News:

.

Main Menu

Lituania

Started by nenea_hartia, September 18, 2022, 09:56:10 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nenea_hartia

Acum trei săptămâni, profitând de câteva zile de concediu, am vizitat pe repede-înainte Lituania și Letonia. Deși n-am stat decât o săptămână, am mers pe jos (sau cu trenul) foarte, foarte mult, așa că am reușit să văd aproape tot ce-mi propusesem înainte de plecare. Inițial am dorit să aterizez direct la Vilnius, dar Air Baltic nu era foarte ieftin, așa că am ales Ryanair până la Kaunas (11 euro + 25 euro bagaj de bord :D ), pentru că nu există opțiune spre Vilnius din țara în care locuiesc. Nu mi-a părut rău c-am ajuns la Kaunas, dimpotrivă. Avionul a plecat fără o secundă de întârziere, iar zborul a durat 2h15.

Notă:  toate fotografiile din acest topic sunt eliberate sub licența Creative Commons ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).

KAUNAS

Aeroportul Kaunas e relativ departe de oraș, dar există un autobuz direct, taxiuri și Bolt, o soluție estoniană extrem de răspândită și folosită în țările baltice, care oferă biciclete, trotinete electrice, scutere și curse de taxi.
Biletele de autobuz se pot cumpăra de pe internet sau plăti direct la șofer. Costă 1 euro și e recomandat să ai monede sau bancnote de maxim 5 euro.



De la aeroport m-am cazat rapid într-o clădire care funcționează ca hotel de multă vreme:







Vizavi e Muzeul Războiului ,,Vytautas cel Mare", dar n-am reușit să-l vizitez. Trebuie să spun că n-am vizitat aproape nici un muzeu în Kaunas. Am stat acolo sâmbătă și duminică, iar unele din muzee ori nu erau deschise, ori erau în curs de reabilitare (Muzeul Aviației, spre exemplu). Destul de ciudat, unele muzee nu respectă regula europeană de a funcționa în weekend și a fi închise doar luni.






nenea_hartia

În paranteză trebuie spus că la intrarea muzeului era arborat steagul Ucrainei, după cum se vede în prima poză. Toate instituțiile oficiale, majoritatea magazinelor sau restaurantelor, taxiurile și multe mașini și clădiri particulare arborează acest drapel, iar bisericile, cu excepția celor ortodoxe ruse, strâng donații pentru Ucraina.










nenea_hartia









De asemenea, adăposturile de protecție civilă sunt foarte vizibile și bine marcate:


nenea_hartia

Transportul în comun în Lituania mi s-a părut foarte bine pus la punct. Parcul de vehicule e foarte mare, iar în Kaunas acestea sunt toate noi. Se folosesc foarte, foarte mult troleibuzele, la fel ca și în Letonia. Troleibuzele din Kaunas sunt de producție poloneză, Solaris Trollino, iar vehiculele sunt hibrid, pentru că unele porțiuni de traseu nu sunt acoperite cu fir de contact. Schema de culori e uniformă, verde pentru troleibuze, roșu pentru autobuze. Există și linii orășenești de maxi-taxi, colorate și ele în roșu. În Kaunas nu sunt tramvaie.





Am ajuns în Kaunas la ora 14:00, am ieșit din hotel pe la 15:00 și am sărit în primul troleibuz spre Mănăstirea Pažaislis, probabil cel mai important obiectiv turistic din zonă. Din păcate, e departe de zona centrală, așa că atunci când am ajuns era deja închisă. Sâmbăta se vizitează până la ora 16:00, iar duminica e închis :(. Deoarece mi-am luat deja bilet la Rammstein, în mai 2023, la Vilnius :p, rămâne s-o vizitez atunci.
Mănăstirea este situată într-un parc foarte mare, practic o pădure, pe malul unui lac enorm creat de un baraj pe râul Neman.





Am pornit spre al doilea obiectiv din ziua aceea, fortul 6 din Kaunas. Unele forturi din fostul sistemul de fortificații al orașului există încă și pot fi vizitate, spre deosebire de centura de forturi Brialmont a Bucureștiului :bash:.
La răscrucile importante ale drumurilor sunt expuse astfel de monumente. În spatele crucilor, la distanță, se vede cărămiziul fortului 6.


nenea_hartia

În interiorul fortului 6 este amenajată o expoziție militară. Se vizitează doar cu programare prealabilă și ghid, așa că am sărit peste ea.









Acesta este portalul de sud-vest al tunelului Kaunas, unul din cele două tuneluri feroviare construite vreodată în Lituania. Este situat aproape de gara centrală, pe linia spre Vilnius, și a fost reabilitat recent. Portalul de nord-est este relativ inaccesibil și nu poate fi fotografiat decât de aici. Data viitoare... Trebuie spus că, spre deosebire de România, zona de siguranță a căii ferate este - atât cât am putut vedea - bine împrejmuită cu garduri în toate zonele locuite.
După cum se observă în prima poză, în stânga portalului este expusă o locomotivă cu abur.




nenea_hartia

Ne mutăm doar cu puțin mai departe, în zona gării Kaunas.





Căile Ferate Lituaniene folosesc în general automotoare, precum acesta din clasa ČD 471/CityElefant produs de Škoda. Toate par noi sau foarte noi și sunt vopsite într-o schemă uniformă de culori.





Am văzut și automotoare poloneze, produse de PESA:


nenea_hartia

Aș face o mică paranteză. La un moment dat, prin gară a trecut un tren de pasageri tractat de o locomotivă electrică vopsită în aceeași schemă de culori a CFL. M-a uimit că trenul n-a oprit în al doilea oraș ca mărime al țării, așa că, dacă cineva știe de unde venea și unde se ducea trenul, aș rămâne dator.

Prin gară trec și trenuri de marfă, precum acesta. Observați că și aici se respectă schema de culori.





În multe gări lituaniene staționează trenuri rusești spre sau dinspre Kaliningrad.



Dacă cineva are idee ce cară rușii aici...



Clădirea gării și pasajul subteran:






nenea_hartia

Orașul este așezat la confluența râurilor Neman (mai jos) și Neris.



Žalgirio Arena a fost construită pe o insulă de pe Neman și în ea își desfășoară meciurile clubul de baschet Žalgiris. Baschetul e sportul preferat în Lituania, care are o echipă națională foarte puternică.





Zona adiacentă arenei, de pe malul drept. În fundal se observă supermagazinul Maxima, un lanț omniprezent în țările baltice. De altfel, Carrefour, Cora, Kaufland, Auchan, Metro ș.a. lipsesc cu desăvârșire, ceea ce, pentru un turist sătul să le vadă în toate țările europene, e reconfortant. Peisajul e dominat de Maxima și de mai micile magazine de proximitate norvegiene Narvesen. Produsele sunt și ele relativ diferite față de cele vândute de lanțurile europene de mai sus. Predomină producția locală, spre exemplu o gamă foarte variată de beri lituaniene, care înlocuiește omniprezentele beri belgiene.



Despre bere să spunem că sticla, paharul sau cutia nu se vând la 0,5 litri, ci la pint (0,568 l), ceea ce însetații drumeți români nu pot decât saluta :cheers:. Fac aici o paranteză, orice, dar absolut orice se poate plăti cu cardul. Nu trebuie să întrebi tu, ci ești întrebat de vânzător. Am băut o singură bere la o terasă de cartier, iar ospătărița m-a întrebat natural dacă plătesc cu cardul. În timp ce, acum vreo doi ani, a trebuit să mă scotocesc de bani prin buzunare ca să vizitez cetatea Râșnov.


nenea_hartia

Arhitectura e frumoasă, cu multe clădiri impozante.









Fostul palat prezidențial:



Biserica Sf. Arhanghel Mihail:


nenea_hartia

Un larg bulevard pietonal, Laisvės alėja, presărat cu cafenele, restaurante și berării, străbate zona centrală de la est la vest, conducând spre centrul istoric.







Pe alte străzi se lucrează. Anul acesta, Kaunas a fost una din cele trei capitale culturale europene, așa că multe clădiri au fost reabilitate recent.



Pe bulevard sunt și unul-două flop-uri specifice anilor '90, atât de cunoscute și nouă.



Statuie a avocatului și politicianului Jonas Vileišis, expusă pe bulevard:


nenea_hartia

De altfel, orașul, inclusiv cartiere mai mărginașe, este împânzit cu simpatice sculpturi stradale:











Preferatul meu e acest soclu, care ne anunță solemn și bilingv faptul că, ,,în acest loc, pe 11 mai 2014, nu s-a întâmplat nimic deosebit" :lol::


nenea_hartia

O alta, care reproduce pantofii prelatului Teofilius Matulionis, se găsește pe treptele din fața bisericii benedictine Sf. Nicolae. Am încercat să intru, dar în acel moment se oficia o mesă. În general, bisericile catolice în care am intrat duminica erau pline de lume bine îmbrăcată care asista la slujbe.





O altă formă de artă stradală în Kaunas (și Lituania) sunt picturile murale:








nenea_hartia

Clădirile semnificative din zona centrală au fost sau sunt în curs de reabilitare.
Biserica Sf. Gheorghe:



Primăria:





Biserica Sf. Francisco de Xavier:





Biserica Sf. Treime:




nenea_hartia


nenea_hartia

Ș.a.m.d.:













Dar mai e destul de lucru.