[CJ] Centura Campia Turzii

Started by RobertH, July 06, 2020, 06:11:24 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

RobertH

Am vazut zilele astea o stire in legatura cu asta. Are cineva mai multe detalii sau o plansa ? Eu nu am gasit nimic si nu prea inteleg din articol in ce stadiu sunt, pare a fi realizare SF.

QuotePrimarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, a anunțat că se pun bazele pentru viitoarea centură de ocolire a localității, miercuri având loc o întrevedere cu proiectanții acestui proiect, care va avea o lungime totală de 6,5 km.

"Astăzi am avut o întrevedere cu proiectanții viitoarei centuri ocolitoare a Municipiului Câmpia Turzii, în vederea stabilirii detaliilor tehnice ale proiectului. Lucrarea se va întinde pe o lungime de aproximativ 6,5 km, cu intrare în zona industrială Reif și ieșire în dreptul Monumentului Eroilor Aviatori (la Avion).
Despre centura de ocolire s-a vorbit mult, în anii ce au trecut și mulți au declarat – cât se poate de iresponsabil – că A3 funcționează ca o adevărată centură de ocolire. Nu este așa. O administrație locală modernă, cu viziune pe termen lung, este obligată să găsească minim două artere de circulație. Acesta este modelul occidental și acesta va fi implementat la Câmpia Turzii, prin accesarea de fonduri europene.", a anunțat primarul Dorin Lojigan.
Sursa TurdaNews

raulbogdan23

Quote
Consiliul Județean a aprobat finanțarea construirii drumului de acces spre viitorul Parc Industrial TETAROM V

Marți, 30 iunie 2020, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici și finanțarea multianuală a obiectivului de investiții ,,Parc Industrial Tetarom 5 – infrastructură de acces".
Astfel, în contextul edificării celui de-al cincilea parc industrial Tetarom al Clujului în zona Luna-Câmpia Turzii, Consiliul Județean Cluj a asumat realizarea infrastructurii de acces capabile să asigure funcționarea în parametrii optimi a activității viitoare a parcului în suprafață de 115 ha. Având în vedere amploarea investiției, vor fi realizate conexiuni la cele mai importante două artere rutiere care străbat zona, respectiv Drumul Național DN 15 și Autostrada A3 - Brașov–Târgu-Mureș–Cluj–Oradea. Astfel, pe lângă calea de acces în lungime de 1,92 km care asigură legătura DN 15 la A3, vor mai fi construite un sens giratoriu la intersecția cu DN15, un acces simplu la A3 și, în ultimă fază, un pod peste râul Arieș în lungime de 151 m, cu o lățime de 13 m.
Pentru realizarea acestor lucrări plenul Consiliul Județean Cluj a aprobat alocarea unui buget multianual în valoare totală de 48.829.045 lei cu TVA inclus, defalcat pe o perioadă de trei ani, după cum urmează: în acest an minim 2 milioane de lei, în 2021 minim 15 milioane lei, iar în ultimul an diferența până la valoarea obiectivului de investiții.

* * *

Prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr.172/2018 a fost aprobat un contract de asociere între Județul Cluj, Municipiul Câmpia Turzii și Comuna Luna, în vederea realizării Parcului Industrial Tetarom V din Luna.
Decizia realizării unui nou parc industrial în partea sudică a județului Cluj a fost luată atât ca urmare a interesului ridicat al investitorilor pentru inițierea sau dezvoltarea de afaceri în zonă cât, mai ales, a dorinței Consiliului Județean de a impulsiona dezvoltarea acestei regiuni și de a oferi locuitorilor din municipiile Turda și Câmpia Turzii precum și celor din localitățile limitrofe posibilitatea obținerii unui loc de muncă, cu toate avantajele ce decurg de aici.
Obiectivele urmărite de Consiliul Județean prin edificarea Tetarom V, respectiv stimularea investițiilor, sprijinirea cercetării științifice și tehnologice, impulsionarea dezvoltării regionale, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, vor contribui esențial la transformarea acestei părți a județului într-un important pol de creștere.

Biroul de presă
30 iunie 2020

https://www.facebook.com/cjcluj/posts/3060580610722200




















Powered by API/PUM imgur uploader

Light

#2
Am găsit mai multe noutăți despre centura care va deservi atât Turda, cât și Câmpia Turzii.
Întâi, aparent s-a emis un certificat de urbanism pentru documentația de urbanism a centurii Turda-Câmpia Turzii. Informația aceasta e mai veche, din 09.08.2021.
QuoteUn nou pas în proiectul edificării viitoarei centuri ocolitoare Turda-Câmpia Turzii
Consiliul Județean Cluj e emis certificatul de urbanism necesar pregătirii documentației de urbanism aferente proiectului de investiții ,,Coridor strategic integrat de mobilitate urbană axa sudică Turda-Câmpia Turzii".
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ,,Încă de la momentul asocierii cu municipiile Turda și Câmpia Turzii, am reiterat suportul Consiliului Județean în materializarea acestei investiții, cu beneficii importante pentru întreg județul. După finalizarea centurii, potențialul economic și investițional al părții de sud a județului va fi și mai bine pus în valoare, întreaga zonă devenind astfel mult mai accesibilă și atractivă".
În acest moment, în lipsa unei variante ocolitoare, circulația rutieră în perimetrul municipiilor Turda și Câmpia Turzii se desfășoară cu multă dificultate ca urmare a traficului de tranzit, în special cel greu, care e deosebit de intens. Din acest motiv, au loc ambuteiaje frecvente care afectează atât calitatea vieții și a aerului, cât și mobilitatea urbană.
Concret, viitoarea centură ocolitoare Turda-Câmpia Turzii va avea rolul de a asigura fluxul de circulație din partea de sud a celor două municipii către Autostrada A3, fără a fi nevoie de tranzitarea zonelor centrale ale acestora.
Traseul coridorului integrat de mobilitate, în lungime totală de 19,3 km, se va desfășura pe teritoriul a nu mai puțin de trei unități administrativ-teritoriale – Turda, Câmpia Turzii și Mihai Viteazu, acesta acoperind atât drumuri și străzi existente, cât și terenuri agricole și zone industriale.
Amintim faptul că, prin intermediului Acordului de asociere încheiat între Județul Cluj și municipiile Turda și Câmpia Turzii, Consiliul Județean Cluj și-a asumat bugetarea sumelor necesare elaborării documentațiilor tehnico-economice și de urbanism pentru întreg obiectivul de investiții.
Sursă: TurdaNews

Apoi, a apărut destul de recent (25.07.2023) o declarație a primarului municipiului Turda, unde aflăm despre un parteneriat cu CNAIR.
QuoteVești bune! Am semnat acordul de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru realizarea centurii de sud a municipiului Turda.
În urma a aproximativ 3 ani de muncă susținută, ne-am concentrat eforturile pentru a fluidiza traficul și a crea centuri de ocolire a orașului. Centura de sud a municipiului va avea o lungime de aproximativ 5,7 km și va începe de la limita estică a UAT Turda, continuând până la Nodul Turda de pe Autostrada A3. În plus, acest tronson de drum va continua pe raza UAT Câmpia Turzii până în nodul Câmpia Turzii de pe Autostrada A3.
Investiția pentru acest proiect de dezvoltare a fost estimată la 103.775.965,72 lei (inclusiv TVA) conform primului studiu de fezabilitate (votat în 27 ianuarie 2022 în Consiliul Local), depășind astfel suma de 20 milioane de euro.
Prin acest parteneriat, reușim să atragem acești bani necesari pentru dezvoltarea proiectului în Turda, prin intermediul Programului Transport 2021-2027, derulat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, conform calendarului asumat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Așadar, acest proiect de infrastructură reprezintă un pas semnificativ înainte pentru comunitatea noastră, aducând cu sine nu doar beneficii în ceea ce privește traficul și mobilitatea, ci și o dezvoltare semnificativă a regiunii noastre.
Pe această cale, mulțumim reprezentanților Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru sprijinul constant și pentru încrederea acordată echipei Primăriei Municipiului Turda în realizarea acestui proiect!
Sursă: FB Cristian Matei

Light

#3
Nu știu cât de utilă va mai fi această centură odată cu deschiderea Drumului Expres A3-DN1 din zona Tureni, dar probabil va prelua o parte din traficul local.
Cât despre acest topic, aș propune să se redenumească Centura Turda-Câmpia Turzii, fiindcă se pare că e luat în calcul ca centura să deservească ambele municipii. În plus, coridorul strategic integrat de mobilitate urbană axa sudică se numește Turda-Câmpia Turzii.