Discuții ca-n gară

Started by Ionut, June 08, 2016, 06:02:32 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

AndreiB

Nu exista rute profitabile - CF e subventionata peste tot in Europa.

carutasul

da, dar există subvenții și subvenții, sau cel puțin ar trebui să existe. Probabil nici microbuzele nu ar fi profitabile dacă ar trebui să construiască și șoseaua pe care circulă. Insă evident există rute pe care ai clienți și rute pe care nu ai clienți. Dacă nu faci o diferențiere între cele două ajungi la situația asta, plimbi aer, la limită dacă s-ar desființa orașul Turnu Măgurele noi tot am subvenționa trenul de la Alexandria deși nimeni nu are nevoie de el, la fel ca București-Brașov, unde trenurile circulă pline și cu vagoane rezonabil de multe ?

AndreiB

Da, exista eficienta economica care trebuie sa ghideze investitiile si operarea. Asta nu inseamna ca de maine nu mai avem CSP pe B-Bv

shift2rail

Singurele linii profitabile (opex nu capex) din Europa sunt cele HSR. Dar in Ro nu "se doreste".

misiekwas

Pentru ca:
1. N-ai suficienti călători O-D între orașele mari ca să plătească operare.
2. N-ai suficiente fonduri ca să construiești o rețeaua ca lumea (pentru ca să faci HSR pana unde? Pana Brașov? Și asta ar costa a naibii).
3. În momentul în care abia ne ajunge sa reparam linii (și nici măcar atâta) sau ca CFR sa fie în stare sa ofere serviciu nepenibil, astfel de investiții sunt elefanți albi.
4. Transportul este serviciul public, menit sa deservească cât mai mulți utilizatori în viata lor. Trenul suburban la 80 km/h și venind des > HSR. Profitul e o chestie secundara.

AndreiB

Liniile HSR sunt profitabile doar prin artificii contabile.

cristi5

#4266
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=954116686417057&id=100064453789721

Monocab care merge pe o singura sina (echilibrat cu un giroscop) pt zonele rurale. Se poate circula in ambele sensuri, pe o singura linie ferata.

Konter

Veche stirea, dar relevanta. N-ar fi mult mai utile niste trenuri de lucru si utilaje moderne in loc de mii de oameni? Manual, ca in anii '50, vedem ca viteza de refactie nu o egaleaza pe cea de degradare.

"CFR Infrastructură ar trebui să angajeze în regim de urgență cel puțin 3.900 de muncitori pentru lucrări de întreținere și reparații în regie proprie, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții companiei.
61% din rețeaua feroviară națională este scadentă la reparații RK, în vreme ce 53% din poduri și podețe au durata normală de funcționare expirată.

,,Reţeaua feroviară națională cuprinde 19.629 km linii de cale ferată (17.451 km linii aparțin infrastructurii feroviare publice și 2.178 km linii aparțin infrastructurii feroviare private), din care 11.982 km sunt scadenți la RK, respectiv un procent de 61,04% din totalul rețelei. Infrastructura feroviară neinteroperabilă însumează 4.766 km (3.791,016 km linii curente și directe și 975.821 km linii din stații)", au răspuns reprezentanții CFR Infrastructură la solicitarea ECONOMICA.NET.

Potrivit acestora, viteza medie tehnică de circulație pe rețeaua administrată de CFR S.A. este de 70,08 km/oră.

De asemenea, pe reţeaua feroviară publică sunt 17.694 de poduri/podeţe, din care un procent de circa 53% au durata normală de funcţionare expirată, conform HG 2139/2004, potrivit reprezentanților CFR Infrastructură
În ceea ce privește tunelurile, numărul celor existente pe liniile în circulaţie este de 174, iar 125 dintre acestea sunt situate pe linii CF electrificate. ,,Din numărul total de tuneluri, aproximativ 35% necesită lucrări de reparaţie a zidăriei de moloane și a sistemului de drenare", au precizat reprezentanții CFR Infrastructură.
Ei au mai spus că, pentru execuția în regie proprie a lucrărilor de întreținere și reparații la infrastructura feroviară, minimul necesar de personal care ar trebui angajat, în regim de urgență, este de circa 3.900 de muncitori.
Compania Națională de Căi Ferate ,,CFR SA" avea un număr mediu de salariați de 22.213, conform datelor pe anul 2021 de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP)."

cristi5

@Konter multumim, de aici pare a fi
https://www.economica.net/cfr-infrastructura-trebuie-sa-angajeze-urgent-3-900-de-muncitori-pentru-lucrari-de-intretinere-si-reparatii_659604.html

Cred ca exista pe site-ul cfr.ro documente si mai detaliate

Cele 53% poduri si podete cu durata de viata expirata arata de ce "un RK la suprastructura" nu e nici pe departe de ajuns.


Xenos

Nu toate podurile trebuie reconstruite, ba dimpotrivă.
Pe Câmpina-Predeal, reconstrucție, 4 ani pt doar 47 km, majoritatea podurilor metalice au fost păstrate, de ex. pod intrare spre halta Sinaia Sud și pod intrare stația Poiana Țapului. Au fost recondiționate, revopsite, dar nu reconstruite integral.
Așadar, faptul că dacă azi am face alt pod l-am reconstrui altfel nu înseamnă de plano (din start) că totul trebuie reconstruit.
Pe de altă parte, am căzut de acord că pentru mare parte din rețea reconstrucția iese din discuția, soluția fiind un mix de RK - gradul de reparație/reconstrucție ține desigur sau ar trebui să țină cont de situația din teren - uneori terasamentul trebuie reconstruit din temelii, alteori nu.

Konter

@cristi5 durata normala de functionare nu e acelasi lucru cu durata de viata.
"Durata normala de funcționare reprezintă durata de utilizare în care se recuperează, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizării. În consecința, durata normala de funcționare este mai redusa decât durata de viața fizica a mijlocului fix respectiv."

La tunele e intre 40 si 60 de ani.
Cladirile pentru transporturi, podurile, pasajele au o durata normala de functionare intre 32 si 48 de ani.
Retele electrice Cf 24-36 de ani, retelele telecom pt cf au au durata intre 16-24 de ani.
Ar fi utile si niste date privitoare la durata de viata.

cristi5

#4271
@Xenos unde am zis eu ca trebuie *toate* reconstruite? Scrie 53%.

Si alea care nu s-au reconstruit pe VP crezi ca erau din 1800 toamna? Nu s-au reconstruit tocmai pt ca fusesera reconstruite cu cativa ani inainte. Deci alea sigur nu erau intre cele 53%...

@Konter da, dar pe langa durata de functionare mai ai faptul ca multe poduri si podete sunt neconforme la inundatii conform altui act normativ "recent"

"Situatia existenta" din orice SF/proiect descrie aceste aspecte in detaliu. Dar rezultatul e ca majoritatea (mai mult de 53%!) podurilor trebuie inlocuite. Inclusiv poduri mari ca cel din X Sighisoara. Altele sunt pastrate, ca cel din Y Brasov (13 decembrie)

Asta pe magistralele principale. Nu am niciun motiv sa cred ca pe cele secundare e mai bine. O exceptie ar fi Bv-Sibiu unde am vazut multe inlocuite.

TVlad

#4272
Podurile pastrate pe Valea Prahovei nu erau reconstruite recent, poate doar intr-o stare mai buna. De exemplu, din cele doua de la intrarea sudica in Sinaia, unul e adaugat la dublarea liniei din 1940 iar celalalt e mai vechi. Apare intr-o fotografie cu trenul funerar al regelui Ferdinand.





Powered by API/PUM imgur uploader

Altora mai mici li s-a inlocuit complet suprastructura, cu sau fara consolidarea pilelor.



Xenos

#4273
@cristi5

Nu e adevărat, podul la care mă refer eu la intrarea în Sinaia este de la dublarea din 1940.
Iar cel din Poiana Țapului exista ca atare de la începutul anilor 80 și la cum arăta, sigur nu era foarte nou.
Hai să nu mai speculăm pe chestiuni pe care nu le cunoaștem sigur. Elvețienii au tuneluri din secolul XIX...o grămadă.

@TVlad : Acela este podul de la Sinaia la care m-am referit, trăsesem concluziile pe baza unor fotografii de epocă. Mulțumesc!

cristi5

#4274
Aveti dreptate @Xenos, @TVlad, cuvantul "recent" e hazardat.

Nu am SFul Campina-Predeal si oricum e posibil ca expertiza podului sa se fi facut in timpul executiei.

Dar in SFuri "mai noi" motivele inlocuirii podului sunt explicate frumos. Afara de cele refacute recent, se inlocuiesc aproape toate. Unele pe motiv de durata de viata + starea podului, lipsa intretinerii (ca vorbim de Elvetia), altele (multe) pe motiv de debit la inundatii.