Stiri si discutii diverse din aviatie in Romania

Started by iuli, February 07, 2014, 10:43:38 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

VIDEO, FOTO. Raed Arafat a participat la testul primului elicopter Black Hawk cumpărat de România

Raed Arafat a participat în Polonia la primul test al elicopterului Black Hawk cumpărat de România, și care este configurat pentru intervenții în situații în urgență. Șeful DSU a fost însoțit de inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație, general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache.

,,Având în vedere dotarea de ultimă generație a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice și instrucția pe simulator. Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică", a transmis DSU.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de stadiul de realizare a proiectului privind livrarea celor 6 aparate de zbor, care sunt în acest moment în curs de fabricaţie. În acelaşi timp, în cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii pentru o eventuală semnare privind achiziţia unui alt elicopter (al şaptelea elicopter mediu-greu Black Hawk), care ar fi destinat mai multor tipuri de intervenţii pe specificul atribuţiilor Ministerului Afacerilor Interne. Detaliile privind semnarea contractului subsecvent de achiziţie a celui de al şaptelea elicopter mediu-greu, tot prin fonduri europene nerambursabile, se vor discuta în perioada care urmează.

digi24.ro

tom_sawyer

Astăzi, 25 august 2022, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ:

Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Achiziție simulator de zbor FFS Airbus A320"

Scurtă descriere

În vederea obținerii unei licențe pentru operarea unei aeronave este necesară efectuarea și a unui program de pregătire pe un simulator de zbor complet (FFS) specific tipului respectiv de aeronavă.

Un astfel de simulator asigură o platformă adecvată de instruire și design, atât pentru efectuarea sarcinilor procedurale cât și pentru cele operaționale, specific cerințelor de instruire la sol și în aer.

La nivelul conducerii Școlii Superioare de Aviație Civilă s-a luat decizia  extinderii gamei de servicii de pregătire de specialitate prin achiziționarea unor simulatoare de tip FFS.

Astfel, SSAvC a demarat construirea unui centru de instruire sintetică compus din clădire simulatoare de zbor și spații conexe, echipată în prima fază cu un simulator de zbor FFS Boeing 737 NG. In momentul de față se urmărește continuarea procesului de echipare cu simulatoare FFS prin achiziția unui simulator de zbor FFS Airbus A320.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ,,Achiziție simulator de zbor FFS Airbus A320" din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

MT

tom_sawyer

#392
Curse aeriene NOI spre Cluj şi Târgu Mureş. Companie ungară startup

Începând din 5 septembrie, compania aeriană maghiară startup Aeroexpress Regional va opera şi zboruri directe între Ungaria şi Transilvania, a transmis Aeroexpress Group, joi, către agenţia ungară de presă MTI.

Zborurile vor face legătura între Budapesta şi Cluj-Napoca, respectiv Debrecen şi Cluj-Napoca, respectiv Târgu Mureş.

La început, pe noile rute vor exista câte trei zboruri pe săptămână, iar în această perioadă va fi evaluat feedbackul pasagerilor.

Potrivit informaţiilor de pe pagina de internet Aeroexpress Regional, până pe 28 octombrie avioanele vor opera în zilele de luni, miercuri şi vineri. Programul detaliat a fost publicat pe site.

Unul dintre fondatorii şi asociaţii Aeroexpress Regional este BASe Airlines Zrt., o companie 100% maghiară, care este prezentă pe piaţă de 31 de ani şi care a acumulat o experienţă considerabilă în domeniul aviaţiei regionale din Europa; printre fondatori se află şi persoane fizice.

Aeronavele Embraer 120 ER folosite de compania aeriană sunt unele fabricate în Brazilia, special concepute pentru operarea eficientă şi economică a zborurilor regionale, pe distanţe scurte, se precizează în comunicat.

cluj24.ro

https://www.aeroexpress-regional.hu/ro

tom_sawyer

#393
Unul dintre elicopterele pentru SMURD/MAI construite în Polonia:




tom_sawyer

Business-ul cu avioane ultraușoare înflorește. Jumătate dintre avioanele din România au fost înmatriculate din 2019 până acum. Și numărul celor care vor licențe de pilot s-a dublat în ultimii 3 ani

Astfel, în România sunt înregistrate în total 347 de astfel de aeronave, dintre care 173 au fost înregistrate în perioada 2019-2022. Ceea ce arată că aproape jumătate dintre avioanele de mici dimensiuni au fost înmatriculate în România în ultimii 4 ani.

Doar la Aeroclubul României numărul cursanților admiși la modulul practic (de zbor) al cursurilor în vederea obținerii licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate clasa avion a evoluat după cum urmează:
2019: 203 cursanți
2020: 190 cursanți
2021: 234 cursanți
2022: 372 cursanți

În total, în România sunt 1203 de piloți de aeronave ultraușoare. Dar 324 dintre aceștia, adică aproximativ un sfert, au obținut licența în perioada 2019-2022.

economedia.ro

tom_sawyer

Traficul de pasageri pe Aeroporturile din România în luna August 2022







airportaar.ro

tom_sawyer

"Asta ne aduce la 11 baze aeriene de salvare, la care se vor adăuga două avioane noi care deja sunt în curs de finalizare în SUA și sper că în prima parte a anului viitor să le vedem. Trebuia să se livreze mai repede, dar cu toate problemele de semiconductori, a fost o mică întârziere, dar o să le avem. Deja unul este vopsit complet, celălalt este pregătit medical. Acum celălalt merge la vopsit, primul, cel vopsit, va merge la pregătire medicală în interior. Vor fi Terapii Intensive pe aripi. Vor fi două locuri de Terapie Intensivă complet dotate și care au posibilitate de ECMO, de plămân artificial, nu vorbm de ventilator simplu, vorbim de plămân artificial, au posibilitate de incubator, au incubator care permite transport de nou-npscut în stare critică", a declarat Arafat.

"La acestea se adaugă elicopterele Black Hawk care urmează să ajungă. Șase elicoptere pe situații de urgență. S-a semnat și al șaptelea pe partea de ordine publică. Cele șase pe situații de urgență au capacități să transporte câte patru pacienți grav, în elicopter. Aceasta pe lângă alte activități cum este căutarea, salvarea, stingerea incendiilor de pădure, transportul de personal. Toate aceste lucruri sunt în vizor pentru doar următorul an", a precizat Arafat.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/insider/pharma-health/arafat-vom-avea-11-baze-aeriene-de-salvare-si-doua-avioane-noi-in-curs-de-finalizare-in-sua-plus-elicoptere-black-hawk-si-nave-de-cautare-maritima-20910340

tom_sawyer

Quote from: tom_sawyer on May 28, 2022, 08:11:20 PMSRI vrea să cumpere elicoptere medii/grele. Fonduri bugetare.

[CN1043132] - Furnizare elicoptere medii/grele multifuncționale

Data publicare: 28.05.2022
Autoritate contractanta: UM 0929 Bucuresti

Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 407.500.000,00  si 815.000.000,00  Moneda: RON

Descrierea achizitiei publice:
Furnizare minim 3 - maxim 6 complete elicoptere medii/grele multifuncționale, după cum urmează:
-minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (intervenție antiteroristă);
-minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale naval (intervenție antiteroristă);
-minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (transport personal – MSU/C - Managementul situațiilor de urgență/criză).

Quote from: tom_sawyer on July 12, 2022, 02:36:14 PM^^^^ Candidați la licitația de mai sus (elicoptere pentru SRI):

1. Ofertant unic : AIRBUS HELICOPTERS ROMANIA

2. Ofertant unic : Leonardo S.p.a.

http://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100171494


Licitația se apropie de finalizare, s-a stabilit câștigătorul inițial, poate-i întreabă cineva din presă care este acesta:
https://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100195903/

tom_sawyer

Traficul de pasageri pe aeroporturile din România în anul 2022




Powered by API/PUM imgur uploader

tom_sawyer

^^

Serviciul Român de Informații va cumpăra 6 elicoptere medii-grele de la Airbus Helicopters România.

Acordul cadrul a fost semnat în cursul zilei de 25 ianuarie, iar valoarea acestuia este de 160 de milioane de euro, fără TVA.

"Vă informăm că un acord cadru între reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii şi operatorul economic Airbus Helicopters România SA, având ca obiect furnizarea a șase elicoptere medii/grele multifuncţionale, a fost semnat pe 25 ianuarie 2023.

Semnarea acordului între cele două părţi a avut loc în prezenţa directorului SRI, Eduard Hellvig, şi a ambasadorului Republicii Franceze în România, Laurence Auer.

Încheierea acestui acord s-a realizat în urma procedurii de achiziţie publică cu numărul CN 1043132/28.05.2022, respectiv prin publicarea în JOUE a anunţului nr. 2022/S 104-292373/31.05.2022. Achiziţia elicopterelor multifuncţionale în valoare de 161.000.000 euro fără TVA s-a realizat în baza Hotărârii de Guvern nr. S-390 din 23.03.2022 privind aprobarea Notei de Fundamentare cu referire la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Modernizarea structurii de aviaţie aparţinând Serviciului Român de Informaţii", precum şi a aprobării Parlamentului României prin Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului", se arată într-un răspuns al Biroului de Presă al SRI pentru Aviația Magazin.

La această licitație au mai participat și italienii de la Leonardo Spa., însă oferta lor nu a fost considerată suficient de avantajoasă.

Potrivit caietului de sarcini, Serviciul Român de Informații va primi elicopterele noi-nouțe, cu o resursă de zbor de două mii de ore sau trei ani.

"Produsele (implicit echipamentele din dotare) vor fi noi, fără a fi fost utilizate anterior, fără să fi avut alţi proprietari anterior. Furnizorul va asigura minim 2.000 (două mii) ore de zbor sau 3 (trei) ani de exploatare de la data semnării fără obiecţiuni a procesului verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a fiecărui produs.

Prin produs se înţelege elicopterul cu motoare, toate sistemele, echipamentele de bord, softul utilizat, piesele de schimb, toate echipamentele de sol livrate, toate amenajările şi dotările prevăzute în specificaţiile tehnice, pe care ofertantul se obligă prin contract să le furnizeze beneficiarului – plătitor."

Nu a fost făcut public tipul elicopterului ce va dota flota Serviciului Român de Informații, însă cum este vorba despre elicoptere medii/grele și dacă ne gândim și la aparatele aflate acum în serviciu putem specula că învingătorul ar putea fi H215, H225, H160 sau AS565.

În ceea ce privește flota de elicoptere a SRI, insituția ne-a transmis că va analiza oportunitatea înlocuirii aparatelor pe care le operează acum pe măsură ce le va primi pe cele noi.

"Pe măsura derulării acordului – cadru, se va face o analiză și se va lua o decizie privind completarea flotei sau înlocuirea parțială/totală a acesteia cu noile aparate de zbor", a mai transmis Serviciu Român de Informații pentru Aviația Magazin.

aviatiamagazin.com

tom_sawyer

Traficul de pasageri pe Aeroporturile din România: ianuarie, ferbruarie, martie 2023









www.airportaar.ro/noutati/


GIV

cum devine o companie aeriana profitabila? e suficient pretul biletelor ca sa acopere costurile de operare?

tom_sawyer


tom_sawyer

Trafic de pasageri semestrul 1, 2023


Trafic de pasageri pe curse interne, semestrul 1, 2023


Miscari aeronave, sem1 2023


Marfa sem1 2023



airportaar.ro