Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

1 Member and 1 Guest are viewing this topic.

istvan78

Treizeci de ani de reglementare a preturilor ne-au adus in situatia in care Romania nu mai poate produce suficienta energie electrica pentru consumul intern. Cum? Pentru ca nimeni, nici macar statul, nu e dispus sa investeasca in capacitati noi de productie, sau macar in intretinerea si modernizarea celor vechi, stiind ca va vinde produsul in pierdere.
Si acum, ca depindem de importuri, daca tu vrei sa "plafonezi preturile", cum vei obliga furnizorii externi ( sau macar pe cei din tara ) sa-ti vanda tie ceva la pretul impus de tine? Cand ei pot vinde produsul oriunde in regiune.

Realitatea simpla e ca in Romania (nicaieri in Europa) nu se poate produce energie electrica in cantitati suficiente la un cost mediu de 200lei/MWh. Preturile astea scazute, impuse de stat, au dus la falimentul termocentralelor pe carbune (toate produc / produceau la 400-500lei/MWh sau peste, si din cauza coruptiei si ineficientei de acolo, dar si din cauze naturale, fizice) si la lipsa aproape completa a unor noi investitii de trei decenii incoace.

Singurele exceptii sunt Hodroelectrica (care a mostenit toate instalatiile construite in trecut cu costuri enorme, dar pe care nu le mai amortizeaza in calculul costurilor de azi), si Petromul (centrala noua pe gaz de la Brazi - posibila doar pentru ca Petromul are un surplus de gaz datorat faptului ca si piata de gaze e blocata de stat in aceeasi masura)

S-apoi, mai fiti si umpic prudenti cand va alegeti furnizorii. Mie Enelul imi factureaza in continuare 244lei/MWh  si Hidroelectrica ofera in continuare contracte cu 255lei/Mwh Nu stiu care furnozor a crescut, cum ziceti voi, cu 50% pretul. Unde mai pui ca pretul unitar al energiei e mai putin de jumatate din pretul final de pe factura, TOATE celelalte componente fiind in continuare reglementate de stat.

alecu26

Si colac peste pupaza, Hidroelectrica tocmai a anuntat ca sisteaza investiii in scheme hidro gandite inainte de 89 si care potrivit calculelor nu sunt eficiente.
Sunt curios daca la alte preturi ar fi eficiente. Sau la ce kilowatt au facut ei calculul.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

gruiarew

Apropo de Enel, o sa ai un șoc când va expira contractul. Eu aveam cu 0.240 Acum am 0.579. Drăguț nu?
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

AlexxC

@istvan78 citeste datele de mai jos si vezi ca in primele 7 luni am fost aproape la echilibru 4475,4 import - 4413,8 export = 61,6 (milioane KW).
Din pacate depindem foarte mult de capriciile naturii cand vine vorba de energia electrica din regenerabila(hidro,eolian si solar) . Este evident faptul ca avem nevoie de inca 2 reactoare la Cernavoda si cel putin dublarea capacitatii pe regenerabile in tandem cu centrale pe gaze.
https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/energie07r21.pdf

Curiozitate: Ce inseamna "Consum propriu tehnologic în reţele şi staţii -3402,2 mil KW"? Mi se pare enorm!! poate fi optimizat cumva acest consum?

istvan78

#289
^^^ Pai Hidroelectrica a luat decizia pe baza unor studii de fezabilitate executate in ultimii ani. Cine le-a facut studiul a luat in calcul  un pret de piata previzionat de "analisti" pe termen lung. Orice analist de canapea putea sa-ti spuna ca preturile vor creste, catva.... nici asa n-a dat cu plus. Nici in varianta in care considerau investitia istorica "scufundata" si calculau doar cu investitia ramasa de facut. Ramane de vazut la ce preturi "se vor activa" investitorii si vom vedea noi proiecte. Pana atunci, vom plati preturi "de import".. asta e...
Dar orice incercare de a limita fortat piata va duce la penurie de energie, pentru ca fara importuri nu putem asigura consumul. Iar la import platesti cat se cere.

^ De ce presupui ca doua reactoare noi la Cernavoda vor livra energie la pret mai mic? Ai vazut vreun studiu care sa ne zica la ce pret ar livra?

Dagda

Quote from: AlexxC on September 14, 2021, 01:19:33 PM
Curiozitate: Ce inseamna "Consum propriu tehnologic în reţele şi staţii -3402,2 mil KW"? Mi se pare enorm!! poate fi optimizat cumva acest consum?

Probabil pierderile transportului, transformatoarelor, etc

TVlad

#291
Quote from: istvan78 on September 14, 2021, 11:05:33 AM

Nu stiu care furnozor a crescut, cum ziceti voi, cu 50% pretul.

Restart Energy One. Am fost prudent si mi-am facut un contract la pret avantajos fix pe un an si dupa numai 3 luni, m-am pomenit cu cresterea.
Aceeasi poveste si la Engie cu gazele.

istvan78

Cum e "prudent" sa te arunci sa inchei contract cu un neica-nimeni aparut de nicaieri in piata de energie doar pt. ca promite ce nu pot face cei consacrati (sa-ti vanda energie mult sub pretul pietei)?  :o

Oricum, cu siguranta vor urma majorari si la furnizorii mari, din motivele expuse de mine mai sus. Si statul nu poate face nimic in privinta asta, pe termen scurt. Tocmai "protectia" statului din ultimele trei decenii ne-au adus aici, acum vine factura pentru treizeci de ani in care am sufocat investitiile si am cultivat coruptia la cei cativa mari prodcatori controlati de stat.

gruiarew

Pentru că omul se uită în primul rând la bani. Atâta timp cât indiferent de cât platești vei primi cam același serviciu, mi se pare normal să mă orientez spre ce-i mai ieftin. Până la urmă tot ce contează în "calitatea curentului" de la priză e distribuitorul și de ăla ești legat, n-ai ce face. Eu nu pricep din factură componenta aia de rezervare. Plătești abonament ca să ce?

Totuși la un aspect sunt d acord cu tine. Statul chiar nu-și face treaba. N-ar avea ce să caute pe piață "băieții cu un laptop" ce stau într-un apartament și vând energie.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

TVlad

Exact, statul acorda licenta de functionare si Hidroelectricii si baietilor cu laptop de la Timisoara. Eu ca simplu cetatean nu stiu decit ca in spatele acelei licente este garantia Statului, am (sau ar trebui sa am incredere) in el...
Si cita vreme semnezi un contract in care spune clar ca pretul e fix pe perioada contractuala (pretul energiei, nu cel final care poate fi afectat de modificari ulterioare independente de vointa furnizorului - TVA, taxe de transport, certificate verzi, etc), ma astept sa se respecte intocmai. Sintem stat de drept, nu?

Chestia cu abonamentul spunea un vecin care a lucrat in domeniu ca e o practica preluata din contractele cu marii consumatori care au consumuri variabile dar de cele mai multe ori peste o valoare minima. Furnizorul, in momentul cind acel consumator nu consuma cantitatea aceea minima, are niste costuri suplimentare si astfel vrea sa se asigure ca nu iese in pierdere.

Pentru abonatii casnici, e doar o escrocherie.

etravel

Quote from: istvan78 on September 14, 2021, 11:05:33 AMcum vei obliga furnizorii externi ( sau macar pe cei din tara ) sa-ti vanda tie ceva la pretul impus de tine?
Exact asa cum au facut Spania, Italia, Bulgaria, Grecia, si asa mai departe. Cand preturile ajung la valori nesustenabile sau care, mai mult, pot duce la colapsul unor economii intregi, e singura solutie viabila si pe termen lung care poate fi adoptata.

Dagda

Daca ramanenti fara curent, nu va faceti griji, doar am facut pana prostului ... ca tara...
Un nou record la import 2682, s-a oprit un reactor...


Maybe

#297
^
Nu s-a oprit a fost deconectat, e o diferenta majora, reactorul merge foarte bine in continuare. Avand in vedere ca in ultimii ani merg la limita superioara e de asteptat ca fenomenul sa se repete.
Problema e la eolian si fotovoltaic, teoretic avem peste 5000MW instalati, practic se producem ~11%, au fost perioade si mai rele, iar la momentul actual sa cumperi gaze ca sa le transformi in energie electrica e o afacere riscanta, industria chimica liciteaza si ea pentru aceeasi materie prima etc.
Investitiile pentru a contra balansa energia eoliana+fotovoltaica, perioadele insuficienta / excedent, lipsesc la nivel european intr-un mod sublim. UK ce e un pic mai avansata cu centrala lor nucleara in constructie, sa vedem cand o termina.
In rest se pare ca plapumile de lana de pe vremea bunicilor sunt o investitie buna :D


paulmare

^ s-a deconectat automat, cu partea de generatoare de la reactorul 2 pe vremea lui madam Lulache a facut ea ceva audit, au schimbat niste placi cu ceva electronica, au scris komunikate cu curenti paraziti etc tot se deconecteaza reactorul 2 - 1-le ala batran e mult mai stabil (reactorul 2 partea cu generatoare e GE)

Noroc cu ucrainienii, desi capacitatea de interconectare a transelectrica cu ei nu cred ca e cine stie ce

Gaze la noi nu sunt nu pentru ca "liciteaza", industria chimica cu gaz ca materie prima cu exceptia lui Azomures, poliolii din Oltchim care au ajuns la Vuza in 2018 (5 sectii din Oltchim, restul e la taiat din pacate), ceva acetilena la Borzesti -- ce mai functioneaza in romania cu gaz ca materie prima ? s-ar putea sa mai fie si sa nu stiu eu, consumatori industriali mari de gaz - laminoare nu prea mai sunt, doar Galati si Calarasi, ceva la Buzau, Inox Targoviste (doar Inox restul au facut rusii muci), mai e Alumina din Tulcea care prajeste bauxita adusa din Sierra Leone pentru Alro - si ce mai e consumator mare de gaz ??? 

Prospectiuni Bucuresti - e societate listata, nu a avut NIMIC de lucru pana la 1 octombrie cand a primit de la petrom ceva perimetre de explorat in arges si olt
societatile de foraj listate care comunica si ele, gen foraj sonde videle care a facut pentru Petrom forajele orizontale - de abia au supravietuit, dafora medias a ajuns prin israel sa supravietuiasca

Cu isteria asta ca nu mai ardem nimic fosil, vin americanii cu nucleare si "parteneriate strategice", bla bla nu au mai facut nici un fel de investitii in gaz, Petrom care scoate gaze un pic mai "greu" decat romgaz (care are gaze uscate si foarte curate in transilvania, spre deosebire de petrom care le are asociate cu condensat, sau are capete de gaze la zacamintele de titei si trebuie sa le scoata cu mare grija sa nu scada presiunea la zacamint etc etc) a scos cu 12% mai putin in trim3 fata de aceeasi perioada din 2020, la romgaz declinul asta natural e mai mic vreo 8%