News:

.

Main Menu

Termocentrale

Started by silviu321, February 11, 2015, 11:32:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

Noua centrală de la Mintia Hunedoara a primit acordul de mediu

Cel mai mare obiectiv industrial din România, noua Centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acord de Mediu, anunţă Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). Datorită capacităţii de producţie de 1.700 de MW, acest proiect este catalogat drept cel mai mare obiectiv industrial din România, de la Revoluţie, până în prezent. Investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro ar urma să fie realizată până în anul 2026, transmite News.ro.

Prima turbină va ajunge în centrală, până la finalul lunii mai.

g4media.ro

paulmare

^demoleaza si turnurile de racire, si cazanele vechi la Oradea. Vechea centrala era cu ciclu  Rankine (abur supraincalzit) - si boilerul trebuia sa fi produs abur la 560 de grade (sursa calda), turnul de racire era "sursa rece". Centrala nou va avea un motor industrial pe gaz sau o turbina pe gaz, caldura reziduala o preiau si o folosesc sa livreze apa calda menajera sau agent de termoficare, cand e consum mare (iarna de exemplu) mai au cazanele de apa fierbinte (CAF) care asta fac. Si sa nu fi fost din anii 60 cu nu stiu cate sute de mii de ore de functionare, tot ar fi fost desfiintat - termoficarea orasului prelua caldura dupa turbina cu abur, din niste prize speciale, nu direct din cazan.
Aranjamentul asta le da si flexibilitate - de exemplu consumul de apa calda menajera e relativ constant in timpul anului, pot livra odata cu asta energie electrica in "banda" pentru consumatori industriali de exemplu, cel pentru termoficare e foarte "sezonal", sau pentru ca turbinele pornesc in cateva minute pot vinde energie in piata de echilibrare unde e pret mult mai mare, cand nu are hidro apa suficienta de exemplu

^^ O turbina pe gaz (chiar cele industriale, care spre deosebire de un motor de avion, pot fi oricat de mari si de grele) nu are randamentul unei turbine cu abur (pe la 38% la abur, una pe gaz cu toate ingineriile pe care le fac greu trece de 30%). Ce folosesc centralele moderne pe gaz cu randament intre 50-60% (de exemplu cea de la Brazi a Petrom, sau cea in constructie perpetua de la Iernut a Romgaz Medias) - e ciclul combinat - Brazi are 2 turbine GE de 290MW fiecare cu cate un cazan de recuperare a caldurii, si o turbina cu abur de 310MW. In teorie, daca ai o centrala cu abur care arde 1mc de gaz natural, si o turbina cu gaz (fara centrala in ciclu combinat) care arde tot 1mc de gaz, turbina cu gaz produce mai putin curent, si ai mai multa caldura de recuperat

Nu e deloc rau ce fac cei de la Oradea, asta ar fi trebuit de mult facut si la elcen bucuresti de exemplu

Konter

"Contractul de finanțare pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia a fost semnat.
Sebastian Burduja, ministrul energiei, și Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, au semnat un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării Centralei Mintia, din județul Hunedoara.
Conducta va alimenta și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici.
Proiectul are o valoare totală de 60,43 milioane euro, iar valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 6,83 milioane euro.
Lucrările la conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia se vor desfășura în extravilanul și în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vetel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 km.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ,,Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcțiune. Asigurăm practic materia prima, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată."
Proiectul ,,Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia" a fost declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.
SNTGN Transgaz SA a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.
Fondul pentru Modernizare este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030."
 Sursa

Konter

Au început lucrările la CET Titan, o centrală complet automatizată care va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator (Hydrogen Ready).
Aceasta va avea o putere electrică instalată de până la 50MWe respectiv o putere termică instalată de până la 40MWt (34,4 Gcal/h), după cum a explicat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Va putea utiliza atât gaz metan, cât şi amestec cu hidrogen, configurând în Titan cea mai modernă și flexibilă soluție pentru o instalație automatizată integrată în sistemul de termoficare și energetic din estul capitalei.
Astfel, prin proiectul unei noi centrale electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență (Combined Heat and Power) – CET Titan București devine primul proiect de acest tip din ultimii 15 ani în capitala României.
Ministerul Energiei, prin Fondul pentru modernizare, va putea finanța proiectul cu 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din totalul cheltuielilor de 70 de milioane de euro.
,,Sistemul de termoficare din Capitală are viitor, este cel mai eficient posibil și cel mai puțin poluant în raport cu toate celelalte opțiuni pe care le avem în acest moment. CET Titan este o șansă și pentru bucureșteni să aibă acces la apă caldă și căldură într-un mod mai predictibil. Va deservi 10.000 de apartamente cu apă și căldură și peste 20.000 de puncte de consum cu energie electrică" a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Construirea CET Titan este estimată să se încheie la finalul anului 2026.
Sursa

TVlad

Intrebare de o mie de puncte: cine si de ce a desfiintat vechiul CET Titan daca se stia foarte bine ca are un rol esential in retea?

tom_sawyer

Prima turbină pe gaze naturale a noii centrale electrice de la Mintia, în Valea Jiului, a ajuns marţi în judeţul Hunedoara.
04 Iunie 2024

Fosta termocentrală de la Mintia a fost cumpărată în decembrie 2022 de Mass Global Energy pentru suma de 91 de milioane de euro, investitorul iordanian angajându-se ca, până în 2026, să o retehnologizeze şi să o transforme într-o centrală electrică pe gaz. Turbina, care a ajuns astăzi, e primul dintre echipamentele care vor intra în componenţa noii unităţi, iar centrala de la Mintia va produce o cantitate însemnată de energie.

Viceprim-ministrul Marian Neacşu: "Este cea mai mare capacitate energetică care va fi pusă în funcţiune după revoluţie în ţară. 1.700 megawaţi nu sunt deloc puţini."

Următoarea turbină va ajunge aici în septembrie, iar generatorul şi echipamentele necesare noii termocentrale vor fi livrate până în primăvara anului viitor.

Ahmad Ismail Saleh, preşedintele Mass Holding Group: "Valoarea totală a investiţiei este de un miliard şi 250 de milioane de euro, iar peste un an va fi în funcţiune prima turbină a noii centrale electrice. Prioritatea noastră sunt muncitori români, dar în cazul în care nu găsim specialişti români, o să aducem din afară."

Termocentrala Mintia a făcut parte din Complexul Energetic Hunedoara şi funcţiona cu huilă din Valea Jiului, dar a fost închisă din cauza sincopelor în aprovizionare şi a lipsei avizelor de mediu, fiind vândută după ce complexul a intrat în insolvenţă.

RRA

Oneinthecrowd

Avem si o filmare de la Virtual Press (multumim!)

Cum arată acum Termocentrala Mintia. Steaua de pe Mureș va fi retehnologizată


carutasul

deci cu ocazia asta vom afla dacă sistemul cu turbină e atât de util cât se spune în echilibrarea sistemului?

Oneinthecrowd

Nu investesti 1.25 Mld de Euro sa tii turbina oprita. Plus, la aproape 600MW per turbina e greu de crezut ca tocmai astea doua (la Mintia for fi doua turbine pe gaz si una pe abur) vor fi folosite pentru echilibrare.

Dar pana sa ajungem la echilibrari din gaze trebuie sa inchidem centralele pe carbune. In ultimele saptamani din carbune s-a generat undeva intre 800-1000MW in timpul zilei - e drept, avem si o unitate la Cernavoda in revizie.

carutasul

sigur că nu o să fie doar pentru echilibrare, însă s-ar putea ca uneori să fie folosită una din ele, mă gândesc. O să fie și momente când va fi oprită din lipsă de cerere, de exemplu vara, deja panourile solare văd că au depășit orice așteptări. Ei zic că o să aibă capacitate în final de 1700MW dacă am citit bine, deci la capacitatea maximă ar produce mai mult decât toate centralele pe cărbune în funcțiune acum, așa că probabil va avea o rezervă de capacitate disponibilă. În definitiv Musk a făcut bateria din Australia doar pentru câteva ore pe an, nu contează timpul efectiv de funcționare ci  profitul obținut, dacă poți să produci când e cererea mare și curentul scump... de ce nu. Vom vedea. Știu că o problemă e că în zona Ardealului capacitățile sunt insuficiente, poate reușesc într-un viitor luminos să rezolve și mult promisul Iernut și se mai îndreaptă situația destul de bine. Presupun că se poate face echilibrare nu doar pornind turbina oprită ci și "accelerând" de la 300 la 500MWh, nu sunt în domeniu dar pare plauzibil...

carutasul

Adică, ce vreau să zic e că e clar că o să aibă una clasică pentru căldura și apa caldă din oraș, dar dacă au cumpărat două turbine presupun că vor să le folosească și în alt mod, altfel ar fi fost probabil mai ieftin clasic.

TibiV

Vor pastra sistemul cu 3 turbine. Doar ca 2 vor fi pe gaz, si una pe abur.

Aia pe abur (cu inertie termica foarte mare) va functiona probabil permanent, caci Deva are nevoie de energie electrica/termica.

Cele doua turbine strict pe gaz (usor de pornit/oprit) vor permite reglajul in sistemul national...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

carutasul

da, când am zis de cele două turbine mă refeream la cele pe gaz. Și a treia e tot pe gaz, dar e "cazan" :)
Presupun că sunt mai scumpe cele două decât cazanele (care au și ele turbină, greu cu denumirile astea), de asta ziceam că dacă au dat niște bani în plus probabil că au în vedere niște avantaje specifice și reglajul e primul lucru la care mă gândesc (al doilea ar fi randamentul dar nu știu) ...

Oneinthecrowd

Sa nu confundam o centrala electrica (pura) in ciclu combinat cu un CET - exista acel T de la termic. Echipamentele poate sunt asemanatoare ca denumire, dar procesul intern e un pic diferit. Asta se poate vedea si din stiri: la electricele pure vedem specificati doar MW electrici, in timp ce la CET-uri avem specificati si MW termici.

Eu unul nu am urmarit cu mare atentie proiectul Mintia si la o cautare scurta pe net nu am gasit nicio informatie care sa indice si planuri de furnizare de energie termica. Avand in vedere ca vechea centrala a fost oprita de cativa ani si tevile alea au stat cu aer in ele sunt numai bune de plimbat abur sub presiune :). Poate se va face, eu unul nu am gasit informatii.

GIV

va genera noua investitie ~ 700 locuri de munca? asa scria intr-un articol. mi se pare un nr prea mare