Harta calității drumurilor din România

Started by vancouver, August 22, 2013, 08:51:36 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

cristi5

#645
Quote from: vancouver on October 30, 2015, 05:48:30 PM
Repet: exista deja asa ceva aici:

Repet si eu: nici proiectul tau, nici enjoymaps nu au baza de date  editabila de oricine (cum e OSM). In plus, datele furnizate nu sunt aplicate suficient de des ca sa fie motivant pentru cei ce raporteaza (daca sunt aplicate vreodata). In comparatie, orice vizualizare de "smoothness" va include datele introduse in OSM pana in ziua precedenta.

Am facut o astfel de vizualizare:



Interactiv (dar neoptimizat! culorile apar mai greu dar asta se poate imbunatati) aici :

http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/

Daca doriti ca drumul preferat (sau detestat) si calitatea de drum preferata (sau nu) sa apara pe harta asta in 24h:


  • navigați la OpenStreetMap si căutați porțiunea de drum a cărei calitate/culoare doriți sa o schimbați
  • apasați Edit, faceți un cont la nevoie
  • zoom in, click pe drum, se va selecta un segment de drum
  • in editorul din stânga, scroll down la "All tags" (vezi imagine)
  • apăsați +, apar două câmpuri de editare noi. În cel din stanga scrieți (sau alegeți) "smoothness". S-ar putea ca tag-ul smoothness sa existe deja, atunci îi schimbați doar valoarea în câmpul din dreapta
  • in câmpul din dreapta, alegeți "excellent" pentru albastru, "good" pentru verde, "intermediate" pentru galben, "bad" sau si mai rău pentru roșu.
  • pentru a indica data, sursa și detalii, adăugați ca mai sus tag-ul surface_survey, in format 25NOV015_user@email. Alternativ adresa de emal poate fi înlocuită cu nick-ul de pe forum (indicați și forumul), sau cu link la mesajul de pe forum care conține informația sursă. Data și sursa pot fi urmate de orice comentarii. Aceste informații apar pe hartă la click.

Pentru autostrazi procedura trebuie repetata pe ambele sensuri (dar si calitatea drumului poate fi diferita pe sens, deci e ok). Segmentele de drum sunt de obicei limitate la prima intersectie, pod sau tunel, dar eu estimez  ca smoothness la un drum national se poate edita cam in 15 min de la un capat la altul.

Intre timp eu voi face vizualizari mai bune, mai interactive si mai rapide si voi face editari ca mai sus bazat pe ce s-a spus pe forum. Vad ce e mai relaxant :)

Ionut

Misto, bravo!
Iti dai seama ca tu vorbesti limbi straine pentru 99% din membrii forumului, nu? :)

cristi5

Quote from: Ionut on October 31, 2015, 07:33:31 AM
Misto, bravo!
Iti dai seama ca tu vorbesti limbi straine pentru 99% din membrii forumului, nu? :)

Am modificat post-ul, am eliminat detaliile tehnice (le voi lega la pagina hartii), si le-am inlocuit cu instructiuni de schimbare a calitatii drumului direct pe OpenStreetMap. Acum e bine? :)

cristi5

Quote from: rizelgeorgel on October 28, 2015, 07:04:39 PM
Stimate Vancouver, totusi daca sunteti amabil v-as ruga sa puneti pe harta si Ernei - Caluseri - Eremitu - Sovata, cu verde, pe aici am mers la Gheorgheni, si inclusiv toata localitatea Sovata e de verde. Avantajul acestui drum: este mereu pustiu, si nu are radare, dar nici serpentine. Prin Magherani are radare, si toata lumea merge pe el la Sovata. De asemenea Manarau - Beliu cu Verde. Daca sunteti amabil sa treceti pe harta, v-as multumi tare mult.

L-am facut verde (smoothness=good) pana la podul peste Niraj, de unde era marcat ca galben (intermediate) de cineva in 2012. Sa-l ridic si acolo la verde? Sau poti tu, vezi instructiunile de sub harta mea.
https://www.openstreetmap.org/changeset/34991671

Vizibil maine pe "harta calitatii dupa OSM" aici:
http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/

rizelgeorgel

E bine oricum, fie verde sau galben, important e ca drumul sa apara pe harta ca exista. Multumesc frumos.

cristi5

#650
Quote from: rizelgeorgel on October 31, 2015, 06:51:31 PM
E bine oricum, fie verde sau galben, important e ca drumul sa apara pe harta ca exista. Multumesc frumos.

Cu placere! Vizibil aici:

http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/index.html?zoom=11&lat=46.59850587595948&lng=24.839401245117188

Am inclus si informatiile suplimentare scrise de contributorii OpenStreetMap cand au introdus calitatea drumului (surface_survey). Click pe drum pentru a vedea informatia. Majoritatea incep cu data, deci se vede cat e de proaspata informatia.

Mai pot adauga alte straturi cu informatii (chiar si din alte surse decat OSM), pentru moment am pus punctele de control 'rovigneta' (cica) de la enjoymaps.ro. Ma gandesc de exemplu la gropi cunoscute pe autostrada, si alte pericole pt siguranta, de pe topicul respectiv.

La ora asta sunt 17937 segmente de drum din Romania care au calitatea (smoothness) introdusa pe OSM. Asta e bine dar sunt multi megabytes de date care trebuie incarcate in browser :) 497 sunt pe autostrazi, 4979 sunt pe drumuri nationale, restul pe comunale si judetene.


vancouver

@cristi5:

Din pacate se incarca prea greu. Am asteptat de mai multe ori cate un minut la fiecare zoom out si pan, dar tot n-am ajuns sa vad toata harta.
Precizez ca am un calculator f. rapid, in comparatie cu orice altceva cunosc pe la prieteni / birou e fulger, cu o singura exceptie, care probabil conteaza aici: placa video de 400 € pe care o aveam s-a stricat (ars) si m-am enervat si nu am pus decat una mediocra, luata de pe alt calculator.

Totusi cred ca trebuie gasita o solutie sa se miste / incarce mai repede.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

cristi5

#652
^

Toata harta e aici http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/

Totul depinde de placa grafica pentru ca segmentele de drum sunt grafica vectoriala.

Din pacate nu pot testa pe placi mai slabe pt ca am numai Mac-uri (din care unul vechi de 9 ani) care sunt tari la grafica.

Pe cel mai recent Mac, zoom in harta OSM standard (drumurile colorate scoase din meniul de layere in dreapta sus) dureaza 200 ms, iar cu drumuri colorate intre 500 si 700 ms (timpii de zoom sunt tipariti pe consola javascript). Deci clar trebuie redus.

Problema pare a fi numarul mare de obiecte pe care placa grafica le manipuleaza.  Asa ca am redus numarul de segmente de drum de la 18000 la 8000 unind bucatile de drum vecine (adiacente) care au acelasi smoothness. Asa ajung la 300 ms la un zoom pe Mac-ul nou. Pe cel din 2007 efectul nu e asa pronuntat.

Din pacate algoritmul meu de reducere lasa deocamdata niste gauri, se pierd segmente undeva :) Dar rezultatele curente pot fi vazute aici: http://ev.csc.kth.se/cristi/maps-redus

E o problema interesanta... Numai buna pt hobby :) In ultima instanta pot sa pictez totul pe server (cu Mapnik, softul OSM) si sa servesc imagini. Atunci viteza va fi aceeasi ca la navigarea in Google Maps si OSM pe calculatorul respectiv (exceptand faptul ca serverul e mai slab, dar nici numarul de accese nu se compara).

Oricum, intre timp datele pot sa curga la OSM, cand vom avea o vizualizare buna, le vom vedea :)

dragos76


cristi5

#654
@dragos76 multumesc!

@vancouver
Am descoperit ca fisierele cu segmente de drum nu se actualizau in browser, deci daca ai incarcat prima data harta acum 2-3 zile, probabil ca ai inca in browser-cache prima varianta, de peste 12Mb (sau mai rau...) cu 18000 de segmente de drum si un milion de noduri. Asta s-ar putea sa explice problemele de performanta pe care le vezi.

Acum am pus cache-blocking asa ca o sa primesti ultima versiune a calitatii drumurilor la fiecare F5.

Am redus foarte mult datele, deci se poate folosi si mobil fara flat rate... Reducerea numarului de segmente de drum prin fuziune merge acum :), am ajuns la 6900 de segmente, in total 2,2 Mb, dupa conversia in TopoJson: 1,2 Mb, iar dupa comprimare la server: 169Kb. 

Ca timp de executie un zoom 'costa' 300 ms deci e suficient de interactiv. Am testat si pe telefon, pinch zoom merge bine, la pan trebuie insistat un pic dar nu cred ca e diferit fata de OSM obisnuit. Cred ca e deja performanta decenta asa ca ma opresc din optimizat... Considerand ca vineri am lucrat prima oara cu prelucrari cartografice si slippy maps in browser, ma si mir...

http://ev.csc.kth.se/cristi/maps

Deci daca vreti drumul 'preferat' pe harta, contribuiti pe OSM! Am invatat sa folosesc editorul JOSM, e mult mai comod decat cel din browser pentru operatii multiple. Din pacate update-urile zilnice de la OSM nu vin la aceeasi ora (7:30 ieri, 8:43 azi, probabil  se face la 24h dupa ce s-a terminat ieri), asa ca intarizerea e un pic mai mare de 24h. Tocmai au publicat un update care include "albastru" pe traseul A1 (setat de mine duminica seara). Am marcat si A10, va fi albastra cand va fi gata :) :)

Daca se doreste gazduirea hartii pe un site mai "reprezentativ" (separat de explicatii tehnice cu OSM, etc), e foarte simplu, fisierul HTML poate fi acolo si poate incarca datele de la mine de pe server.

cristi5

Numarul de portiuni portiuni de drum cu calitatea marcata pe OSM a crescut la 8800 (datele cu care lucram nu includeau unele drumuri comunale, si chiar judetene).

---

Am facut un mod "editare" pentru OSM. Am reprezentat cu negru drumurile pentru care nu e introdusa calitatea. Harta de editare arata aproape organic :) Incarcarea dureaza ceva, (sunt 28000 de portiuni de drum, deci sunt cam 19000 cu calitatea ne-marcata) dar se comporta OK. Recomand folosire pe un desktop bine conectat, se transfera 880k de date (fata de 160k la harta normala).



La click pe un drum se deschide o lista cu segmentele OSM ale drumului. "Colorarea" drumului e foarte simpla, presupne  marcarea fiecarui segment la OSM pentru a i se inregistra calitatea. De exemplu click pe "7" in figura de mai sus, duce la afisara segmentul de drum in OSM, in alta fereastra:



apoi apasati  (Sign In,) Zoom In si Edit ca sa puteti marca "smoothness":



Apoi va puteti intoarce la fereastra cu harta colorata, click pe urmatorul segment, adaugati smoothness, si tot asa. Modificarile apar pe harta colorata a doua zi.

Link direct la harta in mod editare: http://ev.csc.kth.se/cristi/maps/edit.html

Teoretic ar fi posibila marcarea smoothness direct pe harta colorata (pentru mai multe segmente deodata) dar deocamdata nu cred ca merita efortul; editorul OSM in combinatie cu harta de mai sus cred ca e destul de comod (un pic repetitiv dar duce la explorarea hartii, ceea ce ajuta la cunoasterea naturii patriei).

ovideatza

De laudat ideea. Dar mi se pare o mare aglomerare.

Harta de aici, cu un admin clar, asa cum este ea mai "aerisita" imi place insa mult mai mult si o vad utila si simplu de folosit.

NordKapp

Cine poate modifica culorile drumurilor, fiecare dintre noi? Cum se poate evita ca drumuri de calitatea asemănătoare să primească culori diferite în funcție de percepția fiecărui sofer?

captiva

La o privire rapida vad ca doua drumuri de albastru (foarte de curand reabilitate), Reghin-Bistrita si Sighisoara-Sibiu, apar cu rosu  ???

dr4qul4

e Open, asa ca oricine poate modifica. Perceptia individuala se aplica si in cazul hartii vechi.

Eu unul prefer harta lui Vancouver, dar o sa am grija sa actualizez segementele de drum de pe noua harta. Probabil intr-un an sau 2 va ramane doar varianta open.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024