Securitate si Sanatate in Munca (SSM) pe santiere

Started by horatiu.cosma, November 08, 2018, 06:28:26 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pasadia

Cum era mesajul ăla de pe vremea când discutăm apariția căștilor la Dealul Liliecilor de la Șoimuș? Că UMB, marele constructor român, e ferit de accidente, fiind profesionist și cu pile la BOR? Mai că aș căuta cine spunea acele prostii, dar mno...

florin74

Teoria probabilitatilor si statistica nu tin cont de crucile rosii din calendar si numarul de matanii...
Mai devreme sau mai tarziu urma sa se intample.

danutzu_1069

Accidentul de munaca in discutie nu tine a avea sau casca de protectie. N-ar fi ajutat cu nimic.
In schimb sunt curios daca acel utilaj avea functional semnalul acustic pentru mersul inapoi.
Eu zic ca nu, ptr ca altfel acel muncitor s-ar fi ferit din calea utilajului.
Deci, deserventul utilajului, de doua ori vinovat.
Desigur, intra in oala asta si seful mecanizarii...

(am avut acum multi ani un incarcator frontal la o lucrare a PETROM-ului, la Suplacul de Barcau, si utilajul nu a avut functional semnalul acustic pentru mersul inapoi, nu-l mai avea deloc. Ei bine, nu i s-a permis sa lucreze asa pana nu m-am dus si i-am instalat un buzzer care sa faca treaba asta....)

AlexxC

Cultura HSSE la noi in tara mai are mult pana sa ajunga la un nivel acceptabil; cu ceva timp in urma pe cand lucrau la Dealul de la Soimus cei de la UMB nu aveau nici casti de protectie, un echipament elementar. Nu vreau sa ma gandesc la ce nivel sunt cu instructia legata de protectia muncii si pericolele din santier.
@florin74 da, statistica zice ca o sa se intample un eveniment nefericit mai devreme sau mai tarziu ; ce putem face noi e sa marim intervalul de timp intre aceste evenimente(prin cultura si instructie HSSE) si sa diminuam gravitatea incidentului(principalul rol al echipamentului de protectie).

alecu26

Petrom/OMW si alte multinationale (Holcim de exemplu) sunt foarte stricti cu privire la cerintele SSM. Si Skanska am auzit ca sunt muuult peste orice alta firma de constructii.
La fel...si Bechtel era foarte stricta.

Pe langa buzzer ar fi trebuit sa aiba si un pilot care sa-l ghideze pe acel sofer. Este o regula ca atunci cand intri in raza de actiune a unui utilaj sa te asiguri ca ai fost zarit de operator.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

BIGRED1984

O mica intrebare, nu sunt expert in SSM, dar vi se pare normal sa parchezi masini sub grinzi sprijinite temporar si asta in timp ce lucrezi sa pui grinzi pe aceleasi schele temporare ?

AlexOP

Corecta observatia din punctul meu de vedere. Nu trebuie sa fii expert SSM ca sa realizezi ca este incorecta practica asta dar la noi prin santiere din pacate ajung oamenii sa stea sub sarcini suspendate sau constructii temporare gen schele asa ca niste masini sunt la capitolul diverse.

Cu observatia ta mi-am adus aminte ca am vazut in Dubai indicatoare cu parcarea interzisa sub estacadele metroului, probabil ca mai sunt si in alte locuri restrictii similare.

Aici pe forum apar destule poze in care se vad astfel de exemple cu practici si conditii nesigure si am vazut ca in trecut au fost facute eforturi/sugestii de catre unii colegi legate de purtarea castilor de protectie parca cand era UMB la "dealul cu lilieci" si la momentul respectiv s-au vazut imbunatatiri.

Din pacate nu stiu daca din pozitia de spectator se poate face un efort mai consistent pe partea asta de SSM in afara de sugestii cand se fac poze sau se filmeaza, de obicei subiectul acesta este sensibil si trebuie abordat cu diplomatie.

RaduC

Apropos de discuția despre lucrul in preajma liniilor electrice, atasez un film produs de Electricity Supply Board (ESB) Networks din Irlanda pentru a sprijini pe cei implicati in practici de constructie sa le desfasoare in siguranta in preajma liniilor si cablurilor electrice.



De asemenea, ESB a publicat si normele metodologice (Code of Practice) pentru activitățile de construcție ce se desfășoară in apropierea infrastructurii electrice:

https://www.esbnetworks.ie/docs/default-source/publications/code-of-practice-for-avoiding-danger-from-overhead-electricity-lines.pdf?sfvrsn=425d33f0_8

Bineinteles ca implementarea acestor măsuri de siguranță costa bani, dar costurile unui incident in care se deranjează infrastructura electrica sunt mult mai mari. Iar cinic vorbind, moartea unui om costa foarte multi bani: asigurari, despagubiri, timp mort pe santier, reputatia companiei, acces ingrunat la alte lucrari pentru ca evenimentul ramane la dosar, etc.




Bachus01

Asta nu e bine deloc . Doamne fereste . Sa intamplat si pe A7

Umb trebuie sa se gandeasca serios si la protectia muncii

RaduG

Filmarea de azi a lui AlinC cu ultimele grinzi de la nodul Sebeș (Aferim!).

Punctez doar lipsa masivă a căștilor de protecție, un must have pe orice șantier:





Powered by API/PUM imgur uploader

reed

Continui eu de pe topicul de A10 aici.Categoric e un must have castile.Insa cred ca nu au fost necesare imperativ la momentul respectiv pentru ca l-am vazut pe Caretta pe acolo,inseamna ca asta s-a facut cu supervizarea lui.O eventuala cadere a grinzii nu ar fi prea mult protejata de o casca.Insa necesara pentru eventuala cucuie sau capuri sparte pentru cei ce s-au aventurat pe sub grinda dintr-o parte in alta.Pe de alta parte stiu ca se improvizeaza mult in astfel de situatii,din diverse motive.E diferenta mare lucrand intr-un spatiu inchis si intr-unul deschis.

tom_sawyer

#57
INCONȘTIENȚĂ! Cum se lucra la blocurile Arcada la o zi după ce un muncitor a căzut de la 16 m înălțime | VIDEO

https://www.faramogul.ro/cum-se-lucra-la-blocurile-arcada-la-o-zi-dupa-accident/#lightbox-gallery-0/0/

[din articol reiese că cei din imagini ar fi angajați ai unei firme subcontractoare; șantierul este al Arcadei]


subway


Earthchild

^^^
"Inspectorul Şef-Adjunct pentru Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați este personajul de (i)responsabilitatea căruia se leagă aceste probleme. De pe la începutul anilor 2000 din câte ne ajută pe noi memoria."