News:

.

Main Menu

Energie eoliana

Started by Harry, November 11, 2016, 11:21:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

Ceea ce oricum este foarte bine , 2750 MW  din puterea instalata pe Eolian de  3014.91 MW.

Din solar, 1394.1 MW, nu se atinge cu mult peste jumatate. Doar in conditii perfecte, pentru cateva momente produc la maxim, si doar punctual pe teritoriul tarii. Cumulat pe intinderea tarii, pana in 800 MW. Dar macar zilnic, spre deosebire de eolian.



nicolaem

poate am inteles gresit ce ai vrut sa zici, dar solarul sta mai prost la putere generata vs instalata decar eolianul.

florin74

2711 in prezent eolianul. Prima sursa de energie,
Exportam 3000 Mwh. EU nu am mai vazut cifra asta pana acum, cred ca suntem la limita capacitatii de interconectare.

stangabriel

^^
Exact asta am vrut sa evidentiez, insa:

In primele 6 luni ale 2022, am gasit ca din totalul de productie Romania, Eolianul a produs 14% si solarul 6%.

Raportat la puterea instalata, ar fi aproximativ egale ca putere efectiv generata / eficianta.

1394 solar versus 3014 Eolian MW instalati = 6% versus 14% generati efectiv .  Insa astept si finalul anului, unde din iulie spre decembrie, sigur au fost mai multe zile de soare , fata de zile cu vant.

Solarul genereaza ziua, cand fabricile merg, iar eolianul cand bate vantul deci posibil exportat, cum se intampla si acum.

Pana la urma acestea sunt calculele pentru Romania, unde cred ca se mai pot imbunatatii. Cu Eoliene pe mare, dar si panouri mai eficiente.

nicolaem

in europa solarul nu are cum sa bata eolianul ca factor de putere. toate sursele mele arata 20+% solar vs 30+% eolian.
strict la noi in tara cred ca cifra de 6% total energie generata de solar in jumate de an e gresita. eu gasesc ca ar fi 2.5%. cea de 14$ eolian e corecta.


tom_sawyer

HOOPEKS INTERNAȚIONAL S.R.L. anunță publicul interesat asupra deciziei A.P.M. Galați de încadrare cu evaluare strategică de mediu și cu evaluare adecvată a planului urbanistic zonal "Construire centrală electrică eoliană jud. Galați, cu maximum 204 grupuri generatoare eoliene și construire stații de racordare, construire/reabilitare, drumuri/platforme, construire linii electrice/cabluri pentru racord intern și racord S.E.N., actualizare și modificări de amplasament a unor generatoare eoliene în cadrul proiectului Construire centrală electrică eoliană jud. Galați, cu maximum 204 grupuri generatoare eoliene", propus a fi amplasat în unitățile admistrativ teritoriale: orașul Beresti, comunele Certesti, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Varlezi, Bălăbănești, Joraști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni, Băneasa, județul Galați.

Motivele care au stat la baza luării acestei decizii au fost:

    Pe suprafața care a generat planul urbanistic zonal se propune un proiect care se regăsește în Anexa nr.2, pct. 3, lit. i), a Legii nr.292/2018;
    Suprafața studiată este de 12965,42 ha;
    Zona studiată în cadrul planului menționat este situată în proximitatea unor arii naturale protejate de interes comunitar: ROSAC0139 Pădurea Breana-Roșcani, ROSAC0165 Pădurea Pogănești, ROSAC0175 Pădurea Tălășmani, ROSAC/ROSCI Răul Bârlad între Zorleni și Gura Gârbovatului, ROSPA 0130 Mața Cârja Rădeanu, declarate conform legislației în vigoare;
    Planul este susceptibil de a genera un impact negativ semnificativ asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar;
    Din analiză planului conform criteriilor pentru determinarea efectelor semnificative potențiale prevăzute în Anexa I a H.G. nr. 1076/2004, s-a constatat că planul ridică probleme din punct de vedere al protecției mediului și ar putea prezenta efecte asupra zonei din vecinătatea amplasamentului studiat.

https://www.viata-libera.ro/actual/197201-anunt-public


În septembrie 2022, în articolul ,,Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în Galați", ,,Viața liberă" scria că proiectul celor de la Hoopeks Internațional, o investiție de aproximativ 500 de milioane de euro, prevede o putere instalată de 629 MW, de aproape patru ori mai mare decât puterea totală instalată a tuturor turbinelor eoliene care funcționează în acest moment pe teritoriul Galațiului. ,,Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment și, dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiție de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțit în două proiecte gestionate de companii diferite", menționam în articolul citat.

Centrala eoliană a celor de la Hoopeks Internațional este propusă a fi amplasată pe o suprafață de aproximativ 13.000 de hectare, pe suprafața a 13 unități administrativ-teritoriale: orașul Berești și comunele Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa.


Am solicitat Agenției gălățene de Protecția Mediului mai multe detalii despre acest caz, iar directorul executiv Robert Mihai Rusu ne-a spus că, în principiu, evaluarea strategică de mediu presupune o analiză complexă, mai laborioasă, întrucât această investiție în Lunca Joasă a Prutului poate avea un impact semnificativ negativ pe mai multe direcții de mediu. Răspunsul complet al APM Galați a fost următorul: ,,Planul urbanistic zonal studiază o suprafață de 12.965,42 ha, care se suprapune peste teritoriile a 13 unități administrative și care se situează în proximitatea unor arii naturale protejate de interes comunitar: ROSAC0139 Pădurea Breana – Roșcani – cca 160 m, ROSAC0165 Pădurea Pogănești – cca 500 m, ROSAC0175 Pădurea Tălășmani – cca 345 m, ROSAC/ROSCI Râul Bârlad între Zorleni și Gura Gârbovățului – cca 2,6 km, ROSPA0130 Maţa Cârja Rădeanu – cca 3,6 km.

Conform criteriilor prevăzute în HG nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, planul urbanistic sus-menționat a fost încadrat cu necesitatea realizării evaluării strategice de mediu și a studiului de evaluare adecvată.

Motivele încadrării planului cu obligativitatea realizării studiului de evaluare adecvată au fost următoarele: amplasamentul planului este în vecinătatea habitatului prioritar 62C0* stepe ponto-sarmatice, putându-se afecta covorul vegetal prin crearea condițiilor optime pentru instalarea speciilor invazive; speciile de răpitoare din ROSPA0130 Maţa Cârja Rădeanu şi ROSPA0167 Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbovăţului (Circus aeruginosus şi Circus cyaneus, erete vânăt şi erete de stuf n.a.) pot fi afectate prin micșorarea habitatelor de hrănire; numărul mare de turbine eoliene poate constitui o barieră pentru speciile de păsări de interes comunitar care, în căutarea unor condiţii favorabile de hrană, migrează între ROSPA0130 Maţa Cârja Rădeanu şi ROSPA0167 Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbovățului.

Evaluarea strategică presupune determinarea posibilelor efecte asupra mediului ale unui plan/program, inclusiv asupra sănătății. Evaluarea adecvată, prin elaborarea studiului de evaluare adecvată, este procesul menit să identifice, să descrie și să stabilească, în funcție de obiectivele de conservare și în conformitate cu legislația în vigoare, efectele directe și indirecte, sinergice, cumulative, principale și secundare ale oricărui plan ori proiect, care nu are o legătură directă cu sau nu este necesar pentru managementul unei arii naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta în mod semnificativ aria, în mod individual ori în combinație cu alte planuri sau proiecte", se mai arată în răspunsul APM Galați la solicitarea ,,Vieții libere".


viata-libera.ro

nicolaem

proiectul pare a fi in Nordul jud Galati, destul de aproape de noua LEA de 400kV aflayta in contructie acum.




https://www.investenergy.ro/transelectrica-a-inceput-executia-proiectului-strategic-lea-400-kv-dublu-circuit-gutinas-smardan/

Obiectivul principal al proiectului LEA 400 kV d.c. Gutinaș – Smârdan constă în creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile în zona Dobrogea și transportul acesteia către centrele de consum din restul țării,


TVlad

Vad ca articolul e din august 2021. Care o fi stadiul lucrarilor la aceasta linie de 400kV, sa fi trecut de 50%?

dr4qul4

vreo sansa sa arate si la noi ca padurea dintre Olanda si UK??










Powered by API/PUM imgur uploader

Sau Marea Neagra este mult mai abrupta si adancimea mult prea mare?
Spre gurile DUnarii, adancimea este mai mica, dar nu stiu daca sunt restrictii din cauza rezervatiei .
DACA (pentru ca nu stiu) nu au eolienele impact asupra mediului in general si a pasarilor in special, atunci ar putea fi amplasate si in lacurile Razim-Sinoe?
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

nicolaem

#114
da, sanse sunt.
Tehnic nu sunt probleme, adancimea este in regula (30-50m), ba chiar si sunt vreo 2 proiecte private (ceva nemti-americani nu retin exact) care au studii facute si vor sa le autorizeze. E vorba de cativa GW instalati.

Tot tehnic e in lucru/discutie acel cablu submarin de curent HVDC Azerbaidjan-Georgia_Romania, la care vor fi legate.

Lipseste inca legislatia in domeniu, asta ar fi principalul impediment.
Si al 2-lea e razboiul, nu vad cine ar risca o astfel de investittie cat timp exista mine in deriva in mare.
Asa ca probabil mai devreme de 10 ani nu vad realiste proiectele.

rota

^e in "lucru" un proiect de 3GW de parcuri eoliene offshore în Marea Neagră

"România și Bulgaria pot coopera la un proiect eolian offshore

Grupul independent de politică energetică și climatică (EPG) al României a declarat că România și Bulgaria ar putea coopera pentru a construi 3GW de parcuri eoliene offshore în Marea Neagră.

EPG a spus că potențialul proiect de lângă Shabla, în nord-estul Bulgariei și Constanța, în România, ar avea o cheltuială totală estimată de 8,4 miliarde de euro (9,1 miliarde de dolari) pentru România, din care 810 milioane ar reprezenta cota țării dintr-o insulă artificială pentru energie româno-bulgară.

Energy Island va genera aproximativ 9,8 TWh de energie electrică anual. Instalarea a 3 gigawați de energie eoliană offshore în România ar putea genera 6,3 miliarde de euro, sau 2,6% din PIB-ul țării pentru 2021. Ar contribui, de asemenea, la crearea a 22.000 de locuri de muncă, dacă România ar putea atrage investiții în fabricarea componentelor turbinelor, cred. a spus rezervorul.Vântul și în construcția, instalarea și echilibrarea instalației.

Organizația non-profit a spus că o insulă energetică artificială româno-bulgară va deschide spațiu pentru dezvoltarea pe scară largă a energiei eoliene offshore și va spori capacitatea de interconectare cu alte țări din regiunea Mării Negre, inclusiv Turcia, Georgia și Azerbaidjan. Acest lucru poate fi susținut de un acord recent între România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria pentru explorarea clădirilor cablu submarin Pentru a transfera energie din surse regenerabile.

,,Cu sprijinul instrumentelor UE și al planificării regionale comune și al dezvoltării comune între România și Bulgaria, energia eoliană offshore din Marea Neagră poate începe și obține economiile de scară necesare pentru a face eolianul offshore un decarbonizator major în România și sud-estul Europei", a declarat EPG. remarcat. . "sursa sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

TibiV

De la SPIRI DRONE: Parcul de centrale eoliene de la Vutcani, Vaslui

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

mirceaeliade

Despre extreme:
QuoteEolienele consumă azi energie, nu produc. Hidroelectrica ține becul aprins pentru jumătate din România


dr4qul4

Hidro a urcat la 59% si mai si importam putin.
Nu inteleg ce e cu eolienele.. In Bucuresti bate vantul destul de bine. Stiu ca nu avem eoliene pe aici, dar nu cred ca vantul bate doar aici
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

RobertH

https://www.windy.com/?45.791,25.664,7

Nu, nu bate vantu sa fie deajuns pentru eoliene.