Un thread generic despre sectorul naval. Discutam aici tot ce tine de naval si NU are thread dedicat SAU sunt discutii complexe care tin de mai multe domenii navale/componente de infrastructura navala.
Extras din prezentarea oficiala OIT (Organism Intermediar Transport, parte din Ministerul Transporturilor) la SCS Transport (in cadrul CM POIM), ieri, 27.06.2018
Infrastructura navala
(https://i.imgur.com/pwLNDHR.png)
(https://i.imgur.com/TOoTtFr.png)
(https://i.imgur.com/a0b9XHJ.png)
(https://i.imgur.com/XRnP6QT.png)
(https://i.imgur.com/Flr8I0p.png)
(https://i.imgur.com/fVk5M7Z.png)
(https://i.imgur.com/yLjuoPT.png)
(https://i.imgur.com/e3BTSC7.png)
(https://i.imgur.com/puhwC8j.png)
(https://i.imgur.com/v58tLXp.png)
In cadrul bilantului activitatii pe 2018, guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Stepanov a promis ca ferry-boat-ul Orlivka - Isaccea isi va incepe activitatea in primavara 2019. A sustinut ca toate lucrarile pe partea ucrainiana sunt gata, dar mai sunt niste probleme pe partea romaneasca care vor fi complet eliminate in al doilea sfert al anului astfel incat ferry-ul va incepe in sfarsit sa functioneze.
Se asteapta ca punctul de frontiera sa fie deschis 24 din 24. Vor fi 2 operatori, unul roman si unul ucrainian. In aprilie 2018 s-a anuntat ca costul unei treceri pentru masina mica at putea fi intre 10-12 euro, iar pentru pasageri 1 euro. Pe partea ucrainiana constructia terminalului de ferry a inceput in toamna 2015. Administratia Regionala a concesionat 2 parcele de teren din raionul Reni catre firma OOO Orlovka Ferry Complex pentru 49 de ani. Distanta dintre cele doua maluri va fi de aproximativ 900 metri. Costul proiectului: 12 milioane euro.
(http://trassae95.com/images/182/big/182777-paromnuyu-perepravu-orlovka-isakcha-iz-odesskoj-oblasti-v-rumyniyu-vnovj-poobecshali-vot-vot-otkrytj-big.jpg)
(http://trassae95.com/images/182/big/182776-paromnuyu-perepravu-orlovka-isakcha-iz-odesskoj-oblasti-v-rumyniyu-vnovj-poobecshali-vot-vot-otkrytj-big.jpg)
sursa (http://trassae95.com/all/news/2019/01/16/paromnuyu-perepravu-orlovka-isakcha-iz-odesskoj-oblasti-v-rumyniyu-vnovj-poobecshali-vot-vot-otkrytj-50820.html)
Stadiul pregatirii proiectelor POIM din sectorul naval, prezentare ce va fi facuta la CM POIM 29-30.01.2019 de catre OIT (Organismul Intermediar Transport din subordinea Ministerului Transporturilor).
(https://i.imgur.com/CfptuTi.jpg)
(https://i.imgur.com/xiq6ItR.jpg)
(https://i.imgur.com/X33fOLM.jpg)
(https://i.imgur.com/9tbza9Q.jpg)
^^ Din știrea de aici (https://economics.unian.info/m/10451253-ukraine-to-launch-ferry-services-along-border-with-romania-xinhua.html) am găsit că linia de feribot Isaccea - Orlivka s-ar deschide prin vară. Noroc cu chinezii (agenții de știri) că se mai publică câte o știre.
QuoteKIEV, Feb. 18 (Xinhua) -- Ukraine will launch ferry services along the border with Romania to strengthen regional connectivity, local media reported on Monday.
The ferry services on the Danube River will be opened this summer at a new border crossing checkpoint linking Ukraine's Orlivka village and Romania's town of Isaccea, the Ukrainian Sea Ports Authority (USPA) was quoted as saying.
The opening of the ferry services will reduce the travel distance between Ukraine and Romania by 100 km and will allow crossing the border between the countries without traveling through the territory of Moldova, the USPA said.
Besides, the ferry services with a capacity of up to 1,000 trucks and 250 passenger cars per day will create a new transport junction in Eastern Europe, attract investment and create new jobs in the region, it said.
Stirea nu e chiar noua, a fost si pe Agerpres.
http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=50.2775
https://www.agerpres.ro/politica/2018/10/11/tulcea-ucraina-incheie-demersurile-de-operationalizare-a-punctului-de-trecere-a-dunarii-cu-bacul-orlovka-isaccea--191411
Aici aveti toata documentatia privitorare la punctul de trecere a frontierei Isaccea - Cartal/Orlovka:
http://navrombac.ro/licitatie-publica-isaccea/ (http://navrombac.ro/licitatie-publica-isaccea/)
Navrom Bac amenajeaza trecerea cu bacul de la Isaccea
Societatea Navrom Bac Galaţi a semnat cu firma Frigomatic SRL Tulcea contractul de execuţie pentru reabilitarea punctului de trecere cu bacul dintre localităţile Isaccea şi Orlovka (Ucraina), zonă în care urmează să se deschidă o linie de feribot între cele două ţări. Contractul are o valoare de 5,2 milioane lei fără TVA şi o durată de execuţie de şapte luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
Obiectivul de investiţii ,,Amenajarea punctului international de trecere a frontierei de stat româno–ucrainiene pentru pasageri şi marfă în regim de trecere bac între localităţile Isaccea (România) şi Orlovka (Ucraina)" a devenit posibil în urma Hotărârii de Guvern nr.184 din 2018 şi a acordului semnat de guvernele român şi ucrainean. Finanţarea lucrărilor va fi asigurată de Navrom Bac prin fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/economie/130422-navrom-bac-amenajeaza-trecerea-cu-bacul-de-la-isaccea)
SCS Transport si CM POIM, 17-18 iulie 2019, Timisoara
Prezentare oficiala Organismul Intermediar Transport (OIT)
Ghidul, schema de ajutor de stat, apeluri pentru proiectele din domeniul naval din Romania
(https://i.imgur.com/rnm4DMV.jpg)
(https://i.imgur.com/74zBtJx.jpg)
(https://i.imgur.com/heDaqsg.jpg)
(https://i.imgur.com/nCETeXM.jpg)
(https://i.imgur.com/NoAbKOe.jpg)
(https://i.imgur.com/HVtskqe.jpg)
(https://i.imgur.com/kGSGtq4.jpg)
(https://i.imgur.com/MMMIMIX.jpg)
SCS Transport si CM POIM, 17-18 iulie 2019, Timisoara
Prezentare oficiala Organismul Intermediar Transport (OIT)
Stadiul proiectelor POIM din domeniul naval din Romania
Va rog sa discutam despre fiecare proiect pe thread-urile dedicate.
(https://i.imgur.com/s9POyXS.jpg)
(https://i.imgur.com/zhpGBP4.jpg)
(https://i.imgur.com/6XETRRl.jpg)
În sectorul naval a fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului "Amenajarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene în regim de bac între localitățile Isaccea-Orlovka (RO-UK)" cu o valoare totală de 6.889.997 RON și o finanțare UE de 4.649.837 RON.
MT (http://mt.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/2663-28112019-2)
Când vine momentul să îi dea drumul, poate îşi schimbă şi ucrainienii procedurile de intrate-ieşire pe maritim.
Navrom Bac este pe ultima sută de metri în realizarea proiectului privind amenajarea punctului de trecere a frontierei, în regim de trecere bac, între localităţile Isaccea şi Orlovka (Ucraina).
Proiectul este unul mai complex decât ar putea părea la prima vedere, dat fiind faptul că nu este vorba doar de o ,,simplă trecere bac", ci de toată infrastructura unui punct de trecere a frontiere. Astfel, proiectul cuprinde realizarea de clădiri administrative, birouri pentru Vamă, Poliţia de Frontieră, fluxuri de intrare-ieşire pentru maşinile de marfă şi pasageri, sală de aşteptare, rampă de verificare a autovehiculelor etc.
,,În prezent, TIR-urile cu marfă trebuie să treacă prin trei vămi - Ucraina, Republica Moldova, România. Astfel, un TIR cu marfă face cel puţin trei zile, uneori şi o săptămână, pentru a trece prin aceste locaţii. Prin urmare, e un drum foarte sinuos şi greu de parcurs, iar unii transportatori ajungeau în situaţia de a căuta alte rute. Acest punct de frontieră, cu trecere bac, elimină toate aceste probleme. Practic, traversarea cu bacul şi formalităţile vamale sunt reduse la câteva zeci de minute în cazul TIR-urilor. În cazul pasagerilor, lucrurile sunt chiar mai simple, s-ar sta în vamă cel mult 10 minute", ne-a explicat Ion Lungeanu, managerul proiectului derulat de Navrom Bac. Potrivit estimărilor, prin punctul Isaccea-Orlovka s-ar putea ajunge la un trafic de un milion de tone marfă/an, la care s-ar adăuga şi traficul de călători.
Una peste alta, recepţia lucrărilor de către Navrom Bac la punctul de trecere frontieră în regim de trecere bac de la Isaccea - Orlovka ar urma să se realizeze la mijlocul lunii martie. Ulterior, după ce vor fi obţinute avizele finale specifice autorităţilor statului implicate în funcţionarea efectivă a acestui punct de trecere frontieră, el va putea fi operaţionalizat şi dat în mod oficial în folosinţă.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/141836-trecerea-bac-isaccea-orlovka-aproape-de-finalizare)
"Românii care proiectează nave maritime la Galați după ce au revenit în țară
Oportunitatea românească
Potrivit acestora, business-ul din România a fost deschis după ce au identificat o serie de oportunități în industria maritimă de la noi. "Sunt avantaje diferite în ceea ce privește cele două entități comerciale cu privire la forța de muncă specializată, proiecte, tipul de servicii oferite", declară tinerii.
Din punctul lor de vedere, unul dintre cele mai dificile proiecte la care au lucrat a fost pentru șantierul VARD Tulcea (care este și cel mai mare client al lor în acest moment). Și nu doar prin prisma faptului că nu aveau infrastructura necesară la început – proiectul a fost dus la bun sfârșit cu 3 ingineri în decurs de 6 luni, un proiect similar putând fi realizat de GLO Marine acum în doar 8 săptămâni -, ci și datorită încrederii pe care au trebuit să o capete din partea oamenilor din industria navală din România."
Sursa (https://start-up.ro/glo-marine-industria-navala-romania/?fbclid=IwAR3pbmccbNfuUBSh13KFNU7dPRoyBx8YHFBuefAOh7UKUQoH_ZyqAJA5sGk)
astfel de stiri ar avea nevoie de promovare, mai ales acum in pandemie.
Chiar m-ar interesa o întâlnire cu proiectanții. Din poziția mea de end user mă lovesc de multe ori de cazuri când proiectantul nu a prevăzut o situație, pentru că nu are experiența necesară a muncii și traiului pe mare.
"Acesta este punctul de trecere cu bacul peste Dunăre între Isaccea și Orlovka/ Cartal - Ucraina. Informația zilei este ca va fi dat în folosință imediat după încetarea carantinei în Ucraina. Adică 22 mai. Asa sa fie!"
https://www.youtube.com/watch?v=9MSeDsive2Q
sursa (https://www.facebook.com/149731672291622/posts/616306692300782/)
pt cine nu stie, exista si pt nave flightradar24: VESSELFINDER (https://www.vesselfinder.com/?imo=9061277)
Și multe altele, gen aislive, marinetraffic, etc.
Azi la 8:00 s-a deschis trecerea cu bacul Isaccea (RO) - Orlivka (UA), momentan doar pentru camioane.
sursa (https://bessarabiainform.com/2020/08/paromnaya-pereprava-orlovka-isakcha-zarabotala-poka-tolko-dlya-gruzovogo-transporta/)
presa din Romania ignora complet subiectul
CNAIR / DRDP au modernizat drumul de acces ?
Totusi cred ca e in primul rand treaba celor de la AFDJ / CJ Tulcea, primaria Isaceea - caci cred ca te refeci la DC53, cel care leaga DN22 de port Isaceea pret de 1km.
Si mno, cum sunt obisnuit cu Romania, as pune pariu ca raspunsul e negativ.
Punctul de trecere a Dunării cu bacul între oraşul Isaccea, judeţul Tulcea, şi localitatea Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina, a fost deschis, miercuri dimineaţa, traficului de marfă, iar comisionarii vamali dau asigurări că acesta va fi tranzitat în perioada imediat următoare.
https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/08/12/tulcea-traficul-de-marfuri-pe-dunare-intre-isaccea-romania-si-orlovka-ucraina-a-fost-deschis--554890 (https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/08/12/tulcea-traficul-de-marfuri-pe-dunare-intre-isaccea-romania-si-orlovka-ucraina-a-fost-deschis--554890)
"Acolo va trebui să finalizăm şi lucrările la cei şapte kilometri de drum care leagă punctul de trecere a frontierei de localitate, dar primul pas este hotărârea de guvern", a menţionat ministrul Transporturilor.
https://www.agerpres.ro/politica/2020/07/10/orban-la-sedinta-cnsu-voi-propune-si-redeschiderea-punctului-de-frontiera-isaccea-orlovka-daca-e-pregatita--538588 (https://www.agerpres.ro/politica/2020/07/10/orban-la-sedinta-cnsu-voi-propune-si-redeschiderea-punctului-de-frontiera-isaccea-orlovka-daca-e-pregatita--538588)
^ (din articolul de mai sus)
Trecerea Dunării va fi asigurată de un singur bac care va circula în funcţie de cererile transportatorilor.
Transportul pe fluviu este permis doar pentru produse, nu şi pentru persoane fizice, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.
Poze de la problele de anul trecut (septembrie):
(https://bessarabiainform.com/wp-content/uploads/2019/09/71313462_2954432274583517_3828992803564683264_n.jpg)
(https://bessarabiainform.com/wp-content/uploads/2019/09/71115647_2954433071250104_1421180806818168832_n.jpg)
Bacul e Oltisoru 3, care facea curse la Galati:
(https://bessarabiainform.com/wp-content/uploads/2019/09/70924570_2954431897916888_1977949816969232384_n.jpg)
Sursa: bessarabiainform.com (https://bessarabiainform.com/2019/09/istoricheskoe-sobytie-sostoyalis-pervye-testovye-rejsy-paromnoj-linii-orlovka-isakcha/)
Intuitia lui pasadia despre DC53 s-a divedit a fi "surprinzator de corecta"...
:lol:
The throughput capacity of the checkpoint per day is 350 cars, 150 trucks, 50 buses and up to one thousand people.
sursa (https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&pto=aue&rurl=translate.google.ro&sl=auto&sp=nmt4&tl=en&u=https://bessarabiainform.com/2020/08/perepravu-orlovka-isakcha-s-oznakomitelnym-vizitom-posetili-gubernator-glava-oblsoveta-i-drugie-vazhnye-persony/&usg=ALkJrhhJDiogxHkoDVCugAFEU7q13OHP0w)
The line is served by only one ferry (Romanian), with the announced frequency of running once an hour (in fact, these indicators are expected to reach only by September, when all bilateral processes at the crossing will be thoroughly adjusted). The second similar vessel (Ukrainian) should start working in the spring of next year, which will increase the frequency of ferry transport running up to twice an hour.
On the territory of the ferry complex, a multifunctional, two-level berth has been built for staging river ferries with side loading. The ferry has a capacity of up to 30 cars and 6 trucks at a time. The estimated capacity of the ferry is 500 units of transport per day, 40% of which will be freight transport.
Ferry fares depend on the type of vehicle. Large-sized TIR trucks pay UAH 1650 (50 euros) for a crossing, a truck or van up to 10 tons - 825 UAH (or 25 euros), a truck or van over 10 tons - 1155 UAH (35 euros). The fare for each passenger is 33 UAH (1 euro). The price list for the ferry has not yet indicated the fare for passenger cars, but we managed to find out that in the future, after the lifting of quarantine restrictions, crossing the Danube in a passenger car through the Orlovka-Isakcea crossing will cost 15 euros (including the driver). For each passenger you will have to pay extra one euro. Bicycles, motorcycles and mopeds will be transported for 2 euros.
(https://bessarabiainform.com/wp-content/uploads/2020/08/5f32a8ac006cb_IMG_7814.jpg)
bessarabiainform.com (https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&pto=aue&rurl=translate.google.ro&sl=ru&sp=nmt4&tl=en&u=https://bessarabiainform.com/2020/08/pervye-rejsy-paromom-cherez-dunaj-na-pereprave-orlovka-isakcha-o-tarifah-osobennostyah-i-dolgom-puti-k-korotkomu-dostupu-v-es/&usg=ALkJrhhCLT9WJu5NBoDuG3D4B6rcBAct2A)
Noul punct de trecere a frontierei cu bacul dintre România și Ucraina a devenit operațional.
https://www.facebook.com/cnadnr/videos/869746550099485/
Dar eu nu înțeleg de unde au scos ei 7km în declarația aia? Fac centura pentru Isaceea?
Bacul Oltișoru 3 se pare că l-au folosit doar pentru probe și inaugurare. Acum folosesc un împingător și un fel de barjă (cred că termenul corect e altul). Bănuiesc că o să aducă din nou bacul când se va da drumul și la traficul de pasageri.
(https://i.imgur.com/kF3Daclh.jpg) (https://i.imgur.com/kF3Dacl.jpg)
(https://i.imgur.com/k1GLSb1h.jpg) (https://i.imgur.com/k1GLSb1.jpg)
sursa: facebook Ferry complex Orlivka LTD (https://www.facebook.com/ferryorlivka/)
DC53 care duce la portul Isaccea a fost modernizat în 2015 (imaginile Google Maps sunt din 2012):
https://ziaruldetulcea.ro/proiecte-de-succes-prin-flag-delta-soseaua-portului-din-isaccea-a-fost-modernizata-cu-fonduri-europene/
Si un bonus:
Satul românesc Cartal din sudul Basarabiei a revenit la denumirea istorică
Satul Cartal, cu populație majoritară românească din sudul Basarabiei istorice nu mai vrea să se numească în maniera ucrainizată Orlivka (impusă cu varianta rusească Orlovka, imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial), informează Agenția BucPress din Cernăuți.
Potrivit președintelui Asociației ,,Basarabia" a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, în ședința ordinară din 25 august 2020, Consiliul Sătesc a hotărât revenirea la denumirea istorică a localității străvechi de pe malul basarabean al fluviului Dunărea, situată vis-a-vis de orașul Isaccea, din Dobrogea.
bucpress.eu (https://bucpress.eu/politica/satul-romanesc-cartal-din-sudul-12716)
Cartal e din in limba turca si inseamna Vultur
De fapt e în limba tătară. Dar locuitorii își spun între ei "cărtăleni", deci țin la denumirea asta.
Dear friends! We are glad to inform you that during the first month of work we processed and shipped 581 trucks on the ferry line "Orlivka Ukraine - Isaccea Romania". We have a weekly increase, as well as positive feedback and satisfaction with the new transport corridor, not bad for a start.
https://www.facebook.com/ferryorlivka/
https://www.youtube.com/watch?v=G9x91nV0zRI&feature=share
What are the advantages of the ferry crossing?
Firstly, a direct link with southern Europe and a shorter route to Romania and Turkey. Secondly, there will be no need to pay transit fees in Moldova, which amount to EUR 4 from per car and EUR 25-35 per truck, and there will be no need for transit declarations. In total, trucks pay about EUR 60 when passing through Moldova. Thirdly, the period of customs control will be reduced. Currently, drivers need to go through four border controls – one Ukrainian, two Moldovan, and one Romanian – to get to the ports of Romania or Turkey. Moreover, each truck spends between 12 hours and two days being processed. A vehicle using the ferry crossing needs to go through only two customs controls – Ukrainian and Romanian – which takes 2 to 4 hours. This is a big boost for transport companies.
What volume of traffic are you expecting?
We expect at least 50-70 vans and 120-150 light vehicles per day although the actual capacity of the ferry is several times greater.
cfts.org.ua (https://en.cfts.org.ua/articles/interview_with_yurii_dimchohlo_investment_in_orlivka_isaccea_ferry_expected_to_be_recouped_in_6_8_years)
Stimați clienți! Suntem bucuroși să vă informăm că, începând cu data de 12 octombrie 2020, trecerea de bac Orlivka Ucraina - Isaccea România va începe să funcționeze non-stop! Cu respect, echipa complexului de feribot.
https://www.facebook.com/ferryorlivka/
În primele 3 luni ~2300 de camioane au trecut frontiera cu bacul.
www.facebook.com/SouthernBorderUkraine/
Adica un spanac pe varza...
cam 1/ora in medie. cam de zece ori mai putin decat estimarile
as fi curios cum stau cu incasarile si randamentul :)
REV Ocean, a research and expedition vessel (REV) and super yacht built by VARD shipyards in Tulcea, Romania, scheduled to be delivered in 2021.
Longest motor yacht: 182.9m (600') research expedition vessel sets world record
LANGSTEN, Norway--The REV Ocean, a research and expedition vessel (REV) and super yacht built by VARD shipyards in Tulcea, Romania, scheduled to be delivered in 2021, will be fitted out at other VARD shipyards in Norway and Germany; at 183 meters (600 ft) in length and at 17,440 gross tons, it sets the new world record for the Longest Motor Yacht, according to the WORLD RECORD ACADEMY.
Sursa (http://www.worldrecordacademy.org/transport/longest-motor-yacht-182-9m-600-foot-research-expedition-vessel-sets-world-record-221125)
Incepand de astazi s-a deschis circulatia si pentru masini mici la punctul de trecere Isaccea - Orlivka.
sursa (https://www.facebook.com/156129641911446/posts/830696327788104/)
Și-au făcut program în sfârșit la Isaccea:
At the request of travelers and carriers Ferry complex Orlivka (UA) together with Navrom Bac (RO) starting from 00:00 hours 26.05.2021 introduces the following schedule of ferry departures, namely:
Program trecere bac în punctul de frontieră Isaccea-Orlivka:
1) Isaccea 00:00 - Orlivka 01:30
2) Isaccea 03:00 - Orlivka 04:30
3) Isaccea 06.00 - Orlivka 07.30
4) Isaccea 09:00 - Orlivka 10:30
5) Isaccea 12:00 - Orlivka 13:30
6) Isaccea 15:00 - Orlivka 16:30
7) Isaccea 18:00 - Orlivka 19:30
8) Isaccea 21:00 - Orlivka 22:30
Passengers and carriers are asked to arrive in advance at checkpoints to pass customs and border formalities in time to get on the desired flights. Sincerely, the team of the Orlivka Ferry Complex!
www.facebook.com/pg/ferryorlivka
S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea la 4 benzi a drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10
Pe 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a semnat contractul de finanțare a proiectului ,,Extinderea la 4 benzi a drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10", proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare.
Valoarea contractului de finanțare este de 59.923.500 lei, inclusiv TVA, din care: fonduri europene 42.840.425 lei, buget de stat 16.931.350 lei și contribuția CN APM SA, 151.725 lei.
Obiectivul general al proiectului ,,Extinderea la 4 benzi a drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10" îl constituie modernizarea infrastructurii portuare în vederea manipulării unui volum crescut de marfă, în condiții competitive, modernizarea și fluidizarea drumului de circulație existent între Poarta 10 bis și Poarta 10 care să reducă timpul de tranzitare a autovehiculelor către porțile de acces ale portului Constanța, în condiții de siguranță.
Prin intermediul acestui proiect se vor realiza un drum cu 4 benzi de circulație cu o lungime de 982 metri, în incinta portului, un sens giratoriu adaptat la un trafic semnificativ de vehicule lungi cu remorci sau semiremorci și două bretele de acces ce vor reprezenta punctul de conexiune pe fiecare sens de circulație de acces intrare sau ieșire pe la Poarta 10 bis.
Investiția va contribui la creșterea eficienței operațiunilor de încărcare – descărcare a mărfurilor care sosesc sau părăsesc portul Constanța pe cale rutieră și va determina o creștere a capacității infrastructurii prin posibilitatea de a opera un volum mai mare de marfă într-un timp mai scurt, transmit reprezentanţii Portului Constanţa.
Sursa (https://www.replicaonline.ro/s-a-semnat-contractul-de-finantare-pentru-extinderea-la-4-benzi-a-drumului-de-circulatie-existent-intre-poarta-10-bis-si-poarta-10-475461/)
Nu mă pricep, dar nu e cam mult, peste 10 milioane de euro pentru lărgirea unui drum de 900 și ceva de metri? E în port, deci nu cred că e nevoie de exproprieri. Să coste giratoriul ăla mult, pentru că e pentru TIR-uri?
^^
(https://1.bp.blogspot.com/-S4ycsKOQrQU/XzzkZPvC96I/AAAAAAAB2Es/w0tpy3OEJY8pJGga05pNrqT91xatcaEDACLcBGAsYHQ/s640/p10.jpg)
(https://1.bp.blogspot.com/-kdYNIFZbdlU/YHa79buxHAI/AAAAAAAB430/_O2DRcm1R1YYCASgmDHszBJ3zLqQ6CcSQCLcBGAsYHQ/s2025/171018376_2561191147520854_7586408028482793723_n.jpg)
Programul bacului Isaccea - Cartal, într-un document mai oficial:
(https://i.imgur.com/J4guVZN.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Din greșeală am găsit pe Google Earth imagini vechi, 1984-1985. În cea de mai jos, de exemplu, încă se lucra la canal (ramura Midia - Năvodari):
(https://i.imgur.com/8gODMsg.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
A apărul și pe Google Maps (https://www.google.ro/maps/dir/Odessa,+Ucraina/Varna,+Bulgaria/@44.9072965,26.7592764,7z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x40c631819a8e1469:0x1f6bf068b57ed7c5!2m2!1d30.7326!2d46.484583!1m5!1m1!1s0x40a4538baaf3d7a1:0x5727941c71a58b7c!2m2!1d27.9147333!2d43.2140504!3e0) trecerea cu bacul Isaccea - Cartal (Orlovka), inclusiv rutează pe acolo.
În portul Constanța sunt 33 de nave care sunt în operațiuni de încărcare-descărcare. Se încarcă cereale, cărbune cocsificabil, fier vechi, șrot, produse petroliere și se descarcă fosfat, cocs petrol, îngrășăminte naturale și chimice, laminate, motorină și echipamente.
În portul Constanța – zona Midia se încarcă 7 nave, iar în Mangalia, o navă.
Pentru perioada următoare au fost avizate 65 de nave în portul Constanța și 7 în portul Constanța – zona Midia.
Așteaptă în radă pentru a intra la operare 13 nave.
Echipa Ferry Complex Orlivka informează călătorii și transportatorii de mărfuri că din cauza lipsei de cerere începând cu ora 00:00 din 12.06.2021 cursa de noapte este temporar suspendată, anume:
- plecare din Isaccea (RO) la ora 03:00;
- plecare din Orlivka (UA) la ora 04:30.
Restul curselor rămân neschimbate, anume:
Plecare:
1) Isaccea 00:00 - Orlivka 01:30
2) Isaccea 06.00 - Orlivka 07.30
3) Isaccea 09:00 - Orlivka 10:30
4) Isaccea 12:00 - Orlivka 13:30
5) Isaccea 15:00 - Orlivka 16:30
6) Isaccea 18:00 - Orlivka 19:30
7) Isaccea 21:00 - Orlivka 22:30
www.facebook.com/pg/ferryorlivka
Bacul Isaccea - Cartal (Orlovka), lângă malul românesc. Din recenziile de pe Google Maps (https://www.google.ro/maps/place/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%9E%D1%80%D0%BB%D1%96%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%E2%80%94+%D0%86%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%87%D0%B0/@45.2877168,28.4498798,14z/data=!4m15!1m7!3m6!1s0x40b738be9e2486ab:0xf9d15b7e474ab8d0!2sIsaccea!3b1!8m2!3d45.265423!4d28.4607273!3m6!1s0x40b73fa98ee47207:0x9bc85c56fd6b1a74!8m2!3d45.291499!4d28.4587232!9m1!1b1) se pare că în vama românească toaletele pentru clienți sunt doar cele 2 care se văd la min. 0:05. Pe partea ucraineană sunt în clădire, mult mai civilizat.
https://www.youtube.com/watch?v=OD-WUsmqAI0
Peste 20.000 de mijloace de transport cu aproximativ 46.000 de persoane la bord au trecut Dunărea cu bacul între România şi Ucraina, în primele zece luni de la darea în folosinţă a punctului de frontieră din oraşul tulcean Isaccea, se arată într-o adresă remisă de Garda de Coastă la solicitarea AGERPRES.
Potrivit Gărzii de Coastă, din cei 46.125 de cetăţeni care au trecut prin acest punct vamal în perioada 12 august 2020-16 iunie 2021, 5.272 sunt cetăţeni europeni, iar din cele 20.006 mijloace de transport, 13.516 au fost camioane, 4.566 - autoturisme, 1.342 - microbuze, 406 - autocare, 172 de motociclete şi 4 biciclete.
"Pe data de 16 august 2020, punctul de frontieră Isaccea a fost tranzitat de trei persoane cu trei camioane, iar pe data de 16 iunie 2021, punctul de trecere a fost tranzitat de 1.860 de persoane, dintre care 53 cetăţeni europeni, şi 358 de mijloace de transport. Dintre acestea, 239 au fost autoturisme, 72 au fost camioane, 28 microbuze, 18 autocare şi o motocicletă", se specifică în adresa semnată de directorul Gărzii de Coastă, comisarul şef Laurenţiu Cristian Cicu.
agerpres.ro (https://www.agerpres.ro/social/2021/06/22/tulcea-peste-46-000-de-persoane-au-trecut-dunarea-cu-bacul-intre-romania-si-ucraina-la-isaccea--734919)
Un calcul grosier arată că pe 16 iunie au încasat ~9000 euro. La 14 curse zilnice, inseamnă ~640 euro/cursă. Cred că sunt profitabili la banii ăștia.
Pe 17.06 a fost meciul Ucrainei la București, deci numărul de autoturisme poate e mai mare ca de obicei.
Până în februarie a fost permis doar tranzitul camioanelor (restricții COVID).
Poze (și recenzii în ucraineană/rusă majoritatea) pe Google Maps (https://www.google.ro/maps/place/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%9E%D1%80%D0%BB%D1%96%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%E2%80%94+%D0%86%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%87%D0%B0/@45.291499,28.4587232,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipNcAFwABR_dw0vuz3PPJ9AWrp-XQSSALt06fZut!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNcAFwABR_dw0vuz3PPJ9AWrp-XQSSALt06fZut%3Dw150-h150-k-no-p!7i6000!8i8000!4m15!1m7!3m6!1s0x40b738be9e2486ab:0xf9d15b7e474ab8d0!2sIsaccea!3b1!8m2!3d45.265423!4d28.4607273!3m6!1s0x40b73fa98ee47207:0x9bc85c56fd6b1a74!8m2!3d45.291499!4d28.4587232!14m1!1BCgIgARICGAI)cu trecerea de bac Isaccea - Orlovka (Cartal).
TIR-uri, autocare, microbuze, autoturisme, motociclete, încărcare foarte diversă. După deschiderea podului de la Brăila îi va atrage și pe ucrainienii care merg spre vest, deocamdată e folosită mai ales de cei care merg spre Bulgaria/Grecia/Turcia.
Quote from: elphax on August 11, 2020, 06:46:09 PM
CNAIR / DRDP au modernizat drumul de acces ?
Quote from: pasadia on August 12, 2020, 10:56:19 AM
Totusi cred ca e in primul rand treaba celor de la AFDJ / CJ Tulcea, primaria Isaceea - caci cred ca te refeci la DC53, cel care leaga DN22 de port Isaceea pret de 1km.
Drumul a fost modernizat înainte de a se da în folosință punctul de trecere a frontierei:
Drum Isaccea - port (dupa modernizare)
(https://i.imgur.com/RyylqP3.jpg)
inainte de modernizare
(https://i.imgur.com/NEnySqCh.jpg) (https://i.imgur.com/NEnySqC.jpg)
sursa (https://ziaruldetulcea.ro/proiecte-de-succes-prin-flag-delta-soseaua-portului-din-isaccea-a-fost-modernizata-cu-fonduri-europene/)
Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
FERRY COMPLEX ORLOVKA - ISACCEA
https://www.youtube.com/watch?v=JUp4NsyTrqw
Ce improvizatie de 2 lei este PTF-ul romanesc de la Isaccea fata de cel ucrainean de la Orlovka... >:(
Da, așa e din păcate. Ucrainienii au avut la dispoziție un teren "virgin" să spunem, mai mult loc să se desfășoare. Pe partea română e mult mai înghesuit locul din apropierea portului.
În recenziile de pe Google Maps se plânge lumea ca la noi au la dispoziție doar 2 toalete "ecologice" (se văd mai sus într-un videoclip), fără apă să se spele pe mâini. La 3 ore de așteptare e cam nasol. Proiectul la noi prevede grupuri sanitare, probabil sunt folosite doar de personalul vamal.
Cei responsabili sunt NAVROM BAC SRL în a căror administrare este punctul de trecere a frontierei de pe partea românească.
A year after the start of work, the Orlovka-Isakcha ferry service serves about 1,000 trucks and 3,500 cars a month. And investors plan to turn Orlovka into a river port. What prevents this?
A year ago, on August 10, a ferry to Romania opened in Orlovka on the banks of the Danube. Then it was planned that 50-70 trucks and 120-150 units of passenger transport would pass through the crossing every day. However, the pandemic made its adjustments, and for passengers, due to restrictions from the Romanian side, Orlovka-Isacce was opened only in February this year.
If we talk about the numbers, the number of passenger cars has reached more than 3,500 units per month. In January-February it was 200-300 cars. Trucks - 800-1000 per month, buses and minibuses - 300-350 per month and about 12 thousand people.
Initially, we worked at 10% capacity, now - a third. But we hope that the numbers will grow every month.
Traffic flow statistics at the Orlovka-Isakcha international checkpoint
2020 (August-December)
Freight transport - 4,827
2021 (January-July)
TIR - 10 607
Cars - 13,478
Minibuses - 1 393
Buses - 1 001
Moto - 529
Passengers - 43 786
(Data provided by Orlovka Ferry Complex LLC)
cfts.org.ua (https://cfts.org.ua/articles/orlovke_isakche_1_god_kak_srabotala_paromnaya_pereprava_cherez_dunay_1830?fbclid=IwAR2w_SF61-xYABwBPJadLEj0it_Y7wYPAWSL4WXTJU7xkXYwKLMNZOGii2E)
Vineri, 10 Iunie 2022
Declarații de presă susținute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, privind măsurile luate de autoritățile responsabile pentru optimizarea traficului la frontiera cu Ucraina și Moldova
"Există, după cum vedeți în această parte de jos, la Isaccea, în continuare se vede acest punct roşu. Din dispoziția premierului României, astăzi, Ministerul Apărării Naționale va trimite un bac suplimentar pentru a asigura fluența transportului în această zonă, ceea ce, desigur, va dubla capacitatea existentă la acest moment pentru a transborda autoturisme, camioane, oameni."
gov.ro (https://gov.ro/ro/stiri/declaratii-de-presa-sustinute-de-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-dan-carbunaru-privind-masurile-luate-de-autoritatile-responsabile-pentru-optimizarea-traficului-la-frontiera-cu-ucraina-i-moldova)
Cel mai probabil va fi unul dintre astea:
https://marinarii.ro/bacul-362/
https://marinarii.ro/bacul-364/
Bacul militar a ajuns la Galați. La Isaccea au dus bacul Oltișoru 3 de la Galați.
Bacul militar dislocat temporar de Ministerul Apărării Naționale la punctul de traversare a Dunării Galați - I.C. Brătianu s-a stricat după numai o zi. Prima cursă a bacului, aparținând Batalionului Nave Treceri Fluviale "Danubius", a avut loc sâmbătă, 11 iunie, la ora 17,00, iar o zi mai târziu, duminică, acesta a avut nevoie de reparații.
Conform surselor "Vieții libere", bacul militar a fost reparat în noaptea de duminică spre luni, iar azi dimineață, 13 iunie, și-a reluat cursele începând cu ora 7,00. Bacul nu este remotorizat, conform surselor citate, acesta putând fi motivul defecțiunilor apărute: "Să vedem cât ține!", au mai spus sursele "Vieții libere".
Reamintim că MApN a decis aducerea unui bac militar pentru traversarea Dunării pe la Galați, în condițiile în care bacul "Oltișoru 3" al Navrom Bac Galați a fost detașat la Isaccea - Orlovka (Ucraina).
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/eveniment/184051-bacul-militar-de-la-galati-s-a-stricat-dupa-numai-o-zi)
Program trecere bac Isaccea
Incepând cu data de 11.06.2022 programul de trecere cu bacul în Punctul de trecere a Frontierei Isaccea este din 90 în 90 minute cu plecări simultane din Isaccea și Orlivka, respectiv la orele: 6:00, 7:30, 9:00, 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30, 18:00, 19:30, 21:00, 22:30, 24:00, 01:30, 03:00, 04:30.
https://navrombac.ro/servicii-si-tarife-isaccea/
QuoteCursele cu feribotul între Olteniţa şi Tutrakan ar putea deveni operaţionale din vara anului 2023
https://adevarul.ro/economie/business-international/cursele-feribotul-oltenita-tutrakan-putea-deveni-operationale-vara-anului-viitor-1_62ed11135163ec4271552de6/index.html
Cu toate că în limba engleză ferry (sau ferry-boat) are un înțeles mai larg, in limba română termenul de feribot este mult mai specific, referindu-se exclusiv la nave care pot căra (pe lângă alte vehicule) vagoane de tren, cu cale ferată amenajată pe punte.
Dacă este pe râu și cară mașini și pasageri, este un bac. Dacă este pe mare se numește RoRo (Roll on - roll off).
Nu zic că este greșit termenul de feribot pentru nava aia din articol, doar că la noi in branșă feribotul are CF, cum sunt/erau Eforie și Mangalia. Baziaș-urile, Păltiniș, Păuliș și care mai erau, erau RoRo-uri.
Sursa: trust me, I'm a marine engineer. Și chiar mai mult de atât:
(https://i.imgur.com/5Tuh5czh.jpg) (https://i.imgur.com/5Tuh5cz.jpg)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Care-i treaba cu acordul dat ucrainienilor să adâncească brațul Chilia? Știe cineva sau este secret?
Ce te face sa crezi ca Ro si-a dat acordul ptr adancirea bratului Chilia?
Director al Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sf. Gheorghe: Nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează pe Bîstroe, este o trăznaie din punct de vedere ştiinţific (https://defapt.ro/director-al-statiunii-de-cercetari-marine-si-fluviale-sf-gheorghe-nu-se-intampla-nicio-secare-a-deltei-fiindca-se-dragheaza-pe-bratul-bastroe-este-o-traznaie-din-punct-de-vedere-stiintific/)
QuoteÎntrebat dacă partea română ar cunoaşte dacă se draghează în zonă, specialistul a spus: "Noi ştim oricum ce se întâmplă, există pe coasta românească sisteme, partea maritimă, unde cunoaştem pe zeci de km, vedem, este o tehnică vizuală în care vezi ce se întâmplă, informaţia asta există în statul român. Noi am ştiut de la prima cupă dragată".
Despre intenţia părţii ucrainene, specialistul a spus: "Cred că intenţia lor este de a putea naviga cu nave de pescaj mare până în portul lor principal de pe braţul Chilia, care este Izmail".
Ucraina adânceşte canalul Bâstroe pentru a-şi majora exporturile de cereale, a anunţat ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, transmite Reuters. Însă demnitarul de la Kiev a spus că Ucraina este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată, menționând că Bucureștiul a fost informat încă din august 2022, dar nu a transmis obiecții.
Pai au anuntat ca fac lucrari de mentenanta nu de adancire. Si Ro nu si-a dat nici un accord, doar nu au raspuns. Parerea mea este ca au fost alunecosi si stiau prea bine ce fac si ca musca mana care ii hraneste, dar ei mereu s-au considerat superiori noua si ca pot sa faca ce vor. S-au obisnuit de pe vremea cand era fratele lor mai mare de partea lor. Acum eu sper sa se rezolve aceasta criza diplomatic de catre comisia europeana si cea de la venetia si sa fie transanti corect.
Adica o sa ramînem cu liniile din portul Constanta reparate. Nu mai e cazul sa inceapa 2024 lucrarile la tunel.
Ca de fapt totul se reduce la bani. Probabil Chilia s- a colmatat cînd am dragat noi Sulina.
Daca asa de greu ajung trenurile lor la noi in porturi isi fac oamenii ordine la ei in curte. Asta cu delta ca va fi si va drege e o gargara.
@Vladul - Romania nu are ce acord sa-si dea pentru lucrari de dragare pe teritoriul ucrainian. Daca si numai daca adancirea se face sub nivelul original al canalului (ceea ce Ucraina neaga, si invita observatori romani la lucrari) Romania poate cere arbitraj daca nivelul de navigatie nu mai poate fi asigurat pe bratele romanesti, conform Conventiei Dunarii. Atat.
Comisia Europeana nu are nici o treaba (Ucraina nu este parte a Uniunii Europene, iar Comisia nu are atributii de arbitraj nici daca ar fi avut, Curtea de Justitie are). Comisia de la Venetia nici atat, aia se ocupa de opinii asupra schimbarilor de legislatie si constitutionale. Romania are o pozitie inexplicabila in toata afacerea asta - foloseste ecologia ca substrat pentru a bloca alternative economice la Canalul Dunare Marea Neagra si la Canalul Sulina, in conditiile in care Romania nu poate demonstra nici impactul ecologic negativ al utilizarii canalului la adancimea normala, nici nu poate mentine partea sa din Dunare la conditii optime de navigatie.
Iar utilizarea chestiei asteia ca propaganda anti-ucraina este jalnica. Romania pana acum, dintre toate tarile estice, a facut cel mai putin pentru Ucraina cu exceptia ungurilor pro-rusi. Zero ajutor militar (doar Ungaria mai e in situatia asta) si ajutor civil la un nivel modic. Numarul de refugiati primiti si pastrati, este, pe cap de locuitor, al doilea cel mai mic dintre tarile Planului de Raspuns (doar Ungaria e mai jos) - in cifre absolute, RO este la acelasi nivel cu Moldova - 110 mii de refugiati, fata de 1.5 milioane in Polonia! Transportul de marfa asigurat prin Romania este modic - 8 milioane de tone din totalul transportat de peste 100 de milioane de tone (Polonia a asigurat >75 milioane de tone...).
@Vladul in traducere libera pe ai nostri i-a durut in c_r si acu s-au trezit ca lucrarile Ucrainienilor sunt un subiect bun prin care pot sa se bata cu caramida in piept cat de patrioti si de ingrijorati de mediu sunt.
Experți ai DG Move sosesc la București pentru a intermedia disputa din Ucraina și România:
https://cursdeguvernare.ro/experti-europeni-vin-romania-intermedia-disputa-ucraina-privind-bistroe.html
In interval, Ukraina si-a modificat pozitia, afirmand ca adancimea canalului Bastroe s-a situat intotdeuna intre 6-8 m (la izbucnirea scandalului, au sustinut ca adancimea Bastroe este de 3.9m);
Proiect "ÎMBUNĂTĂȚIREA SIGURANȚEI NAVIGABILITĂȚII PE DUNĂRE ÎN REGIUNEA TRANSFRONTALIERĂ CĂLĂRAȘI – SILISTRA"
[...]
Lucrari in Municipiul Calarasi – România
APARARE DE MAL STANG AL BRATULUI BORCEA
CLADIRE GARA FLUVIALA CU DIMENSIUNEA DE 9,00 X 36,50 M
AMENAJARI EXTERIOARE
De asemenea, se vor achizitiona:
1. O ambarcatiune de tip "autobuz fluvial" - In cadrul proiectului se va achizitiona o ambarcatiune tip autobuz fluvial pentru transportul a 20 – 40 persoane, care va asigura transportul pasagerilor in siguranta din Calarasi, in Silistra, si retur in special pe timpul verii.
2. 30 de balize de dimensiuni mici care vor fi montate pe bratul Borcea si care vor marca un senal navigabil atat pentru ambarcatiunea care va fi achizitionata prin proiect, cat si pentru alte mbarcatiuni care vor intra pe acest brat al Dunarii cu destinatia Municipiul Calarasi. Rolul acestor balize va fi semnalizarea senalului navigabil, in special pe timpul verii cand apele fluviului sunt scazute si exista riscul de a ramane suspendat pe dunele de nisip si aluviunile depuse in albia fluviului. Acest senal navigabil va facilita si interventia echipajelor speciale ale Inspectoratului pentru Sitauatii de Urgenta Calarasi in cazul unor evenimente pe Dunare. De asemenea, vor fi montate si 6 balize de dimensiune mare pe Dunare pentru semnalizarea senalului navigabil spre Silistra, localitate de pe malul bulgaresc catre care se va face transportul de persoane cu ambarcatiunea de tip ,,autobuz fluvial"
Lucrari in Silistra – Bulgaria
Ziduri de fortificare a râului (chei) L1 = 58 m și L2 = 27 m
Instalație de împrejmuire cu o lungime de 88 m
Rampa auto - lățimea 6 m și lungimea L = 45,50 m
Rampa pentru coborârea, deplasarea și cazarea bărcilor cu lungimea de 30 m 30,70 m
Accesare Draw Drain
Drenarea acvariului (piscină interioară)
De asemenea, vor fi achizitionate:
O ambarcatiune de tip "autobuz fluvial" - In cadrul proiectului se va achizitiona o ambarcatiune tip autobuz fluvial pentru transportul a 20 – 40 persoane, care va asigura transportul pasagerilor in siguranta din Silistra, in Calarasi, si retur in special pe timpul verii.
UN ponton care este prevăzut și cu utilitatile necesare pentru o stație de pasageri.
calarasi.ro (https://www.calarasi.ro/index.php/proiecte/proiecte-in-derulare/item/313-proiect-imbunatatirea-sigurantei-navigabilitatii-pe-dunare-in-regiunea-transfrontaliera-calarasi-silistra-cod-e-ms-robg-478)
^
[CN1052578 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100163201)] Vehicul amfibiu pentru proiectul ,,Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași - Silistra"
Data publicare: 01.03.2023
Autoritate contractanta: Consiliul Judetean Calarasi
Valoarea totala estimata: 4.571.673 lei
O singură ofertă (http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100193801): RIVER RIDE KJT din Ungaria
https://riverride.com/about_us/
(https://i.imgur.com/4amYiNZ.jpg)
(https://i.imgur.com/QZxr3lk.jpg)
https://en.wikipedia.org/wiki/AmphiCoach_GTS-1
http://www.amphicoach.net/index.html
^^ Eu vreau pod!!! :lol:
^What the...?
Ce masuri de siguranta au autobuzele astea?
Sau intra in apa si ce o fi o fi?
^
Do passengers receive life jackets?
Naturally on the bus – according to rules – there are life jackets for every passenger, which don't have to be worn during the tour.
https://riverride.com/faq/
nu m-as plimba cu asa ceva :o
M-am plimbat impreuna cu familia in Budapesta cu un autobuz amfibiu. E interesanta experienta, dar nu cred ca e o solutie viabila pentru trecerea Dunarii.
In Budapesta, autobuzul se plimba si prin oras, face un tur turistic complet, prezinta cladirea parlamentului lor dintr-o pespectiva inedita.
In Calarasi sau Silistra nu cred ca e cazul, plus ca ar mai fi si partea de vama / bagaje :)
Tare mi-e teamă că la noi nu se poate cu submarin din ăsta. Că trebuie înregistrat la Căpitănie, trebuie brevet de comandant pentru șofer plus un sef mecanic (că depășește un anumit număr de pasageri). Plute de salvare, lumini de navigație, radar, AIS, ECDIS, EPIRB, pirotehnice, etc, etc.
Dar da, nici eu nu m-aș urca in așa ceva și am fost la viața mea pe ceva epave plutitoare.
Nici in ala de la Liverpool?
(https://c8.alamy.com/comp/BD97EH/the-yellow-duck-marine-a-tour-bus-at-the-albert-dock-in-liverpool-BD97EH.jpg)https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-22922039 (https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-22922039)
[CN1055328 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100166116)] Sistem de semnalizare șenal, inclusiv servicii de instalare și training pentru setare și întreținere
Autoritate contractanta: REGIA AUTONOMA "ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS" GALATI
Valoarea totala estimata: 19.716.021 lei
Obiectul contractului ce rezultă din aceasta procedură este "Sistem de semnalizare șenal, inclusiv servicii de instalare și training pentru setare și întreținere", format din:
1. Geamanduri cu diametrul între 1.500 mm - 1.800 mm– 183 buc
2. Geamanduri de aterizare cu diametrul cuprins între 2.400 mm – 3.000 mm - 12 buc.
3. Lămpi dotate cu AIS și panou solar, pentru geamanduri si faruri – 235 buc.
4. Lumini de precizie pentru dirijarea navigației în port (PEL) – 2 buc, în conformitate cu cerințele din caietul de sarcini nr. 16286/03.05.2023, primit de la UIP PRIMUS si conform Hotărârii C.N.S.U. nr. 11/03.04.2023 de a întreprinde toate masurile necesare pentru implementarea, în regim de urgenta, a proiectului de investiții ,,Creșterea capacității de trafic a Canalului Sulina" – acronim PRIMUS.
1. Ofertant unic : MSM - Mediterráneo Señales Marítimas
2. Asociere : NAVTRON (Leader), SPX Aids to Navigation OÜ
𝗖𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗿𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁, 𝗱𝗮𝗿 𝘀𝗶 𝗮 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁𝗲𝗶 𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗦𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮
𝗜𝗻 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗮𝘀𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽, 𝗶𝗻𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝗺 𝘂𝗻 𝗻𝗼𝘂 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗿𝗱 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 - 𝟰𝟳𝟲 𝗻𝗮𝘃𝗲/𝗹𝘂𝗻𝗮 𝗺𝗮𝗶
Așa cum spuneam în luna aprilie, avem în lucru 2 proiecte pentru creșterea capacității de trafic pentru Canalul Sulina, iar astăzi, am demarat deja procedura de achiziție iar în urma expirării termenului de depunere a ofertelor, astăzi, au fost depuse 2 oferte pentru unul dintre ele, respectiv pentru 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁𝗶𝗲 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲𝗻𝗮𝗹 𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗦𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮. Oferte au fost primite din partea unor companii din Spania și Marea Britanie.
Proiectul de semnalizare prevede achiziția a 183 geamanduri cu diametrul cuprins între 1500 mm – 1800 mm, 12 buc. geamanduri cu diametrul cuprins între 2400 mm - 3000 mm, 235 buc. lămpi dotate cu AIS și panou solar și 2 buc. echipamente tip PELs.
Pentru cel de-al doilea proiect, care presupune 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁𝗶𝗮 𝗮 𝟯 𝗻𝗮𝘃𝗲 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰𝗲, din care 2 nave pentru semnalizare și 1 navă pentru transportul piloților, ofertele au fost depuse la începutul lunii mai, acum aflându-se în procedura de evaluare a acestora.
Precum este cunoscut, creșterea capacităţii de tranzitare a canalului Sulina, precum și creșterea siguranței navigației pe acest sector de Dunăre, reprezintă o prioritate importantă pentru Guvernul României, având în vedere că Dunărea reprezintă o arteră foarte importantă de transport.
Valoarea totală cumulată a celor 2 proiecte este de 17.709.311,80 euro cu TVA, iar sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Proiectul beneficiază de 85% finanțare UE și 15% finanțare de la bugetul de stat.
Dacă în luna martie 2023 spuneam că a fost înregistrat un număr record de nave ce au tranzitat Canalul Sulina (408 nave), prin continuarea eforturilor de îmbunătățire a managementului, 𝗶𝗻 𝗹𝘂𝗻𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗶𝗻𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝗺 𝘂𝗻 𝗻𝗼𝘂 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗿𝗱 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗮𝗹 𝗻𝗮𝘃𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗲 𝗮𝘂 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁𝗮𝘁 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗦𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮 - 𝟰𝟳𝟲 𝗻𝗮𝘃𝗲.
Vă reamintesc că în luna aprilie, de asemenea, în scopul creșterii capacității de tranzit pe Canalul Sulina, în baza unui Acord de Parteneriat cu Guvernul Francez, România a primit din partea Franței o navă pilotină, care transportă deja piloții între uscat și bordul navelor pe care le pilotează pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă.
facebook.com/IrinelScriosteanu
^ Ukraina face lobby puternic pentru includerea canalului Chilia+Bastroe in reteaua TEN-T inland waterways- inteleg ca Ro se opune initiativein dar firav- deci Sulina va avea concurenta.
Un catamaran electric de pasageri va traversa Dunărea între Silistra și Călărași
Primăria din Silistra, oraș în nord-estul Bulgariei apropiat de granița cu România, va achiziționa un catamaran de pasageri, va consolida malul și va construi o rampă care să asigure accesul navelor mici la malul râului, în cadrul unui proiect UE, a declarat viceprimarul Miroslav Todorov, citat de agenția de presă BTA.
Nava ar trebui să asigure o legătură peste Dunăre între Silistra și Călărași. Aceasta va avea o lungime de 14 m și o lățime de 6 m. Catamaranul va avea două motoare electrice, cu o viteză de 13 km/h. Va transporta până la 28 de pasageri și va aveaun echipaj de doi oameni.
,,Proiectul este extrem de important pentru cetățeni și vizitatori. Ideea este de a asigura navigabilitatea între Silistra și Călărași. În acest scop vom achiziționa un catamaran, iar partenerii noștri români vor achiziționa un autobuz plutitor. Aceste ambarcațiuni vor transporta pasageri între cele două maluri ale Dunării după un program fix și în funcție de nivelul fluviului. Vor fi întocmite rute turistice pentru vizitatorii celor două orașe", a declarat Todorov.
economica.net (https://www.economica.net/un-catamaran-electric-de-pasageri-va-traversa-dunarea-intre-silistra-si-calarasi_673107.html)
(despre autobuzul plutitor, pe pagina anterioară)
Se pune lacătul pe Punctul de Trecere a Frontierei Moldova Nouă! Bacul de trecere peste Dunăre, tras la mal!
01 iulie 2023
Banii europeni cu care s-a achiziționat bacul Baziaș 4 și s-a deschis punctul vamal de la Moldova Nouă nu îi vor fi imputați Consiliului Județean Caraș-Severin, dar se îngroapă pe malul Dunării!
Colacul de salvare aruncat de Aquacaraș pentru salvarea bacului n-a reprezentat decât o soluție de moment, SC Eoliana e deja istorie, asocierea primăriilor din Clisură cu Consiliul Județean a fost făcută în zadar, iar noua societate comercială pe care Romeo Dunca ar vrea să o înființeze în subordinea administrației județene, SC Caraș Serv, nu primește votul consilierilor PSD, PMP și Pro România, precum nici pe cel al celor doi consilieri PNL care și-au schimbat opțiunile politice. Astfel, Baziaș 4 va mai traversa doar de câteva ori Dunărea între România și Serbia, apoi rămâne la mal. Pentru că nu mai are pe nimeni la timonă, nu pentru că nu ar duce lipsă de pasageri!
,,Bacul va funcționa până în 12 august. Ne-am atins targhetul, nu mai suntem în pericol de a da banii înapoi Uniunii Europene. Suntem însă în pericol de a nu mai face aceste treceri din simplul motiv că nu avem timpul și înțelegerea necesară. Caraș Serv era soluția rapidă de a prelua activitatea cu bacul. Vom avea o problemă, e bine că nu dăm banii înapoi, dar vom trage bacul pe mal și va rămâne punctul vamal fără obiect până vom găsi o soluție deoarece nu este o activitate comercială rentabilă, care să fie tentantă pentru agenții economici.", a explicat situația Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean.
expressdebanat.ro (https://expressdebanat.ro/se-pune-lacatul-pe-punctul-de-trecere-a-frontierei-moldova-noua-bacul-de-trecere-peste-dunare-tras-la-mal/)
Două feriboturi pe linie!
În atenția pasagerilor, șoferilor și reprezentanților companiilor de transport!
Complexul de feriboturi Orlivka Ucraina împreună cu Navrom Bac SRL România lansează un al doilea feribot pe linia Orlivka/Cartal UA - Isaccea RO.
În baza celor de mai sus, începând cu data de 12.07.2023, traversarea noastră cu feribotul va trece la un nou program, și anume, plecările de pe fiecare mal se vor face la fiecare oră și jumătate, începând cu ora 06:00 / 24 ore din 24 (programul este atașat).
Cu stimă, echipa Complexului de feriboturi Orlivka
Orlivka/Isaccea 00:00
Orlivka/Isaccea 01:30
Orlivka/Isaccea 03:00
Orlivka/Isaccea 04:30
Orlivka/Isaccea 06:00
Orlivka/Isaccea 07:30
Orlivka/Isaccea 09:00
Orlivka/Isaccea 10:30
Orlivka/Isaccea 12:00
Orlivka/Isaccea 13:30
Orlivka/Isaccea 15:00
Orlivka/Isaccea 16:30
Orlivka/Isaccea 18:00
Orlivka/Isaccea 19:30
Orlivka/Isaccea 21:00
Orlivka/Isaccea 22:30
https://www.facebook.com/ferryorlivka/
https://www.porom.org/ro/program
https://navrombac.ro/servicii-si-tarife-isaccea/
Știu că era vorba să se redeschidă feribotul între Giurgiu-Ruse. S-a mai făcut ceva în direcția aceasta?
S-a aprobat recent înființarea Agenției de Control și Încasare Mocănașu:
https://economedia.ro/trecerea-dunarii-cu-bac-ul-va-fi-reluata-pe-la-giurgiu-ruse-ministerul-transporturilor-a-aprobat-infiintarea-agentiei-de-control-si-incasare-de-la-mocanasu.html
mă întrebam, doar așa.... cât ar dura transbordarea dacă ai face un bac Giurgiu - Nicopole de exemplu?
@carutasul - pai la 10-15 km/h cat e viteza maxima a unui bac din ala, pe 100 km, va dura o zi intreaga.
Sensul ar fi ca să mai scutești din drum, dacă tot te-ai urcat și de exemplu mergi către Sofia. Dar dacă merge cu 10km/h ... Dacă ar merge cu 40-50km/h poate ar avea sens. ( Eu am mers relativ des cu bac-ul de Galați, dar mă gândeam că în regim de mers normal ar putea merge și el mai rapid, la traversare evident că nici nu apucă să accelereze, până manevrează să iasă în larg a și ajuns la mijlocul fluviului).
pur si simplu mă gândeam că decât să dublezi podul cu linie de bac mai bine faci altceva, un traseu diferit, dar se pare că nu merge în cazul de față. Podul în sine nu prea e un blocaj, blocajul apare la vamă și eventual la plătit taxa de pod..
Exista ferry Turnu Magurele Nikopole, cu un soi de "bac" a traversat si Ducele de Burgundia Dunarea cand s-a alaturat lui Mircea cel Batran in infrangerea rusinoasa de la acelasi Nikopole, la 1400 si ceva...
in sec xxi oamenii folosesc podurile, problema e cum lucrezi cu o parte bulgara total necooperanta si refractara la orice initiativa romaneasca.
( de 3 ori a inceput @Ceausescu podul/nodul hidrotehnic de la Seaca/Belene si de 3 ori a fost blocat de Jivkov)
Hai că pe asta nu am mai auzit-o (bulgarii necooperanti). Te rog, da mai multe detalii.
Bănuiesc că se încadrează în aceeași categorie cu sârbii cei rai care nu ne lasă să facem orice dorim la Moldova Nouă, nu?
În articol sunt și câteva mențiuni despre infrastructura fluvială din capătul Clisurii - https://jurnalul.ro/special-jurnalul/companie-exploatare-cupru-moldomin-faliment-928445.html
@carutasul - 40 km/h are viteza normala de croaziera un feribot RoPax traversand Marea Baltica, nu un bac pe rau in sus... Nu ma pricep la chestii pe apa, dar la viteze de-astea n-am mers pe rau niciodata...
@shift2rail - Romania a fost cea care a pus bete in roate pana acum proiectelor de traversare ale Dunarii. Atat de rau incat
podul de la Vidin a fost finantat exclusiv de partea bulgara, dupa ce partea romana a pus toate betele in roate posibile, pentru ca nu dorea "concurenta" (desi traficul de tranzit a mers dintotdeauna pe autostrazile sarbesti, nu pe DN-urile chinuite romanesti, gen DNCB). Initial RO a refuzat orice pod la vest de Giurgiu, apoi RO a refuzat sugestia (corecta inginereasca) de la Lom/Rast propusa de inginerii consultanti care au facut arbitrajul, cerand locatia (extrem de proasta) de la Nicopole - Turnu Magurele.
Bacul e construit in 2005, nu e de pe vremea lui Mircea cel Batran, si de cat trafic are, circula de 4 (patru) ori pe zi. Drumurile de acces pe ambele parti sunt foarte modeste, iar zona e foarte putin densa, si pe partea BG si pe partea RO, conexiunile proaste.
P.S. Nu mai citi propaganda comunista infecta, nu-ti face bine. Propunerea partii RSR era complet nerealista, barajul ar fi avut o productivitate extrem de mica si consecinte ecologice extreme. A fost (si partea romana a recunoscut asta dupa 1989) doar o incercare de a bloca centrala atomica Belene. In regiunea noastra, in general, cea mai necooperanta si putin cooperanta entitate este partea romana. Si Ucraina, si Serbia, si Ungaria, si Bulgaria au avut mult mai multe probleme cu RO decat am avut noi cu ei.
Quote from: tom_sawyer on April 10, 2023, 10:01:15 PM[CN1052578 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100163201)] Vehicul amfibiu pentru proiectul ,,Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași - Silistra"
Data publicare: 01.03.2023
Autoritate contractanta: Consiliul Judetean Calarasi
Valoarea totala estimata: 4.571.673 lei
O singură ofertă (http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100193801): RIVER RIDE KJT din Ungaria
https://riverride.com/about_us/
^
S-a semnat contractul:
http://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100391424
Au și bulgarii partea lor:
Quote from: tom_sawyer on June 06, 2023, 11:00:48 PMUn catamaran electric de pasageri va traversa Dunărea între Silistra și Călărași
Primăria din Silistra, oraș în nord-estul Bulgariei apropiat de granița cu România, va achiziționa un catamaran de pasageri, va consolida malul și va construi o rampă care să asigure accesul navelor mici la malul râului, în cadrul unui proiect UE, a declarat viceprimarul Miroslav Todorov, citat de agenția de presă BTA.
Nava ar trebui să asigure o legătură peste Dunăre între Silistra și Călărași. Aceasta va avea o lungime de 14 m și o lățime de 6 m. Catamaranul va avea două motoare electrice, cu o viteză de 13 km/h. Va transporta până la 28 de pasageri și va aveaun echipaj de doi oameni.
,,Proiectul este extrem de important pentru cetățeni și vizitatori. Ideea este de a asigura navigabilitatea între Silistra și Călărași. În acest scop vom achiziționa un catamaran, iar partenerii noștri români vor achiziționa un autobuz plutitor. Aceste ambarcațiuni vor transporta pasageri între cele două maluri ale Dunării după un program fix și în funcție de nivelul fluviului. Vor fi întocmite rute turistice pentru vizitatorii celor două orașe", a declarat Todorov.
economica.net (https://www.economica.net/un-catamaran-electric-de-pasageri-va-traversa-dunarea-intre-silistra-si-calarasi_673107.html)
@frunzaverde ok, era doar o idee fără cifre. Cu cifre e clar că nu merge, de asta am și întrebat ce viteză ar putea avea, merci :)
River Ride Kft produce chestiile astea:
(https://riverride.hu/dbfiles/public/riverride_gallery/4/0000000004/site___img_7701a.jpg)
Chestiile alea sunt sigure? Ca nu par!
Nikopol a avut loc în 1396. :)
În general, nu prea sunt convins de Turnu Măgurele-Nikopol, ambele fiind zone cu densitatea populației mici și nu prea atractive pentru guvernul bulgar sa investească în conexiunii, de podul nu mai zic (drumul de la Nikopol e jale), și eventuala investiție va fi la capătul de priorității (ceea cu ne cazul pt Vidin și Giurgiu). Și da, Romania nu prea a fost interesata în infrastructura transfrontierala.
eu cum am mai zis, merg pe mâna romanilor: dacă ei au zis Corabia, Corabia trebuie :)
Doar că ne-am îndepărtat de subiect. Ideea cu bacul, care acum pare trăznită, era oricum provizorie, nu "în loc" de pod; dacă ar fi fost fezabilă s-ar fi putut implementa a doua zi. De bine de rău bulgarii o să ajungă poate la anul cu autostrada până pe la Plevna și atunci ai scăpa de un drum relativ prost și aglomerat. Nu am fost însă, mă bătea gândul la un moment dat să trec cu bacul la Tn Măgurele să văd cum e dar mi-a cam dat cu virgulă că momentan e și drumul de la Alexandria în lucru. Asta e o altă chestiune, dacă am bătut în cuie (oare e considerată bătută în cuie locația?) ar trebui să facem drumurile, măcar să le planificăm, să nu mai construim pe amplasamentul lor ...
Dpmdv ar fi greu sa convingem bulgari la un alt pod amonte din Ruse (și problema la Nikopol nu-i atât de mult drumul Pleven-Sofia, ci drumul de legătură de la Nikopol), poate dacă plătim noi pentru pod (precum au făcut bulgarii la Vidin). În ceea ce privește Giurgiu, de acord ca problema nu-i podul în sine, ci faptul ca spațiu de vama este prea mic și tiruri blochează banda (s-ar putea remedia cumva prin reorganizarea sistemului de acces acolo).
În primele 7 luni ale anului 2023, traficul total de mărfuri a atins 49,4 milioane tone, față de 45 milioane tone în aceeași perioadă a anului 2022. Din traficul total, traficul maritim este de 37,8 milioane tone, iar cel fluvial de 11,6 milioane tone.
,,Creșterea de trafic înregistrată de la începutul anului este de 10%, evoluția de până la acest moment confirmând faptul că Portul Constanța se îndreaptă spre un nou record de trafic în 2023", a declarat Florin Vizan, directorul general al CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
Traficul de cereale a totalizat, în perioada analizată, 19 milioane tone, comparativ cu primele 7 luni ale anului 2022, creșterea fiind de 25,1%.
Creșteri de trafic s-au mai înregistrat la următoarele grupe de mărfuri: semințe uleioase, fructe oleaginoase, petrol brut, produse petroliere, îngrășăminte (naturale și chimice), minereuri de fier, articole diverse.
O creștere semnificativă se înregistrează și în cazul containerelor, de la 4,5 milioane tone mărfuri la sfârșitul lunii iulie 2022, la 5,6 milioane tone în perioada similară a acestui an, creșterea fiind de 24,44%.
Aceeași situație se regăsește și în numărul de TEU-uri, respectiv 448.884 TEU în primele 7 luni ale anului 2022, comparativ cu 476.066, în 2023, mai mult cu 6%.
Scăderi de trafic au fost înregistrate, în principal, la petrol brut, combustibili minerali solizi, minereuri și deșeuri neferoase, produse metalice, produse chimice.
Traficul de mărfuri pe relația cu Ucraina, derulat prin Portul Constanța în perioada ianuarie – iulie 2023, a înregistrat 12,5 milioane tone, din care 8,1 milioane tone sunt cereale.
Romnav nu mai efectuează treceri cu bacul Brăila - Smârdan, pe motiv că nu mai rentează
Bacurile care asigurau traversarea Dunării între Brăila și Smârdan și-au încetat activitatea, de la data de 1 noiembrie, a anunțat pe pagina sa de Facebook, firma Romnav Brăila, măsura fiind motivată de faptul că afacerea nu mai era rentabilă de când s-a deschis circulația pe noul pod suspendat peste Dunăre. În condițiile în care cealaltă firmă care asigura trecerea bac spre Smârdan, Danubtrans, și-a încetat activitatea încă din luna iulie a.c., în momentul de față nu mai există alternativă de traversare a Dunării în afară de podul suspendat.
obiectivbr.ro (https://obiectivbr.ro/content/romnav-nu-mai-efectueaz%C4%83-treceri-cu-bacul-br%C4%83ila-sm%C3%A2rdan-pe-motiv-c%C4%83-nu-mai-renteaz%C4%83)
Prima probă cu autobuzul plutitor pe Dunăre, la Călărași
Quote from: tom_sawyer on June 06, 2023, 11:00:48 PMUn catamaran electric de pasageri va traversa Dunărea între Silistra și Călărași
Nava ar trebui să asigure o legătură peste Dunăre între Silistra și Călărași. Aceasta va avea o lungime de 14 m și o lățime de 6 m. Catamaranul va avea două motoare electrice, cu o viteză de 13 km/h. Va transporta până la 28 de pasageri și va aveaun echipaj de doi oameni.
Silistra a salutat primul catamaran electric bulgar
16 noiembrie 2023
Primul catamaran electric bulgăresc, fabricat la comandă pentru municipalitatea locală, a sosit la Silistra. Nava a fost întâmpinată de noul primar Alexander Sabanov și de predecesorul său, Dr. Julian Naydenov.
Nava a fost construită în cadrul proiectului "Îmbunătățirea siguranței navigației pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra". Partenerii proiectului sunt Consiliul Județean al orașului românesc Călărași și municipalitatea din Silistra.
"Catamaranul este deja înregistrat la Administrația Maritimă din Ruse ca
navă pentru utilizare sezonieră - din aprilie până în octombrie. În timpul lunilor de iarnă va rămâne într-un port privat", a declarat pentru BTA Tihomir Borachev, viceprimarul municipiului Silistra.
El a adăugat că partenerii români au solicitat o prelungire până în aprilie anul viitor pentru construcția unui hidrobuz de tip amfibiu, care va transporta, de asemenea, pasageri între cele două orașe dunărene.
Proiectul "Îmbunătățirea siguranței navigației pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra" face parte din politica municipalității din Silistra de a se impune ca destinație turistică preferată. Obiectivul este îmbunătățirea căii navigabile și a infrastructurii pe ambele maluri ale Dunării. Vor fi construite două stații fluviale, câte una pentru fiecare parte a fluviului.
utroruse.com/amp/?id=982159
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Fabricat în Varna: Primul catamaran electric bulgăresc face legătura între Silistra și Călărași
Primul catamaran electric bulgăresc, fabricat într-un șantier naval din Varna, a ajuns pe uscat la clientul său - municipalitatea din Silistra.
Acesta a fost transportat la Varna de către o companie bulgară.
Catamaranul în sine costă aproximativ 1,5 milioane de leva și va asigura o legătură de transport și comunicare pe râu între cele două orașe. Aceasta are o lungime de 14 metri și o lățime de 6 metri. Este echipat cu două motoare electrice și va putea atinge o viteză de până la 13 km/h. Capacitatea sa este de 28 de pasageri și un echipaj de doi oameni.
petel.bg (https://petel.bg/Proizvedeno-vav-Varna--Parvi-balgarski-elektricheski-katamaran-svarzva-Silistra-i-Kalarash__501958)
(https://i.imgur.com/8W9LBUc.jpg)
(https://i.imgur.com/Mqyplxkh.jpg)
Quote from: tom_sawyer on June 03, 2023, 07:34:19 PM[CN1055328 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100166116)] Sistem de semnalizare șenal, inclusiv servicii de instalare și training pentru setare și întreținere
Autoritate contractanta: REGIA AUTONOMA "ADMINISTRATIA FLUVIALA A DUNARII DE JOS" GALATI
Valoarea totala estimata: 19.716.021 lei
Obiectul contractului ce rezultă din aceasta procedură este "Sistem de semnalizare șenal, inclusiv servicii de instalare și training pentru setare și întreținere", format din:
1. Geamanduri cu diametrul între 1.500 mm - 1.800 mm– 183 buc
2. Geamanduri de aterizare cu diametrul cuprins între 2.400 mm – 3.000 mm - 12 buc.
3. Lămpi dotate cu AIS și panou solar, pentru geamanduri si faruri – 235 buc.
4. Lumini de precizie pentru dirijarea navigației în port (PEL) – 2 buc, în conformitate cu cerințele din caietul de sarcini nr. 16286/03.05.2023, primit de la UIP PRIMUS si conform Hotărârii C.N.S.U. nr. 11/03.04.2023 de a întreprinde toate masurile necesare pentru implementarea, în regim de urgenta, a proiectului de investiții ,,Creșterea capacității de trafic a Canalului Sulina" – acronim PRIMUS.
1. Ofertant unic : MSM - Mediterráneo Señales Marítimas
2. Asociere : NAVTRON (Leader), SPX Aids to Navigation OÜ
𝗖𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗿𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁, 𝗱𝗮𝗿 𝘀𝗶 𝗮 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁𝗲𝗶 𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗦𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮
𝗜𝗻 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗮𝘀𝗶 𝘁𝗶𝗺𝗽, 𝗶𝗻𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝗺 𝘂𝗻 𝗻𝗼𝘂 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗿𝗱 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 - 𝟰𝟳𝟲 𝗻𝗮𝘃𝗲/𝗹𝘂𝗻𝗮 𝗺𝗮𝗶
Așa cum spuneam în luna aprilie, avem în lucru 2 proiecte pentru creșterea capacității de trafic pentru Canalul Sulina, iar astăzi, am demarat deja procedura de achiziție iar în urma expirării termenului de depunere a ofertelor, astăzi, au fost depuse 2 oferte pentru unul dintre ele, respectiv pentru 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁𝗶𝗲 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲𝗻𝗮𝗹 𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗦𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮. Oferte au fost primite din partea unor companii din Spania și Marea Britanie.
Proiectul de semnalizare prevede achiziția a 183 geamanduri cu diametrul cuprins între 1500 mm – 1800 mm, 12 buc. geamanduri cu diametrul cuprins între 2400 mm - 3000 mm, 235 buc. lămpi dotate cu AIS și panou solar și 2 buc. echipamente tip PELs.
Pentru cel de-al doilea proiect, care presupune 𝗮𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁𝗶𝗮 𝗮 𝟯 𝗻𝗮𝘃𝗲 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰𝗲, din care 2 nave pentru semnalizare și 1 navă pentru transportul piloților, ofertele au fost depuse la începutul lunii mai, acum aflându-se în procedura de evaluare a acestora.
facebook.com/IrinelScriosteanu
De astăzi navigația pe Canalul Sulina este posibilă și pe timp de noapte!
Proiectul PRIMUS a fost finalizat iar sistemul de balizaj va permite navelor să navigheze în condiții de siguranță 24 de ore din 24.
Este un pas extrem de important pentru a reuși să atingem un important obiectiv asumat de România: asigurarea tranzitului a cel puțin 4 milioane de tone de cereale lunar dinspre Ucraina spre portul Constanța.
Implementarea acestui proiect, care a inclus și pregătirea unui număr suplimentar de 18 piloți, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor din SUA și de la Comisia Europeană.
facebook.com/grindeanusorin
Asocierea formata din companiile DSD Noell GmbH (lider), Utilnavorep si Fluid Development a depus singura oferta de participare la licitatia pentru proiectarea si executia lucrarilor de retehnologizare a ecluzei Navodari, in vederea cresterii sigurantei navigatiei. Din asocierea interesata de adjudecarea acestui contract mai fac parte subcontractantii SMM Invest Co, Socot, Hidrotim, Electronic Security Systems si Reliance Proart Instal. Beneficiarul proiectului este Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta.
Valoarea estimata a contractului ce va fi atribuit este de 365,26 milioane de lei (fara TVA), durata de implementare a acestuia fiind stabilita la 12 luni. Finantarea obiectivului de investitii este realizata din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operational Transport (POT) 2021-2027 si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Proiectul "Retehnologizare ecluza Navodari in vederea cresterii sigurantei navigatiei" are o valoare totala de 504,8 milioane de lei, potrivit indicatorilor tehnico-economici avizati de Guvern in luna mai 2023, investitia urmand a fi esalonata pe o perioada de 48 de luni.
https://www.agendaconstructiilor.ro/files/info-santiere/asociere-condusa-de-dsd-noell-interesata-de-retehnologizarea-ecluzei-navodari.html
Quote from: tom_sawyer on August 02, 2023, 04:03:34 PMS-a aprobat recent înființarea Agenției de Control și Încasare Mocănașu:
https://economedia.ro/trecerea-dunarii-cu-bac-ul-va-fi-reluata-pe-la-giurgiu-ruse-ministerul-transporturilor-a-aprobat-infiintarea-agentiei-de-control-si-incasare-de-la-mocanasu.html
Publicat în data de - 19.04.2024
Proiectul hotărârii Guvernului privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) - Ruse (Republica Bulgaria) II, în regim de bac, precum și pentru completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002 [...]
https://webapp.mai.gov.ro/frontend/documente_transparenta/646_1713526522_HG.pdf
https://webapp.mai.gov.ro/frontend/documente_transparenta/646_1713526522_nota%20fundamentare.pdf
https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/transparenta-decizionala/
Traversarea Dunării pe la Galați rămâne într-un singur bac
Așa cum ,,Viața liberă" a scris încă din ianuarie, în articolul ,,Bacul de la Galați ar putea rămâne doar pentru nostalgici", au apărut deja primele efecte concrete pe care deschiderea circulației pe podul peste Dunăre le are asupra traversărilor cu bacul între municipiul Galați și malul tulcean. Concret, de vineri, acestea se vor face numai cu un bac (mic) și nu cu două [unul mare și unul mic], ca până acum.
,,Începând cu data de 17.05.2024, trecerea Dunării în punctul Galați - I.C. Brătianu (jud. Tulcea) va fi asigurată de bacul mic Poienari 2. Cursele se vor desfășura în intervalul orar 6.00 - 22.00, cu plecare din I.C. Brătianu la «fix» și din Galați la «și jumătate». În cazul în care situația o impune, se vor efectua curse nonstop, fără respectarea programului", informează conducerea companiei Navrom Bac SRL Galați.
Pe Poienari 2 încap numai opt autoturisme, iar plata biletelor pentru călători și șoferii autovehiculelor se va face pe bac, conform sursei citate. Bacul mare de la Galați va deveni istorie.
viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/eveniment/224727-traversarea-dunarii-pe-la-galati-ramane-intr-un-singur-bac)
navrombac.ro/servicii-si-tarife-galati/
La Isaccea au dus două bacuri mari (Oltișoru 3 și Vadu Oii) și au renunțat la soluția împingător+barjă. A rămas pe tușă bacul mare Oltișoru 2.
Statul român și-a exprimat interesul pentru achiziționarea acțiunilor deținute de către BERD la Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.
O echipă de negociere cu BERD urmează să fie aprobată de Guvern. Echipa va fi condusă de Bogdan Stelian Mîndrescu și va fi formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanțelor, Ministerului Transportului.
Nu numai România este interesată să preia acțiunile Danube Logistics SRL deținute de BERD în Portul Giurgiulești, ci și Bulgaria.
Compania MBF Port Burgas din Republica Bulgaria a anunțat această intenție cu scopul de a investi în portul Giurgiulești.
Interesul României pentru acest port este justificat de concurența dintre Portul Constanța și celelalte porturi din bazinul Mării Negre și cele ale statelor membre UE. Aceasta în contextul extinderii hinterland-ului Portului Constanța și transformării lui într-un lider de piață pentru zona Centrală și de Sud-Est a Europei și, totodată, în contextul redresării, reconstrucției și modernizării Ucrainei.
Portul Giurgiulești este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și, respectiv, cu o capacitate de până la 10.000 tone.
Acest port oferă servicii de transbordare la patru terminale:
– terminalul petrolier, dotat cu un parc de rezervoare cu o capacitate de 45 000 de tone de combustibil, prin care sunt importate produse petroliere și îngrășăminte lichide și prin care se exportă ulei de floarea-soarelui;
– două terminale cerealiere prin care se exportă cereale și semințe;
– un terminal de mărfuri generale și de containere unde se transbordează o gamă largă de mărfuri, printre care se numără – la import – cărbune, îngrășăminte, oțel și diverse materiale de construcții, cum ar fi nisip, pietre și pietriș, precum și – la export – cereale, semințe, șrot, DDGS (borhot furajer) și fier vechi.
În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust.
De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere.
Volumele de mărfuri transbordate prin Portul Giurgiulești au crescut de la 1,83 milioane de tone în 2022 la un nou record de 2,17 milioane de tone în 2023, înregistrând o creștere de 18,6%.
În plus, numărul de containere transbordate a atins un record istoric de 8.460 de unități (8.646 TEU).
Noul record a fost determinat în principal de cantitățile mai mari de cereale și semințe exportate, care au sporit cu 55% anul trecut, ajungând la 889 de mii de tone, ceea ce constituie 41% din volumul total de mărfuri transbordate.
Importul de produse petroliere a crescut ușor, cu 4%, până la 599 mii de tone, reprezentând 28% din totalul mărfurilor transbordate prin PILG.
Creșterea volumelor din 2023 se datorează și majorării cu 26% comparativ cu anul trecut, a exporturilor de ulei de floarea soarelui, atingând cifra de 248 de mii de tone.
De asemenea, și cantitatea de materiale de construcții importate s-a majorat cu 10%, însumând 195 mii de tone, iar importul de îngrășăminte în saci mari, vrac uscat și vrac lichid a continuat să evolueze pozitiv cu o creștere de 48%, ajungând la 119 mii de tone.
Scăderi sunt înregistrate la importurile de cărbune și la exporturile de deșeuri metalice.
sursa (https://arenaconstruct.ro/statul-roman-vrea-sa-cumpere-portul-giurgiulesti-din-r-moldova/)
Pentru bacul de la Giurgiu:
Astăzi, 17.10. 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărârea de Guvern privind trecerea unor străzi, inclusiv terenul aferent acestora, din domeniul public al Municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere - S.A., încadrarea acestora în categoria funcțională a drumurilor de interes național, precum și acceptarea de către Statul român a unei donații privind un imobil din proprietatea privată a S.C. RO - RO Trans Frontalier S.R.L. și darea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Scurtă descriere
Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește:
- trecerea străzii Unirii și a Bulevardului Mihai Viteazu, inclusiv terenul aferent acestora, din domeniul public municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului şi darea acestora în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere S.A., precum şi încadrarea acestora în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional,
- declararea Străzii Unirii și a Bulevardului Mihai Viteazu ca bunuri de interes public național destinate desfășurării activităților specifice Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, derulate în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale legale.
- acceptarea de către statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, donaţia din partea S.C. Ro – Ro Trans Frontalier - S.R.L., constând în imobilul având datele de identificare potrivit C.F. nr. 46557 U.A.T. Giurgiu
- trecerea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și declararea imobilului înscris în C.F. nr. 46557 U.A.T. Giurgiu ca bun de interes public național destinat desfășurării activităților specifice Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, derulate în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale legale
MT (https://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5554-hg17102024dtr)
Dar care e legatura cu infrastructura navala? Din cate imi dau seama strazile alea nici macar nu ating malul Dunarii. Si nici nu prea vad motivatia sa fie administrate sub forma de DN, dar naiba ii intelege.
Este un pas necesar operaționalizării trecerii cu bacul peste Dunăre la Giurgiu.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 733/2024, s-a stabilit faptul că infrastructura rutieră care va asigura conexiunea de la reţeaua de drumuri naţionale până la punctul internațional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) - Ruse (Bulgaria) II, în regim de bac, se va realiza de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., ulterior acceptării de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a ofertei de donație a operatorului privat RO-RO Trans Frontalier S.R.L. în favoarea statului român şi după transferul dreptului de proprietate a unor sectoare de drum aflate în domeniul public al municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Intenția de donație, în favoarea Statului român privește imobilul în suprafață de 10705 mp aferent cărții funciare nr. 46557 Giurgiu în vederea asigurării legăturii obiectivului cu drumul național DN 5C, prin bulevardul Mihai Viteazu și strada Unirii, care aparțin unității administrativ teritoriale (U.A.T.) Giurgiu.
Instrument motivare (https://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5554-hg17102024dtr)
Astăzi, 20.12 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:
Hotărâre a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 184/2018 pentru deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicaţie de pasageri şi marfă în regim de bac şi pietonal între localitățile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina), precum şi a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea
Scurtă descriere
Prin prezentul act normativ se reglementează:
- extinderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicaţie de pasageri şi marfă în regim de bac şi pietonal între localitățile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina) de la suprafața de 20.117 mp la suprafața de 26.878 mp;
- funcționarea punctul internațional de trecere a frontierei de stat deschis în portul Isaccea în regim portuar, pe terenul în suprafață de 7.901 mp.
În acest sens, titlul hotărârii se modifică și va avea următorul cuprins:
"Hotărâre pentru deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Isaccea în regim portuar și rutier (bac), precum şi a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea" .
Având în vedere că punctul internațional de trecere a frontierei de stat deschis în portul Isaccea va funcționa atât în regim rutier (bac), cât și în regim portuar, se modifică corespunzător prevederile art. 2 alin. (2).
De asemenea, la art. 3 s-a procedat la îndreptarea unei erori materiale, pentru claritatea textului și stabilirea în anexe a cheltuielilor pentru dotări pe care le suportă administratorul punctului de trecere a frontierei de stat Isaccea, respectiv poliția de frontieră și Autoritatea Vamală Română, potrivit art. 3
Punctul internaţional de trecere a frontierei de stat Isaccea în regim portuar și rutier (bac), precum și Biroul Vamal de Frontieră Isaccea au program de funcţionare permanent, între orele 00.00 – 24.00.
Punctul actual de îmbarcare/debarcare va fi folosit exclusiv pentru îmbarcarea autovehiculelor pe bacuri pentru fluxul de ieșire din țară.
Cel de-al doilea punct de îmbarcare/debarcare ce urmează a fi construit de către operatorul economic S.C. Navrom Bac S.R.L. Galați va fi folosit doar pentru debarcarea autovehiculelor de pe bacuri, doar pentru fluxul de intrare în țară.
Având în vedere cele de mai sus, este necesar suplimentarea personalului poliţiei de frontieră, al biroului vamal de frontieră, precum și al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. și, totodată, sunt necesare dotări și alte amenajări specifice suplimentare pentru desfășurarea activității acestora
MT (https://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5675-hg20122024dtn)
Autoritățile din Oltenița au fost gazda unui eveniment de importanță regională care a avut loc miercuri, 12 februarie 2025, la Direcția de Cultură Oltenița. Este vorba de semnarea Scrisorii Comune Oltenița-Tutrakan, un pas esențial în consolidarea legăturilor transfrontaliere dintre România și Bulgaria. Acest demers reprezintă un moment crucial în procesul de obținere a documentelor necesare pentru implementarea unei linii de bac între cele două localități
Până la finalul lunii martie, vom începe lucrările de amenajare a punctului de trecere, iar dacă toate procedurile decurg conform planului, la sfârșitul lunii mai vom putea traversa Dunărea cu bacul", a menționat primarul Mihăiță Beștea.
Reprezentantul armatorului român, care va opera acest Bac din partea României, Gheorghe Antistescu, a detaliat pașii făcuți pentru ca acest obiectiv comun să devină o realitate. ,,Suntem niște armatori cu circa 45 de ani de activitate de trecere cu bacul în zona Brăila-Tulcea. Până în prezent am făcut foarte multe măsurători pe ambele maluri – Tutrakan și Brăila- și am înființat o firmă în Bulgaria pentru a avea corespondentul româno- bulgar. Ieri am semnat protocolul de colaborare între cele două firme, de pe cele două maluri. În paralel, flota de bacuri, pontoane și pasarele, aferente întregii treceri, sunt pregătite și vor pleca de la Brăila până duminică și vor ajunge în Oltenița probabil spre sfârșitul lunii. Preconizăm că undeva pe la jumătatea sau sfârșitul lunii martie cele două maluri să fie amenajate cu pasarele, pontoane și bacuri, în așteptarea ultimelor aprobări necesare.
https://ziarulimpact.ro/o-noua-linie-de-feribot-intre-romania-si-bulgaria-va-fi-functionala-la-vara/
Bacul Chiciu (https://marinarii.ro/bacul-chiciu/) este în drum spre Oltenița (https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:318975/mmsi:264162101/imo:0/vessel:CHICIU).