Autostrăzi în România: discuții diverse

Started by Ionut, September 14, 2011, 11:15:15 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Tavi

Sper să nu fie ceva de genul "când o zbura porcul..."  :(

vancouver

Daca citesti cu seriozitate mesajul lui Isarescu, atunci lucrurile sunt clare:
- la figurat, România este dezbinata politic si nu este capabila sa aibe un proiect transpartinic. Intrarea in euro sau o autostrada peste munti nu se pot face de catre un partid, care sa-si poata apoi aroga meritele. Modul de abordare actual este clar gresit.
- la propriu, România este dezbinata in insule de dezvoltare incojurate de "Las Fierbinti" (vezi articolul din Gandul pe aceasta tema: Parabola guvernatorului: cum trece Celentano munţii să ajungă în Ardeal, http://www.gandul.info/financiar/parabola-guvernatorului-cum-trece-celentano-muntii-sa-ajunga-in-ardeal-13047094). Economia pentru zona euro trebuie sa fie cat de cat UNITARA. Prin lipsa acestei autostrazi exista doar puncte de dezvoltare economica si investitii, dar ele nu sunt legate fizic si dezvoltarea nu este omogena. La propriu, lipsa A1 sau A3 peste munti impiedica intrarea României in zona euro.
Prioritatea zero: A1 Sibiu - Pitești. Prioritate zero virgulă zero: A0 centura București. Importante: A7 Ploiești - Bacău - Pașcani - Suceava; A13 Sibiu - Brașov - Onești - Adjud; A3 Cluj - Oradea; A3 Ploiești - Brașov; A12 Pitești - Craiova; A8 Pașcani - Iași; A4 Constanța - Vama Veche. Toate NUMAI SI NUMAI cu fonduri europene. Un NU categoric oricărei forme de taxare la km pe autostrăzi.

ghrt

Cred că dl. Isărescu a vrut să spună că nu putem intra în zona Euro atât de subdezvoltaţi, gen cu prea multe WC-uri în fundul curţii. Ceea ce este adevărat, dezechilibrele care se reflectă acum în cursul valutar vor trebui absorbite pe altundeva.
Cont (aproape) inactiv.

radutm

Mie mi s-a parut foarte deplasat comentariul lui Isarescu. Romanii au intrat de mult in euro...Romania nu! iar BNR-ul stie asta prea bine. De ce o tot amana...ehee...ar fi multe de zis...dar ar fi mult offtopic.
cont inchis

sebba

isarescu ar face bine sa-si tina pliscul si sa-si savureze postul neclintit (sa-i zic cumva "teleghidat"?) de nici un partid timp de zeci de ani (de ce oare?)
a avut si are o implicare mult mai mare decat se vede in "mersul lucrurilor" din Romania post-doishpelista
implicarea asta insa nu i-a atras nici o raspundere reala, asa ca sa taca! macar atat!
Sailing away! S/Y Haimana

Marius68

Stimate domnule sebba, din pacate ceea ce spune dl.Isarescu este foarte real. Atita vreme cit nu exista o dezvoltare cit de cit unitara la nivelul Romaniei, ideea intrarii in zona euro este o utopie (vezi si comentariul foarte pertinent al lui vancover de mai sus). Si spre deosebire de multe alte personaje publice romane, dl.Isarescu face un comentariu pertinent relativ la situatia actuala a Romaniei.
 

hadrian

Daca nu Slovacia,atunci macar la Slovenia sa ne uitam ce retea de autostrazi are...si ce moneda foloseste !

cezar-mario2012

Hai să fim serioși,  nu are nici o treaba euro cu autostrada.  România nefiind în zona euro, poate jongla mai ușor cu inflația. Dacă guvernul mărește,  pensiile sau salariile cu 3-5%, așa doar electoral, ne având acoperire economica, scoate parleala cu variația de curs valutar si anulează măririle. Casele se vând pe euro,  chiriile sunt pe euro, facturile sunt calculate la euro, accizele sunt in euro, combustibili sunt evaluati in euro, pana si țăranul de la piața ține cont de curs. Nu trecem la euro si din alt motiv, speculanți de curs valutar,  BNR fiind cel mai mare.

TEO73H11

Cu toate ca nu am mai scris demult continui sa va urmaresc cu interes si din pacate constat cu regret o stagnare a lucrarilor in Romania ,cu doar efectiv 44 km de autostrada in lucru si restul in vesnica proiectare. CNADNR dupa taraganarea cu atribuirea si semnarea contractelor a inventat o noua metoda de a bloca lucrarile amanand la maxim eliberarea autorizatilor de constructie,riscand pierderea de bani europeni dar mai ales de vieti omenesti. Stiu ca noi nu dezbatem politica dar infrastuctura =POLITICA si actuali la butoane m au dezamagit complet. Cunoscand si pe cei dinainte aproape ca am ramas fara speranta.





sebba

Quote from: Marius68 on August 07, 2014, 03:31:06 PM
Stimate domnule sebba, din pacate ceea ce spune dl.Isarescu este foarte real. Atita vreme cit nu exista o dezvoltare cit de cit unitara la nivelul Romaniei, ideea intrarii in zona euro este o utopie (vezi si comentariul foarte pertinent al lui vancover de mai sus). Si spre deosebire de multe alte personaje publice romane, dl.Isarescu face un comentariu pertinent relativ la situatia actuala a Romaniei.

si de ce nu exista dezvoltare??? asta de ce nu spune isarescu?
cum stie sa influenteze si sa controleze cursul euro sau sa sprijine artificial bancile sau alte gainarii economico/financiare, de ce se rezuma la comentarii pertinente?

poate-s eu nebun, nu m-ar mai mira nici asta... dar indiferent ce se intampla pe la noi e ca si intr-un film pe care-l vad in reluare de zeci de ani
incepe frumos, pompos, ambalaje, chestii... continua "fortat", "impins", "taraganit" si la final nu se intampla nimic! ah... ba da... se moare! dar nu actorii mor, ci spectatorii... si iarasi de la capat...

enjoy!

Sailing away! S/Y Haimana

frunzaverde

#1105
Quote from: sebba on August 07, 2014, 08:11:15 PM
si de ce nu exista dezvoltare??? asta de ce nu spune isarescu?

Cum naiba sa nu existe dezvoltare? Numai eu am trait in anii '90 de-aici? Evolutia e imensa, pe toate planurile. Da, nu arata Romania ca Germania, si cand ne comparam ca Ungaria sau Cehia iesim pe minus, dar Romania in anii '90 era in urma rau, rau de tot. Inclusiv fata de Ungaria sau Cehia. Atunci statul de-abia putea strange cateva milioane de dolari, cu chiu cu vai, organizatul unor alegeri erau o povara masiva.

Intamplator, Isarescu si echipa lui au scos tara de doua ori din rahat pana in gat - la un moment dat, in 1997-8, nici macar FMI, creditorul de ultima instanta, nu credea ca Romania poate evita falimentul. Si un faliment de tara in '97-'98 ar fi insemnat azi un PIB (si venituri asociate) undeva intre Albania si Macedonia pentru Romania.

Quote from: sebba on August 07, 2014, 08:11:15 PM
cum stie sa influenteze si sa controleze cursul euro sau sa sprijine artificial bancile sau alte gainarii economico/financiare, de ce se rezuma la comentarii pertinente?

Nu sunt gainarii. Faptul ca a spriinit bancile are legatura cu ce s-a intamplat in '96-'98 in Romania, cand bancile decapitalizate (din cauza politicilor inflationiste ale statului) au cazut una cate una, necesitand eforturi supra-umane din partea BNR si a statului pentru a mentine sistemul financiar functional.

Alternativa in 2008-10 era sa se intample ca in Spania sau Italia sau Letonia sau Grecia, banci picate in masa, bani guvernamentali ducandu-se in salvarea lor in loc sa se duca in orice altceva, austeritate pe jumate din deceniu, investitii oprite complet fara orizont de reincepere etc. etc. Nu cred ca preferai asta.

Pana la urma, Romania a fost printre putinele state in care statul NU a fost nevoit sa salveze UNA bucata banca, in ciuda unei bule uriase imobiliare, in ciuda unor inbalansuri masive intre aproape orice si orice, in ciuda unor investitii idioate si private si publice si in ciuda unei situatii economice proaste timp de 3 ani. Asta spune imens despre competenta BNR ca regulator financiar. Si a prudentei lor - un lucru excelent pentru o banca nationala.

Da, BNR s-a jucat cu cursul, dar a facut-o pentru a atenua un efect masiv de pendula. Cand aveai o moneda puternica bazata pe intrari masive de capital care seaca in cam 2 saptamani, n-ai ce face decat sa intervi. Altfel risti sa distrugi economia cu fluctuatii uriase (mai ales ca  stii ca nivelul de incredere in moneda nationala e redus dupa decenii de probleme gen inconvertibilitate, ratii, hiperinflatie). Bineinteles ca a intervenit. Faptul ca nu a consumat mare lucru din rezerva intervenit (ba mai mult, a sporit-o), arata, din nou, ca cei din BNR sunt competenti.

Ce alternativa propui la politica BNR de mai sus? Lasat banci sa pice? Vezi Spania sau Grecia! Lasat cursul complet liber? In 2009 ai fi avut 6-7 lei pe EUR alternand cu 4-5 lei cu speculatii masive si socuri imense (vezi India). Nu cred ca ar fi ajutat pe nimeni.

Quote from: radutm on August 06, 2014, 11:17:08 PM
Mie mi s-a parut foarte deplasat comentariul lui Isarescu. Romanii au intrat de mult in euro...Romania nu! iar BNR-ul stie asta prea bine. De ce o tot amana...ehee...ar fi multe de zis...dar ar fi mult offtopic.

Nu chiar. Da, anumite preturi sunt in euro pentru consumatorul final. Dar majoritatea salariilor sunt in lei. Si foarte multe preturi (mancare + utilitati) sunt tot in lei. Da, pretul caselor si al masinilor e in euro. So what? Cat din cosul de produse este cumparat/inchiriat casa sau achizitie de masina, in medie, in Romania, si cat e mancarea, cat sunt hainele sau utilitatile.

Cum Romania converge prin export de munca (ca practic asta e folosit aici) versus import de capital (n-are alte optiuni), orice derapaj de productivitate poate fi corectat prin cursul valutar. Si orice imbunatatire a productivitatii si a complexitatii muncii, in loc sa se vada in curs valutar, se vede in crestere economica, rezultand in convergenta.

Daca am fi fost in consiliu monetar sau la euro, o explozie a unei bule (sau un alt derapaj fata de mersul tarilor Euro, inclusiv crestere economica mai mare decat cea din zona Euro) s-ar fi transmis imediat in economia reala (Euro mult prea tare fata de productivitatea reala => scaderi nominale de salariu, ca in Grecia sau Letonia sau faliment in masa a firmelor).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

iuli

Aş mai completa cu, ce mă interesează că anumite prețuri sunt în Euro sau în lei atâta timp cât cursul de schimb e menținut constat de ani și ani de zile? Pot să fie prețurile și în nasturi. Problema era dacă erau în euro doar dacă cursul se schimba o dată pe lună și inflația o lua la vale. Anii 90 sunt de rememorat și de învățat din ei că așa nu.

Eu unul sunt împotriva intrării în zona euro. Așa BNR nu va mai avea influență pe piață și dacă o luăm la vale nu ne mai scapă nici mama lui nenea dracu. Vezi cazul Greciei.
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog


radutm

Frunzaverde...nu sunt de acord cu tine, dar imi place analiza ta. Din pacate este un subiect offtopic si nici nu am suficient timp, insa mi-ar place sa dezbatem pe larg tema. As vrea sa iti explic punctul meu de vedere despre beneficiile nete ale intrarii cat mai rapide a Romaniei in EURO.  Din pacate/fericire, luati-o cum vreti, subiectul EURO se intrevede deja ca tema de campanie si tare mi-e ca in urma inflamarii politice si a rezultatelor alegerilor, Isarescu isi va reevalua pozitia peste nu foarte mult timp.
cont inchis

dr4qul4

Eu as vrea sa intram in .............. Schengen ca sa putem trece granita cu 130 km/h  :D
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024