Constructori, proiectanti si consultanti din Romania si din lume

Started by Ionut, February 19, 2015, 10:36:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

voicul

Quote from: horatiu.cosma on April 11, 2018, 10:08:48 AM
Dacă ne civilizăm ca stat, ca administrație, dacă vom fi predictibili, parteneri serioși, o să avem mari surprize și în zona privatului, o să înceapă să vină constructori de top și pe la noi, o să se comporte profesionist, o să fie niște parteneri onești.

Mie: Astaldi, Strabag, TS, Max Boegl imi par nume mari.
In afara de COLAS (care a facut minuni pe DN2 sau doar a respectat retetele) si Bechtel eu nu mai stiu de altii.

De aceea intreb aici: ce nume mari au venit pe la vecini, dar au evitat RO?

__dir

^ Evita sectorul public.

Skanska are proiecte comerciale la noi.

voicul

Stiu ca UMB lucreaza cu echipamentul lor, dar au si oameni pe care ii aduc in santiere.

Stie cineva daca din cei 600 sau cati sunt pe LD4, toti sunt angajati la UMB sau: UMB are 300 sa zicem si mai angajeaza localnici pana la numarul dorit?

horatiu.cosma

^^^
Voicul, vorbeam de constructori mari la nivel mondial, nu care ne par nouă, după ureche, mari. Max Boegl sau TS nu o să îi găsești în top 250 mondial. Singurii din top 10 care au ajuns la noi sunt STRABAG si Bechtel. Astaldi e pe la 50 în clasament, Salini e pe la 25. Eu vorbeam de HOCHTIEF, Vinci, BOUYGUES, SKANSKA și mulți alții care ar putea veni dacă ne-am civiliza puțin la nivel politic și administrativ.

Granata06

Pe  www.ener.com am gasit un top al constructorilor la nivel mondial pe anul 2016. Ma rezum la firmele care au lucrat sau lucreaza la ora actuala in Romania:

Firma - Locul in clasament
BECHTEL -5
Stabag - 8 
SALINI IMPREGILO SPA - 25
ASTALDI SPA - 53 
PORR AG - 66
AECOM - 82
ED. ZÜBLIN AG - 89
SOCIETÀ ITALIANA PER CONDOTTE D'ACQUA SPA - 94
COMSA - 113
IMPRESA COSTRUZIONI GIUSEPPE MALTAURO SPA - 117
IMPRESA PIZZAROTTI & C. SPA - 178

Pentru mine este o surpriza SALINI IMPREGILO SPA - 25, la ce magarii au facut impreuna cu DRDP Brasov&Co. pe OS3.



tom_sawyer

Despre relatiile dintre constructori si functionarii statului:

QuoteDNA cere președintelui încuviințarea urmăririi penale față de Sebastian Vlădescu,fost ministru al finanțelor, pentru luare de mită. Prejudiciul din dosar se ridică la 20 de milioane de euro.

Fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită, într-un dosar în care a început urmărirea penală şi în cazul fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi preşedinte al EximBank, şi a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Infracţiunile de corupţie au fost comise în legătură cu încheierea şi derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa, precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare la o altă linie de cale ferată. Astfel, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.


hotnews.ro

GDPR

Mai sunt din astea:

QuoteMarian Iftime-Nicorici, director ANL în anul 2010, este acuzat că i-a pretins lui Gabriel Marian Diaconu, directorul Tehnocons Utilaje Bucureşti, să remită către SC FC Ceahlăul SA 5% din valoarea lucrărilor pe care societatea din Capitală urma să le presteze către ANL. S-a procedat la încheierea unui contract de reclamă şi publicitate între o societate din Slatina şi FC Ceahlăul, care a primit suma de 61.709 lei în perioada 1 octombrie – 27 decembrie 2010.

Procurorii au mai stabilit că Iulian Boghian şi Marian Iftime-Nicorici i-au pretins aceluiaşi director al Tehnocons Utilaje încâ 5% din valoarea altui contract şi s-a încheiat, din nou, un contract de publicitate, pe 1 octombrie 2010, tot în valoare de 61.709 lei.

În celălat dosar procurorii DNA au stabilit că Gheorghe Ştefan a pretins de la directorul Construcţii Hidrotehnice Iaşi 3% din valoarea contractelor pe care le avea în derulare cu Hidroelectrica Sucursala Bistriţa. Procurorii DNA susţin că în schimbul banilor, Pinalti a promis că va interveni pe lîngă funcţionarii din conducerea SC Hidroelectrica SA, societate cu capital majoritar de stat şi care aloca fondurile necesare privind un obiectiv de investiţii hidroenergetic pe râul Siret, pentru a se continua finanţarea obiectivului amintit.

Iar pentru ca banii să intre aparent legal în vistieria echipei de fotbal s-au încheiat 7 contracte de reclamă şi publicitate între Construcţii Hidrotehnice şi SC FC Ceahlăul, în valoare de 998.000 de lei. Întreaga sumă a fost achitată prin 9 facturi. În contract nu erau prevăzute obligaţiile prestatorului de servicii şi, de altfel, procurorii au stabilit că FC Ceahlăul n-a făcut niciun fel de reclamă, ci doar a încasat banii.

QuoteTribunalul Neamț l-a condamnat astăzi, 19 aprilie, pe fostul șef al Serviciului de dezvoltare din cadrul Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Bistrița, la un an de închisoare. Sentința poate fi atacată de Dumitru Comaștoc în termen de 10 zile de la comunicare, iar hotărârea definitivă și executorie va fi pronunțată de Curtea de Apel Bacău.
Dumitru Comaștoc a fost trimis în judecată, de procurorii DNA Bacău, în luna octombrie a anului trecut, pentru luare de mită. În rechizitoriu se arată că el a pretins și primit de la reprezentanții Construcții Hidrotehnice Iași, suma de 732.564 lei, cu TVA cu tot, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu, cu privire la derularea lucrărilor la o amenajare hidrotehnică din Pașcani. Este greu de crezut că un șef de serviciu ar fi putut face asemenea "afaceri" fără un sprijin logistic la nivelul conducerii societății.

Procurorii au stabilit că Dumitru Comaștoc a primit banii printr-o firmă pe care o controla și care, aparent, ar fi prestat servicii pentru Construcții Hidrotehnice Iași. În realitate, prin cele 8 facturi, emise în perioada 8 aprilie 2010 – 5 decembrie 2011, i-au intrat în buzunar exact 597.600 lei. Diferența până la 732.564 de lei este TVA, încasată de stat.

QuoteUn fost director din Apele Romane a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia ca a primit mita aproape 9 milioane de lei, plus o masina Volvo si un teren de 8.800 metru patrati, pentru constructia barajului Runcu de pe raul Mara.

Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:
In perioada 2009-2011, Vasile Ofimias, in calitate de director al Departamentului Dezvoltare, Investitii si Achizitii din cadrul Administratiei Nationale "Apele Romane", beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, in mod repetat, a primit de la doi oameni de afaceri, printre care si inculpatul Popa Eugen Laurean, urmatoarele: suma totala de 6.450.888 lei, prin intermediul societatii paravan S.C. River Shore S.R.L., un autoturism marca Volvo (in valoare de 43.999 euro), un teren in suprafata de 8.800 mp. situat in localitatea Budureasa, jud. Bihor, in valoare de 82.000 lei, suma de 2.361.314 lei, prin intermediul aceleiasi societati comerciale. 
Foloasele respective au fost primite de inculpatul Ofimias Vasile pentru ca, in exercitiul atributiilor de serviciu:
sa sustina in cadrul comisiei tehnico-economice reactualizarea devizului general pentru obiectivul de investitii "Acumulare pe raul Mara la Runcu", judetul Maramures.
sa-l informeze pe inculpatul Popa Eugen Laurean despre nivelul alocarilor financiare si stadiul in care se afla acestea, precum si sa sprijine societatea comerciala reprezentata de acesta in obtinerea de contracte de executie lucrari, prin incredintare directa, in contextul eforturilor de inlaturare a efectelor inundatiilor din anul 2010,
sa supravegheze, sa urgenteze si sa avizeze intocmirea documentatiilor necesare fundamentarii proiectului unei hotarari de guvern, prin care sa se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finantarii lucrarilor de consolidare si reprofilare a raului Timis in anul 2010,
sa-l informeze pe reprezentantul unei societati comerciale despre nivelul alocarilor financiare si stadiul in care se afla acestea. 
Pentru a disimula adevarata provenienta a sumei de 8.812.202,56 lei remisa cu titlu de mita, S.C. River Shore S.R.L. a emis 12 facturi fiscale care au fost achitate inculpatului Ofimias Vasile de oamenii de afaceri, pretinsii beneficiari ai "serviciilor", acuza procurorii.



voicul

^Multe firme internationale au in ADN adaptarea la cultura locala.
Daca se permita sa faci bani prin avocati, fara munca sau cu munca proasta ... scopul unei firme este sa faca profit.
Multe firme venite in tara (dar nu doar la noi) au inceput sa lucreze conform standardelor din acea tara.

Vezi si dublu standard la mancaruri.

--
+1 @Granata06 si @horatiu.cosma

cristi5

Quote from: horatiu.cosma on April 20, 2018, 04:32:22 PM
La structuri cel puțin proiectantul nu e în niciun caz de rahat. E cam singurul proiectant care mai proiectează structuri pe infrastructura de transport în țară. Podul peste Mureș de pe Deva-Orăștie este recunoscut la nivel internațional, cred că are brevet pentru soluție.

Sa spunem si ca din pacate astfel de proiectanti nu se vor putea manifesta pe PiSi  1 si 5 din motive de O600 care bate in cuie solutia din SF

Ionut


cristi5

Eu ma refer la SSF, firma de proiectare din Timisoara cu filiala in orasele mai mici cum ar fi Muenchen...

Poate facem aici o colectie de structuri proiectate de ei. Eu stiu de podurile pietonal si rutier (fara rosturi de dilatare) peste Bega a caror proiectare e donata de Isho primariei Timisoara (ca daca asteptau dupa achizitia publica...), si pasajul rutier DN7 de la Turdas peste CF. Stiu ca mai au pe Sebes-Turda, Orastie-Sibiu, etc

Poate ne explica un inginer constructor, am inteles ca au solutii extrem de elegante, care mai si scad pretul strucrurii=> foarte bine pe FIDIC galben.

Cu astia ar trebui sa ne mandrim, dar CNAIR tot la IPTANA a ramas.

carutasul

Eu nu prea am legătură cu firmele de construcții dar întâmplător am auzit ieri (pe surse IT-stice)  de a doua firmă de consultanță în domeniu care și-a pierdut mare parte din oameni pentru că au plecat în masă la firmele municipale ale doamnei Firea, care le oferă salarii mult mai mari. E o coincidență sau un fenomen?

dr4qul4

Ar fi bine ca firmele municipale sa atraga oameni competenti de la privat. Insa cred ca e doar o barfa....tot nepoti si mai ales "nepoate" vor angaja.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

carutasul

Acum, dacă sunt competenți sau nu nu știu, dar faptele în sine în legătură cu cele două firme sunt reale, sursa este adminul lor de sistem ( în unul din cazuri a plecat și adminul :) )
Am înțeles că s-au oferit salarii mult mai mari, de genul de patru ori ( asta nu mai e din sursă la fel de sigură) , ceea ce pare un pic hazardat dar cum la stat nu ne interesează profitabilitatea...
În general salariile mai mari la stat sunt ok dacă sunt în limitele economiei ( până la urmă și competenții au pilele lor și dacă își angajează nepoții pe post de secretare și cărători de hârtii, la proiectare tot trebuie să angajeze pe cineva care să știe să facă treaba) . Companiile astea municipale sunt ciudate dacă le iese, pentru că având monopol pe lucrările din oraș s-ar putea să le iasă și profitul... ( că doar e din pix, primăria plătește cât e nevoie ca să ajungă la toți "nepoții") și să rămână destul și pentru un proiectant bun. Până la urmă tot le strică ei, dar la început, ca să înghițim gălușca, s-ar putea ca așa să și facă....

horatiu.cosma

Am auzit și eu că firmele doamnei Firea au cam distorsionat piața, adunând din firmele private de consultanță/proiectare o mulțime de specialiști, care munceau pe un salar x la privat, iar la Firea preponderent stau pe un salar între 2 și 4 * x.