News:

Hristos a Înviat!

Main Menu

Sistemul Energetic National

Started by stangabriel, December 08, 2014, 12:39:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Balto

Transelectrica a finalizat retehnologizarea stației de transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a finalizat cea de-a doua etapă din proiectul de retehnologizarea Stației de Transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest. Compania precizează într-un comunicat de presă că investiția s-a ridicat la 100 de milioane de lei și face parte dintr-o serie mai lungă de proiecte din zona Dobrogei, menite să crească siguranța în funcționare a sistemului electroenergetic național și să contribuie la integrarea energiei din surse regenerabile.

Energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Ministerul Economiei: Inelul de 400 kV, realizat în proporţie de aproape două treimi

Inelul de linii electrice de înaltă tensiune al României este realizat în proporţie de circa 64%, restul de aproximativ 36% reprezentând segmente care se află în lucru, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Economiei, Alexandru Macoveiciuc. Inelul de 400 kV are o lungime totală de aproximativ 1.796 de kilometri. "Până la sfârşitul anului, Transelectrica va finaliza prima porţiune din Axul 2 Banat (Linia Electrică Aeriană de 400 kV Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad), respectiv reabilitarea segmentului de linie electrică aeriană 400 kV Anina-Reşiţa. Axul Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad închide inelul de 400 kV al României în zona de vest a ţării. Astfel, trecerea la nivelul de 400 kV a Axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad securizează alimentarea cu energie electrică a unei zone mari de consum, întăreşte reţeaua de transport în zona de sud-vest a ţării şi contribuie la creşterea gradului de interconectare al României cu Serbia. "

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Rețeaua națională, într-o stare deplorabilă: Aproape toate liniile de înaltă tensiune necesită investiții

Rețeaua de transport a energiei s-a confruntat, în ultimii ani, cu mai multe avarii, fiind afectate mai multe localități și chiar județe întregi. Rețeaua este foarte veche, mare parte din ea având 40-50 de ani, peste durata normală de funcționare, iar în lipsa investițiilor, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Transelectrica a analizat recent starea a 54 de linii electrice de înaltă tensiune, fiind declarate inacceptabile 52 dintre ele. De asemenea, din 80 de transformatoare analizate, o treime sunt în stare proastă. Ar fi nevoie de investiții serioase, precum realizarea unei stații de 400/110 kV în București, însă câștigul Transelectrica este folosit de statul român pentru acoperirea deficitului bugetar.

energynomics.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Ionut

Imi explica si mie cineva care se pricepe situatia asta?

România importă energie electrică la cel mai mare preţ din regiune

România importa joi dimineaţa peste 1.000 de MW pentru a-şi asigura consumul de energie, care se ridica la aproape 8.000 de MW, în timp ce producţia naţională nu depăşea 6.960 de MW la ora 10:00, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în timp real pe site-ul Transelectrica. Astfel, la ora menţionată, importul era de 1.013 MW. La ora 14,00 cantitatea de energie importată scăzuse puţin, datorită creşterioi producţiei interne la 7.359 MW, în timp ce consumul atinsese 8.010 MW. În acelaşi timp, preţul energiei în România pe piaţa bursieră spot, de 73,42 euro pe MW, este printre cele mai mari din regiune, fiind depăşit uşor doar de cel din Ungaria, de 73,77 euro pe MW, conform site-ului OPCOM, operatorul pieţei, scrie Agerpres.



Adevarul

Harry

În contextul dificultăților de natură financiară cu care se confruntă SMART SA, filiala de mentenanță a CNTEE Transelectrica SA, precum și datorită importanței deosebite pe care o are asigurarea activităților de mentenanță a rețelei de transport în ceea ce privește siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, conducerea executivă a CNTEE Transelectrica SA a analizat în regim de urgență situația SMART SA și a dispus inițierea demersurilor legale necesare pentru adoptarea măsurilor de soluționare, astfel încât să nu fie pusă în pericol continuitatea activităților de mentenanță.



Acționarii SMART SA, respectiv CNTEE Transelectrica SA și Statul Român, prin Ministerul Economiei, au depus eforturi semnificative pentru a identifica o soluție sustenabilă de redresare a situației societății, soluție menită să trateze cauza și nu efectele dificultăților întâmpinate de SMART SA în ultimii doi ani.



Astfel, acționarii SMART SA s-au întrunit în data de 28 martie 2019, în baza art. 121 din Legea Societăților nr. 31/1990, în Adunarea Generală a Acționarilor, în cadrul căreia a fost aprobat în unanimitate Programul de restructurare economico-financiară a activității SMART SA.



Programul de restructurare economico-financiară, înaintat de Consiliul de Administrație al filialei SMART SA, conține necesitatea capitalizării societății în cuantum de 24 de milioane de lei, obținându-se în acest fel o proiecție economico-financiară care va conduce societatea SMART SA în situația în care, în următorii ani, va obține profit operațional din activitățile pe care le desfășoară.



CNTEE Transelectrica SA deține 70,005% din acțiunile SMART SA, iar de Statul Român, prin Ministerul Economiei, deține 29,995% din acțiunile SMART SA.




RaduC

De ce importăm? Sa de ce e Scump? Pentru că piața funcționează după principiul cererii și ofertei. Cerere mare, ofertă internă mică, ars la degete și ars la preț de către traderi. Ia vezi cât costa MWh la ora 2.00am pe piața spot.

România nu dispune suficient de ceea ce se numește peaking capacity - capacitate de generare cu reacție rapidă, cum sunt hidrocentralele prin pompaj, sau termocentrale mici și versatile prin cogenerare - Combined Cycle Gas Turbines, care sa permită reacții rapide de generare atunci când cererea e mare. În consecință, se compensează prin importuri exact când e cel mai scump prețul spot: dimineața și seara.

tom_sawyer

#96
Ministrul Economiei: Linia electrică Gutinaş-Smârdan este importantă pentru securitatea energetică a României

Linia Electrică Aeriană Gutinaş-Smârdan este o investiţie importantă pentru securitatea energetică a României şi doresc ca termenul de finalizare al acestui proiect - sfârşitul anului 2022 - să fie respectat de conducerea Transelectrica, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis AGERPRES, Niculae Bădălău a salutat anunţul recent al companiei Transelectrica referitor la obţinerea de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 31 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş - Smârdan.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan va avea o lungime de 140 de kilometri şi va străbate 25 de localităţi din trei judeţe (Bacău, Vrancea şi Galaţi).

În ceea ce priveşte importanţa şi beneficiile proiectului, în plan naţional, LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan asigură: întărirea Reţelei Electrice de Transport şi creşterea capacităţii de transport a energiei produse în zona Dobrogea către centrele de consum din restul ţării; evitarea limitării evacuării energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea; creşterea gradului de siguranţă în alimentarea consumatorilor din zona Moldovei şi eliminarea congestiilor în Reţeaua Electrică de Transport.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES, valoarea totală a investiţiei este de 56,8 milioane de euro, iar lucrările la noua linie de înaltă tensiune vor fi demarate pe parcursul acestui an, având termen de finalizare sfârşitul anului 2022.

economica.net

Ionut

Vântul face curentul gratis. Energia electrică costa 0,1 lei pe bursă

Energia electrică era aproape gratis, miercuri, datorită faptului că vântul a turat turbinele eoliene la maxim, atât marţi, cât şi miercuri. Un MWh de energie electrică i-a costat pe furnizorii de electricitate 0,1 lei, marţi, când au cumpărat energie pentru a o livra pe piaţa pentru ziua următoare, adică miercuri. Preţul energiei tranzacţionate marţi cu livrare miercuri în intervalul orar 06:00-17:00 de pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) a fost de 0,1 lei/MWh, cel mai redus nivel al tuturor timpurilor, potrivit profit.ro.

Adevarul

RaduC

Dacă am fi dispus de doua, trei hidrocentrale prin pompaj acum ar fi fost momentul sa umplem rezervoarele superioare pana la capacitate... Dar n-avem ce umple... Putem totuși micșora generarea hidro de la barajele de acumulare pentru a limita deversarea, dar nu cred ca ar face vreo mare diferență...

Gendan

Pai, cam asta s-a si intamplat. Acum (02.05.2019 15:41) se uzineza cam 2800 MW in hidro, aproape 40% din productie in conditiile in care eolianul mai are in jur de 300 MW. Mai jos, poza de ieri.



Ionut

Date îngrijorătoare de la INS pe energie: Producție mai scăzută și importuri mai mari în primul trimestru

Producția de energie electrică, dar și de gaze naturale, a scăzut în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În același timp, au crescut semnificativ importurile, mai ales la energia electrică. Foarte mult au scăzut și exporturile de energie. Potrivit INS, producția de gaze a scăzut cu 0,8%, în timp ce importurile au crescut cu 9% față de primul trimestru din 2018. Producția de energie electrică a scăzut cu 4,8%, în timp ce importurile au crescut cu 78,6%.

Detalii pe Hotnews.ro

Harry

Guvernul României a aprobat ieri, 30 mai 2019, Hotărârea de Guvern privind scoaterea din fondul forestier a terenurilor necesare construcției Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier-Anina-Reșița.



"Întreaga echipă a Directoratului felicită specialiștii Companiei care au contribuit prin profesionalism și implicare la promovarea acestei hotărâri de Guvern. Am reușit în ultimele luni să convingem factorii de decizie despre importanța strategică pentru România a acestei investiții. Lucrările de construcție a tronsonului Anina-Reșița sunt executate în proporție de 90%, iar odată cu promovarea acestei hotărâri pot începe lucrările de construcții și în fondul forestier. Astfel, Axul Porțile de Fier - Reșița - Timișoara - Săcălaz – Arad va fi cu un pas mai aproape de finalizare, lucru ce ajută România să devină un pol de stabilitate şi securitate în regiune", a declarat Marius Dănuț CARAȘOL, președintele Directoratului Transelectrica.

catalin_i

E oprit cumva un reactor de la Cernavodă? De vreo 2 săptămâni văd producție mică pe nuclear coroborat cu o creștere mare pe hidro.
Revizie tehnică sau incident? Cât timp?

Balto

#103
Reactorul 2 este oprit pentru revizie planificata, lucrari care vor dura 32 zile.
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

silviu321

http://www.transelectrica.ro/-/comunicat-de-presa-legea-120-201920 iunie 2019, BUCUREȘTI. Miercuri, 20 iunie, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea 120/2019 privind unele măsuri necesare pentru realizarea lucrărilor și implementarea proiectelor de importanță națională privind rețeaua electrică de transport. Legea facilitează realizarea proiectelor de investiții vitale la nivelul securității energetice a României, facilitează construcția liniilor electrice aeriene și respectarea termenelor limită pentru proiectele cu finanțare europeană.

"Legea promulgată astăzi de Președintele Iohannis are un rol esențial în consolidarea și extinderea infrastructurii de transport al energiei electrice pe tot teritoriul României. Efectele se vor vedea mai ales în proiectele liniilor electrice aeriene, unde procesul de autorizare era greoi, iar construcția efectivă a liniei era deseori îngreunată de procesele birocratice. Astfel am armonizat diversele prevederi legislative pentru a facilita implementarea proiectelor de investiții. Felicităm pe această cale toți profesioniștii din cadrul CNTEE Transelectrica SA care au adus un aport la atingerea acestui obiectiv uriaș pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național", a declarat Marius Dănuț CARAȘOL, președintele Directoratului Transelectrica.

În lipsa unor elemente derogatorii specifice, legislaţia în vigoare nu putea asigura cadrul legal necesar implementării proiectelor de importanţă naţională pentru reţeaua electrică. Legea 120/2019 elimină o serie de obstacole care au stat în calea proiectelor de investiţii, cum ar fi:

Stabilirea dreptului asupra terenurilor care vor fi afectate de lucrările efectuate în vederea construirii şi exploatării structurilor energetice în domeniul energiei electrice;
Inadvertenţa în corelarea reglementării privind gratuitatea exercitării dreptului de folosinţă asupra terenurilor aflate în proprietate publică;
Întârzieri determinate de legislaţia pentru obţinerea autorizaţiilor şi permiselor necesare în vederea începerii lucrărilor de construcţie.
Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul energiei electrice a primit vot favorabil în Camera Deputaţilor în data de 14 mai 2019.