Forum PeUndeMerg.ro

România => Domenii strategice => Topic started by: reed on August 25, 2022, 07:46:28 PM

Title: Reciclare
Post by: reed on August 25, 2022, 07:46:28 PM
Incep topicul cu o stire mult asteptata de multi dintre noi.Trebuie facuti pasi rapizi in directia asta in Romania.

QuoteExecutivul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje.

Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare, anunță Ministerul Mediului pe rețelele de socializare.

,,Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia. Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri", a declarat Barna Tánczos

Sursa
https://turdanews.net/cum-va-functiona-sistemul-de-garantie-returnare-a-pet-urilor-in-romania-guvernul-a-desemnat-astazi-administratorul/ (https://turdanews.net/cum-va-functiona-sistemul-de-garantie-returnare-a-pet-urilor-in-romania-guvernul-a-desemnat-astazi-administratorul/)
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on December 13, 2022, 02:30:43 PM
Începând cu 12 decembrie, clienții magazinelor Kaufland din București și împrejurimi pot depune, în locurile special amenajate din parcări, articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte, precum și alte țesături care nu le mai sunt de folos. Compania garantează revalorificarea acestora.

Containerele sunt amplasate în parcarea hipermarketului, în apropierea automatului de colectare a ambalajelor din PET, sticlă și aluminiu.

Clienții pot depune articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, genți, perdele, draperii, pături, pilote, perne, lenjerii de pat. Este important ca materialele textile să fie curate. Pentru ca acestea  să nu intre în contact direct cu containerul, clienții sunt rugați să le aducă ambalate corespunzător.

Deșeurile sunt preluate de către un partener autorizat Kaufland, care se va ocupa de igienizarea, repararea și transformarea țesăturilor în produse noi, ca, de exemplu, lavetele de curățenie.

economica.net (https://www.economica.net/kaufland-introduce-containere-pentru-reciclarea-materialelor-textile-in-magazinele-din-bucuresti-si-imprejurimi_633980.html)


Rata de utilizare circulară a materialelor în UE (ponderea materialelor reciclate şi reintroduse în economie - economisind astfel extracţia materiilor prime primare - în utilizarea globală a materialelor) s-a situat anul trecut la 11,7%, ceea ce înseamnă că aproape 12% din resursele materiale în blocul comunitar au provenit din materiale reciclate, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2021, cea mai ridicată rată de utilizare circulară a materialelor era în Ţările de Jos (34%), Belgia (21%) şi Franţa (20%), iar cea mai scăzută în România (1%), Finlanda şi Irlanda (ambele cu 2%).

economica.net (https://www.economica.net/romania-cea-mai-scazuta-rata-de-utilizare-circulara-a-materialelor-din-ue-conform-eurostat_634155.html)
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on May 06, 2023, 08:36:57 AM
Asocierea formată din Grupul Alpla (Austria), Ecohelp (România) şi United Polymer Trading (Elveţia) a inaugurat joi noua fabrică de procesare a fulgilor de PET reciclat de la Târgu Mureş, în urma unei investiţii de 7,5 milioane de euro.

Fabrica PET Recycling Team va livra 18.000 de tone de plastic reciclat pe an pentru îmbuteliatorii de băuturi răcoritoare, produse lactate, apă minerală, bere şi ulei din România şi din regiune.

Prima linie de extrudare pentru producţia de granule rPET de înaltă calitate din fulgi PET a PET Recycling Team Târgu Mureş a fost pusă deja în funcţiune, iar granulele rPET de calitate alimentară obţinute prin acest proces servesc ca materie primă pentru noi preforme şi sticle.

ZF (https://www.zf.ro/companii/asocierea-formata-grupul-alpla-austria-ecohelp-romania-united-21850554)
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on October 04, 2023, 08:19:36 PM
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) înseamnă cea mai importantă politică legată de managementul deşeurilor din România în ultimii 30 de ani şi va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel german, a declarat, miercuri, la evenimentul "Environmental & Sustainability Summit", ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este administratorul SGR şi funcţionează pe principiul ,,not for profit", ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

economica.net (https://www.economica.net/ministrul-mediului-sistemul-garantie-returnare-din-romania-va-fi-cel-mai-mare-din-europa-dupa-germania_697464.html)
Title: Re: Reciclare
Post by: dr4qul4 on October 04, 2023, 08:52:51 PM
Banuiesc ca vor aparea "reciclatoare" precum cele de la Auchan, care acum sunt mai tot timpul "out of order". Cand vei plati 50 de bani in plus, vor avea si mai multi clienti.
Nu am inteles de ce sparge sticlele de ciob. E mai ieftin sa topeasca sticla decat sa o spele? Sau cioburile faramitate se pot folosi la altceva?

Banuiesc ca toaca si plasticul, desi te pune sa bagi sticla intreaga.
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on October 04, 2023, 09:42:05 PM
Nu cred că se mai acceptă spălarea sticlelor și apoi reumplerea lor. Totuși ar fi importantă sortarea sticlelor pe culori, dar probabil ar fi prea costisitor întregul proces.

Cum se reciclează?
 
Procesul este relativ lung, dar în esență simplu: sticlele sunt spălate, apoi sortate după culoare (pigmenții care dau culoarea sticlei nu ,,ies"), sparte, măcinate, apoi se elimină impuritățile (etichete, hârtie, metal etc.) iar măcinătura este topită și transformată în granule – materia primă pentru diversele utilizări ale sticlei reciclate.
 
Din sticlă colorată nu se poate produce decât sticlă de aceeași culoare, cea incoloră fiind astfel mai valoroasă, căci poate fi refolosită în mai multe scopuri. Atenție la sticla termorezistentă, cum sunt vasele de Jena! Aceasta nu trebuie reciclată cu cea obișnuită, pentru că afectează procesul de topire.
 
În principiu, din sticlă se face tot sticlă pentru uz casnic, deși există și anumite utilizări ceva mai ,,exotice" – de pildă faimoasa vată termoizolantă cu care se acoperă conductele de apă caldă, unele amestecuri de betoane sau produse sanitare de genul chiuvetelor.


http://www.sigurec.ro/ro/despre-sigurec/reciclez1/reciclarea-sticlei.html
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on February 21, 2024, 04:58:35 PM
34 de kilograme de aur recuperate de o companie românească, în urma colectării de telefoane mobile ieșite din uz

Potrivit Agerpres, în urma colectării a peste 1 milion de telefoane mobile, operatorul Green Group, specializat în gestionarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice ieşite din uz, a recuperat 34 kg de aur, 350 de kg de argint şi 15 kg de paladiu (metal rar), materiale care pot fi refolosite în componenţa altor produse electronice sau industriale.

Proprietatea de conductivitate ridicată a aurului permite electricității să circule prin el cu o rezistență redusă. Aceasta îl face să fie cel mai bun metal pentru construcția de dispozitive electronice, superior altor conductori precum cuprul sau aluminiul.

De asemenea, maleabilitatea aurului le permite producătorilor să îl modeleze în foi subțiri și să îl încorporeze în gadgeturi mici, cum ar fi smartphone-urile.

g4media.ro (https://www.g4media.ro/34-de-kilograme-de-aur-recuperate-de-o-companie-romaneasca-in-urma-colectarii-de-telefoane-mobile-iesite-din-uz.html)
Title: Re: Reciclare
Post by: Liviu M on February 21, 2024, 05:06:56 PM
Aproape corect  :lol:
QuoteWhat's the difference?
Connectivity
Copper and gold are different metal elements with different properties. The thermal conductivity of gold is 318W/mK, whereas the thermal conductivity of copper is slightly higher at 401W/mK. The electrical conductivity of copper is slightly higher at 5.96 x107 S/m than gold which is 4.11×107 S/m.

Lifespan
More importantly is the lifespan of the two metals. Copper has a high oxidation level. So, if installed in an unstable environment (such as outside), it will fail sooner than gold. This can be repaired but would require the removal of the LED module and replacement of the diode. If installed in a stable environment, the anticipated lifespan of the display is nearly identical.
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on February 28, 2024, 06:50:00 PM
Mircea Fechet: Profit de aceste vești pe care le-am dat astăzi să prezint câteva informații la zi și referitoare la sistemul garanție-returnare; și spun asta pentru că acest sistem devine, pentru cei mai mulți dintre noi, un reflex zilnic. Este un mod de a respecta ceea ce ne propunem, respectiv reciclarea din România, și de a contribui activ la ea. Și acest lucru se vede cel mai bine în cifrele de colectare pe care Sistemul Garanție-Returnare le pune la dispoziția ministerului în fiecare lună.

Astăzi am primit cifre noi și pot să vă spun că doar în luna februarie, care nu s-a încheiat încă, au fost deja colectate peste 18 milioane de ambalaje. Asta se datorează mai ales populației. Avem cifre care bat record după record, pentru că ne amintim ceea ce s-a întâmplat în lunile din urmă - în luna decembrie am avut aproximativ 30.000 de ambalaje colectate, în luna ianuarie am avut 2,2 milioane de ambalaje, iar astăzi avem deja peste 18 milioane în luna februarie. Îndrăznesc să sper că vom depăși 20 de milioane în această lună și trendul nu poate fi decât unul pozitiv.

gov.ro (https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/briefing-de-presa-la-finalul-edintei-de-guvern-sustinut-de-ministrul-mediului-mircea-fechet-i-de-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-mihai-constantin1709133370)
Title: Re: Reciclare
Post by: dargauda on February 28, 2024, 07:35:54 PM
Dar sa amintim si minusuri ,ma uit lá saraci batrani care nu vad acel logo minuscul de doar 8/8mm,bataie de joc ,si asa ajung la gunoi.
Daca am fi o tara cu apa calda,acel logo ar fi de 2/2cm,cat este codul de bare,si ar fi vizibil,cum este in tari normale.
Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on February 28, 2024, 07:50:22 PM
Pina acum nici nu au functionat aparatele de reciclare. La Lidl-ul unde merg de obicei la cumparaturi erau mereu defecte iar cind functioneaza nu trece multa vreme si le opresc pentru ca li se umplu containerele.

Sistemul pare insa a avea succes, suma de 0,5 lei fiind destul de convingatoare. Daca nu le returneaza direct cumparatorul, sigur se gasesc altii sa recupereze sticlele din tomberon sau de pe unde sint abandonate. Sa vedeti la ghena noastra, e sport national "dumpster diving"-ul..
Title: Re: Reciclare
Post by: resad23 on February 28, 2024, 08:39:37 PM
Eu la Cluj am fost in principal la Lidl, Profi, Mega, Kaufland nu am vazut probleme cu masinile.
Problema este mai mult lipsa sistemului la magazine mici.

Logo-ul este destul de mare, parerea mea, daca ar fi cat codul de bare ar strica complet estetica.
In Ungaria a fost introdus un sistem similar si logo-ul acolo pare sa fie de dimensiuni similare cu cel din RO

(https://www.hungarianconservative.com/articles/current/packaging_recycling_hungary_bottles_machines_grocery_stores_mol_refunds/)
Title: Re: Reciclare
Post by: dr4qul4 on February 28, 2024, 11:35:13 PM
Eu nu inteleg un lucru: de ce primariile nu au fost obligate sa amenajeze macar un punct de colectare?
La orase avem variante destule, dar la sate e greu sa obligi magazinele mici sa preia sticlele, pe care mai apoi nu au unde le duce!
Sunt si firme mari care refuza sa colecteze de la firme: de exemplu Pepsi. Nu preiau nici macar sticlele ciob!
Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on February 29, 2024, 08:58:24 AM
Eu la tara am remarcat ca exista recipiente pentru colectare selectiva ale operatorului de salubritate sau ale primariei. Sint pentru toate deseurile, nu pentru cele cu garantie.
Title: Re: Reciclare
Post by: dr4qul4 on February 29, 2024, 02:50:39 PM
nefiind speciale pentru cele cu garantie, nu prea ai cum sa-ti recuperezi banii pe ambalaj! Doar daca le cari la oras, ca la magazinele satesti nu ti le primeste nimeni
Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on March 03, 2024, 02:37:01 PM
Azi am vazut la Lidl niste persoane cu un balot imens de rafie plin cu recipiente reciclabile. Bagasera deja la automat cam un sfert din ele si pe ecran aveau 85 de lei :)
Sint sume deloc neglijabile pentru acesti oameni deci consider ca sistemul e un succes. Pacat ca a durat atita pina sa fi pus la punct si intre timp ne-am umplut tara de gunoaie. Si nu e vorba ca am descoperi roata; ideea fusese aplicata sub alta forma si pe vremea "ailalta".
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on March 19, 2024, 02:46:59 PM
S-a ajuns la un record de colectare de peste două milioane de ambalaje pe zi în Sistemul Garanţie-Returnare

În câteva zile din martie s-au strâns și peste două milioane de ambalaje în cadrul sistemului SGR, cel devenit cunoscut pentru garanția de 50 de bani. Sunt tot mai multe ambalaje cu SGR pe rafturi și încep să fie și cozi la automatele de returnare, fiind și mai dese cazurile în care aparatele sunt pline de ambalaje. Foarte posibil că se va acorda încă o amânare pentru ambalajele non-SGR prezente la raft.

În ianuarie s-au colectat în toată lună două milioane de ambalaje, iar în februarie, 18 milioane. În luna martie au fost zile în care s-au colectat peste două milioane de ambalaje în 24 de ore, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pe toată luna martie vor fi, în total, colectate zeci de milioane de ambalaje care vor fi reciclate și nu aruncate în ape sau în alte locuri.

Se preconizează o schimbare importantă a termenului până la care mai pot fi prezente la raft ambalajele fără SGR, fiindcă s-a cerut acordarea a încă șase luni, iar pe 15 martie a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de hotărâre pentru modificarea unei HG legate de acest aspect al SGR.

Legea din prezent spune că produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianților, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând cu data de 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.

În proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice se propune ca termenul de 30 iunie 2024 să fie înlocuit cu 31 decembrie 2024, așa încât să poată exista ambalaje fără SGR în comerț până la final de an, nu doar până la jumătate.

hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-26986296-ajuns-record-colectare-peste-doua-milioane-ambalaje-sistemul-garantie-returnare.htm)
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on May 10, 2024, 02:31:07 PM
Retailerul Auchan a colectat până acum 1 milion de litri de ulei uzat care a fost transformat ulterior în biocombustibil. Sătmărenii, bucureștenii din Drumul Taberei și gălățenii au fost în topul consumatorilor care au colectat cele mai mari cantități de ulei alimentar uzat.

Auchan a colectat până în prezent 1 milion de litri de ulei uzat de la aproximativ 770.000 de români care au dat curs inițiativei  retailerului, informează compania, prima care a introdus un astfel de proiect de colectare a uleiului, în 2019.

Potrivit Auchan România, cantitățile de ulei colectate, cu scopul de a fi transmise spre reciclare, au crescut constant în ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, cantitatea colectată a ajuns la 320.000 litri, cu cu peste 40% mai mult decât în anul anterior, fapt datorat și eforturilor constante de promovare a proiectului, prin care retailerul a adus la cunoștința clienților importanța acestuia pentru mediu.

economica.net (https://www.economica.net/biodiesel-din-ulei-alimentar-uzat-auchan-a-colecta-de-la-clienti-1-milion-de-litri-745380_745380.html)
Title: Re: Reciclare
Post by: dr4qul4 on May 11, 2024, 01:19:50 AM
sunt client fidel Auchan de vreo 15 ani. Nu stiam ca pot duce acolo uleiul uzat...
Nu am vazut niciodata vreun afis care sa anunte aceasta posibilitate si nici in aplicatie nu a aparut vreodata ceva.

Poate hypermarketul Auchan de langa mine nu participa la campanie. Sau poate o fac doar sa dea bine la raportul ESG.
Title: Re: Reciclare
Post by: panzer on May 11, 2024, 01:59:38 AM
La Mega langa mine e mai mare coada la aparatul de reciclat decat la case. Cand sparge cate o sticla mai tare (gen de Rom/Wiskey) galagia e teribila. Si da, au aparut si oamenii strazii care colecteaza de prin pubele.

La tara abia s-a implementat sistemul sa ridice reciclabilele. Acum banuiesc ca o sa il inchida, din lipsa de ambalaje. Oricum vin cu alta masina in alta zi.

In opinia mea ar trebui incurajate ambalajele de aluminiu. Fata de sticla si plastic aluminiul isi pastreaza proprietatile la reciclare, desi si el trebuie topit. Rezulta materie prima ieftina.

Kaufland are intr-adevar si colectarea de haine second hand dar nu la toate magazinele. In Bucuresti eu l-am identificat doar pe cel de pe Bucurestii Noi. Foarte util, copii cresc repede si nu ma complic cu OLX.
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on May 11, 2024, 09:51:43 AM
@dr4qul4
https://www.auchan.ro/sustenabilitate/proiectul-de-colectare-si-reciclare-a-uleiului-uzat

Campania de colectare a uleiului uzat continuă în hipermarketurile Auchan din țară. Colectează uleiul folosit, după răcire, într-un recipient transparent de plastic. Acesta va fi de asemenea reciclat. Atenție, uleiul trebuie să fie strecurat și neamestecat cu alte deșeuri. Colectează minimum 0.5 litri de ulei uzat (sau multiplu de 0.5 litri) și adu recipientele tale în cel mai apropiat hipermarket Auchan, la biroul Serviciu Clienți. În funcție de cantitatea predată, vei fi răsplătit cu apă plată sau detergent de vase.

Într-adevăr în magazine nu e semnalizat vizibil. Eu am aflat din presă acum câțiva ani. Duci uleiul la biroul de relații clienți și primești în schimb Aqua Carpatica sau Fairy. Toate hypermarketurile participă.


@panzer
Ar fi bine să extindă Kaufland sistemul în toată țara, momentan e doar în București și împrejurimi:

Am introdus containere pentru colectarea materialelor textile și a pantofilor uzați în parcările magazinelor selectate din București și împrejurimi.

Acum poți depune deșeurile textile și încălțămintea uzată la oricare dintre cele 27 magazine Kaufland. Vezi aici (https://despre.kaufland.ro/responsabilitate/implicarea-face-diferenta/textile-sustenabile/lista-magazine-reciclare-textile.html) lista completă a magazinelor.

În locurile special amenajate în parcarea magazinelor, poți depune articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, precum și alte țesături care nu îți mai sunt de folos – perdele, draperii, pături, pilote, perne, lenjerii de pat. Nu contează gradul de degradare al materialelor textile depuse, dar este important ca toate să fie curate.

De asemenea, pentru a evita contactul direct cu containerul, clienții sunt rugați să le ambaleze corespunzător, folosind pungi de hârtie, plastic sau folie.


https://despre.kaufland.ro/responsabilitate/implicarea-face-diferenta/textile-sustenabile/lista-magazine-reciclare-textile.html
Title: Re: Reciclare
Post by: dr4qul4 on May 11, 2024, 12:41:55 PM
desi la kaufland ajung mai rar, am remarcat containerul pentru colectarea hainelor uzate. La cel de pe Racari-Mihai Bravu e vizavi de cel pt reciclare peturi. In parcarea exterioara, la intrare pe dreapta. Si imediat langa sunt fanboxul si easyboxul. Adica intr-o zona in care te astepti sa existe astfel de lucruri.

La Auchan Vitan trec mereu pe langa serviciul clienti. Nu ca trec, dar mai schimb si monezi la ei ca exact acolo sunt si carucioarele. Nu am vazut pe nimeni cu ulei uzat.
Daca vroiau cu adevarat sa colecteze ulei uzat de la populatie, puneau un semn vizibil acolo.
Title: Re: Reciclare
Post by: paulmare on May 11, 2024, 04:39:14 PM
^ in Bucuresti, containere de reciclat haine mai sunt si la Sisesti, cel de pe centura de la pasajul Mogosoaia, Barbu Vacarescu, Colentina (astea sunt cele in care umblu eu) - mi se pare ca toate au
Asta cu rasturnatul de pubele de catre unii ca sa caute sticle cu semnul de 50 de bani, si mie mi se pare un obicei barbar, dar mai degraba e vina celor "domni" care le arunca la gramada, ce-s aia 50 de bani, sau lasa ca se bucura vreun necajit ca o gaseste etc (si nu mai conteaza ca rastoarna o pubela ca sa caute ambalajele) - o sa treaca si asta, si o sa ne civilizam toti sper si "domnii", si oamenii strazii
Title: Re: Reciclare
Post by: panzer on May 11, 2024, 06:55:03 PM
Spalam 6 sticle de 1/2 L de ulei cu Tix si apa rece sa intru odata la piscina. Inainte de '89.

Nu rastoarna tomberoane saracii! Le culeg de prin astea stradale sau de unde mai beau "baietii" o bere seara. Chiar in parcarile market-urilor, unde se stang mai nou.

Si sa stiti ca inca se mai poarta sistemul vechi de returnare. Ursus la sticla clasica de 500 ml le colecteaza inapoi goale, ca pe vremuri. Nu si pe cele la 330 ml.
Pacat ca nu se mai gaseste apa la 1L cu sticla returnabila. E cunoscut ca apa in plastic are probleme daca e depozitata prea mult la soare.
Title: Re: Reciclare
Post by: dr4qul4 on May 11, 2024, 09:12:28 PM
nu rastoarna tomberoanele. Le fura cu totul. Mai ales pe cele de la restaurante/magazine. Nu toti au spatiul pt rorec inchis. Unii tin tomberoanele afara. Dar au aparut deja indivizi care sparg lacatul/capacul tomberonului si iau sticlele. Sau iau tomberonul cu totul..
Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on May 11, 2024, 11:14:32 PM
La Baia Mare au spart tomberoanele de plastic tip clopot ca sa recupereze recipientele "cu semn".

Eu mai colectez daca le vad aruncate aiurea pe strada sau in natura dar am un prieten care nu a mai rezistat tentatiei si le extrage din cosurile stradale... Le centrele de predare sint doua categorii de oameni: cetatenii normali si "angrosistii". Ii vezi cu sacii cu recipiente jegoase, adunate de te-miri-unde. Prin parcuri si pe strazi, daca va uitati bine, o sa-i vedeti pe astia lungind mai discret sau mai putin discret gîtul sa vada daca e rost de vreo captura in cosul de gunoi.
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on May 12, 2024, 10:29:25 AM
Sticlele de vin, pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. RetuRO avertizează asupra efectelor negative
28 feb 2024

Sticlele de vin sunt pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare, prin care persoanele achită o garanție de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată cu ambalaj nereutilizabil, conform unui amendament adoptat acum în comisiile de specialitate ale deputaților și care urmează să fie supus votului în plen.

Raportul cu acest amendament urmează să fie supus votului final al Camerei Deputaților, cameră decizonală a Parlamentului în domeniu, iar, dacă va fi votat, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

După cum a relatat anterior Profit.ro, printr-un amendament propus de liberali și adoptat inițial în comisia de industrii, ambalajele pentru vinuri au fost propuse să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. Liberalii propuseseră și eliminarea ambalajelor pentru spirtoase, dar amendamentul a căzut la votul din comisia de industrii. Recent, și cealaltă comisie co-raportoare, cea de mediu, a fost de acord cu eliminarea sticlelor de vin din sistemul garanție-returnare, iar cele două comisii au publicat acum raportul de adoptare a unei ordonanțe care reglementează SGR, cu amendamentul menționat.

www.profit.ro/perspective/schimbari-legislative-pentru-firme/confirmare-document-sticlele-de-vin-pregatite-sa-fie-eliminate-din-sistemul-de-garantie-returnare-returo-avertizeaza-asupra-efectelor-negative-21506205


https://www.libertatea.ro/stiri/doi-producatori-de-vin-au-dat-statul-roman-in-judecata-reclamand-haosul-total-din-sistemul-de-garantie-returnare-avem-sticle-vandute-cu-multi-ani-in-urma-pe-care-clientii-v-4868480


Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on May 12, 2024, 06:20:07 PM
Formidabil, intotdeauna trebuie sa fie unii mai cu mot, exceptati. Le pling de mila, nu au bani saracii producatori de vinuri sa dea cite 50 de bani de sticla in contul ReturRo...

A, pot intelege temerea lor ca nu isi vind stocul pina la data limita dar asta e riscul valabil pentru orice producator.
Title: Re: Reciclare
Post by: Liviu M on May 12, 2024, 08:36:09 PM
Pai ce, platesc producatorii de vinuri sticlele, sau cumparatorii finali (care-si recupereaza garantia cand golesc sticla si o duc inapoi)?  ???
Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on May 12, 2024, 09:03:34 PM
E prima data cind aud chestia asta:


(https://i.imgur.com/VtBAztvh.jpeg) (https://i.imgur.com/VtBAztv.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)


Si eu credeam ca e foarte simplu: cumparatorul isi primeste inapoi suma platita initial drept garantie.
Title: Re: Reciclare
Post by: tom_sawyer on May 14, 2024, 06:54:50 PM
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a stabilit un nou record de ambalaje returnate în aprilie, iar pentru luna mai se așteaptă un total de 200 de milioane de ambalaje aduse la aparatele de colectare. Ce spune ministrul Mediului despre cei care vor să ,,păcălească" aparatele din magazine? Câte ambalaje au fost puse pe piață? Când se va atinge maximul?

Românii au returnat în cinci luni și jumătate peste 350 de milioane de ambalaje SGR, iar șefa RetuRO spune că rezultatul este unul excelent. Se așteaptă o creștere puternică a numărului de ambalaje returnate pe timpul verii, iar pe șosele circulă 500 de camioane care colectează ambalajele, de trei ori mai multe decât la începutul lui aprilie. Numărul de camioane trebuie să crească, fiindcă sunt returnate tot mai multe ambalaje și se strâng foarte mulți saci la comercianți.

Gemma Webb de la RetuRO promite că vor fi în circulație la vară 1.000 de camioane care să ducă ambalajele la centrele de sortare și numărare. Până la finalul verii ar trebui să fie deschise trei centre în plus: Bacău, Ploiești și jud Dolj. După aceste deschideri, numărul total de centre va fi de șapte.

S-a scris în ultimele săptămâni despre cei care printează coduri de bare pe ambalaje ce nu au logo-ul SGR, pentru a păcăli automatele să le accepte și să dea garanța de 50 de bani pentru ambalaje ce nu ar trebui să aibă garanție.

,,Frauda în sistemele de garanție-returnare nu este o noutate, sistemele au fost fraudate și în Germania și în Croația și tocmai din acest motiv, o perioadă scurtă de tranziție poate să aibă ca efect diminuarea acestei fraude. Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piață, cei care vor să fraudeze sistemul nu o să mai aibă pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că fenomenul nu a luat amploare și nici nu are cum să ia amploare, fiindcă sistemul are și el o protecție la fraudă. Aparatele au senzori care detectează forma ambalajului, greutatea, elemente de identificare și cod de bare", spune ministrul Mircea Fechet.

Declarațiile au fost făcute la deschiderea celui de-al patrulea centru regional de sortare și numărare a ambalajelor SGR, la Otopeni, cel mai mare deschis până acum de RetuRO. La acest centru capacitatea de numărare este de 800 milioane de ambalaje pe an și la nivel național capacitatea, la cele patru centre, a ajuns la 2,6 miliarde de ambalaje pe an.

hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-27131945-cum-arata-cifrele-sistemului-garantie-returnare-aproape-sase-luni-start-spune-ministrul-mediului-despre-cei-care-vor-pacaleasca-aparatele.htm)
Title: Re: Reciclare
Post by: Telvanni on May 14, 2024, 10:41:01 PM
Quote from: panzer on May 11, 2024, 01:59:38 AMKaufland are intr-adevar si colectarea de haine second hand dar nu la toate magazinele. In Bucuresti eu l-am identificat doar pe cel de pe Bucurestii Noi. Foarte util, copii cresc repede si nu ma complic cu OLX.

Iti recomand Vinted, e o aplicatie prin care vinzi in general haine second hand. Merge brici si vinzi destul de repede. Eu consider ca e mai util sa ii dai o viata noua unei haine decat s-o arunci fie si la un centru de reciclare de genul celor din Kaufland.

Daca esti din Bucuresti, in curtea Iridex este un container de la o asociatie, hainele ajung in zone defavorizate. intrarea se face de pe Dobrogeanu Gherea.
Title: Re: Reciclare
Post by: TVlad on May 14, 2024, 10:44:47 PM
^^

Pe de alta parte, nu e tocmai frauda: ambalajele fraudate care ajung sa fie reciclate sint mai putine decit cele cu sigla ce ajung totusi la groapa de gunoi. Esential e ca intr-un fel sau altul sa fie scoase mizeriile din natura.

Ca sa curatam tara, ar trebui ca macar o vreme sa fie acceptate cumva si vechile ambalaje, pentru 0,5 lei sau un pic mai putin. Avem deja oameni care s-au apucat de aceasta activitate, colindind orasul sau pe coclauri si daca tot cauta, macar sa adune tot.