Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

shift2rail

E re-pusa pe tapet ideea unui mini-Schengen Ro-Bg-Gr, problematica dpdv al dreptului comunitar deoarece Gr e in interiorul Schengen. Imho, mai fezabil dpdv legal ar fi o zona libera Ro-Bg.

https://www.hotnews.ro/stiri-europa_impreuna-26864557-cat-posibil-este-mini-schengenul-terestru-romania-bulgaria-grecia-ciolos-putea-arata-deschidere-frontierei-nu-creste-riscul-migratie-ilegala-sondaj-live.htm

oneLess

^ Fără discuții, terestru, Grecia e coloana vertebrală a Schengen-ului!  :D
Nemții vin să-și cumpere motorină de la Atena că e mai 'eftină !

shift2rail

Nu merge asa, ai avea cale libera pana la Paris/Berlin prin...Atena.

Totusi, nimic nu ne opreste sa eliminam granita terestra cu Bg, partenerul de suferinta.

carutasul

păi prin Atena... cum? Cu avionul e controlat, nu vin imigranții pe aripi. Cu vaporul... e deja deschis dar și asta e controlabilă într-o oarecare măsură, e totuși un spațiu închis. Iar terestru... Grecia-Albania-fosta Iugoslavie? Asta cam e și până acum, singura diferență ar fi că ar putea intra din Turcia în Bulgaria, nu direct în Grecia. Depinde de ce cred grecii, dacă și-o asumă sau nu, ar avea mai mult de furcă dar camioanele ar scăpa de două vămi. În tot cazul la Bulgaria-România nu cred că ar avea obiecții...

nohablaespanol

Pai e deschis azi vaporul, dar intre RO/BG si GR azi ai granita inchisa.

Cu includerea GR in acest acord ai putea calatori terestru+ferry RO->IT prin Igoumenitsa-Brindisi fara control la vreo granita. Never gonna happen.


shift2rail

absurda restrictie ptr minori (acordul notarial al parintelui 2, n.m) continua si dupa admiterea in Schengen, la 31 martie:

https://cursdeguvernare.ro/pentru-minori-intrare-schengen-autorizatie-politisti-frontiera.html

Articolul sustine ca Ro va fi singura tara Schengen care impune aceasta conditionalitate (de verificat, stiu un caz concret de parinte blocat cu copiii la aeroport Bordeaux, destinatie Milano)

dumbravaandrei

acest acord notarial are legatura cu legislatia noastra interna privind circulatia minorilor, n-are treaba cu Schengen.

Si este foart bine ca exista acest mecanism. Sunt foarte multe familii cu unul din parinti plecat peste hotare, despartiti in fapt, care fac tot neamul de matrapazlacuri cu copiii. Cand tata inca era in activitate (politie), a recuperat multi copii de prin vami, tocmai pentru ca acolo ajungeau fara sa aiba imputernicirea si de la celalalt parinte.

Macar daca il scoate rutier, timpul de reactie poate fi mai mare si prin cooperare politieneasca mai au timp sa intervina. Dar cu avionul, in 3h, via UAE ai iesit din orice zona de control

AndreiB

#728
Sper ca iti dai seama ca 99% din rau voitori pe speta asta se vor reorienta catre rutier, unde sansa de control e zero (post real Schengen).

Birocratia respectiva nu va face decat sa incurce cei 99% din persoanele normale.

dumbravaandrei

Așa cum am spus, pe rutier timpul de reacție este mult mai mare.

AndreiB

Sunt curios cum celelalte tari Europene se descurca, dar noi simtim nevoi sa fim mai cu mot.

misiekwas

Pai, în multe tarii exista aceiași prevedere legala. De exemplu, în legislația poloneza tot ai nevoie de declarație notariala. Situația este de înțeles pentru oricine care a văzut cum arata conflicte legate de divorț și custodie asupra copiilor.


misiekwas

Da, nu ai diferențiere între UE și restul lumii în aceasta privința.

Adrian.TM

#734
Și la unguri știu că există o chestiune asemănătoare pentru minori, trebuie completat un formular destul de stufos (6 pagini-https://konzinfo.mfa.gov.hu/sites/default/files/inline-files/hozzajarulonyilatkozat_kiskoruutazas.pdf).

Cand i-am spus unei rude (care a crescut in Germania), cu mai bine de 8 ani in urma, ca n-as putea iesi din tara fara acord, mi-a dat replica ca el la 16 ani dansa pe plajele din Spania (prin anii 90).
Așadar, cred că este o chestiune de mentalitate a fiecărei țări.Am verificat și website-ul MAE german, și se menționează că minorii germani de exemplu pot călători neînsoțiți, însă, trebuie să aibă o declarație de la părinți, respectiv, documente doveditoare (https://www.auswaertiges-amt.de/de/service/fragenkatalog-node/11-kindohneeltern/606308).

Se punctează în ambele cazuri faptul că aceste condiții pot varia în funcție de țara de destinație a minorului.