Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

Deja se discuta cu BM, poate au si fost propuse masurile fiscale de ajustare. Sincer cu atatea scheme de subventionare directe sau indirecte, cu o lege a salarizarii unitare pe care se chinuie sa o aplice de cel putin 13 ani si care inca pastrazeaza inechitati flagrante (diferentieri la 1 la 12 in teorie) as sustine ca e momentul impozitarii progresive in Romania. 

dumbravaandrei

Mda...
1. Nu tot IT-ul are acea deducere. Doar cei care au studii superioare in domeniu si care sunt direct implicati in dezvoltarea si implementarea de solutii software. Adica sub 30% din personalul din domeniu.
2. Statul a decis sa subventioneze acest sector pentru a-l atrage spre teritoriul sau. Partial, si-a facut treaba si e unul din domeniile fruntase cu contributie in PIB. Spun partial pentru ca a uitat (aproape) complet de piata locala. In aceasta industrie, competitia e globala, atat timp cat suntem in UE.
3. Cei care sunt scutiti, daca vor sa nu mai devina "speciali", singura modalitate e sa lucreze fara un CIM. Altfel e "implicita". Si am dubii ca cine se incadreaza a intrat in domeniu pentru deducerea asta.
4. Pentru ca deducerea este "reglata" intre angajator si stat. Angajatul nu are optiuni sau trasabilitate. In realitate e o subventionare a companiilor, nicidecum a angajatilor.
5. Am dubii ca la un impact de 10% din veniturile salariale pentru oamenii astia nu va fi un impact major in industrie si PIB. Deja discutiile au devenit aberante pe aceasta tema.
6. Asa ca statul daca vrea sa faca vreo miscare in acest sens, sper sa nu o faca ca la transferul contributiei de la angajator la angajat unde impactul a cam fost de -4% in salarii (global la nivel de industrie, avand in vedere ca multe companii aveau CCM-uri care indexau salariile cu inflatia de la acel moment)
7. Sunt constient ca se castiga voturi atunci cand demonizezi o patura economica de mijloc subtire in fata unei paturi care economic e mai spre baza. 

qionescu1

Quote from: dumbravaandrei on July 07, 2023, 06:44:29 PM7. Sunt constient ca se castiga voturi atunci cand demonizezi o patura economica de mijloc subtire in fata unei paturi care economic e mai spre baza.

Nu cred ca un impozit de 10%, celor mai mari salarii din Romania e o tragedie si ca va afecta industria semnificativ. Raportat la veniturile din Ro sectorul IT nu e deloc patura economica de mijloc ci in cel mai rau caz clasa de mijloc. Apoi problema asta e o problema reala si nu se face pentru a castiga voturi. Daca tu gasesti in lume un stat dezvoltat, unde se poate trai civilizat, in care modelul asta de impozitare e sustenabil si aduce pace sociala te rog sa ni-l spui.

Pe schemele astea, prin haosul din admnistratie, printr-un stat slab care nu poate guverna categorii de functionari, regii autonome, societati comerciale, agentii guvernamentale si asa zise profesii liberale (unele care au preluat monopoluri ale statului si ale administreaza monopolistic - notarii - si nu le poate face nimeni nimic) am ajuns tara cu cele mai mari disparitati economice din Europa depasind cu mult toata Europa de Est, care a reusit sa pastreze un echilibru social mult mai bun decat Romania. Eu cred ca nu mai putem continua asa fara sa decontam masiv in alte parti.

nirolf

 [mention]dumbravaandrei [/mention]

Punctul 1 e fals, nu mai există de câțiva ani nicio limitare legată de domeniul studiilor, practic toți angajații beneficiază.

Oricum, toată discuția e doar o "fentă" sau eventual ranchiună pentru că IT-iști nu votează cum trebuie. Câștigul la buget va fi infim față de cât de mare e deficitul (~1 mld vs. 80+ mld) pentru că impozitul este din start mic. Veniturile bugetare sunt compuse în mare parte din TVA și accize, apoi veniturile de la angajați, grosul fiind cei 35% pentru sănătate și pensii. Taxele pe proprietate sunt foarte mici, dar aici nu le convine să umble, că-i impactează pe ei în primul rând.

"Fenta" pentru că ei nu vor de fapt să se vorbească despre cheltuieli: pensii speciale, PNDL, numărul de bugetari (care tot crește), achiziții de BMW-uri, d-astea.

nicolaem

^ am citit ceva studiu (facut extern de ceva consultanti) ca Romania nu a atras cu nimic mai mult decat altii din vecini ca si crestere in IT in ultimii 15 ani. ma refer la ucraina de vest (Lvov in special), ungaria, cehia polonia etc.
dar idea a fost buna, sa atragem firme. sigur era mai dificil fara acea facilitate. acum ca i-am atras care mai e scopul? avem nume mari in tara pe cine mai atragi? cine se muta de la noi in india se muta pt costuri totale, salariile in Ro sunt deja f mari.

deacord ca zici ca e o subventionare a companiilor nu a angajatilor. si avand in vedere ca aceste companii sunt corporatii au nevoie de subventia asta? e normala fata de alte industrii?

nirolf, nu e nici o fenta. dupa cum vezi masura e sustinuta fix de aia care nu is votati de It-isti. singurul cred care a zis ca ar trbui scoasa cred ca a fost Orban.
argumentul tau cu "castigul e infim" este pueril. e vorba de corectitudine.
asa ar putea zice si judecatorii, ca pensile lor speciala sunt infime, pentru ca sunt putini beneficiari. esti de acesi parare?

nirolf

Păi nu te-ai prins că ei se ceartă între ei doar de ochii lumii? Ei sunt și la putere și-n opoziție în același timp. Sunt doar fumigene să țină lumea ocupată cu discuții contradictorii cât să nu se vadă banii pierduți din PNRR. Divide et impera.

Din partea mea să se facă dreptate (pentru căței, în rest n-ai să vezi), să plătească toată lumea la fel. Oricum nu salariile sunt neapărat problema în IT, ci lipsa oamenilor. Se pierd proiecte pentru că nu ai cu cine să le faci. Se pleacă din țară în continuare și nu din cauza banilor (deși și aici pot fi diferențe mari), ci a serviciilor dezastruoase ale statului, corupției generalizate și a lipsei de perspectivă. Și din urmă vin din ce în ce mai puțini și mai slab pregătiți. Cei mai buni pleacă din școală, nici nu apucă să muncească aici.

nicolaem

deacord, dar asta nu inseamna ca nu am putea privi lucrurile in mod corect. fara categorii speciale si facilitati fiscale permanente. de orice fel.

dumbravaandrei

#1027
Quote from: nirolf on July 07, 2023, 10:35:02 PMPunctul 1 e fals, nu mai există de câțiva ani nicio limitare legată de domeniul studiilor, practic toți angajații beneficiază.
din lege da, s-au scos, dar nu si din ordinele de ministru. Iar legea prevede ca ordinul de ministru stabileste defapt conditiile exceptarii. Iar deducerea se aplica exclusiv celor care au contract de munca pe minim 12 luni, studii superioare in activitatea pe care o presteaza si neaparat activitati de R&D si implementare solutii software.
Nu contest ca anumite firme nu fac diverse "giumbuslucuri", declarand proiecte fictive, dar cunosc si multe care au suportat consecintele legii.

Cand am zis de maxim 30%, am zis direct din cifrele ANIS (care au numarat 30 de mii de oameni din industrie care beneficiaza de aceasta deducere). Imapctul bugetar calculat pana acum e de pe putin sub 55 milioane de eur/an (in conditiile in care stim taxele incasate de la firmele din industrie - in 2021  au fost peste 3 mld EUR, majoritatea incasate din impozitele pe profit).

N-am zis ca nu trebuie scoasa deducerea, numai ca statul trebuie sa se asigure ca aceasta deducere nu o sa fie platita de salariat, ci de angajator. Asta din motivele expuse in postarea mea anterioara de pe thread.

tom_sawyer

Eugen Rădulescu de la BNR revine pe Contributors cu un articol despre subiectul dezbătut, prefer să nu dau citate, cred că ar distorsiona ideea de bază, cine vrea îl poate citi integral:

https://www.contributors.ro/cutia-pandorei-rediviva/

+

https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-26391481-valentin-lazea-obstacolele-din-calea-reformei-fiscale-raspunsul-consta-trei-cuvinte-lacomie-ideologie-teama.htm

nicolaem

e important ca BNR se pozitioneaza in dezbaterea asta.
e clar ca nu se mai poate cu atatia speciali la ce defici bugetar avem.

Harry

 E.S. Kathleen Kavalec a anunțat organizarea, la finalul anului curent, a unei misiuni economice în România, la care vor fi prezente firme din Statele Unite ale Americii , doritoare să exploreze oportunitățile de afaceri.

rota

Eurostat: România a avut cele mai mari creşteri din UE ale lucrărilor de construcţii, în luna iunie

România se numără printre țările membre din UE cu cele mai mari creșteri lunare ale lucrărilor de construcții în luna iunie, cu o creștere de 3,6%, urmată de Suedia (3%) și Cehia (2,5), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat. La polul opus, cu cele mai semnificative scăderi, se situează Germania (2,8%), Franța (2,5%), Slovacia și Ungaria (1,4%).

Potrivit Eurostat, lucrările de construcţii au scăzut în iunie cu 1% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 0,2% în zona euro şi de 0,3% în UE, în timp ce România a fost statul membru UE cu cea mai importantă creştere în iunie. sursa


Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru cu 12%. Cresc construcțiile de infrastructură, scad cele rezidențiale

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru din acest an, faţă de perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, ca serie brută, cu 12,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

Conform INS, în primul semestru, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,0%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+36,7%), lucrările de construcţii noi (+9,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+33,1%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 4,6%, respectiv cu 0,8%.sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

tom_sawyer

"[...]Vreau să spun apăsat că simulările făcut de CE pentru noi nu arată deloc bine. Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, ne-au spus ce ne așteaptă, suspendarea fondurilor europene, toate, și din politica de coeziune și din PNRR. Nu e o noutate. Să le suspende până intrăm în normalitate. Ticăie ceasul".

Ministrul Finanțelor a mai spus că deficitul bugetar al României va ajunge la 6,87% din PIB dacă nu va lua măsurile fiscale.

https://www.g4media.ro/avertismente-fara-precedent-ale-ministrului-finantelor-daca-nu-luam-masurile-fiscale-vom-apela-la-fmi-am-ajunge-ca-in-criza-din-2010-fara-masuri-ajungem-la-deficit-de-687-din-pib.html

rota

so true..

"PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă. Cum arată harta României la infrastructură și PIB?



Date din analiza Romanian Economic Monitor:

PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă
Celelalte țări din regiune stau mult mai bine la capitolul lungimii totale a autostrăzilor raportată la suprafața țării
România a reușit, până acum, să construiască în medie mai puțin de 45 de kilometri de autostradă pe an
Lungimea totală actuală a drumurilor de mare viteză este de 1008,55 km, adică 1009 km cu rotunjire.
Alături de aspectele privind siguranța rutieră, infrastructura are o contribuție semnificativă și la dezvoltarea economică a țării.
Infrastructura joacă un rol esențial în atragerea investițiilor străine."

Sursa 1
Sursa2
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

GIV

in ceea ce priveste clujul nu ar fi discutabil? cat are podere industria it in pib?

iar despre alba, nu de mult s-a deschis a10