafor dinainte de pasaje) și duce până în capătul orașului, înspre Deva (practic parcurge 95% zona în care au fost lucrări în ultimii 3 ani pasaje + upgrade-ul bulevardului Cantemir-Nufărul). Iar distanța e parcursă în aproximativ 6 minute într-o zi lucrătoare, la ora 13:00. Uitându-mă la filmare, în afară de primul semafor dinainte de pasaje, mai prinde doar de 2 ori roșu, până la capătul orașului.
Înțeleg și din articol că, la orele de vârf (în special dimineața, în jurul orei 8) se blochează două străduțe, în special din cauza a două școli din zonă, după care lucrurile se normalizează.
@gsimon , la acest link gasesti un webcam care arata live situatia traficului prin pasaje:
https://www.digi24.ro/camere-web/oradea
Pe calea borșului au deviat circulația,se lucra azi deja în sensul giratoriu
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.08363055555556,21.881580555555555)
(https://i.imgur.com/NWE5l9yh.jpg) (https://i.imgur.com/NWE5l9y.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.08363055555556,21.881580555555555)
(https://i.imgur.com/55xqXAwh.jpg) (https://i.imgur.com/55xqXAw.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.08363055555556,21.881580555555555)
(https://i.imgur.com/KQtbjdth.jpg) (https://i.imgur.com/KQtbjdt.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Ca o completare la pozele de mai sus, o filmare din 23.01
Quote from: gsimon on January 14, 2024, 04:20:29 PMCautand una am dat peste alta: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/si-au-dat-examenul-pasajele-de-sub-pietele-gojdu-si-cetate-muta-cozile-de-masini-pe-strazile-invecinate-183654.html
Cei din Oradea, cum e traficul dupa 2 saptamani de la deschidere?
Care mai e impresia?
Eu ce am observat ii ca pe Calea Borsului (DN1/E60) nu mai ii deloc trafic la intrare in oras de cand s-au deschis pasajele din centru, si nici pe bd. Dacia la intersectia cu str. Carpati nu vad sa mai fie asa trafic. Eu zic ca totusi se simte diferenta de cand s-au deschis pasajele.
Update azi
Au început montajul armăturilor pentru elevații
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.08878333333334,21.871269444444444)
(https://i.imgur.com/D27nCRkh.jpg) (https://i.imgur.com/D27nCRk.jpg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.08826666666667,21.876675)
(https://i.imgur.com/J7Kui9mh.jpg) (https://i.imgur.com/J7Kui9m.jpg)
Update Primaria Oradea. Pasaj Calea Borșului
QuoteA început montarea tablierului pasajului intermodal de pe Calea Borșului. Totodată, culeea 1 și culeea 2 au fost finalizate. De asemenea, au început lucrările la rampa 2 a pasajului.
Lucrările la pasajul intermodal de pe Calea Borșului au început în noiembrie 2023 și sunt realizate într-un procent de 20%, termenul de execuție fiind 20 de luni.
Pasajul suprateran este realizat peste sensul giratoriu amplasat pe DN 1 la km 624 + 825, având o lungime totală de 1.043 metri.
👉 Detalii: https://oradea.ro/stiri/se-monteaza-tablierul-pasajului-intermodal-de-pe-calea-borsului/
(https://i.imgur.com/GUNizrg.jpeg)
(https://i.imgur.com/yo5lHeD.jpeg)
(https://i.imgur.com/dmXjphU.jpeg)
(https://i.imgur.com/M7G6NQ9.jpeg)
(https://i.imgur.com/OS9xYNm.jpeg)
(https://i.imgur.com/cDjlmEe.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Ce repede se misca santierul asta. O sa sun ca un postac pe Facebook, dar de ce in Bihor se poate? In timp ce alte pasaje stau cu anii.
mie mai mult ca pasajul in sine imi place gandirea de viitor din Bihor. "Terminam DEx-ul facem si un pasaj" pentru a descongestiona un viitor punct de pain de trafic, existand "pericolul" sa se genereze mult trafic datorita noului nod al DEx-ului
nu asteapta sa termine DEx-ul si apoi sa faca sf, PT, licitatii etc ca in alte partii. nu sunt cel mai mare fan al acestui stil ,sa facem sa facem repede ca pierdem o finantarea ("...cough Alesd cough..."), ca pot iesi si lucruri mai putin ideale (gen la dex am dex-DN-dex sau ba acostament asfaltat ba pietris ba deloc pe traseu), dar macar reusesc sa dezvolte zona intr-un ritm foarte fain si rapid
E mai putin fier decat la fantasmagoria de la Eroii Revolutiei.
I a facut Baluță si pe astia! :lol:
Doar evidentiam utilul si neplacutul.
Am uitat sa postez aici
Am filmat săptămâna trecută șantierul, inclusiv drumul colector care va ajunge in nodul cu DEx16
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.087538333333335,21.877066666666668)
(https://i.imgur.com/1UGB8QOh.jpeg) (https://i.imgur.com/1UGB8QO.jpeg)
(GPS) (https://forum.peundemerg.ro/(GPS))
(https://i.imgur.com/P1YDN6Oh.jpeg) (https://i.imgur.com/P1YDN6O.jpeg)
(GPS) (https://forum.peundemerg.ro/(GPS))
(https://i.imgur.com/O2Z5ll2h.jpeg) (https://i.imgur.com/O2Z5ll2.jpeg)
(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=47.088100000000004,21.87816)
(https://i.imgur.com/CkcIp6qh.jpeg) (https://i.imgur.com/CkcIp6q.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Ilie Bolojan pe Facebook (https://www.facebook.com/ilie.bolojan/posts/998737194944321)
QuoteREȚEAUA DE PASAJE PIETONALE , AVIZATE
Rețeaua de pasaje pietonale ce va subtraversa centura Oradea a ajuns în faza de organizare a licitației pentru selectarea firmelor constructoare.
Cele 4 pasaje vor asigura traversarea de către pietoni și bicicliști a centurii Oradea în condiții sigure.
După ce Consiliul tehnico-economic al Ministerului Transporturilor a avizat documentația tehnică a proiectelor, până la sfârșitul acestei luni se va emite ordinul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și vom demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor ce vor realiza aceste pasaje. În prezent, experții desemnați realizează auditul de siguranță rutieră al proiectelor tehnice.
Până în luna septembrie vom avea câștigătorii desemnați și vom putea începe lucrările. Până în vara anului viitor toate pasajele pietonale vor fi gata.
Proiectele sunt rezultatul parteneriatului dintre CNAIR, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Lucrările sunt gestionate de Consiliul Județean Bihor și sunt finanțate din fonduri europene, prin PNRR.
De anul viitor, traversarea centurii Oradea în zonele Calea Sântandrei, zona Arena Oradea, zona Apateului și zona Nufărul se va face în condiții sigure.
Mulțumesc proiectanților și echipelor tehnice din Consiliul Județean Bihor și CNAIR pentru stadiul în care au ajuns proiectele.
Alăturat aveți 2 imagini cu pasajul ce va lega zona Arenei Oradea și zona Leroy Merlin. Într-o imagine este o secțiune cu pasajul subteran.
De la
@marinul (probabil a uitat sa posteze aici)
N-am uitat, am lăsat sa se adune. Săptămâna trecută a fost săptămâna pasajelor :D
Pregătiri pentru începerea lucrărilor la viitorul pasaj Decebal
Si cum arata Piața Cetății - Emanuil Gojdu după finalizare
arata foarte bine. Traficul rutier mutat in subteran.... spatii verzi si pietonale la nivelul solului.
Primaria Oradea pe Facebook (https://www.facebook.com/PrimariaOradea/posts/889036819921410)
QuoteLucrările la pasajul suprateran de-a lungul Căii Borșului, în zona Parcului Industrial I, au avansat considerabil, structura acestuia fiind deja finalizată. În prezent, constructorii lucrează la realizarea rampelor de la cele două capete ale pasajului.
Lucrările urmează să fie finalizate înaintea termenului contractual de anul viitor. În condițiile în care nu vor apărea întârzieri în execuție, cauzate de motive obiective, mașinile vor putea circula pe pasaj începând deja cu luna septembrie a acestui an.
+ niste poze in postare.
Pasaj Decebal 07.08.2024
Surprinzător că se lucra și la ora 23. Sunt curios cum se aude noaptea foreza in blocul de lângă :D
Stiu eu, ca am stat langa o zona unde se fora un acces cand se facea metroul in Dr Taberii :D .
Cu alte cuvinte, "copii, asa au aparut vampirii!". :lol:
De la
Kreative Wheels RO:
Update- Pasaj Rutier Borșului-18.09.2024
Tot de la
Kreative Wheels RO:
Pasajele din Oradea-Piața Gojdu-Piața Cetate-01.10.2024Faine panourile alea cu locurile libere din parcarile orasului...
Posibil sa fi fost pus, ca e de vreo 7 zile:
ORADEA | constructie Pasaj Intermodal Calea Borsului | 08.10.2024 (actualizare)
De la Kreative Weels RO , Pasajul Decebal-Vladimirescu 23.10.2024
Finalizarea lucrărilor și darea în folosință a pasajului de pe Calea Borșului din Oradea (https://oradea.ro/stiri/finalizarea-lucrarilor-si-darea-in-folosinta-a-pasajului-de-pe-calea-borsului-din-oradea/)
Se da in trafic maine, 26 octombrie, la ora 10. :)
Am filmat pasajul in ultima zi de santier. Defapt santier o sa mai fie in zona, drumul colector ramane pe anul viitor
Multumim de filmare!
S-a deschis (https://www.facebook.com/florinalinbirta/videos/801920048621075).
Inca o realizare marca Bihor!Felicitari si multumiri pentru filmare! :)
Pasajul Decebal 18.02.2025
@marinul despre ce este vorba, ce "urmator pasaj" urmeaza la intersectia onestiloor cu Tudor Vladimirescu? Tot subteran, care axa va fi ingropata?
In rest, ce sa spun - pe la inceput de noiembrie am fost ultima oara in zona, e incredibil cat de rapid merg lucrarile in Oradea (atunci inca se mai mutau utilitatile prin subteran). Nu pot sa zic insa ca imi place - e un proiect gandit in mod special pentru masini, cu bataie de joc la adresa pietonilor (bagati in subteran, printr-un pasaj prost gandit, cu curbe si abrupt) si chiar si a biciclistilor.
Tudor Vladimirescu subtraversează Oneștilor
Si mai urmează unul pe mestesugarilor peste centură+cf :)
Primaria a gandit un culoar cat mai direct centru- centură -drum expres
(https://i.imgur.com/F1tYQRp.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Sursa: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/consiliul-judetean-bihor-a-stabilit-cine-va-construi-pasajul-subteran-din-intersectia-tudor-vladimirescu-onestilor-in-oradea-189655.html
La asta ma gandeam si eu - in curand imi va fi mai usor sa traversez Oradea prin centru, nu pe centura. Venind dinspre Cluj si mergand spre Bors. Ceea ce e STUPID!!!
:lol:
Acum sa le explice cineva bucurestenilor sau clujenilor ce stupizi sunt oradenii, ca ei isi fac pasaj dupa pasaj, astfel incat din buricul orasului pana pe autostrada/expres vor face cei 5 km, fara nici macar un semafor sau stop, in doar 5, 6 minute. Curat stupid.
Nu, e mult mai bine si sanatos pentru soferi si pentru pietonii de pe marginea drumului, sa stea masinile in trafic o ora macar pana reusesc sa iasa din oras.
Apropo, ultimul pasaj de pe aceasta axa, cel de iesire din oraș, peste Centura si CF, e posibil sa intre in santier foarte curand, daca nu apar ceva contestatii azi (in mod oarecum ciudat face parte din DeX16).
Deși sunt fan al pasajelor cred ca în ceea ce privește aceste pasaje pasadia are dreptate.
Trebuie să fie luat în considerat dacă atragi sau nu trafic de tranzit. Important e să nu atragi trafic de tranzit prin mijlocul orașului ca nu faci nimica.
Odată ce va fi gata A3 partea de Bihor va fi mult mai mică problema, dar acuma s-ar putea să se umple mijlocul orașului de mașini mici. Va fi ca pe vremuri, dar fără semafoare :)
Eu consider pasajele subterane și supraterane perfecte pe inele orașelor pentru a evita conflictele de trafic dintre inel și raze (cu orientarea spre inel). Când faci raze mult prea eficiente spre centru orașului toate mașinile vor veni prin centrul orașului.
Nu atragi trafic de tranzit, dupa fiecare pasaj ai semafor sau trecere de pietoni si n-o sa poti sa mergi(chiar daca vrei) cu mai mult de 50 km/h.
deci sunt sau nu utile aceste pasaje? pana la urma nu e vina orasului ca nu e gata a3. se justifica sau nu? favorizeaza mersul pe jos / atrage pietoni?
Totusi cand ai o centura de 4 benzi, fara interesctii la nivel, pe care poti merge linistit cu suta la ora ca nu iti sare nici un pieton in fata, ar trebui sa fi de-a dreptul masochist sa te bagi prin centrul orasului, indiferent de cate pasaje sunt acolo.
Eu sper să aveți dreptate.
handrei - dar cand esti localnic si vrei sa ajungi in centru, poate ar trebui sa folosesti transportul public. Sau bicicleta. Sau picioarele. DAR NU MASINA. Iar daca folosesti masina, atunci chiar meriti sa stai blocat.
semnat - unul care cunoaste bine Oradea si a facut cateva zeci de kilemtri pe jos, prin ea, doar in ultimele 6 luni.
Cand merg la Oradea, la mama mea [zona Sala Sporturilor Antonio Alexe], venind de la Cluj, Waze ma baga mereu pe centura. Toate pasajele in constructie sau planificare nu-mi pot schimba ruta in sensul ca o ruta prin centrul orasului nu va fi [aproape] niciodata mai eficienta decat cea pe centura [drumul il fac mai ales in weekend]. Deci cel putin pe axa est-vest nu vad cum ar atrage trafic prin centru. Mai merita spus ca sunt planificate pasaje pe centura si la marginea orasului (minim 5, posibil mai multe), care vor imbunatati traficul pe centura/la margbinea orasului, pastrand centura o optiune superioara traficului din interiorul orasului.
Omiteți faptul că toate aceste pasaje, inclusiv cel care subtraversează bulevardul Decebal, fluidizează semnificativ și circulația tramvaielor, mai ales având în vedere că în aceste zone linia de tramvai și carosabilul se suprapun. Dacă nu mă înșel, acesta a fost și "pretextul" pentru care au putut fi realizate din fonduri europene.
Iar în ceea ce privește îngrijorarea legată de încurajarea traversării orașului de către călătorii aflați în tranzit, aș spune că acest lucru s-a produs deja odată cu reabilitarea și prelungirea străzilor Ecaterina Teodoroiu și Calea Bihorului, drum pe care atât administrația, cât și orădenii l-au etichetat impropriu drept drum expres.
o sa bag batul prin gard cu un alt pasaj :D
primele foraje, pasaj DN 1 peste giratoriul cu centura Osorhei
(https://i.imgur.com/PuM6yAS.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Daca tot bagi bățul, hai că sar tot eu să îl mușc din partea cealaltă.
(https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2024/10/Pasaj-Osorhei-1024x724.jpeg)
Pasajul dorit este unul in linie dreapta ce va ajuta traficul ce strabate Osorhei si merge spre Alesd. Ceea ce e gresit, pentru ca traficul care "trebuie ajutat / incurajat" prin oferirea unui traseu direct, fara intersectii si obstacole, este cel care vine dinspre centura Osorhei si merge spre Cluj. Altfel spus, acel traseu este cel care va fi populat de traficul greu si de masinile in tranzit si prin urmare pe acel traseu ar fi trebuit facut un pasaj.
Ajuta oricum , pentru ca se reduce numarul de masini ce vor folosi giratoriul. Depinde insa de cat de lunga for face breteaua de intrare in DN1
Ia vezi aici (imaginile street View din august 2022 (https://www.google.com/maps/@47.0365115,21.9962095,3a,45.7y,157.25h,87.63t/data=!3m8!1e1!3m6!1stnJYQGoSG73OKBE43_HXaw!2e0!5s20220801T000000!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D2.374927626616966%26panoid%3DtnJYQGoSG73OKBE43_HXaw%26yaw%3D157.25040129729092!7i16384!8i8192!5m1!1e1?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIyNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D)) care e coloana de tiruri. Si apoi muta aceste tiruri in acel giratoriu supratraversat de pasaj.
(https://i.imgur.com/kttgHo0.jpeg)
Tirurile vor sta blocate in giratoriu iar masinile mici vor fi directionate, inclusiv de Waze, pe pasaj prin Osorhei (asta de altfel se intampla si acum ocazional, atunci cand e blocat giratoriu dintre centura Oradea si cea Osorhei). Prin satul ala traficul de masini mici va fi la fel chiar daca vei fi construit centura si pasaj.
Da, cand se va muta traficul greu pe A3 si nu va mai strabate DN1, atunci va fi ok. Dar de fapt, pentru acel scenariu, pasajul deja devine inutil. O investitie proasta facuta pentru 10 ani.
Aș zice mai puțin odată cu loturile UMB și Erbasu deja se va împărți traficul în trafic spre Oradea și trafic cu altă destinație (va rămâne mult/destul trafic spre Oradea)
@pasadia De data asta te contrazic.
Doar o parte din traficul greu va disparea dupa deschiderea A3, pentru ca Oradea si parcurile industriale din zona atrag destul de mult trafic greu de asemenea.
Pasajul acela astfel pozitionat va elimina ultima interesctie la nivel de pe Centura Oradea, pe intervalul DN1 - DeX16
Cu alte cuvinte localnicii, fie din Osorhei, fie din cart. Tineretului, Velenta sau partile alea - vor putea folosi Centura Oradea fara dopuri in trafic (giratorii, etc).
La anumite ore din zi, si o spun din experienta personala pentru ca trec zilnic pe acolo, nivelul de trafic este foarte, foarte ridicat, si nu din cauza celor din afara, ci a localnicilor care merg la munca, scoala, etc.
Dupa terminarea autostrazii A3, cei care vin dinspre Cluj si folosesc centura Osorhei, adica cei ce vor folosi giratoriul de sub pasaj, vor fi ceva mai putini,
Restul traficului, adica cel local, care este destul de intens si acum, si va creste si in continuare - va merge peste pasaj.
Este o investitie care prioritizeaza pe cei locali, si nu mi se pare deloc gresit.
Are dreptate Pasadia. Pasajul a fost gândit când traficul prioritar era pe DN1. Acum relatia principală s-a mutat pe centura Oșorhei.
Pasajul Decebal 25.03.2025
si un articol mai lung din presa locala cu urmatoarele pasaje care intra in executie
nu cred ca vor incepe lucrarile la toate anul acesta
Blocaje pentru pasaje: Vin vremuri grele pentru orădeni, cu lucrări la 10 pasaje supraterane și subterane în oraș Două la intrarea în Gara Oradea, unul la intersecția Oneștilor - Vladimirescu, unul în strada Republicii, unul în Piața București, unul peste strada Matei Corvin, câte unul la ieșirea din Oradea spre Biharia și Oșorhei și două la ieșirea către Aeroport.
Anul acesta este programată să înceapă în Oradea construirea a 10 pasaje supraterane și subterane, pentru fluidizarea traficului auto. ,,Va trebui să ne organizăm foarte bine", avertizează viceprimarul Teofil Filimon.
Un pod prea îndepărtatConstruirea viitoarelor pasaje ce vor înlocui Podul Theodor Neș de lângă blocul ANL din bulevardul Ștefan cel Mare face parte din proiectul de modernizare și electrificare a liniei ferate dintre Cluj Napoca și granița cu Ungaria (2 miliarde euro). Finanțate prin PNRR, lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor.
În Oradea, constructorul WeBuild a început lărgirea podurilor feroviare de peste Calea Mareșal Averescu și străzile Matei Corvin și Codrilor, dezafectarea gării Velența, demontarea liniilor și pregătește lărgirea podului de peste strada Louis Pasteur.
Teofil Filimon, viceprimar Oradea,,Ne-am fi dorit ca lucrările la poduri să fie mai avansate pentru ca în vară drumul din strada Ecaterina Teodoroiu să fie funcțional", spune viceprimarul Teofil Filimon (foto). Drumul rapid, închis pentru reabilitare până la sfârșitul lunii martie, ar urma să preia din vară o parte din traficul de pe dealuri și din strada Republicii, unde vor începe lucrările la pasajele subterane de lângă magazinul Crișul și de la Gara CFR Oradea.
Tot de atunci, Podul Theodor Neș ar urma să fie demolat. ,,Constructorii au de amenajat un pasaj subteran cu patru benzi pentru mașini și unul suprateran pietonal și de intubat cursul unui pârâu", spune viceprimarul.
SNCFR, beneficiarul lucrărilor, analizează de câteva săptămâni soluția tehnică cu constructorul, dar nu a ajuns la o concluzie. ,,Lucrările ar fi trebui să înceapă deja, ca să nu se suprapună celor de la pasajele Primăriei", spune viceprimarul. Totuși, nu se știe când vor începe...
Pasaj după pasajLa rându-i, municipalitatea a programat pentru iunie deschiderea șantierelor pentru pasajele subterane din intersecția Republicii - Louis Pasteur și din Piața București (150 milioane lei), pentru a profita de traficul mai aerisit din timpul vacanței școlare.
,,Până atunci,
pasajul pe sub Bulevardul Decebal ar trebui să fie gata", spune Filimon. Săptămâna trecută constructorii amenajau interiorul pasajului și benzile de legătură cu bulevardul Decebal dinspre strada Oneștilor,
urmând să termine luna viitoare.Săpăturile pentru pasajele de la magazinul Crișul și de la gară se vor face cu suspendarea circulației tramvaielor timp de jumătate de an, pentru a înlocui rețelele subterane și liniile. ,,Constructorul va trebuie să ne ofere soluții pentru devierea traficului. Nu vrem să închidem circulația de tot", zice viceprimarul.
Ambele lucrări sunt în licitație. În luna mai ar putea fi anunțat câștigătorul și semnat contractul. Asta, dacă nu vor fi contestații...
Blocați în licitațiiMircea Mălan, președinte interimar al Consiliului Județean BihorCJ Bihor, care și-a asumat construirea pasajului subteran din intersecția Oneștilor - Tudor Vladimirescu (31,2 milioane lei), nu a reușit nici după o jumătate de an să semneze contractul de execuție, pentru că rezultatul licitației câștigate în octombrie de asocierea firmelor Global Industrial, CMI.RO și DP Proiect a fost contestat.
,,Odată ce vom avea rezultatul contestației, vom semna contractul și lucrările vor începe", spune președintele interimar Mircea Mălan (foto).
Tot anul acesta e programată să înceapă construirea pasajului peste strada Matei Corvin (41,9 milioane lei), parte a viitorului drum de legătură dintre comuna Paleu și strada Uzinelor.
CJ Bihor a depus la jumătatea lunii martie cererea de finanțare a proiectului prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2029 și pregătește licitarea execuției. ,,Vrem să începem lucrările în vară, dar nu ține de noi", recunoaște Mălan.
,,Vom încerca să ne corelăm"În schimb, cel târziu în toamnă CJ Bihor ar urma să deschidă șantiere la principalele intrări în Oradea dinspre Arad, Cluj și Satu Mare (155 milioane lei), licitația atrăgând 24 de oferte.
La ieșirea spre Arad, CJ Bihor va amenaja un pasaj pe sub intersecția giratorie cu șoseaua de centură, urmat apoi de unul peste girația din dreptul centrelor ERA Park și Oradea Shopping City.
Alte două pasaje supraterane ar urma să fie construite peste girațiile de la ieșirea din oraș către Biharia, în vecinătatea centrului comercial Remarkt, pe DN 19 Oradea - Satu Mare, și la ieșirea spre Oșorhei, în dreptul stației de carburanți OMV, pe DN 1 Oradea - Cluj.
,,Vom încerca să ne corelăm șantierele cu cele ale Primăriei, astfel încât deranjul provocat în oraș să fie cât mai redus", spune Mircea Mălan.
(https://i.imgur.com/6H5QlVo.jpeg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)UN BUGET DE INVESTIȚII
Mai mult ca Bucureștiul!
Conform proiectului de buget care urmează să fie adoptat săptămâna aceasta de Consiliul Local, Primăria estimează venituri și cheltuieli de 3,7 miliarde lei, echivalentul a 750 milioane euro. 54% din această sumă va fi alocată investițiilor (1,989 miliarde lei), diferența de 46% acoperind cheltuielile de funcționare (1,716 milioane lei).
primarul Florin Birta,,Oradea are circa 400 milioane euro pentru investiții, iar Bucureștiul doar 300 milioane euro, ceea ce este anormal", spune primarul Florin Birta (foto).
Sumele Oradiei sunt mari pentru că anul acesta se suprapun vârfurile programelor de finanțări europene, prin POR 2021-2027 și PNRR.
Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei are o listă de proiecte în valoare de circa 1 miliard de lei. Printre acestea se numără înlocuirea vechiului cazan de gaz din CET cu motoare termice (235 milioane lei), modernizarea Pieței Cetate (91,4 milioane lei), reabilitarea termică a clădirii Primăriei (39 milioane lei) și a 23 de blocuri (67,3 milioane lei).
În plus, din vară ar urma să intre în reabilitare 21 de școli, în vederea creșterii eficienței energetice a clădirilor. Cel mai probabil, din următorul an școlar în Oradea ar urma să fie reintrodus sistemul de învățământ în schimburi de dimineață și după-amiază, până la încheierea lucrărilor.
ebihoreanul.ro (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/blocaje-pentru-pasaje-vin-vremuri-grele-pentru-oradeni-cu-lucrari-la-10-pasaje-supraterane-si-subterane-in-oras-192798.html)
QuoteDouă la intrarea în Gara Oradea, unul la intersecția Oneștilor - Vladimirescu, unul în strada Republicii, unul în Piața București, unul peste strada Matei Corvin, câte unul la ieșirea din Oradea spre Biharia și Oșorhei și două la ieșirea către Aeroport.
O scurta mentiune, unul din cele zece este de fapt pietonal, restul sunt rutiere.
Fain articolul, dar au omis cateva pasaje. Prea multe, bata-le vina :)
Au uitat de pasajul de pe Centura Oradea peste viitoarea linia de tram-train Oradea-Baile Felix.
Au uitat si de pasajul Mestesugarilor, tot peste Centura Oradea, o strapungere dinspre DX16 spre oras.
Si au uitat sa mentioneze si alt pasaj care deja se afla in constructie la intrarea in Osorhei dinspre Cluj.
Iar acum stau si ma gandesc daca nu cumva am uitat si eu vreunul.. ;)
PS: Oh, da, mai sunt inca 4 pasaje pietonale sub Centura Oradea. Deci vreo 17 in total.
No comment!
Pe cand si la Cluj?
Raspunsul clasic a lui Boc: La Cluj e mai greu ca sunt dealuri
adevarul e ca si pasajul ala dintre Cluj Napoca si Floresti e intre dealuri, normal ca merg mai greu lucrarile acolo :lol:
Pasajul Oșorhei prinde contur 31.03.2025Kreative Wheels RO (https://www.youtube.com/@KreativeFotoVideo)