Economia Romaniei: discutii, proiecte, conexiuni cu infrastructura

Started by Ionut, April 18, 2015, 09:00:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

1. Consiliul Fiscal (CF) este o institutie foarte serioasa, dar nu da legi. Deci poate face doar estrimari de deficit (intre si intre...)
2. Intre 3.900 si 5.900 de lei este DOAR cu cat va creste datoria ta IN ANUL 2020.
3. Deficitul bugetar la 31 dec. 2019 a fost de 48,3 miliarde lei. Intr-un an fara coronavirus, fara "stati acasa". Ce crezi ca se va intampla cu deficitul in 2020 (Sursa:https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_bgcdecembrie2019.pdf)
3. Datoria PUBLICA externa a Romaniei era in decembrie 2019 de vreo 39,2 de miliarde. Euro, nu lei. (in februarie 2020 urcase la peste 43,8 mld.). Deci ai "datorii vechi" de vreo 2.000 de euro, numai fata de creditorii externi (FARA datoria publica fata de creditorii interni, care este si mai mare). Socoteste tu cat face in lei...

Datele le gasesti in Buletinul Lunar al Bancii Nationale a Romaniei - se descarca de aici: https://bnr.ro/Publicatii-periodice-204.aspx

Iar scenariile oficiale din februarie 2020 privind deficitul si datoria publica le gasesti aici: https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buletin/executii/Raportprivinddatoriapublicafebruarie_2020.pdf

Situatia este cam neagra, fara sa faci misto de stiriste... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

pest1969

Date INS la 6 luni...
https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/indici_constr06r20_1.pdf

Constructiile ingineresti au crescut cu 29,6% fata de anul trecut. Raportare semestriala.
Pare ca luna iunie a fost afectata de ploi si cam peste tot au fost incetiniri fata de raportarile la 5 luni.

TibiV

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pib_tr2r2020.pdf

COMPARATIV CU TRIMESTRUL I 2020, PRODUSUL INTERN BRUT ÎN TRIMESTRUL II 2020 A FOST, ÎN TERMENI REALI, MAI MIC CU 12,3%

 Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în
trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată
sezonier;

 In semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I
2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

florin74

Destul de bine.... Comparativ cu asteptarile. Si cu ce s-a inregistrat in alte tari. Eu zic ca sunt sanse ca 2020 vs 2019 sa avem o cadere economica de maxim 4 %. Lunile de toamna iarna o sa fie decisive, sa vedem cu valul 2. Deja in S2 2019 economia la noi incepuse sa incetineasca....

dr4qul4

M-am lamurit si cu INSS-ul. Au dat cel mai idiot comunicat, probabil la vreo comanda politica. Calcule exacte, dar lipsite de logica.
Quote"Afacerile în activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au crescut cu 1506,7% în luna iunie faţă de luna anterioară, ducând la un avans al serviciilor de piaţă prestate populaţiei în serie brută de 152,8% în iunie comparativ cu luna mai"

Bininteles, raspunsul nu a intarziat:
Quote"În zelul de a calcula uluitorul procent de 1506,7 % cu care au crescut afacerile cu jocuri de noroc și alte activitați recreative in luna iunie 2020 fata de luna mai, experții INS au omis o mare oportunitate de comunicare aferentă: ESTE CEA MAI MARE CREȘTERE ÎNREGISTRATĂ DE O RAMURĂ COMERCIALĂ LA NIVEL MONDIAL ÎN INTERVAL DE DOAR O LUNĂ!!!! O asemenea știre trebuia, în opinia noastră, comunicată la nivel mondial, prin conferință de presă la care să participe BBC, CNN, Reuters sau alte instituții media care să prolifereze o așa reusită a mediului de afaceri romanesc. Pentru ca bomba sa fie si mai mare, industria jocurilor de noroc le transmite lucratorilor INS ca aceasta creștere a fost înregistrată chiar în doar două săptămâni, începand cu 15 iunie, zi în care, după 88 de zile in care veniturile bineînțeles că au fost zero, ca urmare a restricționarii totale a activității, prin măsurile luate pentru combaterea epidemiei de COVID-19, jocurile de noroc tradiționale au revenit în exploatare. De la zero la ceva, bineînțeles că afacerile din domeniu au <explodat>! Prin urmare, pentru următoarea comunicare de presă, propunem INS următoarele subiecte: <Populația de mistreți din România este mai mare cu 100% decât cea de koala!>, <Media temperaturilor în luna iunie a crescut cu 25 de grade față de cea din luna ianuarie!>, <După apusul soarelui, lumina solară scade, de regulă, până la zero lucși!>. Dincolo de cuvenita ironie pentru asemenea gafă, din monitorizarea noastră asupra domeniului, de fapt, cifra de afaceri pentru jocurile de noroc tradi'ionale este în drastică scădere. În Iulie, în medie, operatorii de profil a inregistrat venituri cu 20% mai mici in comparație cu iulie 2019", a declarat Doru Gheorghiu, reprezentant Exprogame
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

frunzaverde

@dr4qul4 : Nu sunt lipsite deloc de logica nici cifrele si nici comunicatele astea. Pentru un statistician, este esential sa aiba o serie de timp completa. Mai mult, pentru multe analize, un delta imens, in ambele directii (crestere masiva a activitatii / scadere masiva a activitatii) este un semnal incredibil de puternic pentru un model statistic; deci valoarea asta (+1506%) este esentiala sa existe in setul de date, tocmai pentru ca daca nu ar exista, nici o metoda de a corecta pentru date lipsa (imputatie multipla, imputatie simpla etc.) nu va indica valoarea reala, si va face modelul mult mai putin performant si util.

Comunicatele astea de presa nu sunt menite pentru publicul larg decat in foarte mica masura, ci in principal pentru comunitatea de statisticieni, care urmaresc datele semnal in timp real pentru diverse modele (de prognoza, de exemplu). Si se dau la date fixe (exista un calendar multi-anual), ori trimestrial ori lunar, atat pentru conturile nationale globale (PIB, exporturi, importuri, salarii si venituri, balanta comerciala...) cat si pentru datele sectoriale, deci nici vorba de comenzi politice. Si ma indoiesc ca 1506% este vreun record mondial... Lockdown-uri au fost in toata lumea, unele mult mai dure ca in Romania - Spania si Italia vor avea valori similare pentru multe subsectoare.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

Nu contest ca au nevoie de aceste date. Dar nu poti sa dai comunicat cu asa ceva.
Ar urma sa se laude ca economia duduie pentru ca productia de masti chirugicale din Romania a crescut cu 10.000% fata de anul trecut.
Si in luna iulie, pe litoral au fost inregistrata o crestere a numarului de turisti de 100000% fata de luna Mai.
Colectezi datele, le bagi in baza de date, le folosesti pentru ce ai nevoie, iar daca insisti sa dai comunicat, fa comparatia cu aceeasi perioada a anului trecut. De asta exista ajustari sezoniere.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

florin74

^Scuza-ma, dar aici tu sari calul...
https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/cif_af06r20.pdf

Asta e vestitul comunicat.
Toate, dar absolut toate comunicatele contin date si informatii referitoare la evolutia fata de luna precedenta,  cat si fata de  aceeasi luna din anul precedent. Si de ani buni se intampla lucrul asta. Asta e structura de indicatori. Ca sunt servicii. Si este stabilita la nivel EUROSTAT.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 152,8%, datorită creşterilor înregistrate la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1506,7%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+144,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+130,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+48,3%), și la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+22,5%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 44,8% mai mică comparativ cu luna iunie 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-65,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-55,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-39,5%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-29,2%) și la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-9,8%).

Cam asta contine comunicatul  . Chiar nu reusesc sa inteleg de ce nu se informeaza lumea direct de la sursa. Oricum si  declaratia individului e absolut halucinanta, inca o dovada a faptului ca analfabetismul functional e in floare in Romania.

nicolaem

Zelul e al unui reprezentant al industriei, care comenteaza comunicatul, nu la INS. Nici eu nu vad problema aici.

dr4qul4

Analfabetism functional e si cand ti se pare ca logic sa compari 0 cu maruntis  :gj:   
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

bgd77

Analfabetismul functional e si cand iti dai cu parerea pe un forum despre lucruri la care nu te pricepi si iti mentii opiniile gresite desi o persoana capabila (funzaverde) iti explica cum stau de fapt lucrurile.

dr4qul4

Il cunosc pe Doru personal. S-ar putea sa stiu mai multe despre industria jocurilor de noroc decat toti de pe forum la un loc. Si, tot prin prisma pozitiei si cate ceva despre Statistica.
PS. lucrarea mea de disertatie a fost exact pe industria jocurilor de noroc.
:2c:
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

nicolaem

tocmai asta e un dezavantaj pt tine in discutia asta.
E o cifra statistica prezentata intr-un tabel. Nimic mai mult.
Atata timp cat metodologia nu e gresita, hai sa trecem peste :)

dr4qul4

cum spunea si frunzaverde, nu e gresita pentru statisticieni care au nevoie de serii de date complete (eu personal, prefer sa inlocuiesc cele 4 luni afectate cu valori calculate - aceeasi perioada din 2019  la care aplic un coeficient- nu este o metoda stiintifica, dar este eficienta). 
Insa este gresita pentru publicul larg, care ia aceste cifre de bune. Realitatea este ca aceasta industrie, impreuna cu horeca si tot ce inseamna divertisment se afla intr-un mare rahat.
Si, daca am invatat ceva in cei 15 ani, este ca functionam ca un barometru pentru economie in ansamblul ei. Nevoile din varful piramidei sunt primele afectate de o criza economica.
Bula va exploda in octombrie si criza se va extinde si in 2021 (cand va exista crestere economica fata de 2020, dar scadere fata de 2019).
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

florin74

Quote from: dr4qul4 on August 17, 2020, 05:21:10 PM
Il cunosc pe Doru personal. S-ar putea sa stiu mai multe despre industria jocurilor de noroc decat toti de pe forum la un loc. Si, tot prin prisma pozitiei si cate ceva despre Statistica.
PS. lucrarea mea de disertatie a fost exact pe industria jocurilor de noroc.
:2c:
Hai sa nu amestecam merele cu perele. Eu am facut vreo 5 ani statistica la facultate - in perioada in care se facea serios-  in titulatura facultatii de pe Calea Dorobantiilor e si cuvantul statistica, cat de cat am ceva cunostiinte in domeniu, la fel si Frunzaverde. Sunt niste reguli clare care se aplica de ani buni, peste tot in UE Si in America. Acum s-a intamplat o situatie exceptionala, care a distorsionat piata. Si nu ma refer numai la jocurile de noroc, ci la somaj (vezi cifrele din SUA, care au explodat, cresteri de 800% la nr de someri, de la o saptamana la alta , dupa care scaderi masive), PIB (-20% valorile intalnite in caz de razboi), etc. Acum nu o sa modificam formulele si modul de raportare ca i se pare cuiva ca nu stiu cum sunt cifrele.... Situatie exceptionala, valori exceptionale.  Simplu. Matematica nu minte. Si nu poti sa faci abstractie de valorile astea.
Eu zic ca fiecare sa isi vada de domeniul lui, ca e plina lumea de oameni care se pricep la toate dar de fapt nu stiu nimic bine... Poate e o persoana exceptionala in industria, dar cu statistica mai usor.