Forum PeUndeMerg.ro

România => Feroviar => Nivel național => Trenuri => Topic started by: andrey_tm on June 29, 2018, 05:23:05 PM

Title: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on June 29, 2018, 05:23:05 PM
Câteva filme cu trenuri în zone de munte:

Izvoru Mureșului (județul Harghita)

https://www.youtube.com/watch?v=AUZlYFErM-k


Băile Tușnad (județul Harghita)

https://www.youtube.com/watch?v=NkPCz1qkCVk


Romuli & Dealu Ștefăniței (județul Bistrița-Năsăud)

https://www.youtube.com/watch?v=KPjTIMFJiFs
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on June 29, 2018, 10:35:28 PM
Foarte frumoase filmarile, unghiurile foarte bine alese....

Dar imi da o senzatie de tristete sa vad trenuri cu doar 2 (doua) vagoane, si alea cam goale...
Un singur Interregio cu 4 vagoane (mamaaaaa, ce lung....) si un international cu 6 (sase) vagoane - o fi A380 al CFR-ului ?...

Noroc cu marfarele...
Iar cand vezi un marfar cu doua locomotive parca iti mai explici de avem inca transport feroviar...
Nu stiu insa pana cand...

Imi amintesc ca in '82, pe 2 sau 3 ianuarie, abia am prins bilet pe ruta Dej-Bucuresti la un "personal" de la Baia Mare (da, pe vremea aia existau "Regio" pe distante de peste 500 km...) si am calatorit in vagonul 7 sau 8, si nu era ultimul.
Cand am ajuns in GdN cred ca trenul avea 14 vagoane (eram inca prea "zdruncinat" de un "Revelion in forta") dar tin minte ca m-am uitat in spate si m-am crucit... "Mama, cat s-a lungit  trenul asta!"....

PS
In 1982 cu "personalul" am facut vreo 14 ore pana in Bucuresti (nu stiu traseul, caci am adormit instant dupa plecarea trenului din Dej si m-am trezit doar pe la Chitila....).
In 2015 am facut cu "Interregio" 11 ore, "multumita" lucrarilor vesnice de pe M300 Coslariu-Sighisoara. Bine ca nu se apucasera de Sighisoara-Brasov, caci sigur calatoria ar fi durat tot 14 ore... :(
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dr4qul4 on June 30, 2018, 12:36:43 AM
Pai si acum abia prinzi bilet. Aseara, trenul care pleaca la Arad la 23:45 era plin. Cateva bilete la clasa a 1-a. SI asta cu 40 de min inainte de plecare. Unii au mai prins loc doar in picioare.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on July 07, 2018, 09:13:33 AM
CFR și aglomerația de vară - În afară de trenurile sezoniere către litoral, aproape toate celelalte au trei - patru vagoane

​CFR a introdus la final de iunie 40 de trenuri sezoniere către Mangalia și Constanța, dar venirea acestora a agravat criza de vagoane, fiindcă restul trenurilor InterRegio au în cele mai multe cazuri trei vagoane, chiar și pentru trasee mai lungi de 300 km. În plus, evenimente muzicale precum Untold și Neversea vor face ca biletele să fie și mai greu de găsit. O altă consecință a lipsei de vagoane este că pe rute lungi pe trenurile InterRegio au fost puse vagoane supraetajate de tren Regio.

La 30 iunie au fost introduse trenurile sezoniere către litoral și cele mai lungi au, în mod excepțional, 14 vagoane, în general fiind vorba de 7-10 vagoane.

Însă, cum CFR Călători folosește sub 800 de vagoane, cu 350 sub necesități, unele trenuri care leagă Capitala de Ardeal sau Moldova au fost scurtate pentru a compune trenuri sezoniere mai lungi.

Am monitorizat mai multe zile trenuri pe diverse rute și numărul de vagoane a scăzut. Spre exemplu un tren IR București-Sibiu care avea în general 4-5 vagoane, acum avea doar trei. Un tren București - Sighetul Marmației care avea în general 7-8 vagoane a ajuns să plece din București doar cu patru într-una din zile, în timp ce în alte zile avea 5-6. Pe trenuri IR între București și Bacău și București - Galați au fost puse acele vagoane alb-albastre supraetajate care sunt potrivite pentru trenuri Regio, nu pentru parcursuri lungi unde și biletele costă peste 60 de lei.

Călătoria cu trenul este complicată fiindcă poți să nu găsești loc chiar și cu două săptămâni înainte sau și mai mult, dacă este vreun eveniment unde participă multă lume.

Între 5 și 8 iulie se ține la Constanța festivalul Neversea, în timp ce Untold se va ține între 2 și 5 august la Cluj, iar atunci, chiar și cu suplimentări, trenurile vor fi extrem de pline și numărul celor care vor sta în picioare ore întregi va fi foarte mare.

Tot mai grea a devenit și călătoria navetiștilor, mai ales pe ruta București - Ploiești, unde, tot din cauza lipsei de vagoane nu există trenuri "pendulante" care să circule doar între cele două orașe. Abonații sunt obligați să meargă în picioare în trenurile de foarte lung parcurs ș introducerea trenurilor sezoniere a complicat lucrurile, fiindcă programul unor trenuri utilizate de navestiști s-a schimbat.

Hotnews (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22551734-cfr-aglomera-var-afar-trenurile-sezoniere-tre-litoral-aproape-toate-celelalte-trei-patru-vagoane.htm)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on November 17, 2018, 04:34:28 PM
Reguli dure pentru operatorii feroviari: Parlamentul European dă dreptul călătorilor să primească până la 100% din valoarea biletului în caz de întârzieri ale trenurilor iar prevederea se aplică și în România din anul 2019

Actualizările drepturilor călătorilor în transportul feroviar votate de Comisia Europeană vor include rate mai mari de compensare pentru întârzieri și o mai bună asistență pentru persoanele cu mobilitate redusă. Deputații europeni au sprijinit modificările aduse regulilor din 2009 care vizează asigurarea unei asistențe mai bune pentru persoanele cu mobilitate redusă, un acces mai bun pentru bicicliști și proceduri mai clare de tratare a reclamațiilor. În plus, companiile feroviare ar trebui să îmbunătățească informațiile oferite pasagerilor cu privire la drepturile lor și să sporească compensația plătită navetiștilor în caz de întârziere. România este scutită temporar de aceste reguli, care vor fi aplicabile din data de 3 decembrie 2019, fără a mai exista posibilitatea unei derogări.

Deputații europeni au majorat compensația pentru întârzieri mai mari de o oră, de la 25% la 50% din prețul biletului. Pasagerii au acest drept la despăgubiri în plus față de menținerea dreptului de a continua călătoria sau de a fi redirecționați. Pasagerii vor avea dreptul la 75% din prețul biletului pentru o întârziere de o oră și treizeci de minute și 100% din prețul biletului pentru întârzieri mai mari de două ore.

Pentru a evita blocarea pasagerilor după o conexiune ratată, deputații europeni au clarificat faptul că, în cazul în care un pasager a achiziționat mai multe bilete pentru o călătorie cu mai multe trenuri, drepturile la informație, asistență și compensare sunt aceleași ca la un bilet normal.De asemenea, deputații europeni au respins propunerile de a scuti operatorii feroviari de la plata unor despăgubiri în cazul unor "circumstanțe extraordinare".

Pasagerii au dreptul să ia biciclete la bordul trenului, inclusiv la trenurile de mare viteză, la distanțe mari, la serviciile transfrontaliere și la cele locale, a decis textul adoptat. Trenurile noi și modernizate trebuie să aibă spații bine indicate pentru a transporta biciclete asamblate.

http://newsby.marianandrei.com/reguli-operatori-feroviari-2019/ (http://newsby.marianandrei.com/reguli-operatori-feroviari-2019/)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AlexxC on November 17, 2018, 04:53:09 PM
Solutia Cfr: timpi de parcurs mai lungi care sa includa posibilele intarzieri 👏
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on November 17, 2018, 06:44:48 PM
^
Mai exista posibilitatea explicita a inca unui set de derogari.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on November 20, 2018, 11:58:14 AM
^^ Parlamentul European dublează despăgubirile pentru întârzierea trenurilor

Toate companiile feroviare din Uniunea Europeană vor fi obligate să acorde despăgubiri pentru întârzierea trenurilor, acestea fiind cuprinse între 50 şi 100% din valoarea biletului de tren, în funcţie de durata întârzierii. Potrivit unei propuneri legislative deja aprobate de Parlamentul European, toate companiile feroviare din Uniunea Europeană vor fi nevoite să garanteze şi asistenţă gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi sau mobilitate redusă. De asemenea, acestea vor trebui să asigure compensarea integrală în cazul pierderii sau deteriorării echipamentului de mobilitate, precum şi în cazul pierderii sau accidentării animalelor dresate.

În prezent, pentru o întârziere cuprinsă între 60 şi 120 de minute, valoarea despăgubirii este de 25% din valoarea biletului, şi de 50% dacă întârzierea este mai mare de 120 de minute. Parlamentul European majorează despăgubirile ce pot fi acordate pentru întârzieri cuiprinse între 60 şi 90 de minute, de la 25%, la 50% din valoarea biletului. Pentru întârzierile cuprinse între 90 şi 120 de minute, despăgubirea va fi de 75% din valoarea biletului, iar pentru întârzierile mai mari de 120 de minute despăgubirea va fi de 100% din valoarea biletului.

România a cerut derogare până în 2024. Despăgubirile se acordă doar pentru transporturile internaţionale România a cerut de mai multe ori amânarea termenului până la care trebuie să se alinieze cerinţelor europene în ceea ce priveşte acordarea despăgubirilor pentru întârzieri, cu atât mai mult cu cât starea transporturilor pe calea ferată din ţara noastră este mai mult decţt precară. Ultima astfel de amânare a fost făcută anul trecut, când Ministerul Transporturilor a cerut răgaz pentru conformare până în 2024.

Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/parlamentul-european-dubleaza-despagubirile-intarzierea-trenurilor-1_5bf2bd1ddf52022f759bbcfa/index.html)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on December 02, 2018, 03:54:06 PM
Cum mergeau trenurile românești acum 100 de ani - Poezie, călătorii, război și tragedii

Acum un secol cele mai rapide trenuri românești prindeau peste 75 km/h, rețeaua feroviară creștea cu o medie de aproape 100 km/an și se petrecea și unul dintre cele mai grave accidente din istorie, cu sute de morți. În epoca de aur a locomotivelor cu abur erau mult mai puține gări decât acum, iar cei care aveau timp și bani puteau călători cu trenul de la Paris până la Constantinopole în același vagon. Mai jos puteți citi despre cum erau trenurile acum un secol, despre tunelul de la intrarea în "Orient" și despre cum era descris drumul cu trenul în cele mai citite ghiduri de călătorie ale vremii.

Multe detalii si fotografii pe Hotnews (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22841424-cum-mergeau-trenurile-romanesti-acum-100-ani-poezie-calatorii-razboi-tragedii.htm)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on December 29, 2018, 08:02:02 AM
CFR Călători lansează oferta tarifară de călătorie Trenurile Zăpezii 2019. Prețuri reduse spre stațiuni

CFR Călători va lansa oferta tarifară de călătorie Trenurile Zăpezii 2019, cu reduceri, în perioada 8 ianuarie – 28 februarie la trenurile spre și dinspre cele mai căutate stațiuni montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei și Vatra Dornei. Reducerile vor fi de 25% de luni până joi, pentru călătoriile pe rută directă, la clasa a 2-a, cu trenurile InterRegio care au ca punct de plecare/destinație una din stațiunile montane de pe ruta Sinaia-Brașov sau din Vatra Dornei și de 31% – 56% zilnic, pentru călătoriile la clasa a 2-a cu trenurile InterRegio care circulă pe Valea Prahovei pe rute între Sinaia – Brașov și retur, prin extinderea ofertei ,,Reduceri de weekend pe Valea Prahovei", informează CFR Călători, preluat de news.ro.

De exemplu, pe ruta București – Predeal prețul biletului cu această ofertă este de 30,6 lei, cu 8,9 lei mai puțin față de prețul întreg, pentru ruta Constanța – Brașov prețul biletului este de 60,45 lei, cu 18, 85 mai puțin față de prețul întreg, iar pentru ruta București Nord –Vatra Dornei prețul biletului este de 76,65 lei, cu 24,25 lei mai puțin față de tariful întreg.

Profit.ro (https://www.profit.ro/stiri/social/cfr-calatori-lanseaza-oferta-tarifara-de-calatorie-trenurile-zapezii-2019-preturi-reduse-spre-statiuni-18758976)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: pasadia on December 31, 2018, 05:38:57 PM
Nu inteleg de ce mai reduc pretul biletelor daca oricum reusesc sa vanda tot (din moment ce nu le mai ramane locuri libere foarte des).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on January 02, 2019, 01:29:04 PM
Aceasta oferta deja a devenit o traditie la CFR Calatori, probabil ca e vorba de inertie  :lol:

Daca vorbim de pretul biletelor, incepand cu 10 Decembrie, in general au crescut preturile biletelor prin eliminrarea sau scaderea reducerilor oferite la ternurile IR (vezi lista actuala (https://www.cfrcalatori.ro/reduceri-pe-anumite-trenuri-si-relatii/))
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on January 05, 2019, 11:29:04 AM
Trenuri prin ninsoare in Vatra Dornei

https://www.youtube.com/watch?v=jRmCqEukUp0

Trenuri prin zapada in Timisoara

https://youtu.be/pV6GNRCO-Hs
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: nirolf on January 05, 2019, 08:31:03 PM
Foarte frumoase filmările!

Cât despre CFR, are nevoie neapărat de automotoare moderne, e complet ineficient să plimbi locomotivele alea cu 1-3 vagoane.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: nenea_hartia on January 05, 2019, 10:05:52 PM
Mulțumesc, chiar frumoase filmările, foarte frumoasă și gara din Vatra Dornei, dar ce naiba, cât ar costa un gard care să separe linia de strada și de trotuarul de lângă? În primul film, pe la minutul 5:20, mi s-a făcut inima cât un purice ???.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on January 10, 2019, 01:35:49 PM
Ala e farmecul liniei, pentru ce sa separe?

Oamenii s-au obisnuit cu trenurile si probabil si invers e valabil.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: nenea_hartia on January 10, 2019, 07:38:34 PM
^ Din motive de siguranță? Sau nu contează?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: catalin_i on January 11, 2019, 05:15:39 AM
ANUNȚ DE INTENȚIE – ACHIZIȚIE MATERIAL RULANT
În data de 28.12.2018, a fost publicat în SICAP Anunţul de intenție nr. PI1000447  – pentru achiziţia de material rulant RE-R – lot 1.

Astfel, într-o primă etapă, Autoritatea pentru Reforma Feroviară intenţionează să achiziţioneze rame electrice noi destinate transportului feroviar de călători, în limita fondurilor aprobate din POIM 2014-2020, respectiv 20 bucăți – Rame Electrice Regionale – RE-R noi.

Acestea vor fi utilizate pentru serviciul comercial, pe liniile electrificate de pe reţeaua feroviară românească, alimentate de la linia de contact de 25 kV, 50 Hz şi vor circula pe calea ferată cu ecartament normal de 1435 mm, capabile să atingă o viteză de 160 km/h, destinate în principal transportului feroviar suburban și regional.

RE-R vor trebui să îndeplinească cerinţele prevăzute în specificaţiile tehnice de interoperabilitate STI LOC & PAS, STI NOI, STI CCS, STI.

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate–preț, din care componenta financiară este de 49%, iar componenta tehnică este de 51%. Valoarea estimată a contractului de achiziţii a Ramelor Electrice Regionale este de 120 milioane Euro, fără TVA.

Ulterior, vor fi organizate și licitațiile pentru celelalte tipuri de material rulant, care va fi utilizat în traficul feroviar pe distanțe medii și interregionale.

Valoarea totală actuală a fondurilor eligibile pentru achiziția de material rulant – prevăzute în POIM – este de circa 250 milioane Euro, cu posibilitatea suplimentării acestora.

http://arf.gov.ro/web/anunt-de-intentie-achizitie-material-rulant/
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on January 13, 2019, 12:10:20 PM
Trenuri prin viscol in Sinaia

https://www.youtube.com/watch?v=rRRn6in3UW8

Trenuri prin zapada, la rasarit, in Brasov

https://www.youtube.com/watch?v=xyF0U8dUFHk
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on January 14, 2019, 07:39:55 PM
Salutare.
CFR-ul a scos din oferta reducerea de pret, daca calatoresti cu 2 trenuri?
De ex. acuma un drum de la Cluj Napoca pana la Satu Mare ma costa undeva in jur de 70 de lei, cu schimb la Oradea.
Anul trecut biletul costa in jur de 40 de lei, din cauza ca, am mers cu 2 trenuri, nu direct.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on January 15, 2019, 09:49:45 PM
^
Reducerile acordate de CFR au scazut (adica preturile au urcat un pic) la unele trenuri, insa eu nu am gasit combinatie de trenuri care sati dea 70 Ron Cluj - Oradea + Oradea - Satu Mare.

Reducerea de fidelitate nu a fost scoasa.

BTW: Trenul direct costa 40 RON, iar cele cu schimare in Oradea mie imi da in jur de 55. Cu schimbare in Jibou e cel mai scump, undeva la 65 RON.

Toate sunt preturi pentru maine.

In rest, pe Cluj - Oradea recomand sa folosesti trenurile private, astea sunt cele mai ieftine.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on January 16, 2019, 07:43:18 PM
Din pacate au scos singurul tren Regio intre Cluj si SM, dar acuma biletul e mult mai scump, decat biletul de autobuz.
Singurul tren direct e la 4:39 dimineata, dar e IR.(Bucuresti Nord-Satu Mare). Ciudat ca asta e cel mai ieftin.
Prima data am verificat preturile pe infofer.ro, dar erau mult mai scumpe, decat pe bilete.cfrcalatori.ro. In mod normal, al doilea ar trebui sa fie OK, dar nu prea inteleg, de ce nu avem acelasi pret pe ambele siteuri.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on January 16, 2019, 10:30:28 PM
Quote from: GML on January 16, 2019, 07:43:18 PM
Prima data am verificat preturile pe infofer.ro, dar erau mult mai scumpe, decat pe bilete.cfrcalatori.ro. In mod normal, al doilea ar trebui sa fie OK, dar nu prea inteleg, de ce nu avem acelasi pret pe ambele siteuri.

Infofer nu este operator feroviar, iar oferta de preturi (si chiar si mersul) nu sunt cele oficiale si contractuale ale operatorilor. Preturile de pe Infofer sunt preturile furnizate din catalogul de preturi al fiecarui operator.

Ofertele speciale (pe care le vezi pe site-ul CFR cu un semnulet rosu cu %PRET pe el) nu sunt incluse. Mai mult, CFR are intotdeauna o oferta daca mergi cu doua trenuri de-ale lor in succesiune (numita inept "de fidelitate"). De altfel, majoritatea operatorilor au oferte permanente foarte bune (de exemplu, Regio Calatori si TFC te tarifeaza Regio pentru orice calatorie cu tren InterRegio).

Cu schimbare in Oradea poti merge mai ieftin alegand sa schimbi operatorul. De exemplu, pot face asa:
Cluj - Oradea cu TFC : 16:13 - 19:20 : 24.50 lei
Oradea - Satu Mare cu CFR : 19:41 - 22:43 : 18.30 lei
Total: 43.80 lei
   
Exista si optiunea asta, dar e mai scumpa:
Cluj - Oradea cu TFC : 7:18 - 10:03 : 24.50 lei
Oradea - Satu Mare cu Astra Trans Carpatic (dar atentie la anulari si intarzieri) : 10:55 - 13:07 : 39.10 lei         
Total : 63.60 lei
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on January 16, 2019, 11:14:08 PM
Quote from: GML on January 16, 2019, 07:43:18 PM
Din pacate au scos singurul tren Regio intre Cluj si SM

La ce tren te referi?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on January 17, 2019, 11:10:25 AM
^

Acuma circula ca IR1546 Cluj-Jibou+IR1547 Jibou-Satu Mare. De acum cativa ani, circula ca si Regio intre Cluj si Satu Mare, cu Desiro.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on January 17, 2019, 07:34:57 PM
@frunzaverde
Totusi, ofertele %PRET nu sunt si ele disponibile in sistemul de fare quote si rezervari al CFR? Ca de acolo le ia... In plus, nu face sens, ba mai mult, e anticomercial si vorba ta, inept sa tii doua randuri de tarife, mai mult, sa nu le faci publice pe toate  la orice interogare pentru ruta respectiva.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on January 18, 2019, 09:19:51 PM
Nici eu nu prea inteleg, ca de ce avem preturi diferite.
Daca merg pe cfr.ro, si mai departe pe infofer, atunci primesc preturile gresite.
Pe cfrcalatori.ro, preturile is corecte.
Oricum, daca incerc sa cumpar un bilet, nu pot numai de pe cfrcalatori.ro. Nu prea inteleg de ce nu maredirectioneaza de pe cfr.ro pe cfrcalatori.ro, cand caut un tren.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on January 20, 2019, 07:13:11 AM
Bilanţ greu de egalat la CFR. Trenurile au întârziat şase ani într-un an

Bilanţ negativ greu de egalat pentru căile ferate din România. Datele arată că în tot anul 2018, trenurile au avut întârzieri de nici mai mult, nici mai puţin de... 6 ani. În alte state, o întârziere de numai câteva minute e atât de ruşinoasă, încât ministrul Transporturilor îşi dă demisia. La noi, oficialii se mulţumesc doar să constate problema. În 2018, în perioada iunie-noiembrie, timpul de aşteptare în plus a fost de 1,6 milioane de minute. Adică o întârziere de peste trei ani în doar 6 luni. Călătorii au pierdut timp în sălile de aşteptare din gări şi anii anteriori. În 2017 trenurile au întârziat în total peste 4,53 de milioane de minute, echivalentul a opt ani şi jumătate. Aproape la fel arată datele şi pentru anul 2016, când numărul minutelor de întârziere a ajuns la aproximativ 4, 5 miliaone.



Digi24 (https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/bilant-greu-de-egalat-la-cfr-trenurile-au-intarziat-sase-ani-intr-un-an-1067704)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on January 20, 2019, 11:38:21 AM
Trenuri prin zapada in Baile Herculane

https://www.youtube.com/watch?v=u86LVOJNRFk

Trenuri prin zapada in Liteni

https://www.youtube.com/watch?v=8Vh4OhS4vo4
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on January 21, 2019, 02:59:46 PM
​#10YearsChallenge Trenurile în România - 2009 vs 2019. Viteze mai mici, vagoane mai puține. Un deceniu în care țările din jur nu au stat pe loc

​Acum 10 ani trenurile românești erau mai rapide și vagoanele erau mai numeroase. Existau și mai multe trenuri internațioanele care tranzitau țara și numărul călătorilor cu trenul era aproape dublu față de prezent. București - Constanța este singura magistală pe care se circulă mai bine decât acum un 10 ani, iar operatorii privați sunt singurii care au venit cu trenuri ceva mai confortabile în acest timp. Provocarea celor 10 ani lasă calea ferată românească în ofsaid, fiindcă ritmul modernizării este mult mai lent decât în alte țări din zonă.

În 2009 abia începeau lucrările pe București - Constanța și trenurile făceau 4 ore și jumătate, de două ori mai mult decât acum. Abia în 2014 au fost gata lucrările. În 2009 se termina și reabilitarea tronsonului Câmpina - Predeal și atunci cele mai rapide trenuri făceau o oră si 15 minute, față de 50 de minute în prezent. Acum un deceniu unele trenuri personale făceau chiar și 115 minute între Predeal și Câmpina, acum cele mai multe fac sub 70 de minute.

Însă aici se cam opresc comparațiile pozitive pentu 2019. Lucrările pe Coridorul IV în Ardeal au început în 2012 și nu s-au terminat încă, pe unele porțiuni restricțiile urmând să mai dureze mulți ani (Brașov - Sighișoara). Un exemplu este traseul Brașov - Teiuș. Acum 10 ani cel mai rapid tren făcea 3 ore și 24 de minute pe cei 229 km. Acum, după primele îmbunătățiri durata este, în cel mai bun caz, de 4 ore și 23 de minute, dar există și un Regio care face șase ore.

Alte comparatii si detalii pe Hotnews (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-22924559-10yearschallenge-trenurile-romania-2009-2019-viteze-mai-mici-vagoane-mai-putine-deceniu-care-tarile-din-jur-nu-stat-loc.htm)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on January 21, 2019, 07:06:05 PM
Interesant cum ei prezinta ca si cum lucrarile ar fi inceput deja pe Brasov - Sighisoara. Raportand doar la timpii, se poate zice ca e santier. Insa nu.

Aceasta portiune e asa de proasta incat vitezele sunt comparabile cu cele de pe santiere, ba mai proaste pe unele portiuni.

Per global, arata asa:

Brasov - Sighisoara sunt 127 km, IR 1539 o parcurge in 2h si 40 min; Arad - Ilia sunt 125 km, IR 1822 o parcurge in 2 h si 30 min (ieri a facut cu 10 min mai mult).

Preferata mea este portiunea dintre Brasov si Augustin: 49 km, 1h si 4 min la IR, 1h si 17 min la R (in realitate timpii sunt mai mari), 23 de limitari de viteza individuale, iar acestea sunt intre valorile 70 si 15 km/h (desigur, vorbesc doar de limitarile aferente firului I si II).

Sambata cand am trecut pe acolo se lucra pe firul II in zona Apata, schimbau cateva sine. Nu ma astept sa se schimbe ceva dupa lucrari.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on January 22, 2019, 10:08:30 AM
In 2007, cand am inceput facultatea, faceam 4 ore si 20 de minute cu trenul de la Cluj pana la Satu Mare, Acceleratul Bucuresti Nord-Satu Mare.
In 2019, IR1745 merge numai pana la Baia Mare, dar de acolo pot sa merg la SM cu un tren Regio. In total, 6 ore si 6 minute, in loc de 3, cat face autocarul. Evident, ca avem si intarzieri. Bine, ca pot sa merg si spre Oradea.
In ultima vreme, cred ca au mai reparat ceva, ca un tren Regio face numai 1 ore si 45 de minute, in comparatie cu 2 ore, cat era inainte. Dar na. Nu suntem foarte departe de vechiul "record":Rapidul facea 1 ora si 5 minute.Acuma ATC-ul face 1 ora si 13 minute.
Sunt curios oare cand o sa fie reparata portiunea Baia Mare-Mediesu Aurit, limitata la 50 km/h (38 km, si trenul Regio face in jur de 70-80 de minute).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on January 27, 2019, 12:01:10 PM
Trenuri prin zapada in Bratca (Muntii Apuseni)

https://www.youtube.com/watch?v=bEw1DN7RxJU

Trenuri prin zapada in Suncuius si Vadu Crisului (Muntii Apuseni)

https://www.youtube.com/watch?v=d459FLNQFc4
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: planiolro on January 30, 2019, 08:20:04 PM
http://www.bizbrasov.ro/2019/01/30/proiect-pe-axa-bbc-tren-direct-brasov-bucuresti-care-sa-faca-doar-o-ora-si-50-de-minute-fara-opriri-in-garile-de-pe-traseu/

O ora si 50 min intre Bucuresti si Brasov mi se pare un pic cam optimist. IR 347 face 2 ore si 26 min. Intre Brasv si Predeal nu se poate merge mai repede decat acum iar intre Predeal si Comarnic este o limitare la 80 km/h.  Ma gandesc ca un tren fara oprire in nici o statie ar mai putea economisi ceva minute dar nu sa ajungi la o ora si 50 min. Poate undeva la putin peste doua ore.



Proiect pe Axa BBC: Tren direct Brașov – București care să facă ,,doar" o oră și 50 de minute, fără opriri în gările de pe traseu
30 ianuarie 2019

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că unul dintre planurile ,,Axei BBC" este introducerea unui tren de mare viteză între Braşov şi Bucureşti.

Nu va opri în alte stații

,,Vrem să introducem şi un concept propriu de mobilitate. Până vin chinezii să facă autostrada Comarnic – Braşov, vrem să introducem o cursă rapidă pe calea ferată Braşov – Bucureşti, fără oprire între staţii intermediare. În acest mod, se va economisi între o oră şi o oră jumătate", a declarat primarul.
Edilul a precizat că această cursă ar urma să fie administrată de o societate comercială creată de cele două municipalităţi, acesta urmând să achiziţioneze şi trenul. De asemenea, el nu consideră că ar exista o problemă legală în înfiinţarea unei curse, din moment ce infrastructura feroviară a statului român este administrată şi de alţi operatori privaţi, scrie bzb.ro.

Cum e acum: 2 ore și 50 de minute – 3 ore şi 45 de minute

În prezent, conform datelor disponibile pe site-ul CFR Călători un tren Inter Regio, parcurge cei 166 de kilometri dintre Braşov şi Bucureşti în 2 ore şi 50 de minute, iar un tren Regio în aproximativ 3 ore şi 45 de minute. Practic, dacă timpul s-ar reduce cu o oră, în tren ar putea ajunge de la Braşov la Bucureşti într-o oră şi 50 de minute.
Pe de altă parte, în ultima şedinţă de plen a Consiliului Local Braşov, aleşii au votat o hotărâre privind cotizaţia anuală a municipiului Braşov pentru Axa Asociaţia ,,Axa de dezvoltare Braşov – Bucureşti – Constanţa" (Axa BBC), în cuantum de 154.000 lei/an. În schimb, la propunerea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti se va dezbate un proiect de hotărâre potrivit căreia Capitala ar urma să plătească anual o cotizaţie de 2,98 milioane de lei.

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on January 30, 2019, 09:51:08 PM
Quote from: planiolro on January 30, 2019, 08:20:04 PM
În acest mod, se va economisi între o oră şi o oră jumătate", a declarat primarul.

Poate fata de trenurile Regio...

Hai sa luam 347-le, care are opriri intermediare exclusiv in Predeal, Sinaia si Ploiesti, total 4 minute oprire si 2h26 timp de parcurs. Le eliminam, castigam cele 4 minute (de fapt 3, vedeti mai jos de ce), dar nu cine-stie-ce in plus. Hai sa vedem de ce:

1. Predeal - Oricum trebuie sa opreasca. E varf de panta cu declivitate foarte mare, trebuie facuta proba franelor. Dar chiar si fara proba franelor, avem doua restrictii la 30 km/h, care afecteaza toate liniile de primire-expediere. Deci zero minute economisite.
2. Sinaia - aici s-ar putea economisi vreo 3, hai, cel mult 4 minute, s-ar putea trece cu VS prin gara.
3. Ploiesti Vest - aici s-ar putea economisi... nimic. E o restrictie de 15 km/h pe directa la macazurile spre Ploiesti Sud, deci trenul oricum trebuie sa mearga la pas prin restrictiile alea.

Deci, total, 2h15-2h20, nu mai bine de-atat. Daca s-ar scoate restrictiile de 10-15 km/h la iesirea din Bucuresti Nord, cele de 15 km/h de la intrarea in garile Ploiesti si Brasov, cele de 70 de pe Bucuresti - Ploiesti, si s-ar face RK pentru 70 pe Darste - Predeal, cat era pe vremuri (nu 50 cu 50/65 cat e acum) si 120 pe intrarea in Brasov, s-ar putea scoate 2 ore cu un automotor usor.

Quote from: planiolro on January 30, 2019, 08:20:04 PM
De asemenea, el nu consideră că ar exista o problemă legală în înfiinţarea unei curse, din moment ce infrastructura feroviară a statului român este administrată şi de alţi operatori privaţi, scrie bzb.ro.

BZB putea sa nu puna intrebari idioate si sa citeasca reglementarile. Orice firma poate opera trenuri de calatori, cat timp are autorizatiile necesare si trasele.

Quote from: planiolro on January 30, 2019, 08:20:04 PM
Cum e acum: 2 ore și 50 de minute – 3 ore şi 45 de minute

Nu sunt in stare nici sa verifice mersul trenurilor?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on January 31, 2019, 11:53:15 AM
http://www.bizbrasov.ro/2015/01/22/minune-un-tren-cfr-facut-mai-putin-de-doua-ore-intre-brasov-si-bucuresti/

QuoteLa întoarcere trenul a circulat fără oprire între cele două staţii, reuşind performanţa de a parcurge cei 166 de kilometri într-o oră şi 58 de minute, ,,ceea ce reprezintă un record absolut pe această distanţă".

Articolul e din 2015
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Dagda on January 31, 2019, 12:31:18 PM
^ de atunci e posibil sa fi aparut restrictii noi :)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on January 31, 2019, 12:50:53 PM
Cu ridicarea restricţiilor şi cu eliminarea unor timpi băgaţi aiurea (trenurile ajung timpuriu în multe staţii, mai ales între Câmpina şi Predeal) s-ar putea obţine lejer un 2 ore şi 10 minute pentru trenurile care opresc în Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Predeal.
Majoritatea IR-urilor opresc însă nu doar în Buşteni, ci şi în Azuga (ceea ce înainte făceau doar Personalele/Regio), ba şi prin Comarnic şi unele chiar Breaza, acolo evident că timpii merg spre 2 h 45 min lejer.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: pasadia on January 31, 2019, 01:24:26 PM
Dar voi va inchipuiti ca este o nevoie de asa ceva (serviciu direct Brasov - Bucuresti, fara oprire, intr-un timp cat mai redus posibil)? Adica ca exista oameni care nu apeleaza la tren pe calatoria intre Brasov si Bucuresti STRICT pentru ca considera timpul de deplasare prea mare?

Adica nu exista nici un alt impiediment cu ar fi:
- calitatea variabila a conditiilor de calatorie  - de la ok pana la dezastru (in 2016 am calatorit intr-un bagon care efectiv mirosea in intregime de la WC-ul negolit si care nu se putea inchise; putinii calatori din el ne-am mutat in alt vagon curand dupa plecare(
- intarzierile (valabile pentru orice tren ce vine dinspre Sighisoara)
- lipsa de locuri disponibile (da, am patit, in week-end intre Brasov si Sinaia sa ma trezesc cu trenuri prea pline, inclusiv cu situatii in care nu dadeau bilete).

Scripcaru e in plina campanie locala. A anuntat saptamana asta mai mult proiecte la Brasov decat in tot anul trecut. Nu stiu de ce bagati in seama asemenea articole.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on January 31, 2019, 02:41:37 PM
Articolul în sine poate nu este relevant, tema însă este foarte relevantă, acută chiar, în condiţiile blocajului total al DN1.

Sunt convins că un serviciu predictibil din perspectiva calităţii, curăţeniei şi numărului vagoanelor (de ex. un tren cu minim 4 - 5 vagoane modernizate, curate) sau cu automotoarele alea moderne cu care tot suntem ameninţaţi  :lol:, asigurat la cel mult 1 oră 30 - 2 h interval ar câştiga mulţi călători DACĂ ar mai scădea puţin timpul de parcurs. 2 ore 45 e totuşi prea mult pt 166 km! Dacă însă oferi 2 h sau 2 h 10 min şi psihologic poţi vinde altfel chestia asta şi este mult mai tentantă.
Părerea mea, vorba unui clasic în viaţă....
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: pasadia on January 31, 2019, 02:57:31 PM
Senzatia mea e ca cel mai important ar fi ca acest serviciu (imbunatatit calitativ) sa fie mentinut pentru toti eventualii clienti. Adica si pentru Predeal, si pentru Sinaia, si pentru Busteni, si pentru Campina, si pentru Breaza, chiar si pentru Azuga sau Floresti. De fiecare data cand merg prin zona vad ca exista potential pentru traficul de naveta si cred ca e nedrept sa fie vehiculate acum optiuni in care ei sunt ignorati prin disparitia acelor statii.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on January 31, 2019, 03:01:41 PM
Păi stai. Pentru navetiști faci tren dedicat.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on January 31, 2019, 03:15:32 PM
Quote from: Dagda on January 31, 2019, 12:31:18 PM
^ de atunci e posibil sa fi aparut restrictii noi :)

Au aparut restrictii noi - din Brasov nu se mai iese cu 50 km/h, se iese cu 15 km/h de la toate liniile. Linia Brasov - Darste nu mai poate 110, poate 95-100. La urcare spre Predeal, ai macar o restrictie de 30 oricare fir ai alege. Prin Predeal nu mai poti trece cu 50, treci cu 30. Prin Ploiesti Vest nu mai treci cu 90-100, ca trebuie sa franezi pentru o restrictie de 15 km/h. In Bucuresti nu mai ai nici o linie cu viteze peste 15 km/h...

Quote from: Ionut on January 31, 2019, 03:01:41 PM
Păi stai. Pentru navetiști faci tren dedicat.

Problema nu este cea de navetisti. Problema este ca traficul Bucuresti - Brasov se poate imparti in trei treimi practic egale:

1. O treime care merge Bucuresti - Brasov.
2. O treime care merge Bucuresti - Sinaia/Busteni/Azuga/Predeal.
3. O treime care merge Bucuresti - Ploiesti.

Nu poti sa defavorizezi doua treimi pentru a favoriza o treime. Pentru ca asta inseamna trenuri fara oprire - ca cei din orasele "peste care se sare" vor primi frecvente mai putine si serviciu mai prost. Si nici nu poti dubla-tripla frecventele curente astfel incat sa ai trei seturi de trenuri separate Bucuresti - Brasov, Bucuresti - Ploiesti - Sinaia - Busteni - Azuga - Predeal si servicii locale. Pentru ca linia dubla, cu trafic intens de marfa si de trenuri de lunga distanta, nu are capacitate pentru asemenea triplare.

Quote from: Xenos on January 31, 2019, 12:50:53 PM
Majoritatea IR-urilor opresc însă nu doar în Buşteni, ci şi în Azuga (ceea ce înainte făceau doar Personalele/Regio), ba şi prin Comarnic şi unele chiar Breaza, acolo evident că timpii merg spre 2 h 45 min lejer.

Busteni si (partial) Azuga sunt necesare; localitatile astea s-au dezvoltat masiv, si cel putin Busteniul genereaza trafic suficient (comparabil ca Sinaia sau Predeal), fiind preferat de multi ca loc de inceput si sfarsit de traseu spre Bucegi.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on January 31, 2019, 04:05:22 PM
Quote from: frunzaverde on January 30, 2019, 09:51:08 PMcele de 70 de pe Bucuresti - Ploiesti
Nu mai exista restrictii de 70 pe Bucuresti - Ploiesti, cel putin pana la Ploiesti Triaj. am mers saptamana trecuta cu IR1631 si nu a mai incetinit in garile unde pana acum avea restrictie la 60 - 70, respectiv Buftea, Crivina si Peris.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on January 31, 2019, 04:50:36 PM
Quote from: etravel on January 31, 2019, 04:05:22 PM
Nu mai exista restrictii de 70 pe Bucuresti - Ploiesti, cel putin pana la Ploiesti Triaj.

Ba mai exista. Le-au reparat pe cele de pe firul 1, dar au aparut altele pe firul 2. De asta n-ai simtit nimic "la dus". La intors, simti... BAR-ul asta intra in vigoare maine:

(https://i.imgur.com/zegSdnr.png)

Si simti ca e ceva in neregula cu linia cand ai trasa de 140, locomotiva/automotor apt de 140, si vezi pe TMV-eu 12 de la cap la coada. Si nu doar o singura data, ci de fiecare data!
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on January 31, 2019, 04:53:44 PM
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 04:50:36 PMLa intors, simti...
Corect, m-am intors cu masina, de asta nu am simtit nimic : )). Am presupus ca le-au eliminat si pe cele de pe firul 2 dar mno, logica nu se aplica peste tot.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
Quote from: Xenos on January 31, 2019, 02:41:37 PM
Sunt convins că un serviciu predictibil din perspectiva calităţii. curăţeniei şi numărului vagoanelor (de ex. un tren cu minim 4 - 5 vagoane modernizate, curate) sau cu automotoarele alea moderne cu care tot suntem ameninţaţi  :lol:, asigurat la cel mult 1 oră 30 - 2 h interval ar câştiga mulţi călători DACĂ ar mai scădea puţin timpul de parcurs. 2 ore 45 e totuşi prea mult pt 166 km! Dacă însă oferi 2 h sau 2 h 10 min şi psihologic poţi vinde altfel chestia asta şi este mult mai tentantă.

E predictibil. L-am folosit doar de vreo unsprezece ori in decembrie. Clasa a II-a, clasa I e "bad value for money" in Romania. CFR cu doua exceptii (1xATC, 1xSoftrans). In rarele dati in care sunt in Romania, practic fac naveta Bucuresti - Brasov. Serviciul e absolut predictibil, serviciul oferit de toti este urmatorul:

1. Trenul pleaca la timp, si ajunge la timp. Trenul a ajuns mai des timpuriu decat sa intarzie.

2. Trenul este in general curat, la standarde mult superioare multor spatii publice romanesti (atat de stat cat si private). Uneori straluceste de curatenie - in 1643 am mers cu un vagon care efectiv sclipea. O singura data am avut norocul de un tren semi-jegos, ar fi necesitat o smotruiala serioasa. Culmea, era un tren cu formare si plecare din Brasov. Budele au in general hartie igienica si sapun si sunt rezonabile de folosit. O alta data am avut ghinionul de un vagon cu tapiteria foarte tocita pe scaune. Nasul si-a cerut scuze, a zis ca este vagon pus la suplimentare (avea numarul corect pentru o suplimentare, era vagonul 32), si ca urmeaza sa fie trimis la revizie dupa sarbatori pentru RK. Chiar si cu tapiteria foarte tocita, era curat si absolut ok de folosit - era doar un vagon tocit de uzura; nimic neobisnuit in alte locuri din Europa.

3. Este cald in tren. Uneori este prea cald, pentru ca cineva se plange ca e frig si curent, boala romaneasca. Problema cu caldura in Romania este foarte curioasa - in toate hotelurile romanesti pe unde-am calcat in ultimii ani, iarna vor sa tina temperatura la 27-32 C... Am fost nevoit sa pornesc AC-ul in Ibis, pentru ca nu puteam reduce termostatul altfel.

4. Prizele functioneaza corect. Telefonul meu nu s-a plans niciodata, si functioneaza in continuare, dupa multiple incarcari de la transformatorul fabricat la Electroputere si trimis prin priza UIC la vagon.

5. Lumina functioneaza corect. Uneori uita sa o nasul aprinda la Tunelul Mic. Alteori nu. Se vede care nas este "pe ruta" si care e "detasat" - aia cu experienta se asigura ca toate becurile sunt aprinse la Darste/gara Predeal.

6. Veceurile sunt rezonabile. Nu am prins veceuri infundate sau imputite, chiar la trenuri de lung parcurs. Experienta mea este ca WC-urile la clasa a II-a se vor imputi indiferent de civilizatia calatorilor, la parcursuri lungi. Un WC la 40+ de calatori nu are cum ramane curat 10+ ore. Indiferent ca-i Franta, Germania, Suedia, Norvegia, SUA... E aceiasi problema cu zborurile long-haul : budele vor fi imputite la sfarsit, si n-ai ce-i face (50.000 mile zburate in medie pe an m-au invatat atata lucru). Ca sa le golesti si cureti iti trebuie echipament special cu vid si vreo 45 de minute de "munci". Asa ca daca te sui intr-un tren venind de la Baia Mare/Satu Mare/Viena si te-astepti ca buda sa miroasa a trandafiri, nu o sa se intample asta. N-ai ce-i face. Situatia s-a imbunatatit masiv fata de mijlocul anilor 2000, sau chiar fata de 2011.

7. Garile (Gara de Nord Bucuresti si Gara Brasov) arata absolut decent. Au primit reparatii, si o semi-renovare, inclusiv spoiala, care le fac sa arate absolut decent si pe interior si pe exterior. Nu sunt niste locuri primitoare, dar cate locuri publice din Romania sunt? Si, de altfel, cate gari din lume sunt primitoare? In Gara de Nord exista si o cafenea decenta (pe tunel spre Coloane, vizavi de linia 4), si exista optiuni absolut decente de mancare, cumparaturi rapide etc.. In Gara Brasov fauna si flora pare ca depinde in functie de ce trenuri sunt la peron... Daca e un tren spre Zarnesti, e o problema, daca e unul spre Mica Ungarie, e civilizat... Gara Brasov ar merita o cafenea decenta, mai ales ca pasajul garii e folosit foarte mult din cate am observat, de brasovenii care vor sa ajunga "in partea ailalta".

8. Automatele de bilete merg fara probleme. Interfata lor nu este superba, dar este perfect functionala. Vanzare Rapida -> Brasov/Bucuresti Nord -> Primul Tren -> cl. a II-a -> Card -> PIN -> bilet. Vanzarea online functioneaza la fel de bine. Interfata e proasta, dar la fel, functionala. La Softrans si la ATC interfetele sunt MUULT mai rele.

9. Co-calatorii sunt o "sectiune transversala" prin populatia Romaniei. Doar ca probabilitatea sa dai peste oameni civilizati este mult mai mare decat sa dai peste oameni necivilizati. Am avut ca vecini de la oameni care se duceau la snowboard la Predeal (si se plangeau de cat de "alb" e la Bucuresti si cat de "gri" e la Predeal) la studenti care facusera noaptea alba venind Iasi - Bucuresti - Busteni (i-am intrebat de ce n-au luat trenul direct, sau macar de ce n-au schimbat la Ploiesti si au ramas mirati de ambele alternative) la corporatisti care lucrau tot drumul si pensionari. Interesanta a fost reactia a unor indivizi (vorbeau engleza si greaca in grup) pentru care tura cu CFR-ul a fost prima calatorie cu trenul vreodata.

10. Este semnal 3G sau 4G pe toata distanta. Inclusiv in Tunelul Mare. Nu stiu reteaua (roaming, se schimba automat pe ce-i mai bun).

11. Cadenta este buna. Nu astepti mai mult de 2h daca ai scapat un tren. Cand am scapat eu trenul (17:45), urmatorul (cu care am mers) era in 15 minute (18:00), daca-l scapam si pe ala , era unul dupa inca 6 minute (18:06). Apoi in 39 de minute (18:45). Ar fi (pentru mine) util un tren foarte tarziu din Bucuresti - de exemplu un 22:30 cu sosire la 1:00 AM in Brasov, dar imi inchipui ca n-ar umple nici macar o Malaxa cu pasageri cu preferinta mea.

12. Trenul face intre 2h30 si 2h45. Este mult mai rapid decat pe sosea. Sa-l duci la 2h-2h10 nu creste atractivitatea - nu esti in raza de naveta zilnica, dar esti in raza unui day-trip confortabil.

13. Sunt si chestii rele. De ce dracu nu anunta statiile? Il doare pe nas sa urle "Urmeaza Azuga!" prin microfon? CFR are un standard foarte prost de a si afisa numele statiilor inspre tren. O prostie.

14. Apoi, as vrea posibilitatea de a cumpara o friptura, o salata, o inghetata, o bere, sau macar o cafea la bord. Doar in doua cazuri s-a putut - o data de la personal CFR care se plimba cu un cosulet, o data la vagon restaurant. Automatele de cafea Softrans nu merg.

Si cateva poze:

O experienta "normala" pe ruta, cu 1631:
(https://i.imgur.com/QrNU3y7.jpg)

O experienta "excelenta" pe ruta, cu 1643:
(https://i.imgur.com/Bi2LvTL.jpg)

Cea mai rea experienta pe ruta, cu 1632. Uzat, si curatenie facuta doar "de suprafata":
(https://i.imgur.com/aCuYdra.jpg)

Si Softransul, cea mai inghesuita experienta pe ruta. Asta era singurul mod in care se putea sta in vagonul ala. Macar au retapitat scaunele si facut curat:
(https://i.imgur.com/dOaqfjP.jpg)

Si cateva imagini interesante.

Nu-ti place CFR-ul? Softransul? Regiotrans? Nici Astra? Si vrei sa mergi cu trenul Brasov - Bucuresti? Incearca MAV! Acum si pe trafic exclusiv intern (stateau degeaba in Brasov vagoanele, asa ca le foloseste CFR pentru o pereche Brasov - Bucuresti - Brasov. Trenul e facut exclusiv din vagoane MAV).
(https://i.imgur.com/pHHLImw.jpg)

Gara Brasov are o arhitectura foarte interesanta - brutalism-modernist din anii '60. Vopsirea si repararea au iesit chiar bine pentru a pune in evidenta arhitectura:
(https://i.imgur.com/KuyMHVg.jpg)

Roata norocului, varianta feroviara:
(https://i.imgur.com/lUcs3xp.jpg)

Vrei sa mergi cu nasul locomotiva cu aburi? TFC nu iti da ocazia, dar iti da ocazia sa experimentezi fumul si funinginea!
(https://i.imgur.com/GDIpfKl.jpg)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on January 31, 2019, 10:02:27 PM
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
4. Prizele functioneaza corect. Telefonul meu nu s-a plans niciodata, si functioneaza in continuare, dupa multiple incarcari de la transformatorul fabricat la Electroputere si trimis prin priza UIC la vagon.
Corect. Daca inainte mai auzeam pe la prieteni de incarcatoare si telefoane arse din cauza prea multilor volti de la prizele din vagoane, de niste ani prizele functioneaza corect, de am ajuns sa car bateria externa efectiv degeaba. Desigur ca atunci cand voi pleca fara baterie externa la mine sigur nu vor mai functiona in vagonul ala, pentru ca legile lui Murphy se verifica de fiecare data. (https://s33.postimg.cc/xxmz19h0f/devilred.gif)
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
8. Automatele de bilete merg fara probleme. Interfata lor nu este superba, dar este perfect functionala. Vanzare Rapida -> Brasov/Bucuresti Nord -> Primul Tren -> cl. a II-a -> Card -> PIN -> bilet. Vanzarea online functioneaza la fel de bine. Interfata e proasta, dar la fel, functionala. La Softrans si la ATC interfetele sunt MUULT mai rele.
Apropo de automatele de vandut bilete - de fiecare data cand ma nimeresc intr-o gara in jurul unei sarbatori legale care presupune mari miscari de calatori, e amuzant sa vad cozile de zeci de persoane nervoase care vor sa cumpere un bilet de la casa, in timp ce automatul zace efectiv liber sau cel mult cu doi-trei tineri in fata lui, care il butoneaza plictisiti, desigur fara sa cumpere bilet. De fapt, cam de fiecare data singurul care cumpara bilet de la automat sunt eu.
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
10. Este semnal 3G sau 4G pe toata distanta.
Singura retea care are 3 si 4G de calitate si pe toata distanta, inclusiv pe portiunea grea din punct de vedere radio Sinaia Sud - Posada este Orange. Restul in proportie variabila, dar din ce in ce mai restransa. Uite ce diferenta de acoperire apare in Cellmapper pe portiunea "rurala" Bucuresti - Ploiesti Triaj intre Orange (https://www.cellmapper.net/map?MCC=226&MNC=10&type=LTE&latitude=44.73366382808491&longitude=25.973189152635765&zoom=11&showTowers=false&clusterEnabled=false&tilesEnabled=true&heatMapEnabled=false&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=FirstSeen&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showBand=0&mapType=custom_map&showSectorColours=true) si Vodafone (https://www.cellmapper.net/map?MCC=226&MNC=1&type=LTE&latitude=44.740980116340644&longitude=25.96082953349514&zoom=11&showTowers=false&clusterEnabled=false&tilesEnabled=true&heatMapEnabled=false&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=FirstSeen&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showBand=0&mapType=custom_map&showSectorColours=true), de exemplu - click pe linkuri.
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
Inclusiv in Tunelul Mare. Nu stiu reteaua (roaming, se schimba automat pe ce-i mai bun).
In Tunelul Mare nu are nimeni semnal, poate cel mult ecouri de 2G pe primii 100 metri in tunel. Uite maparea 4G (https://www.cellmapper.net/map?MCC=226&MNC=10&type=LTE&latitude=45.51934353159634&longitude=25.586995399289506&zoom=15&showTowers=true&clusterEnabled=false&tilesEnabled=true&heatMapEnabled=false&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=FirstSeen&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showBand=0&mapType=custom_map&showSectorColours=true) pe care am facut-o in multiple ocazii din vagon, se vede clar portiunea pe care este tunel din cauza lipsei de semnal. Dar e un aspect mai putin relevant, acoperirea in Romania in toate benzile de frecventa e oricum net mai buna decat in majoritatea tarilor din vestul Europei, unde ori nu ai semnal, ori de multe ori nu ai semnal de buna sau chiar cea mai buna calitate chiar in orice vagauna, cum ai in Romania.
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
13. Sunt si chestii rele. De ce dracu nu anunta statiile? Il doare pe nas sa urle "Urmeaza Azuga!" prin microfon?
Dar majoritatea sunt amabili si iti spun precis unde trebuie sa cobori, daca ii intrebi.
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
14. Apoi, as vrea posibilitatea de a cumpara o friptura, o salata, o inghetata, o bere, sau macar o cafea la bord. Doar in doua cazuri s-a putut - o data de la personal CFR care se plimba cu un cosulet, o data la vagon restaurant. Automatele de cafea Softrans nu merg.
Macar pe rutele turistice gen Bucuresti - Brasov sa fi pus un vagon restaurant cu preturi decente, ca sa nu imi mai fac plinul din orasul de plecare, faute de mieux. La ce tren ai avut vagon restaurant?
Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
Nu-ti place CFR-ul? Softransul? Regiotrans? Nici Astra? Si vrei sa mergi cu trenul Brasov - Bucuresti? Incearca MAV! Acum si pe trafic exclusiv intern (stateau degeaba in Brasov vagoanele, asa ca le foloseste CFR pentru o pereche Brasov - Bucuresti - Brasov. Trenul e facut exclusiv din vagoane MAV).
Foarte tare ca scot vagoanele respective la o tura de produs, tot au timpi morti de stationare.

(https://i.postimg.cc/XvfMbPKP/tren.jpg)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on January 31, 2019, 10:14:44 PM
Quote from: etravel on January 31, 2019, 10:02:27 PM
Macar pe rutele turistice gen Bucuresti - Brasov sa fi pus un vagon restaurant cu preturi decente, ca sa nu imi mai fac plinul din orasul de plecare, faute de mieux. La ce tren ai avut vagon restaurant?

E in declin peste tot vagonul restaurant. Daca ar fi privatizat DB-ul, atunci de mult nu mai avea asa ceva. Doar pentru ca este inca de stat inca rezista. Si prin alte parti la fel. E vorba ca e un vagon intreg neproductiv, care nu produce bilete, iar din activitatea de restaurant nu se poate face profit, e imposibil la costurile unui vagon de tren.

Dar, nu trebuie un vagon intreg restaurant. Este suficient ca o zona mica, de ex. cat 9-12 locuri din vagonul de clasa I, sa fie separata de restul si acolo sa se faca un mini bar cu vanzare de bauturi calde, cu automat de cafea, cupor cu microunde care sa incalzeasca ceva supe si sandwich-uri, bauturi racoritoare, snacksuri. Cu 2 mici mese dreapta stanga la care sa se poata sta in picioare pentru cine nu vrea sa ia mancarea in vagon si vrea sa stea la un pahar de vorba.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on January 31, 2019, 10:18:38 PM
@vancouver, si solutia cu zona de minibar e perfect fezabila, cu conditia sa ai ce cumpara. De fapt am vazut unele vagoane la CFR compartimentate asa. Era insa o zona moarta, pentru ca nu am vazut vreodata sa vinda cineva ceva acolo.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 01, 2019, 12:40:35 PM
Quote from: etravel on January 31, 2019, 10:02:27 PM
Macar pe rutele turistice gen Bucuresti - Brasov sa fi pus un vagon restaurant cu preturi decente, ca sa nu imi mai fac plinul din orasul de plecare, faute de mieux. La ce tren ai avut vagon restaurant?

La 473 a fost restaurant - ciudata plasarea vagonului, la coada trenului. Mancarea a fost foarte buna, si preturile absolut normale la cap. Cosuletul cu produse a fost la 1623, venea fix dintr-un spatiu tip bar cum ai descris. Oferta destul de slaba - cafea instant, ceai, chipsuri, alune si alte prostioare d-astea.

Alta remarca - plin de politie peste tot - atat in gari (unde (aproape) au disparut si cersetorii si "taxi, doriti un taxi, taxi ieftin, negociem"), cat si in trenuri (unde alergau in mod activ dupa toti vasilicii, plugusoarele, sorcovele si alte bazaconii similare). Softrans a avut politica cea mai dura cu "vasilicii" (stiam ca apar dupa anul nou, dar pare ca s-a extins chestia asta). Nasul l-a tras deoparte pe nenea cu miel in brate, l-a anuntat ca nu e voie cu septel in vagoanele Softrans si l-a amenintat cu diverse (accent puternic oltenesc) si a vorbit ceva prin statie cu mecanicul trenului. Ca rezultat, trenul a facut ONI 1 minut in Valea Larga pentru debacarea pasagerului clandestin. A recuperat pana la Ploiesti intarzierea.

Acelasi tren a plecat intr-un mod foarte amuzant din gara Brasov. La minutul de plecare, se pune in miscare trenul... Doar ca o ia la drum spre Sighisoara. Franeaza. Mai incearca odata. Tot spre Sighisoara vrea trenul. Frana iar. Iese mecanicul in fuga, se duce la postul de comanda din spate, regleaza ceva, se intoarce, si de data asta pleaca in directia corecta.

Quote from: vancouver on January 31, 2019, 10:14:44 PM
E in declin peste tot vagonul restaurant. Daca ar fi privatizat DB-ul, atunci de mult nu mai avea asa ceva. Doar pentru ca este inca de stat inca rezista. Si prin alte parti la fel.

Adevarat - la fel e si la avioane - multe companii aviatice nu doar ca au renuntat la a da mancare gratis, dar au si desfiintat cuptoarele, astfel incat e imposibil sa obtii o masa calda chiar si daca esti dispus sa platesti pentru ea. Si vorbim aici uneori si de zboruri de 7-8 ore...

La trenuri mi se pare mai degraba decat un serviciu profitabil un semn de civilizatie care sa atraga pasagerii spre trenuri de mediu si lung parcurs (stiu, si alea sunt o specie "pe cale de disparitie", tot din ratiuni de profitabilitate), mai degraba decat o sursa in sine de profit.

Existenta unui restaurant la bord pe mine ma face sa aleg mai usor trenul pe, spre exemplu, Hamburg - Muenchen, 5 ore jumatate, in loc de avion (1 ora si 15). Sau pe Stockholm - Copenhaga (5 ore fata de 1h20). Un bufet la care mananc mancare congelata bagat la microunde nu ma satisface, si ma trimite la avion... Iar pe rute mai lungi/lente gen Bucuresti - Budapesta sau Budapesta - Muenchen, inexistenta unui vagon restaurant (si posibilitatea de dormit peste noapte) ma trimite direct la avion...

Quote from: vancouver on January 31, 2019, 10:14:44 PM
Dar, nu trebuie un vagon intreg restaurant. Este suficient ca o zona mica, de ex. cat 9-12 locuri din vagonul de clasa I, sa fie separata de restul si acolo sa se faca un mini bar cu vanzare de bauturi calde, cu automat de cafea, cupor cu microunde care sa incalzeasca ceva supe si sandwich-uri, bauturi racoritoare, snacksuri. Cu 2 mici mese dreapta stanga la care sa se poata sta in picioare pentru cine nu vrea sa ia mancarea in vagon si vrea sa stea la un pahar de vorba.

Pentru trenuri de mediu-parcurs, e o idee foarte buna. CFR Calatori are cateva vagoane de genul asta - e o combinatie bar + vagon clasa a 2-a (se fac de obicei impreuna cu cl. a 2-a, nu cl. 1 pentru ca barul genereaza trafic, aglomeratie si galagie, si la cl. 1 vrem sa oferim liniste si pace si confort). Oferta la CFR este insa foarte, foarte proasta, atunci cand functioneaza.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dr4qul4 on February 01, 2019, 01:10:04 PM
Poate nu ar strica pentru inceput sa puna 2 automate. Unul bineinteles de cafea si celalalt cu apa/suc si ceva snacks-uri/dulciuri, chiar sandviciuri.
Nu ar fi masa calda, dar nu ai mai fi nevoit sa cobori din tren ca sa nu mori de sete.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 01, 2019, 01:19:38 PM
Quote from: dr4qul4 on February 01, 2019, 01:10:04 PM
Poate nu ar strica pentru inceput sa puna 2 automate. Unul bineinteles de cafea si celalalt cu apa/suc si ceva snacks-uri/dulciuri, chiar sandviciuri.

Asa are Softransul. Chestia e ca mai mult sunt stricate, pentru ca nu sunt facute sa fie miscate, mecanismele din interior fiind sensibile la miscare. Ba chiar unele din ele au senzori care detecteaza miscarea (ca strategie anti-furt).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on February 01, 2019, 01:27:42 PM
@frunzaverde: mulţumesc mult pentru detalii, a fost reconfortant pentru vechiul amator de trenuri din mine să citesc o perspectivă optimistă şi echilibrată! :)

De altfel, în considerarea unor argumente similare am avut curajul să trimit un grup de profesori români şi germani cu trenul la Braşov, tocmai pentru ca duminică să nu se înfigă în aglomeraţia de la Predeal-Azuga-Buşteni vreo 2 ore...
Plusul a fost că trenul a fost extrem de punctual. Minusul? Deşi era clasa I (de, profesori importanţi...) se stătea ca în troleibuz pe holul trenului de către studenţii fără loc...să ai vineri după-amiaza la 3 un tren de doar 3 vagoane spre Braşov mi se pare inadmisibil...

Eu cred că dacă ar face vreo 15 min mai puţin şi compunerea trenurilor ar fi mai generoasă şi mai predictibilă s-ar câştiga mulţi clienţi pe ruta asta, în detrimentul maşinii.
Totodată, poate părea amuzant, dar eu vara aş pune o navetă Câmpina - Sinaia - Buşteni - Azuga - Predeal - Braşov, pentru turiştii care vor să circule între staţiuni fără să stea ore în şir pe DN1, care e complet blocat în acel sezon. Navetă adică vreun Desiro care să circule de colo-colo toată ziua!
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on February 01, 2019, 04:42:13 PM
Quote from: frunzaverde on February 01, 2019, 12:40:35 PM
. Nasul l-a tras deoparte pe nenea cu miel in brate, l-a anuntat ca nu e voie cu septel in vagoanele Softrans si l-a amenintat cu diverse (accent puternic oltenesc) si a vorbit ceva prin statie cu mecanicul trenului. Ca rezultat, trenul a facut ONI 1 minut in Valea Larga pentru debacarea pasagerului clandestin.
E bine ca l-au debarcat, e rau ca l-au debarcat in plina pustietate, plus ca acolo opresc foarte putine trenuri. Puteau sa-l lase macar la Posada.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on February 01, 2019, 07:22:37 PM
Quotese stătea ca în troleibuz pe holul trenului de către studenţii fără loc...

Studentii au bilet gratuit si la clasa I?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 01, 2019, 07:46:50 PM
Quote from: GML on February 01, 2019, 07:22:37 PM
Studentii au bilet gratuit si la clasa I?

Nu.

Quote from: etravel on February 01, 2019, 04:42:13 PM
E bine ca l-au debarcat, e rau ca l-au debarcat in plina pustietate, plus ca acolo opresc foarte putine trenuri. Puteau sa-l lase macar la Posada.

Avea tren in ambele directii in mai putin de doua ore - daca-l lasa la Comarnic sau Campina ii era mai usor si nu se-nvata minte.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on February 02, 2019, 05:50:23 PM
Quote from: etravel on January 31, 2019, 10:02:27 PM

Quote from: frunzaverde on January 31, 2019, 05:52:49 PM
13. Sunt si chestii rele. De ce dracu nu anunta statiile? Il doare pe nas sa urle "Urmeaza Azuga!" prin microfon?
Dar majoritatea sunt amabili si iti spun precis unde trebuie sa cobori, daca ii intrebi.


Ma gandesc cine ar trebuii sa faca acest lucru? Pe IR 1818/1819 (care e Desiro) anunta conducatorul trenului (nu de fiecare data, dar am prins de cateva ori mecanic care anunta fiecare gara si specifica si timpul de stationare (pentru fumatori) chiar si gari precum Margina sau Aurel Vlaicu). Daca nu ma insel la trenuri cu vagoane controlorul de bilete ar trebuii; la MAV se practica, doar ca vorbesc doar in maghiara chiar si pe trenurile internationale.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on February 03, 2019, 12:02:55 PM
Trenuri prin ninsoare in Suceava

https://www.youtube.com/watch?v=9dpWpwPfOIc
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on February 03, 2019, 07:56:12 PM
@Phenol

Si pe IR1545 anunta conducatorul urmatoarea statie, si daca stam mai mult, nu numai 1-2 minute.
Dar de ex.la MAV de multe ori am prins pe IC, ca vagonul avea si un monitor, unde scria numele statiei, si cand sosim (sau daca avem intarzieri).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 04, 2019, 03:19:46 PM
Pana acum sectia Fetesti-Medgidia din M800 era declarata ca sectie saturata. Ma asteptam la noul mers sa introduca mai multe perechi de trenuri B-Ct, dar au ramas la fel. Inca e declarata ca sectie saturata? Mi se pare o eficienta proasta sa investim 1md de euro in M800 si sa rulam doar 6 perechi de trenuri pe ea.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on February 04, 2019, 04:34:24 PM
Frunzaverde ne va spune detalii dar din cate stiu
- semnalizarea pt 160 km/h nu merge. Se merge cu 160 in conditii f speciale, cu f putine trenuri. Comisia a cerut 160 pt ca pt asta platise (partial).
- capacitatea de persoane Bucuresti-Constanta este limitata pt ca se iese din Gara de Nord pe un singur fir. Pana aici cred
https://www.openstreetmap.org/#map=18/44.47637/26.04810

Deci capacitatea e compromisa pe toata distanta Buc-Cta, nu doar pe Fetesti-Medgidia. Acolo se adauga probabil si cele 2 gari neterminate (una e Fetesti, cladirea garii e un dezastru "renovat" iar la linii nu s-a facut nimic)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Andi on February 04, 2019, 04:53:12 PM
Ei abia gasesc vagoane pentru suplimentarea trenurilor actuale, de unde trenuri in plus?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 04, 2019, 04:59:22 PM
Chiar daca GdN - Baneasa e restrictionata la 2 trenuri pe ora pe sens, asta inseamna 30 de trenuri pe zi pe un sens. Sunt doar 6...

Nu avem vagoane, insa de la noul mers s-au adaugat 2 perechi de trenuri spre Galati via Urziceni, avem 2 trenuri separate internationale de noapte  pana la Budapesta, cand ar putea sa le comaseze etc etc
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on February 04, 2019, 05:32:24 PM
Quote from: AndreiB on February 04, 2019, 04:59:22 PM
Chiar daca GdN - Baneasa e restrictionata la 2 trenuri pe ora pe sens, asta inseamna 30 de trenuri pe zi pe un sens. Sunt doar 6...
Poate sunt doar 6... de calatori.
CF este (fundamental) pentru marfa.

Intr-un microbuz Bucuresti-Constanta urci 2.000 kg pasageri+bagaje.

In ce microbuz urci 2.000 tone ? Fara bagaje, ca n-au....
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 04, 2019, 05:50:56 PM
O fi fundamental pentru marfa, dar capacitatea unei linii cu 2 fire e enorma. Conform CFR SA - starea retelei: http://www.cfr.ro/files/ddr/Anexa%2017%20-%20Sectiile%20de%20infrastructura%20cu%20capacitatea%20saturata.pdf, capacitatea este de 50 de perechi de calatori si 100 de perechi de marfa. Ma indoiesc ca sunt mai mult de 100 de perechi de marfa care restrictioneaza capacitatea traselor de calatori pe M800. In nici un caz pana la 6.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on February 04, 2019, 05:56:14 PM
Cele de 160 cer conditii speciale care limiteaza si mai mult capacitatea. In fata lor linia trebuie sa fie libera...

Mai sunt cele de Tulcea, operatori privati etc
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on February 05, 2019, 12:24:26 AM
Vara sunt vreo 14 perechi de trenuri IR, inclusiv cele care merg la distanta mare (sezonierele). Se adauga 2-3 perechi privati, vreo 4 perechi de regio si 2 de Tulcea. Total 22 de perechi la varf. Loc mai e destul. Cu certitudine nu starea liniei limiteaza numarul lor, ci proasta organizare a CFR (lipsa intelegerii ideii elementare de cadentare, ca baza a oricarei discutii pe CF) si lipsa materialului rulant. Si da, trenurile de 160 au conditii speciale de cale libera, e si normal in definitiv. Cele 2 perechi de 160 ocupa astfel maxim 2 x 30 de minute linia, adica 4% din timpul unei zile.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 01:17:48 AM
Quote from: AndreiB on February 04, 2019, 03:19:46 PM
Pana acum sectia Fetesti-Medgidia din M800 era declarata ca sectie saturata.

Sectia Fetesti - Medgidia este declarata in continuare saturata : http://cfr.ro/files/ddr/Anexe%20%20DRR%202019%20RO/Anexe%20%20DRR%202019%20RO%20(PDF)/Anexa%2017%20-%20Sectiile%20de%20infrastructura%20cu%20capacitatea%20saturata.pdf

CFR motiveaza ca nu poate asigura trasele cerute tuturor operatorilor care au facut cereri de trase - spun ca capacitatea sectiei este depasita de cerere. Nu motiveaza prin lucrari; sectia in operare normala e declarata saturata. Intrebare retorica: poate nu trebuiau sa darame doua triaje si niste grupe de stocare si formare la marea reconstructie inutila?

Si da, la marfa cererea pe Bucuresti - Constanta este foarte mare. Este singura linie de aprovizionare-preluare a portului Constanta, prin care anual trec ~60.000.000 tone. La o cota de 50% feroviar, asta inseamna 82191 tone/zi feroviar, deci undeva la 41 trenuri de marfa de 2000 tone pe zi doar pentru port. Cifra e ceva mai mare, pentru ca mare parte din trafic este containerizata, si exista si trafic de containere goale.

Exista si trafic regulat de marfa care n-are treaba cu portul - exista navete (aproape) zilnice de alumina de la Tulcea pentru Slatina, exista navete de cereale intre silozuri, exista trafic pentru fabrica de ciment de la Medgidia, rafinaria de la Capul Midia, sticla de la Saint Gobain Calarasi, biodiesel de la fabrica din Lehliu, exista divers trafic general pentru Constanta...

Capacitatea maxima este 100 tpz, dar doar daca sunt toate operate in regim s/ss (100-120 km/h). Dar nu sunt. Sunt operate in diverse regimuri de viteza, unele foarte reduse, din diverse motive - echipament vechi, trenuri grele, produse periculoase...

Cat timp au fost lucrari situatia era groaznica - Bucuresti - Constanta ajunsese sa se faca in 36-48 ore, cu viteze medii de 4-6 km/h din cauza stationarilor, traselor anulate, etc.. Acum s-a revenit la o situatie mai de bun simt, dar e o linie intens traficata cu marfa.

Quote from: vancouver on February 05, 2019, 12:24:26 AM
Vara sunt...

Pe sectia cea mai aglomerata (Fetesti - Medgidia) avem asa, intr-o zi normala de vara:

1. 18 perechi trenuri IR Bucuresti - Constanta
2.  1 pereche trenuri IR Bucuresti - Tulcea
2.  3 perechi trenuri IR [Moldova] - Fetesti - Constanta
3.  6 perechi trenuri R, din care doua venite de la Bucuresti.

Total : 28 perechi / zi.

Capacitatea maxima este de 50; dar asta daca trenurile de calatori sunt prinse intre trase de marfa echilibrate si de viteza rezonabila. In realitate o parte importanta din traficul de marfa este limitat de starea parcului rulant (cazanare pline) chiar si la 40-50 km/h. Si exista gatuire si la Fetesti si la Ciulnita care limiteaza puternic capacitatea.

Quote from: vancouver on February 05, 2019, 12:24:26 AMlipsa intelegerii ideii elementare de cadentare, ca baza a oricarei discutii pe CF

Cadentarea n-are absolut nici o legatura cu managementul traselor. Mai degraba scade capacitatea unei linii, pentru ca te forteaza sa repeti trase constante in mod foarte periodic, ceea ce iti limiteaza optiunile in a varia regimurile de viteza ale liniei.

Si cadentarea asta NU ESTE un panaceu. Inteleg, in Germania si Austria se practica "la greu", in multe cazuri pe rute pe care n-are ce cauta un astfel de trafic. Chestia e ca nici OeBB si nici DB nu sunt monumente de eficienta. Cadentarea are, de altfel, un domeniu de aplicare foarte nisat - 1. trafic business pe distante scurte si medii, dispus sa plateasca un premium substantial pentru frecventa si 2. trafic de naveta periurban. Nu e cazul.

Utilitatea cadentarii pe Bucuresti - Constanta in sezon e foarte modesta. Nu vorbim de trafic intens de business, ci de trafic leisure, de weekend - majoritatea pasagerilor sunt interesati de cateva zone orare : dimineata spre Constanta (mai ales joi-vineri-sambata-duminica), seara spre Constanta (cu varfuri joi-vineri), seara dinspre Constanta (cu varfuri duminica si luni) inapoi. E un pattern de volum si nu de frecventa.

Trafic intens de afaceri, care sa ceara cadentari de diverse feluri, si sa beneficieze vom avea cand Constanta va avea o economie mai de doamne-ajuta decat cea de-acum... Adica nu doar un port si o rafinarie, care genereaza volume modeste de trafic "de afaceri". La tipul de trafic de-acum, cadentarea risca sa strice - pentru ca:

1. risti sa nu ai disponibile vagoanele necesare pentru volumele mari din zona "plina" a zilei, cand ai nevoie de capacitate masiva;
2. in loc sa ai trase suficiente de calatori in perioadele de varf, le "intinzi" pe toata ziua; linia fiind ocupata, in loc sa ai un tren la 30 de minute la orele de varf, nu poti avea decat "cadentatul" pentru ca altfel nu mai ai pe unde baga marfa.

Quote from: vancouver on February 05, 2019, 12:24:26 AM. Si da, trenurile de 160 au conditii speciale de cale libera, e si normal in definitiv. Cele 2 perechi de 160 ocupa astfel maxim 2 x 30 de minute linia, adica 4% din timpul unei zile.

Sunt 4 perechi pe zi (2 x CFR, 1 x Softrans, 1 x Regio Calatori) trasate la 160 km/h, plus inca niste trase de 150 cu masuri similare dar de mai scurta durata. Masurile sunt exceptionale, nu e nimic "normal in definitiv" aici - si implica curatarea unui numar de blocuri si in fata si in urma trenului de orice alt tren.

Asta reduce si mai mult capacitatea liniei, pentru ca ai pe de-o parte trase deranjate si pe de alta trase complet blocate, pentru siguranta. Asta pe langa deranjamentul cauzat de un regim de viteza mult peste restul vehiculelor de pe linie.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: nirolf on February 05, 2019, 01:48:56 AM
Quote from: Xenos on February 01, 2019, 01:27:42 PM
Totodată, poate părea amuzant, dar eu vara aş pune o navetă Câmpina - Sinaia - Buşteni - Azuga - Predeal - Braşov, pentru turiştii care vor să circule între staţiuni fără să stea ore în şir pe DN1, care e complet blocat în acel sezon. Navetă adică vreun Desiro care să circule de colo-colo toată ziua!

Și eu m-am gândit la asta (nu neapărat până la Câmpina), am avut de câteva ori nevoie și trenurile alea la 2h unul de altul care nici nu știi când vin de fapt (depinde de unde vin) te descurajează și te trimit la mașină. Ba chiar am mărșăluit după o tură câțiva km pe DN înapoi spre mașină pentru că am lălăit-o și nu mai aveam tren.

Un Desiro la juma de oră / o oră seara târziu ar fi genial! Mă cazez în Bușteni că e mai ieftin dar dau o fugă și în Brașov, iar a doua zi înainte să plec mănânc ceva la restaurantul ăla mișto din Predeal (și merge și niște vin dacă nu conduc). Plus ture cu bicicleta pe care nu le fac pentru că ar trebui să merg câțiva km pe DN1.

Fără să studiez mersul trenurilor, care de unde vine, pe unde i s-a stricat locomotivă, doar mă duc la gară și iau următorul tren.

Ar fi fezabil? Măcar pentru week-end mă gândesc, o stațiune nu e prea ofertantă pentru un week-end, cred că mulți se plimbă între ele. Și Brașovul e tentant pentru sâmbătă seară. Iar la cât de aglomerat e traficul pe DN1 cred că ar fi ușor de marketat de către CFR, eventual cu 2 EMU noi.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 03:22:07 AM
Quote from: nirolf on February 05, 2019, 01:48:56 AM
Un Desiro la juma de oră / o oră seara târziu ar fi genial

Un tren ca sa completeze orarul curent cu alte cateva (5-6/zi, nu mai multe) frecvente ar incapea. Un tren dedicat la ora, nu are unde sa incapa printre trenurile de calatori curente, printre zecile de marfare etc. etc..

Orarul nu mi se pare deloc rau pentru pendulat intre statiuni:
Sinaia -> Brasov seara este exceptional : 19:10, 19:14, 19:38, 20:04, 20:20, 20:45, 22:24, 22:40, 23:22
Brasov -> Sinaia seara e ceva mai rau: 18:40, 19:20, 19:45, 19:51, 20:19. As mai baga doua trenuri dupa asta.

In alte transe orare, vorbim de orare de la acceptabile la excelente. Pe Brasov - Sinaia exista, de la 5 dimineata pana la 20 seara doar doua momente in zi in care trebuie sa astepti peste o ora dupa tren. Si atunci, in cel mai rau caz, e 1h35 intervalul. Intervalul mediu de succedare este de 34 de minute intre 5:00 si 20:16; asa ca si daca un tren are intarziere, de obicei nu-i problema sa-l iei pe urmatorul fara sa-ti strice rezervarea la restaurant sau timpul pe partie.

De exemplu, intarzie 473? 15532 pleaca dupa 33 de minute. Intarzie 347? E 16034 cu formare in Brasov la 20 de minute "in urma". Doreai sa iei 1746? E un 1731 la 35 de minute in urma, tot formare in Brasov. Nu e ca si cum daca intarzie "trenul tau" la Brasov nu mai ai optiuni intr-un timp adecvat. Si n-o sa intarzie toate decat daca e un deranjament masiv.

Da, am auzit sugestii de tren la 15-30 minute, dar astea sunt utopii fara baza in realitate, cand vorbim de infrastructura existenta si de cererea de calatori si marfa pe ea. Si nu, nu se strica locomotivele la 90% din trenuri. Experienta mea cu predictibilitatea pe Brasov - Bucuresti si retur a fost excelenta multi ani la randul.

Ce ar fi necesar ar fi mai degraba vagoane mai multe, si un bilet unic intre cei 4 operatori care fac serviciu...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 05, 2019, 08:43:15 AM
Problema de bilete e mare si datorita regimului de rezervare obligatorie. De revelion am incercat sa mergem cu 347 de la Sinaia la Predeal. Nu mai erau bilete nici fara loc. Am urcat in tren si platit tariful din tren si am stat la vagonul restaurant.

Eu as face un abonament comun in weekend de o zi/tot weekendul tarifat undeva intre 2 bilete dus la tarif normal si 2 bilete intors la tariful redus de weekend, valabil pe toata ruta Sinaia-Brasov, la orice tren la clasa a 2-a, la orice operator. Sa ti-l poti lua de la aparat din gara/aplicatie turistica din zona. Venitul sa se imparta pausal la toti operatorii, in functie de nr de trenuri operate.

Ar fi incredibil de flexibil - iti iei un day pass/weeekend pass si te duci unde vrei tu, fara cozi, fara "nu mai sunt locuri" etc. In momentul actual nr de pasageri intra-VP e neglijabil, cred si din lipsa biletelor flexibile.

As face si o aroganta si as sugera ca ar trebui sa fie valabil si in transportul local din statiuni/Brasov, cu un add-on.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Sorinus on February 05, 2019, 10:03:40 AM
Dar intre Fetesti si Medgidia sunt 5HM-uri (Ovidiu, Dunarea, Cernavoda, Saligny,Mircea Voda), fiecare cu minim 2 abatute. Ar mai fi si Ramificatia Borcea, daca s-ar utiliza podul vechi de la Borcea in continuare. Fetesti si Medgidia au multe linii, mai ales Medgidia, nu pot sa ''tina'' trenurile de marfa cat trec cele de persoane? E atat de mare traficul de marfa?

Aveti idee cat % e fata de 1989 ca tonaj?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: nirolf on February 05, 2019, 11:08:12 AM
Exact, pretul este o problemă pentru că plătești degeaba practic supliment pentru IR, prețul e de 3 ori mai mare. La o familie cu 2 copii cred că e mai ieftin cu taxiul. Iar vagoanele de IR nu sunt chiar cele mai potrivite pentru trafic local.

Apoi faptul că în anumite momente vin des nu e ajutat că ai goluri de 2h de 2-3 ori pe zi, plus seara după 8 când e mai important. Dacă mă duc sâmbătă seara în Brașov nu vrea să mă întorc la 8, mai ales că gara e departe de centru. Aici integrarea cu transportul local ar ajuta într-adevăr.

Și traficul de marfă e chiar așa mare? Am stat într-o sâmbătă seară în gară la Predeal și timp de o oră nu s-a mișcat nimic, erau 2 marfare care staționau și cam atât.  Am avut hotelul aproape de gară și am fost dezamăgit de cât de puține trenuri am văzut în 2 zile.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 05, 2019, 12:16:58 PM
Daca e chiar asa mare problema si nu se pot face imbunatatiri de semnalizare, optimizare trase (e.g. marfare lente numai noaptea, ziua numai navete rapide de containere), ar trebui sa ne gandim la un fir III, Fetesti-Medgidia. Peste Dunare sunt deja 3 fire.

Insa numarul mare de trenuri in sezon nu opreste CFR sa puna mai multe trenuri in extrasezon. Macar un tren la 2 ore si tot e mai bine decat 6 trenuri pe zi.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dragos76 on February 05, 2019, 01:08:34 PM
Dar în extrasezon ai aceeași cerere?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: rizzuh on February 05, 2019, 01:20:54 PM
Semnalizarea este o buba pentru ca ERTMS nu este functional, dar nu este cea mai mare buba. De aceea se fac aranjamentele speciale pentru trenurile de 150 si 160, pentru ca semnalizarea clasica da rateuri peste 140. Iar pentru o a 3-a linie (sau poate chiar a 4-a linie) nu va da nimeni bani, clar nu UE, mai ales cand restul retelei este in putrefactie, pentru ca asta e linie complet noua.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 05, 2019, 01:29:19 PM
Quote from: dragos76 on February 05, 2019, 01:08:34 PM
Dar în extrasezon ai aceeași cerere?

Eu cred ca e o problema de chicken & egg. Cota modala a trenului este foarte mica, insa orarele inflexibile pe B-Ct nu cred ca atrag calatori. Ok, rulezi cateva trenuri goale in timpul saptamanii la pranz, insa nr total al calatorilor creste pentru ca transportul e previzibil. Stii ca daca vrei sa te intorci la o anumita ora poti, nu astepti 4h pana la urmatorul tren.

Problema asta o sa devina din ce in ce mai acuta pe masura ce mobilitatea populatiei va creste. Trebuie sa incepem sa construim o clientela "fidela" care alege trenul ca optiunea default pe rutele reabilitate. Nu cred ca faci asta cu 6 trenuri pe zi.

@rizzuh

Complet de acord. Presupun ca ERMTS va creste oricum capacitatea cu infrastructura actuala. Ma refeream in conditiile in care s-au epuizat toate optiunile, daca traficul e chiar atat de mare cat sa justifice firul III.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 01:42:37 PM
Quote from: Sorinus on February 05, 2019, 10:03:40 AM
Aveti idee cat % e fata de 1989 ca tonaj?

Cererea de tonaj e similara cu cea din 1989. Portul Constanta are trafic anual similar cu cel din varful de trafic pre-1989 (aproximativ 60 megatone) - doar ca acum traficul este mult mai containerizat decat era inainte de 1989. Romania exporta si importa azi de 5 ori mai multe bunuri decat in 1989 - asa ca e normal ca si traficul sa fie mai mare.

Problema e ca din 2007 pana in 2017 oferta de trase a fost sub orice critica. Se astepta si cate o saptamana pentru o trasa, care trasa era, mai ales vara, facuta cu stationari de zeci de ore practic pe oriunde se putea stationa. Acum e ceva mai bine, dar in continuare este gatuit traficul! Vezi aici exemplu istoric: https://evz.ro/trenurile-de-marfa-condamnate-sa-circule-mai-incet-decat-carutele.html

Si oferta posibila de trase este mult mai modesta ca in anii '80 - au daramat triaje bazandu-se pe un proiect in care volumul de marfa era 40 MT in port; azi traficul portuar este inapoi la 60. Desigur, o parte se duce pe A2, dar cererea feroviara este in continuare masiva.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on February 05, 2019, 02:07:52 PM
Quote from: frunzaverde on February 05, 2019, 01:42:37 PM
... au daramat triaje bazandu-se pe un proiect in care volumul de marfa era 40 MT in port

Despre ce triaje este vorba?...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 02:23:44 PM
Quote from: TibiV on February 05, 2019, 02:07:52 PM
Despre ce triaje este vorba?...

1. Ciulnita - aici era un triaj imens: https://goo.gl/maps/YsP4hqSsfqF2
2. Saligny Grupa Est - https://goo.gl/maps/FnJx5RAxN6S2
3. Una din doua grupe la Medgidia.
4. Valul lui Traian. Asta inca mai exista in teren, ca a cerut CFR sa se pastreze in teren. Dar e izolat de restul retelei - din cele 25 de linii nu se mai poate iesi in nici o directie - ambele linii de acces au fost taiate in timpul reconstructiei. In plus starea lui este profund degradata (nu se mai poate folosi de aproape 15 ani, la ce sa mai bagi bani?)
5. Bucuresti. Unde situatia este... dezastru. Am ramas cu o singura grupa, si aia vai mama ei, de la patru grupe intregi.

Si da, containerizarea si schimbarea fluxurilor de trafic necesitau o rationalizare a triajelor - peste tot in lume dispar cocoase, si se inchid triaje si grupe de sortare. Dar e nevoie de grupe de asteptare si grupare in continuare. Si ce au facut pe 800 este ridicol - au inlocuit 15-20 de linii cu 3 sau cel mult 4, unde singura manevra posibila e cu traversarea directelor.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on February 05, 2019, 02:51:00 PM
Cu ce viteza maxima ruleaza trenurile de marfa? Daca ar avea navete rapide de containere cu 120 km/h ar putea lejer sa tina pasul cu trenurile de calatori.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on February 05, 2019, 02:58:41 PM
Daca si asta e linie suprasaturata...este comoditatea si incompetenta CFR, in ambele sale ramuri, Infra si Calatori!
N-au decat sa circule marfarele lente noaptea!
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 03:14:12 PM
Quote from: AndreiB on February 05, 2019, 01:29:19 PM
Cota modala a trenului este foarte mica

Si-a revenit la peste 20% pe iarna, ceea ce nu e rau. As mai adauga 3 perechi iarna pentru un tren la aproximativ 2 ore. Dar nu neaparat in cadenta fixa - prefer sa servesc mai bine 90% din pasageri, care au treaba la ora X, decat sa nu supar 5% din pasageri la ore dubioase.

Mai mult, nu cred ca nivelul curent de mobilitate in Romania, iarna, exista. A se vedea ca si autostrada nu are cine-stie-ce trafic (e sub 10.000 MZA-ul de iarna).

Quote from: AndreiB on February 05, 2019, 01:29:19 PM
Problema asta o sa devina din ce in ce mai acuta pe masura ce mobilitatea populatiei va creste. Trebuie sa incepem sa construim o clientela "fidela" care alege trenul ca optiunea default pe rutele reabilitate. Nu cred ca faci asta cu 6 trenuri pe zi.

Problema e ca am alungat 90% din calatori din 2007 pana in 2011 cu timpi de mers de 5-7 ore si intarzieri masive. Cota de piata a cazut de la 35% la 4%.

Atragerea inapoi la tren este foarte, foarte grea, dupa experientele alea, care au devenit "folclor urban", si ia foarte, foarte mult timp. Mai ales ca n-spe ani de reconstructie practic n-au adus nimic nimanui - acum trenul face cu 7 minute mai putin decat facea acum 20 de ani, nimic care sa fie "wow" si sa-i atraga la loc.

Reconstructiile n-au facut nimic util - doar au alungat oamenii de la tren, atat pe liniile reconstruite, unde lucrarile au durat o eternitate cu rezultate indoielnice sau foarte indoielnice, cat si pe celelalte linii, unde lipsa de investitii a dus la degradare profunda.

Quote from: Xenos on February 05, 2019, 02:58:41 PM
N-au decat sa circule marfarele lente noaptea!

Ce-i asa de greu de inteles ca marfarele circula si noaptea? Dar ca nu ajung toate trasele disponibile pe Bucuresti - Constanta la cererile operatorilor si se liciteaza sloturi?

Da, linia nu poate fi utilizata la capacitatea maxima a sinei si catenarei din motive multiple:

1. Accesele in gara Constanta si Portul Constanta sunt vai-de-ele, punand probleme de trasare majore, si limitand anumite transe orare prin lipsa de spatii de garare si manevra. Portul urmeaza sa repare infrastructura in urmatorii 2-3 ani, deja s-au apucat de anumite lucrari.

2. Exista gatuiri majore in Complexul Feroviar Bucuresti si mai departe pe 901 si 900 date de starea foarte proasta a infrastructurii. Asta inseamna ca chiar daca anumite trase exista pe 800 la ore anume, nu se pot exploata spre Craiova si Pitesti pentru ca liniile alea nu pot prelua trafic mai departe, si nu exista spatiu de asteptare pe nicaieri.

3. Se merge cu un sistem de generatie veche (analogic/semi-analogic) de semnalizare si centralizare, care limiteaza capacitatile. Strategia Romaniei si UE asupra ERTMS face sansele unei adoptii a ERTMS pe scara larga improbabila vreodata. Strategia UE cu ERTMS-ul este o porcarie de care s-a plans si Curtea de Conturi Europeana - pentru ca implementarea exclusiv pe cateva magistrale face interesul spre adoptia ERTMS nul pentru operatori. Sansele sa se circule sub ERTMS in afara liniilor dedicate HSR pe scara larga este zero. Asa cum este si in restul Europei - de ce sa-mi dotez locomotiva cu o tehnica scumpa, cand tehnica veche de semnalizare merge pentru cazul meu EXACT la fel de bine. Plus ca tehnica veche de semnalizare e necesara pentru toate celelalte rute pe care circul (de exemplu Bucuresti - Pitesti - Mioveni sau Bucuresti - Rosiori - Craiova).

4. Avem gatuiri majore in garile Ciulnita si Fetesti, care trebuiau sa fie augmentatoare de capacitate, nu palnii.  Doar ca garile respective n-au fost niciodata finalizate, ci lucrarile abandonate, cu restrictii masive la toate liniile in afara de directe, acolo unde liniile nu sunt inchise.

Quote from: AndreiB on February 05, 2019, 02:51:00 PM
Cu ce viteza maxima ruleaza trenurile de marfa? Daca ar avea navete rapide de containere cu 120 km/h ar putea lejer sa tina pasul cu trenurile de calatori.

Depinde. La nivel international avem standardizate doua regimuri de viteza ridicata la marfa:
- regimul "s" si
- regimul "ss"

Regimul "s" inseamna viteza maxima 100 km/h incarcat. Toate vagoanele trebuie sa fie apte de regim "s" sau "ss", cu toate franele functionale, cu procent de franare adecvat asigurat (deci limite de tonaj si de lungime). "ss" inseamna 120 km/h cu restrictii inca si mai stricte.

Vagoanele apte de regim "s" si "ss" se identifica dupa prezenta literelor in seria literala a vagonului - de exemplu Zaes = "regim maxim s".

Regimul "ss" este foarte strict, si nu s-a generalizat niciaieri in Europa. Pur si simplu nu se justifica economic - restrictiile de tonaj si de lungime sunt prea stricte, asigurarea procentelor necesare de franare la un tren de 1500+ tone, cu frane standard de marfa, nu se justifica. In Europa de Vest, sub 10% din trenurile de marfa sunt operate regim "ss" - in multe tari sub 1%.

Regimul "s" e si el restrictiv pentru multa marfa tip "bulk", de exemplu cisterne, cereale, minereuri etc., pentru ca, la fel, iti limiteaza degeaba lungimea si tonajul trenurilor pentru o viteza de exploatare suplimentara de care n-ai nevoie.

De asta, multe trenuri se exploateaza in continuare cu regimuri lente - 50-80 km/h viteza maxima, in functie de tonaj, tipul de vagoane, franele disponibile etc.

Mai mult, in Romania, regimul "s" si "ss" nu a fost disponibil foarte multa vreme (cred ca din 2003 pana acum cativa ani) din cauza degradarii liniilor. Pe urma, la fel, sa ceri unui transportator sa-si faca tren in regim "s" sau "ss" pentru 200 km, cand pe restul de 500 km nu poate depasi 50 km/h din cauza de linii o sa-ti alunge toti clientii.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on February 05, 2019, 03:49:41 PM
La Ciulniţa şi Feteşti a venit şi Curtea de Conturi care, în prostia ei, a zis că de ce reabilitaţi liniile secundare din staţii, voi vreţi viteză mare pe coridor, ce vă trebuie linii secundare?! Au fost declarate neeligibile nişte cheltuieli şi s-au judecat Astaldi şi CFR aiurea mult timp...aşa e când nişte capete pătrate atehnice se bagă...

Ceea ce spuneţi voi - chiar argumentat - mi se pare că susţine doar o perpetuare a mentalităţii de ani 80, tip Ceauşescu: trenurile de marfă au prioritate. Or, nu cred că s-au băgat sute de milioane de euro în linia aia pt 160 km/h ca la final să aflăm că CFR Călători nu are loc decât cu 6 trenuri pe zi şi alţi operatori nu sunt admişi. Dimpotrivă, situaţia din sezonul de vară - când presupun că trenurile de marfă sunt la fel de multe! - demonstrează că, cu puţină bunăvoinţă, se poate mări capacitatea pentru transportul de călători, doar să se vrea.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 06:33:53 PM
Quote from: Xenos on February 05, 2019, 03:49:41 PM
ca la final să aflăm că CFR Călători nu are loc decât cu 6 trenuri pe zi şi alţi operatori nu sunt admişi.

Nu zice nimeni ca nu se pot baga mai multe de 6 perechi de trenuri de calatori pe zi. Se pot introduce mai multe. Si nu a zis nimeni niciodata ca "alti operatori nu sunt admisi". De altfel, vara circula si ATC, si Softrans, si Regio Calatori, doi din ei cu 160 km/h (ATC nu are material rulant pentru 160). Motivul pentru care nu circula si iarna e ca au alte lucruri mai bune cu vagoanele si locomotivele de facut decat sa le plimbe semi-goale prin viscolul Baraganului, nicidecum ca n-ar fi lasati...

Realitatea este, insa, ca orice tren suplimentar de pasageri sau marfa introdus in program inseamna o reducere a capacitatii de marfa a liniei, capacitate care este exploatata aproape de maximum. Asa ca utilitatea adaugarii de trenuri de pasageri pe o linie altfel ocupata trebuie bine calcualta versus diminuarea capacitatii deja gatuite la marfa.

Adaosul de trenuri care sa faca transportul mai atractiv - da. Adaosul de trenuri care sa se plimbe goale doar pentru confortul psihologic ca exista cadentare "ca in Germania", fara ca acea cadentare sa ajute pe cineva? Nu.

Quote from: Xenos on February 05, 2019, 03:49:41 PM
Ceea ce spuneţi voi - chiar argumentat - mi se pare că susţine doar o perpetuare a mentalităţii de ani 80, tip Ceauşescu: trenurile de marfă au prioritate.

Nu este o "mentalitate de ani '80" - de altfel nici in anii '80, nici in 2019 trenurile de marfa nu au prioritate. Marfarele sunt trase mereu pe liniile abatute, se chinuie cu 10 km/h peste toate macazurile rupte etc. etc.

Insa, este perfect capitalist, ca daca cererea de marfa este foarte mare si nesatisfacuta complet iar cea de pasageri este modesta si satisfacuta, sa incercam sa maximizam acoperirea cererii cu oferta, nu? Multa marfa + putini pasageri => vom avea multe trenuri de marfa si putine de pasageri!

Quote from: Xenos on February 05, 2019, 03:49:41 PM
Or, nu cred că s-au băgat sute de milioane de euro în linia aia pt 160 km/h Dimpotrivă, situaţia din sezonul de vară - când presupun că trenurile de marfă sunt la fel de multe! - demonstrează că, cu puţină bunăvoinţă, se poate mări capacitatea pentru transportul de călători, doar să se vrea.

In sezonul de vara, transporturile de marfa sufera masiv. Si Dacia si Ford, si alti transportatori se plang cat este de greu, si consumator ca timp sa obtina trase pentru Constanta. Vezi articolul de mai sus!

Nu se poate permanentiza situatia de vara, cand orice mic deranjament inseamna pentru marfa intarzieri de o saptamana, pentru ca se anuleaza inclusiv trase contractate in cascada continua. Pierderile sunt uriase pentru economie.

Cat de bagat sute de milioane de euro - s-au bagat degeaba. S-a demolat o linie de 140 km/h cu capacitate mai mare, pentru a se construi una tot de 140 km/h (cu 160 doar in mod restrictionat) dar de capacitate mai mica. Nu s-au rezolvat nici una din gatuirile de trafic, ba chiar s-au adaugat, nu s-a imbunatatit nimic dpdv al capacitatii, nici macar la viteza nu s-a facut mare lucru.

Efectiv bani aruncati degeaba.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on February 05, 2019, 06:39:04 PM
Interesanta lectie, ca intotdeauna...
:cheers:
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on February 05, 2019, 08:03:28 PM
@TibiV, subscriu. @frunzaverde - ministrul transporturilor!  :)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on February 05, 2019, 09:21:47 PM
Quote from: nirolf on February 05, 2019, 11:08:12 AM
Exact, pretul este o problemă pentru că plătești degeaba practic supliment pentru IR, prețul e de 3 ori mai mare. La o familie cu 2 copii cred că e mai ieftin cu taxiul. Iar vagoanele de IR nu sunt chiar cele mai potrivite pentru trafic local.

CFR are in momentul asta o oferta de reduceri destul de consistente pentru Valea Prahovei. De exemplu, pentru Brasov - Busteni, cu orice IR, este 10.7 lei in loc de 14.5, de exemplu. Si nu se cere rezervare de loc. Reducerea e valabila iarna in orice zi, iar vara de vineri pana duminica. La o familie 2+2 oferta este de 36 lei one-way, ceea ce e cu siguranta mai putin decat cu taxiul.

Quote from: nirolf on February 05, 2019, 11:08:12 AM
Apoi faptul că în anumite momente vin des nu e ajutat că ai goluri de 2h de 2-3 ori pe zi

Dinspre Brasov spre Sinaia este un gol intre 8:40 si 10:02, un gol intre 11:20 si 13:10 si un gol intre 14:25 si 16:00. Invers, sunt, gauri de la 11:35 la 13:47 si de la 14:07 la 15:24. Astea sunt marile "goluri" - toate la ore de minim interes. In rest, la orice ora exista macar doua trenuri pe ora! Si nu zic din orare goale, am facut acum o luna pseudo-naveta (mai bine imi luam dracu abonament, ieseam mai ieftin) vreo 12 zile Brasov - Bucuresti si retur. Nu stateam sa verific orarul - cand terminam treaba, ma postam frumos la gara, si ma suiam in primul tren.

Flexibilitate mai buna de-atat pe o linie dubla, impartita cu marfa, si tranzitata de o magistrala care se ramifica ulterior in trei, cocotata pe munti, n-o sa ai nicaieri in lume unde ai densitati de genul asta de populatie. De acord, as vrea si eu frecvente de un tren la 2 minute sau macar la 20 de minute, dar e nerealist. Pe de-o parte din cauza a cat o sa coste biletul, pe de alta din cauza de lipsa de capacitate.

Stii ce se intampla daca fortezi orarul? Iti spun eu din Suedia, care a practicat asta pe scara larga zeci de ani - nu mai ai nici un fel de predictibilitate. Orarul trenurilor devine un fel de poveste de adormit copiii, care se respecta joi. Dupa Miercurea Ciuc.

Quote from: nirolf on February 05, 2019, 11:08:12 AM
plus seara după 8 când e mai important. Dacă mă duc sâmbătă seara în Brașov nu vrea să mă întorc la 8, mai ales că gara e departe de centru. Aici integrarea cu transportul local ar ajuta într-adevăr.

Asta e cam singura problema pe care o vad cu orarul curent.

Quote from: nirolf on February 05, 2019, 11:08:12 AM
Și traficul de marfă e chiar așa mare? Am stat într-o sâmbătă seară în gară la Predeal și timp de o oră nu s-a mișcat nimic, erau 2 marfare care staționau și cam atât.  Am avut hotelul aproape de gară și am fost dezamăgit de cât de puține trenuri am văzut în 2 zile.

E semnificativ, si ca tonaje si ca vagoane.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on February 05, 2019, 09:35:15 PM
Quote from: nirolf on February 05, 2019, 01:48:56 AMPlus ture cu bicicleta pe care nu le fac pentru că ar trebui să merg câțiva km pe DN1.
Pentru doar cativa km de deneu e pacat sa ratezi o tura cu bicicleta. Plus ca (o sa razi) dar a crescut semnificativ civilizatia soferilor din Romania, care au invatat sa observe si biciclistii participanti la trafic, asa ca siguranta personala nu mai este, cel putin in 99,99% din cazuri, o problema.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Dagda on February 05, 2019, 10:03:26 PM
Quote from: frunzaverde on February 05, 2019, 09:21:47 PM
Quote from: nirolf on February 05, 2019, 11:08:12 AM
Și traficul de marfă e chiar așa mare? Am stat într-o sâmbătă seară în gară la Predeal și timp de o oră nu s-a mișcat nimic, erau 2 marfare care staționau și cam atât.  Am avut hotelul aproape de gară și am fost dezamăgit de cât de puține trenuri am văzut în 2 zile.

E semnificativ, si ca tonaje si ca vagoane.

trafic este, era pe undeva prin masterplan si o harta cu traficul de marfa... ma uit sa vad daca o gasesc...
(https://i.imgur.com/EamvpIz.png)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on March 10, 2019, 03:24:22 PM
Calatorie cu trenul pe malul Dunarii (Orsova - Drobeta Turnu Severin)

https://youtu.be/2F3fqWfGuGU
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on March 17, 2019, 11:20:47 AM
Trenuri noaptea in Arad

https://www.youtube.com/watch?v=skD727iQD6g
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on March 24, 2019, 10:00:43 AM
Trenuri in Campulung Moldovenesc

https://www.youtube.com/watch?v=itepkMLcVkM
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on March 31, 2019, 10:55:50 AM
Trenuri primavara in Baile Herculane

https://www.youtube.com/watch?v=8BsxbxruNhg
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on April 07, 2019, 11:02:55 AM
Trenuri in Vatra Dornei

https://www.youtube.com/watch?v=Wyfhajp-et4
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on April 17, 2019, 04:39:13 PM
Bilete mai ieftine la CFR Călători, în perioada Paştelui

CFR Călători a anunţat că, pentru minivacanţa prilejuită de Sărbătorile de Paşte şi 1 Mai, va suplimenta numărul trenurilor pentru rutele la care se înregistrează cele mai mari solicitări, referindu-se la destinaţii precum muntele şi litoralul. ,,În perioada 26 aprilie – 1 mai vor fi suplimentate cu vagoane trenurile către cele mai solicitate destinaţii pentru petrecerea sărbătorilor Pascale şi turism. În plus, faţă de trenurile existente în graficele de circulaţie, vor fi asigurate legături cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi / Suceava, Timişoara Nord, Arad, Baia Mare, Cluj Napoca, Braşov spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia (click Anexă)", a informat compania.

Detalii in Adevarul (https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/bilete-mai-ieftine-cfr-calatori-perioada-pastelui-1_5cb6e073445219c57ea2c204/index.html)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on April 28, 2019, 07:09:42 AM
Trainspotting (1) – Trenuri CFR Călători la Predeal în luna decembrie 2011 (41 fotografii)

(https://i.imgur.com/WafIrwlh.jpg) (https://i.imgur.com/WafIrwl.jpg)

Toate fotografiile pe Mobilitate.eu (http://mobilitate.eu/trainspotting1/)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on May 04, 2019, 07:33:18 AM
Trainspotting (2) – Un nou tren publicitar la CFR Călători și manevre în zona Grivița și București Nord (18 fotografii)

(https://i.imgur.com/0wfVfarh.jpg) (https://i.imgur.com/0wfVfar.jpg)

Toate fotografiile pe Mobilitate.eu (http://mobilitate.eu/trainspotting-2/)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on May 05, 2019, 12:14:36 PM
Trenuri in Mestecanis (judetul Suceava)

https://www.youtube.com/watch?v=hpWUbSDRBJg

Trenuri in Suncuius (judetul Bihor)

https://www.youtube.com/watch?v=5qjb89tj8Bw

Filmare din ultimul vagon intre Vadu Crisului si Suncuius

https://www.youtube.com/watch?v=QzzdLKCtXYM
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on May 19, 2019, 11:47:40 AM
Trenuri in Drobeta Turnu Severin

https://www.youtube.com/watch?v=7bdTpMHxLBc

Calatorie cu trenul pe malul Dunarii, intre Orsova si Drobeta Turnu Severin

https://www.youtube.com/watch?v=1bxj3scShn4&t

Trenuri in Baile Herculane

https://www.youtube.com/watch?v=cCkYYnATK0s&t
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on May 19, 2019, 06:25:39 PM
In 1987 faceam cam 8 ore de la Dej la Bucuresti.... Ceva mai mult prin Deda decat prin Teius... Acum este invers.
Ce vremuri!...  :(
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on May 19, 2019, 11:02:31 PM
Nu poti compara situatia din perioada in care linia se afla in reabilitare cu o perioada in care nu se lucra. Adica inteleg presa ca-i tot da inainte cu comparatii 1990-2019 cu accent FIX pe zonele unde acum se lucreaza, dar aici ma astept la altceva. Nu contest ca s-ar fi putut asigura timpi mai buni si pe timpul reablitarilor, daca se faceau unele lucruri mai cu cap.

Dupa finalizarea reabilitarii Brasov-Sighisoara-Teius, e de asteptat ca trenurile Bucuresti-Cluj sa faca in jur de 6 ore, deci sub 7 pana la Dej.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on May 19, 2019, 11:59:02 PM
^
Adica cand, in 2030? 2035? 2040? 2100? Cel mai devreme? Dupa ce Bucuresti - Sighisoara - Cluj va fi fost in reconstructie constanta mai bine de un sfert de secol? Jumatate de secol? Timp in care s-au facut 8-9-10-11 ore? Deja toata lumea a migrat dupa situatia asta ridicola si teribila cu reconstructia idioata la autocar si avion. De la 5-6 trenuri pe zi cu 10 vagoane s-a ajuns la un tren de zi cu 2 vagoane si doua de noapte... Si n-o sa se mai intoarca nimeni la tren pentru marele castig, dupa lupte seculare, de o ora!!!...

Si apropo, e pipe-dream ca o sa se faca 6 ore Bucuresti - Cluj. Bucuresti - Brasov ia 2h30, si o sa ia tot mai mult, Bucuresti - Campina se apropie curand de scadenta la RK, 140 o sa dispara in cativa ani, apoi si 120 o sa devina raritate. Teius - Cluj, din cauza starii precare a liniilor, ia 2h. Nu o sa se faca 1h30 intre Brasov si Teius, pentru simplul motiv ca 152 km/h viteza comerciala nu se poate, mai ales ca avem segmente cu 65 km/h VS dupa reabilitare...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on May 20, 2019, 10:29:10 AM
am vrut sa pun poze cu niste livrete vechi dar nu mai reusesc.

https://s397.photobucket.com/user/dantm120/media/P1230015.jpg.html
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on May 20, 2019, 11:39:31 AM
Am facut altceva, am descarcat  pozele si le-am incarcat aici.
Sa vad ce o iesi.

livret 1979. arata urit ca l-am salvat in ultima clipa din statia Sarmisegetuza.


(https://i.imgur.com/MpUGr4Xh.jpg) (https://i.imgur.com/MpUGr4X.jpg)


(https://i.imgur.com/JikxbdUh.jpg) (https://i.imgur.com/JikxbdU.jpg)


(https://i.imgur.com/1kFAZVjh.jpg) (https://i.imgur.com/1kFAZVj.jpg)


(https://i.imgur.com/JqaOlEBh.jpg) (https://i.imgur.com/JqaOlEB.jpg)


(https://i.imgur.com/efJAtofh.jpg) (https://i.imgur.com/efJAtof.jpg)


(https://i.imgur.com/JReriSch.jpg) (https://i.imgur.com/JReriSc.jpg)


(https://i.imgur.com/zP0OWgRh.jpg) (https://i.imgur.com/zP0OWgR.jpg)


(https://i.imgur.com/eDVPKl9h.jpg) (https://i.imgur.com/eDVPKl9.jpg)


(https://i.imgur.com/OckWoSPh.jpg) (https://i.imgur.com/OckWoSP.jpg)


(https://i.imgur.com/VH7qj28h.jpg) (https://i.imgur.com/VH7qj28.jpg)


(https://i.imgur.com/xKwdbnxh.jpg) (https://i.imgur.com/xKwdbnx.jpg)


(https://i.imgur.com/EGDr0QQh.jpg) (https://i.imgur.com/EGDr0QQ.jpg)


(https://i.imgur.com/jph7OgIh.jpg) (https://i.imgur.com/jph7OgI.jpg)


(https://i.imgur.com/VRo0PQah.jpg) (https://i.imgur.com/VRo0PQa.jpg)


(https://i.imgur.com/bhfhqVYh.jpg) (https://i.imgur.com/bhfhqVY.jpg)


(https://i.imgur.com/EWViw36h.jpg) (https://i.imgur.com/EWViw36.jpg)


(https://i.imgur.com/4ar7eMYh.jpg) (https://i.imgur.com/4ar7eMY.jpg)


(https://i.imgur.com/5jxkqQqh.jpg) (https://i.imgur.com/5jxkqQq.jpg)


(https://i.imgur.com/1EPLDy2h.jpg) (https://i.imgur.com/1EPLDy2.jpg)


(https://i.imgur.com/9R2JJHGh.jpg) (https://i.imgur.com/9R2JJHG.jpg)


(https://i.imgur.com/R6E8HS9h.jpg) (https://i.imgur.com/R6E8HS9.jpg)


(https://i.imgur.com/lE87Uthh.jpg) (https://i.imgur.com/lE87Uth.jpg)


(https://i.imgur.com/Oq04oN7h.jpg) (https://i.imgur.com/Oq04oN7.jpg)


(https://i.imgur.com/5fMAI3gh.jpg) (https://i.imgur.com/5fMAI3g.jpg)


(https://i.imgur.com/o9fvs8yh.jpg) (https://i.imgur.com/o9fvs8y.jpg)


(https://i.imgur.com/WRMCBxoh.jpg) (https://i.imgur.com/WRMCBxo.jpg)


(https://i.imgur.com/XCNKGXah.jpg) (https://i.imgur.com/XCNKGXa.jpg)


(https://i.imgur.com/WIfQzSch.jpg) (https://i.imgur.com/WIfQzSc.jpg)


(https://i.imgur.com/RuIyTk7h.jpg) (https://i.imgur.com/RuIyTk7.jpg)


(https://i.imgur.com/shJXsL9h.jpg) (https://i.imgur.com/shJXsL9.jpg)


(https://i.imgur.com/LYz8A1Vh.jpg) (https://i.imgur.com/LYz8A1V.jpg)


(https://i.imgur.com/0gypYzjh.jpg) (https://i.imgur.com/0gypYzj.jpg)


(https://i.imgur.com/Qavn2GRh.jpg) (https://i.imgur.com/Qavn2GR.jpg)


(https://i.imgur.com/8ar1Kpuh.jpg) (https://i.imgur.com/8ar1Kpu.jpg)


(https://i.imgur.com/kEdkYgKh.jpg) (https://i.imgur.com/kEdkYgK.jpg)


(https://i.imgur.com/62EPrcPh.jpg) (https://i.imgur.com/62EPrcP.jpg)


(https://i.imgur.com/ypMH9B3h.jpg) (https://i.imgur.com/ypMH9B3.jpg)


(https://i.imgur.com/ivjcu8Nh.jpg) (https://i.imgur.com/ivjcu8N.jpg)


(https://i.imgur.com/O6vTPpEh.jpg) (https://i.imgur.com/O6vTPpE.jpg)


(https://i.imgur.com/xoEENhdh.jpg) (https://i.imgur.com/xoEENhd.jpg)


(https://i.imgur.com/Ww3leSth.jpg) (https://i.imgur.com/Ww3leSt.jpg)


(https://i.imgur.com/WC7xfyWh.jpg) (https://i.imgur.com/WC7xfyW.jpg)


(https://i.imgur.com/yazWsvTh.jpg) (https://i.imgur.com/yazWsvT.jpg)


(https://i.imgur.com/sQE3Blvh.jpg) (https://i.imgur.com/sQE3Blv.jpg)


(https://i.imgur.com/rLFUVjph.jpg) (https://i.imgur.com/rLFUVjp.jpg)


(https://i.imgur.com/TWJpceJh.jpg) (https://i.imgur.com/TWJpceJ.jpg)


(https://i.imgur.com/aItOdAsh.jpg) (https://i.imgur.com/aItOdAs.jpg)


(https://i.imgur.com/1w6ObuGh.jpg) (https://i.imgur.com/1w6ObuG.jpg)


(https://i.imgur.com/PLUr6Lph.jpg) (https://i.imgur.com/PLUr6Lp.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on May 20, 2019, 11:43:11 AM
o sa ma straduiesc sa descarc si pe cele din 1977. Doua livrete de calatori  1977 si 1979 precum si unul de marfa, toate afectate trenurilor de pe liniile numarului 2, le-am gasit prin mizeria magaziei de marfa a fostei gari Sarmisegetuza.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on May 20, 2019, 11:53:18 AM

Eu îmi amintesc că un amic făcea naveta la iubita lui din Cluj :D şi îmi spunea că rapidul făcea 6 ore jumate, acceleratul 8. Deci se poate.
Măcar atât. Când ne vom întoarce la o politică normală de mentenanţă şi investiţii, se va putea, că doar vom reuşi în 2020 - 2030 ce au reuşit cei din anii 70-80-90.

De altfel, văzând filmuleţul acela cu linia Cluj-Apahida-Gherla-Dej mi-am dat seama de ce s-a circulat aşa de bine în anii 90: liniile erau încă relativ noi, chiar în anii 90 s-a reabilitat câte ceva (am impresia că destul de mult....aş fi interesat dacă această amintire personală este corectă în ansamblu sau nu)

In anii 90 s-a dat o atenţie mult mai mare calităţii vagoanelor (mi-am amintit şi eu cu plăcere de ICE Marea Neagră, mergea cu AVA 200 şi făcea cam 1 h 33 min Constanţa - Bucureşti!) şi timpilor de parcurs, care au fost mult scurtaţi. ICN Ister mergea, la un moment dat, Bucureşti - Predeal - Braşov - Teiuş, astea fiind opririle!! În Teiuş rebrusa, apoi Simeria-Deva-Arad-Curtici, sub 10 ore, parcă....

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on May 20, 2019, 02:45:42 PM
Bun, eu am vrut sa arat ca in 1979 se circula cu 140 km/h pe anumite portiuni unde acuma se circula tot asa sau mai rau dar dupa marile reabilitari.
Or acuma 65km/h la Sighisoara iar atunci 100-120km/h. Nici nu stiu, era electrificata Sighisoara atunci?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on May 20, 2019, 03:01:24 PM
65 la Sighisoara este numai punctual, intr-o singura curba, de intrare in gara. Acea curba a fost la fel si inainte de reabilitare, imposibil sa se fi circulat mai repede pe acolo. Fiind o limitare punctuala nu apare ca VS. Acum in loc de 100 intre Sighisoara si Danes este 160 (deocamdata 120 pana e gata semnalizarea noua, adica probabil spre sfarsitul anului 2019).

Deci nici vorba sa se circule mai incet, hai sa nu exageram.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on May 20, 2019, 03:19:44 PM
Quote from: vancouver on May 20, 2019, 03:01:24 PM
65 la Sighisoara este numai punctual, intr-o singura curba, de intrare in gara.

Nu e nici o curba de intrare in gara. In gara se intra cu 80 km/h, de altfel (ma rog, o sa se intre cand n-o sa mai fie macazurile praf, ca acum se intra cu 50 km/h). Curba de 65 km/h este curba dinaintea podului in arc - care numai la gara nu este. Urmata de o curba de 80 km/h la intrarea in tunelul mic. Portalul tunelului este construit in curba care nu se poate lua la mai mult de 80 km/h.

Uite situatia din teren:
http://cfrsa.infofer.ro/images/doclic/Tronson%20Sighisoara%20Atel%20-%20lucrari/VOLUMUL%201%20-%20PROIECT%20TEHNIC/1.2%20SUPRASTRUCTURA/PARTI%20DESENATE/1.Sighisoara-%20Danes/22.PS%20Sighisoara%20-%20Danes%20_SL-%20(1).pdf

Dat fiind constrangerile de viteza, bloc si tonaj, ca si acceleratiile normale, practic pana la Danes nu o sa se poata atinge 160 km/h cu un tren comercial, deci a fost o investitie tampita si inutila. Timpii de parcurs calculati pe varianta noua, pentru un tren de 900 de tone sunt 9 minute, versus 10 minute pe varianta veche... Care n-or sa se schimbe cand va creste scriptic viteza la 160 km/h de la inceputul tunelului mare (acolo e placa cu VS), pentru ca nu exista timp de acceleratie de la 80 la 160.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on May 20, 2019, 04:06:54 PM
Mi se pare ca prostia maxima a inteleptilor conducatori ai CFR a fost data atunci cand au decis eliminarea vechiului traseu...
(Acel nod mult discutat de la Podu Mures/Colariu/Teius ar fi mers de minune aici, insa doar ca varianta de rezerva....)
Dar nu, ei au scos din teren un fir (cred ca firul 2) de pe vechiul traseu, desi nu era afectat in nici un fel de lucrarile la noile tuneluri.
L-au scos complet - sine si traverse.... Inca de acum 4 ani, cel putin...

Cred ca ar fi trebuit sa il lase pe loc, chiar si numai ca back-up pentru eventuale incidente in noile tuneluri (accidente, inundatii etc.)
Basca, la o adica, ar fi putut sa dirijeze marfa (lenta) cel putin pe vechiul traseu Sighisoara->Medias, pana trecea "pasagerul". Ar fi menajat noua linie din tuneluri...

Doamne fereste de vreun accident in tuneluri, ca va trebui sa inchida M300 complet, din lipsa de alternative...
Cand alternativele erau acolo, in teren, de un secol...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on May 20, 2019, 05:04:10 PM
Hai sa nu exageram, situatia nu e chiar asa de proasta:

Curba de intrare in tunel e cu 80km/h (C 22.3 si C22.4 de pe schita):

(https://i.imgur.com/lMak2JP.png)

Curba de iesire din gara este cea cu 65 km/h (C22.1 si C22.2):

(https://i.imgur.com/VvmWXer.png)

Insa, uitativa putin si la linii (de CF vechi[negrii] si noi [rosii]) inainte de a trage concluzii:

(https://i.imgur.com/GQ9NlUx.png)

Odata cu reconstructie raza curbei a scazut (am marcat cu x albastru punctele unde liniile vechi intersecteaza cu liniile noi si distanta dintre ele cu sageti).

Adica, daca acum curba e pentru 65 km/h, inainte raza fiind si mai mica viteza trebuia sa fie si mai mica (asumand aceeasi suprainaltare).

Iar traseul vechi continua cu inca 3 curbe aproape identice pe o distanta de 3.3 km pe cand pe noul traseu limitarea de 65 km/h este pe o distanta de 1 km + 1km cu 80 km/h. In ambele cazuri am pornit din gara Sighisoara.

Nu stiu daca a meritat investitia, insa nicidecum nu este o optiune mai proasta decat inainte.

PS: C22.0 (cu 40 km/h) este curba liniei care duce ... nicaieri.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on May 20, 2019, 05:41:39 PM
În orice caz păstrarea vechii linii fie şi numai ca backup nu deranja pe nimeni, ţin minte că (iarăşi anii 90  :lol:) trenurile ieşeau în viteză mare din gara Sighişoara, în pofida curbei largi la dreapta, apoi la stânga spre tunelele vechi (probabil dublate în anii 70), deci nu cred că dăuna să păstreze varianta veche pt. Daneş. Într-adevăr, se putea menaja niţel linia nouă.

Iar povestea asta cu Coşlariu mi se pare SF. E SF să fie capacitatea mai mică decât anterior.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on May 20, 2019, 06:49:34 PM
Quote from: Phenol on May 20, 2019, 05:04:10 PM
Hai sa nu exageram, situatia nu e chiar asa de proasta

Situatia e proasta dat fiind costul imens. Varianta veche, cu curba de 50 km/h, costa... 0 lei. Varianta noua, cu curba de 65 km/h, costa... aproximativ 100 milioane de euro. Care se puteau folosi altundeva mult mai bine. Sau se putea planui ceva ok cu ei.

Totul trebuie analizat din prisma a cat a costat - da, situatia e cu 1% mai buna ca inainte, dar la costuri infinit mai mari...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on May 20, 2019, 11:02:53 PM
Cred ca am deviat. dan tm a afirmat ca inainte se circula cu 100 intre Sighisoara si Danes, pe cand acum cu numai 65. Eu numai atat am contrazis si la asta ma refeream cu "sa nu exageram". N-am afirmat nici o clipa ca e bine sau e rau ce s-a facut. Doar hai sa nu spunem pur si simplu lucruri false.

Asadar, aceeasi curba anterior reabilitarii era cu 50, acum 65.
VS Sighisoara - Danes era de 100, acum 160.
VS incepea undeva la 3 km de gara inainte, acum la ca. 2 km.

Sa nu comparam cea mai severa restrictie de acum cu situatia din cel mai favorabil punct de atunci.

Inca o data, nu spun ca e bine cum s-a facut, dar nu este cu viteze mai mici. Am fost evident si eu profund dezamagit, cand am vazut ca linia de 160 se termina in 2 curbe de 80 si 65 si ca o sa ramana asa, chiar si dupa reabilitarea garii Sighisoara.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on May 20, 2019, 11:28:14 PM
Pe de altă parte chiar daca linia din pdv tehnic ar fi permis 160 km/h sau macar 120, in realitate toate trenurile de călători opresc in Sighișoara, iar gara este foarte aproape de noile tuneluri. Acesta este adevăratul motiv pentru care utilitatea acestei noi variante nu este deosebit de mare.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on June 07, 2019, 08:06:41 PM
Mersi pentru update @District EA.

Quote from: District EA on June 07, 2019, 06:00:22 PM

(https://i.imgur.com/j5pSX9gh.jpg) (https://i.imgur.com/j5pSX9g.jpg)


Locomotiva era la un tren de marfa?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Vice33 on June 07, 2019, 10:23:19 PM
Da, se vede în celelalte poze, era un marfar cu vagoane de cereale.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on June 08, 2019, 08:11:50 AM
Intrebam doar de curioazitate, ca locomotiva apartine de CFR Calatori, dar se pare ca e dat in chirie la o companie da marfa, parca "Express forwarding" scrie pe logo.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Ionut on June 11, 2019, 06:41:27 AM
București - Timișoara, 16 ore cu trenul - Când ghinionul se combină cu problemele sistemului feroviar

Magistrala 900 București - Timișoara are probleme uriașe, timpii de parcurs au crescut cu peste 40% în 25 de ani și când intervine și vremea rea și apar apoi și probleme tehnice, lucrurile devin tragice. Trenul IR 1695 a întârziat șapte ore în noaptea de duminică spre luni din cauza unei furtuni, a problemelor la linia de contact și din cauză că s-a defectat locomotiva.

Hotnews (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-23196621-bucuresti-timisoara-16-ore-trenul-cand-ghinionul-combina-problemele-sistemului-feroviar.htm)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on June 16, 2019, 11:50:05 AM
Filmare din ultimul vagon pe ruta Drobeta Turnu Severin - Orsova

https://www.youtube.com/watch?v=aRNWh1ojeKY

Trenuri in Orsova

https://www.youtube.com/watch?v=55tHEuBVEIM
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on June 16, 2019, 12:11:14 PM
Vreau sa iau trenul CFR calatori (cel mai probabil) din Bucuresti Baneasa, dupa aterizare pe OTP. Deci nu stiu exact la ce ora ajung.

Intrebare: daca cumpar bilete CFR online si pierd trenul, sunt valabile la trenul urmator? Pe vremuri biletele erau valabile 24h si trebuia cumparat doar supliment/tichet de loc. S-a schimbat ceva in regula asta, mai ales cu biletele online?

Alta intrebare: exista casa de bilete in gara Bucuresti Baneasa? :)

Multumesc!

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on June 16, 2019, 12:38:47 PM
^ https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Home/TermsConditions (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Home/TermsConditions)

Quote2. "Biletele CFR online" sunt bilete NOMINALE și permit efectuarea călătoriei de către persoanele nominalizate în cerere numai la trenul/ trenurile pentru care a fost făcută solicitarea. Bilete CFR online NU permit întreruperea călătoriei.

https://www.cfrcalatori.ro/programul-statiilor-si-agentiilor-de-voiaj-cfr-calatori/ (https://www.cfrcalatori.ro/programul-statiilor-si-agentiilor-de-voiaj-cfr-calatori/)
Se pare ca nu exista casa de bilete la Baneasa. Poti lua bilete standard de la casa din aeroport. Vezi programul in link (https://www.cfrcalatori.ro/wp-content/uploads/2019/06/Program-AGENTII-emitere-electronica_V17_-14-Iunie.pdf).

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on June 16, 2019, 01:56:53 PM
Multumesc frumos!
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: rota on June 19, 2019, 02:27:54 PM
Ministerul Transporturilor anunță rutele pe care vor circula noile rame electrice regionale

"Primele 40 de unități RE-R, destinate în principal transportului feroviar suburban și regional, vor fi folosite cu precădere pe următoarele secții de circulație:
București Nord – Ploiești Sud – Ploiești Vest,
Dej – Cluj – Baciu Tj.,
Arad – Timișoara – Lugoj,
Pașcani – Iași – Nicotină (de fapt este Nicolina – n.red.) – Socola, Constanța – Fetești,
București – Brănești – Fundulea.
Aceste secții de circulație au fost selecționate în baza studiului de fezabilitate în tocmit de AECOM Spania & MC Viena, selectată de Banca Europeană de Investiții – PASS-a, ca firmă de consultanță pentru acest proiect"

Sursa (http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=57295&idl=1)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on June 19, 2019, 10:25:35 PM
Cam ciudat cu Cluj - Baciu, dar sa vedem ce iese.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on June 20, 2019, 08:43:13 AM
Exista un depou sau ceva la Baciu? Sau va veni inapoi trenul pana la Cluj Napoca?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on June 20, 2019, 08:56:11 AM
Liniile in gara sunt electrificate + doua linii din triaj (vezi aici: https://www.google.com/maps/@46.7855084,23.5289837,203m/data=!3m1!1e3) - primele doua de la cladirea garii, pe primul fiind garate vechiile vagoane ce stau acolo de zeci de ani..

In teorie ar merge treaba, in ideea in care garnitura sigur va intoarce in Cluj in depou, dar pe acolo nu au circulat cu electric de foarte mult timp.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: neobluenet on June 20, 2019, 02:53:30 PM
Rama pana la Baciu probabil face parte din planurile Primariei Cluj-Napoca de a introduce un tren metropolitan. Acesta urma sa lege Jucu de Baciu pe infrastructura existenta. Primaria urmeaza sa faca un parteneria cu CFR pentru a putea introduce noi puncte de oprire pe traseu pentru a face mai atractiva naveta cu trenul.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on June 21, 2019, 11:43:49 AM
In plan parca e intre Nadasel si Jucu. Oricum, exista proiect si pt. electrificarea liniei pana la Oradea.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on June 22, 2019, 02:10:02 PM
Cateva rute frumoase din Romania

Traseul Vadu Crisului - Suncuius (Defileul Crisului Repede, judetul Bihor)

https://youtu.be/WBeEEOuSBn8

Traseul Drobeta Turnu Severin - Orsova

https://www.youtube.com/watch?v=PSfFWFCdgX0

Traseul Iacobeni - Mestecanis (judetul Suceava)

https://www.youtube.com/watch?v=gc7DDv-3Mf4
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on July 07, 2019, 11:29:32 AM
Timisoara

https://www.youtube.com/watch?v=Md4wjAJ3Cco

https://www.youtube.com/watch?v=yNnJH650faM
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on July 14, 2019, 11:51:58 AM
Trenuri prin Defileul Crisului Repede, judetul Bihor

https://www.youtube.com/watch?v=x4uzk3vOATg

https://www.youtube.com/watch?v=1cYrD-sp95w
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Skynick on July 14, 2019, 07:42:12 PM
La cate filmari avem cu nodul asta, o data nu am vazut un tren pe liniile alea refacute...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on July 14, 2019, 09:28:39 PM
... del
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Drive_140 on July 14, 2019, 10:54:07 PM
Sunt! 8 iulie. În primele 10 secunde (https://www.youtube.com/watch?v=6_hLQ2lfFZ0?t=0) :)

P.S. Dar voi fi cinstit. Îmi amintesc doar 2 trenuri pentru întreaga perioadă de filmare video.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on August 11, 2019, 03:02:33 PM
Calatorie intre Dornesti si Suceava cu vechiul automotor Malaxa

https://www.youtube.com/watch?v=apO3Y0bB114

Trenuri intr-o dimineata ploioasa in Suceava

https://www.youtube.com/watch?v=JJD9jDfA6Fw

Filmare din spatele trenului intre Vatra Dornei si Mestecanis

https://www.youtube.com/watch?v=-WugjTjXOeU
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on September 08, 2019, 10:30:47 AM
Trenuri in Defileul Crisului Repede

https://www.youtube.com/watch?v=wlWv6usGafA

Trenuri in Vatra Dornei

https://www.youtube.com/watch?v=KZvUQr1pWL0
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: sorinelbulceag on September 17, 2019, 03:45:22 PM
O intrebare.... se poate scurta durata calatoriei cu trenul pe ruta  Suceava - Cluj? daca nu, de ce? Multumesc in avans!
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on September 17, 2019, 05:55:40 PM
Bineinteles ca s-ar putea, daca s-ar scoate restrictiile nenumarate de pe parcurs. Doar daca intre Salva si Dej s-ar circula normal, cu 100 km/h, nu restrictionat cu 80 km/h ca acum, si intre Dej si Cluj (Apahida) ne-am intoarce la 120 km/h de la actualul 70/50 km/h, daca s-ar scoate restrictiile la poduri si tunele, s-ar economisi cel putin o ora.

Dar pentru asta trebuie ca alocarile pentru retea sa fie de cam 10 ori mai mari ce se aloca azi - in afara de reconstructiile megalomanice de pe CIV, calea ferata nu primeste aproape nimic...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on September 18, 2019, 07:21:41 PM
Trecand pe langa conditia infrastructurii, se poate scurta durata si de maine prin retrasarea trenurilor cu tonajul mediu anual + 1 vagon (marja e discutabila, desigur). De exemplu, astazi IR 1834 (care are 3 vagoane si e trecut in livret cu 500 tone) avea la Cluj 30 min intarziere iar la Vatra Dornei pot zice ca era la timp (+2 min).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Balto on October 18, 2019, 07:22:43 AM
CFR Călători elimină un discount introdus acum 10 ani pentru biletele online

Întrebaţi de ce au eliminat reducerea de 5% oferita pentru biletele cumparate online, reprezentanţii CFR Călători au spus că aplicarea unei oferte comerciale ține de politica de marketing a fiecărei companii, care poate introduce diverse oferte pe anumite perioade de timp. "Această reducere de 5% oferită pentru biletele cumpărate online a fost o ofertă comercială temporară, introdusă în anul 2009, odată cu lansarea acestui nou canal de distribuție a biletelor, pentru promovarea acestuia și încurajarea clienților noștri de a utiliza cu încredere acest serviciu", au explicat reprezentanţii CFR Călători.

economica.net (https://www.economica.net/cfr-calatori-elimina-un-discount-introdus-acum-10-ani-pentru-biletele-online_175218.html)

Defapt, de vreo luna am observat miscarea pe stilul "noaptea ca hotii" de scoatere a reducerii cand am generat pretul si aparea 0% reducere online. Am cautat in grila de oferte si SURPRIZA, nu mai figura nici acolo fara vreun anunt. Dupa vreo saptamana a disparut si cea de 25% pentru anticipatie de minim 21 zile la cumpararea biletului, care s-a transformat in doar 15%. Practic platesc acum cu 15% mai mult cand imi cumpar un bilet +1,1 lei scumpirea rezervarii locului la IR. Masurile NU au fost anuntate pe pagina lor, ca inceteaza ofertele, si multi s-au trezit ca in loc de 100 de lei dau 116,5 lei (exemplu). Rusinoasa atitudinea conducerii, pe langa compunerile mizerabile de 2 etajate pe Bucuresti - Cluj sau Cluj - Galati care au fost vara asta. Managementul lor defectuos ii va lasa doar cu studentii, pensionarii, si cativa elevi navetisti + angajatii proprii. Restul vor migra la mijloacele auto. Fiind pasionat de trenuri, si circuland destul de frecvent, am inceput sa iau in calcul si alte mijloace de transport unde odinioara foloseam trenul, pentru ca, isi bat joc efectiv de platitorul de bilet, serviciul oferit fiind prost si scump.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on October 18, 2019, 08:24:44 AM
Interesant, de cand critica economica companiile de stat?

Sau stai, @Balto, al doilea paragraf e scris de tine sau de economica? :) :)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: alecu26 on October 18, 2019, 08:33:22 AM
Ce cretini si astia. Tot ce inseamna comert civilizat si practice economice validate in lume, vine cineva care a facut MARKETING la cine stie ce particulara...sau la Gheorghiu Dej...si o elimina. (Ma refer la reducerea pentru on line, si reducerea pentru achizitie cu anticipatie).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Balto on October 18, 2019, 10:00:06 AM
@cristi5 E scris de mine. Nu am gasit nicaieri un articol realist in care sa se puna punctul pe i. Si scoaterea reducerilor, e condamnare la faliment, de care se apropie din pacate aceasta companie capusata de la divizare incoace.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on October 18, 2019, 10:20:58 AM
Stati asa baieti, daca vorbim de scumpiri la CFR Călători. In ultima vreme au fost mai multe.

1. Au eliminat reducerea de 5% la biletul online.
2. Au scumpit suplimentele la vagonul de dormit si cuseta (https://www.cfrcalatori.ro/wp-content/uploads/2019/10/suplimente-pat-cuseta-09.10.2019.pdf).
3. Au redus reducerea la cumpararea cu anticipatie (https://www.cfrcalatori.ro/reduceri-la-cumpararea-cu-anticipatie/)
4. Dacă nu ma-nsel au scumpit și cardul tren plus (https://www.cfrcalatori.ro/cardul-trenplus/).

Nu sunt scumpiri mari, dar toate introduse deodată mi se pare exagerat.

Iar ca si comparatie, de ceva vreme MAV a lansat sistemul de e-ticket (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/e-vonatjegy) (nu am gasit versiunea in engleza, am folosit google translate pentru traducere), prin care îți cumperi biletul printr-o aplicație de pe telefon lansată de ei la care se oferă o reducere de 10% sau pe unele distanțe lungi chiar și 20%. Pe langa asta au pastrat reducerea de 5% la cumpararea biletelor online si restul de reduceri la gramada ce ofera compania din Ungaria.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on October 18, 2019, 12:10:33 PM
1. Reducerea online era probabil să atragă clienți pe platformă. Acum, la ce cozi sunt la ghișee, e mai comod să iei online. În plus, plățile online sunt la ordinul zilei în cultura noastră față de acum 10 ani. Însă nu înseamnă că nu îmi pare rău de acei 5%...
4. Da, era 100 lei. Am verificat acum că mi l-am reînnoit pe 18 August, deci tot în ultimele 2 luni au aplicat scumpirea.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: GML on October 18, 2019, 01:14:14 PM
@Phenol,

Ai mai multe reduceri la MAV: 5% daca iei de la aparat. 10% daca iei de pe siteul lor.
Pot sa ai si 20%, daca ai semnul de @ langa numarul trenului, dar parca nu ai numai la Accelarate, nu si la Intercity.
Nu prea inteleg, CFR ul de ce nu mai da reduceri la online.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on November 17, 2019, 09:58:34 AM
Calatorie cu IR 1831 intre Suceava si Campulung Moldovenesc

https://www.youtube.com/watch?v=KyAQb_itDzc

https://www.youtube.com/watch?v=ZvMwN0XNxpw

https://youtu.be/wjT0XE0cWQo
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on December 01, 2019, 10:08:17 AM
Colaje video cu trenuri prin diferite locuri din Romania:

https://www.youtube.com/watch?v=qquF5p8cn50

https://www.youtube.com/watch?v=XHhv4KXDqYs

https://www.youtube.com/watch?v=T3wvv9sMtfQ

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on January 26, 2020, 11:30:04 AM
Trenuri prin zapada prin Romania

https://www.youtube.com/watch?v=pGhKaTvAPN8

https://www.youtube.com/watch?v=AEal0ReUPlc

https://www.youtube.com/watch?v=GkiWKaFOlAg
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on January 26, 2020, 05:50:44 PM
Ionut, muta tu te rog postarea unde crezi de cuvinta.
Nu prea ma duce capul la ora asta...


https://mobilitate.eu/dan-costescu-capacitate-dublata-astazi-pentru-trenurile-de-pe-valea-prahovei/ (https://mobilitate.eu/dan-costescu-capacitate-dublata-astazi-pentru-trenurile-de-pe-valea-prahovei/)

Dan Costescu – Capacitate dublata astazi pentru trenurile de pe Valea Prahovei


Trenurile CFR Călători care se întorc astăzi de pe Valea Prahovei în Capitală au capacitatea dublată.

Numărul vagoanelor este dublu față de aceeași perioadă a unei zile obișnuite, ajungând la aproape 80 pe parcursul întregii zile de astăzi. Aceasta înseamnă că peste 6600 de turiști se vor putea întoarce de la munte cu trenul în Capitală, față de 3600 într-o zi obișnuită.

Este cea mai mare suplimentare decisă de conducerea CFR Călători în ultimii ani.

"Am promis că vom pune călătorul în centrul deciziilor noastre, ne respectăm promisiunea încă din prima zi. Am promis mai multe trenuri, ne-am organizat. Vă așteptăm!" – Dan M. Costescu, Director General, CFR Călători.

CFR Călători a dublat capacitatea celor 10 trenuri care circulă astăzi, duminică, 26.01.2020, pe relația Brașov-București, în intervalul orar 11-24, având în vedere că multă lume a profitat de acest week-end prelungit pe Valea Prahovei.

Aceasta înseamnă că vor fi și trenuri la care nu se mai poate suplimenta numărul de vagoane deoarece maximul permis de rețea a fost deja atins !!

Spre exemplu, trenul IR 1746, care pleacă astăzi din Brașov spre București la ora 16.51 va avea în compunerea sa, 15 vagoane și 2 locomotive. Numărul de locuri este suplimentat la aproape 200% față de media zilnică. Capacitatea acestui tren va fi de 1022 de locuri, cu 500 în plus față de compunerea medie zilnică.

Sau trenul IR 1636 care pleacă din Brașov la ora 13.20 va circula cu un număr de 10 vagoane, față de 3, cu cât circula până acum și cu peste 500 de locuri în plus, adică o suplimentare de peste 370%.

Pentru cei care vor să se bucure de nocturnă pe pârtiile de ski, CFR Călători va dubla și capacitatea trenului care pleacă din Brașov la ora 20.15.

CFR Călători operează in intervalul orar vizat un număr de 10 trenuri pe relația Brașov-București, 6 trenuri în rang de Interregio și 4 în rang de tren Regio.
Capacitatea totală medie zilnică a acestor trenuri este de cca 3600 locuri. In zilele de duminică, această capacitate este suplimentată cu cca 25%, ceea ce în seamnă peste 900 locuri.

Pentru duminică 26.01.2020, pentru a prelua afluxul mare de călători care se întorc în București pe Valea Prahovei, capacitatea trenurilor a fost suplimentată, în premieră, cu 3000 de locuri față de media zilnică. CFR Călători are în plan suplimentarea garnitururilor și pe alte rute aglomerate

Compunerea trenurilor s-a făcut în funcție de volumul estimat de călători. In eventualitatea că această cerere va fi mai scăzută, vom adapta corespunzător și compunerea trenurilor.

Vă rugăm urmăriți situația pe site-ul CFR. Călători și pe contul de Facebook al companiei.

(https://forum.metrouusor.com/download/file.php?id=161740)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: carutasul on January 27, 2020, 07:44:50 AM
întrebarea mea e: trenurile astea au mers pline sau goale? A fost și un record la vândut bilete sau doar o mișcare de imagine?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: nirolf on January 27, 2020, 10:36:49 AM
3010 a fost plin, la fel părea și 1746 care ne-a depășit la Câmpina, câștigul fiind că nu prea s-a stat în picioare.

Problema e că nu sunt suficiente IR-uri seara, mi-este clar că 3010 a fost plin pentru că nu s-au mai găsit bilete la 1746, în jurul meu toată lumea se plângea de durata călătoriei și că "iar oprește". A mai și întârziat 15 minute, fără un motiv evident, a acumulat 30 de minute întârziere pe Valea Prahovei (!), recuperând apoi doar pentru că avea 10 minute de staționare în Ploiești și 6 în Crivina (!?). În rest s-a târât cu 100-105-110 km/h pe linie dreaptă, a oprit de 3 ori între Chitia și Gara de Nord.

O altă problemă e că nu se anunță compunerea trenurilor în gară, toată lumea înjura CFR-ul că trebuie să se plimbe aiurea prin tren căutând un vagon care nu se știe unde e: afișajele nu merg iar o parte din foile lipite cu "scoci" erau rupte și oricum vizibile doar din exterior. Iar ordinea vagoanelor nu pare să respecte vreo logică, sâmbătă seara am mers cu un tren spre București care după locomotivă avea vagoanele 3-2-1, 3010 avea 23-22-21-20-1-2-3, iar 1746 avea 1-2-...15.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on February 02, 2020, 11:08:19 AM
Trenuri prin zapada in Gavojdia (Lugoj)

https://www.youtube.com/watch?v=O1IodDEn2KM

Trenuri de calatori prin ninsoare in Drobeta Turnu Severin

https://www.youtube.com/watch?v=H7QrGlpcIqg

Trenuri de marfa prin ninsoare in Drobeta Turnu Severin

https://www.youtube.com/watch?v=o6PTFTknb3g
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on February 09, 2020, 12:59:18 PM
Trenuri prin zapada in Mestecanis (jud. Suceava)

https://www.youtube.com/watch?v=nw6PeGcXN5c

Trenuri prin ninsoare in Vatra Dornei

https://www.youtube.com/watch?v=CclBLlB9Eic
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on February 16, 2020, 01:57:22 PM
Calatorie cu trenul iarna pe malul Dunarii (Orsova - Drobeta Turnu Severin)

https://www.youtube.com/watch?v=woQBw0uwCPs
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on February 23, 2020, 12:42:20 PM
Filmare din ultimul vagon pe ruta Vatra Dornei - Mestecanis

https://www.youtube.com/watch?v=Ne5FVp-tl0c

https://www.youtube.com/watch?v=Lc8pcjwpyuk
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on March 23, 2020, 02:21:32 AM
https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/masuri-pentru-asigurarea-protectiei-calatorilor-pe-perioada-starii-de-urgenta/ (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/masuri-pentru-asigurarea-protectiei-calatorilor-pe-perioada-starii-de-urgenta/)
QuoteMăsuri pentru asigurarea protecției călătorilor pe perioada stării de urgență

22 martie 2020

În urma Ordonanței Militare numărul 2 din data de 21.03.2020, pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirus (Covid – 19) pe teritoriul țării noastre, în concordanţă cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, CFR Călători suspendă temporar circulația unor trenuri de noapte şi garniturile conexe  acestora, în trafic intern, începând de mâine 23 martie până pe data de 17 aprilie, cu posibilitatea de prelungire.
Suspendare temporară circulație trenuri Regio şi Interregio  în perioada 23 martie – 17 aprilie 2020

Nr. Tren           Staţie plecare              Staţie sosire

1757   Bucureşti Nord   Suceava
1756   Suceava   Bucureşti Nord
*1821   Bucureşti Nord   Arad
1592   Craiova   Bucureşti Nord
5581   Vereşti   Botoşani
5584   Botoşani   Vereşti
5481   Bacău   Bicaz
5482   Bicaz   Bacău
5566   Suceava Nord   Botoşani
9301   Videle   Roşiori Nord
9385   Roşiori Nord   Craiova
9008   Craiova   Bucureşti Nord
**9004   Roşiori Nord   Bucureşti Nord
8397   Constanţa   Mangalia
8380   Mangalia   Constanţa


*Relația București – Arad – se menține prin trenul R 2603 (Timișoara – Arad) care preia vagoanele de la trenul IR 1695 (București – Timișoara)

**Trenul 9004 circulă doar în zilele de duminică.

Modificarea graficului de circulație este și va fi făcută în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență şi a autorităților abilitate. Orice modificare va fi anunțată public.

Facem apel la pasageri să respecte atât setul de reguli emis de Ministerul Sănătăţii pentru a preveni răspândirea infecţiei pe teritoriul ţării noastre, cât și deciziile luate de Ministerul de Interne și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Vă rugăm informați-vă doar din surse oficiale.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Phenol on March 23, 2020, 10:31:16 AM
Ca o completare la postarea de mai sus, toate trenurile internationale sunt anulate si destul de multe sau anulat si din cele care circula pe intern pe langa cele din comunicatul din 22 Martie.

Comunicat din 16 Martie (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/masuri-circulatie-trenuri-internationale-in-vederea-combaterii-raspandirii-infectiei-cu-covid-19/)

QuoteÎncepând cu data de 17.03.2020, de comun acord cu administrația feroviară din Bulgaria, CFR Călători suspendă circulația trenurilor internaționale în relația cu Bulgaria, astfel:

1095/1094 București Nord – Videle – Giurgiu Nord – Ruse și retur.
trenurile 1090/1091 vor circula numai pe relația Craiova – Golenți și retur.
În ceea ce priveșeste traficul feroviar de călători dintre România și Ungaria, începând de mâine, 17.03.2020 se suspendă trenurile care asigură micul trafic de frontieră cu acces prin Episcopia Bihor:

364 Oradea – Puspokladany
365 Puspokladany – Oradea
368 Salonta – Puspokladany
369 Puspokladany – Salonta
Între România și Republica Moldova,  prin  decizia comună cu Calea Ferată din Moldova se suspendă temporar ciculația următoarelor trenuri prin punctul de frontieră Ungheni:

401 Chișinău – Iași – București
402 București – Iași – Chișinău
1061/1062/1063/1064 Iași – Ungheni și retur
Ultimele trenuri care vor circula sunt:

402 București Nord (plecare astăzi, 16.03.2020, ora 19.12) –  Iași – Ungheni – Chișinău.
1061 Ungheni ( plecare mâine, 17.03.2020, ora 7.16) – Iași
RESTITUIRE contravaloare bilete, renunțare la călătorie

Comunicat din 17 Martie (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/masuri-circulatie-trenuri-internationale-in-vederea-combaterii-raspandirii-infectiei-cu-covid-19-2/)

QuotePrin frontiera de stat Curtici, circulă zilnic un număr de 10 trenuri (dus-întors). CFR Călători suspendă temporar circulația următoarelor trenuri:

72/ 73 București Nord – Budapesta și retur. În trafic inten, trenul circulă pe relația București Nord – Timișoara Nord și retur. Trenul 72 își va modifica ora de plecare din stația București Nord.
74/ 75 Brașov – Budapesta și retur. Trenul circulă până la Arad și retur
78/ 79 Timișoara Nord – Budapesta și retur, se suspendă pe toata distanța
346 București Nord – Budapesta – Viena, se suspendă pe toata distanța
347 Viena- Budapesta – București Nord circulă numai pe distanța Arad – București
472 București Nord – Budapesta, circulă numai până la Arad
473 Budapesta – București, se suspendă pe toata distanța

Comunicat din 18 Martie (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/masuri-circulatie-trenuri-in-trafic-intern-si-international-in-vederea-combaterii-raspandirii-infectiei-cu-covid-19/)

QuoteÎn vederea combaterii răspândirii infecției cu Covid-19, și ca urmare a deciziei Ungariei de a-și închide granițele pentru cetățenii de altă naționalitate decât cea maghiară, CFR Călători suspendă temporar circulația următoarelor trenuri internaționale care fac legătura între România și Ungaria, prin frontiera de stat Episcopia Bihor:

406/407 Budapesta – Brașov și retur
143/144 Viena – Cluj Napoca și retur
367/366 Budapesta – Brașov și retur. Trenul va circula doar în trafic intern, pe relația Cluj –Napoca – Brașov și retur
De asemenea, pentru combaterea răspândirii infecției cu Covid-19, coroborat cu adaptarea capacității de transport la traficul de călători rezultat în urma deciziei companiilor/societăților de a promova munca de la domiciliu pentru angajații lor, CFR Călători a luat măsuri de suspendare temporară a unor trenuri în trafic intern pentru perioada 19 martie – 16 aprilie 2020, cu posibilitatea de prelungire, fără a afecta însă posibilitatea de mobilitate a pasagerilor. Mai jos găsiţi lista  cu trenurile suspendate temporar.

[...]

Listă trenuri suspendate în perioada 19 martie – 16 aprilie 2020

Nr. Tren / Relaţia
8081 Bucureşti Nord – Fundulea
8080 Fundulea – Bucureşti Nord
8085 Bucureşti Nord- Fundulea
8084 Fundulea -Bucureşti Nord
5021 Bucureşti Nord -Ploieşti Sud
5026 Ploieşti Sud -Bucureşti Nord
9105 Bucureşti Nord -Târgovişte
9110 Târgovişte -Bucureşti Nord
9101 Bucureşti Nord -Târgovişte
9106 Târgovişte -Bucureşti Nord
2437 Râmnicu Vâlcea – Lotru
2438 Lotru – Râmnicu Valcea
9363 Roşiori Nord – Alexandria
9404 Piatra Olt – Caracal
9366 Alexandria – Roşiori Nord
2870 Târgu Jiu – Rovinari
2871 Rovinari – Târgu Jiu
2381 Simeria – Săvârşin
2386 Săvârşin – Simeria
3745 Arad Santana
3746 Santana – Arad
4318 Apa HM.- Satu Mare
5601 Iaşi -Suceava  Nord

5604 Suceava Nord –  Iaşi
6404 Iaşi – Bârlad
6405 Bârlad – Iaşi
5402 Bacău – Mărăşeşti
5403 Mărăşeşti – Bacău
5414 Bacău – Adjud
5413 Adjud – Bacău
5627 Suceava – Putna
5620 Putna – Suceava
5622 Putna – Suceava
5735 Suceava – Cacica
5734 Cacica – Suceava
5738 Cacica – Suceava
5739 Suceava – Cacica
5703 Suceava – Ilva Mică
5702 Ilva Mică -Suceava
5444 Paşcani -Bacău
5443 Bacău – Paşcani
5473 Bacău – Bicaz
5474 Bicaz – Bacău
5467 Bacău – Piatra Neamţ
5464 Piatra Neamţ -Bacău
6451 Ciurea – Iaşi
6452 Iaşi – Ciurea
6453 Ciurea – Iaşi
6454 Iaşi – Ciurea
6455 Ciurea – Iaşi
6456 Iaşi – Ciurea
6457 Ciurea – Iaşi
6458 Iaşi – Ciurea
6459 Ciurea – Iaşi
6460 Iaşi – Ciurea
6461 Ciurea – Iaşi
6462 Iaşi – Ciurea
6463 Ciurea – Iaşi
6464 Iaşi – Ciurea
6465 Ciurea – Iaşi
6466 Iaşi – Ciurea
8592 Călăraşi Sud – Ciulniţa
8591 Ciulniţa – Călăraşi Sud
8594 Călăraşi Sud – Ciulniţa
8593 Ciulniţa – Călăraşi Sud
8385 Constanţa – Mangalia
8387 Constanţa – Mangalia
8391 Constanţa – Mangalia
8390 Mangalia – Constanţa
8394 Mangalia – Constanţa
8384 Mangalia – Constanţa
8153 Urziceni – Slobozia Veche
8154 Slobozia Veche – Urziceni
8585 Slobozia Veche – Ciulniţa
8586 Ciulniţa – Slobozia Veche
1505 Bucureşti Nord – Buftea
1506 Buftea – Bucureşti Nord
12539* Coşlariu – Cluj Napoca
*grupa de vagoane de la trenul Dacia

Comunicat din 19 Martie (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/masuri-circulatie-trenuri-in-trafic-intern-in-vederea-combaterii-raspandirii-infectiei-cu-covid-19/)


(https://i.imgur.com/flFUW7H.png)


Probabil ca putem sa asteptam la si mai multe anulari in urmatoarele zile.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: District EA on March 23, 2020, 04:18:09 PM
Inca o serie de anulari de trenuri

(https://i.imgur.com/0VTMatL.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on March 29, 2020, 10:49:37 AM
Trenuri in Suncuius

https://www.youtube.com/watch?v=Xl0TTzC7WHs
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on June 21, 2020, 12:10:09 PM
Trenuri in Mestecanis (Bucovina)

https://www.youtube.com/watch?v=xtA9WzSF-Jg
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: andrey_tm on December 20, 2020, 02:35:02 PM
Trenuri prin zapada in Vatra Dornei, judetul Suceava

https://www.youtube.com/watch?v=rNt8l9GQg6E
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Sorinus on April 28, 2022, 03:16:52 PM
Vad ca azi sunt intarzieri de pana la 20 minute pe Bucuresti-Cta, mai precis Ciulnita-Fetesti? Are oare legatura cu lucrarile la viaductul de la Drajna?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on April 28, 2022, 08:52:22 PM
Nu, au fost revizii la BLA si unele restrictii de viteza.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: vancouver on May 12, 2022, 12:06:32 PM
https://mobilitate.eu/arf-alstom-bucuresti-constanta/
"ARF – Noile rame Alstom vor circula și pe ruta București – Constanța"

Asta e bine. Acum nu stiu daca e o veste buna sau nu, pentru ca de la bun inceput erau prevazute si pe Buc-CT, deci intrebarea este ce vrea sa ne spuna ARF cu aceasta "stire".

Ramele (oricare) sunt bune pentru:
- orice ruta care pleaca / vine in Bucuresti Nord, pentru ca pot rebrusa usor si nu e nevoie de locomotiva suplimentara, manevre de cuplat / decuplat locomotive etc..
- pot accelera repede, deci sunt bune pentru trenuri cu mai multe opriri
- vmax 160 deci bune pe rutele reabiliatte

Si nu sunt bune pentru drum lung, ca nu sunt prevazute pentru asta, au scaune dispuse incomod, calitate mediocra, nu permit odihnirea. Deci maxim 2 ore, hai 3.

Si atunci Buc-Cta se potriveste de minune, pentru trenurile cu 7-8 opriri (actuale RE). Cu doar 5 rame din astea se poate asigura o cadentare la 1 ora, timpii vor fi ceva gen 2:10 (cu 7-8 opriri).

Daca in schimb vor sa le foloseasca la trenurile fara nici o oprire, atunci fac o greseala. Comfortul din vagoanele actuale este mult superior, la unele ore e posibil sa fie aglomerate, dar pe rama nu se pot adauga vagoane, deci in nici un caz nu au ce caute pe trenurile fara oprire.

Iarasi OK ar fi pentru orice se poate atinge de la Bucuresti in max. 3 ore: Craiova, Brasov, Braila-Galati (via Buzau).

De asemenea destinatiile pot fi alternate, adica aceeasi rama care vine de la Craiova poate continua via Bucuresti Nord spre Constanta sau Brasov sau Galati. 90% din pasageri coboara - urca la Buc. Nord, deci pentru comfort se incadreaza in cele 3 ore, dar profita si cei 10% care nu coboara si au o legatura fara sa se mai dea jos din tren. Si profita si operatorul feroviar, ca nu trebuie sa mai foloseasca triajul / depoul Bucuresti Nord, trenurile fiind doar in trecere prin Bucuresti. Manevra de dat cu spatele inspre triaj si iar in fata in GDN, care ocupa timp si resurse pe intrarea in GDN dispare, deci creste capacitatea statiei GDN.

Alt loc in care pot fi folosite, este Sighisoara-Medias-Copsa-Blaj-AlbaI.-Orastie-Simeria-Deva-Mintia-Savarsin-Radna-Arad. Sunt usor peste 3 ore (ma refer dupa 2025, dupa finalizarea reabilitarii), dar putini vor folosi trenul de la un cap la celalalt. Cu 4 rame se poate asigura o cadentare la 2 ore. La mijloc intre aceste ore se poate intercala un tren Deva-Simeria-Orastie-AlbaI-Blaj(rebrusare)-Aiud-CampiaT-Cluj, astfel ca pe zona centrala, cea mai dens populata cadenta sa fie de 1 ora. La Blaj trenul care vine de la Deva si merge la Cluj trebuie sa ajunga imediat dupa cel care vine de la Sighisoara si merge la Arad. => Sighi-Cluj cu schimbare comfortabila la Blaj. Pentru asta inca 4 rame.

Deci cu 8 rame se rezolva o legatura completa in Ardeal intre zona Sighisoara, zona Deva, Arad si Cluj, cu cadenta la 2 ore si pe zona de suprapunere la 1 ora. Sigh-Arad integral pe linie de 160, Deva-Blaj-Cluj cu 50% din distanta pe linie de 160.

Concluzie 20 de rame le-as repartiza astfel:
- 8 rame in Transilvania centrala si de vest (cum am descris mai sus)
- 5 rame Buc-Cta
- 5 rame Buc-Brasov
- 2 rame de rezerva sau pentru dublare daca e cerere mare la o anumita ora
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on May 12, 2022, 12:14:55 PM
Eu altceva nu inteleg, ARF a anuntat acum 2-3 luni ca semneaza f curand si actul aditional pt celelalte trenuri (17). Ce asteapta?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on May 12, 2022, 12:45:42 PM
Așteptau banii probabil

QuoteGuvernul suplimentează cu un miliard de lei, de la 3,8 miliarde (valoarea inițială) la 4,8 miliarde lei, costul estimat pentru cumpărarea a 99 de trenuri electrice noi de lung și scurt parcurs, achiziție care se derulează prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Noii indicatori tehnico-economici pentru achiziția a 62 de trenuri Regio, respectiv a 37 de trenuri Inter Regio (lung parcurs) prezintă o actualizare a valorilor de cost și anume: de la 2,1 miliarde lei la 2,7 miliarde lei pentru cele 62 rame electrice RE-R, respectiv de la 1,7 la 2 miliarde pentru cele 37 de rame electrice RE-IR, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

https://economedia.ro/trenuri-noi-la-cfr-calatori-ministerul-transporturilor-a-majorat-cu-un-miliard-de-lei-de-la-38-la-48-miliarde-lei-valoarea-estimata-pentru-achizitia-a-99-de-rame-electrice-de-lung-si-scurt-parcur.html
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on March 05, 2023, 11:18:03 AM
Quote from: bgd77 on February 28, 2023, 11:17:26 AMA aparut un update la aplicatia CFR Calatori (pt Android in cazul meu) care permite sa alegi vagonul si locul in vagon, daca cumperi biletul cu mai mult de 24 de ore inainte de plecarea trenului.


Alegerea locului și vagonului la cumpărarea biletului online
1 martie 2023

CFR Călători dorește să fie mai aproape de clienții săi și lucrează permanent la extinderea serviciilor oferite. De Mărțisor, CFR Călători pune la dispoziția clienților săi din mediul online o nouă și foarte solicitată facilitate.

Fie că doriți să călătoriți pe un loc la fereastră pentru a vă bucura de priveliște sau preferați să stați în vagon alături de prieteni sau familie, cu CFR Călători vă puteți alege locul și vagonul în care doriți să călătoriți. CFR Călători a îmbunătățit aplicația de cumpărare online a biletelor de tren prin introducerea acestei noi facilități.

După perioada de testare necesară implementării, facilitatea este intuitivă și permite cu ușurință clienților, alegerea locului și vagonului în care doresc să călătorească. Această facilitate este valabilă la orice rang de tren cu regim de rezervare obligatoriu sau facultativ, doar la vagoanele de clasa 1 și a 2-a.  Alegerea locului este posibilă pentru biletele cumpărate cu cel puțin 24 de ore înainte de plecarea trenului. În funcție de rezultatele aplicării generale pe toate trenurile cu vagoane clasă, aplicația va fi dezvoltată astfel încât să acopere întreaga gamă de servicii oferită de CFR Călători.

Cum puteți selecta locul și vagonul?

    1. intrați pe cfrcalatori.ro sau pe aplicația mobilă cu cel puţin 24 de ore înaintea plecării trenului pe care vi-l doriți;
    2. Selectați locația de plecare, locația în care doriți să ajungeți și dați click pe căutare;
    3. Din lista de trenuri afișată, alegeți și trenul cu care doriți să călătoriți și apăsați butonul ,,cumpără";
    4. Apoi selectați clasa, tipul biletului și apăsați butonul ,,pasul următor";
    5. La pasul al 3-lea, după ce veți selecta numărul de călători, mergeți în josul paginii la secțiunea ,,personalizate" și apăsați butonul ,,Alegeți locurile";
    6. Se va deschide o fereastră unde veți putea selecta vagonul și locul pe care îl preferați, iar pentru a salva preferințele dumneavoastră apăsați ,,salvează";
    7. Apoi urmează afișarea prețului, autentificarea în contul dvs., confirmarea selecției, datele călătorului și achitarea biletului.


Biletele în trafic intern pot fi achiziţionate cu o anticipație de până la 30 zile, prin utilizarea următoarele canale de vânzare:

    online de pe www.cfrcalatori.ro;
    din aplicația mobilă "CFR Călători mersul trenurilor și bilete online" (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
    de la automatele de vânzare bilete din gări;
    de la casele de bilete din gări, agenții de voiaj  CFR Călători și distribuitori autorizați (agenții de turism).


cfrcalatori.ro (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/alegerea-locului-si-vagonului-la-cumpararea-biletului-online/)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on March 06, 2023, 10:10:03 AM
Alte câteva schimbări văzute la CFR Călători:
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on March 06, 2023, 12:17:20 PM
La cate trenuri IC sunt, limitarea e complet ilogica, imho.

As sugera ca avem nevoie si de un TrenPlus 50 (50% reducere), la un pret fix mult mai mare.

Si visul meu - bilete flexibile pe rute scurte care sa permita caltoria cu orice tren.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: 40-0802-5 on March 06, 2023, 10:51:58 PM
@Andrei B nu uita de tarif unic pe zone kilometrice de genul 50-100km.  O:-)
E mare nevoie de asa ceva. Macar o valoare mediana intre cele actuale de la R si IR.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on March 07, 2023, 11:24:42 AM
Eu as merge chiar mai departe si as face un tarif global, unic, cu suplimente de clasa (II, I, cuseta, VD, VD lux).

Fara nici o diferenta la nici un rang de tren. Rangul de tren ar trebui prioritizat ca eficienta operationala (e.g. hub and spoke), nu ca diferentiere de clasa. Putem compensa prin cresterea preturilor la clasa I de exemplu, care mi se pare relativ ieftina vs alte tari (raportat la clasa a II-a).

Si in general as plusa mai mult pe abonamente nationale / regionale, nu bilete la trenuri cu regim de rezervare obligatorie.

As avea si TrenPlus 25, 50 dar si TrenPlus 100, care sa ofere un numar nelimitat de calatorii (gen GA Elvetian sau Bahn 100).

Exista cartea de calatorie acum, dar pretul e complet nerealist vs preturile de bilete single. In general, eu cred ca trenul ar trebui sa fie la fel de flexibil ca masina - frecvente mari, turn up and go, ca un fel de cvazi metrou national.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on March 11, 2023, 12:43:35 AM
As merge si mai departe - sunt complet de acord cu tariful unic al lui @AndreiB dar:

1. As desfiinta cel putin temporar "clasa 1" - nu exista si nu vor exista multa vreme vagoane pentru asa ceva in parc. Adesea, dat fiind componenta parcului, vagoanele clasa 1 sunt sub cele clasa a 2-a. Putinele vagoane clasa 1 cat-de-cat decente (care sunt 10-70 si 10-90/1), le-as folosi ca vagoane dedicate pasagerilor cu rezervare de loc (optionala) pe rute foarte populare (ca un incentive de revenue management).

Apoi m-as gandi bine ce vreau sa insemne clasa 1 la CFR in viitor, si daca vreau s-o reintroduc. Ar insemna un serviciu un pic mai calm si un pic mai confortabil, ca in Elvetia? Sau ar insemna un pas imens in confort si servicii, ca in, de exemplu, aici in Suedia? Acum e "ce-ai norocul" - poti prinde un junghi vechi de 50 de ani (Amee-urile), cu tapiteria uzata, scartaind constant, cu aerul conditionat nefunctional, poti prinde un scaun tare de Desiro, poti prinde un vagon identic clasa a 2-a dar cu scaune alte culori sau poti prinde un fotoliu reglabil electric, cu plus si ultra-confort. Cum ai noroc...

2. As pastra serviciul "Vagon de Dormit" exclusiv acolo unde pot oferi vagoane moderne de dormit, tip 70-91 sau 71-70, ceea ce inseamna in principiu doar una sau doua rute, dat fiind starea parcului. Vagoanele antice, 70-31, nu au ce cauta la un serviciu premium, cat mai e nevoie de ele, le-as reactiva patul 3, si le-as vinde ca o solutie ultra-low-cost de noapte, la pret sub cuseta normala.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on April 03, 2023, 01:15:07 PM
Nu stiu daca se mai discuta asta pe alt topic?

CFR Calatori nu mai afiseaza (in app si pe web) legaturi sub 15 minute

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0iMi6KZ6YLk8EVoqWf9dQHrXVaHgD3HsuEctqttYewB3fKPAFkUjAfbMN1bCVaCCjl&id=100000683622271

Nici la casa nu se mai vand bilete care au mai putin de 15 minute legatura. Se pot cere in schimb 2 bilete separate. Dar trebuie sa stii...

@dan tm ne-a aratat ca totul e "bine" specificat pe site-ul CFR Calatori

https://www.cfrcalatori.ro/cum-sa-cumperi-bilet/

QuoteIntervalul minim între ora de sosire a unui tren şi ora de plecare a următorului tren de legătură poate fi cuprins între minim 15 minute şi maxim 23 ore și 59 minute. Dacă se solicită călătoria cu trenuri care nu se încadrează în condițiile de mai sus, respectiv se solicită:
(...)  intervalul dintre ora de sosire a unui tren şi ora de plecare a următorului tren de legătură este mai mic de 15 minute,
parcursul format din aceste trenuri nu va fi considerat o singură călătorie şi se vor emite legitimaţii de călătorie diferite.

La CFR SA (mersultrenurilor.infofer.ro) legaturile apar pt ca timpul minim intre trenuri e 5 minute.

Mie mi se pare aberant. Ar putea macar sa afiseze legaturile in app si sa zica ca nu garanteaza legatura. Din cate inteleg dupa discutii cu @alinuttt "cutuma" trenului care asteapta dupa legatura intarziata nu e specificata nicaieri, desi in practica se intampla.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: 40-0802-5 on April 03, 2023, 02:20:42 PM
Apropo de asta, de cateva zile la majoritatea trenurilor de la CFR nu mai poti vedea compunerea trenurilor, nici daca sunt in parcurs sau anticipat, la cateva zile distanta.

S-au suparat ca face lumea circ ca nu vor sa dea banii la cazaturile de 49-uri & 68-uri?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on April 03, 2023, 11:59:32 PM
Nu am avut si nu am problema asta (tocmai am verificat). Toate IR-urile au compunere, si am observat ca au bagat compunerile la din ce in ce mai multe trenuri R, care nu aveau aproape niciodata compunerea specificata. Sunt si etajate, sunt si 20-68-uri, si 20-49-uri... Pare ca dispar compunerile dupa ce trenul a plecat din ultima statie intermediara la "live", dar asta e probabil legat de sistemul de rezervari (si la ce ai nevoie de compunerea unui tren deja sosit la destinatie?).

E in formatul nou (vagonul nu mai e o imagine, ci elemente construite cu javascript, cu fiecare scaun selectabil). Posibil sa fie nevoie sa stergi cache-ul la browser, o retine formatul vechi cu linkuri care nu mai exista.

Aici un etajat:
(https://i.imgur.com/ClaG2Nw.png)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: 40-0802-5 on April 04, 2023, 10:20:49 PM
@frunzaverde am vrut azi sa revin cu un edit la comentariul precedent. :D
Pot spune ca e o surpriza placuta.

Apropo de schimbari: mai se stie ceva despre platforma aia unica de ticketing? Citisem o declaratie de-a lui Roseanu acum cateva saptamani, prin care ar urma / fi urmat sa dea "in productie" sistemul in aprilie.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on April 08, 2023, 02:46:47 PM
Interviu cu directorul ARF:


min. 43:50: "în săptămânile următoare vom avea eliminată obiligativitatea de a rezerva biletul [locul] pentru distanțele până în 40 km[...] omului care nu dorește să stea jos i se poate reduce biletul cu 5 lei"
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: shift2rail on April 08, 2023, 06:30:22 PM
Nastrusnica idee: cum te asiguri ca un pasager care nu doreste sa stea jos (sic) chiar nu se aseaza pe un loc liber? Politia scaunelor?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on April 08, 2023, 09:23:07 PM
@shift2rail
tu ai mers vreodata cu trenul? sau mergi des?

postezi peste tot diverse opinii ...

In prezent exista trenuri regio adica fostele personale la care primesti obligatoriu loc rezervat desi in urma lui vine unul la  care locul rezervat nu e obligatoriu.

De fapt locul la personal ar trebui sa poata fi rezervat doar optional. Vreau sa fiu sigur ca o sa am loc, cer bilet cu loc rezervat, daca nu vreu loc,  merg fara loc dar ma sez pe un loc liber insa exista riscul ca trenul sa fie aglomerat si fie nu mai gasesc loc liber sau toate locurile sa fie rezervate.

omul nu a stiuy sa se exprime.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: shift2rail on April 08, 2023, 09:36:52 PM
^cu majoritatea operatorilor din vestul Europei si, evident, in Ro: nicaieri nu primesti un discount ptr ca te angajezi sa circuli in picioare.

Rezervarea locului e altceva, omul s-a referit explicit la o reducere ptr cei care prefera sa circule standing.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on April 08, 2023, 09:49:46 PM
Se referă că nu va mai plăti, pentru distanțe de până la 40 km, tariful de 5 lei de rezervare obligatorie a locului la trenurile IC,IR,RE (CFR Călători). Exprimarea a fost inexactă, eu l-am citat mot-a-mot.

Te lămurești citind aici:
https://www.cfrcalatori.ro/pretul-integral-al-legitimatiilor-de-calatorie/
"Pentru toate trenurile IC, IR şi RE se aplică tariful obligatoriu de rezervare a locului la clasa I şi la clasa a II-a, de 5 lei."
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TibiV on April 08, 2023, 10:39:47 PM
Recomand cu caldura moderatorului sa deschida un nou topic: Ticketing pe tren ...
("La comun" ar fi mult mai comod decat pe fiecare operator in parte...)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on May 12, 2023, 07:04:39 PM
Lansare în probe site  de achiziții bilete feroviare integrate

Începând de astăzi, 12 mai, puteți accesa (în versiune de testare și corecție) site-ul de achiziție integrată a biletelor feroviare al ARF.

Acesta va pune la dispoziție informații de mers de tren integrate pentru toți operatorii iar, pentru cei care au implementat deja API-ul de interconectare, se pot emite bilete integrate.

Pentru ceilalalți, opțiunea devine activă după finalizarea procedurilor de implementare a API-ului proprii fiecărui operator.

Platforma de testare este disponibilă pe adresa: https://bilete-arf.infofer.ro/ro-RO/Itineraries

www.facebook.com/arfromania
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on May 16, 2023, 01:00:01 AM
Deci practic UE plateste din nou pentru acelasi xSell reincalzit, facut acum aproape 20 de de ani de Informatica Feroviara cu bani de la CFR Calatori. Un sistem care e plin de probleme si de disfunctionalitati, si la care nu s-a adaugat nimic nou (facilitatile multi-operator existau de vreo 10 ani, dar nu erau pornite...).

UE ar trebui instantaneu sa trimita auditul pe capul ARF, e inacceptabil sa se plateasca un sistem prost (e lent, infrastructura de back-end e, din multiple surse, foarte invechita si cu o arhitectura slaba, dezvoltarea pe el e dificila), deja platit de ani de zile. Ar fi fost ok daca macar construiau functii noi - dar si la aspect este identic cu solutia CFR Calatori...
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: etravel on May 18, 2023, 01:57:41 PM
Quote from: frunzaverde on May 16, 2023, 01:00:01 AMnu s-a adaugat nimic nou
Pare a fi doar un alt frontend ( alt "site" ) pentru acelasi xSell obosit, site probabil facut cu foarte multi bani. S-au laudat cu fix nimic. Jenant, jenant, jenant.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on May 18, 2023, 09:44:06 PM
@frunzaverde dar functionau acele functii multi-operator? Ca de folosit in productie nu au fost folosite, sau?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on May 18, 2023, 10:29:32 PM
Serviciile de cautare rute si identificat tarife multi-operator functionau in productie (pe site-ul infofer.ro) de prin 2013-14. Functioneaza si azi.

Serviciile de vanzare si contabalizare multi-operator au fost activate un timp foarte scurt intre Regiotransul vechi si TFC, daca nu ma insel cei de la Regiotrans foloseau serverul TFC. Cand a falimentat vechiul Regiotrans au renuntat mult timp la vanzari online, si cand au revenit au folosit alt server.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: MariusIonescu on May 19, 2023, 11:40:21 PM
Quote from: frunzaverde on May 16, 2023, 12:46:33 PMIn epoca de maxima utilizare a postei exista scriptic un tren rapid de coletarie care lega fiecare oras mare (Cluj, Iasi, Timisoara, Suceava, Iasi) de Bucuresti. Nu stiu in ce masura circulau zilnic - avea mentiunea 'circulatie facultativa'. Au fost introduse in anii 1920, si au circulat probabil pana prin anii '80.

Existau vagoane de posta atasate la tot felul de trenuri, unele aveau inclusiv serviciu (acceptau scrisori si colete la vagon, era o lampa albastra si o fanta 'posta'), altele nu. Erau inmatriculate ciudat, Tafd cred ca erau cele mai comune.

Posta a renuntat prin 2003-2005 la transport feroviar - devenise mult prea lent.
Tafd - Poştă(90-50, 90-57 foste 90-60, 90-47), TFafd - Poştă-Bagaje.

Un exemplu de tren de poştă din 1992/1993:

P 50031: Bucureşti Nord(2:20) - Ploieşti Sud(3:10-3:20) - Buzău(4:11-4:17) - Focşani(5:13-5:33) - Bacău(7:27-7:42) - Paşcani(9:32-9:43) - Suceava Nord(10:33)
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CFR&kategorie=P&cislo=50031&rok=1993
P 50032: Suceava Nord(0:50) - Vereşti(1:06-1:33) - Paşcani(2:11-2:30) - Bacău(3:55-4:21) - Mărăşeşti(5:40-5:59) - Focşani(6:17-6:33) - Buzău(7:33-7:43) - Ploieşti Sud(8:50-9:09) - Bucureşti Nord(10:50)
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CFR&kategorie=P&cislo=50032&rok=1993
50031 nu circula duminica şi de sărbători, 50032 nu circula lunea şi prima zi de după sărbători.
Cele două băgăjare se foloseau pentru mesagerie.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: rota on June 09, 2023, 05:19:51 PM
𝑅𝑒𝑐𝑜𝑟𝑑 𝑑𝑒 𝑣𝑖𝑡𝑒𝑧ă 𝑑𝑒 𝟮𝟭𝟬 𝙠𝙢/𝙝 pe linia de testări de 𝑙𝑎 𝐹ă𝑢𝑟𝑒𝑖, reparată de SRCF Galați!

CFR SA a desfășurat în perioada 2 mai - 7 iunie 2023, cu personalul specializat al SRCF Galați, lucrările de reparații la suprastructura feroviară și instalațiile aferente liniei de contact pe 𝐼𝑛𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑀𝑎𝑟𝑒 𝐹ă𝑢𝑟𝑒𝑖 (𝟭𝟯,𝟳 𝙠𝙢), iar joi 8 iunie 2023 s-a efectuat cursa de probă cu 𝑜 𝑙𝑜𝑐𝑜𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣ă 𝑑𝑒 𝑐ă𝑙ă𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑎𝑡𝑖𝑛𝑠 𝑣𝑖𝑡𝑒𝑧ă 𝑚𝑎𝑥𝑖𝑚ă 𝑑𝑒 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑢𝑙𝑎ț𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝟮𝟭𝟬 𝙠𝙢/𝙝, un 𝑛𝑜𝑢 𝑟𝑒𝑐𝑜𝑟𝑑 𝑑𝑒 𝑣𝑖𝑡𝑒𝑧ă 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡 𝑝𝑒 𝐼𝑛𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑀𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝐹ă𝑢𝑟𝑒𝑖, din cadrul Centrului de Testări Feroviare.
Video (https://www.facebook.com/watch/?v=280357477784934)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: shift2rail on August 05, 2023, 05:39:27 AM
Superb traseul prin defileul Muresului!

Linistea e importanta, dar glasul rotilor de tren contribuie 50% farmecul calatoriei (realizezi asta dupa ce rulezi, anodin, la 300+ in TGV).
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on August 05, 2023, 09:30:56 AM
@shift2rail suntem oarecum off-topic dar eu cred ca joantele nesudate (anul 1800 toamna) or fi romantice dar sunt daunatoare
- pentru materialul rulant
- pentru confortul calatorului (acuma sigur se vor gasi cei care nu pot sa adoarma la cuseta fara tadam-tadam)
- pentru linia insasi (vibratii etc). Interesant ca la joante se lasa uneori traverse de lemn, chiar daca celelalte se inlocuiesc cu beton. Probabil pt ca sunt mai elastice si absorb o parte din socul trecerii de pe un cupon de sina pe celalalt
- pentru mediul inconjurator (zgomot)
- pentru comunitatile de homo sapiens din zona

PS: interesant ca in cabview-uri de EA sau DA se aude poc-poc-poc, nu tadam-tadam (adica un boghiu de 3 osii in loc de 2 boghiuri de cate 2 osii de la doua vagoane adiacente). Asta inseamna ca daca stai la primul boghiu de la primul vagon dupa loco vei auzi poc-poc-poc-tadam
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TVlad on August 05, 2023, 10:50:24 AM
Or fi daunatoare dar in goana dupa atita eficienta - cu rezultate remarcabile in Romania, as putea spune - se pierde exact esenta placerii calatoriei feroviare.

Pentru mine, de exemplu, factorul decisiv a fost disparitia geamurilor care se pot deschide, preferabil tip ghilotina. Asta a venit concomitent cu generalizarea bou-vagoanelor. Iar acum constat ca dispar si joantele. In curind vor disparea probabil si ferestrele, sa ne transforme pe toti in niste oameni de caverna, cu ochii in telefoane.

Odata cu placerea calatoriei dispare si...calatoria. Deci, la limita, un sistem perfect eficient dar fara clienti. Eu sint unul dintre ei, transformat din calator frecvent si fidel, intr-un ins care prefera sa vada trenurile numai din exterior.

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on August 05, 2023, 11:01:36 AM
Citind comentariul ăsta am crezut că nu mi-am băut cafeaua, dar cana goală de lângă mine spune altceva  :o

Deci mai bine nu modernizăm nimic că suntem nostalgici. Călătorul normal real cere pe lângă climă predictibilă și material rulant confortabil, o linie lină. Pentru că trenul e transport public, nu experiență istorică (pentru asta există trenuri speciale). Adică fix opusul a ce deplângi. Așa m-am bucurat ieri când am intrat pe porțiunea de șină sudată de pe Predeal -> Brașov..

Primele dăți poate e interesant să dai de joante dese, apoi e oribil. Mai ales când zdrăngăne tot vagonul. Și un călător trebuie să poată și citi ori lucra pe laptop în tren. Că poate nu vor peisaje non-stop (cu care te și obișnuiești pe o rută frecventă).

Observ des astfel de remarci de la nostalgicii feroviari. E greu să le spun pasionați, mai ales când aud că trebuie să păstrăm joante, geamuri care se deschid și compartimente. Îmi și imaginez cum ar fi să ajung prins într-un compartiment cu cineva care vrea să stea cu geamul larg deschis să audă joantele la volum maxim, iar eu prefer climă și liniște că am de lucru. Oribil.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Whyse1 on August 05, 2023, 11:31:25 AM
Quote from: oc7avian on August 05, 2023, 11:01:36 AMgeamuri care se deschid
N-as sta sa cer geamuri care se deschid daca clima ar functiona tot timpul cum trebuie. A se vedea articolele din ultimul timp cu temperaturile "infernale" din vagoane:
https://www.euronews.ro/articole/caldura-insuportabila-intr-un-tren-cfr-pasagerii-fara-aer-conditionat-la-peste-40
https://observatornews.ro/eveniment/experiment-cum-arata-o-calatorie-cu-trenurile-cfr-pe-canicula-fara-aer-conditionat-530828.html
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/calatorie-infernala-mai-multi-copii-au-lesinat-2283846.html
Ma gandesc la geamuri mai mult ca o solutie de rezerva.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Calin88 on August 05, 2023, 11:32:37 AM
Quote from: TVlad on August 05, 2023, 10:50:24 AMOdata cu placerea calatoriei dispare si...calatoria. Deci, la limita, un sistem perfect eficient dar fara clienti. Eu sint unul dintre ei, transformat din calator frecvent si fidel, intr-un ins care prefera sa vada trenurile numai din exterior.
Ce ai scris tu aici este exact opusul realitatii. Pastrand un sistem vechi, lent si galagios, singurii care vor merge cu trenul vor fi cei care nu pot/isi permit sa calatoreasca cu masina (pensionari, studenti, elevi, ceferisti - majoritatea cu calatorii subventionate de stat) si pasionatii. Adica un sistem perfect ineficient si fara clienti.
Daca vrei sa atragi catre tren pasageri care azi folosesc masina/trafic de naveta, ai nevoie de viteza, eficienta si confort. Intr-un sistem eficient, majoritatea calatorilor sunt pe tren pentru ca e cea mai buna varianta de a calatori intre 2 puncte; calatoresc cu un scop, nu din placere.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on August 05, 2023, 12:17:29 PM

Știu perfect condițiile. Chiar ieri m-am rotisat într-un cuptor și API a explicat într-o poziție situația/cauzele (https://www.facebook.com/proinfrastructura/posts/pfbid02vTtaFrHy65uLXV6mUBwRVAinu1DuAygzitJDeCQmNocyewWr1j5kDZ1kWn1jW4dAl). Pe lângă cele descrise acolo, noi avem și tradiția de a ignora codurile meteorologice. În mod normal n-aș fi luat trenul ieri, ci aș fi reprogramat călătoria, dar așa s-a nimerit să mă întorc cu avionul. Am mers asumat.

Însă trenul era plin deși s-au dat multiple avertizări meteorologice, destui pasageri neavând călătorii esențiale de făcut. Pe lângă clima care tot intra în avarie, nu ajuta nici că se mergea și în picioare chiar și la clasa I. Și nu înțeleg de ce CFR Călători nu explică asta public și în tren. Erau tot felul de alte scuze și minciunele, numai că nu mai e în parametri clima nu.

Legat de geamuri: e o oarecare soluție de avarie, da. Eu n-am zis să nu existe geamuri care se deschid, ci să nu fie accesibile oricui. Tocmai, că ieri au fost deblocate la plecare. Problema e că n-au mai fost închise când s-a redus numărul de pasageri și am ajuns într-o zonă de traseu cu <35˚C. Practic "importam" de afară aer cald, deși instalația ar fi făcut față (ex la Sinaia erau 30˚C). Dar pasagerii s-ar fi revoltat dacă cineva închidea geamul.

Culmea, în Desiro de la aeroport (trecut prin RK) a ținut mai bine clima decât în vagon 10-90, pentru că au venit 2 cuplate și gradul de încărcare era mic.

Mai departe las textul poziției din link-ul de mai sus:

QuoteCuptoarele Ferate Române

O nouă vară, un nou sezon sufocant în trenurile operatorului de stat CFR Călători. Instalația de răcire este proiectată să funcționeze până la maxim 35˚C temperatură exterioară (în cel mai bun caz). Temperaturile la nivelul carcasei vagonului pot fi însă mult mai mari. Peste acest prag, totul este o loterie. Sunt șanse mari ca sistemul să intre în protecție și să treacă în modul ventilație exclusivă. Uneori resetarea computerului de bord poate ajuta, însă doar temporar.

Pe rețeaua neelectrificată situația e și mai rea. Cele mai noi trenuri cumpărate în urmă cu aproape două decenii, automotoarele Desiro, au sistemul de climatizare și mai praf: la 35˚C în exterior pot menține, conform fișei tehnice, 30˚C în salon! Inuman. La trenuri cu vagoane, puținele locomotive diesel n-au putere să alimenteze instalațiile AC ale trenurilor "lungi". De exemplu, pe Constanța-Mangalia calvarul se va termina doar după electrificarea prinsă tot în PNRR.

Ca rețeta să fie completă, canicula impune și restricții de viteză, deci calvarul este prelungit. Însă nu putem scăpa de ele deoarece șina trebuie să reziste și iarna și vara, adică să suporte un interval de temperaturi foarte larg pe parcursul unui an.
Soluția principală este deja cunoscută inclusiv de CFR Călători: sisteme de climă cu parametri extinși, după cum putem vedea inclusiv în caietele de sarcini aferente modernizării a aproximativ 130 de vagoane prin PNRR, unde se cere funcționare optimă până la 45˚C temperatură exterioară. Până la finalul lunii ar trebui să aflăm ofertanții pentru toate aceste vagoane, dacă nu apar extensii ale termenelor.

Da, am ajuns să facem reclamă CFR Călători pentru că ei tac mâlc. Totuși, veștile bune se termină aici. 130 de vagoane sunt o picătură într-un ocean. Bugetul CFR Călători este pe butuci de mulți ani și vedem modernizări întârziate la fel de mult. Tradiția este de a se tăia din investiții, ba chiar și din mentenanță.

Avem vagoane care circulă cu revizia extinsă din pixul ministrului ori direct trase la gard cu anii. Trebuie un plan multianual, asumat transpartinic, de miliarde de euro investite în materialul rulant, parte a unei strategii care pune confortul pasagerului pe primul loc.
La autostrăzi e simplu, că își aduce omul mașina de acasă. Calea ferată eficientă și atractivă cere mai multă gândire - o resursă limitată a statului, se pare...

Până atunci, ar trebui să avem poza atașată (generată de AI prin Bing) pusă pe bilet împreună cu avertismentul următor: "În cuptor cu Trenurile Soarelui! Mergeți pe riscul vostru sau evitați-ne dacă tranzitați zone sub cod de caniculă. Pasăm responsabilitatea la voi, că noi n-avem."
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TVlad on August 05, 2023, 01:20:08 PM
Voi cred ca nu ati prins vremurile in care se putea merge civilizat cu trenul, cu tot cu joante, compartimentate si geamuri deschise, cu viteza mai mare decit in prezent, cu un mers bine facut in asa fel incit sa poti ajunge usor in orice punct al tarii.

Neplacut poate fi si sa stai intr-un bouvagon-incubator cu un hipersensibil care tacane la laptop dar asta e transportul in comun, inveti sa intelegi si nevoile altora sau sa rezolvi amiabil niste chestiuni suparatoare.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Oneinthecrowd on August 05, 2023, 01:54:23 PM
@TVlad , Scuze, dar poti fi specific? Care sunt anii de glorie la care faci tu referire? Cand s-a circulat civilizat cu trenul la noi din punctul tau de vedere? Si inca ceva: ce anume e, in opinia ta, civilizat? Intreb doar pentru ca eu as putea avea o opinie opusa exact in aceeasi perioada. De gustibus ....
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on August 05, 2023, 02:02:23 PM
^^

Am prins destule vremuri, chiar dacă sunt mai tinerel. Pe vremuri schimbările climatice nu erau atât de radicale. Iar pretențiile erau mai mici că nu se punea problema de altceva. Singura grijă majoră e să existe căldură în tren iarna. Unele vagoane aveau AC, dar am prins compartimentate cu canapea de mușama de care mă lipeam de căldură cu geamul deschis. Și trebuia să urlu la ceilalți să ne auzim. Aici însă era mișto că ne cunoșteam, că am prins și compartimente cu străini unde intimitatea era 0 (de la genunchi loviți, lipsă spațiu bagaje la olfactiv).

Și trăncănit la laptop e de 1000 de ori mai rău în compartiment decât în salon. Nasol în salon când cineva nu folosește căști, dar izolarea compartimentului te invită la o boxă portabilă.

Dar mna, nu putem înțelege că epoca compartimentelor a trecut. Pentru că aveau un rol pierdut azi. Nostalgia ta e la fel de ușor pentru argumentat păstrarea locomotivelor cu abur ori, pe rutier, a pietrei cubice. Și tot așa putem merge generație cu generație în trecut, fiecare cu nostalgia sa.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TVlad on August 05, 2023, 03:02:21 PM
Nu am spus "ani de glorie" dar in perioada '94 - 2000 - hai, sa zicem 2004, au fost cele mai bune conditii de transport feroviar intilnite de mine. Unii spun ca ar mai fi fost si prin anii '70 dar nu pot sa vorbesc decit in nume personal.

"Cele mai bune conditii" a se intelege doar prin comparatie cu perioada ce a urmat si ca o medie a unor experiente separate.

"Civilizat" inseamna un cumul de atribute referitoare la:

1. Viteza comerciala
2. Existenta unor trenuri si legaturi convenabile catre destinatiile dorite
3. Pret
4. Confortul vagoanelor de calatori (curatenie, temperatura, grad de incarcare, spatiu de bagaje, educatie a calatorilor).

Normal ca poti avea o parere diferita.
Au sarit toti la mine ca nu as vrea modernizare. Ba vreau dar nu asa cum incearca unii sa ne pacaleasca. Citeva vagoane cu aer conditionat care nu merge nu se cheama progres. Asta in timp ce trenul se tiraste cu 30km/h.

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Calin88 on August 05, 2023, 03:16:28 PM
Cumva perioada aia de glorie coincide cu perioada cand drumurile nationale de la noi aratau ca dupa bombardament, nu prea existau centuri pentru orasele principale si majoritatea populatiei nu putea spera nici macar la o Dacie amarata?
Eu, recunosc, am prins doar perioada de la jumatatea anilor 90 incoace. Si imi amintesc doar viteze infecte (desi atunci nu imi dadeam seama, fiind copil), gari absolut insalubre (cu exceptia garilor principale), cu peroane prea joase, napadite de balarii.
Imi amintesc celebrele vagoane compartimentate de culoare albastra, la care te referi si vinilinul ala maro, infect, care ti se lipea de piele vara. Daca nimereai cu niste dubiosi sau cu oameni care se apucau sa manance oua fierte sau ceapa, era o excursie extraordinara, si de foarte multe ori nimereai. Imi amintesc si cosurile alea de gunoi de sub geamul de la compartiment care puteau fi defecte sau pline de gunoi pe care nu-l mai golea nimeni.
Imi amintesc ca la intrarea intr-un tunel se facea intuneric, pentru ca nu existau becuri in vagoane.
Imi amintesc WC-urile infecte, care se descarcau direct pe sina si in care nu am vazut niciodata hartie igienica sau sapun.
Imi amintesc caldura de vara si discutiile cu vecinii de compartiment care nu voiau sa deschidem geamurile pentru ca "ii trage curentul".
Imi amintesc ca familia mea era printre putinii "fraieri" care plateau biletul in gara si nu dadeau spaga la nas.


Perioada aia 98-2010, cand depindeam de tren, m-a facut sa fug de trenurile din Romania. Nici macar nu concep alternativa tren vs masina, tocmai din cauza perioadei "de glorie" despre care vorbesti. Si acum, desi vagoanele sunt mai civilizate, viteza e si mai mica, calatorii si mai necivilizati (normal, cine si-a permis, si-a cumparat masina si nu a mai calcat in tren), intarzierile sunt enorme si a mai aparut si riscul sa se defecteze pe traseu vreuna din locomotivele alea de 50 de ani si sa ramai in camp cu orele.


Poate era mai rapid decat masina pe vremea aia, cand intrai prin toate orasele principale si erau drumurile pline de gropi. Poate era mai ieftin decat masina (ceea ce nu mai e cazul in ziua de azi). Dar, in nici un caz, nu era civilizat. Lumea mergea cu trenul pentru ca, de multe ori, era unica varianta posibila.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on August 05, 2023, 04:30:47 PM
La Intercity nu era deloc cum descrii tu mai sus. Nici macar pe multe din Rapide. De la accelerat in jos, intr-adevar incepea sa fie cam serparaie.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: TVlad on August 05, 2023, 07:33:16 PM
Corect, eu pe vremea aceea nu mergeam cu personalele, care erau cam cum le descrie Calin. De la accelerat in sus erau alte conditii si alte categorii de calatori.

Revenind la chestia cu joantele si la comentariul meu initial: pe mine m-a uimit faptul ca pe unii ii deranjeaza zgomotul respectiv si il asociaza cu caile ferate primitive. Disconfortul creat e datorat in mare masura intretinerii inexistente.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: misiekwas on August 05, 2023, 09:18:31 PM
@TVlad depinde foarte mult. Eu de exemplu chiar dacă apreciam unele lucruri, de exemplu prefer nou-vagoane, pentru simplu motiv ca dacă ai 2 m (, îți oferă mai mult spațiu, ținând cont de alți pasageri și bagajele lor.
Pe mine mereu au fascinat trenurile ucrainene, mai ales clasa a iii-a (salon de dormit, 54 de inși), microcultura care se forma, faptul ca ai sentiment ca parca provin din perioada înainte de electrificare (totul mecanic, nimic digital) + samovarul pe cărbune la capătul fiecărui vagon. Dar adevărul este ca cei fascinați de lucruri precum experienta auditiva sunt în minoritate și în urma urmei situația cea mai buna pentru cale ferata este când e banala, în sensul ca e opțiunea fireasca pentru mâncător medie de pâine, nu o excursie în perioada romantizata. Vor rămâne niște rute pe stil vechi, asa pentru iubitori. Și spun asta ca un iubitor.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on August 06, 2023, 05:09:37 AM
@TVlad - elementele de care zici au disparut ori pentru ca erau ineficiente, ori pentru ca nu mai functionau:

- calea cu joante - e incredibil de incomoda si zgomotoasa la viteze mari. La 120 km/h, pe cupon standard de 120 metri, ai o joanta la 3.6 secunde, nu mai e zgomotul linistitor de la 50-60 km/h, ci un tacanit constant. De altfel, pe liniile de 120-140 "vechi", se foloseste pe scara larga calea fara joante, ca si pe liniile noi - ce se aude ca "tac-tac" regulat pe Buzau sau Craiova e mult mai adesea joanta izolanta (JIL-ul) la 1000-1500 m, care e intr-o stare proasta din cauza vechimii si materialelor modeste folosite in anii '80-'90. In plus, la viteze de magistrala, uzura osiilor monobloc (necesare pentru viteze rezonabile) este mult mai mare pe cale cu joante.

- geamul "de deschis" - la fel, la viteze medii si mari, geamul e inutil. La 100-120-140-160, e iad -- zgomot imens, praf, vant extrem de puternic (furtuna de 100+ km/h!) - nu e nici util, nici placut. Mai mult, apare problema diferentelor de presiune in tuneluri, care sunt extrem de neplacute chiar si la 100 km/h, iar la 140-160 pot fi chiar dureroase la urechi mai ales daca vin in succesiune. De asta ai serii intregi de vagoane moderne care-si mentin presiunea atmosferica interioara constanta ca parte a sistemului de climatizare (RailJet, Viaggio, dar si Eurofima din anii '70).

- compartimentele sunt in general urate de pasageri, tocmai din cauza inghesuielii si intimitatii fortate. Preferintele sunt certe, am pus o referinta de mult. Compartimentele exista doar pentru ca incalzirea trenului nu se putea face altfel cu abur la presiune joasa - era imposibil sa incalzesti spatii largi. Cum a aparut incalzirea electrica, si aburoasele au disparut, au disparut imediat aproape si compartimentele.

Si da, vagoanele AVA si modernizarile Grivita pe platforma UIC-Z2 sunt mult mai moderne ca infrastructura fizica, si bagatul de bani in vagoane in anii 2000 in timp ce putrezeau la propriu liniile a fost o mare mizerie. De acord aici. Dar asta nu inseamna ca vagoanele vechi erau mai bune.

@Calin88 - Vitezele nu erau deloc infecte. Pe foarte, foarte multe relatii, vitezele feroviare de la jumatatea anilor '90 bat orice mijloc de transport de azi, inclusiv masina personala. Singurul mod in care faci la fel de putin timp astazi ca in 1995-1998 pe relatii gen Timisoara - Oradea, Bucuresti - Iasi, Bucuresti - Bacau (si multe altele) este daca ai elicopter. Vitezele pe magistrale atunci erau perfect competitive cu magistrale conventionale in relief omolog in Europa de Vest...

La confort, depindea foarte mult de trenul luat. Asta a fost valabil constant la CFR (si acum la CFR Calatori), din anii 1920 (cel putin) pana azi. Da, serviciul nu era luxos, si la clasa a 2-a se baza pe vagoane tip UIC-Y, cu banchete cu 4 locuri pe rand, 8 in compartiment. Dar ce descrii acolo era experienta de cursa si personal, in nici un caz de rapid, expres sau IC.

Pe exprese si inter-city in perioada aia (1995-2000) aveai de obicei, la clasa a II-a, vagoane noi (21-80, cu scaune, iar pe serviciile "fanion", AVA200, cu aer conditionat!). Iar aerul conditionat era atunci un lux extrem - erau vreo 5 locuri in tot Bucurestiul unde exista acces public si aer conditionat (Metro, singurul McDonald's...). Pe rapidele "normale" aveai ori 20-50-uri "indigo cu dunga oblica", ori 20-57-uri "cosmetizate" (rosii cu dunga alba) - care da, aveau banchetele de vinilin, dar aveau tetiere acoperite cu antimacasare albe, si in general erau curate si decent intretinute. Si erau becuri in vagoane. La accelerate si personale... Dumnezeu cu mila! Dupa 2000 a devenit foarte civilizat, la fel, la R si IC. Au aparut vagoanele 20-54/55, cu fotolii extrem de confortabile (azi rable, din cauza de proasta intretinere), apoi 20-76-urile ultra-moderne la vremea lor (pacat ca nu aveau aer conditionat), apoi loturile de vagoane AVA, care sunt si azi coloana vertebrala a CFR Calatori. La accelerate prima imbunatatire s-a simtit candva prin 2005, si dupa 2008, cand au inceput sa iasa loturile mari de 20-49 a fost super-ok.

Si da, lumea lua trenul desi avea masina! Inclusiv in interes de lucru - am avut in familie persoana care in perioada ('97-2000) faceau naveta saptamanal, doua-trei zile pe saptamana, la Constanta - desi avea masina, nici nu se punea problema sa ia masina - lua de la Bucuresti 4h - 4h30 daca aveai noroc pe DN-urile infecte (si nu stiai daca Fetestiul sau Urziceniul e mai bombardat), lua 2h15 cu trenul... La fel la Craiova. Eu am facut 2005-6 si un pic 2007 vreo 60 de Bucuresti - Ploiesti cu trenul, niciodata nu s-a pus problema sa merg cu masina... Si nici azi pe Bucuresti - Brasov nu o sa ma vezi mergand altfel decat cu trenul (si desi sunt in RO 2 saptamani pe an cel mult), fac macar 5 dus-intors... Ce a alungat oamenii de la tren a fost seria de scumpiri masive din 2002-2003 (Necolaiciuc isi acoperea furturile) si apoi seria de scumpiri din 2007-2009, care a facut trenul incredibil de scump fata de orice alternativa (a se vedea ca dupa, practic preturile au stagnat pana in 2021).

@misiekwas - Platzkarturile (vagoanele cuseta clasa a III-a din spatiul 1520) mi se par o inventie geniala pentru transport low-cost civilizat pe timp de noapte. Alternativa oferita in Europa 1435 este statul in fund pe scaun la clasa a II-a, un mod de calatorie mult inferior unui pat, oricat de aglomerat. Exact acelasi sistem exista si in India la clasa cea mai de jos de noapte (AC3/SL), China ("pat tare") si o versiune exista si in Japonia (Nobi-Nobi). Aparent origineaza din SUA (se numeau "section").
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: misiekwas on August 06, 2023, 08:45:18 AM
^ Total de acord privind platskarta, e o soluție geniala și ft eficienta ca sistem. Eu ma refeream mai degrabă mai degrabă la capitolul experienta de călătorie și modernizarea lor de UkrZal. Era ceva fascinant în varianta veche, dar faptul ca de exemplu nu mai ai samovar pe cărbune este un lucru obiectiv bun.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Calin88 on August 06, 2023, 04:33:45 PM
@frunzaverde, ce descriu acolo era experienta, in principal, pe accelerate si pe personale, adica trenurile cu care mergeau macar vreo 50% din calatori, daca nu chiar mai bine.

Din punctul meu de vedere, este inselator sa prezinti serviciile CFR din acea perioada ca fiind civilizate si de calitate atata timp cat asta se poate aplica maxim cand vine vroba de Inter-City, trenuri expres si o parte din Rapide (acolo puteai avea norocul sa nimeresti calitate de accelerat, uneori), adica serviciile premium folosite de un procent minoritar din calatori. Serviciile care erau accesibile majoritatii (si folosite de majoritatea calatorilor), erau sub orice critica.

Si, de exemplu, garile erau insalubre si nesigure indiferent de rangul trenului cu care ajungeai in ele. Pentru ca faci Bucuresti-Brasov des, mai stii cum arata pe la inceputul anilor 2000 pasajul de sub gara, catre parc? Cunosc cazuri de femei agresate in pasajul ala, in care era constant intuneric, si era toaleta pentru toti boschetarii din zona garii. Si vorbim aici de un pasaj intr-o gara dintr-un oras mare, nod feroviar, cu sediu de politie TF la 200 de m distanta, in cladirea garii. Cat despre cladirea garii, era casa pentru fel de fel de personaje dubioase, plina de porumbei, jegoasa. Liniile erau napadite de balarii si gunoaie - care au disparut de pe partea cu liniile de marfa abia acum 2 ani, pana atunci arata zona de parca era abandonata. Peroanele nu erau la nivel; era o aventura sa cobori din tren daca erai batran sau daca aveai de coborat bagaje grele.
Si nu cred ca era Brasovul vreo exceptie printre garile mari; singura cu probleme. Cat despre gari din orase mai mici sau din zone rurale, era mult mai rau; majoritatea aratau de parca erau abandonate - existau si exceptii dar acolo am impresia ca tinea mai mult de seful de gara si personalul de acolo decat de o politica a CFR.

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: misiekwas on August 06, 2023, 05:09:37 PM
Sincer, prin 2005-2006,cfr reprezinta nivelul mediu de calitate în Europa de Est (excepție Cehia, Ucraina, Rusia) și în multe privințe mai buna decât de exemplu PKP în Polonia. Ceea ce a salvat cea din urma din extincție (afara de Euro 2012,cand s-a aruncat o căruță de bani sa dam bine la suporteri și s-a făcut reabilitarea de gării) au fost doua lucruri: împărțirea de PKP în doua (Intercity - cu expres și accelerate și Przewozy Regionalne), ceea ce a permis recalibrarea de funcții și la păstrarea de legături și modernizarea de MR. PR (deci scurta durata) au fost lăsate județelor, care aveau interes, inclusiv politic, ca să mențină trenuri și legături. Și de câțiva ani încolo, trenuri în PL stau chiar foarte ok.

În ceea ce privește CFR, cel mai mare dezastru a fost faptul ca să tăiat conexiuni, ceea ce a dus la scăderea de număr de călători, ceea ce a dus la lipsa de fonduri si a inițiat un cerc vicios. Iar MT Nu este prea interesat în feroviar pentru ca poate sa arate cu deget "uitați, prea putini călătoresc cu trenul oricum".

Cât despre siguranță și condiții prin gării. Da, e nasol și acum (as spune ca în unele privințe mai rău), dar asta iar nu-i ceva specific cfr. În lipsa de bani, se taie din neesențiale, iar politia feroviara e mica și subfinantata (nu țin minte sa vad vreodata PF în acțiune), dar  asta și vine din faptul ca s-a înrădăcinat percepție (pe care am auzit de mai mulți) ca călătorie cu trenul e "pentru sarakani", deci nimănui nu-i pasa. În ce privește halte și stații mici, pai cum sa fie întreținute dacă ai 2-3 trenuri și putini călători pe zi?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on August 08, 2023, 04:42:11 AM
@Calin88 - majoritatea calatorilor din epoca nu mergeau in perioada cu cursele/personalele, diferentele de pret erau mici intre personal, accelerat si rapid - echivalentul unei beri sau unui pachet de tigari, diferentierea majora a aparut dupa 2003, la refacerea structurii tarifare ("noul intercity"). IC-urile erau extrem de scumpe, dar erau si incredibil de rapide, pentru orice epoca.

Singurii care mergeau distante lungi cu personalul in epoca erau elevii si studentii, legitimatiile nu erau valabile la rapide si intercity, era bilet intreg la ele. De altfel, in anii '90, disparitia navetistilor la uzine a dus la disparitia marii parti din personale/curse. Au revenit undeva dupa 2006-7, dupa cresterile masive de preturi. Pe magistrale, numarul de locuri disponibile la personal si curse prin '98-'99 era de 25-35% din total.

Si nu neaga nimeni, calitatea serviciului "soft" in epoca 1995-2000 era slaba la nivel vest-european, era un serviciu spartan, cu 8 locuri in compartiment, dar pentru o tara saraca, cu PIB mai degraba de Asia sau Africa, dupa un de faliment de stat in 1981/2 si 15 ani de neinvestit aproape nimic, era absolut onorabila. Si perfect comparabila cu HU, PL, CZ, SK, BG... Si, din momentul in care s-au redeschis importurile, a existat constant un efort sustinut de modernizare.

Si da, in 1991-2, nu erau nici neoane in vagoane (ca din 1980 a fost 100% stop la importuri), dar de acolo, pana in octombrie 2000 CFR avea aproximativ 400 de vagoane moderne in parcul CFR, cu nivel de confort vest-european sau superior celui vest-european, iar 50 din ele erau varf de gama la nivel european (21-90-urile erau la data respectiva cele mai moderne vagoane europene de linie conventionala din Europa, licenta Alstom bazata pe platforma Corail Nouvelle Premiere, pe care SNCF nu si-a permis-o pe conventionale). Au fost eforturi imense pentru asta, mai ales in conditiile in care tara se ruga pe la FMI pentru imprumuturi de salvare de 100 milioane de $ ca sa nu intre din nou in faliment.

De pe la mijlocul anilor 2000 pana in 2011-13, cand a fost maximum de modernitate in parc, cu >1000 de bucati vehicule moderne, adica undeva la 90% din parc, as spune ca Romania avea confort pe CF la nivelul din Cehia, peste Polonia, mult peste Bulgaria si Slovacia, si muuuult peste Grecia.

Si serviciul era muuult peste cam orice alt mediu public din Romania - toata Romania era decrepita si gri, de la autobuze la magazine si de la hoteluri la cabane. Garile erau in general ingrijite mai bine decat erau restul spatiilor publice - da, garile erau, ca si casele, coscovite si scorojite (vopseaua costa o avere la salariile de-atunci), ghivecele cu muscate rosii erau in aproape toate garile, cel putin pana la taierile de personal si materialele cumparate doar pe hartie din epoca Necolaiciuc.

A, si avem imagini din epoca - aici avem Rail Away in 1996... Serviciile feroviare aratau exact asa cum le tin si eu minte, atat la IC, rapid cat si la accelerat, vedem inclusiv interioare, si sunt exact cum le tin minte:

https://www.youtube.com/watch?v=KBAHtntWcP0

Atunci calea ferata era muuult peste nivelul tarii, acum e muuult sub.

Gara Brasov arata atunci mai bine atunci ca acum... Desi Romania arata a si era o tara in prag de colaps. Cred ca cel mai rau a aratat prin 2011? 2012? inainte de "renovarea" curenta. Decaderea garilor a fost perioada 2002-2011, cand combinatia de furt Necolaiciuc + idiotenia de sistem de finantare "trickle down economics" inventata in '98-'99 a dus la aproape 10 ani in care nu a existat nici un leu ban de la stat nici macar pentru intretinere curenta (atunci pe majoritatea garilor s-au pus popriri de catre ANAF si multe gari au ramas in bezna ca nu erau bani de curent electric). Atunci a disparut si ierbicidarea (nu vedeai linie cu buruieni pe ea inainte de 2003-4!). 2009-11 a fost perioada de maxim dezastru la infrastructura...

P.S. CFR nu a incercat sa infrumuseteze situatia pentru filmari cine-stie-ce. Probabil le-a dat uniforme noi la nasi, si a pus pe tura nasi mai putin burtosi ca de obicei, dar vagoanele sunt cele obisnuite. IC-ul Constanta - Brasov era ultimul facut cu 20-57, daca doreau, ar fi putut, special pentru filmari, sa puna 21-80-uri nou-noute, care erau pe toate celelalte IC-uri, trebuia doar sa faca o rocada de vagoane cu Bacaul, Suceava, Iasiul sau Timisoara.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Sorinus on August 08, 2023, 01:33:16 PM
La 5:25 , o fi rapidul Ovidiu, Constanta-Budapesta?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on August 08, 2023, 05:38:53 PM
@Sorinus - Initial m-am gandit ca e imposibil de raspuns la intrebarea ta, si e doar retorica. Dar avem ceva indicii, asa ca putem face o investigatie, ca mersul din anul respectiv exista si am o copie (digitala). Din filmulet e clar ca "Bucuresti Nord" este deasupra pe tabla (sus sunt doua cuvinte, jos unul singur), tabla e verde, deci rapid - deci e vorba de un rapid care pleaca. La ora de plecare a IC-ului de Sibiu (17:56), exista un singur candidat posibil - este cu 100% certitudine R655, Bucuresti (18:02) - Suceava, din care se vede vagonul restaurant si un 20-50. Se mai vede un tren, un personal (table negre) la 5:15, e mai greu de detectat ce e - dar pare ca e la sosire (nu e lume in jurul lui asteptand sa urce), probabil e personalul de Pietrosita - Targoviste.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: misiekwas on August 08, 2023, 08:41:49 PM
Întrebare din curiozitate: care este raționamentul în spatele normei de înălțime 10 m pentru pasarele peste cf? E o întrebare fără subtext și înțeleg ca ai nevoie de infrastructura și margine de siguranță, dar am impresia ca aceasta nu este standard universal în EU și găsim mai multa flexibilitate?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Sorinus on August 09, 2023, 11:27:42 AM
Dar schema de vopsire nu e MAV? Desi cam inchisa culoarea. De aianintrebam de Ovidius, avea vagoane MAV.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: frunzaverde on August 09, 2023, 04:30:52 PM
@misiekwas - cei de la CFR vor sa aiba catenara prinsa de stalp si spatiu de siguranta, sa poata intra cu drezina pantograf fara probleme. Nu vor sa se complice cu o solutie de prindere de tablier. Se practica chestii similare la lucrari noi in restul Europei, dar CFR sunt insa mult mai inflexibili. 

@Sorinus - nu e schema MAV. Se vad doua vagoane din rapid.
Primul este albastru-indigo cu cu o dunga groasa oblica alba, clasa a 2-a. Este un vagon 20-50 CFR normal. Al doilea este un vagon restaurant in schema VARORED (albastru cu dunga galbena cu textul VAGON RESTAURANT sub dunga galbena).

In perioada CFR folosea patru scheme de vopsire:
- rosu cu dunga alba, exclusiv pe vagoane cu standard de confort imbunatatit (Z1/Z2 - adica scaune individuale la clasa a 2-a) - folosit la trenuri InterCity si pe vagoanele noi-noute 19/21/70-80 si apoi AVA200. Cand au aparut 19/20-54/55/56-urile, avand standardul nou de confort, au primit si ele schema rosie.

- albastru-indigo cu dunga oblica alba, pentru cele mai bune vagoane de confort standard (Y - compartimente de 8 cu banchete la clasa a 2-a), folosit doar pe cele mai bune vagoane de tipul "clasic" (19/20/30/40/60-50) care ofereau confort mai bun fata de restul (compartimente mai late, ventilatie activa, iluminat cu multiple trepte, antimacasaruri si huse pe banchete si fotolii). Se foloseau la rapide si la trenurile internationale mai putin prestigioase (Belgrad si Sofia, vagonul de Praga etc.)

- albastru cu dunga orizontala alba, pentru vagoane de lunga distanta, folosite pe acclerate si rapidele mai putin prestigioase (si sezoniere). Ofereau confort normal, vopsirea cu dunga alba nefiind niciodata standardizata.

- albastru uniform, pentru toate celelalte vagoane.

Si mai erau vagoane verzi, care inca nu ajunsesera la vopsitorie.

Dupa 1996, albastrul a devenit tot mai deschis la culoare, dupa spargerea din 1998-99 devenind bleu deschis, cu toate vagoanele "albastre" fiind revopsite in bleu deschis uniform.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on January 02, 2024, 07:36:36 PM
https://clubferoviar.ro/anulari-de-trenuri-in-2024/?fbclid=IwAR2YNM9kpLXY2hACx971B1hbZvb_zPpwpkQAVNqDeFVP2xsLNiEUxapYNfA

cum vor mai circula trenurile daca nu se vor permite ore suplimentare la mecanici?

Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Sorinus on January 10, 2024, 03:49:44 PM
Intre timp, imagine de la clasa 1 IR Brasov-Constanta (cel ce pleaca din Bucuresti la 10:30)


(https://i.imgur.com/OjT3fS2.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: 40-0802-5 on January 10, 2024, 08:59:26 PM
Pacat ca e terfelit in regim de Regio de la Sibiu la Brasov. (tren 2100)  :| 
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Sorinus on January 12, 2024, 02:46:33 PM
Politica tampita,e evident ca pe R uzura e mult mai mare decat pe IR. Ar putea ca macar vagonul de clasa 1 sa-l ataseze/detaseze la Brasov, cand schimb oricum locomotiva.

Clasa 1 e, prin definitie, un serviciu premium.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: alin_simeriaveche on April 05, 2024, 02:44:26 PM
Scuze ca întrerup sirul de discutii. Revin la ce ma doare. Am mai intrebat odata despre asta. Ce se mai intampla cu ruta spre Timisoara? Cred ca mai bine de un an cineva mi-a spus ca se va relua. Intr-adevar s-a relut pt foarte putin timp, apoi iar nu am mai gasit....cel putin pe ruta Tg Mures - Timisoara, singura varianta pt Tg Mures Simeria. Peste doua saptamani merg in excursie cu copii la Deva, vrem cu trenul ca este mai confortabil si ce sa vezi? Legatura din Razboieni este unul international si nu avem decat 12 locuri iar locuri in picioare....mai vedem in dimineata plecarii. Nasol rau a ajuns CFRul ăsta!
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on April 05, 2024, 02:51:55 PM
@alin_simeriaveche Simeria-Lugoj s-a anulat din lipsa material rulant Desiro si personal la CFR Calatori. Nu are treaba CFR SA.

LE: e confirmat de un mecanic din regionala Timisoara ^
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: rezin on April 05, 2024, 03:23:38 PM
@ alin_simeriaveche,

 mai ai și IR 1833 Iași-Timișoara , de la Răboieni pelacă la 16:29 și ajunge la Deva la 19:05.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: alin_simeriaveche on April 06, 2024, 08:30:25 AM
Interesul meu este sa mergem cat mai de dimineata pt ca sa vizitam cat mai multe, fiind excursie de doua zile, sa ajungem cat mai repede pt a vizita cat mai mult. Le-am pus inaintea copiilor doua variante, au avut de ales cu microbuz (2 ore) sau cu trenul (4 ore). Majoritatea covarsitoare au ales trenul. Doaman de la bilete, ne-a mai dat o varianta, sa stam 2 ore in gara (nu o ora) sa mergem cu alta legatura....prea mult pt niste copii nerabdatori. Multumesc pt raspunsuri. Oricum dezolant! Sunt copil de cfrist, am terminat liceul feroviar din simeria, sectia electrotehnica, visul meu a fost sa devin mecanic de locomotiva. Mi-a pierit dorinta cand am facut practica in depoul de locomotive. Am mintirei frumoase cu calatoriile mele cu trenul, in special pe ruta Simeria-Sighet. Am fost cu tata de foarte multe ori cu el la lucru, la Simeria Triaj, fascinat de aceasta meserie. Odata in gimnaziu am facut si o tura de noapte cu el, la insistentele mele. Acum sunt dezamagit, trenuri cu o garnitura...trenuri cu legaturi foarte proaste. Cand faceam naveta de la Simeria la Simeria V erau 10 trenuri pe zi ce opreau in sat acum doua, la ore ciudate...nasoale vremuri. Si cand ma uit la unguri, si mai rau, la Ucraina si Rusia, fara fonduri UE, te intrebi....ce mama masii ?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on April 06, 2024, 09:32:51 AM
Uita-te pemtopicul de autostrazi sa vezi unde se duc banii. Numara si posturile pe rutier vs feroviar. O radiografie buna a mentalitatii locale e si forumul.
Title: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on April 06, 2024, 09:46:45 AM
Din pacate trendul cu anulat trenuri este general la CFR Calatori. Am vazut anulari si la regionala Craiova, Iasi... Probabil isi reduc din pierderi.

In acelasi timp se vorbeste (la ARF) de trenuri noi si trafic cadentat. Se cam bat cap in cap cele doua.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: cristi5 on April 11, 2024, 08:48:21 PM
Consultare de piață pentru obținerea unei valori estimative serviciu de mers cadențat

QuoteAstăzi, 11.04.2024, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat în platforma de achiziții publice  (SEAP), un anunț de consultare a pieței  pentru obținerea unei valori estimative pentru achiziția serviciului care are ca obiect ,,Îmbunătățirea mersului de tren prin introducerea trenurilor de mers cadențat în jurul orașelor mari din România" cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Obiectivul ARF-ului constă în introducerea trenurilor de mers cadențat în jurul și între marile orașe din România (21 de orașe) printr-o abordare integrată a transportului de persoane de tip navetă (distanță redusă) cu transportul de persoane pe distante medii si lungi.

Rutele de circulație, care vor constitui obligațiile de serviciu public de transport feroviar public de călători, vor fi stabilite de către ARF pe baza analizei cererii de mobilitate la nivel global și pe baza estimărilor cererii de mobilitate pentru fiecare an în parte.

Activitățile care se vor desfășura în cadrul proiectului, pentru care se efectuează consultarea pieței și se solicită prezentarea unei valori estimative, sunt următoarele:

Colectarea de date noi din teren prin realizarea unor chestionare de trafic.
Actualizarea Modelului Național de Transport (MNT) cu date socio-economice și de transport la nivelul anului de bază 2023, detalierea MNT pentru pol de dezvoltare și/sau creștere, precum și a principalelor legături feroviare între poli de dezvoltare – orașele reședință județ.
Stabilirea parametrilor specifici, verificarea capacității de infrastructură și simularea costurilor și veniturilor pentru serviciile de transport feroviare.
Stabilirea obligației de serviciu public și a mersului cadențat în transportul feroviar pentru fiecare poli de creștere și de dezvoltare și orașele mari și reședințele de județ apropiate.
Instruirea personalui ARF pentru lucrul cu MNT în software-ul de planificare și modelare în transporturi.
Pe parcursul a 15 ani, mersul cadențat va reflexta cu acuratețe nevoile de mobilitate ale populației românești, ținând cont de fiecare municipiu și județ care va fi analizat cu cadența corespunzătoare.

Data limită pentru transmiterea propunerilor este 17.04.2024.

Data limită pentru consultare este 22.04.2024.

Pentru informații suplimentare, cum ar fi specificațiile tehnice, se poate consulta pagina anunțului, unde se găsesc mai multe detalii

(MC1028670 https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/mc-notice/view/100153511).

Modalitate de desfășurare: Operatorii economici interesați vor trimite pe adresa de email: office@arf.gov.ro, prețul estimativ exprimat în RON, fără TVA, precum și orice recomandări, opinii și sugestii. Ulterior procesului de consultare, autoritatea contractantă va demara procedura de achiziție în conformitate cu prevederile legislative în vigoare
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: Xenos on April 11, 2024, 09:09:02 PM
Glume. Pentru a introduce mers cadențat, căile ferate germane - ca să iau un exemplu de căi ferate foarte evoluate, dar culmea,cu probleme - au construit căi ferate de mare viteză noi, au investit și investesc miliarde de euro pe an în reînnoiri de cale pe rutele existente, au cumpărat rame de tip ICE cu sutele, ca să nu vorbesc de alte sute sau chiar mii de rame pentru trenuri convenționale.
Să vorbim și de Elveția, unde chiar funcționează?
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on April 19, 2024, 04:55:06 PM
Quote from: tom_sawyer on April 08, 2023, 02:46:47 PMInterviu cu directorul ARF:

min. 43:50: "în săptămânile următoare vom avea eliminată obiligativitatea de a rezerva biletul [locul] pentru distanțele până în 40 km[...] omului care nu dorește să stea jos i se poate reduce biletul cu 5 lei"

Rezervarea locului devine facultativă sub 40 km, bicicletele mai ieftin de transportat

Actul normativ aduce și noutăți. Astfel, se spune că în limita a 40 de kilometri nu este obligatorie cumpărarea rezervării, indiferent de categoria trenului. ,,Pentru distanța kilometrică 1 – 40 km achiziționarea tichetului de rezervare este opțională, indiferent de categoria și subcategoria trenului. Staționarea/ ocuparea unui loc nu este permisă la vagoanele de dormit și, după caz, cușetă fără achitarea suplimentului de pat".

Apoi, tariful de transport a bicicletei nedemontabile nu va mai fi fix, ci diferențiat pe distanțe. Dacă până acum era unic la nivelul de 25 lei de acum va începe de la șapte lei pentru călătoriile de până la 60 de kilometri și nu va depăși valoarea unică de până acum.

O altă noutate este introducerea tarifelor pentru transport metropolitan. De exemplu, o călătorie metropolitană în București-Ilfov va avea un preț de 6-7 lei, în funcție de distanță.

https://clubferoviar.ro/rezervarea-locului-devine-facultativa-sub-40-km-bicicletele-mai-ieftin-de-transportat/


Astăzi, 9 aprilie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii privind aprobarea tarifelor care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport feroviar public de călători care fac obiectul obligației de serviciu public

Scurtă descriere

Proiectul de ordin a fost elaborat cu respectarea legislației primare şi ținând cont de următoarele aspecte:

    necesitatea stabilirii tarifelor care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport furnizate în cadrul obligației de serviciu public, inclusiv regulile privind reducerile care pot fi acordate pentru fidelizarea clienților;
    necesitatea aprobării tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători;
    modul de aplicare a reducerilor prevăzute în actele normative privind drepturile de călătorie a unor categorii socio-economice;
    stabilirea categoriilor de tren pentru care sunt valabile titlurile de călătorie;
    stabilirea stațiilor, gărilor, haltelor de pe teritoriul fiecărei zone metropolitane și punctelor de oprire;
    stabilirea mecanismelor de încasare a tarifelor;
    stabilirea de către operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători, cu respectarea normelor privind ajutoarele de stat, a valorii tarifelor pentru alte servicii;
    necesitatea introducerii tarifelor de călătorie metropolitană care vizează achiziționarea unui titlu de călătorie, între punctele de îmbarcare și debarcare de pe teritoriul zonei metropolitane alese, cu trenurile oricărui operator de serviciu public de transport feroviar de călători, așa cum este definită în Legea nr. 246/2022;
    stabilirea tarifelor care au impact asupra bugetului de subvenții și care nu au fost clar reglementate până în prezent;
    introducerea tarifelor pentru autorizațiile de călătorie ce permit efectuarea mai multor călătorii gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române;
    introducerea tarifului pentru permise de călătorie care vizează achiziționarea unui număr limitat de permise de călătorie ce permite efectuarea de călătorii gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române;
    stabilirea tarifelor suplimentare pentru vagoane de dormit/cușetă, transport biciclete și schiuri, percepute de către operatorul de serviciu public suplimentar tarifelor de călătorie.

Tarifele de deservire prevăzute în proiectul de ordin sunt cele aflate în vigoare la data prezentării propunerii de proiect de act normativ.

https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5227-omti09042024dtf
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: tom_sawyer on May 16, 2024, 12:17:53 AM
^
Un ordin al ministrului Transporturilor așteptat de ani buni de navetiști a fost în sfârșit publicat în Monitorul Oficial. Concret, prețul biletului CFR pentru navetiști scade semnificativ, în unele cazuri chiar la jumătate sau o treime. Astfel, vom putea merge cu trenul de la Buftea la București sau de la București Nord la București Băneasa cu 6 lei, indiferent de rangul trenului. Tariful de rezervare a locului a devenit opțional pe distanțe mai mici de 40 km.

Odată cu intrarea în vigoare a prezentului act normativ, adică peste două luni, prețul biletului CFR pentru navetiști pe relația Buftea-București se va înjumătăți, adică o călătorie va costa doar 6 lei.

La fel și în cazul navetei pe relația Periș-București sau Scroviștea-București – biletul va costa tot șase lei, față de 11,5 lei în prezent cu tren Regio Expres. În aceste condiții, cei care se grăbesc să ajungă la serviciu vor prefera să plătească dublu pe biletul de tren față de cel de autobuz, deoarece călătoria va fi mult mai scurtă.

"Orice tren care intră într-o arie metropolitană și are oprire într-o stație din interiorul acesteia va avea același tarif, indiferent de rangul trenului", a declarat pentru Club Feroviar secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu. În consecință, tariful va fi același indiferent dacă vom călători în interiorul acestor arii cu un tren Regio, regio Expres sau InterRegio.

La rândul lui, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, ne-a explicat că biletul metropolitan pentru o călătorie va fi valabil pentru orice tren, indiferent de rang și indiferent de stația de destinație și de urcare de pe linia respectivă.

Pentru fiecare arie metropolitană au fost stabilite tarife în funcție de rutele parcurse. Le puteți consulta în tabelele de mai jos.

https://clubferoviar.ro/pretul-biletului-cfr-pentru-navetisti/


(https://i.imgur.com/4FVZMHW.jpeg)

(https://i.imgur.com/RuErtvR.jpeg)

(https://i.imgur.com/sxVsmhp.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: AndreiB on May 16, 2024, 03:57:06 PM
Mi se pare o idee buna, precum si eliminarea obligativitatii rezervarii pe <40km. Personal as scoate rezervarea de tot, dar aia e alta discutie.

Mi se pare insa ca din proiectul rutelor metropolitane lipseste una foarte importanta: Valea Prahovei.

Sugerez o noua zona metropolitana Valea Prahovei, cu un singur traseu: Comarnic - Predeal. Daca e prea dificil de depasit granitele judetului, Comarnic - Azuga.

Si inca o data - tarifarea nu trebuie sa aiba legatura cu operarea trenurilor. Pentru trenuri suburbane in Bucuresti, Scrovistea - GdN nu are sens, traseul natural e Ploiesti - GdN, dar poate fi tariful metropolitan valabil doar pana la Scrovistea, si tarif standard pentru mai departe.

Mai am o sugestie pe partea de tarifare. Abonamentele trebuiesc facute de catre ARF. Acum daca iti iei abonament Bucuresti - Buftea, ai de apes intre trei OTF distincti, ceea ce e ilogic pentru o ruta de naveta. Avem deja precedent pe GdN - OTP, asa ca nu e imposibil administrativ.
Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: oc7avian on May 17, 2024, 10:12:36 AM
Extras din ordin:

Art. 1. - (1) Se aprobă tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători, denumite în continuare tarife, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin:
a) tarif pentru o călătorie;
b) tarif de călătorie metropolitană;
c) tarif abonament;
d) tarif abonament metropolitan;

Art. 4. - (1) Titlurile de călătorie eliberate în baza tarifelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b) și d):
f) sunt valabile la trenurile oricărui O.T.F.-C, în perioada și pe zona de valabilitate;
g) se validează și se controlează prin mijloace electronice sau digitale;



Title: Re: Trenuri in Romania: discutii diverse si proiecte
Post by: dan tm on May 17, 2024, 10:41:26 AM
Zona metropolitana Sfîntu Gheorghe linia 2. Întorsura Buzaului
ZM Deva linia 2.Stoieneasa.  O:-)
ZM Tîrgu Mures linia 1 Bălăușeri :-[  (este pe linia Blaj -Praid)