Forum PeUndeMerg.ro

România => Nivel național => Naval => Topic started by: cristi5 on January 13, 2019, 05:07:35 PM

Title: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on January 13, 2019, 05:07:35 PM
Pt cei cu stomacul tare. Am cunoscut supravietuitori, mergeau la Stockholm la un worskhop studentesc. Ei au fost pe puntea de sus la baute si dans. Fetele au ramas jos sa doarma...

https://youtu.be/V5tbah19qo8
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bgd77 on January 13, 2019, 07:09:53 PM
Foarte interesant, mersi de share!

Pentru cei interesati, un articol foarte bun despre ceea ce s-a intamplat atunci: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2004/05/a-sea-story/302940/
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: pasadia on January 14, 2019, 11:02:28 AM
Am si eu o intrebare apropo de aceste inregistrari. Aveti idee, ele redau corect intervalele de timp. Mai exact, de exemplu iregistrarea de mai sus are 25 de minute, dar acopera exact 25 de minute, sau evenimente petrecute pe parcusul a 50 de minute (sa zicem) iar la editare au fost scosi timpii morti?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on January 14, 2019, 11:22:19 AM
Nu e corect ca timp. Mayday a fost lansat la 1:22 (foarte tarziu, la vreo 7 min dupa inclinarea majora de 15 grade), rasturnarea totala la 1:50. Viking Mariella a ajuns la locul scufundarii la 2:12. Pe inregistrare intervalul dintre cele 2 evenimente e mai scurt.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/MS_Estonia

Sansele de supravietuire au scazut drastic la 1:30 cand inclinarea era la 90 grade

Urgenta lansata la 2:30 (extrem de tarziu) si elicopterele (care au salvat cei mai multi oameni) ajunse la 3:05 arata ca daca se dadea alarma si plecau elicopterele la 1:15, poate reuseau sa salveze semnificativ mai multi.

Foarte rapida scufundarea, nu stiu cum e fata de altele, dar ca pasager sa iti dai seama ca e pericol si sa ajungi din pat sau de la bar pana la barca de salvare in 10 min in timp ce barca se tot inclina, foarte greu, mai ales cand echipajul a dat un singur anunt... Interesant ca desi se iesea pe puntea 7, au scapat unii de pe puntea 1, pt ca au vazut primii pericolul (zgomote, apa)

Barca traversase Baltica de 10 ani la Viking Line, 3 ani la Wasa Line... Estonienii au cumparat-o si o rulau de un an, gandindu-se probabil ca au pe mana un produs capitalist care merge de la sine, si se zice ca au cam fortat-o in furtuna (Soviet-style). In plus barca a plecat inclinata din port, o incarcasera prost! Mayday si anuntarea pasagerilor au fost f slabe. Calitatea vestelor si barcilor de salvare f proasta.

Dar si ceilalti: Silja Line, Viking Line (se navigheaza "in grup" special ca sa se ajute in caz de pericol), finlandezii de pe coasta, au cam dormit in cizme. Se navigase de (prea) multi ani pe Baltica fara probleme...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on January 14, 2019, 04:33:36 PM
Articolul din The Atlantic pune problema în sensul de animale performante, care supravieţuiesc în condiţii extreme. Mi se pare o prostie. În acest gen de situaţii poţi să mori oricât de performant ai fi. E o situaţie în care supravieţuieşti cu mult noroc, o voinţă la limita posibilului şi eşti ajutat de exersarea procedurilor de evacuare şi mijloace de salvare performante. Uneori parcă e mai bine să mori decent, precum orchestra de pe Titanic; când realizăm că murim prin înec, se spune că creierul eliberează endorfine pentru a atenua durerea. Un bun exemplu în acest sens este tragedia pasagerului Mogoşoaia de la Cotul Pisicii; a supravieţuit un copil, rămas orfan în urma accidentului, care s-a agăţat de un bidon. Cei care trăiesc pe apă ştiu asta; la un accident de acum câţiva ani între un pasager şi un cargo, pe braţul Sulina (cred că la Maliuc) cei aflaţi pe punte nu au ezitat şi au sărit pe ponton. Nu au fost victime, doar nişte pagube materiale, navele s-au şters una de alta, dar nimeni nu a aşteptat să vadă, pe pielea lui, dacă e grav sau nu.

De asemenea în astfel de situaţii se amestecă multe cauze independente. Un ferry de lemn s-a scufundat prin anii '70 într-un port grecesc deoarece echipajul, marinari experimentaţi, se uitau la un meci de fotbal de o tensiune aparte... şi nu au mai putut preveni o problemă relativ simplă. Sau un cargo în Atlantic, al cărui căpitan primea prognozele meteo fără specificarea orei, nu a ştiut că erau decalate cu 12 ore, şi nici nu vroia să schimbe cursul deoarece era într-o situaţie sensibilă cu managementul companiei, aşa că a navigat direct într-un uragan; lovitura finală i-a fost dată că au uitat să închidă robinetul de la conducta centrală de apă pentru incendiu, iar marfa din cală s-a deplasat şi a rupt respectiva conductă. etc etc

Sunt şi poveşti mai senine. Eu sunt pasionat de veliere relativ mici, şi am citit povestea unui tip cu un velier cam la fel cu ce navighez eu, adică un pic sub 7 metri: prins de urgan în Atlantic, a reuşit să se controleze, să strângă tot de pe punte şi apoi s-a închis înăuntru. Peste câteva zile barca plutea fără probleme, furtuna trecuse iar el era întreg şi destul de odihnit. Evident, nu este singura astfel de poveste; se spune că bărcile ţin mai mult decât oamenii. Poate şi în tragedia de mai sus, dacă echipajul se controla şi încetineau mult sau opreau pur şi simplu motoarele, nu se întâmpla nimic. La cargouri am auzit că sunt cabluri de oţel, când încep să se rupă e semn că trebuie să o lase mai moale altfel se rupe tot vaporul.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on June 03, 2019, 12:36:51 AM
https://www.youtube.com/watch?v=4Dxb4yReOac

Pe Opera "fusei" si eu (turist) cand avea ca port de imbarcare Constanta
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 03, 2019, 02:56:12 PM
Quote from: ghrt on January 14, 2019, 04:33:36 PM
...lovitura finală i-a fost dată că au uitat să închidă robinetul de la conducta centrală de apă pentru incendiu, iar marfa din cală s-a deplasat şi a rupt respectiva conductă. etc etc

...încetineau mult sau opreau pur şi simplu motoarele, nu se întâmpla nimic...

...La cargouri am auzit că sunt cabluri de oţel, când încep să se rupă e semn că trebuie să o lase mai moale altfel se rupe tot vaporul...

Ăăă, WHAT?

1. Instalația de stins incendii cu apă trebuie să fie operațională în orice situație. NU SE ÎNCHID robineții (valvule în limbajul specific). De asemenea, țevile nu trec prin magazii ca să le rupă marfa.
2. Fără motor și viteză prin apă, nava nu guvernează, adică nu e eficientă cârma. Excepție fac navele cu azipod.
3. Mi-e foarte neclar despre ce cabluri vorbești. Cele care asigură marfa?

LE: am căutat raportul scufundării lui "El Faro", că de ăla vorbești când spui despre cargoul din Atlantic. Acolo situația este complexă și au fost o mulțime de factori care au concurat la dezastru. Dar cine a pus o pompă de incendiu de avarie în magazie e un idiot, asta e exemplu de manual de "design failure".
Apropo, pentru cine e interesat, raportul este aici (https://www.google.co.in/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ntsb.gov/investigations/AccidentReports/Reports/MAR1701.pdf&ved=2ahUKEwi16qTxvs3iAhUFtlkKHQsEDvwQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw0W6suDxPiDApy9oOL8y4u3), o lectură interesantă. Foarte interesantă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 16, 2019, 05:40:23 PM
Mă tot chinui de câteva zile să pun cap la cap informațiile despre cele două tancuri petroliere lovite în golful Oman. Dar deocamdată lucrurile nu sunt nici clare și nici simple. Cel puțin din ce am văzut în puținele imagini la care am avut acces. Dar, pentru început, o prezentare a faptelor:

- pe 13 iunie 2019, la ora locală 6:12, Kokuka Courageous, tanc chimic de 27000 tdw, pavilion Panama a transmis un semnal de urgență (distress call) în urma unei explozii, aproximativ 25°27N, 052°22E
- pe 13 iunie 2019, la ora locală 7:00, Front Altair, tanc petrolier de 109894 tdw, pavilion insulele Marshall, a transmis un semnal de urgență în urma unei explozii, aproximativ 25°27N, 057°22E, deci la circa 5 mile mai spre est

Ambele nave erau încărcate, mergeau din direcția golfului Persic spre est. Ambele echipaje au fost salvate, de către un vas care era în zonă (Hyundai Dubai) și de către marina iraniană, ajungând în final în Iran toți 44. La ora asta, duminică 16 iunie, echipajul de pe Front Altair a ajuns in Dubai. Ambele nave au supraviețuit atacului, cea japoneză fiind remorcată la ora actuală spre Emirate (nu îmi aduc aminte, am sa modific când găsesc știrea).

Incidentul vine pe fondul unor tensiuni crescânde în zona Golfului, fiind precedat de atacurile de acum o lună (13 mai?) asupra a patru nave din zonă, acestea fiind lovite în zona cârmei/sălii mașină, sub linia de plutire.

În atacurile de joi, modus operandi este asemănător, navele fiind avariate (după unele surse de "obiecte zburătoare", după altele de "mine magnetice") în zona sălii mașină tribord și centru tribord. Conform unui film difuzat de americani, o șalupă desprinde o mină plasată pe tribordul Kokuka Courageous în zona centrală. Comparând imaginile din filmul american alb negru și poze ale navei făcute anterior, pot afirma că este vorba de aceeași navă, cu toate că în filmarea americană se vede marca de bord liber și gradațiile pescajului la mijloc în timp ce în fotografia cu mina atașată nu se văd.

(Momentan atât, voi face update postării pe măsură ce găsesc informații din surse credibile, deocamdată pozele și video văzute ridică niste semne de întrebare, dar nu mă pronunț)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on June 16, 2019, 06:06:04 PM
Sounds like "Nam August 2, 1964 :))
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 16, 2019, 06:38:57 PM
Nu-s torpile, că e gaura deasupra apei. Și sunt nave comerciale. Mai ales că, fiind petroliere, au cocă dublă, ceea ce l-a salvat probabil pe Front Altair, altfel se rupea ca Unirea, e exact în aceeași zonă avaria (și incendiul)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on June 16, 2019, 06:54:53 PM
N-ai inteles sau nu m-am exprimat corect, ma refeream la incidentul care practic a pornit razboiul cand 2 nave americane s-au sabotat dand vina pe vietnamezi :)))
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 16, 2019, 07:14:07 PM
Înțelesesem  :lol:. Dar nu e (încă) de magnitudinea aia. Este mult sub "pragul de intervenție". Mie mi se pare o încercare de a urca prețul petrolului. Oare cine o profita !?
Cert este că traficul prin zonă se complică, cresc asigurările, crește prețul combustibilului, apar deja recomandări interne la noi, Best Management Practices, etc.
Zona aia e plină de vapoare, Fujairah e loc de aprovizionare, Muscat e zona de unde se iau și se lasă gărzile înarmate folosite la traversarea coastei Somaleze și a Yemenului, dar se mai lasă gărzile și la Fujairah, mai în golf, în Bahrain, e bază mare navală a americanilor.
Da, zona e un butoi de pulbere (sau petrol) și e de ajuns o scânteie, dar protagoniștii oricum se bat prin proxy în Siria și Yemen, nu cred că vor să își dea foc la valiză și să oprească exporturile de petrol și gaze, că mai toate trec prin Ormuz
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Neufunk on June 16, 2019, 11:16:10 PM
Cine profita? Moscova.

Instabilitate in Orientul Mijlociu este o prioritate strategica pentru Moscova. Instabilitatea din regiunea respectiva ii va face pe clienti sa caute alti furnizori, si nu exista pe lumea asta un furnizor de hidrocarburi mai stabil decat Rusia. Si acum cat au rusii nevoie de bani pe urma vanzarilor de hidrocarburi, dar cat au nevoie sa puna presiune indirect (corporate lobby) si direct pe guvernele europene pentru anumite avantaje politice (criza din Ucraina).

E foarte greu de spus cine a facut treaba asta. Nici petromonarchiile din Golf nu se simt prea bine cu pretul petrolului. Sauditii au avantajul ca pot exporta si prin Marea Rosie, au investit foarte mult in infrastructura, dar mai au pana ce pot inlocui complet ruta prin Ormuz.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dr4qul4 on June 16, 2019, 11:53:58 PM
Acum stau si ma gandesc...cat de greu e sa atasezi explozibil la o drona/avion de jucarie si sa o/il lovesti de un petrolier? Poti face asta de pe orice barca si costa doar  cateva mii de euro. Ca nu au probleme cu procurarea explozibililor.
Daca vroiau iranienii sa le scufunde... nu ratau. Dar ar fi fost clar cine e vinovatul si s-ar fi ales si cu poluare.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Neufunk on June 17, 2019, 12:25:00 AM
Pentru ce sa-ti bati capul cu drone? Cand ai capacitatea sa faci o improvizatie d-asta suficient de puternica incat sa lovesti un petrolier (si sa faci si ceva daune), atunci ai si capacitatea sa faci rost de scule mai profesionale... Rebelii au tras cu rachete anti-nava (chinezesti) dupa americani, crezi ca le era chiar asa de greu sa faca rost de ceva scule si pentru un petrolier?

Cine a facut treaba aia a stiut ce a facut. Daca aveau de gand sa dea navele la fund le dadeau...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 17, 2019, 08:51:29 AM
QuoteMoscova
Exact ce spunea cineva zilele trecute, indiferent cine a făcut-o, Iranul o să fie acuzat. Iar foloasele le trag alții. Cert este că e lucrătură de profesioniști, nu capete împrosopate recrutați de prin vreo tabără de refugiați și momiți cu șapte'jde'mii de fecioare pe lumea cealaltă. Dacă închid strâmtoarea Ormuz e jale cu petrolul și gazele. Marea Roșie poate fi închisă foarte ușor, la nord e canalul Suez, la sud e Bab-el-Mandeb unde vecini sunt Eritreea, Somalia și pe partea cealaltă Yemen (acolo fiind război între UAE și SA contra Iran). Și gata cu hidrocarburile din peninsulă. Plus traficul de mărfuri Asia-Europa.
Contra "piraților" convertiți din pescari putem să luptăm, mai o sârmă ghimpată, mai ceva gărzi cu pușcoace, mai vreo navă militară cu un elicopter. Dar împotriva tehnicii de luptă și forțelor speciale, ca și navă comercială nu avem nici o șansă.
Ca o idee, tabla în zona aia unde au dat gaură are maximum 22 mm.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 04, 2019, 11:01:54 AM
Chiar dacă e militar incidentul, îl pun aici:

Incendiu misterios la bordul unui submarin rusesc
14 marinari ruşi au murit în urma incendiului izbucnit la bordul unui submarin rusesc din Marea Barents. Kremlinul a avertizat că ,,în numele secretului de stat" detaliile acestei catastrofe nu vor fi făcute publice. Accidentul reaminteşte de tragedia submarinului Koursk care s-a scufundat în 2000 făcând 118 victime. Ce ştim despre noua catastrofă?

Accidentul ar fi avut loc luni şi a fost anunţat marţi de ministerul rus al apărării într-un comunicat pe cât de scurt, pe atât de lipsit de detalii. Potrivit armatei, cei 14 marinari au murit intoxicaţi de fumul produs de incendiul de la bordul submersibilului. Un incendiu care a fost oprit în cele din urmă. Armata rusă mai spune că incidentul dramatic a avut loc în apele teritoriale ruseşti. Despre submarin, ni se spune că este unul ,,destinat cercetării mediului şi fundurilor marine foarte adânci". Submarinul s-a putut întoarce la baza sa, oraşul-închis Severomorsk aflat în regiunea Murmansk. Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a confirmat că există supravieţuitori printre membri echipajului, în particular ,,un civil din industrie". Nu ni se precizează însă nici câţi supravieţuitori sunt şi nici câţi marinari erau în total la bordul submersibilului.

Surse citate de presa rusă afirmă că submarinul în cauză este unul nuclear de tip AS-12, botezat ,,Loşarik". E vorba de un submersibil secret, conceput pentru cercetare şi operaţiuni speciale de până la 6.000 de metri adâncime. La bordul lui ,,Loşarik" pot urca 25 de oameni. Vasul este conceput pentru a se putea agăţa de un alt submarin, mai mare, ce-l poate remorca până în zona sa de operaţiuni. Dealtfel, tot presa rusă spune că în fapt incendiul nu a avut loc la bordul lui ,,Loşarik" ci pe submarinul mai mare destinat să-l transporte. Toate submarinele de acest tip sunt rataşate Direcţiei scufundărilor profunde din cadrul ministerului apărării, o divizie specială a marinei ruse.

Prezentându-şi condoleanţele familiilor îndoliate, Vladimir Putin a precizat că echipajul de la bordul submarinului era format din ,,oameni cu înaltă calificare". 7 ofiţeri de rangul cel mai mare al marinei ruse şi doi ,,eroi ai Rusiei" se numără printre victime, a mai spus liderul Kremlinului. Analiştii estimează că ţinând cont de nivelul ridicat al personalului de la bord, misiunea submarinului incendiat era una cu caracter strategic.


Sursa (https://m.rfi.ro/special-paris-112705-incendiu-misterios-la-bordul-unui-submarin-rusesc)

În mai multe articole se face referire la cei 7 ca fiind "căpitani". Conform presei ruse, sunt "căpitani de rangul I", grad pe care l-am avut și noi în marina militară, echivalentul fiind de "colonel" la terestru (azi gradul se numește "comandor" atât în marină cât și în aviație). Cu cel puțin 7 colonei la bord plus cel puțin doi "eroi ai Uniunii Sovietice Federației Ruse" la bord, aia nu a fost misiune de sondare batimetrică, cum.spuneau ei inițial.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on July 04, 2019, 11:41:08 PM
Sunt speculaţii că a avut loc un incident cu un submarin american, au tras cu torpile unul în celălalt. Erau în Marea Barents dar pe ţărmul celălalt.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on July 05, 2019, 08:00:27 AM
Americanii au cistigat de data asta?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on July 05, 2019, 12:16:31 PM
Daca ar fi tras cu torpile, nu cred ca ar fi existat supravietuitori....
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on July 08, 2019, 10:59:48 PM
Submarinul avariat este unul mai special, cică e fabricat din 3 sfere (concentrice) de titan, rezistă la adâncimi foarte mari. S-ar putea să fi rezistat la o torpilă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 05, 2019, 08:02:41 AM
Nu știu unde să pun, aici sau la porturile lumii.

https://youtu.be/fq3tP9I90-g (https://youtu.be/fq3tP9I90-g)

La 4:29 se rupe o parâmă, la 5:15 se rupe "șpringul", bine că au strigat la ăla cu pantalonii verzi să fugă de acolo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Ionut on August 05, 2019, 08:21:30 AM
Aici aici, daca e vorba de accidente/incidente. Dar ne explici si ce s-a intamplat mai exact?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 05, 2019, 09:23:59 AM
Încă nu a apărut raportul oficial al accidentului deci nu pot decât să îmi dau cu părerea, judecând după filme.
Pare că nava e la acostare, are un remorcher pe acolo, pe cheu sunt echipele de oameni care urmează să lege parâmele, camioanele cu containere sunt pregătite pentru descărcare/încărcare. Nava vine prea în unghi spre cheu și cu viteză prea mare. Aici, ca o paranteză, am văzut tendința asta de a economisi timp făcând manevre "în forță", fără plan B în caz că nu merge ceva.
Probabil că pilotul avea de gând să vină full dreapta cu bowthruster-ul și cu o manevră de "full astern" la mașină și cu cârma bandă stânga, ca să ajungă paralel cu malul (o fi curent acolo, nu știu particularitățile, trebuie să caut). Speculez, dar e posibil ca bowthruster-ul să fi luat prea multă sarcină și nu aveau de ajuns în rezervă (de obicei la containere ții trei generatoare la manevră, dar am avut odată un caz când operatorul de pe comandă nu avea simțul manevrei și "f*tea" maneta aia de o luau dracii, aveam șocuri de 2-3000 kW, iar trei DG-uri duc circa 4-5000 kW, dar nu reacționează instant, a trebuit la urgență să pornesc al patrulea DG și să sun pe comandă să îmi bag și scot. Au schimbat omul, am rezolvat problema  :lol:).
Deci, prea în unghi, prea tare. Nu poate corecta unghiul de aterizare, nu poate reduce viteza. Evazajul de la teugă lovește macaraua de cheu cu mii de tone forță, piciorul macaralei se rupe ca un chibrit și se prăbușește peste camionul de jos. Înțeleg că un camionagiu a fost rănit, parcă.
Cum am spus, asta văd eu din video, pe fugă (mi-au venit scafandrii și am de alergat cu ei), n-am avut timp să caut pe net, dar sigur nu e încă un raport oficial.
Nava e făcută în 1997 în Coreea, deci veche, echipaj ruși, ucraineni, kiribati, deci crema cremelor.

LE: m-am uitat până la sfârșitul filmului. Au belele cu motorul principal, au intrat în vaporașul ăla... Deci, ori nu merge motorul, ori black-out. Inclin spre a doua variantă, din motive de operare. Dar nici cu pilotul nu mi-e rușine. A venit tare, fără cap, cu gândul că duce mașina. Văd că la pupa dădeau parâmele deja. Dar remorcherul ăla, în loc să împingă, fuge
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 05, 2019, 10:18:09 AM
Ex-sovieticii sunt maeștri la manevra navei sub influența alcoolului. Prin februarie unul a luat la popice bărcuțele la Pusan (Coreea) și apoi a dat o gaură într-un pod. Pe lângă obișnuitele vorbe de duh (cu preponderență bleati, pizdeț, nahui, suka) se mai aud și vorbe în engleză: "no collision!", "I need tugboat". Morți de beți erau.

https://youtu.be/Fla9lLPXEvg (https://youtu.be/Fla9lLPXEvg)

LE: i-am arătat rusului meu ucrainian din Crimeea și mi-a tradus pe unde nu înțelegeam, adică totul in afară de înjurături. Nu pricepem nici unul ce vroiau ăia să facă. Și sunt 3 pe comandă (cel puțin), plus măcar nostromul la prova. Și niciunul nu îl contestă pe comandant sau se întreabă ce suka bleati facem noi aici?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on September 11, 2019, 11:05:22 AM
Ieri s-au implinit 30 de ani de la scufundarea navei Mogosoaia, in aval de Galati.

239 de morti. Cea mai mare catastrofa navala din istoria Romaniei.

https://www.viata-libera.ro/societate/133706-amintirea-celei-mai-mari-tragedii-navale-romanesti
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on November 01, 2019, 12:41:30 AM
Lady Siria a ramas fara motor la Tulcea si a facut ceva pagube

https://www.facebook.com/ComunitateaPentruGalati/videos/vb.235968273804660/560285874777527/?type=2&theater (https://www.facebook.com/ComunitateaPentruGalati/videos/vb.235968273804660/560285874777527/?type=2&theater)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 01, 2019, 12:49:57 AM
O relatare de pe CapCompas:
"Pagubele nu sunt nici ele minore, suma este foarte mare. Pontonul este nou 2019 ca an de fabricatie, o barca distrusa cu 2 motoare, alta sparta pupa, alta barca spart motor 150 cp plus prelata.
In ponton se mai afla un motor 150 cp care acum este bun ptr fier vechi plus foarte multe scule electrice si tot interiorul distrus."
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 23, 2019, 12:59:40 PM
Un incident/accident nuclear în Marea Chinei de Sud a avut loc pe 21 noiembrie. Deocamdată sunt speculații, ori un submarin chinezesc, ori o bombă detonată sub apă. Cert este că nivelul radiațiilor este crescut în zonă (dar nu life threatening). Nu am găsit surse credibile în media, informația o am printr-o circulară primită de la companie, noi urmând a ajunge pe acolo în câteva zile.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on November 23, 2019, 02:10:49 PM
Sper ca aveti costume din alea etanse ca in filmele "Armagedon" versiunea Nuke - nu bio sau aliens....
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 23, 2019, 04:20:38 PM
Nope. Dar se pare că ai noștri suflă în iaurt (povestea e plecată de la un blog controversat din US). Cam același tip de circulară am primit când cu Fukushima (atunci s-a dovedit adevărat). De data asta nu sunt dovezi. Dar ni se recomandă totuși să ocolim zona.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 24, 2019, 01:21:50 PM
Mai aproape de casă:

O navă cu 14.000 de oi s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. Unul dintre marinari a căzut peste bord în timpul răsturnării, transmite Mediafax.
Nava sub pavilion Palau este încărcată cu aproximativ 14.000 de oi și avea 22 de persoane la bord.
Unul dintre marinari a căzut peste bord în timpul răsturnării, dar a fost salvat și în prezent i se acordă îngrijiri medicale. În acest moment, marinarul este în șoc hipotermic și a fost transportat la spital.
Restul echipajului a fost adus în siguranță la mal. Autoritățile au ajuns în scurt timp la fața locului și încearcă să remedieze situația.

Sursa (https://m.hotnews.ro/stire/23510765)

În știre e și un film, dar nu am cum să îl văd sau să copiez linkul

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on November 24, 2019, 01:47:27 PM
Cum naiba, ca nu a fost furtuna in portul Midia?!?!...
https://www.youtube.com/watch?v=3polaQ0A8Kk

https://www.youtube.com/watch?v=bgYY2L4cHvo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 24, 2019, 01:52:26 PM
E în port? Dacă da, e o manevră greșită de balastare, combinată cu aranjarea proastă a "mărfii", poate ceva vânt (suprafața velică e mare la tipul ăsta de nave.
Nu pot vedea filmul, că poate aș putea răspunde întrebărilor
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on November 24, 2019, 01:56:41 PM
Da, este in port, si apa nu este mai agitata decat pe lacul Herastrau...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 24, 2019, 01:59:59 PM
Atunci e clar, a fost sabordată de marina rusă drept represalii pentru vaporul lor scufundat de oi acum ceva ani  :lol: :lol: :lol:

Serios acuma, e pe o parte sau doar înclinat?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on November 24, 2019, 02:39:22 PM
E culcata pe partea dreapta, cum a fost cindva feribotul ala in Marea Minecii, care plecase din Zeebrugge.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 24, 2019, 02:55:55 PM
Au. Belea. O să aibă de tras să o pună iar pe linia de plutire. Am înțeles că oile au murit. 14000 de oi. O să fie ceva de curățat, că dacă nu le scot în câteva zile și vine căldura, e groasă. Plus eventualele scurgeri de ulei și combustibil... Să vedem cât de repede se mișcă autoritățile și cât de eficient.
Unul din ziare zicea ceva de un banc de nisip, eu nu prea cred asta, portul Midia e dragat la 9 m, vaporul ăsta are 7,5 m pescaj. Și când dai de banc de nisip nu te răstorni, doar te oprești (să nu mai spun că un eventual banc de nisip e responsabilitatea portului).
Nu cred varianta asta, mai degrabă o manevră aiurea cu balastul, înțeleg că nava era la plecare, probabil că balastau să iasă în marea liberă cu o stabilitate crescută. Tot așa poate fi vorba de o manevră greșită pe [sistemul de] anti-heeling, uitat pornit după ce au terminat încărcarea.
Nava e un fost car-carrier construit la japonezi in 1980, convertit în livestock carrier în 2017
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on November 24, 2019, 03:01:13 PM
Ce este o manevră anti-heeling?
Nu cunosc termenul... :-[
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 24, 2019, 03:19:19 PM
Nu e o manevră. E o instalație de corectare în timp real a asietei navei (am corectat în postul de mai sus, nu se înțelegea bine). Propriu-zis, două tancuri de balast aflate pe borduri cu o pompă reversibilă între ele. Duce balastul dintr-un bord în altul pentru a compensa înclinarea navei datorată încărcării. La port-containere e folosit intens, probabil că și nava asta are, fiind fost car-carrier. Problema este că sistemul are o anumită inerție și nu îl poți folosi decât la mal. Dacă ai plecat pe mare cu el pornit, poate amplifica înclinarea navei. Teoretic are sisteme de siguranță și dă alarma la vreo 2 grade, se oprește pe la 3. Însă nu pot garanta că merge bine pe o navă cu sirieni. Au mai fost cazuri de capsize cu nave de-ale lor in portul Constanța.
Cum am spus, poate fi o manevră greșită de balastare, sau vânt lateral sau stabilitatea calculată prost înainte de plecare, un centru de greutate prea sus. Astea se vor stabili la anchetă. Dar prioritatea acum este prevenirea poluării cu hidrocarburi și oi (moarte). 14600 bucăți. Ce spune prefectul cu ridicarea e vax albina, nu ranfluezi o navă de mărimea asta trăgând cu remorcherul de ea. Nici macarale așa mari nu avem. Aici e un Costa Concordia la scară redusă, dar efortul de repunere pe linia de plutire va fi mare.
Din ce am văzut pe hartă, e în interiorul portului, nu afară (scriu unii de șenal navigabil), deci nu valul a dat-o peste cap. Nu am acces la o hartă a portului să văd dacă e dragat tot la 9 m sau doar la dane și pe drumul spre ieșire.
Am deschis până la urmă o poză, se vede docul de la Midia și o navă pe doc, nu e așa departe oierul, nu prea cred să fie bancuri de nisip acolo, s-ar împotmoli astea care intră pe doc


LE: de la Digi24 (https://m.digi24.ro/stiri/video-o-nava-cu-peste-14-000-de-oi-s-a-rasturnat-in-portul-midia-1221406) citire:
Quote
ACTUALIZARE 15.30. Două oi din cele 14.000 aflate pe nava scufundată în Portul Midia au fost salvate până acum. Autoritățile au început operațiunea de salvare a oilor vii cu două nave ale Gărzii de Coastă, în cooperare cu o ambarcațiune tip bombard aparținând ISU Dobrogea. Până acum, autoritățile au anunțat că au salvat două oi, informează Mediafax.
În aceste momente, vasul este jumătate sub apă, însă scufundarea sa a fost oprită.
Cu bold e sublinierea mea: logic că a fost oprită scufundarea, de către fundul apei, că are doar 9 m acolo, în timp de vaporul are 13.5 m :bash:

Din același articol:
Quote
''La faţa locului sunt mobilizate aproximativ şapte nave şi şalupe şi alte patru bărci rapide tip RIB, de la ARSVOM, Garda de Coastă şi ISU, dar nu am primit până acum un plan de acţiune, asumat de către o autoritate, astfel că fiecare entitate acţionează în funcţie de aria de responsabilitate specifică, din câte am observat. În mod sigur vom continua operaţiunile, la bordul navei şi mâine dimineaţă, pe lumină'', a declarat, pentru  Agerpres , Robert Robescu.

Deci:
- fără un plan de acțiune (terminalul ăla e de prin anii '90 acolo,.chiar nu s-a gândit nimeni că vor fi accidente??)
- lucrăm doar pe lumină (cum ar fi fost dacă erau oameni în apă seara, tot așa lăsați lucrul și veneați dimineața pe lumină??).

Să mai zic? Mie îmi miroase a incompetență și lipsă de asumare a răspunderii. Fiecare pe pătrățica lui, doamne fere' să aibă vreunul inițiativă mai departe de plăpumioara lui. Și e vorba de ISU, Garda de Coastă și ARSVOM, nu de Gigi de la sculărie și gardienii publici specializați în mașini parcate aiurea.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 25, 2019, 12:37:45 AM
Nu te mira. Operaţiunea de salvare se desfăşoară cu 2 bărci de pescuit categoria C cu indulgenţă şi un RIB micuţ (şi el, mai degrabă D). Bine că l-au recuperat pe sirian înainte de hipotermie, păcat de sufletul oilor.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 25, 2019, 09:29:33 AM
Din Ziua de Constanța (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/incident-in-portul-midia-comitetul-judetean-pentru-situatii-de-urgenta-se-va-reintruni-astazi-ce-se-va-intampla-cu-animalele-evacute-de-pe-vapor-705981.html.html)

Quote
Deasemenea, operațiunea de la navă a reînceput. Se încearcă înlăturarea mărfii existente pe puntea superioară, pentru a putea reduce din greutatea navei, iar apoi vor încerca să readucă nava pe chilă dreaptă pentru a o putea remorca în Dană .

N-am mai pus tot articolul că nu are rost. Dar citatul de mai sus chiar îmi dă de gândit. Sunt extrem de curios cum o să iasă operațiunea asta și ce marfă înlătură ei (probabil boccelele alea ce se văd în poze??). Eu sunt de părere că ar cam trebui să umble la balast, să înlăture toată "marfa" (care acum e într-un bord), dar în primul rând să verifice documentele de încărcare și să vadă cum pisici au plecat ăia din port cu o condiție instabilă. Că vaporul e ca un Hopa-mitică dacă e bine încărcat și balastat, nu se dă așa pe o parte. Să zicem că era pe șenal și că a lovit cu tribordul marginea și a făcut gaură, e plauzibil, dar eu îl văd răsturnat între geamanduri, pare a fi chiar pe mijloc.

@ghrt: oile alea mergeau la shaorma direct, la măcelărit "halal". Soarta asta a fost mai puțin crudă, crede-mă.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 25, 2019, 04:35:02 PM
(https://adevarul.ro/assets//adevarul.ro/MRImage/2019/11/25/5ddb8a685163ec4271645ac0/646x404.jpeg)
Foto de pe Adevărul (https://m.adevarul.ro/locale/constanta/video-plecat-probleme-portul-midia-nava-scufundata-mare-echipajul-s-a-salvat-ultima-clipa-14000-oi-murit-1_5ddb884e5163ec4271644966/index.html)

Imaginea asta e antologică. Nava e canarisită încă de la începutul manevrei. Cu așa înclinare NU SE CONTINUĂ manevra. Punct.
Bine înțeles, răspunderea este a comandantului, oricine altcineva e doar "adviser", decizia e a lui. Dar, există precedente când autoritățile au fost trase la răspundere pentru că au permis manevre riscante pe "barba" comandantului. Și în cazul ăsta ar cam trebui să cadă multe capete din posturile alea călduțe. Începând cu cei 10-15 șpăgari care vin la nave să facă inspecția inițială pe whisky și țigări și terminând cu cine a dat Port Clearance (cargoplanul e in lista de documente cerute, pe lângă multe altele). Cine vrea informații mai multe poate consulta Guide to Port Entry, sunt toate porturile noastre acolo, inclusiv "gratuitățile" cerute de cei ce vin la navă.
Ce mi se pare puțin ciudat e echipajul de 22 de persoane. Câți din ăștia sunt echipaj de siguranță și câți pe partea de animale? Că mă gândesc că la 14600 animale nu poți sta cu 2 ciobani (oricât de automatizat ar fi, tot trebuie măcar trecut zilnic pe la toate să verifici starea de sănătate, considerând că hrănirea și curățenie se fac mecanizat). Și echipaj de navigat îți trebuie minim 15 (nu știu cât prevede Safe Manning Certificate, dar totuși, nu au cum mai puțin de trei carturi complete de navigație, un nostrom și vreo 4-5 oameni la mașină, plus un bucătar și un strungar). Ar putea să facă puntea 6 cu 6, dar în cazul ăsta ar fi zombie în câteva zile, mai ales după încărcare.
Sunt iarăși curios când a fost ultima inspecție MLC, văd că nava are Registru ClassNK, nu vreo bombă gen Russian Register
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: elphax on November 25, 2019, 04:36:33 PM
daca mai era Daea ministru macar salvau oile alea saracele
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 25, 2019, 05:05:01 PM

^nope

Quote
În iulie 2019, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a cerut Romaniei să oprească transportul a 70.000 de oi către o serie de state din Golful Persic, deoarece nu erau asigurate condiţii bune pentru transportul animalelor. Ministrul Daea nu a oprit transportul, încălcând cerinţa comisarului european.

Digi24 (https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/oile-inecate-in-marea-neagra-ar-fi-avut-o-soarta-si-mai-cruda-daca-ajungeau-la-destinatie-transportul-de-animale-vii-e-interzis-in-ue-1222172)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 25, 2019, 05:20:42 PM
@kitsune, şi Medy a plecat bandată de la cheu, şi nu am auzit de vreo sancţiune.

Cu oile, greu de ales între transport şi abatorizare sau înec, însă faptul că cei care se pretind autorităţi pe acolo nu s-au apucat de extras şi incinerat cadavrele cred că va crea o mare problemă ecologică şi de sănătate publică.

^^ să nu credem poveştile cu oile, cormoranii etc. Erau doar naraţiuni politice, genul de poveşti care prind la cei neinformaţi, adică aduc mai multe voturi (neinformaţi) decât îndepărtează (informaţi). Faptul că sunt puerile ţine de nivelul povestitorilor şi e singurul fapt interesant.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 25, 2019, 05:46:36 PM
Medy a fost în 2010. Acum e 2019. Sper că accidentul ăsta va face un pic de curățenie. Dacă nu, ulciorul n-o să meargă de multe ori la apă.
Și da, cu 14k oi moarte în apă e clar că va fi o problemă ecologică dacă nu le scot repede.
Iar oile alea salvate eu le-aș trimite la zoo, să trăiască până la adânci bătrâneți, o merită, au scăpat de condamnarea la moarte.
Totul în numele unei reguli sanitare antice, devenită cruzime lipsită de sens astăzi. Halal.

Între timp o altă navă a intrat la încărcare a ieșit (my bad), Harmony Livestock, fabricată în 1973! Băi, ce conserve ruginite cară oile de la noi? Le verifică cineva "pe bune"? La arabi în mod sigur nu, știu porturi unde e obligatoriu să cotizezi, altfel nu pleci (la fel ca la ruși, ukrainieni, africani). Cum nu prea ajung prin Europa aia cu apă caldă, chiar sunt curios unde și când s-a făcut ultima inspecție pe Black Sea MoU.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Io on November 25, 2019, 06:58:42 PM
Cumva OT: la ce e neaparata nevoie de un strungar in echipajul ala?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 25, 2019, 07:18:49 PM
Reparaţiile de tot felul sunt o luptă permanentă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 25, 2019, 07:33:08 PM
Că era OT am răspuns la cheu (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2305.msg267254#msg267254), că aici vorbim de oi. Între timp am aflat că au scăpat 53.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 27, 2019, 09:18:00 AM

Quoteurmează să se facă în cursul acestei nopţi decupaje în peretele navei ca să poată să se intre din mai multe puncte şi să salvăm şi mai multe animale, câte putem să salvăm în condiţiile în care vremea, marea ne permit acest lucru", a explicat şeful DSU.
El a precizat că în următoarele zile o firmă va readuce nava în poziţie normală şi aceasta va fi atunci curăţată de animalele moarte.
,,Urmează în următoarele zile o firmă care după acordul armatorului va realiza readucerea navei în poziţia normală şi după asta curăţirea navei de cadavre, de animalele moarte şi incinerarea lor.
Adevărul (https://m.adevarul.ro/news/eveniment/arafat-despre-salvarea-oilor-nava-rasturnata-operatiunile-decurs-greu-singura-cale-acces-ambarcatiune-1_5ddd73db5163ec427171ec86/index.html)

Nu știu ce fumează ăștia de cred așa ceva. Chiar vreau să văd nava aia plutind în poziție normală. Doar că nu prea are cum să se întâmple asta în câteva zile.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 28, 2019, 02:35:36 PM
QuoteScrisoare deschisa
Ref : Tragedia QUEEN HIND


Ma numesc Rusu Ieronim Florin, angajat la SC MARITIME PILOT SRL ca PILOT MARITIM 1, am 67 ani si sunt Pilotul navei QUEEN HIND.
Trebuie sa precizez ca sunt posesorul brevetelor Comandant de cursa lunga si Pilot maritim 1, avand o experienta in pilotajul navelor maritime de peste 30 ani, iar brevetul pe care-l posed imi da dreptul sa pilotez nave de orice marime, fara limite.
Consternarea mea ete datorata celor aparute in presa scrisa si a informatiilor false, sau incomplete, aparute si pe retelele de socializare.
Doresc sa prezint filmul complet al tragediei navei QUEEN HIND :
Pe data de 25.11.2019 ora 10.20 m-am prezentat la bordul navei pentru plecarea navei QUEEN HIND de pe cheul de nord din portul Midia. Comandantul navei ma informeaza ca nava are pescaj Prova 5,90 m, Pupa 6,54 m iar pentru siguranta navei si a manevrei doreste doua remorchere, avand in vedere si faptul ca este nou pe nava; a preluat nava in ziua plecarii ei.
La plecarea de la cheu remorcherul CANAL SERVICE 11 a luat remorca prova, iar remorcherul BRAILA a luat remorca pupa. Incercand largarea nevei de la cheu cu cele doua remorchere am constatat ca nava nu poate iesi de la cheu, ba mai mult se inclina la stanga foarte mult aprox 10 grade. Am stopat remorcherele, nava a revenit la inclinare zero. Folosind masina navei FOARTE INCET INAINTE am constatat ca nava nu se misca, refuzand sa paraseasca cheul. In acel moment am inteles ca nava este pusa pe uscat, fiind acostata la cheu si il informez pe Comandant despre aceasta. Prima intrebare a acestuia a fost ,, care este natura fundului marii in locul respectiv ?" Spunandu-i ca in acea zona a portului nu avem decat fund nisipos si mal, acesta imi sugereaza sa folosim masina JUMATATE INAINTE si nava va iesi de pe uscat; lucru care s-a dovedit adevarat. Odata ce nava a parasit cheul, remorcherele au inceput sa lucreze conform ordinelor primite, iar masina navei a fost redusa la FOARTE INCET INAINTE. Parcurgand aprox. 500 m pana la iesirea din zona Santierului Naval, am remarcat ca nava guverneaza cu greutate, iar stabilitatea navei este precara, aceasta inclinandu-se la stanga sau la dreapta foarte mult. In acel moment am inteles gravitatea situatiei, am cautat sa mentin nava la extremitatea maxima din stanga senalului nevigabil. Trebuia sa evit blocarea portului in eventualitatea ca nava se va rasturna in mijlocul canalului navigabil. Nava incepuse sa se incline spre dreapta exagerat de mult. Eram convins ca exista riscul de rasturnare a navei, cu siguranta inainte de a iesi din port, drept pentru care am stopat nava si am solicitat asistenta tuturor remorcherelor din port. Au raspuns prompt remorcherele BUCURESTI, ALEXANDERU 2 si PESCARUS 3. Cand remorcherele au sosit langa nava, desi au incercat sa impinga nava din tribord, bordul in care era inclinata nava, aceasta continua sa se incline, rasturnarea fiind iminenta. Trebuie sa mentionez ca toate cele 5 (cinci) remorchere au executat comenzile primite prompt si cu profesionalism. Nava fiind foarte tare inclinata, desi am luat in calcul reintoarcerea navei la cheu, masina navei nu a mai raspuns la comenzi, fiind probabil inundata cu apa. La acel moment Comandantul navei, intelegand ca nava este pierduta, a ordonat ABANDONAREA NAVEI si salvarea echipajului. Subsemnatul am fost recuperat de remorcherul BUCURESTI. De la bordul remorcherului am coordonat permanent prin radiotelefonul portabil actiunea de salvare a echipahului. Parte din echipaj erau la prova navei, altii la pupa navei, iar un alt grup se aflau linga comanda de navigatie, impreuna cu Comandantul navei; 22 membrii in echipaj, inclusiv Comandantul navei. Permanent am tinut legatura cu Capitania Portului Midia prin radiotelefon, iar atunci cand un membru al echipajului a cazut la apa, am solicitat prin Capitania Portului, serviciul ambulanta 112 si am ordonat pilotinei MARITIME 2 sa asiste remorcherul CANAL SERVICE 11 si sa dea o mana de ajutor pentru recuperarea marinarului cazut in apa. Stiam ca acest marinar urma sa intre in soc hipotermic.
Toata actiunea de salvare a echipajului s-a desfasurat in timp record pentru ca nimeni din exterior nu a intervenit peste ordinele pilotului, repartizarea pozitiilor remorcherelor si a pilotinei fiind datorata pilotului ce a coordonat si evaluat situatia de la fata locului, fiind la bordul remorcherului BUCURESTI.
Consider ca toata actiunea declansata si desfasurata de la momentul ABANDON NAVA a fost un succes datorat bunei pregatiri a marinarilor romani aflati la bordul remorcherelor : CANAL SERVICE 11, BRAILA, ALEXANDRU 2, PESCARUS 3, BUCURESTI si pilotina MARITIME 2. Acestia au salvat vieti ale marinarilor aflati pe nava QUEEN HIND si desi doar ei merita toate laudele, noi marinarii romani, nu ne-am facut decat datoria fata de semenii nostrii.
Personal, ca Pilot Maritim 1, nu doresc lauri sau laude, dar nici nu accept ca vre-un merit al acestor echipaje sa fie insusit de oportunistii de la uscat, mai ales ca acesti oportunisti isi permit sa trunchieze adevarul unei situatii dramatice, sa dea declaratiii false, etc.
Ma intreb : mintind, in urma unei tragedii, oare ce au de castigat ?
Repet, aceasta scrisoare deschisa se datoreaza indignarii fata de oportunisti, declaratii si afirmatii false aparute in mass media si pe retelele de socializare.

Comandant de Cursa Lunga,
Pilot Maritim 1
Rusu Ieronim Florin

Este clar din descriere că nava avea probleme cu stabilitatea. Iar declarația cu punerea pe uscat la cheu mi se pare ușor verificabilă. Dacă a mințit comandantul când a declarat pescajele, atunci nava era supraîncărcată. Dar să tragi cu remorcherul de navă (aflată la cheu) și să se închine cu 10 grade, păi asta trebuia să dea de gândit cu privire la stabilitate. Cine a văzut bărcuțele alea de la Midia numite remorchere își dă seama că nu au cum să tragă de o navă și să o încline. Nici să fi fost legate de vârful catargului să fie brațul forței lung nu se intampla asta.
Prova 5.90, pupa 6.54 când dana aia e dragată la 7m, nu prea are cum să se pună pe uscat. Ori nu e adâncimea la dană 7m (și atunci portul e vinovat) ori nava a fost supraîncărcată. Dar oricine are ceva experiență pe mare simte instabilitatea, e ceva care devine instinctiv și în cazul ăsta trebuia să declare urgență și să abandoneze manevra revenind la mal, nu să continue spre ieșire. Asta este părerea mea personală.
Și tot părerea mea personală din tot ce am citit zilele astea e că acolo totul e făcut pe hârtie să arate bine, și proceduri și analize de risc și orice altceva. Bâjbâiala și declarațiile de genul "tragem cu remorcherele să îndreptăm nava în câteva zile" spun cât de pregătiți sunt.

Apropo: a recuperat cineva VDR-ul? Că nu am auzit pe nimeni spunând de el.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 28, 2019, 07:06:54 PM
De ce te miri? Pe mine mă amuză când ies cu velierul şi mi se dau avertismente de furtună, iar dincolo de dig marea şi vântul sunt bf 3-4. Oamenii ăştia nici măcar nu ştiu ce e pe mare! La nasul lor. Evident, am ajuns să mă gândesc la ei toţi ca la nişte ...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 29, 2019, 12:40:18 PM
Să forţezi nava la apă adâncă în loc să o descarci la limita de plutire (era la cheu) mi se pare foarte inteligent. Băjeţii ăştia n-ar trebui să aibă nici permis de autoturism. Iar faptul că pilotul se laudă cu profesionalismul în condiţiile astea, în loc să îşi schimbe profesia, arată că şcoala românească de navigatori produce rebuturi de mare sugces.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on November 29, 2019, 03:29:28 PM
Banuiesc ca "sugces" nu este o eroare "de typing"....
:lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 29, 2019, 03:51:59 PM
E varianta mea de "succesuri". Voluntară, ca să zic aşa.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 30, 2019, 01:52:13 AM
Cât cântărește o oaie? Că am văzut vehiculate cifre gen 49 kg (berbecuți), dar prin poze par mai mari. 14600x49=715,4 t.
Nava asta avea (sau are) 2154 tdw. Nu prea văd cum o poți supraîncărca. Doar dacă mai rămâne balast pe undeva. Dar totuși, cum să pleci cu rezervă de stabilitate spre zero?
@ghrt, pilotul are 67 de ani, deci e școlit pe vremea "Școlii superioare de marină" (IMMB), cea care a dat mulți reprezentanți de seamă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on November 30, 2019, 09:48:33 AM
@kitsune, e ca şi cum cineva s-ar lăuda că demarează cu frâna de mână trasă şi altcineva l-ar admira că a fost coleg de bancă cu Titi Aur.
Ce s-a întâmplat (era dezechilibrată şi s-a răsturnat imediat după ce nu a mai avut suport sub chilă) confirmă ce prostie au făcut. Aici nu e că eşuezi pe un banc de nămol fiind în marş şi e de admirat că te descurci. Erau fix la cheu, unde îşi puteau rezolva problemele fără riscuri şi cu costuri minime. A se descurca a devenit sinonim cu inconştienţa.
Acum trebuie să o ranflueze, plus marfa pierdută, costul ecologizării (recuperarea, transportul şi arderea cadavrelor), iar într-o ţară decentă consecinţele ar fi fost mult mai drastice deoarece nu ai voie să poluezi cu peste 14000 de cadavre în apă.
Acum nişte ani eram amic cu un şef de protecţia muncii de la IDEB, mereau aveau accidente stupide. Le comiteau muncitorii cu experienţă, care nu mai aşteaptau ok-urile din dispecerat.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 30, 2019, 11:09:20 AM
"de seamă" era ironic. Mai am și eu câțiva pe aici și mă minunez zilnic.

Acum că veni vorba, nicăieri în lume pilotul nu are responsabilitatea manevrei (cu o singură excepție), el fiind doar "sfătuitor", decizia și răspunderea fiind a comandantului. Se încearcă în zilele noastre să se adopte sistemul de la aviație, unde s-au evitat multe incidente/accidente când comandantul n-a mai fost "Dumnezeu", dar e o opoziție majoră din partea "jupânilor". Se vorbește de "Bridge Team" și alte chestii, dar de multe ori am văzut reacții de genul: "Nu contează ce crezi tu, eu am dat ordin și așa se va face pentru că eu sunt comandantul". Majoritatea ăstora sunt din școala veche, mai ales din est și ex-sovietici, dar am văzut și de prin vest, rămași cu idei de pe vremea lui Captain Blight.
Investigațiile accidentelor navale sunt pline de cazuri asemenea.
Nu vreau să dau verdicte pentru că nu am toate datele, dar multe lucruri nu se "lovesc" din toate declarațiile astea și modul cum s-a acționat.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on November 30, 2019, 03:22:33 PM
Adica pilotul nu ar fi putut sa refuze plecarea navei chiuar daca a vazut ca se inclina?

el nu verifica inainte, greutatea, balastul de care spunea-i, repartizarea incarcaturii?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 01, 2019, 01:51:17 AM
Nu. Pilotul nu verifică încărcarea, balastul sau mai știu eu ce (pașapoartele  :)), sunt autorități separate pentru fiecare aspect.
Treaba lui este să ajute comandantul să scoată nava din port, fiind familiarizat cu locurile. Să fac o analogie cu rutierul, foarte vagă, e un fel de Waze, care îți spune pe unde ai putea să o iei, dar tu decizi ruta până la urmă.
Se face o mini-ședință pe puntea de comandă, cu cei implicați, se semnează niște acte. Se discută strict despre manevră (câte remorchere, pescajele prova/pupa, eventualele probleme cu cârma, mașina, etc). La intrarea în port se discută modul de legare a navei la cheu, mai apoi comandantul transmite datele astea către echipajul aflat la posturi.
O să vezi, dacă te uiți pe vreun video filmat pe comandă în timpul unei manevre că nici ordinul nu merge direct la executant, pilotul spune "Port 20", Ofițerul repetă și abia apoi timonierul va repeta și el și va executa manevra.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on December 01, 2019, 10:58:35 AM
Nava aia nu ar fi trebuit să primească "liber de port" fără să plutească, iar dacă plutea, cu asietă. Încărcătura (eventual şi balastul) trebuie să echilibreze nava.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 01, 2019, 01:34:24 PM
De acord cu tine. Dar, vei vedea cum diversele autorități se vor absolvi de orice vină pentru că "nu intră în atribuțiile noastre verificarea [...]" (și aici poți insera diverse). Deja am văzut prin declarații asta.
Aștept cu nerăbdare investigația și chiar sunt curios câți din cei responsabili și-au făcut cu adevărat treaba și câți din ei sunt acolo doar pentru fotoliu.
Am colegi în companie care au ajuns de-a lungul timpului pe la noi prin porturi și sunt multe de povestit. Ce pot spune e că este mai bine ca la Novorosisk, Odessa și Ilichevsk (Chernomorsk astăzi), dar nu cu mult.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on December 01, 2019, 04:04:36 PM
Sunt complet de acord cu tine, de aceea am şi făcut comparaţia cu Medy - din 2010 până în 2019, Constanţa vs Midia, nu s-a schimbat absolut nimic.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on December 01, 2019, 06:09:44 PM
Interesanta faza asta cu pilotul, credeam ca are mai multa ,,putere" cit timp are nava in responsabilitate.


Pilotul spune ca prima data nava a fost blocata si nu a iesit

La plecarea de la cheu remorcherul CANAL SERVICE 11 a luat remorca prova, iar remorcherul BRAILA a luat remorca pupa. Incercand largarea nevei de la cheu cu cele doua remorchere am constatat ca nava nu poate iesi de la cheu, ba mai mult se inclina la stanga foarte mult aprox 10 grade. Am stopat remorcherele, nava a revenit la inclinare zero. Folosind masina navei FOARTE INCET INAINTE am constatat ca nava nu se misca, refuzand sa paraseasca cheul. In acel moment am inteles ca nava este pusa pe uscat, fiind acostata la cheu si il informez pe Comandant despre aceasta. Prima intrebare a acestuia a fost ,, care este natura fundului marii in locul respectiv ?" Spunandu-i ca in acea zona a portului nu avem decat fund nisipos si mal, acesta imi sugereaza sa folosim masina JUMATATE INAINTE si nava va iesi de pe uscat; lucru care s-a dovedit adevarat. Odata ce nava a parasit cheul, remorcherele au inceput sa lucreze conform ordinelor primite, iar masina navei a fost redusa la FOARTE INCET INAINTE. Parcurgand aprox. 500 m pana la iesirea din zona Santierului Naval, am remarcat ca nava guverneaza cu greutate, iar stabilitatea navei este precara, aceasta inclinandu-se la stanga sau la dreapta foarte mult. In acel moment am inteles gravitatea situatiei, am cautat sa mentin nava la extremitatea maxima din stanga senalului nevigabil. Trebuia sa evit blocarea portului in eventualitatea ca nava se va rasturna in mijlocul canalului navigabil.

Din tot ce relateaza pilotul, el nu avea deloc competenta sa opreasca iesirea navei? ce rost avea sa iasa cu ea si apoi sa incerce sa o puna pe nisip pe marginea senalului

in fine, nu mai are importanta.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 02, 2019, 09:22:35 AM
Lăsând la o parte cauzele care au dus la incidentul propriu zis eu cred că și pe partea de intervenție după trebuie lucrat.
Se pare că nu există un plan de acțiune, o evaluare de risc. Nu se știe cine comandă operațiunea și cine ar trebui să facă ce. Sunt multe agenții, mulți actori care trebuie coordonați. Cine e decidentul? Garda de coastă? ANR? ISU? Căpitănia Portului? ARSVOM?
E nevoie de planuri, de exerciții, de protocoale care să stabilească clar: s-a întâmplat asta, ăsta e șeful, ăsta coordonează, x, y, z sunt legătura între coordonator și instituțiile care acționează.
Nu mai departe de acum câțiva ani când s-a prăbușit elicopterul în lacul Siutghiol s-a văzut lipsa de planificare. Nu aveau cheile de la motorul bărcii pneumatice! ARSVOM ar fi intervenit, dar bucățica lor e pe mare, nu pe lac. Și tot așa.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: alecu26 on December 02, 2019, 10:14:53 AM
Probabil o sa foloseasca filmul ala, communist,cu transportul de ingrasaminte ca si training.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on December 02, 2019, 11:51:12 AM
Cu nava Poseidon? trebuiau sa il stie, s-a intimplat o tragedie din cauza azotatului, e drept pe rutier dar...

Plus ca ARSVOM( Sovrom? :o) trebuia sa intervina daca putea, nu conta ca e pe mare sau pe uscat. Ce daca tu te imbolnavesti la Fetesti, doctorul nu iti da tratament ca ai domiciliul in Oltenita?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 02, 2019, 01:04:37 PM
Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Nici o legătură cu instituțiile sovietice de jefuire a României numite Sovrom.
E cam complicat să treacă cu navele lor printre hotelurile din Mamaia ca să ajungă la lac. Gluma deoparte, ei au atribuții doar pe mare. Pe lac e ISU. Dar în port la Midia e domeniul lor. Și au participat.
Nu despre asta vorbeam, ci despre lipsa unui "chain of command", a unor proceduri și a unor exerciții.
O paralelă pot face cu ce avem noi în companie pentru situații de urgență. Proceduri clare. Numere de telefon dedicate. Canale de comunicație bine stabilite. Echipe la țărm (birouri) care fac permanență, formate din reprezentanți din diverse departamente, cu acces direct la date, planuri, documente, etc. Fiecare om din echipaj cu rolul lui precis în funcție de urgență. Și exerciții. Regulat la navă, regulat scenarii cu țărmul, făcute "pe bune", când se verifică ce merge și e nu merge.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: alecu26 on December 02, 2019, 01:35:21 PM
Da...cu nava Poseidon. Hmm...acum aflu ca a fost inspirat din fapte reale filmul.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on December 02, 2019, 02:41:38 PM
Quote from: kitsune on December 02, 2019, 01:04:37 PM
Fiecare om din echipaj cu rolul lui precis în funcție de urgență. Și exerciții. Regulat la navă, regulat scenarii cu țărmul, făcute "pe bune", când se verifică ce merge și e nu merge.

ATAT.
Asa trebuie sa functioneze si un stat.
Ca un echipaj, fie in furtuna, fie la soare in Palm Beach...
La noi este Palm Beach pentru unii, furtuna permanenta pentru altii...

(Sorry de off-topic si de quote excesiv...
... dar mi s-a parut sinteza-sintezelor despre cum ar trebuie sa functioneze o tara. Ca o nava, ca altfel te duci la fund...)
....

Livache si Veorica parca nu au depasit nivelul de pescuit in balta... :(
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on December 02, 2019, 11:14:22 PM
OT: Din pacate Poseidon (azotat de amoniu) nu numai ca a fost inspirat din fapte reale dar s-a repetat pe sosea la explozia de la Mihailesti acum 15 ani :(

Cei care au manageriat interventia la accidentul ala nu cred c-au vazut filmul cu Poseidon. Cand am auzit ca-i azotat mi-am amintit imediat de film.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on December 06, 2019, 03:09:13 PM
Se pare ca epava a fost abandonata de armator si a intrat in posesia statului roman care urmeaza sa o ranflueze.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on December 06, 2019, 04:45:45 PM
Asa simpla e treaba? dai de o mare belea cu nava, o abandonezi in sarcina Statului?

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 06, 2019, 05:48:42 PM
Există asigurări. Fără, nu poate naviga. Chiar dacă are pavilion de complezență, are clasificarea de la Japonezi, ClassNK.  Văd că și cu actele de clasă era în termen. Ha! A făcut inspecție anuală de clasă pe 23 noiembrie, adică exact înaintea plecării.
http://www.classnk.or.jp/register/regships/status.aspx?cno=809686&fhp=YES (http://www.classnk.or.jp/register/regships/status.aspx?cno=809686&fhp=YES)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on December 06, 2019, 08:38:14 PM
Probabil costă mai mult să o ranflueze decât să o vândă. Poate reuşesc să o taie, adâncimea nu e mare.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 07, 2019, 01:21:17 AM
Ca să o taie pe loc trebuie să o ecologizeze întâi. Scoase oile moarte, scoase fluidele poluante (motorină, ulei, păcură, chimicale, ce or mai avea pe acolo). Astea sunt de durată, necesită multă muncă făcută de scafandri, sunt riscuri, se blochează parțial șenalul navigabil, etc.
Mai repede cred că vor încerca o ușurare și o ranfluare cu perne de aer, chiar și dacă o așează în poziție verticală pe nisip, unde e apa mai mică și e ceva. Manevra asta de eșuare voluntară ar fi trebuit făcută în momentul în care au realizat că nu are stabilitate, se puneau pe uscat și nu se mai întâmpla tragedia. Dar...
Sunt multe de spus acum, după eveniment. Multe de cercetat, să nu se mai repete. Am apucat să văd câteva poze ale navei, cum arăta înainte de conversie și după. S-a construit o hardughie în spatele castelului, câteva punți, coloanele alea exterioare de ventilație, încă o punte sau două la suprastructură (cu cabine probabil), s-a ridicat prova, multă greutate pusă în partea de sus. Asta afectează stabilitatea. Plus că aveau furaje și ce mai era stivuit pe puntea de sus.

LE: niște poze dintr-un doc uscat, dinainte de conversie, pe vremea când încă se numea Sea Coquette arată forma navei, care nu prea are de loc parte cilindrică, plus că e stabilizată de o parte și de alta cu niște bârne (??), E prima dată când văd navă în doc ce trebuie sprijinită pe lateral.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 13, 2019, 07:23:10 AM
Quote from: kitsune on November 27, 2019, 09:18:00 AM

Quoteurmează să se facă în cursul acestei nopţi decupaje în peretele navei ca să poată să se intre din mai multe puncte şi să salvăm şi mai multe animale, câte putem să salvăm în condiţiile în care vremea, marea ne permit acest lucru", a explicat şeful DSU.
El a precizat că în următoarele zile o firmă va readuce nava în poziţie normală şi aceasta va fi atunci curăţată de animalele moarte.
,,Urmează în următoarele zile o firmă care după acordul armatorului va realiza readucerea navei în poziţia normală şi după asta curăţirea navei de cadavre, de animalele moarte şi incinerarea lor.
Adevărul (https://m.adevarul.ro/news/eveniment/arafat-despre-salvarea-oilor-nava-rasturnata-operatiunile-decurs-greu-singura-cale-acces-ambarcatiune-1_5ddd73db5163ec427171ec86/index.html)

Nu știu ce fumează ăștia de cred așa ceva. Chiar vreau să văd nava aia plutind în poziție normală. Doar că nu prea are cum să se întâmple asta în câteva zile.

Asta scriam acum mai bine de 2 săptămâni. Și din păcate, aveam dreptate: oamenii ăia puși prin funcții pe acolo nu au de fapt  idee cu ce se mănâncă un incident/accident naval. Doar declarații fără acoperire. Și certitudinea că nu există un plan de urgență sau o analiză de risc.

Meanwhile:

Nava încărcată cu peste 14 mii de oi răsturnată în Portul Midia este tot pe mare, la 19 zile de la incident. Administraţia Porturilor Maritime spune că este vorba despre un caz fără precedent, pentru că nu poate interveni la navă în aşa fel încât să fie adusă la mal. Activiștii de mediu susțin că epava în care sunt încă mii de oi moarte a ajuns un adevărat focar de infecție.
Administraţia Porturilor Maritime, instituţia care se ocupă de nava răsturnată la Midia, nu are capacitatea să întoarcă nava pe poziţie şi să o aducă la mal, motiv pentru care a cerut oferte de la firme să găsească una care are echipamenele necesare.
Pentru că este o premieră şi nu s-au mai confruntat cu o astfel de situaţie, reprezentanţii APMC spun că nu pot estima când va fi rezolvată situaţia.

Sursa (https://m.digi24.ro/stiri/cazul-oilor-inecate-in-portul-midia-dupa-19-zile-vasul-plin-cu-oi-moarte-este-tot-acolo-nava-esuata-a-ajuns-focar-de-infectie-1230630)

Ce am subliniat în textul de mai sus sugerează că de fapt nu au idee cum trebuie ranfluată. Of. Să cer de la colegii mei (care au participat la ranfluarea Costa Concordia) ceva detalii? Poate se mișcă lucrurile mai repede. În fond este același lucru, la scară redusă. Doar că la noi, un caz similar a durat muuulți ani. Remember Rostock (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rostock_(nav%C4%83))? Queen Hind e premieră, nu?

https://m.youtube.com/watch?v=BIEAuvQs81M (https://m.youtube.com/watch?v=BIEAuvQs81M)

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cris_ct on December 13, 2019, 10:10:09 AM

^^Corect. Insa ei stiau ca nu se poate in doar cateva zile, trecerea timpului "linisteste apele"....
Filmarea de mai sus explicata: https://www.youtube.com/watch?v=ruxj1c4LqSM
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 14, 2019, 08:22:15 AM
Între timp avem un termen. Pentru licitație. 20 decembrie. Cinci firme interesate au făcut oferte, se așteaptă o a șasea (?).
Plus circa 30 zile pentru ranfluare (zic ei). Chiar îmi doresc să fie așa. Dar.... om vedea.
Mai multe detalii în conferința de presă a directorului CNAPM, preluată de Ziua de Constanța (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/cn-apm-va-anunta-ce-firma-se-va-ocupa-de-ranfluarea-navei-si-de-scoaterea-cadavrelor-animalelor-din-portul-midia-707698.html)


Directorul CN APM Constanţa, Daniela Șerban, a susţinut vineri, 13 decembrie, o conferinţă de presă, în care, printre altele, a dorit să mulţumească pentru ştirile corecte din presă. "Vă mulţumesc frumos pentru contribuţia şi ştirile corecte pe care le-aţi dat în presă", a menţionat aceasta. Un aspect important precizat în conferinţa de vineri a fost faptul că a fost depusă o cerere, în cursul zilei de 13 decembrie, pentru eliberarea unui certificat pentru situaţia de urgenţă. Prin acest certificat, nu se pot depune contestaţii la licitaţia care este organizată de către CN APM pentru ranfluarea navei din Portul Midia şi pentru scoaterea cadavrelor oilor din navă.
"Astăzi am depus la Camera de Comerţ solicitare să ne dea certificat pentru situaţia de urgenţă. Suntem gata cu caietul de sarcini. În momentul în care cei ce vor câştiga licitaţia pentru ranfluarea navei, să nu blocăm şenalul din Portul Midia. Nu ştiu în ce măsură vor fi scoase aceste animale. Trebuie să avem în vedere şi ce dane vor fi puse la dispoziţie. Nu vrem să dureze mai mult de 30 de zile", a declarat directorul CN APM Constanţa.
Daniela Şerban a mai declarat că există cinci oferte pentru scoaterea cadavrelor din Portul Midia. Cele cinci oferte sunt pentru tot pachetul, inclusiv ranfluarea. În total sunt 635 de tone de animale. Sunt cinci firme, printre care două firme româneşti, o firmă din Grecia, una din Turcia şi una din Gibraltar. Mai mult, se aşteaptă ca un al şaselea ofertant să îşi arate interesul pentru licitaţie. Licitaţia ar urma să fie finalizată până pe 20 decembrie, iar autorităţile speră la o rezolvare rapidă a litigiilor. De altfel, Daniela Șerban a mai precizat că se află în permanenţă legătură cu armatorul.
60.000 de euro a cheltuit până în prezent CN APM Constanţa în Portul Midia cu monitorizarea, curăţarea în jurul navei şi alte operaţiuni. Ieri au fost scoase din apă de către scafandri 18 oi. De precizat că, în continuare, zona este monitorizată constant, iar din 3 în 3 ore sunt verificate atât apa, cât şi nava, iar faptul că niciun cadavru de oaie nu a mai ieşit la suprafaţă, cât şi faptul că nu se observă urme de combustibil în apă reprezintă un lucru îmbucurător pentru autorităţile locale. Totul ar fi sub control, din ceea ce punctează autorităţile la ora actuală. O situaţie critică ar fi dacă temperatura apei ar depăşi 20 de grade Celsius, fapt ce ar duce la contaminarea apei. Dar pentru că temperatura apei este scăzută, nu există un astfel de risc.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on December 14, 2019, 01:22:50 PM
Probabil amână până când mama natură va rezolva problema cadavrelor. Nici nu trebuie să se străduiască, dacă achiziţionează de pe piaţă procedura de ranfluare va dura în mod legal suficient de mult încât să mai aibă de ars doar oase şi păr.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 24, 2019, 03:41:06 PM
QuoteStatul român va cheltui sume importante de bani în următoare perioadă pentru limitarea efectelor cauzate de scufundarea navei Queen Hind, în Portul Midia. Pe lângă tragedia celor peste 15.000 de oi moarte pe 24 noiembrie, în condiții care au stârnit reacții vehemente în toată lumea, recuperarea leșurilor și reducerea poluării reprezintă cheltuieli necesare și urgente.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit pe 12 decembrie un contract pentru "Servicii de scafandrerie – activități suport pentru reducerea poluarii ca urmare eșuării navei M/V QUEEN HIND în Portul Constanța zona Midia". Serviciile au fost contractate prin negociere directă, într-o "Situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de entitatea contractantă".
Potrivit documentației de atribuire, "Obiectul îl reprezintă prestarea serviciilor de scafandrerie ca activități suport în operațiunile ce se vor desfășura ca urmare a eșuarii a navei M/V Queen Hind in Portul Constanța, Zona Midia. Aceste operatiuni vor fi, dar fără a se limita la acestea, următoarele: ridicarea din apă a leșurilor și a oricăror alte lucrări pentru Beneficiar ce necesită intervenție în apa din zona epavei". Valoarea totală a contractului care se întinde pe perioada a șase luni este de 77.550 lei, fără TVA.
Beneficiară este Nemo Pro Diving SRL din Eforie Nord. Firma înființată în anul 2015 a raportat pentru anul 2018 afaceri de 966.703 lei și un profit net de 281.834 lei, cu cinci angajați. Scafandrii de la Nemo Pro Diving au experiență în activități utilitare de anvergură, dar, fără îndoială, experiența de la Queen Hind va fi unică.

Replica (https://www.replicaonline.ro/cat-a-platit-portul-constanta-pentru-scafandrii-care-au-scos-oile-moarte-de-pe-nava-queen-hind-412725/)

Mi se pare puțin, circa 2500 euro pe lună. Considerând că au de scos, printre altele, 14000 oi, vine cam un euro de oaie.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on December 24, 2019, 09:37:33 PM
Păi nu le scot ei. Ei doar asigură "suport".

În realitate cred că vor intra cu echipament recreaţional de ape reci să facă diverse, probabil să facă un raport ceva.

Părerea mea este că nu vor reuşi să salubrizeze zona până începe apa să se încălzească (final de aprilie). Până acum nu s-a făcut nimic, ar fi interesant dacă cei de pe acolo ştiu măcar cine ar trebui să se ocupe, apoi respectivii dacă au idee ce se poate face şi să meargă. Cel mai probabil vor fugi toţi de responsabilitate.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 25, 2019, 02:17:02 AM
Pe 13 Decembrie se spunea că până pe 20 se va ști firma aleasă (vezi 4 posturi mai sus). Acum avem alt termen:

Quote
Până în data de 23 decembrie 2019, la anunţul de consultare publică pentru servicii de dezeşuare şi ranfluare a navei ,,Queen Hind" din Portul Midia şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei, au fost depuse opt oferte. Licitaţia este organizată de Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa.
Ziua de Constanța (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/document-oficial-opt-firme-au-depus-oferte-pentru-ranfluarea-navei-queen-hind-esuata-in-portul-midia-si-scoaterea-oilor-decedate-708491.html)

Document (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/document-oficial-opt-firme-au-depus-oferte-pentru-ranfluarea-navei-queen-hind-esuata-in-portul-midia-si-scoaterea-oilor-decedate-708491.html?documente=1#scroll)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on December 25, 2019, 06:22:22 PM
Eu le doresc succes, nu am chef de apă împuţită pe litoralul nostru şi nordul celui bulgăresc până la Shabla.

Nu înţeleg ordinea operaţiunilor: ranfluare, cheu şi de abia după aia scoasul cadavrelor. Vremea e prea caldă, sunt constant temperaturi peste 4 grade, va fi infect acolo şi la propriu şi la figurat.
IMHO ar fi trebuit să scoată cadavrele şi combustibilul şi după aia puteau face ce vroiau cu metalul, cel mai simplu era să o taie direct.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 03, 2020, 08:31:43 AM
40 zile. Vreo pomană, vreo colivă ceva? Timpul trece, leafa merge, crabii se îmbuibă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on January 03, 2020, 03:36:04 PM
La câte sute de tone de carne putrezesc pe acolo, vor fi o nouă specie - crabozaurii. Poate se apucă şi intră şi în politică.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 13, 2020, 12:43:54 PM
50 de zile. Berbecii au ajuns în Chicago Tribune (https://www.google.com.tw/amp/s/www.chicagotribune.com/pets/sns-nyt-sheep-survive-cargo-ship-disaster-20200112-dhqidk6f6zgj3jzet2zzad4hqe-story.html%3foutputType=amp?espv=1) (mă rog, știrea despre ajungerea lor în adăpostul de la Periș).
Cum merge cu ranfluarea?
În curând o să avem de protejat noua specie de care zice @ghrt mai sus, crabosaurus queenhindensis, mai știi, poate se transformă în Krabzilla și o ia pe străzi. Sper să înghită cât mai mulți birocrați
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on January 13, 2020, 02:04:35 PM
Nu te ingrijora...
Crabosaurus Queenhindensis va ramane mereu o specie secundara, nu o sa apara pe strazi...
Specia dominanta, Krabzilla, a luat deja in stapanire toate Ministerele, Agentiile, Autoritatile si Companiile NATIONALE. Uneori oboseste un exemplar, dar locul este preluat de un confrate "dupa chipul si asemanarea" sa... O:-)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on January 13, 2020, 03:42:02 PM
CRABZILLA - THE LARGEST CRAB IN THE WORLD.

The UK's seaside town, under its original name Whistable, has made a strong claim to the media world. The site was once famous for its abundant oysters and active fishermen flow, but now the only one that pulls people and the mass media to this place is the Crab Hill, or gigantic crab , which has been spotted lying on the shores of a small town.

(https://spi4.itvnet.lv/upload2/articles/72/725414/images/KRABZILLA-PASAULE-3.jpg)

https://spoki.lv/tribine/KRABZILLA-PASAULE-LIELAKAIS-KRABIS/725414 (https://spoki.lv/tribine/KRABZILLA-PASAULE-LIELAKAIS-KRABIS/725414)

:lol: :lol: :lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Io on January 13, 2020, 04:16:48 PM
E unul si la Mayrhofen :)

(https://i.imgur.com/m5epD4O.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on January 13, 2020, 04:34:04 PM
Cred că cei de la autoritatea portuară vor aştepta ca natura să îşi urmeze cursul, apoi nava va fi ranfluată sau tăiată, banii decid. Între timp, dacă au jurist pe acolo, se vor acoperi de hârtii ca să evite dosarul penal.
Probabil la vară hotelurile din Mamaia vor putea înlocui gândacii de bucătărie cu crabii de Midia.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 14, 2020, 01:24:41 PM
Finally. Deci 52 de zile birocrația plus 36 zile ranfluarea (termenul asumat, să vedem dacă și real), iese de sumă rotundă, trei luni. Bine că e iarnă și nu sunt 36 grade afară și 27 în apă.

Miercuri, 15 ianuarie, vor începe operaţiunile de ranfluare a navei Queen Hind, scufundată în apropierea Portului Midia, în 24 noiembrie 2019
Licitaţia pentru aducerea pe linia de plutire şi scoatere la mal a vasului a fost organizată de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC), iar firma care a câştigat este Grup Servicii Petroliere SA (GSP), companie patronată de omul de afaceri Gabriel Comănescu.
În cursul zilei de marţi, 14 ianuarie, se va semna contractul între cele două companii, GSP angajându-se ca în termen de 35 de zile să finalizeze toate operaţiunile de aducere la mal, scoaterea şi neutralizare cadavrelor animalelor aflate la bord.
,,Au comunicat o soluţie tehnică pentru ranfluare, se vor ajuta şi de o macara, este o operaţiune complexă. Toate echipamentele de care au nevoie sunt în zonă, fiind vorba despe o companie românească. mai întâi îndreaptă nava, scot apa, iar când este în stare de plutire o duc la cheu şi scot animalele pe care le incinerează", a declarat pentru ,,Adevărul" Costel Stanca, directorul general al CN APM Constanţa.
Valoare contractului este 19.000.150 de lei, bani pe care-i va plăti CN APMC, apoi vor începe procedura de recuperare a lor de la asiguratorul navei.
Nava fiind abandonată, conform procedurilor internaţionale, este abandonată către asigurator, iar acesta, dacă achită toate operaţiunile de ranfluare, poate să o valorifice pentru a-şi recupera banii.


Din Adevărul (https://m.adevarul.ro/locale/constanta/Incep-operatiunile-ranfluare-navei-scufundate-portul-midia-cheltuielile-suportate-statul-roman-1_5e1d8e6c5163ec42711915b9/index.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 19, 2020, 03:34:36 AM
Cum era aia: "Am cu ce, mă!" GSP Neptun, macara de 1800t

(http://www.gspoffshore.com/wp-content/uploads/2010/07/gsp-neptun41.jpg)

Quote

După ce zilele trecute s-a semnat contractul privind serviciile de dezeșuare și ranfluare a navei Queen Hind și scoaterea și neutralizarea încărcăturii din interiorul navei, asrăzi au ajuns în Portul Midia GSP Bigfoot 2 și GSP Granit.
GSP Bigfoot 2 este o barja semi submersibilă de 122 metri lungime și 30 m lățime. La bordul ei sunt încărcate mare parte din utilajele și materialele necesare operațiunii de verticalizare a navei, precizează Alin Vintilă, reprezentant GSP.
Odată cu ea a ajuns și macaraua plutitoare GSP Granit care va fi folosită pentru manipularea diferitelor materiale necesare operațiunii.
Imediat ce vremea va fi favorabilă va ajunge și GSP Neptun, macaraua de 1800 de tone.
Mâine, barja Bigfoot2 se va poziționa lângă epavă, după care va începe operațiunea de sudare pe bordul epavei a sistemelor de prindere pentru verticalizare.
Bigfoot 2 va fi intra în submersie poziționâdu-se pe fundul bazinului portuar.
Adâncimea în zona respectivă e de circa patru metri, bordul barjei are șase metri. Astfel se va creea în mijlocul acvatoriului o bază de operațiuni stabilă. Concomitent se vor face inspecții la corpul navei cu scafandri pentru a evalua situația actuală. După terminarea sudurii și sosirea între timp a macaralei de 1800 de tone, epava va fi conectată cu cablurile vinciurilor de pe Bigfoot 2 și cablurile de ridicare ale macaralei.
Cablurile vinciurilor vor acționa ca să răsucească nava și macaraua o va ridica în acelasi timp.
Operațiunea de sudare va dura circa două-trei zile. Se va suda pe bordul unei nave răsturnate și asta presupune măsuri de siguranță suplimentare pentru oameni și utilaje.
De menționat că operațiunea nu blochează portul. Utilajele GSP se poziționeză în afara șenalului. Traficul se va desfașura cu restricții de viteză și manevră.

Sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/in-portul-midia-au-ajuns-macaralele-pentru-ranfluarea-navei-detalii-despre-operatiune-galerie-foto-710171.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 25, 2020, 03:46:22 PM
2 luni. Tic-tac, tic-tac. A mai rămas o lună. Nimeni nu e vinovat. Nimeni nu și-a dat demisia. Toți politrucii care spuneau că se scoate epava în câteva zile au păpat deja 2 luni salariu. Bani aruncați pe apa sâmbetei.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on January 25, 2020, 08:54:24 PM
Te rog nu spurca trei zile de sărbătoare ale unor cetăţeni epuizaţi de salariile prea mari şi lipsa responsabilităţii cu ideea de muncă şi scârbici!
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on January 26, 2020, 06:07:05 PM
Scârbici (maxim) da, muncă NU....
>:(
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on January 28, 2020, 08:13:48 AM
Cica s-au gasit ,,vicii ascunse", acetilena, carbid.

https://evz.ro/exclusiv-nava-mortii-bomba-care-sta-sa-explodeze-la-midia.html/3
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 28, 2020, 10:44:48 AM
Serios? Au găsit acetilenă? Șocant!

Pe bune acuma, butelii de acetilenă și de oxigen sunt ceva nelipsit de la bord. Dacă vor scotoci or să găsească și freon, azot, vreo 10 tipuri de ulei, vreo 20 tipuri de chimicale, inclusiv acizi în diverse concentrații, vaseline de vreo 3-4 feluri, motorină, păcură, benzină și încă vreo 10 chestii pe care nu le-am pomenit. Orice navă are obligația de a avea un registru al substanțelor dăunătoare (Register of Hazardous Substances) care se aduce la zi de 2 ori pe an, acolo sunt trecute toate uleiurile, chimicalele, vopselele aflate la bord. De asemenea există inventare cu toate substanțele astea și bine-înțeles MSDS (Marine Safety Data Sheet) și OP (Operating Procedures) pentru ele. Toate astea sunt în format electronic și teoretic există un schimb de informații cu baza de date de la birouri. Carbid nu am mai văzut de 20 ani pe vapoare, mă îndoiesc că se mai face acetilenă cu carbid. Și ar fi trebuit să fie deja terminat după ce a stat atât în apă.

Mai nou, noi atașăm cargo-planul și calculul de stabilitate la orice raport de plecare. Ideea este că în caz de urgență, cei de la birouri din celula de urgență să aibă deja datele despre stabilitate (restul cam au, multe detalii se sincronizează zilnic)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on January 28, 2020, 10:46:29 AM
^^ Probabil sunt diverse chestii de sudură în atelierul mecanic, orice navă le are, dar asta nu le scuză incompetenţa.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 28, 2020, 12:04:10 PM
În atelier sunt doar furtunele, becurile, regulatoarele, @ghrt, în general există camere pentru buteliile de oxigen și camere pentru buteliile de acetilenă, separate, aflate pe punte și cu ventilație mecanică. În atelier ajunge tubulatura de acetilenă și oxigen, cu regulatoare și flame-arrester. Buteliile nu se țin în atelier. Nici vopseaua (aici trebuie și sistem de stingere in magazia de vopsea).
Cred că reporterul a ascultat cu gura căscată ce spunea un nene de la GSP și apoi a pus cap la cap un articol BOMBĂ plin de chestii ȘOCANTE cu acetilenă care poate EXPLODA!. Click aici să vezi ce au găsit pe nava morții!
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on January 28, 2020, 04:49:09 PM
Dacă GSP s-a băgat doar să le salveze faţa tablagiilor de la Autoritate şi acum încep cu vicii ascunse, atunci e clar că macaraua nu ajută şi nu se va face nimic toată vara. Poate se descurcă crabii... deşi or să moară intoxicaţi şi ăia.
Iar dacă va fi aşa, ar fi cazul să vedem cătuşe.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 29, 2020, 12:05:20 AM
Din ce înțeleg eu din articolul ăla (unde reporterul a înțeles pe limba lui și apoi a tradus și adaptat), s-au trezit acum că e prea mare greutatea să le iasă manevra, plus că nava nu e ca în planuri, a fost modificată și că ocheții ăia sudați nu or să țină.
S-au trezit că mașina e inundată și apa de acolo e contaminată (și volumul sălii mașini e mare), plus combustibilul din tancuri, plus diferitele substanțe periculoase... Ehe, socoteala de acasă nu se potrivește cu aia din târg... Oricum, asta înseamnă suplimentare de bani (act adițional?), nu mai merge pe ce se tocmiseră inițial. Cum spui și tu, le salvează fața, dar tocmeala inițială nu mai e bună. Și probabil "tablagiii" ( :D) țin la preț așa că apar săgeți prin presă.

În ce privește crabii... eu o să mă uit mai atent în meniurile de pe la pescării vara asta.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 01, 2020, 11:42:18 AM
Operaţiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, la două ore de la începerea lucrărilor, după ce cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutăţii, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de evacuarea navei.

Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de scoaterea navei pline cu oi, care s-a răsturnat în Portul Midia, a declarat că operaţiunea s-a oprit, după ce cablurile au cedat.

,,Operaţiunea care a început la ora 8 fără zece s-a oprit, motivul fiind că au cedat câteva spire ale cablurilor de ridicare. Cablurile au început să înflorească în zona superioară, unde sunt prinse în cârlig, motivul fiind acela că greutatea navei este mai mare decât reieşea din calcule. În acest moment s-a oprit întreaga operaţiune şi urmează să se schimbe întreg sistemul de cabluri astfel încât să suporte o greutate mai mare, care, la această oră, nu se poate determina", a declarat Vintilă.
Potrivit acestuia, nava este mai grea decât reieşea din documentaţia prezentată.
,,Mă refer la greutatea navei cu tot cu încărcătura de la bord. Nu se cunoaşte ce şi cât s-a încărcat la bord", a mai adăugat Alin Vintilă.

filmul e aici (http://content.jwplatform.com/players/KX1qv5zv-lbpQM35W.html)

Sursa Mediafax (https://m.mediafax.ro/social/operatiunea-de-scoatere-a-epavei-pline-cu-oi-a-esuat-dupa-ce-cablurile-de-ridicare-a-navei-au-cedat-foto-18775635)

PS: mare e macaraua aia pe lângă oier
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dr4qul4 on February 01, 2020, 12:39:10 PM
 :o mare? Monstrul lui Deme pare pui de crevedia pe langa strutul asta.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 01, 2020, 01:25:02 PM
poate dau de compartimentul secret :)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 01, 2020, 01:36:12 PM
Btw, greutatea nu se poate calcula cu legea lui Arhimede?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 01, 2020, 05:38:26 PM
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23636377-noi-dezvaluiri-legate-cazul-epavei-numarul-animale-nava-era-mai-mare-decat-cel-declarat-acte.htm
Deocamdată doar oi :)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on February 01, 2020, 11:54:08 PM
QuoteEste foarte clar că aceste punți nu au fost incluse în Cargoplan. Sunt punți nedeclarate. Există clar o încărcătură mult mai mare de peste 14.000 de oi.

Începe să îmi placă. Ar trebui o expertiză ca să aflăm cam de ce sumă făceau ăia evaziune fiscală. Iar DSV-ul local să explice cum au verificat ei nava şi nu au observat un număr mai mare de animale.

De la 1380to la 1800to mai e marjă, dar mă îndoiesc că vor reuşi dintr-un motiv simplu, nava aia nu are cum să stea dreaptă (nu a stat nici când a plecat de la cheu) aşa încât nu au cum să o ranflueze doar cu macaraua aia mişto.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 02, 2020, 05:42:47 AM
@carutasul
Btw, greutatea nu se poate calcula cu legea lui Arhimede?


Doar dacă plutește...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 02, 2020, 07:24:35 AM
Evident. Dar plutea înainte de a nu mai pluti :) Măcar o poză de la plecare trebuie să fi făcut cineva dacă oficial nu se măsoară ( nu știu cum se numește, cota până la care e în apă). Cu poza aia ai putea aproxima suficient de bine cred...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on February 02, 2020, 08:36:40 AM
De la cheu a plecat ca sania, împinsă pe mâl de elice. Apoi la apă adâncă s-a răsturnat.

În general nu cred că e nimeni de la căpitănie atât de naiv încât să fotografieze o navă care pleacă cu bandă (înclinată).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 02, 2020, 10:26:49 AM
În zilele noastre mi se pare imposibil să nu existe o poză, ori de la o cameră de supraveghere, ori de la un turist, spotter etc. Dar, cum zici, dacă nu plutea la cheu...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 02, 2020, 11:02:34 AM
Pescaj e cota aia. E marcat pe navă, prova, mijloc, pupa, pe ambele borduri. Dar la oier nu e nevoie de draft survey cum facem noi (mărfurile în vrac se cântăresc pe bandă, sau se calculează pe baza pescajelor).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 02, 2020, 11:06:32 AM
da, pescaj, merci. Era un cuvânt pe care odinioară îl știam :) 
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 02, 2020, 11:56:09 AM
Cu plăcere.

Ai dreptate cu filmările, în ziua de azi peste tot e câte o cameră. Îmi aduc aminte că era un film cu nava înclinată, doar ce plecase de la cheu. Nu l-am văzut atunci, să-l caut

Aici (https://m.adevarul.ro/locale/constanta/video-plecat-probleme-portul-midia-nava-scufundata-mare-echipajul-s-a-salvat-ultima-clipa-14000-oi-murit-1_5ddb884e5163ec4271644966/index.html).

Trag remorcherele de el
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on February 02, 2020, 12:48:36 PM
dacă trag remorcherele nu prea ne e de folos... dragă Watson  :)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 02, 2020, 03:45:46 PM
Cumva cei de la Replica (https://www.replicaonline.ro/motivul-din-cauza-caruia-s-a-scufundat-nava-din-portul-midia-416651/) sunt aproape de GSP (de ce oare?) și chiar dacă de obicei nu am încredere în nici 5% din ce scriu ei, de data asta au informații de la sursă:


Operaţiunea de scoatere din apă a navei s-a oprit. Câteva spire ale cablurilor de ridicare au cedat, motivul fiind greutatea a pavei. "Este mai mare decât reieşea din calcule. Spirele au cedat în locul în care erau prinse în cârlig. Trebuie schimbat sistemul de prindere, de ridicare şi să înlocuiască cârligul cu o altă piesă, să nu mai permită frecarea cablurilor", a precizat Alin Vintilă, reprezentantul GSP. Trebuie schimbat întreg sistemul de cabluri pentru a putea susţine greutatea navei, cu tot cu încărcătura de la bord.
Din estimări, nava se apropia de 45 de grade, era un moment critic, probabil atunci au fost forţele mai mari şi au început să cedeze spirele cablurilor.
La momentul ruperii primelor spire, se înregistrau 1350 de tone forţă în cabluri. Cablurile vor fi schimbate în cursul zilei de sâmbătă şi, apoi, operaţiunea de scoatere a navei din apă se va relua

Update:

În urma unei inspecţii asupra navei, s-a constatat că, de fapt, cablurile s-au rupt deoarece puntea navei a cedat. Puntea, cedând, s-a transmis un şoc în cabluri care a determinat oprirea operaţiunii. Din cauza şocului s-au desprins spirele.
Structura navei, poate şi încărcătura, e diferită faţă de ceea ce s-a prezentat în documente, iniţial, a transmis Alin Vintilă, reprezentantul GSP, acesta fiind, probabil, și motivul din cauza căruia s-a scunfundat.
"A cedat punea 8 a navei, s-a creat o tensiune în cablurile de la macaraua Neptun, ce a condus la ruperea cablurilor de ridicare. Se investighează ce s-a întâmplat. Am descoperit punctul de ruptură, nu e o surpriză, nava are peste 40 de ani. În timpul operaţiunii, scafandrii au intrat în apă, au găsit punţi suplimentare, sunt punţi nedeclarate. Există o încărcătură mult mai mare decât 14 000 de oi. Considerăm în 48 de ore ne aşteptăm să reluăm operaţiunile. Ne ducem la capacitatea maximă a macaralei.Nu avem date exacte, nu avem greutate exactă, nu se pupă ce s-a dat înainte, cu ce am găsit.", a declarat Gabriel Comănescu, patronul GSP.
De precizat faptul că, în acest context, având în vedere că se efectuează o muncă suplimentară, faţă de cât s-a prevăzut în contractul de 4 milioane de euro, cuantumul serviciului ar putea creşte.


PS: comentariile sunt fascinante, pe lângă obișnuitele înjurături, mai sunt și unii care spun lucrurilor pe nume
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 11, 2020, 07:41:08 AM
Dilemă de vameş: ,,Unde p**a mea să-i ascund?"

Quote,,Nasreddin: Cât trebuie să-ţi dau?
Hristovici: Eu zic 35.
Nasreddin: Acum nu am decât 20 de milioane (n.r. – 2.000 de lei). Ia 25, e bine?
Hristovici: 30!
Nasreddin: OK. Ţine!
Hristovici: Thank you!
Nasreddin: O să colaborăm foarte bine! Să dea Dumnezeu!
Hristovici: Să dea! A good friendship. Putem să ne mai întâlnim să mai vorbim de business-uri sau să vă dau ponturi. Vai ce bine îmi pare că v-am cunoscut, domnule Naser".
După plecarea sirianului, rămas singur cu banii în mână, agentul vamal se întreabă, potrivit înregistrării DNA, în timp ce căuta prin mobilierul biroului: ,,Unde p**a mea să-i ascund?".
...
În Portul Midia, exportul animalelor vii trebuie vizat şi verificat de mai multe instituţii: Direcţia Sanitar Veterinară, Biroul Vamal, Poliţia de Frontieră şi Căpitănia Portului. Lunar, de aici pleacă aproximativ 15 nave încărcate cu animale, în special către ţările arabe. România exportă într-un an peste un milion de oi, pe cale maritimă. Dacă am pleca de la media şpăgii/per vapor indicată în rechizitoriul DNA, ajungem la peste 600.000 de euro/an mită încasată de funcţionarii cu atribuţii în port.

Articolul complet e pe Adevarul.ro (https://m.adevarul.ro/locale/constanta/magnitudinea-spagii-portul-midia-vapoarele-supraincarcate-oi-dilema-vames-unde-pa-sa-i-ascund--1_5e4133375163ec4271f2e066/index.html)

Nu sunt puse la socoteală celelalte "cheltuieli", în bani, țigări și alte alea. Și articolul este doar despre portul Midia, cu 15 nave pe lună. Portul Constanța are circa 10 nave pe zi
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on February 11, 2020, 01:38:01 PM
Institutiile statului roman:
:puke:

Asa stat, asa institutii...  >:(
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 11, 2020, 02:41:33 PM
Voi chiar credeați că o navă poate pleca în halul ăla de la cheu fără ca autoritățile să știe (sau să închidă ochii)? Toți, absolut toți trebuie luați la bani mărunți. Inclusiv surveyor-ul care a făcut inspecția anuală de clasă în ziua aia și a dat actele.
Pentru cine nu știe ce înseamnă asta, Classification Society (Registrul Naval) are obligația să verifice anual dacă nava corespunde (constructiv, scriptic și din punct de vedere al întreținerii) cu regulile. O inspecție anuală e complexă, se verifică acte, certificate, agregate și mașinării, mijloacele de salvare și de luptă contra incendiilor, macarale, etc. și implică cel puțin o verificare a sălii mașini și a magaziilor de marfă.

(https://i.imgur.com/AnlS1oZ.png)

Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on February 11, 2020, 06:32:04 PM
Va fi un caz interesant de urmărit deoarece la DNA Constanţa e un şef cu realizări în trecut. Dacă se vor mişca la un asemenea caz evident înseamnă că au undă verde, dacă nu, că au ordin să închidă ochii.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on February 12, 2020, 08:35:15 PM
SN Aurelio a esuat in Portul Constanta Sud in bazinul Anastasia.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 13, 2020, 04:47:14 AM
^
Quote
Căpitănia Port Constanţa Sud Agigea anunţă că ,,în data de 07.02.2020 la ora 11:30, am fost anunţaţi de reprezentantul firmei SC RIVER BROKERAGE SRL, în calitate de agent al navei, că în dimineaţa zilei de 06.02.2020, SM Aurelio, pavilon Slovacia, acostat în dana TR 7, din cauza vântului foarte puternic, legăturile cu cheul au cedat iar nava a eşuat în bazin Anastasia latura Sud.
La solicitarea agentului navei au fost trimise în zonă următoarele nave care au încercat dezeşuarea navei RM BSV Belgia, RM Galati 7.
Până la data prezentei informări nu s-a reuşit dezeşuarea navei, aceasta rămânând pe poziţia iniţială".

Sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/nava-esuata-din-cauza-vantului-in-portul-constanta-sud-agigea-vasul-a-scapat-din-legaturile-cu-cheul-711803.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on February 17, 2020, 11:25:15 PM
O barja sub pavilion Slovacia, incarcata cu fosfat s-a scufundat in Ct-Sud Agigea

https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/o-barja-s-a-scufundat-in-portul-agigea-din-constanta-712446.html?fbclid=IwAR2Y5f5H3QW-TNgfcmy8x7mNCkhghrGee7LYrLy4-oRrgnX-Bx_T5YEQTV4 (https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/o-barja-s-a-scufundat-in-portul-agigea-din-constanta-712446.html?fbclid=IwAR2Y5f5H3QW-TNgfcmy8x7mNCkhghrGee7LYrLy4-oRrgnX-Bx_T5YEQTV4)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: yetiman on February 25, 2020, 11:03:08 PM
Epava cu oi moarte din Portul Midia a fost adusă la cheu, după trei luni de la scufundare

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/epava-cu-oi-moarte-din-portul-midia-a-fost-adusa-la-cheu-dupa-trei-luni-de-la-scufundare-1266148 (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/epava-cu-oi-moarte-din-portul-midia-a-fost-adusa-la-cheu-dupa-trei-luni-de-la-scufundare-1266148)

QuoteȘase remorchere au adus la cheu, marți seară, epava cu oi moarte scufundată în Portul Midia. Nava a fost stabilizată din lateral de două barje mari și a fost adusă în dana 10 din port.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 26, 2020, 02:32:44 PM
Din Adevărul (https://m.adevarul.ro/locale/constanta/cum-pleaca-vapoarele-incarcate-animale-portul-midia-autoritatile-avizeaza-plecarea-nu-merg-fizic-nava-1_5e54f1e45163ec42716ca85a/index.html) (https://adevarul.ro/assets//adevarul.ro/MRImage/2020/02/25/5e54f27e5163ec42716cad18/646x528.jpg)

Dacă ăla e cargoplan, eu sunt acrobat la circul Globus

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on February 28, 2020, 04:31:41 PM
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral continuă monitorizarea acvatoriului portuar pe perioada descărcării navei MV Queen Hind de cadavrele animalelor rămase în corpul acesteia în vederea prevenirii unei eventuale poluări accidentale ce poate surveni în timpul acestei operațiuni. Nava MV Queen Hind a fost ranfluată și ancorată în dana 10 a Portului Midia, încă din data de 25.02.2020, în vederea ecarisării și curățirii acesteia.

De la data incidentului, 24.11.2019, care a avut loc, în Acvatoriul Portului Midia, și anume eșuarea navei încărcate cu cca. 14.600 capete ovine A.B.A.D.L. a monitorizat calitatea apei acvatoriului Portului Midia, precum și a Mării Negre, din punct de vedere fizico-chimic prin prelevarea de probe. 

Până în prezent, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a participat la ședințele Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență și a avut ca implicare monitorizarea calității apei din acvatoriul Portului Midia.

În perioada 29.11.2019 – 28.02.2020 au fost efectuate 15 campanii de prelevare din următoarele puncte:

1.   Marea Neagră - Intrare Port Midia - Zona Far izobata de 5m

2.   Acvatoriul Portului Midia - 50 m Tribord navă Queen Hind

3.   Acvatoriul Portului Midia - 50 m Babord navă Queen Hind

4.   Zona de sud a digului Portului Midia (în afara acvatoriului) – punct de referință, unde A.B.A.D.L. monitorizează cu frecvență trimestrială toți indicatorii fizico-chimici și cu frecvență lunară metalele.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au analizat rezultatele obținute cu valorile caracteristice apei Mării Negre, respectiv cu limitele naționale și s-a constatat că probele de apă prelevate își păstrează valorile caracteristice apelor costiere.

Potrivit celor prezentate mai sus, până în prezent, calitatea apei Mării Negre nu a fost afectată de incident.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on February 29, 2020, 08:47:58 PM
Au scăpat cei de la autoritate! Să vedem acum dacă vor fi numărate cadavrele de animale şi confruntat cu documentele vamale şi de încărcare.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 03, 2020, 01:35:49 PM
Venezuelan Navy Patrol Ship Sinks After Collision With Cruise Ship

An encounter between the Venezuelan patrol vessel GC-23 Naiguata and the ice-class expedition cruise ship RCGS Resolute resulted in the patrol vessel's sinking, according to the government of Venezuela

In a statement, RCGS Resolute's operator asserted that the cruise ship was approached by an armed Venezuelan Navy vessel at a position about 13 nm off Isla de Tortuga. The Resolute was drifting with one engine idling and one engine undergoing maintenance. The Venezuelan vessel ordered Resolute's crew to follow to the port of Puerto Moreno, Isla de Margarita. As this would result in a deviation from the cruise ship's planned voyage, the master sought to confirm with the shipowner before complying with the request.

While the Resolute was consulting with the home office, the Venezuelan Navy vessel allegedly fired shots and then purposely collided with the Resolute's starboard side. The ramming was repeateded, the firm said, until the Venezuelan vessel encountered Resolute's hardened bulbous bow and sustained severe damage. Resolute did not suffer any harm affecting her seaworthiness, and after contacting maritime rescue authorities in Curacao, she waited on scene for one hour, her operator said. After MRCC Curacao released her from the scene, she got under way for Willemstad.

Images taken from the pier in Curacao show that the damage to Resolute appears relatively minor.

The government of Venezuela identified the lost vessel as the 1,500 tonne, 80-meter patrol ship Naiguata, and it has accused Resolute of improperly departing the scene after the casualty. "The action of the ship Resolute is considered cowardly and criminal, since it did not attend to the rescue of the crew, in breach of the international regulations that regulate the rescue of life at sea," the statement reads.

In a second statement attributed to Venezuelan president Nicolas Maduro, the government in Caracas alleged that the Resolute collided with the Naiguata in an "act of aggression and piracy." Further, the government speculated that it could not rule out that Resolute "was transporting mercenaries to attack military bases in Venezuela, unloading them out there on the high seas."

Sursa (https://www.maritime-executive.com/article/venezuelan-navy-patrol-boat-sinks-after-collision-with-cruise-ship)

https://youtu.be/eccpsBJWT04 (https://youtu.be/eccpsBJWT04)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on April 03, 2020, 05:06:48 PM
Cu un preşedinte ce urmează să fie pus sub acuzare pentru trafic de droguri şi care se menţine la putere manu militare, probabil Venezuela va urma soarta Somaliei.

Deja e pirateria în creştere în zonă, am văzut mai multe rapoarte pe Cruisers Forum. Sunt raportate probleme peste tot pe lângă continent în America Centrală, plus Trinidad şi Tobago.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Mao on April 07, 2020, 01:03:41 PM
Piratii din Caraibe 2020

Se mai stie ceva de Queen Hind?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 07, 2020, 01:18:11 PM
Au evacuat toate oile...



La data de 12 martie, a fost finalizată operațiunea de scoatere a încărcăturii din interiorul navei Queen Hind, toate manevrele fiind realizate cu respectarea normelor de mediu și sub supravegherea instituțiilor abilitate ale statului, precizează Compania Națională ,,Administrația Porturilor Maritime" - SA Constanța. La început de aprilie, nava se află, în continuare, la CN APM.

Banii de pe asigurarea pentru acoperirea costurilor dezeșuării navei, dar și a incinerării leșurilor de berbeci urmează a fi recuperați de CN APM, dar procedeul este unul de durată, putând să se ajungă inclusiv la un proces pentru recuperarea banilor de la asigurator, dacă părțile nu se vor înțelege. Nava Queen Hind se află, în prezent, în custodia CN APM Constanța, conform conducerii instituției.
Au fost eliminate toate riscurile biologice și de mediu, operațiunea, care a durat două săptămâni, desfășurându-se fără incidente. Pe 25 februarie 2020, nava Queen Hind a fost adusă în condiții de siguranță la cheu, considerându-se încheiate operațiunile de dezeșuare și ranfluare. Din momentul în care nava Queen Hind a fost acostată în dană, șenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricțiile în ceea ce privește navigația în condiții de siguranță în zona Midia.

Sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/nava-queen-hind-esuata-cu-mii-de-animale-in-portul-midia-ce-s-a-mai-intamplat-intre-timp-ultimele-informatii-de-la-autoritati-716330.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Mao on April 07, 2020, 01:23:46 PM
Ma refeream la nava in sine. Ce se intampla cu ea? E tot in Portul Midia? Mai e buna de ceva? Trece in proprietatea statului roman?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: myid on April 07, 2020, 03:00:35 PM
Containership Milano Bridge Crashes with STS Crane at Busan Port (Video)

"Container ship MILANO BRIDGE in the afternoon Apr 6 contacted gantry crane 85 at Busan New Port container terminal while proceeding to berth 7 with pilot on board, then she contacted berthed container ship SEASPAN GANGES, and moving on momentum further on, contacted cranes 81 and 84.

Crane 85 collapsed, cranes 81 and 84 were derailed, crane 85 operator was slightly injured."

You don't see everyday such SHIT   :(

https://www.youtube.com/watch?time_continue=208&v=phWhqDyqxxE&feature=emb_logo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 07, 2020, 06:07:51 PM
Pare că i-a căzut mașina (sau comanda) cârmei, se observă că e blocată pe tribord și nu se mișcă (de aia și se duce mereu cu pupa spre stânga). Nu înțeleg de ce încă mai merge motorul și după ce a lovit cranicele. Nici norul de fum negru nu-l înțeleg. Motorul e electronic MAN 11S90ME-C9.2. Stai, S? Ce pisici caută S-uri pe containere? În fine.
Echipajul e indian, deci orice este posibil
În partea a doua a clipului, cei care filmează sunt filipinezi după vorbă, mâine am traducerea. Oricum, fitterul meu vorbește și malay și indoneziană, așa că nu e problemă.

@Mao, Queen Hind e la cheu la Midia. Ce se va întâmpla cu ea încă nu știm. Dar cine crezi că vrea un fier vechi ca ăla? Mai ales că acum e de investit iar o căruță de bani să-l aducă în stare de funcționare. Mașina inundată, tot ce e electric pe acolo trebuie scos, spălat, uscat, dacă nu chiar și înlocuit. Muncă de Sisif.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on April 08, 2020, 12:15:58 AM
pliiz treci dincolo ,,la cheu" si explica ce sint S-urile?

navigatia a ramas complicata ca pe vremea lui Jules Verne.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 08, 2020, 02:12:49 AM
Am răspuns (https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=2305.msg280643#new)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 08, 2020, 01:59:53 PM
Quote from: ghrt on April 08, 2020, 09:08:41 AM
La accidentul acela arăta ca şi cum se blocase cârma pe direcţia greşită, iar ei au băgat putere în elice mărind efectul acesteia. Rmorcherul a fost depăşit de situaţie.

^^quote din alt topic

Da, aceeași părere o am și eu. Am scris mai sus mașina cârmei (sau comanda ei). Mai degrabă partea de comandă. Dar e ciudat că nici motorul nu se oprește, nici măcar după ce cade cranicul pe punte. Elicea încă se învârte. Pe telefon văd mai greu, dar mie mi se pare că e pe înainte (clockwise).
Filipinezii asta spun în video, "nu se oprește motorul", "o să se ciocnească", etc.
Viteza e mare, prea mare pentru o manevră de acostare, e pe la 6-7 noduri (îmi aduc aminte că Dead Slow la navele astea era cam pe la 5 noduri, dar exista o posibilitate de "cilinder cut-out" din regulatorul electronic, se reducea viteza cam pe la 3-4 noduri).
Acuma, cu cârma cam bandă dreapta, să bagi în motor (care se învârte în sensul acelor de ceas pe înainte) mai rău faci, că apare fenomenul ăla de virare din elice, am uitat terminologia, elicea duce vaporul mai spre dreapta datorită rotației elicei (am dormit 2 ore azi-noapte, nu se conectează neuronii).
Remorcherul e degeaba, da.
Am găsit o animație de pe AIS, interesantă.

https://youtu.be/x-oX2j7Jedw (https://youtu.be/x-oX2j7Jedw)

Ironia soartei face ca astăzi să avem specialist de la Furuno (producătorul echipamentelor de pe comanda de navigație), ca să extragă datele din VDR (black box, dacă vreți), se pare că pe drumul încoace, într-o noapte, of 2 a trecut razant sau a atins o barcă pescărească chineză. Care ulterior s-a scufundat (allegedly). Deci am inceput cu declarații, probe, poze, etc. Plus asigurări, avocați, etc. Ancheta e in desfășurare, nu cred că o să iasă bine pentru of 2. Nici pentru cdt.
Încerc să văd și eu datele din VDR, le-am copiat dar nu am descărcat încă viewer-ul, e complicat. Poate scap un screenshot două, dar doar între noi, că e in desfășurare ancheta.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Cristi N on April 08, 2020, 03:02:58 PM
Daca imi aduc bine aminte de la curs virarea din elice se numeste efect de guvernare al elicei.  O:-)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on April 08, 2020, 03:37:06 PM
Elicea (in rotatie...) este un giroscop.
Unul al naibii de greu...

Nu intru in detaliile tehnice ale giroscopului....
Doar va reamintesc ca numele popular al giroscopului este 'titirez".
Adica chestia aia care se roteste sprijinita doar pe un varf, si nu isi schimba pozitia - cel putin atata timp cat nu scade viteza de rotatie...
Zeci de ani a fost baza navigatiei inertiale, in special in aviatie...

Nu stiu daca a avut vreun rol in accidentul respectiv, doar ridic problema - tocmai pentru ca toata lumea a observat ca elicea s-a rotit (prea rapid...) pe tot parcursul incidentului/accidentului.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 08, 2020, 04:59:22 PM
Nu are efect giroscopic elicea, @TibiV, da, are masa imensă, dar turația e mică. Dacă cronometrezi o să vezi că e cam o tură la 2 secunde, până în 30 rotații pe minut, ceea ce corespunde cu un Slow Ahead (lucru confirmat și de AIS, că mergeau cam cu 6 noduri. Ăăă, 5 pale are elicea aia, în caz că te gândești să întrebi.
Giroscop pentru navigat avem și noi. De pe vremea defunctei flote, mizeria aia de KYPC 4 sovietică mi-a rămas în coșmaruri, ba prea cald, ba lichidul de la girosferă îl băuse electricianul la ultimul chef și completase cu apă chioară (altă densitate, se ridică sfera prea mult).
Azi e navă spațială girocompasul.

(și aici trebuia să pun o poză, dar mizeria asta de cartelă chinezească mi-a amestecat telefonul fără permisiunea mea, nu mai am google, am Baidu, nu am acces la galeria de poze din cloud, nu YouTube, nu Gmail, nu WhatsApp, bine că am WeChat. Dar nu renunț și sper să reușesc să pun poza aia).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on April 08, 2020, 05:02:21 PM
^^N-are nici o treabă. Pur şi simplu elicea bate apa şi rezultă din asta o forţă laterală. De exemplu la bărcuţa mea, când trec în reverse mă aruncă destul de tare spre babord, apoi, pe măsură ce barca ia viteză, încep să lucreze chilele şi efectul devine insesizabil.
Când cuplez înainte nu există un astfel de efect, sau e insesizabil şi cu barca inertă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 03, 2020, 10:19:30 AM

Pe rapid, extras dintr-o  circulară de informare.


(https://i.imgur.com/B4a8VCkh.jpg) (https://i.imgur.com/B4a8VCk.jpg)


(https://i.imgur.com/lQrbKO7h.jpg) (https://i.imgur.com/lQrbKO7.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 06, 2020, 04:42:05 PM
E și navă, e și macara. Rostock Crane collapse while load testing. Liebherr.

https://youtu.be/qXDgUX1HFXo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on May 06, 2020, 05:40:54 PM
"Prosti din toata lumea, uniti-va!"
(indemn cam tardiv - 90% sund deja la CNAIR)

Bune citatele.
Si Mark Twain, si Scott Adams...
:lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 08, 2020, 08:57:50 AM
Neoficial și cald (acum vreo oră și ceva).

(GPS) (http://maps.google.com/maps?q=22.682171694444445,113.66287827777778)
(https://i.imgur.com/TFAfq1Eh.jpg) (https://i.imgur.com/TFAfq1E.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)


Nava ce se vede în depărtare (da, știu, poză cu telefonul mobil, cam neclară, asta e). E o fostă soră, vândută grecilor și rebotezată. Cu noi în șantier acum. Echipajul foarte probabil full Filipino.
La sosirea aici ni s-a spus că pescajul maxim trebuie sa fie 7 m, atât e adâncimea lângă șantier. Prietenii filipinezi au terminat cu docul și ce s-or fi gândit ei, hai să punem 8 m pescaj (pot specula motivele dar nu acum). Așa că azi venind din doc, văd nava depărtată de cheu și trei remorchere trăgând de ea, fără să se clintească. Fiind navă soră, nu am nevoie să citesc pescajele, știu că dacă elicea e complet imersată pescajul pupa e 8,4 m. Adâncimea e 7 m. Deci, cineva acum va trebui să dea cu subsemnatul și e posibil să se mai intre o dată în doc să verifice dacă e ok pe dedesubt. Vopseaua e nou nouță, vreo săptămână-două. Aia de dedesubt, cea de pe coș are 3 zile.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on May 08, 2020, 05:23:21 PM
Ceea ce mă miră, oamenii ăştia de ce nu reuşesc să raţioneze pe sfânta logică şi o tot dau pe sfânta magie? Că lucrurile astea nu-s aşa de complicate, au făcut şi un pic de şcoală pt diploma aia de navigator.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 08, 2020, 05:52:19 PM
Ce am observat eu, scoala din Filipine nu dezvoltă logica. Caligrafia, da. În ultima perioadă am început să  mai am ofițeri  tineri care sunt bine pregătiți și cu abilitățile formate. Dar foarte puțini. Și chiar și la aceștia tot simt lacunele. E și o chestie culturală, sunt obișnuiți să fie obedienți, nu contestă ordinele primite chiar dacă sunt greșite, nu au inițiativă, etc.
Sunt multe accidente navale cu filipinezi drept protagoniști (care sunt de-a dreptul mind-blowing), îmi vine în minte Rena și L'Astrolabe reef.
EMSA, agenția Europeană, le retrăsese la un moment dat certificarea brevetelor, sau amenințase că o va face, nu mai știu dacă au primit-o  înapoi sau nu, cert este că e și o decizie politică aici, nu ne putem permite să renunțăm la filipinezi, nu avem alternative (sau ce avem e mai rău)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on May 08, 2020, 06:08:16 PM
Mai rău?!...

Adica fosta URSS?...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 08, 2020, 06:30:50 PM
Nah, (ex) sovietici avem,  dar nici ei nu mai sunt reprezentativi în flota mondială. Piața e plină de indieni și vecinii lor, vietnamezi, burma, asiatici în general. Prefer oricând un fililinez unui pakistanez sau indian. De burma ce să mai zic? Vorbește lumea (https://maritime-executive.com/article/report-boxship-master-killed-by-crewmembers-in-port-of-cartagena) că doar ce i-au croit ceva extra buzunare unui comandant de-al lor pe un container pe la columbieni, că tot vorbim de incidente navale și ce face extensia forțată de contract din om.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on May 08, 2020, 08:03:09 PM
 :o

Sper ca te intelegi bine cu "orezarii" din subordinea ta...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: AlexOP on May 19, 2020, 03:24:19 PM
Quote from: kitsune on May 06, 2020, 04:42:05 PM
E și navă, e și macara. Rostock Crane collapse while load testing. Liebherr.

Mi-am adus aminte de clipul asta cand am trecut peste un articol si potrivit expertilor implicati in ancheta in momentul de fata concluzia e ca accidentul s-a produs din cauza ruperii carligului macaralei.

https://www.nauticuslive.com/post/1261/serious-accident-during-overload-test-was-due-to-crane-hook-notwithstanding-the-load
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 24, 2020, 02:35:39 AM
Acum am realizat și eu că brațul macaralei s-a rupt pentru că s-a dat peste cap, fiind în tensiune și ridicat la maxim când a cedat cârligul. Mă așteptam totuși să se fi făcut probe statice pe cârlig înainte să încerce cu toată șandramaua să ridice spre SWL.
Noi am făcut teste cu toate echipamentele de ridicat, la 1,3xSWL și le-am trecut, cu toate astea, niciodată nu mă simt confortabil să mă duc până aproape de SWL, că noi suntem pe apă, ne mai legănăm, apar niște forțe în plus, odată te trezești că face poc.

S.W.L. = Safe Working Limit
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: SB76UFO on May 25, 2020, 11:32:51 PM
Singaporean cargo ship APL England loses 40 containers in rough seas off Australian east coast.
A massive cargo ship has lost about 40 containers, with others hanging precariously over her side, due to rough sea conditions off Australia's east coast.
The APL England hit the heavy seas on Sunday morning about 73km south-east of Sydney on its journey from China to Melbourne.
A number of stacks collapsed and about 40 containers fell into 2km-deep water.An additional 74 containers have been damaged, while as many as six are protruding from starboard side of the ship and three over port side.
The Australian Maritime Safety Authority (AMSA) has responded by sending a jet to inspect the ship for damage.
(https://i.imgur.com/suRptDM.jpg)

Sursa (http://7news.com.au/news/disaster-and-emergency/singaporean-cargo-ship-apl-england-loses-40-containers-in-rough-seas-off-australian-east-coast-c-1058254/)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 25, 2020, 11:17:17 PM
Nava Queen Hind, scoasă la vânzare
Firma care o deținea a fost executată silit
Prețul de pornire este de peste 1,5 milioane de euro

Nava eșuată în Portul Midia este scoasă la licitație de către un executor judecătoresc! Anunțul a fost publicat la data de 25 iunie 2020, iar licitația va avea loc pe 15 iulie 2020.
Executor judecătoresc Stoica Constantin Adrian a publicat scoaterea la licitație a ,,M/V "QUEEN HIND", IMO nr. 7920675, pavilion Palau, tip Cargo – Transportator de animale, tonaj brut 3.785 si tonaj net 2.448, DEADWEIGHT 2.113 tone", conform licitatiapublica.ro.
Procedura va avea loc în data de 15 iulie 2020, ora 11:00, în Dana 108 a Portului Constanța, linia , după navele Eforie – Linia 2 și Mangaia - Linia 1, la bordul navei Queen Hind, proprietatea debitoarei Astra Marine Services LTD.
Prețul de pornire la licitație este de 8.221.971 lei (echivalentul a 1.699.000 euro), sumă ce reprezintă valoarea bunului conform raportului de expertiză. Bunul mobil, supus vânzării, a fost sechestrat de către executorul judecătoresc la data de 6 mai 2020 și nu există adnotate sarcini în vreun loc vizibil al navei.
Executarea silită se face în baza titlurilor executorii – Act de conformare nr. RUC 28058/31.03.2020 emis de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Autoritatea Navală Română – Căpitănia Zonală Constanța – Căpitănia Portului Midia conform art. 93 din OG nr. 42/1997 privind transportul maritim și pe căile navigabile interioare, cu modificările și completările ulterioare, însoțit de actul de calcul justificativ. Executarea silită a fost încuviințată de către Judecătoria Constanța, prin încheierea nr. 4440 din data de 22 aprilie 2020 pronunțată în dosarul nr. 7.742/212/2020 și prin încheierea nr. 5570/2.6.2020 pronunțată de Judecătoria Constanța în dosarul nr. 10295/212/2020, în care părți sunt CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța – în calitate de creditoare și Astra Marine Services LTD, în calitate de debitoare.
Nava Queen Hind se scoate la licitație în vederea recuperării sumei toatle de 4.957.134,22 euro + 273.159,95 lei + 1.260 dolari (1.439.577 euro reprezentând cheltuieli parțiale ocazionate de efectuarea operațiunilor de prevenire și limitare a poluării, dezeșuarea și ranfluarea navei Queen Hind, precum și de curățare a albiei + 3.517.557,22 euro reprezentând cheltuieli ocazionate de efectuarea operațiunilor de dezeșuare și ranfluare a navei Queen Hind, iar restul sumelor reprezintă cheltuieli de executare și taxe.
Amintim că nava Queen Hind a eșuat, în Portul Midia, la data de 24 noiembrie 2019.
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a semnat la data de 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei. Valoarea contractului este de 19.150.000 lei, durata acestuia fiind de 35 zile de la semnare. Pe 25 februarie, nava Queen Hind a fost adusă la cheu.

Sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/nava-queen-hind-esuata-in-portul-midia-scoasa-la-vanzare-de-executorul-judecatoresc-care-este-pretul-de-pornire-document-722531.html.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 28, 2020, 08:50:42 AM
https://youtu.be/lMV1G9lBsQA (https://youtu.be/lMV1G9lBsQA)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 31, 2020, 06:31:30 PM
Oricât ar părea de incredibil, încă se întâmplă astfel de cazuri:

Container ship MAERSK EUREKA lost a man overboard on Jul 29 in the Pacific ocean, NW of Los Angeles. The ship turned back at around 1720 UTC, sailed to the area where most probably, crew fell overboard, and started to search for him, moving in logs at a reduced speed. As of 0400 UTC Jul 30, MAERSK EUREKA was continuing SAR in the same area. The ship left Los Angeles on Jul 27, bound for Yokohama Japan.
Container ship MAERSK EUREKA, IMO 9501239, dwt 140973, capacity 13092 TEU, built 2012, flag Singapore, manager Maersk.


(https://www.maritimebulletin.net/wp-content/uploads/2020/07/MAERSKEUREKAcrewovbd.jpg)


Sursa (https://www.maritimebulletin.net/2020/07/30/maersk-mega-container-ship-lost-man-overboard-in-pacific-continues-sar/)

Cea mai bună soluție este Williamson turn, manevra care te aduce foarte repede și foarte exact pe cursul pe care ai fost, cu direcția schimbată cu 180°. Dar un om căzut în mare e aproape imposibil de văzut dacă nu e marea perfect calmă. Și din câte văd eu, a cam dispărut peste noapte, e greu de estimat unde și când.  :((
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on August 03, 2020, 02:30:20 PM
https://www.youtube.com/watch?v=DlRfUezA-lM&feature=emb_title
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 03, 2020, 03:48:28 PM
QuoteNuyina is Australia's upcoming Antarctic icebreaking research and supply vessel (RSV), intended to support Australian bases on that continent. The vessel can deploy a wide range of vehicles, including helicopters, landing barges and amphibious trucks to support the resupply operation. The new ship provides a modern platform for marine science research in both sea ice and open water with a large moon pool for launching and retrieving sampling equipment and remotely operated vehicles.

Făcut la Damen Galați, probabil că a plecat în probe de mare la remorcă (nu o fi terminat complet sau nu poate naviga pe fluviu). O fi mers ăla cu remorcherul prea tare și a derapat in curbă  :lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on August 03, 2020, 04:15:24 PM
^^Tin minte ca eram pe Sulina intr-o barca pescareasca si a trecut la vreo 15-20 de m de noi un cargo, ma simteam ca piratii aia somalezi din clipuri cu barcute pe langa colosi din astia :)))
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on August 03, 2020, 11:28:34 PM
o varianta: s-a rupt una din legaturi

https://www.agerpres.ro/social/2020/08/03/tulcea-incident-naval-pe-canalul-sulina--550157

alta varianta, l-a dus vintul

https://www.tulceanoastra.ro/actualitate/video-incident-naval-periculos-la-partizani-o-nava-s-a-pus-de-a-curmezisul-dunarii/

ce explicatie, cica fiind mai lung decit latimea canalului , nu a blocat canalul ca s-a pus in unghi de 45.
Pai nu a inchis complet canalul? :lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 04, 2020, 02:05:30 AM
Probabil în ideea că nu a pățit ca Rostock, să se pună perpendicular și să se răstoarne. Ăsta fiind mai lung, nu s-a putut răsturna.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: pasadia on August 04, 2020, 09:59:33 AM
Agerpress spune ca constructor e Yard (Braila), ceilalti Damen (Galati). Presa din Romania...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: voicul on August 04, 2020, 11:41:15 AM
E clar ca a vrut sa faca o intoarcere cu frana de mana! Se vede in poza  :lol:
E bine ca au deblocat repede situatia.


(https://i.imgur.com/E3GjqoP.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: JohannDB on August 06, 2020, 09:41:03 AM
Un alt articol din "Viața liberă".....
https://www.viata-libera.ro/eveniment/150646-blestemul-rostock-spargatorul-de-gheata-nuyina-esuat-pe-canalul-sulina?fbclid=IwAR3Q4EzoGOjPpgY9hn6sthDI05Oiqkq2FJz-znYghQ7sih0WSbNp0ZgMyt4

CITAT : """Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a intrat astăzi, 3 august, în malul Canalului Sulina,........ Mergea în mare liberă, e la export, e făcut la Șantierul din Brăila (sic!) și era remorcat către mare liberă. ......"""
  Dilema: construit la, făcut dincolo....
CITAT: """ De scufundat nu avea cum, nu e zonă cu piatră ca să se spargă. Singurul inconvenient e că a blocat navigația în zonă aproape o oră. Am reușit să o aducem la mal cu remorcherele pe care le avea el în convoi. E un corp de navă, de fapt, și era remorcat către mare. Avea și un remorcher al Șantierului și unul de-al AFDJ-ului", a declarat Dan Iulian Ichim, Căpitan Şef de Port Tulcea, potrivit Radio România Constanţa.""""

Realitatea faptică.... Conform datelor oficiale:: Grupul Vard .....unul dintre cei mai importanţi actori din domeniul designului şi construcţiei de nave, acesta deţinând cinci unităţi în Norvegia, două în România (TULCEA și BRĂILA), una în Brazilia şi una în Vietnam.
(https://www.economica.net/santierul-naval-din-braila-a-angajat-70-de-vietnamezi_159041.html)
  Pe când Damen este altă "Mărie" olandeză.....

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: JohannDB on August 06, 2020, 11:43:40 AM
  Apropo de cazul "Rostock" de pe Canalul Sulina de acum mulți ani (anii 90)..... Deși articolul este din Noiembrie 2017, văd că apare pe ediția online azi 06 08.20........................
  Au mai apărut pe undeva noutăți cu legătură la impunerea plăților asupra AFDJ-ului ??

https://www.viata-libera.ro/economie/99352-glontul-de-12-5-milioane-euro-care-a-suierat-pe-langa-urechea-afdj

Din articol  :  -"Cel mai interesant lucru este motivarea judecătorului din hotărârea instanţei, unde se arată că se respinge investirea cu formulă executorie pe teritoriul României a titlului, deoarece titlul era emis de o instanţă care nu era competentă. Adică titlul a fost emis de către arbitrajul internaţional, iar acest litigiu comercial trebuia să fie judecat la arbitrajul de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României din Bucureşti, cum era prevăzut în contract şi cum era agreat de către părţi", ne-a declarat directorul general al AFDJ, Dorian Dumitru.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: JohannDB on August 06, 2020, 11:56:18 AM
   Acum câteva minute am primit o confirmare de la "Vard"...Nu au nicio legătura cu nava "Nuyina" pentru australieni; nici măcar de subansamble, pentru a o lua semnatarul articolului, ca bună și a amesteca constructorii...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: rota on August 10, 2020, 11:49:36 PM
^Video cu accidentul naval: Video (https://www.facebook.com/tulceateiubesc/videos/3171707116243338/)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Kamov on August 11, 2020, 01:07:42 AM
Filmare si din spate

https://youtu.be/hhxjeX5XQGM
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 11, 2020, 01:14:00 AM
"Meserias" comandantul remorcherului....  :D
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 11, 2020, 10:11:20 AM
Hmm. A intrat în vrie remorca, bine că a ratat bacul ăla (la mustață) altfel ieșea și cu victime. Așa, doar ceva table îndoite, plus coșul remorcherului din pupa. Care de fapt nici nu are libertatea de manevră, fiind legat prea din scurt. Acționează pe post de cârmă, dar fiind așa de aproape nu vede ce trebuie să facă, depinde total de indicațiile pilotului. În fine, e un noroc enorm că s-a terminat așa, putea fi cu mult mai rău. Mult de tot.

Filmarea din spate e făcută de pe șalupa asta se pare (e prea proastă rezoluția să îți dai seama ce e)


(https://i.imgur.com/z8dw1s2h.jpg) (https://i.imgur.com/z8dw1s2.jpg)


Bacul ăsta a fost evitat cu vreo 7-8 m, poate chiar mai puțin. Nu se vede pe filmare, dar e posibil ca pupa să fi trecut foarte aproape. Din păcate filmarea din spate incepe la un moment ulterior, nu se vede cât de aproape a trecut.

(https://i.imgur.com/KAUSjFA.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: myid on August 11, 2020, 11:10:00 AM
pana la urma cine s-a ocupat de manevre? am vazut prin presa, ceva vorbe despre niste italieni?

Insa stirea a aparut si prin presa internationala si multe comentarii in engleza care nu fac cinste marinariei romanesti :(
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Kamov on August 11, 2020, 11:40:38 AM
QuoteAvea și un remorcher al Șantierului și unul de-al AFDJ-ului", a declarat Dan Iulian Ichim, Căpitan Şef de Port Tulcea, potrivit Radio România Constanţa.
Remorcherul din spate (Farul) este al AFJD.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 11, 2020, 01:08:25 PM
Remorcherele sunt românești. Pilotul e român sigur. Nava nu pare să aibă forțe proprii (nu se vede nicio lumină, nu se văd radare învârtindu-se, deci sigur nici cârmă sau bowthruster nu are. Deci manevra e cu totul pe seama remorcherelor. În mod normal, comandantul poartă răspunderea manevrei, pilotul e doar "adviser", dar în cazul ăsta nu văd ce putea face comandantul (dacă era unul sau nu). Se văd oameni pe comandă, parca e unul și pe puntea etalon, chiar când sunt la travers de bac fuge pe babord să se uite dacă îl atinge sau nu. Dar în rest nu se poate ști exact ce și cum în lipsa unui comunicat oficial (care în orice țară normală ar fi trebuit deja să apară). Ce facem noi sau presa sunt speculații. Hai să zicem că noi sunt mai avizați decât presa, care confundă prova cu pupa  :D


LE: puse cap la cap informațiile din diferite surse, poze și video situația se prezintă așa: Remorcherul principal, cel care trage nava, este Eraclea (IMO 9499656), italian. Este cel care probabil duce nava până la olandezi. Asistență la manevră erau: Bușteni (IMO 8861333) (care stă departe și de pe care se pare că e făcut video din spate) și Farul (IMO 9817781), cel care este legat la pupa (care a fost și avariat in incident). Nuyina este funcțional, dar pentru că nu a făcut probele de mare nu are voie să navige singur (conform informațiilor date de australieni). Din cauza C19 nu s-au putut face probele in România, așa că este remorcat la olandezi, unde se va face certificarea.

Sursa (https://www.antarctica.gov.au/news/2020/australias-new-icebreaker-on-the-move/)

Fiind remorcat de italieni, e posibil ca răspunderea să fie la comandantul remorcherului Eraclea, manevra greșită fiind a lui. Aia cu evitarea unui ponton care nu se afla pe hartă e vrăjeală, datoria lui era să stea pe șenalul navigabil, nu pe mal. Dacă ne uităm mai atent la ambele video se observă că Nuyina incepe să joace, mișcarea remorcherului pentru redresare nu face altceva decât să amplifice mișcarea navei, până când nu o mai poate corecta. E identic cu o rulotă auto care intră în tangaj și joacă, doar că în slow motion.

Acum că am văzut ambele video de mai multe ori, am observat încă ceva. După ce se proptește cu botul in mal, cablul metalic de pe Eraclea se tot lungește, nu ține frâna vinciului. Sunt acolo 3 membri din echipaj care strâng frâna cu o cheie franceză (ea e acționată hidraulic, dar se pare că poate fi reglată). Frâna vinciului a început să scape cu mult înainte de a intra in mal, de la 3:04 se aud niște zgomote ritmice, ca niște ciocane, e zgomotul caracteristic frânei când scapă. Logic că nu a mai putut să pună toată forța în remorcă.


(https://i.imgur.com/BZm7Dp2h.jpg) (https://i.imgur.com/BZm7Dp2.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on August 11, 2020, 04:54:00 PM
Confunda pentru ca nu mai stiu vorba aia ,,vînt bun din pupa"?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on August 11, 2020, 10:19:28 PM
Buni băieţi, dacă n-au verificat frâna vinciului înainte de misiune. Poate până ajung la Bosfor reuşesc să o regleze, că acolo malurile sunt destul de contondente.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 11, 2020, 11:03:11 PM
Au trecut prin Bosfor, e și un video pe YouTube. Și acolo se bălăngănea, dar e larg, au loc de redresare. Aceeași legătură, cu două lanțuri împreunate cu un cablu, de trebuie pendulat ca lumea să țină direcția. Aveau și două remorchere mari turcești la asistență. Probabil că și turcii au văzut imaginile și ce și-au zis: Arkadaș, verbana iki remorker, că italianul ăsta nu prea le are cu șofatul, ioc. Și așa casele alea de pe maluri sunt bubuite de cine s-a mai înfipt cu vaporul in ele.
Da, aia cu frâna de la vinci e nașpa. Puteau să facă niște teste înainte de plecare, mai ales că aveau de tras ditamai măgăoaia de 2 miliarde de australieni. Mă enervează australopitecul totuși, că a pus botul la explicațiile talianului și dă vina pe săracul bac (adică "pontonul" care nu era pe hartă) când ei mai aveau puțin și tundeau toate sălciile de pe mal.
Spun din nou, bine că nu s-au înfipt în el, erau oameni acolo, nu scăpau. Și iarăși bine că a cedat frâna de la vinci, că dacă se rupea cablul.... laser frate, tăia tot
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 12, 2020, 01:43:41 PM
Nu exista bisturiu mai ascutit decat un cablu de otel rupt "in tensiune"...

Am citit ca au fost cazuri cu 10-15 oameni "sectionati in doua" acolo unde a sficuit cablul rupt... :(

kitsune,
nu ne suparam daca pui video-ul cu "balanganeala" prin Bosfor...

Just for "italian fun", ca tot ne-au facut sa ii iubim la fel de mult ca pe greci...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: myid on August 12, 2020, 02:04:53 PM
uite si balanganeala din Bosfor :

https://www.youtube.com/watch?v=OhV_pCLkf1Q
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Sorinus on August 12, 2020, 02:08:04 PM
Dar asta inca n-are masini proprii?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on August 12, 2020, 02:17:37 PM
,,Pentru că spărgătorul de gheaţă nu a parcurs încă probele pe mare, nu are încă certificarea necesară conform regulamentelor pentru a efectua călătorii internaţionale folosind propria putere", a explicat Divizia Antarctică Australiană de ce ,,Nuyina", deşi este aproape finalizată, nu foloseşte propriile echipamente de navigaţie.
Această călătorie până la Vlissingen ,,va permite echipelor din vestul Europei să aibă acces la navă pentru operaţiunile finale de commissioning a sistemelor de propulsie, a sistemelor electrice şi navigaţie, după ce activitatea a fost suspendată din cauza pandemiei", mai arată Divizia Antarctică Australiană.

viata-libera.ro (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/150898-incidentul-pe-dunare-cu-nava-nuyina-un-test-neasteptat)

Pentru cunoscatori: commissioning-ul sistemelor de propulsie inseamna instalarea lor efectiva pe nava sau un fel de receptie?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 12, 2020, 02:24:39 PM
Quote from: kitsune on August 11, 2020, 01:08:25 PM
Nuyina este funcțional, dar pentru că nu a făcut probele de mare nu are voie să navige singur (conform informațiilor date de australieni). Din cauza C19 nu s-au putut face probele in România, așa că este remorcat la olandezi, unde se va face certificarea.

Italienii, mari navigatori... (la fel de mari ca si constructori)

Flote mari au avut inca de pe vremea genovezilor si venetienilor. Adica din Evul Mediu.
Dar in epoca moderna ce au facut cu flotele lor?
Incerc sa imi amintesc.... In WW-II au castigat vreo batalie navala?
Daca au facut-o, ar fi pagini negre in istoria Royal Navy....
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: myid on August 12, 2020, 02:46:47 PM
Quote from: tom_sawyer on August 12, 2020, 02:17:37 PM
[/url]

Pentru cunoscatori: commissioning-ul sistemelor de propulsie inseamna instalarea lor efectiva pe nava sau un fel de receptie?

commisioning inseamna activitatea de pre-receptie care are diferite stagii si nivele, in functie de complexitatea sistemului in sine.
Practic se testeaza echipamentele, motoarele in diferite scenarii reale. Exista o procedura de testare, asa numitul Test Script pentru fiecare nivel, se urmareste parametrii, se valideaza si la sfarsit dupa L5 sau IST ( Integrated Sistem Testing ) se poate semna Handover Document.
Pentru un sistem de genul asta, exista cel mai probabil 5 nivele de Cx. Cel mai proabil, L1 si L2 deja s-au realizat la Tulcea. Pentru nivelurile urmatoare de teste, e nevoie interconectare intre ele.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: isotech_ro on August 12, 2020, 04:17:04 PM
ce bine ar fi dacă unii nu ar comenta, numai ca sa se bage in seama!!! daca "masina" nu are "commisioning"-ul facut de registrul naval al beneficiarului, este logic ca nu poate face probe si testari cerute, nici in mare, cu atat mai putin pe Dunarea maritima- canal Sulina.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 12, 2020, 10:20:35 PM
O parte din probe s-au făcut la noi. Sunt pe net filme făcute de australieni cu unele din ele, gen testele la arborele port elice tribord, etc. Văd că și AIS-ul a fost live acum câteva zile la Galați, deci și pe acolo s-a umblat. Dar sea trial se va face la Vlissingen în Olanda. Probabil că va fi destul de extins. E totuși un spărgător de gheață de 2 miliarde, beneficiarul vrea totul să fie ok și mai ales ce nu merge bine să fie rezolvat rapid. După ce pleacă spre Australia, nu prea mai are multe șantiere unde să rezolve eventualele probleme (e și al dracu' de departe să trimiți piese și echipamente).
Nu știu ce registru are. Nu că ar fi o problemă, avem inspectori pentru multe registre. Daewoo Mangalia a făcut o căruță de nave care au plecat certificate de la noi, cu toate actele complete. Și au fost mulți beneficiari cu diferite registre, nu se poate spune că nu avem posibilitatea de a face asta. Doar că multe echipamente sunt aduse de afară și ar fi fost mult prea complicat să aduci o armată de oameni din Olanda la Galați pentru commissioning. Nu e doar propulsia. Sunt tone de alte echipamente, e o navă complexă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 18, 2020, 04:20:42 PM
Quote from: kitsune on July 28, 2020, 08:50:42 AM
https://youtu.be/lMV1G9lBsQA (https://youtu.be/lMV1G9lBsQA)

According to investigators who conducted interviews with crewmembers, the crew had been engaged in celebrating the birthday of a sailor on board the ship at the time of the grounding, had sailed near shore for a Wi-fi signal, and subsequently failed to respond to communications to Wakashio warning of the errant course.

Nu scrie nicăieri, dar echipajul e Filipino + India
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 20, 2020, 10:16:33 AM
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24240863-14-persoane-date-disparute-dupa-coliziunea-unui-petrolier-nava-marfa-china.htm (https://www.hotnews.ro/stiri-international-24240863-14-persoane-date-disparute-dupa-coliziunea-unui-petrolier-nava-marfa-china.htm)

14 persoane date dispărute după coliziunea unui petrolier cu o navă de marfă în China
Joi, 20 august 2020, 7:17 Actualitate | Internaţional

Trei marinari au fost salvați și alți 14 au fost dați dispăruți după ce un petrolier a intrat în coliziune cu o navă de marfă aflată la aproximativ 1,5 mile nautice la sud-est de estuarul râului Yangtze, potrivit autorităților maritime din Shanghai, anunță agenția Xinhua.

Accidentul a avut loc joi la ora 3: 39 a.m., când un petrolier care transporta aproximativ 3.000 de tone de benzină s-a ciocnit cu o navă încărcată cu nisip și pietriș, provocând un incendiu pe puntea petrolierului, care apoi s-a scufundat. Echipele de salvare îi caută pe dispăruți.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: peri on August 20, 2020, 11:50:59 AM
^^ Wakashio acum s-a rupt in doua si provoaca un dezastru ecologic si mai mare decat ce reusise pana acum.
Localnicii si voluntarii s-au chinuit toata aceasta perioada sa colecteze si sa izoleze combustibilul care s-a scurs din epava. Am vazut pe IG cum se chinuiau cu galeti si tot felul de unelte improvizate, zici ca patania s-a intamplat acum 100 ani.
Acum pare ca nici de epava nu se ocupa nimeni, ea deja rupsandu-se in doua.

Cum se procedeaza in astfel de cazuri? Intr-o situatie normala, cine ar fi fost responsabil de diminuare daunelor ecologice, recuperarea epavei etc ?
Armatorul nu are nici o obligatie sau totul revine autoritatilor locale?
Nava fiind sub pavilion japonez ma asteptam la mai multa responsabilitate din partea lor, dar cand banii vorbesc ...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 20, 2020, 12:49:17 PM
Există asigurare. Fără ea nu poate naviga (e parte din certificatele obligatorii). Dar la plată s-ar putea să participe mai multe entități. Va fi sigur o investigație, se vor stabili cauzele și responsabilitățile.
Efortul de curățare este enorm, iar metodele sunt astea, cu găleata și lopata, nu prea ai altceva. În larg cureți cu nave specializate (Mauritius nu are așa ceva, fiind o națiune săracă, au venit din India, Sri Lanka, etc.), În jurul navei pui bariere plutitoare care rețin pelicula de hidrocarburi (dar marea e agitată acolo, nu sunt eficiente), există dispersanți chimici, dar nu prea sunt nici ei prietenoși cu mediul. Așadar, cureți ce se duce pe mal, cu eforturi intense.
Apropo, nava e sub pavilion Panama. Ownerul e japonez. Echipajul e India + Filipine (japonezii sunt scumpi iar ownerul japonez preferă asiatici in echipaj, cu toate neajunsurile legate de profesionalitate). Nu m-am uitat cine e charter, dar nu prea are importanță asta (LE: charter e Mitsui OSK)
Supoziții sunt:
- că fusese ziua unui membru al echipajului (nava s-a pus pe uscat sâmbătă, e posibil să fi făcut un barbeque urmat de o seară de karaoke, tipic filipinez, multă mâncare și zbierete).
- că au trecut aproape de Mauritius ca să prindă semnal (presa zice wifi, dar eu cred că 4G), iarăși tipic filipinez, că ăștia mor dacă nu sună video acasă, cheltuiesc lunar sute de dolari cu comunicațiile.
- că VTS- ul ar fi chemat nava și nu a răspuns nimeni.

Există VDR la bord (Voyage Data Recorder), totul e înregistrat, inclusiv microfoane pe comandă, deci se va afla repede ce și cum. Passage plan-ul e in ECDIS, se va vedea daca s-au abătut de la drum. Aflăm în vreo lună, cam așa.

Legat de spill clean-up:

(https://safety4sea.com/wp-content/uploads/2019/08/who-is-who-at-an-oil-spill.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: peri on August 20, 2020, 05:41:28 PM
Multumesc pentru explicatii.
Am ramas uimit cand ii vedeam cum aduna combustibilul exact cum spui tu, cu lopata si galeata. Voluntarii se plangeau ca nu au primit ajutor si ma asteptam sa existe ceva utilaje care sa-i ajute, eventual niste pompe si sa aduca un container plutitor unde sa-l stranga.
Mare parte din combustibil s-a scurs dincolo de bariera de corali unde apa este mai linistita si nu se punea problema unui ocean agitat.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 20, 2020, 05:50:16 PM
Temperatura de curgere a păcurii e de obicei pe la 32 grade C. Așa că nu prea merge pompată sub temperatura asta, e cam marmeladă. Pentru poluarea în larg, există nave specializate pentru colectare, dar Mauritius nu are așa ceva. Nici noi nu cred că avem, am impresia că se făcea o licitație pentru așa ceva.

@TibiV, în articolul din HotNews cu accidentul de la chinezi, poza nu are nicio treabă, e "de arhivă" :D

https://youtu.be/Kz9686FZXsg (https://youtu.be/Kz9686FZXsg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 21, 2020, 01:12:13 AM
M-am prins si eu, de aia nici NU am pus poza lor...  ;)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 01, 2020, 07:51:27 PM
Între timp Nuyina a ajuns la olandezi, nici măcar nu se menționează "incidentul" de pe Dunăre.

(https://www.navalnews.com/wp-content/uploads/2020/08/rsv_nuyina_arriving_in_vlissingen_01.jpg)

RSV Nuyina has been towed from Galati to Vlissingen, where she will be prepared for sea trails.The ship sailed along Vlissingen Boulevard late Friday night/early Saturday morning on her way to Damen's yard. The ship will be delivered in 2021, after which she will operate from her homeport of Hobart in Tasmania, where AAD headquarters is located.

Sursa (https://www.navalnews.com/naval-news/2020/08/australian-icebreaker-rsv-nuyina-at-damen-vlissingen-shipyard-for-sea-trails/)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bgd77 on September 01, 2020, 08:54:56 PM
Deci nu a suferit niciun fel de avarie? Zgarieturi, ceva?  :D
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 01, 2020, 09:02:44 PM
E totuși spărgător de gheață, crezi că niște mâl de deltă îl zgârie?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on September 28, 2020, 08:04:20 PM
Quote from: cristi5 on January 13, 2019, 05:07:35 PM
Am cunoscut supravietuitori [urmatoarele postări sunt tot despre naufragiul Estoniei]

Liderii scandinavi s-au angajat luni să evalueze noi dovezi dintr-un documentar care pune sub semnul întrebării ancheta oficială privind scufundarea feribotului Estonia în Marea Baltică în 1994, care a ucis 852 de persoane, potrivit AFP.

Creatorii seriei de documentare în cinci părți, difuzată luni, au susținut că au găsit până acum o gaură neînregistrată de patru metri (13 picioare) în corpul navei.

Nava se scufundase într-o furtună pe 28 septembrie 1994 între Stockholm și Tallinn. Doar 137 din cei 989 de pasageri și echipaj de la bord au supraviețuit dezastrului, care a ucis 501 de cetățeni suedezi și 285 de estonieni.


Mai multe detalii și video în articolul Hotnews:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24314756-naufragiul-estoniei-1994-documentar-dezvaluie-elemente-noi.htm
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on September 29, 2020, 09:16:00 PM
Se discuta 3 teorii pt explicarea sparturii

1) un estonian: ciocnire cu submarin suedez. De ce suedez si nu rusesc, nu stiu. Si de ce nu s-a scufundat si submarinul?

2) un suedez: nava s-a lovit de fundul marii cand s-a scufundat. Scufundarea a fost rapida, deci s-a lovit tare. (Din alte surse, gaura nu s-a vazut pana acum pt ca intre timp nava s-a miscat... deci era practic infipta in fundul marii in locul respectiv)

3) un norvegian: un obiect, cred ca pe interiorul navei. Ca sa sparga corpul navei, au calculat ca e nevoie de un obiect de 500 de tone (?) care sa loveasca cu o forta de 2,5 megatone (?)

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hor-experternas-tre-teorier-om-halet-pa-estonia
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on September 30, 2020, 12:30:35 AM
Poae 2,5 kilotone.

La 2,5 megatone ar fi disparut si Helsinki, si jumatate din mare...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 30, 2020, 12:39:50 AM
Nope, megatone zice in video. M-am uitat și eu (la poze) că nu înțeleg limba nici subtitrarea. Dar zice clar 500-600 t si 2,5 megatone.
Dar așa e cu oamenii ăștia care mereu subestimează forța mării și nu o înțeleg. Azi am aflat de un cunoscut, comandant, care e intrat într-un rahat turcesc de 1,5 mil $, sper să scape. Părerea mea e că a subestimat marea, greșeală mare, mai ales la experiența lui.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: frunzaverde on September 30, 2020, 01:03:01 AM
Cred ca profesorul norvegian se refera la milioane de tone-forta pe suprafata totala a vaporului, nu la echivalent TNT (cu vreo 9 ordine de marime mai mari pe metru). Desi nu inteleg de unde ar veni milioanele alea de tone forta - oricat de suparata e apa, coloana de apa are 85 tone/m2 pana la fund, oricat de suparata o fi fost marea, cum ajungi la milioane?

2.5 megatone de echivalent TNT (cum masuram la bombele atomice) n-ar fi ras coasta Finlandei, dar ar fi ras tot ce insemna ajutoare venite la fata locului. Cam astea ar fi fost efectele: https://nuclearsecrecy.com/nukemap/?&airburst=0&psi=20,5,1&ff=50&linked=1&kt=2500&lat=59.383333&lng=21.666667&hob_ft=0&zm=8

@kitsune - dar ce rahat turcesc poti face de 1.5 milioane de dolari? A dat cu vaporul de fund?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on September 30, 2020, 01:06:25 AM
Icebergul a rupt tabla Titanicului printr-o simplă frecare.
Cu privire la ferry, cred că de el este vorba, mărturiile supravieţuitorilor sunt că era deschisă platforma de la prova.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 30, 2020, 01:21:23 AM
@frunzaverde, mai rău, salvage claim. Dintr-o prostie (zic eu). Oricum, incidentul nu e terminat încă, nici nu am vorbit direct cu omul să aflu varianta lui. Dar lucrurile nu arată bine pentru el. Chiar și să iasă toate ok, cariera lui s-a terminat. Am făcut cred 4 voiaje împreună sau mai multe, nu mai știu.

Referitor la tablă îndoită, nici nu vă puteți închipui ce forță are apa (dinamică, nu statică).

LE: dacă 1,5 milioane $ ți se pare mult, ce zici de faptul că ucrainenii ne-au cerut 25 milioane $ când am (de fapt au, că eu am venit portul următor) umplut portul Odessa cu vreo sută de tone de combustibil greu? Correction: peste 30 mil $ și doar 74 t combustibil  (http://www.gard.no/web/updates/content/53401/oil-pollution-in-the-ukraine-shipowners-beware)(că atâta au găsit, eu știu că lipseau vreo 100 din tancuri, am văzut sondele).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on September 30, 2020, 08:58:04 PM
Despre Estonia, zice un alt expert ca nu se putea scufunda asa rapid de la o fisura de 1m x 4m

In schimb "usa" de la prova pt vehicule da, acolo putea intra apa multa. Teoria de pana acum era ca s-a deschis din cauza furtunii/ impact cu un val mare etc.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on September 30, 2020, 09:06:48 PM
Intr-un documentar despre conspiratii, am vazut alta teorie:

din Rusia s-a furat ceva device megaultrasuper secret. Curierul a urcat la bordul Estoniei. Planul era sa se creeze o diversiune si in haosul creat serviciile sa recupereze obiectul.
Ceva nu a mers conform planului si nava s-a scufundat.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 30, 2020, 09:58:05 PM
@Cristi5, din câte înțeleg eu, nava s-a răsturnat din cauza efectului de suprafață liberă a apei intrate in puntea de vehicule. Nu trebuie multă apă să încline așa navă (nu e tocmai mare Estonia). Iar pe gaura aia de 4x1 (dacă e de 4 mp) poate intra o căruță de apă în timp foarte scurt. Acuma, depinde de gaură, când a fost făcută. E simplu să deosebești o gaură de apă provocată de un impact cu un corp submers de o gaură de apă provocată de val sau de desprindere unei foi de tablă din corp. E pe undeva vreo poză?
LE: asta cumva?

(https://s.err.ee/photo/crop/2020/09/30/823639h27a0t63.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on September 30, 2020, 10:07:18 PM
^ aia e o grafica... Nu arata deloc asa in realitate. Jos de tot vezi o filmare

https://www.svd.se/krav-pa-ny-utredning-efter-nya-estoniabilder
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 30, 2020, 10:25:56 PM
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare bănuiesc că înseamnă S'il vous plait musiu, donne moa d'argent cum mai spun romanii neaoși prin Paris.
Am găsit documentarele. Și alea tot pe bani.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on October 01, 2020, 12:04:47 AM
Scuze am verificat daca e continut platit dar se pare ca n-am facut-o bine...

(https://i.imgur.com/UHgoBTV.jpg)


(https://i.imgur.com/JnSUgsm.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 01, 2020, 09:32:41 AM
Cu plăcere (după ce mi-am înnodat neuronii încercând să găsesc ceva cuvinte familiare pe pagina aia).
E mai greu din poză, pe video e altfel, mai derulezi, mai dai înapoi, etc. dar ce se vede in pozele alea nu e gaură de impact. E crăpătură.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 02, 2020, 09:53:24 AM
Quote from: frunzaverde on September 30, 2020, 01:03:01 AM
@kitsune - dar ce rahat turcesc poti face de 1.5 milioane de dolari? A dat cu vaporul de fund?

Telenovela turcească nu s-a încheiat încă. Dar, am reușit să iau legătura cu comandantul român, parte pentru a afla la prima mână ce s-a întâmplat, parte pentru a îl susține moral și a oferi un eventual ajutor, în măsura posibilităților. Deci, filmul evenimentelor, pus cap la cap din informațiile venite pe mai multe surse (inclusiv presă), screenshoturi din computerul motorului și discuții cu cei implicați:

Deci, mineralier de 180000 tdw, full încărcat cu minereu de fier, pescaj pe la 18 m, în manevră dinspre Marmara spre Marea Neagră, traversând Bosforul. Motorul principal și auxiliarele pe motorină (nu mai știu dacă e cerință obligatorie sau turcii interzic open-loop scrubber effluents în apele lor), toată lumea la posturi (cu mențiunea că de la Dardanele la Bosfor se fac vreo 8 - 10 ore, deci echipajul e in mare parte obosit), remorcher în asistență (că așa e uzanța in Bosfor pentru navele mari), pilot la bord.
Vreme ok-ish (nu am găsit starea vremii să văd puterea și direcția vântului), curent de sens contrar cam la 3 noduri, nava scoate 7 noduri peste fundul apei (SOG - speed over ground), asta însemnând 10 noduri prin apă (STW - speed through water). Motorul principal merge la 60 rpm, adică full ahead (toată înainte de manevră, nu Navigational Full, care e altceva), cu un slip (alunecare) de vreo 30% (dar calculat greșit, aici e de discutat) și cu toți parametrii normali.
Regimul ăsta de functionare al motorului e unul dintre cele mai păcătoase, potrivit pentru maneva în port, dar nepotrivit pentru marș, mai ales în condițiile date, pentru că aici suflantele electrice sunt cam la limită iar turbina încă nu bagă destul aer. De obicei eu personal evit regimul ăsta de turație și sun comandantul "să mai bage un pic în motor să se oprească suflantele" (în realitate vreau să am turbina capabilă să ducă necesarul de aer al motorului).
Deci, 10 kn STW, 7 kn SOG. Dintr-odată SOG începe să scadă vertiginos, în câteva minute ajunge la 2 kn (minimum impus de turci e de 4 kn). Comandantul bagă in motor, dar viteza nu crește (nici turația motorului), slip-ul ajungând la 91%, toate protecțiile de suprasarcină pe motor intrând în funcțiune. VTS-ul trimite remorcher la asistență, nava trece de punctul critic. La ieșire din Bosfor, autoritățile trag nava la ancoră și vin la bord cu o grămadă de acte, considerând manevra celui de al doilea remorcher drept manevră de salvare și considerând că nava a avut probleme mecanice (engine failure), cu un potențial claim de 1,5 mil $.
E aici o întreagă mânărie:
1. Pilotul ține motorul la un regim de funcționare redus, apoi cere dintr-o dată viteză. E cam echivalentul unui cruise cu 25-30 kmph într-a cincea la un Logan 1,4 benzină încărcat full și apoi călcată accelerația la fund când drumul o ia la deal.
2. Remorcherul de asistență stă "după colț", apare în câteva minute, zona e binecunoscută pentru fenomenul ăsta, curentul e numit "Devil's current" (https://www.bosphorustour.com/Currents-And-The-Character%C4%B1st%C4%B1cs-Of-The-Bosphorus-Water.html). Ei îl știu. Și cei ce caută pe internet la rece, ca mine acum. Navigatorii nu, dacă nu trec des pe acolo. Rolul pilotului e să informeze despre particularitatea asta, n-a făcut-o.
3. VTS-ul trimite remorcher, nava acceptă să îl lege la vapor (la indicațiile turcilor) dar NU INFORMEAZĂ în mod oficial că asta este o manevră de salvare (VTS = vessel traffic service, cei ce coordonează activitatea în port, strâmtori, zone de separare de trafic, etc.).
4. Autoritățile vin la bord direct cu actele la semnat, băgate sub nas comandantului. Norocul lui (ca să citez un prieten) că "n-a îmbătrânit degeaba", că nu semnează nimic fără un avocat prezent.

Așa că nava stă acum de vreo săptămână la ancoră, bine-înțeles că se adună daune comerciale (charter-ul nu va plăti pentru perioada asta, cel cu marfa va vrea și el poate daune, că i se intarzie livrarea), compania suportă din buzunarul ei cheltuielile, asigurările vor trebui să plătească, deci crește premium-ul, rating-ul navei va scădea. Și pentru că toate astea trebuie să poarte un nume, oalele se vor sparge în capul comandantului (sau cel puțin asta se va încerca, să fie scos țap isăpășitor), el fiind cel mai vulnerabil din tot lanțul ăsta (You are the weakest link - Goodbye). Norocul omului este că nu s-a născut ieri și știe să își pună în valoare atuurile (chiar și împotriva companiei).
Dar nu aș vrea să fiu în papucii lui acum, presiunea este enormă. Și e cam singur acolo, singurul român. Căpitanul ucrainean (sau de fapt rus din Crimeea, sau de fapt nici el nu mai știe ce e) a cam dat drumul la telefonul fără fir printre conaționalii lui. Nu știu cum dreaq vorbesc ăștia între ei că mereu înțeleg altceva, mie mi-au ajuns la urechi niște zvonuri... nici nu vreau să le mai spun.
Partea proastă e că și compania a dat o circulară care e cam din auzite, mai degrabă chestii de damage management decât ce a fost de fapt, îl cunosc bine pe cel ce o semnează, e cam genul impulsiv/coleric, putea să aștepte să aibă toate datele. Și-a cerut scuze apoi (în privat) dar pisica a scăpat din curte, e greu să o bagi la loc.

Sper că înțelegeți postul destul de lung (și scris în etape, cât mai pe înțelesul publicului larg, fără prea mulți termeni tehnici). Nu dau nume și aș prefera să nu discutăm cu nume (chiar dacă nu cred că e greu de aflat) din respect pentru cei implicați (care îmi sunt colegi).

Am pus toată povestea aici și pentru a arunca un pic de lumină dedesubturilor incidentelor de acest fel. Dacă țineți minte cazul Wakashio, acolo comandantul și căpitanul riscă 20 ani de închisoare (și poate nu e vina lor, dar a fost cel mai simplu să fie scoși țapi ispășitori).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on October 02, 2020, 11:56:12 AM
Este spectaculos să bei un suc la o terasă de la intrarea în Bosfor din Marea Marmara. Vin vapoarele în viteză şi când intră în curent încetinesc brusc.

Eu cu bărcuţa mea de 7 metri şi diesel de 10cp am trecut pe acolo la 2 metri de ţărm. Am avut noroc că am plecat la 3:30AM din Atakoy şi am văzut pe unde o iau bărcile pescăreşti. Au fost zone întinse unde cei care plimbau agale câinele pe mal mergeau mai repede decât noi. Pe de altă parte, am admirat Bosforul în tihnă. A durat cu totul 8:30.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 02, 2020, 12:10:08 PM
E perfect la terasă  :lol:. Pe comandă e mai aiurea, că se schimbă culoarea pantalonilor.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 26, 2020, 11:22:19 PM
Acum am dat de video ăsta și e interesant de văzut cât de repede se poate scufunda un vapor. Probabil că Derbyshire (https://en.wikipedia.org/wiki/MV_Derbyshire) s-a dus la fel de repede.

Scurt istoric: Nava se numește Stellar Banner, un VLOC (Very Large Ore Carrier) de 300660 tdw, 340 m lungime, 55 m lățime, construit în 2016. A încărcat minereu în Brazilia, la Ponta de Madeira și a fost pusă intenționat pe uscat după ce a inceput să ia apă la plecarea din port. Se pare că lovise fundul apei la ieșire (acolo e un canal dragat) și câteva tancuri de balast au fost găurite. Apoi a stat până prin iunie, când a fost repusă pe linia de plutire prin descărcarea a 145000 t de minereu (aproape jumătate din marfă) și circa 3900 t de hidrocarburi. S-a constatat că este daună totală, așa că s-a luat hotărârea să fie scufundată (se pare că asta e o metodă simplă de a scăpa de cartoful fierbinte din mâinile autorităților, Wakashio a pățit la fel, M/V Smart deasemenea și probabil multe altele).
Filmul de mai jos prezintă ultimele momente, dintr-o perspectivă foarte apropiată:


https://youtu.be/cDXCp-VFJrI
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Kamov on October 28, 2020, 11:47:31 AM
Un vanator de mine grecesc si un vas Maersk de 266m lungime s-au lovit in zona portului Pireu. Vanatorul de mine "Callisto" a fost practic sectionat.
2 persoane au fost ranite, niciun deces. Foarte mare noroc cred.

(https://i.postimg.cc/438fjRGL/0f43e022e335b0620df6f0d93596a53f8576d6f18968ffef311d4345f280c9c9.jpg) (https://postimages.org/)

https://www.skai.gr/news/greece/synelifthi-o-kapetanios-tou-ploiou-pou-prosekrouse-sto-kallisto-foto-tou-atyximatos

https://youtu.be/EO9-X-h_k44
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 28, 2020, 08:29:05 PM
COLREG Regula 15. Un fel de prioritate de dreapta  :lol: Dar in navigație niciodată vina nu e 100% a unuia singur, deci aici sunt ambii vinovați.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 07, 2020, 06:12:47 PM
https://youtu.be/NvLfG8bJTy8 (https://youtu.be/NvLfG8bJTy8)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Neufunk on November 30, 2020, 06:33:21 PM
"Cel puțin un român este printre marinarii răpiți ieri de pe o navă atacată de pirați în Oceanul Atlantic, în dreptul Golfului Guineea, scrie presa străina. 23 de persoane se aflau la bordul navei."

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/nava-cu-romani-atacata-de-pirati-in-atlantic-patru-ostatici-printre-care-cel-putin-un-marinar-roman-1409918

Oare ce face MAE concret in situatii d-astea?

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on November 30, 2020, 07:05:33 PM
O celulă de criză (whatever that means...).

Tocmai a pomenit kitsune de pagina anterioară de zona de lângă Nigeria...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on November 30, 2020, 11:21:18 PM
Cam ce ar putea face MAE (în afară de celula de criză, bineînțeles)? Nava e un Product/Chemical Tanker, aparține unei companii străine, e manageriată de o companie străină (greci), are un echipaj mixt (sunt români, sovietici și filipinezi, cel mai probabil ofițerii estici și nebrevetații filipaci). Oamenii ăia au semnat un contract, știu foarte bine care sunt riscurile. Au, contractual, dreptul de a refuza voiajul in zona de risc. Motivele pentru care nu o fac sunt complexe. Poate că nu e port convenabil, poate că le e teamă că dacă refuză, data viitoare nu îl mai cheamă, poate prinde bine bonusul de "High Risk Area", cine poate spune? Eu am spus, nu aș merge acolo pentru că există riscul ăsta. Zona e vestită pentru așa ceva, de obicei cei răpiți sunt top 4 (cine ar da milioane pentru un ospătar filipinez?), nu îi interesează marfa dacă nu e ușor de furat (nu e Malacca), nici nava (nu e Somalia). Oamenii sunt ușor de transportat, ușor de ascuns, ușor de... hmm... "dispose off". Aici nu prea se poartă frumos cu "marfa" (cum spuneau somalezii). Aici negocierile se poartă la modul: "plătești sau moare". Unii au încercat să nu plătească.
Zona e greu de controlat, iarăși, nu vorbim de Somalia și Golful Aden, unde misiuni militare ale diferitelor state au încercat să controleze situația, cam fără succes (în opinia mea). Dar până la urmă, odată cu generalizarea gărzilor înarmate la bord, introducerea "citadelei" și a celorlalte măsuri de apărare (mai degrabă întârziere), a crescut și eficiența forțelor navale dislocate în zonă (aici e un pic de discutat, dar nu acum).
Golful Aden și coasta Somaliei sunt rute importante de tranzit, nu le poți ocoli. Golful Guineea e o destinație, e cu totul altceva.
Zona golfului Guineii e varză. Pentru multe motive, dar cel mai important e corupția locală. Și apetitul pentru bani (cu orice preț) al firmelor care fac comerț acolo. Că nu veți auzi de nemți, olandezi, americani sau alții din țări cu apă caldă (sunt și ei, dar în proporție foarte mică) ci de sovietici, români, croați, filipinezi etc. E in general apanajul firmelor grecești, haiducie, "lasă, ce să mai luăm gărzi, că e scump, ela re malaca, vă dăm un bonus". Și uite așa ajungi la știri.
Am spus-o mai sus, nu cunosc motivele pentru care cei ce navigă acolo acceptă riscul, dar părerea mea este că nu se poate spune că nu au de ales. Au ales atunci când au semnat contractul. Nu îi condamn. E alegerea lor. Dar uite că ulciorul nu merge mereu la apă.
Poate că dacă ar ști că viața unui om nu valorează in zona aia nici cât o banană borșită s-ar gândi de două ori. Eu am văzut cu ochii mei multe prin Gambia și Sierra Leone și ce coclauri mai sunt acolo.

Și revin: ce ar putea face MAE? Că nu e US Navy să trimită ditamai distrugătorul (sau Black Hawk). Nici canale de negociere nu prea are, că și negocierile astea, se poartă cu cine trebuie, nu așa... Celula de criză va lua legătura cu Capital Shipping, vor întreba care e stadiul negocierilor, se vor ocupa probabil de repatriere in caz de eliberare (cel mai probabil) sau repatrierea cealaltă în caz de...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on December 01, 2020, 04:59:19 AM
Uite știre din 2009:

Un cetatean roman a fost rapit in Nigeria. Barbatul lucra la bordul unui petrolier, in momentul in care vasul a fost atacat de cateva persoane inarmate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a confirmat informatia si a demarat procedurile standard in astfel de situatii.

Romanul rapit facea parte din echipajul vasului. Petrolierul atacat avea la bord 4.000 de tone de motorina si se indrepta spre Port Harcourt.

stirileprotv.ro (https://stirileprotv.ro/stiri/international/un-roman-rapit-in-largul-deltei-petroliere-a-nigerului.html)

În video spune că era vorba de nava MT Meredith.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 01, 2020, 09:34:10 AM
Quote
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi se pot regăsi în situația de a suporta consecinţele unor asemenea deplasări, având în vedere că posibilităţile şi mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, în astfel de zone, sunt minime.

Citat de pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2914), la secțiunea Alerte de călătorie, Nigeria, dar îl găsiți în aceeași formă și pe la celelalte țărișoare de pe acolo, unde nici nu prea avem reprezentanțe, deci, sincer, ce poate face MAE? Da, demarează procedurile standard. Alea pot fi de genul: "contactați familia, compania, etc " (nu putem vorbi până nu le știm care sunt).
Eu am fost personal in trei situații când am apelat la reprezentanții României în afară. Doar o singură dată am primit un răspuns, dar promisiunea nu s-a materializat. Măcar atunci răspundea consulul. Acum totul se redirecționează către Call Center-ul din România.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on December 01, 2020, 11:10:11 AM
https://youtu.be/7-ynVVffpvo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on December 26, 2020, 06:01:38 PM
Două nave, doi comandanți români, două operațiuni de salvare, un singur bulău, dar unul nasol, in Marea Chinei:


Aflăm de la Asociația Comandanților de Navă din Romănia că un nou act de eroism pe mare a avut loc în 24 decembrie 2020.
Nava Monaco condusă de comandantul român Florin Negrău a salvat echipajul navei Zhong Fu Sheng, format din 13 marinari chinezi, imagini puteți vedea în secțiunea Galerie foto a materialului.
De asemenea, în 22 decembrie nava JPO Pisces, sub pavilion Liberia, condusă de comandantul Constantin Dinu, a salvat echipajul navei Dong Yang, format din 10 marinari, după ce nava fusese lovită de ciclonul Krovanh.
Aflăm de la Asociația Comandanților de Navă din Romănia că un nou act de eroism pe mare a avut loc în 24 decembrie 2020.
Nava Monaco condusă de comandantul român Florin Negrău a salvat echipajul navei Zhong Fu Sheng, format din 13 marinari chinezi.
Operațiunea de salvare a avut loc la ora 08:00 UTC, în Marea Chinei de Est.
La 15:15 (ora locală), echipajul navei Monaco, navă port-container, aflată sub pavilion Liberia a recepționat semnalul SOS al navei chineze Zhong Fu Sheng, aflată în pericol și a început operațiunea de căutare și salvare.
La 15:40, ora locală, echipajul navei a găsit două bărci de salvare aflate în apropierea navei, care s-a scufundat 9 minute mai târziu.
În cele două bărci de salvare se aflau 13 marinari, care au fost recuperați și urcați în siguranță la bordul navei Monaco.
La ora 16.30, după doar o oră și 15 minute de la recepționarea mesajului SOS, nava Monaco a comunicat către Hong Kong MRCC, că toți cei 13 marinari se află în siguranță la bordul navei Monaco.
"Salvarea celor 13 marinari de către o navă aflată sub comanda CLC Florin Negrău, membru al ACNR, reprezintă încă o dovadă de profesionalism și bune practici pe mare a navigatorior români." a declarat CLC Marius Tuțuianu, președintele ANRC.
"Cei 3 comandanți de navă, împreună cu echipajele lor, trebuie propuși pentru premiul "Bravery at Sea 2020", acordat de catre International Maritime Organization în fiecare an, pentru fapte de vitejie pe mare. Sunt convins că, de această dată, România are șansa pentru prima dată in istorie să își treacă în palmares această onorabilă distincție, datorită curajului colegior noștri de pe mare." a declarat Ambasadorul Maritim IMO, Dr Ing Ovidiu Cupșa.
Atașat am primit de la comandantul Florin Negrău extrase din SOF și imagini de la operațiunea de salvare, a transmis Ambasadorul Maritim IMO, Dr Ing Ovidiu Cupșa.

Trebuie precizat că acum 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofițer, se afla pe nava Topoloveni care,  lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre(Spania) cu 28 de navigatori români la bord.


Sursa (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/comandant-de-nava-roman-erou-pe-mare-vasul-condus-de-acesta-a-salvat-alte-vieti-pe-mare-736438.html)

O singură menține pentru autorul articolului: nu nava a salvat oamenii ăia ci echipajul navei. Tot respectul pentru ei.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on January 11, 2021, 07:05:06 PM
Si un final fericit:

Cei patru navigatori de pe tancul petrolier ,,Agisilaos" au fost eliberați de pirați. Marinarii – un român, doi filipinezi și un rus – fuseseră răpiți pe data de 29 noiembrie 2020, în timp ce vasul se afla în Golful Guineea, la 22 de mile marine la vest de Togo. În prezent, aceștia sunt internați într-un spital din zonă, pentru evaluarea stării de sănătate, urmând a fi repatriați, se arată într-un mesaj al Sindicatului Liber al Navigatorilor.

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-au-fost-rascumparati-piratii-i-au-eliberat-pe-cei-patru-navigatori-rapiti-de-pe-nava-agisilaos-419976 (https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-au-fost-rascumparati-piratii-i-au-eliberat-pe-cei-patru-navigatori-rapiti-de-pe-nava-agisilaos-419976)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on January 15, 2021, 11:18:05 AM
Foarte profitabilă îndeletnicirea asta.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Kamov on January 30, 2021, 02:50:00 PM
Ukrainian cargo ship sank at Bartin anchorage, Black sea
https://www.fleetmon.com/maritime-news/2021/32305/ukrainian-cargo-ship-sank-or-sinking-bartin-anchor/

Incidentul este de acum 2 saptamani, dar acum a aparut si o filmare de la bord. Cel putin 4 morti.

https://youtu.be/FMDMHuyoZMY
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 13, 2021, 02:00:29 AM
E un Volgobalt din '75. In primul rând nava aia nu e construită să stea pe val așa. În al doilea rând, cu toate că avea acte in regulă și valabile până în 2021, de la registrul ucrainean (LE: acum scrie că are "Class suspended"), nava era sub orice critică, de fapt "un munte de rugină de forma unui vas" cum s-a exprimat cineva. În al treilea rând.... echipajul e... "profesionist". Eu i-aș acuza de crimă pe cei din filmare, pentru că în niciun moment nu au dat rol de abandon, nu au comunicat restului echipajului că nava s-a rupt, i-a interesat doar salvarea propriului șorici. Dacă cineva dormea, sau muncea sub punte, nici nu a știut ce l-a lovit.
Oricum, o idee despre cum arăta nava acum 7 ani:

https://youtu.be/ONc1u5HgNCQ (https://youtu.be/ONc1u5HgNCQ)

Din ce informații am mai găsit, cei din echipaj sunt ucraineni, majoritatea tineri (20-24 ani), câțiva mai bătrâni, probabil comandantul, poate vreun șef mecanic. De obicei pe navele astea navigă cei care nu sunt primiți la alte companii, din diverse motive, bețivi, incompetenți, etc. sau copii la început de drum, fără experiență.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 11, 2021, 11:10:09 AM
Încă un Volgobalt s-au dus. Coșciuge (încă) plutitoare:


O navă având la bord 13 marinari s-a scufundat în Marea Neagră, iar două persoane au decedat, operațiunea de salvare fiinde în derulare, potrivit Grup Servicii Petroliere, care participă la operațiunea de salvare. Este vorba despre nava Volgo Balt 179, cu echipaj ucrainean, conform sursei citate.
UPDATE 10.50 Nava este sub pavilion Insulele Comore și plecase din portul rusesc Rostov pe Don, cu destinația Constanța.
Grup Servicii Petroliere , care participă la operațiunea de salvare, spune că Nava Volgo Balt 179 este scufundată, iar două persoane au decedat.
Echipajul navei era format din 13 persoane, 12 bărbați și o femeie, toți cetățeni ucraineni. Potrivit Grup Servicii Petroliere, până la acest moment au fost salvate 10 persoane, care se află în spitalul navei GSP Falcon și primesc îngrijirile necesare.
Un membru al echipajului nu a fost găsit până în acest moment, iar operațiunea de salvare continuă.
Primele informații furnizate  News.ro  de către reprezentanţii Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) indicau că nava este rusească. Reprezentanții ARSVOM spuneau că vasul s-a scufundat în Marea Neagră, la aproximativ 70 de mile marine de Portul Constanţa. La faţa locului a fost trimisă și nava Artemis aparţinând ARSVOM.
Conform ARSVOM, în zona respectivă marea este agitată, având gradul 5-6, valurile fiind de patru metri.

Din HotNews (https://m.hotnews.ro/stire/24657603)

LE: Destinația navei era Constanța. Având în vedere faptul că găleți din astea ruginite navigă bine-mersi, aș întreba și eu ANR-ul cam care este politica lor vis-a-vis de ele. Cam ce evaluare de risc se face și care sunt criteriile de inspecție a navelor. Prin lumea cu apă caldă o navă de peste 25-30 de ani e abonată la inspecții PSC. La noi, cu toate că suntem parte din ceva MoU, nave ca asta și ca Queen Hind trec "pe sub radar". Oare de ce?

LLE: pentru că nu am acces la portal ca lumea, rog un coleg să calculeze riscul navei ăsteia, să vedem. Un pic doar să așteptați, să caut detalii. Eu nu pot bifa căsuțe cu "yes" și "no", dar chiar și așa am deja 5 puncte, deci "High risk".
Portalul de la Paris MoU e aici:

https://portal.emsa.europa.eu/widget/web/thetis/ship-risk-profile-calc/-/ShipRiskProfile_WAR_portletpublic (https://portal.emsa.europa.eu/widget/web/thetis/ship-risk-profile-calc/-/ShipRiskProfile_WAR_portletpublic)

Nava este Bulk Carrier, pavilion Comores, construită în 1973. IMO 8231019. Societatea de clasificare: Ukrainian Shipping Register (SRU). A fost arestată 4 zile pe 09-04-2016 și încă 4 pe 29-11-2016 de către inspectori ai Paris MoU (nu am găsit portul unde s-a întâmplat asta, sau motivul. Încă). 02.02.2013 la Constanța (adică la 2 zile de la arestarea pe Black Sea MoU, o arestează pe Paris MoU, nice).
Am mai găsit: detenție în 06.06.2005 la Eregli (Turcia) în Black Sea MoU, 29.01.2013 Constanța, 04.01.2018 in Ucraina, 24.12.2019 la Trabzon (Turcia) și poate or mai fi.

Deci, cu un istoric bogat, cu o vechime de 48 de ani, cu pavilioane gen Comores, Sierra Leone, etc, cu registrul făcut pe genunchi. Cum le dăm voie găleților ăstora să omoare oamenii? Ar fi trebuit nici să nu se apropie de portul Constanța la câte bube avea in cap. Ban complet. Și dacă nu mai are voie in port, se duce la tăiat. Așa poate trăiau sărmanii ăia de s-au dus...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on March 12, 2021, 11:57:33 PM
Nu stiu cum au curajul sa iasa pe mare cu "suveicile" astea fluviale. Oare si sovieticii le dadeau voie?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 13, 2021, 10:43:22 AM
"Curaj" alimentat de multă votcă dar și de disperare. Sunt oameni care nu găsesc în altă parte de muncă pentru că asta au făcut o viață și la uscat nu îi vrea nimeni, sau cum am mai spus, la început de drum, când nu îi ia nimeni pentru că nu au experiență. Și e și multă ignoranță, mulți nu au idee ce înseamnă Marea Neagră iarna. Plus ideea care le-a fost băgată în cap de mici că tot ce a construit statul sovietic e "unsinkable" (mă rog, nava e făcută la cehi parcă).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on March 13, 2021, 03:50:24 PM
Dar in "caietul de sarcini" al tipului astuia de nave lungi si inguste, constructorul a dat liber la iesitul pe mare? Sau e vreun defect de proiectare nerecunoscut? Doua incidente in doua luni e prea mult.
Pe armatori vad ca ii doare la basca.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on March 13, 2021, 04:42:50 PM
https://de.wikipedia.org/wiki/Volgo-Balt

https://ru.wikipedia.org/wiki/Волго-Балт_(тип_речных_судов)

(google translate pentru engleza)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on March 15, 2021, 11:41:03 PM
GSP Falcon, operațiune de salvare în Marea Neagră

https://www.youtube.com/watch?v=iLwdLITHqLo

Declarațiile comandantului care a salvat zece marinari naufragiați în largul Mării Negre

https://www.youtube.com/watch?v=iShEhdk9QdU

Min. 10: "din păcate nu am putut să comunicăm prea mult [după aducerea la bordul navei] datorită necunoașterii limbii engleze de către marinarii ucrainieni, atât am înțeles că nava s-a rupt în două. Au fost două momente: un zgomot puternic, în care au observat deformarea navei, s-au adunat toți la locul de adunare, au lansat plutele de salvare, barca de salvare pe care o aveau era nefuncțională - din declarațiile lor, dar până să apuce să se îmbarce în plute nava s-a rupt de tot în două. Din ce am înțeles, nu știu dacă e adevărat, practic s-a unit prova cu pupa și s-a dus instantaneu la fund, încarcată fiind cu cărbuni. La fața locului nu am găsit prea multe resturi plutitoare - câteva lemne, nu am văzut pete de motorină"
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Neufunk on March 24, 2021, 09:01:32 AM
"A cargo container ship that's among the largest in the world has turned sideways and blocked all traffic in Egypt's Suez Canal, officials said Wednesday, threatening to disrupt a global shipping system already strained by the coronavirus pandemic.
The Egyptian official said tugboats hoped to refloat the ship and that the operation would take at least two days.
Around 10% of the world's trade flows through the waterway and it remains one of Egypt's top foreign currency earners."

https://www.cnbc.com/2021/03/24/container-ship-runs-aground-in-suez-canal-causing-traffic-jam.html

(https://static.bangkokpost.com/media/content/20210324/c1_2088911_210324110307.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: cristi5 on March 24, 2021, 09:48:57 AM
https://www.vesselfinder.com/vessels/EVER-GIVEN-IMO-9811000-MMSI-353136000

Viteza in continuare 0kn

Zoom in pe vesselfinder, se vad remorcherele in jurul lui:

(https://i.imgur.com/PWAshrA.png)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 24, 2021, 11:38:06 AM
Aoleu, probleme în Marlboro Country?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 24, 2021, 08:49:28 PM
Inca de dinainte sa intre in canalul Suez, era clar ca vaporul asta o sa faca o boacănă. Ia uitati ce traiectorie a avut inainte de intrarea in canal:

(https://i.imgur.com/RHI0QAb.png)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: punktnet on March 24, 2021, 10:34:55 PM
A desenat o măciucă :))
Nu este manevrata de personalul canalului la trecere? Parcă așa era și în Panama
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: RaduC on March 25, 2021, 01:10:59 AM
O fi blocat cu premeditare? Traiectoria fiind un fel de up yours?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 25, 2021, 01:55:17 AM
Hmm, ce înseamnă să te joci cu track-ul de pe AIS când e nava la ancoră (sau mai bine spus să scoți din context niște puncte de coordonate și să tragi linii între ele). Dar rezultatul e fain, simbolizează perfect competența bișnițarilor angajați la canal.
@punktnet, nu e ca la Panama (ăla e unicul loc unde comandantul navei cedează responsabilitatea manevrei). Nu, aici vii, ancorezi, trimiți un car de acte ca să stabilească un conțopist cât trebuie să plătești (ca paranteză, fiecare tanc e considerat gol dacă are vreo 10 cm in el, plin dacă are peste, am uitat limita, dar oricum infim), apoi se stabilește locul in convoi. Când se pleacă la traversare, ridici ancora și o iei spre canal.
La intrare vine pilotul, de obicei pe la 70-75 de ani, are locul de pilot cumpărat pentru el și familia lui, probabil că încă mai plătește la el, că mereu cere Marlboro, multe cartoane. Dacă nu e lift e nasol, are nevoie de odihnă pe drum (ai noștri pun un scaun pe casa scărilor, stă acolo vreo 10 minute). Dacă e lift, dar nu merge e și mai nasol, se mărește taìnul de țigări.
Apoi vin barcagii și electricianul. Barcagii sunt ridicați cu bărcile lor pe o parte și alta (e cranic special de 4t pentru asta, pe fiecare bord) și încep cu protestele, că ei vor să intre în castel, că vor mâncare, etc., etc. Au cabina lor, cu intrare de afară, Suez Crew Cabin, 6 persoane, cu wc și duș și aer condiționat, dar nu le place. Până la urmă după multe certuri și ceva Marlboro se potolesc și își întind bazarul.
Apoi vine Electricianul (cu E), persoană importantă, tot așa cu meseria moștenită din tată în fiu și la care încă mai plătește rate. El are sânge (cel puțin) albastru și e imperios necesar să i se dea cabina Ownerului, nu poate sta cu plebea la Suez Crew. Logic că nu se întâmplă asta. A, rolul lui este de a testa proiectorul de Suez și becul de rezervă. Dacă poate să ardă becul, atunci e fericit, pentru că va închiria o găleată turtită cu un bec chior de 25 W pe post de proiector. Cu prețuri începând de la 5000$. Dacă nu poate arde becul va fi nefericit și va cere cartoane de Marlboro pentru a-și trata depresia.
Toți ăștia de mai sus sunt rămășițe anacronice de pe vremea construirii canalului. Rolul lor e perimat in ziua de azi. O barcă din aia are rolul de a duce o parâmă la mal dacă nava pierde capacitatea de navigare. La un vapor de 400 m lungime, parâma aia le rupe oasele. La fel și electricianul, există sistem de navigație și radare mult mai precise azi. Și oricum nu vezi nimic în față din cauza containerelor (in cazul Evergreenului ăsta), există un parametru numit "line of sight", mă grăbesc acum să am timp să explic.
Ce văd eu acum în poze, doar ce intraseră pe canal, dinspre sud. E container mare, deci e printre primele din convoi, tot ce e in spatele lui e tras la mal (barcagii au avut de muncă, in sfârșit). Părerea mea e că l-a lăsat cârma, cel mai probabil comanda remote a cârmei. Și prevăd o circulară cel puțin în Evergreen cu obligativitatea prezentei in viitor a unui timonier in camera cârmei, să treacă pe manual la urgență.
Nu e prima dată când se întâmplă asta. E un filmuleț pe net cu două containere mari care se lovesc la ieșirea din canal, tot o cârma defectă.

LE: că m-am uitat un pic mai atent pe la știre, ei spun că i-a împins vântul. E posibil. Nava e imensă, are suprafața velică mare și are aceeași aerodinamică (sau coeficient cx) ca o cărămidă. Cu toate că e cam aiurea să o întoarcă vântul așa și pe cei din spatele lor nu (și ăia par mari, logic, că doar sunt în aceeași zonă în convoi). Însă acum câțiva ani a fost o navă mare container de la noi din companie care s-a pus pe uscat in Bitter Lake, tot așa cu vânt lateral. Și tot așa trăgeau rablele alea de remorchere egiptene de el fără nicio șansă. Sincer, mi-e lene să mă uit, dar țin minte că remorcherele pe acolo erau jafuri antice.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: elphax on March 25, 2021, 09:48:43 AM
ei zic ca a fost o bunica de furtuna venita din desert :)

asigurarile acopera pierderile in acest caz ? dar pierderile administratiei canalului sau a celorlalte nave blocate ?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on March 25, 2021, 11:24:24 AM
kitsune,

cum e cu "line of sight"?....
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 25, 2021, 11:45:59 AM
 :lol: văd că oficial îi spune altfel, dar cumva îmi rămăsese în cap cum am spus. Până la urmă e vorba de o linie sub care nu vezi:


(a) The field of vision from the navigation bridge, whether the vessel is in a laden or unladen condition, must be such that:

(1) From the conning position, the view of the sea surface is not obscured forward of the bow by more than the lesser of two ship lengths or 500 meters (1640 feet) from dead ahead to 10 degrees on either side of the vessel. Within this arc of visibility any blind sector caused by cargo, cargo gear, or other permanent obstruction must not exceed 5 degrees.

(2) From the conning position, the horizontal field of vision extends over an arc from at least 22.5 degrees abaft the beam on one side of the vessel, through dead ahead, to at least 22.5 degrees abaft the beam on the other side of the vessel. Blind sectors forward of the beam caused by cargo, cargo gear, or other permanent obstruction must not exceed 10 degrees each, nor total more than 20 degrees, including any blind sector within the arc of visibility described in paragraph (a)(1) of this section.

(3) From each bridge wing, the field of vision extends over an arc from at least 45 degrees on the opposite bow, through dead ahead, to at least dead astern.

(4) From the main steering position, the field of vision extends over an arc from dead ahead to at least 60 degrees on either side of the vessel.

(5) From each bridge wing, the respective side of the vessel is visible forward and aft.

(b) Windows fitted on the navigation bridge must be arranged so that:

(1) Framing between windows is kept to a minimum and is not installed immediately in front of any work station.

(2) Front windows are inclined from the vertical plane, top out, at an angle of not less than 10 degrees and not more than 25 degrees.

(3) The height of the lower edge of the front windows is limited to prevent any obstruction of the forward view previously described in this section.

(4) The height of the upper edge of the front windows allows a forward view of the horizon at the conning position, for a person with a height of eye of 1.8 meters (71 inches), when the vessel is at a forward pitch angle of 20 degrees.

(c) Polarized or tinted windows must not be fitted.

[CGD 85-099, 55 FR 32249, Aug. 8, 1990]
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: survola on March 25, 2021, 11:55:02 AM
O să fie haos cu livrările din orient, inclusiv petrol și alte materiale.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 25, 2021, 12:06:02 PM
Oare de ce nu e voie sa instalezi geamuri cu sticla polarizata? Am ochelari polarizati si ajuta f mult cand sunt pe langa vreo apa, la reducerea reflexilor soarelui din apa. Care e dezavantajul?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 25, 2021, 01:27:17 PM
Habar nu am, așa e standardul de unde am scos citatul (e din CFR de la americani). Văd că așa e scris in SOLAS, cei de la GL spun și ei asta. (https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://rules.dnvgl.com/docs/pdf/gl/maritimerules2016jan/gl_i-1-11_e.pdf&ved=2ahUKEwi48vHOvMvvAhXSF1kFHcLICs4QFjAOegQIHhAC&usg=AOvVaw3K-17Zz7mC7DIKZAe0_8_o)
Adevărul e că noi avem niște "rulouri" fumurii, din cele cu depunere de aur in vid, scumpe cu draci. Dar acuma, tot ce e pentru vapor e scump. Pe vremuri aveam niste monitoare CRT de 21", erau pe la 700-800$. E, unul cu stampila de la clasă pe el sărea de 3000$. Același monitor.

@survola, am înțeles că l-au scos, se reia traficul. pisici, nu mai am bani de net, m-am luat după spusele unui sovietic.

Și revenind la obstrucționarea vederii in față, nu de puține ori am văzut nave care sub comandă mai aveau un etaj, de cele mai multe ori complet gol, un spațiu imens necompartimentat, pus acolo doar pentru a înălța comanda, ca să vadă în față.

Și revenind la Suez și containere și Marlboro, am fost odată de față la un scandal imens între comandant și căpitan, pentru că ăsta din urmă făcuse cargoplanul cu un singur container stingher undeva la prova, singur pe un rând. Avea loc pe la pupa să îl bage mai jos, dar nu știu ce s-a întâmplat. Și la Suez au zis egiptenii că rândul ăla e... plin, că așa e la ei. Deci au mărit taxa. A sărit charterul in sus de fericire.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: elphax on March 26, 2021, 07:40:51 AM
Nava EverGiven a companiei Evergreen pare sa fie EverStuck. Se estimează 2 săptămâni de blocaj. Zici că e în Ro. Sunt deja transportatori cu nave care nu au intrat in marea Roșie și se gândesc sa o ia pe ruta lungă pe la CH
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 26, 2021, 08:04:23 AM
Nava Ever Given aparține de fapt 90% Higaki Sangyo Kaisha, Ltd și 10% Luster Maritime SA, Evergreen e doar charterul. Managerul navei este BSM (Bernard Schulte), Asia branch. În buna tradiție japoneză, echipajul trebuie să fie asiatic (și la noi, navele japoneze pe care le avem in management au aceeași cerință, noi le dăm echipaje full Filipino), văd că ăștia au full indian.
Cei care au eșuat în Mauritius erau tot japonezi, cu echipaj India la top și Filipino la muncă.
Concluzia: nu mă miră că s-au înfipt în canal. Pun pariu că au toate hârtiile la zi, dar doar atât. Totul pe hârtie e perfect, in realitate...

Iar egiptenii nu au o macara capabilă să descarce containerele, nu au niste remorchere capabile să ajute, nu au nimic. Căruța de bani pe care o cer pentru traversarea Canalului se duce undeva. Probabil tot pe Marlboro.

Totuși, ce nu înțeleg eu (pentru că nu am acces ca lumea la net) este: nava e împotmolită in partea de sud a canalului. Nu e dublat canalul acolo? Nu se poate folosi canalul vechi, ca până acum câțiva ani, cu convoiul de nord așteptând in Bitter Lake să treacă convoiul de sud?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 26, 2021, 08:27:28 AM
Zona dublata e la nord de Bitter lake. Evergreen e impotmolit la sud de Bitter lake, spre Golful Suez. Acolo nu e dublat canalul.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on March 26, 2021, 12:48:04 PM
Adica acolo este DN, nu A... O:-)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 26, 2021, 12:50:27 PM
Ce efecte secundare are introducerea hărților electronice... Înainte aveam hărți de hârtie, aduse la zi sau nu, măcar vedeam ceva pe ele. Acum... nu ai licență cumpărată nu vezi harta.
Eu dacă stau la "subsol" majoritatea timpului, rămăsesem cu impresia că dublarea e la sud. Dar așa, e nasol. Pregătiți-vă să vă întârzie coletele de la AliExpress, cel puțin 2 săptămâni, dacă încep ăștia să o ia cu navele pe la sudul Africii ;). Eu oricum merg într-acolo.

@TibiV, acum nu mai e nici măcar DJ. E muzeu
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: elphax on March 26, 2021, 02:58:38 PM
(https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/77D6/production/_117687603_suez_canal_ship_640_2x-nc.png)

sper sa poti sa vezi, abia intrase pe canal.

(https://ichef.bbci.co.uk/news/624/media/images/80419000/jpg/_80419411_suez_canal_map624.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 26, 2021, 03:12:45 PM
Blocajul actual din Suez nu e nici pe departe cel mai lung blocaj ce a fost vreodata in zona. Speram ca se va rezolva mai repede decat asta:

https://www.youtube.com/watch?v=4DiXRCo7eBs
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 26, 2021, 04:41:56 PM
Deja se vede din satelit coloana de vapoare blocate la intrarea in canalul Suez. 21 vs 25 Martie:

(https://i.imgur.com/togXwBU.png)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on March 27, 2021, 02:16:29 PM
https://youtu.be/1wZBfB2GOaA
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 28, 2021, 11:59:07 AM
Cica au reusit sa miste un pic vaporul.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on March 28, 2021, 03:07:04 PM
Atunci mai bine-l impingeau cu altul sa-l devieze un pic. O:-)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 29, 2021, 07:49:16 AM
Au scos-o!

https://m.hotnews.ro/stire/24697022
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on March 29, 2021, 11:34:40 AM
A fost mai rapid decât se aștepta.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: bogdymol on March 29, 2021, 01:55:19 PM
Cred ca am deschis sampania mai devreme decat trebuia...

https://www.unilad.co.uk/news/ever-given-ship-is-still-stuck-in-suez-canal/
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Neufunk on March 29, 2021, 06:30:55 PM
Nava a fost scoasa si pare ca a ajuns deja in Great Bitter Lake, se pare ca sub propulsie proprie.

https://youtu.be/bR5UTxJD2Nc
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on May 17, 2021, 02:53:22 PM
Pescador cu cinci oameni la bord, dispărut în mare, în zona Gura Portiței. Trei dintre membrii echipajului, găsiţi morți

Un pescador cu cinci oameni la bord a fost dat dispărut în Marea Neagră, în zona Gura Portiței, iar în zonă au mers mai multe ambarcaţiuni, două elicoptere şi un avion pentru căutarea acestuia. Trei dintre membrii echipajului au fost găsiți morți.

Potrivit autorităţilor, pescadorul a fost dat dispărut în zona Tulcea, luni dimineaţă, iar în zonă au plecat o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), un elicopter de la Inspectoratul General al Aviaţiei, un avion venit din oraşul bulgăresc Burgas la solicitarea Gărzii de Coastă, iar de la Centrul Naţional Miliar de Comandă a fost trimis un elicopter, scrie News.ro.

Autorităţile au transmis că luni, în jurul orei 10.56 a fost găsită pe mal în zona Gura Portiţiei o persoană decedată, fiind confirmat că făcea parte din echipajul pescadorului. De asemenea, în jurul orei 12.25 au mai fost găsite alte două persoane decedate la mal, care făceau parte din echipaj, una tot în zona Gura Portiţiei, iar cealaltă în zona Vadu.

hotnews.ro (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24802551-pescador-cinci-oameni-bord-disparut-mare-zona-gura-portitei-trei-dintre-membrii-echipajului-gasiti-morti.htm)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 18, 2021, 12:17:32 AM
Nu cred că mai există vreo șansă pentru ceilalți doi. Apa de mare are cam 15 grade. 1-2 ore maxim ești conștient, 1-6 ore speranța de viață. Cu un costum special aveau șanse, dar mă îndoiesc că purtau așa ceva. N-am văzut nici măcar plute pe pescariciurile astea. Sau vreun EPIRB. Se pare că totuși AIS aveau, altfel nu are sens afirmația că un prieten îi urmărea pe internet și dimineață, când nu i-a mai văzut a sunat la 112.
La vară, când o să cereți rapane la restaurant să vă aduceți aminte că nu se adună așa ușor.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on May 18, 2021, 10:27:50 AM
"Potrivit autorităţilor, pescadorul a fost dat dispărut în zona Tulcea, luni dimineaţă,"

Cineva nu prea le are cu geografia...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 18, 2021, 12:13:22 PM
Cred că de fapt a fost anunțat la 112 de undeva de prin județul Tulcea, cam asta se citește printre rânduri
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Kamov on May 19, 2021, 05:20:44 PM
Quote from: tom_sawyer on May 17, 2021, 02:53:22 PMun avion venit din oraşul bulgăresc Burgas la solicitarea Gărzii de Coastă
Stie cineva mai exact ce tip de avion sau alte detalii care sa ajute la identificarea sa? Sunt curios daca au bulgarii ceva specializat.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 19, 2021, 06:41:45 PM
Nu găsesc nimic despre avionul bulgăresc. Aș putea întreba colegii mei bulgari.
In altă ordine de idei, să vezi un om în mare e aproape imposibil dacă nu are vestă (dar nici aia). Nu știu de ce ambarcațiunile de genul ăsta nu sunt dotate cu EPIRB și nici de ce echipajul nu e obligat să poarte veste de salvare (de lucru, din cele gonflabile) și costum termic (să zicem dacă temperatura apei este sub 20 grade).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: subway on May 19, 2021, 06:47:21 PM
Mie mi-e clar ca se asteapta ca valurile sa aduca cele doua cadavre la mal, sa aiba familiile ce ingropa crestineste...
:(
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 19, 2021, 06:54:52 PM
Păi și sincer acum, ce mai pot face salvatorii? Nu mai există șanse de supraviețuire. A, dacă aveau costum de neopren, măcar de 3mm, dacă aveau plută de salvare, dacă aveau o baliză ceva, măcar un reflector pasiv de radar, orice! Dar repet, după câteva ore in apă de 15 grade... Zero șanse. Să nu uităm că accidentul s-a produs undeva in noaptea de duminică spre luni, adică acum 3 zile.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on May 19, 2021, 07:20:03 PM
Nu am găsit nicio imagine cu nava, Sea Shark 1.

17.05.2021
Pescadorul Shark 1 a plecat în misiune, ieri dimineaţă, alături de un altul de la aceeaşi firmă, Shark 3, din Portul Midia în zona Gura Portiţei. Ar fi trebuit să ajungă înapoi în port încă de aseară, la ora 22. Marinari de pe cinci ambarcaţiuni pescuiau în acea zonă. În jurul orei 20, vântul puternic i-a speriat pe pescari. Unui dintre ei a povestit pentru Observator prin ce a trecut.

Pescadorul Shark 1 era la 7 mile în larg, în dreptul Edighiol Periboina, la 10 kilometri de Gura Portiţei. Aici s-ar fi şi scufundat. De la ora 18.30 s-a pierdut orice legătură cu pescadorul.

Pescar: L-a prins vântul puternic acolo. A fost cred că prea încărcată. El avea vreo sută de saci pe vaporaşul ăla puşi, asta înseamnă vreo 5-7 tone.

Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat. O defecţiune tehnică e una din ipotezele luate în calcul. Ambarcaţiunea ar fi întâmpinat ceva probleme încă de la plecare.

observatornews.ro (https://observatornews.ro/eveniment/exclusiv-filmul-naufragiului-din-marea-neagra-de-ce-sa-scufundat-pescadorul-si-nimeni-na-observat-disparitia-lui-timp-de-14-ore-420691.html)

LE: aici apare (0:26 si 1:00) pentru cateva secunde Sea Shark 2:
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/catastrofa-navala-in-marea-neagra-un-pescador-romanesc-s-a-scufundat-in-conditii-inca-neelucidate.html

Ca fapt divers, unul dintre patronii firmei este fiul fostului ministru al transporturilor, Felix Stroe.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 19, 2021, 08:23:55 PM
Da, și eu am căutat. Am impresia că 1 era mai mic decât 2, parcă așa se înțelege din declarații. Un detaliu interesant in video, când Shark 2 se întoarce la mal, suporții de colace sunt goi (pe babord îi are la post). Nu are voie să navige așa, dar cine să vadă asta, mai ales în portul Midia, unde pleacă ditamai oierul canarisit și nu vede nimeni până nu se răstoarnă.


(https://i.imgur.com/hi5lSjm.jpg)


captură din video de la ProTV, linkul pus în postul precedent
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: subway on May 19, 2021, 09:19:57 PM
Un accident sau o catastrofa nu se intampla niciodata dintr-o singura eroare, totdeauna e un cumul de greseli cretine...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 19, 2021, 10:45:56 PM
Da. La noi se numește "near miss" orice incident care are potențialul să devină un accident, dar nu ajunge până acolo. Chiar și așa, trebuie raportat. Pentru că până la un accident există 1000 de situații de genul ăsta, care aveau potențialul, dar nu s-au finalizat. Situații care pot fi cauzate de "unsafe conditions" sau "unsafe acts". Scuze că scriu in engleză, dar nu cunosc termenii din română, nu am făcut niciodată pregătire pentru așa ceva în școala românească, nici măcar la cursurile periodice, toată filozofia asta am invățat-o la muncă.
Și din câte știu, la noi este cerință evaluarea de risc, dar cam pe toți cei pe care i-am întrebat au spus că au externalizat chestia asta, au firmă care se ocupă de tot. Ei habar nu aveau, dar actele sunt în regulă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: subway on May 19, 2021, 11:23:32 PM
Perfect de acord cu tine, si eu tot din experienta personala vorbesc, chiar daca din alte domenii...iar evaluarile de risc la noi sunt exact forme goale lipsite de fond ce ne sunt caracteristice, facem ceva hartogaraie si ne culcam linistiti ca am fi chipurile in regula...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on May 22, 2021, 09:40:09 PM
Pescadorul dat dispărut luni în Marea Neagră a fost descoperit la o distanţă de aproximativ 10 kilometri est de Chituc la o adâncime de 21 de metri

,,Echipa de scafandri a Gărzii de Coastă a acţionat sub coordonarea CCC SCOMAR, localizând şi identificând epava pescadorului Sea Shark 1,  la o distanţă de aproximativ 10 kilometri est de Chituc", se arată în comunicatul Gărzii de Coastă. Epava a fost găsită la o adâncime de 21 de metri.

Dispariţia pescadorului a fost semnalată de un amic al unui membru de echipaj. Acesta a urmărit poziţia pescadorului din Marea Neagră cu ajutorul unui program de pe internet, iar la un moment dat a observat că acesta a dispărut de pe radar. El a sunat luni dimineaţa la 112, iar apelul a fost transmis către Centrul Maritim de Coordonare din cadrul Autorităţii Navale Române, această instituţie fiind cea care se ocupă de operaţiune. În acel moment a fost anunţată şi Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare care a trimis o navă de căutare în zona unde se presupune că ar fi dispărut pescadorul, şi anume Gura Portiţei. Ulterior, ARSVOM a mai trimis încă o navă în zonă pentru căutări.

Pescadorul, care aparţinea unei companii private, avea la bord cinci membri de echipaj. Trei dintre aceştia au fost scoşi de valuri la ţărm. Doi dintre ei au fost găsiţi în zona Gura Portiţiei, iar altul la Vadu.

news.ro (https://www.news.ro/social/pescadorul-dat-disparut-luni-in-marea-neagra-a-fost-descoperit-la-o-distanta-de-aproximativ-10-kilometri-est-de-chituc-la-o-adancime-de-21-de-metri-video-1922405322472021051920215013)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ciprebbe on May 23, 2021, 06:50:18 PM
Pana la urma se confirma ca ar fi fost supraincarcat? sau e doar o speculatie tinand cont ca erau platiti la tona de scoici.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: subway on May 23, 2021, 06:56:39 PM
Pana nu coboara scafandri la locul epavei sa constate sunt doar supozitii.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on May 23, 2021, 07:34:31 PM
^ au coborât (am realizat mai târziu că te refereai la supraîncărcare):

https://www.youtube.com/watch?v=zfkapNLjOlo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: subway on May 23, 2021, 09:56:13 PM
La data cand am scris depistasera locul naufrajului doar cu sonarul, total insuficient pentru a deduce cauzele nenorocirii.
Cred ca va mai dura pana ce vom avea un raport oficial care sa ne lamureasca ce naiba cautau acolo si de ce s-au scufundat.
Contrabanda? Droguri? Pescuit ilegal aka braconaj? Lacomie? Stare tehnica necorespunzatoare? Nepricepere?
Conform zicalei cu siguranta mai multe sau poate si altele...
Probabil ca ancheta oficiala va evidentia doar o cauza principala si pe restul va pune batista pe tambal ca asa e pe mare, doar mortul e de vina.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 26, 2021, 09:08:05 PM
Între timp în Oceanul Indian:

Brand new container ship on fire off Colombo

May 26 UPDATE: It seems like container ship X-PRESS PEARL will be a total loss, if photos are of any judgment. Fire engulfed about all of cargo deck and containers stacked on it, with containers continuing to fall overboard, according to Sri Lankan Navy May 26 update. Photos Indian CG.

May 25 UPDATE
An explosion rocked container ship X-PRESS PEARL in the morning May 25, followed by fire. The ship is, according to latest pics, engulfed in fire and thick black smoke. All 25 crew were evacuated, 2 of them suffered burns. 8 containers fell overboard. The ship is surrounded by offshore tugs, tugs and Navy boats, firefighting continues, though probably, there's little salvors can do now, fearing more explosions.

May 24 UPDATE: Four tugs are currently deployed in firefighting, including offshore tugs, plus Sri Lankan Navy ship and craft. Salvage company was reportedly contracted. The ship remains in the same position.

May 23 UPDATE: Firefighting continues with several tugs surrounding X-PRESS PEARL, Sri Lankan Navy ships are also deployed, firefighting operation is coordinated by Navy and Port Authority. A senior navy official said the intensity of the fire was increasing after leakage of the chemicals inside the vessel.
The ship remains at her position with all crew on board, she wasn't moved outward further to sea, or out of Sri Lankan waters. Sri Lanka's Marine Environment Protection Authority reportedly demanded that the ship should be moved out, outside Sri Lankan waters, but later corrected the statement, saying that "The priority will be to douse the fire and then move the ship to a safe zone before making any attempt to board the ship."

Cargo in containers on board of container ship X-PRESS PEARL caught fire in the afternoon May 20, on Colombo Anchorage. The ship arrived at Colombo anchorage on May 19 from Hazira India, with 1486 containers on board, loaded among other goods, with nitric acid, other chemicals and cosmetics. Sri Lankan Navy is engaged in fire fighting, as of 0330 UTC May 21 the ship was in the same position, understood firefighting still continues, with deployment of tug or tugs, including offshore tug, and probably, Navy ships, too.
According to Sri Lankan Navy press-release, ship is manned with 25 crew, which includes Philippine, Chinese, Indian and Russian nationalities. The ship is brand new, she was built in China, started trading in Feb this year.
All photos courtesy Sri Lanka Navy.
Container ship X-PRESS PEARL, IMO 9875343, dwt 37000, capacity 2700 TEU, built 2021, flag Singapore, manager X-PRESS FEEDERS, Singapore.

(http://www.maritimebulletin.net/wp-content/uploads/2021/05/XPRESSPEARLfire9.jpg)

(http://www.maritimebulletin.net/wp-content/uploads/2021/05/XPRESSPEARLfire5.jpg)

Sursa (http://www.maritimebulletin.net/2021/05/21/brand-new-container-ship-on-fire-off-colombo/)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on May 26, 2021, 10:51:19 PM
Quote from: kitsune on May 26, 2021, 09:08:05 PM
... ship is manned with 25 crew, which includes Philippine, Chinese, Indian and Russian nationalities.

Deci nu este de foarte mare mirare...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 27, 2021, 12:23:31 AM
Ce treabă are echipajul cu ce porcării or fi fost încărcate în containere? De acord, e un mix cam mare de nații mai puțin "profesioniste", dar sincer în cazul ăsta nu au nicio vină.
Trebuie să caut un pic prin HDD-uri și să prelucrez imaginile, să vezi ce am pățit noi (sau era să pățim) acum ceva ani, când căram cutii. Uite una, văd că unele imagini mai există pe net, le am și eu pe undeva, fără watermarkul lor, dar trebuie să le găsesc.

(http://www.cargolaw.com/images/disaster2009.LeHarve7.jpg)

PS: cumva poza nu merge, dar se deschide totuși cu "open in new tab"
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 29, 2021, 08:01:27 PM
M-am prins de ce nu se deschide poza de mai sus, e un certificat aiurea al site-ului. Dar între timp am găsit pozele mele:



(https://i.imgur.com/wAp8DkXh.jpg) (https://i.imgur.com/wAp8DkX.jpg)


(https://i.imgur.com/c7S1PHoh.jpg) (https://i.imgur.com/c7S1PHo.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)

Așadar, povestea din spatele acestor poze și legătura cu nava care arde lângă Sri Lanka, poveste inspirată de comentariul lui @TibiV (cel cu națiile):

Acum mulți ani, aproape 12 parcă, lucram pe un port container mare (pentru vremea aia), care făcea linie Asia - Europa. Tura de Europa se încheia cu Le Havre, după ce trecea pe la Hamburg, Rotterdam, parcă Felixstowe sau Southampton, nu neapărat în ordinea asta. La plecarea din Le Havre, pe canalul de ieșire, nava trecea prin dreptul danei de stocare reefere când se vede un nor de sfărâmături in aer și se aude un bubuit puternic. Pilotul ia legătura cu cei de la cheu și anunță comandantul că a explodat un container, la vreo 20-30 de secunde după ce fusese "băgat în priză".
O paranteză aici, containerele frigorifice sunt cuplate la curent cât sunt pe navă, există prize speciale pentru ele, iar generatoarele sunt dimensionate să furnizeze energie electrică îndeajuns pentru un număr dat de astfel de containere. Înainte de descărcare ele sunt decuplate și datorită izolației pot păstra temperatura interioară o perioadă. Dar apoi, la stocare mai lungă trebuie iar alimentate, iar asta se face in locuri dedicate din port. Acolo un lucrător portuar le conectează, verifică funcționarea, parametrii, face reglaje dacă e nevoie, etc. Cam ceea ce facem și noi pe vapor (noi le mai și reparăm uneori).
In fine, se termină manevra, debarcă pilotul, trece ceva timp și primim un mail de la agent cum că respectivul container fusese dat jos de pe nava noastră, urmau apoi ceva detalii, gen număr de înregistrare, etc. Logic, se fac verificări în acte și aflăm că făcea parte dintr-un lot de vreo 10 containere cu aceeași marfă, luate parcă din Hamburg, două din ele lăsate la Le Havre iar vreo opt încă aflate pe navă, cu destinația Singapore sau Hong Kong, ceva de genul ăsta.
Dacă îmi aduc bine aminte, erau setate la plus 10-15 grade C, deci nu ceva extraordinar. Nu îmi amintesc ce era declarat în manifest, care era natura mărfii, dar sigur știu că nu avea semn de inflamabil sau exploziv. Abia târziu, peste ani aveam să aflu că în butoaiele alea era "fier în soluție" din articolul ăsta din cargolaw.com (http://www.cargolaw.com/2009nightmare_leharve.html). Cu toate că ei greșesc în articol cu privire la identitatea containerului, nu este MORU0609606 cel care a explodat, ci un Hanjin, HJCU604839, care stătea deasupra.
Nu văzusem încă pozele, pe acelea le-am primit când am ajuns din nou la Le Havre, după o lună, dar mailul ăla a fost de ajuns ca să stăm cu ochii "ca pe butelie" pe containerele rămase la bord.
În port au acționat o grămadă de pompieri, explozia se vede că a fost atât de puternică încât nu a mai rămas nimic din container (cu toate că butoaiele sunt relativ ok, deci nu ele au explodat), iar cel de dedesubt și cel de lângă au fost serios avariate. Pe navă ar fi fost probabil în rândul 1 sau 2, dar nu obligatoriu la margine, deci o explozie ca asta ar fi putut avea consecințe foarte grave. Similare cu ce vedem în Sri Lanka. Cu toate că acolo am înțeles că aveau o scurgere de acid azotic de care știau și că deja fuseseră refuzați să intre în două țări.
Aici are și Tibi dreptate, că probabil că echipajul ar fi putut lua măsuri (nu am detalii, dau cu presupusul cam ce aș fi făcut eu) dar mai mult ca sigur mailurile dinspre navă spre birouri se încheiau cu "please advise", tipic națiilor asiatice care nu au inițiativă pentru a nu putea fi trași la răspundere. Iar rușii din echipaj probabil că erau ocupați cu mașina de samahoancă, nava fiind nouă probabil că trebuiau făcute reglaje permanent.


(https://i.imgur.com/kzzbiwyh.jpg) (https://i.imgur.com/kzzbiwy.jpg)


(https://i.imgur.com/Ymto520h.jpg) (https://i.imgur.com/Ymto520.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on May 31, 2021, 10:13:19 PM
Citatul zilei:

Quote
"That speed was very high, and the rudder was not aligned," he said. "There were a lot of technical faults, among those was that the rudder's size was not appropriate to the size of the ship."

:lol: :lol: :lol:

din declarațiile lui Osama Rabie, șeful Autorității Canalului Suez despre Ever Given.
Asta după ce a redus claimul de la 916 mil $ la 500 mil $. Dar nici pe ăștia nu o să îi vadă. Ownerul japonez e fraier totuși că oferă cca 150 mil $. Nu cred că i-a spus nimeni că se rezolvă până la urmă cu câteva baxuri de Marlboro
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Kamov on June 04, 2021, 01:55:23 PM
Worker injured as OOCL Durban wipes out Kaohsiung gantry cranes

(https://i.postimg.cc/Ls6KW9SX/oocl-durban-taiwan-crane-crash-680x0-c-default.jpg) (https://postimages.org/)

https://youtu.be/_AC0mfl9tng
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 04, 2021, 09:06:49 PM
Da, piloții din Kaohsiung, mereu grăbiți, mereu cu manevre în forță. Din cate văd nava e goală cu pescaj mic, bate bowthruster-ul în gol, fără eficiență. Dar ce căuta așa de aproape de mal ca să agațe brața de la crainic, nu înțeleg, canalul ăla e larg, am fost de multe ori acolo cu nave asemănătoare și nu mergeam așa aproape.

LE: un al doilea video, din alt unghi, explică puțin mai bine ce s-a întâmplat:

https://youtu.be/3D2FtIhtKBw
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 05, 2021, 06:40:35 PM
Între timp X-press Pearl nu mai arde (cam greu cu flacăra sub apă):

(https://www.maritime-executive.com/media/images/article/Photos/Wreckage_Salvage/X-Press-Pearl-june-3-2021-2-ports-authority.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on June 10, 2021, 03:01:35 PM
Este asa mica apa acolo, sau mai are flotabilitate?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 10, 2021, 04:30:22 PM
E mică apa. Nu mai știu, parcă era la radă sau l-au tras acolo când a luat foc. Trebuie să mă uit. Dar oricum, sunt vreo 10-15 m adâncime acolo. Vine cam cu puntea principală la nivelul apei, o avea vreo 15 m de la chilă la punte. De cât era ăsta, 2800 teu parcă?

LE: 21 m are apa acolo
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Time-and-Space on June 11, 2021, 03:18:38 PM
Quote from: TibiV on May 26, 2021, 10:51:19 PM
Quote from: kitsune on May 26, 2021, 09:08:05 PM
... ship is manned with 25 crew, which includes Philippine, Chinese, Indian and Russian nationalities.

Deci nu este de foarte mare mirare...

pai asta e aproape regula, nu exceptia

avem exemplul unei prejudecati si a unei logici automate, extrem de daunatoare, nedrepte si atat de raspandite 

nu iti doresc sa fii tu insasi victima propriului tau mod de gandire  dar banuiesc ca nu ti-ar conveni

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on June 28, 2021, 04:45:37 PM
Pescadorul dispărut în Marea Neagră, luni, 17 mai 2021, va fi adus azi în Portul Midia!
Trei bărbați au murit și alți doi sunt dați dispăruți.
Pescadorul dispărut în Marea Neagră, luni, 17 mai, a fost găsit pe data de 22 mai 2021.
Amintim că în data de 22.05.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu o echipă de scafandri din cadrul Gărzii de Coastă și două mijloace de mobilitate navală, au desfășurat activități in vederea identificării epavei unei ambarcațiuni. Echipa de scafandri a Gărzii de Coastă a acționat sub coordonarea CCC SCOMAR, localizând și identificând epava pescadorului Sea Shark 1, la o distanță de aproximativ 10 km Est de Chituc.
În cauză, sub coordonarea procurorului de caz, sunt derulate cercetări cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă și distrugere sau avarierea unei nave,  iar în perioada următoare vor fi desfășurate activități pentru identificarea cauzelor care au condus la scufundarea pescadorului și recuperarea corpurilor neînsuflețite ale membrilor de echipaj.

Ziua de Constanța (https://m.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/pescadorul-disparut-in-marea-neagra-va-fi-adus-azi-in-portul-midia-750814.html.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 05, 2021, 11:19:59 PM
Tot de prin arhivă:

https://youtu.be/xJpVUKOddLI
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ionut_16 on July 13, 2021, 09:36:33 PM
Incident grav pe Dunăre. Un caiac în care se aflau mai mulți sportivi, spulberat de o șalupă cu motor
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/incident-grav-pe-dunare-o-canoe-in-care-se-aflau-mai-multi-sportivi-spulberata-de-o-salupa-cu-motor.html


QuoteUn caiac, în care se aflau patru adolescenți, sportivi la un club din localitate, a fost pur și simplu spulberat de o șalupă cu motor. Imaginile sunt greu de privit, în condițiile în care cel ce conducea ambarcațiunea nu a schițat niciun gest că ar vrea să evite accidentul. Mai grav, după impact, nu a oprit ca să le acorde copiilor primul ajutor.

Patru sportivi, cu vârste intre 14 și 16 ani, se aflau în caiacul care a fost izbit în plin de ambarcațiunea care înaintează cu viteză pe Dunăre. După impact, toți cad în apă. Unii sunt loviți. Caiacul este rupt în două.

Cel care filmează dintr-o altă barcă se îndreaptă spre ei ca să le acorde primul ajutor. Copiii înoată să se salveze.

Ne întoarcem la momentele de dinaintea imapactului. Cel care conducea ambarcațiunea care a lovit caiacul nu schițează niciun gest ca să evite accidentul. După ce trece peste copii nu oprește.

Sportiv: "Pe mine m-a lovit în mână, la spate și la cap, aici. Noi am încercat să plecăm, să ocolim, dar el nu a vrut să ne ocolească, să treacă pe lângă noi. Tot drept spre noi a ținut-o și după ce a dat în noi nu s-a oprit, tot în față a plecat."

Adolescenții care se aflau în caiac sunt elevi la un club sportiv din Orșova. Marți se antrenau împreună cu alți colegi. După accident au fost examinați de medici. Niciunul nu are răni grave.

Alexandru Ghițoaica, antrenor CSS Orșova Kaiac-Canoe: "Nu îmi dau seama cum nu ai putut să vezi un kaiac de 11 metri cu patru persoane în el. Singura noastră rugăminte pe care am avut-o față de acești oameni care practică turismul a fost ca după ce trec 2-300 de metri în larg, atunci să poată să meargă cum vor, cu viteză."

Ilie Bănăduc, antrenor CSS Orșova: "De ani de zile, unde noi facem pregătire, unde este cel mai mare centru de pregătire, este un haos total, din cauza acestor ambarcațiuni care circulă și ne aruncă în maluri."

Autoritățile din Orșova susțin că se gândesc să mute pontoanele de unde pleacă șalupele în croaziere. În urma unui control făcut de Apele Române ar fi reieșit că platformele sunt ilegale.

Marius Stoica, primarul din Orșova: "În următoarea perioadă, cei care își desfășoară această activitate de agrement nautic, cu șalupe de mare viteză, nu mai au ce să caute pe golful Cernei." Reporter: "Spuneați că sunt ilegale aceste pontoane. Cine le-a construit?" Marius Stoica: "Sunt tot felul de entități, ori persoane fizice, ori firme, care nu s-au gândit decât la o îmbogățire grabnică."

Bărbatul care conducea ambarcațiunea care a lovit caiacul a fost identificat de poliție. Este un localnic cercetat acum pentru vătămare corporală din culpă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ionut_16 on July 19, 2021, 07:14:23 PM
O barcă pescărească s-a ciocnit cu o șalupă, în Brăila. Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-barca-pescaresca-s-a-ciocnit-cu-o-salupa-in-braila-un-barbat-a-ajuns-in-stare-grava-la-spital.html

QuoteO barcă pescărească, în care erau patru persoane, s-a ciocnit puternic de o șalupă, în dreptul falezei din Brăila. Un bărbat de 40 de ani a fost rănit grav, iar o femeie rănită ușor.

În fotografiile suprinse de martori se vede cum șalupa s-a urcat practic pe barca pescărească și a avariat-o chiar pe mijloc.

În ambarcațiunea lovită se aflau trei bărbați și o femeie. Unul dintre bărbații din barca pescărească, în vârstă de 40 de ani, a fost rănit grav și a fost transportat de urgență la spital.

Femeia de 26 de ani, aflată și ea în ambarcațiune, a refuzat să meargă la unitatea medicală.

Polițiștii au aflat că în șalupa respectivă era și un copil, care a scăpat nevătămat.

Conducătorul salupei a fost verificat, iar etilotestul a arătat că nu băuse.

Polițiștii încearcă să stabilească în ce împrejurări s-a petrecut incidentul.

Martorii spun că bărbatul care conducea barca pescărească din lemn venea, împreună cu cei trei prieteni, de pe malul celălalt al Dunării, de la plajă.

Când s-a apropiat de faleza de la Brăila, șalupa, care se deplasa paralel cu malul, i-a lovit în plin. Cel aflat la cârma a fost izbit din spate. Revoltător este că cel are conducea șalupă, cu viteză, fără să-i pese, avea lângă el și copilul de numai 5 ani.

"A scos un copil din apă și l-am văzut pe omul ăla atârnat, cu mâinile așa de barcă. Când l-a adus la mal și după aia l-a scos pe rampă, avea mușchiul rupt, de aici, de la picior, și pierdea sânge. L-au scos doi oameni care erau jos, pe rampă", a declarat Ciprian Mihai, un martor.

Bărbatul de 40 de ani, aflat în cealaltă barcă și tăiat, practic, de șalupă, se zbate acum între viață și moarte.

Dr. Jenica Nechifor, Spitalul de Urgență Brăila: "A ajuns la noi în șoc hemoragic și traumatic. În acest moment starea lui este foarte gravă. Se află în comă aprofundată medicamentos și cu disfuncție multiplă de organ".

Săptămâna trecută, la Orșova, un caiac în care se aflau patru tineri a fost lovit în plin de o șalupă de mare viteză. Sportivii au reușit atunci să se salveze și au ajuns teferi la mal
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 20, 2021, 07:52:06 AM
Cred că titlul trebuia: "O șalupă a intrat într-o barcă pescărească". Că de era invers, nu se întâmpla nimic.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: hvm on July 20, 2021, 08:42:19 AM
Mie imi pare ca se incearca sugerarea vinovatului........ in alta directie decat cea reala....
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 30, 2021, 06:28:07 PM
Un român a fost ucis într-un atac al piraților asupra unui petrolier aflat în largul coastelor Omanului
Un cetățean român a fost ucis în urma unui atac al piraților asupra unui petrolier care naviga în largul coastelor Sultanatului Oman. În urma atacului și-a pierdut viața și un britanic.
Moartea celor doi a fost confirmată de operatorul petrolierului Mercer Street, armatorul Zodiac Maritime. Potrivit companiei, celelalte persoane aflate la bord nu au fost rănite.
Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi seara, la circa 152 mile marine (280 km) de coastele Omanului.
,,Avem informaţii despre un atac împotriva unei nave comerciale în largul coastelor Omanului", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării, subliniind că serviciile sale din regiune ,,investighează cazul", relatează AFP, citată de Agerpres.
Pe Twitter, armatorul Zodiac Maritime, cu sediul la Londra, a confirmat ,,suspiciuni de piraterie" la bordul M/T Mercer Street.
,,În momentul incidentului, nava se afla în nordul Oceanului Indian, navigând dinspre Dar es Salaam", în Tanzania, spre Fujairah (Emiratele Arabe Unite) ,,fără încărcătură la bord", a adăugat el.
Proprietarul este japonez, iar nava administrată de Zodiac Maritim, care aparţine aparţine omului de afaceri israelian Eyal Ofer, aflat pe poziţia a 197-a în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari, potrivit AFP.


Asta este știrea, așa cum este publicată pe Digi24 (https://m.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/petrolier-atacat-de-pirati-in-largul-coastelor-omanului-nava-nu-are-incarcatura-1616593)

Pentru cine nu știe, Eyal Ofer este fiul lui Sammy Ofer, născut la Galați, cel care a construit conglomeratul Zodiac/ZIM/Tanker Pacific/Ofer Brothers, etc. Din păcate, fii lui au spart compania in mai multe bucăți. Ce este interesant e faptul că de obicei pirații știu că navele israeliene au arme la bord și nu prea le atacă. Dar asta era doar operată de Zodiac, deci... E posibil ca atacul să nu fie neapărat pirateresc, Iranul e aproape...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: florin74 on July 30, 2021, 06:58:39 PM
Se pare ca a fost atac cu drona...
The allegation that Iran used a drone to attack the vessel was made by an unnamed Israeli official on Channel 13. "There is an Iranian terrorist attack here, two innocent people were killed," said the anonymous source, "The Iranians attacked the ship with an unmanned aircraft. An innocent ship with innocent dead. "

https://www.jpost.com/breaking-news/israeli-ship-attacked-in-gulf-of-oman-report-675389
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on July 30, 2021, 08:53:11 PM
Din articolul de mai sus:

"the Romanian killed was the captain of the ship and the British was a security guard."

Chiar mă miram, că știu că Zodiac nu are englezi. Gărzi înarmate britanice am luat și noi, e posibil să fie de la Salama Fikira, ei au britanici ex-military.

LE: azi dimineață pe Digi 24 o nouă știre despre incident. Din păcate redactorul (poate bine intenționat, dar foarte pe lângă domeniu) a băgat în text: "nava a fost lovită de o rachetă", "căpitanul român", "navă deținută de magnatul israelian", "marinar cu funcții de securitate" și tot așa. Am citat din memorie, nu am căutat știrea pe net încă. Ba chiar l-au sunat și pe Laur Mironescu și a spus și el cate ceva. Dar probabil că nu a fost întrebarea bună sau nu știa el de eveniment că divaga cu Somalia și cu coridorul din Golful Aden, complet pe lângă ce s-a întâmplat acolo.
Ah, ce mult mi-aș dori să se facă jurnalism cu adevărat, nu doar copy-paste din știri de afară, breaking news și google translate.
Deci:
- nu este confirmat, sunt doar zvonuri, că nava a fost lovită de o dronă (nu rachetă)
- pentru a mia oară, "Captain" nu este Căpitan, este Comandant. Căpitanul este "Chief Mate" sau "Chief Officer".
- nava este operată de Zodiac, proprietarul este japonez, așadar nu e deținută de ...
- englezul nu făcea parte din echipaj, era membru al unei echipe de securitate, gărzi înarmate, de obicei cate 4, luați de undeva din Africa și lăsați apoi pe coasta Omanului sau la Fujairah, au acolo nave bază, cu dormitoare, nu mai merg la uscat. Temporar, cei din echipă sunt trecuți pe lista de echipaj ca supranumerary, dar asta nu înseamnă că sunt marinari.

În altă ordine de idei, mi se pare cumva ciudat că au existat doar două victime (și că nava a putut continua drumul) dacă a fost într-adevăr lovită de o dronă. Sunt multe nelămuriri, poate că vor apare fotografii in curând și atunci ne mai lămurim.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 03, 2021, 09:49:43 PM
Patru nave comerciale care navigau in apropierea strâmtorii Hormuz au pierdut aproape concomitent capacitatea de a guverna (cel puțin asta au scris pe AIS - vessel not under command).
Navele sunt: Queen Ematha, the Golden Brilliant, Jag Pooja and Abyss.
UKMTO a anunțat că a avut loc un incident de "potențială abordare (răpire - potential highjacking).
O a cincea navă, Asphalt Princess, se pare că a fost abordată și opt sau nouă persoane înarmate au urcat la bord. Știrile sunt de maxim două ore, probabil că în curând se vor afla mai multe.


LONDON, Aug 3 (Reuters) - British sources believe the Asphalt Princess has been hijacked and are "working on the assumption Iranian military or proxies boarded the vessel", the Times newspaper reported on Tuesday.

Earlier, Britain's maritime trade agency reported that a "potential hijack" was unfolding off the coast of the United Arab Emirates' Fujairah region, without giving details on the vessel or vessels involved.

The Times defence editor tweeted: "British sources believe Asphalt Princess has been hijacked. They are working on the assumption Iranian military or proxies have boarded vessel."
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 04, 2021, 01:47:23 AM
Între timp au apărut primele fotografii de pe Mercer Street. Drona a lovit chiar în comanda de navigație, in spatele catargului pe care sunt radarele. E cam greu de lovit zona aia, in față e catargul, in spate e coșul, trebuie precizie mare:

(https://i.dailymail.co.uk/1s/2021/08/02/16/46192397-9852875-image-a-7_1627919595206.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/1s/2021/08/02/16/46192399-9852875-image-a-5_1627919585753.jpg)

Sursa foto (https://www.dailymail.co.uk/news/article-9852875/Images-showing-huge-crater-Israeli-linked-tanker-emerge-drone-strike-killed-two.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 04, 2021, 01:55:31 PM
Deci capitanul-comandant era in comanda de navigatie (puntea de comanda = "the bridge", nu?...) in momentul atacului.
Adica era la post...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on August 04, 2021, 03:57:16 PM
Quote
Căpitanul de vas – român şi un responsabil din echipa de securitate a vasului - britanic au rămas pe punte pentru a pilota vasul, şi aceştia au fost loviţi în al doilea atac sau a doua rundă de atacuri. Ei au fost victimele atacului. Drona a explodat în suprastructura vasului joi, 29 iulie, ea urmând primei runde/primului atac cu dronă care a fost unul fără succes, prima dronă lansată mai devreme neexplodând la impact şi căzând în apă.
adevarul.ro (https://adevarul.ro/news/eveniment/afacerea-vasului-mercer-street-confirmarea-atacului-iranian-implica-romania-escaladarea-tensiunilor-israeliano-iraniene-1_61068adc5163ec4271ab5ee0/index.html)

Vasul poate fi "condus" doar de o singură persoană (comandantul în cazul de fața) de pe puntea de comandă?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 05, 2021, 09:55:44 AM
Nu știu exact configurația punții respective, e posibil ca acolo in spate să fie ceva compartimente, dar oricum conectate cu comanda de navigație (sunt scările interioare, o toaletă, ceva spații de depozitare, cameră cu echipament radio, etc.
Dar dacă vă uitați cu atenție la prima poză, se vede cum suflul exploziei a "zburat" toate luminile exterioare, acestea atârnă in fire. Și geamul din babord e spart, cel de lângă ușa culisantă, deci, chiar dacă explozia a fost într-un compartiment adiacent, suflul ei a cam făcut ravagii. Și se văd și găuri de schije prin pereți (care sunt de obicei din tablă de 10-15 mm, e foarte posibil să fi ajuns și în față).
Dacă mă uit atent la a doua poză văd că puntea este îndoită în jos, deci explozia a avut loc în afară, nu după ce drona a penetrat puntea (in cazul ăsta se umfla tabla). Și găurile de schije par a confirma asta.

La întrebarea cu condusul navei...
BMP5 spune că:

• All crew not required on the bridge or in the engine room should muster at the safe muster point or citadel as instructed by the Master.


Asta ar însemna că pe comandă rămâne Comandantul, ofițerul de cart, un timonier. Și echipa de securitate. De obicei in procedurile lor, trei fac ture iar șeful lor se ocupă de training, comunicații, etc. așadar în permanență este doar unul pe comandă. La un atac vin toți acolo, dar aici vorbim de piraterie, bărci care se apropie. La drone n-ai ce să faci cu pușca, trebuie alt echipament care există doar pe navele militare.
Dar BMP5 e un set de recomandări, companiile au procedurile lor.
Acum, faptul că era doar comandantul acolo împreună cu britanicul poate fi din alt motiv. Ori restul erau la citadelă, ori pe afară (look-out), ori pur și simplu comandantul făcea cart 8-12 și asta explică lipsa ofițerului de cart. Multe companii folosesc certificatul de echipaj minim de siguranță ca listă de echipaj (pentru "reducerea costurilor"). Nu știu dacă este cazul, dar Zodiac este o companie "zgârcită" ca să mă exprim frumos.
Și ca să răspund la cealaltă întrebare, da, o singură persoană poate "conduce" nava. Se întâmplă foarte des chiar, ca ofițerul de cart să fie singur pe comandă (de multe ori chiar ocupat cu altele, pe calculator sau știu eu). De aceea avem pilot automat. Doar la navigația prin strâmtori sau zone aglomerate ori la vreme rea se mai folosește cârma pe manual cu timonier in spatele ei.

Revin un pic la modalitatea prin care a fost făcut atacul. Dronele pot lovi ținte fixe dacă au coordonatele GPS. Dar vaporul este în mișcare, deci aici e nevoie de o altă modalitate, fie termic (mă îndoiesc, pentru că ar fi lovit în alt loc, coș, uși de la sală mașini, ventilații) sau operator uman și cameră. Din ce am mai citit prin literatura de specialitate, e cam departe de țărm, așa că drona respectivă are nevoie de "releu" pe o barcă sau ceva asemănător, pe o rază maximă de 200 km.

Of, pe vremuri ne atacau cu AK sau RPG, măcar la alea ne puteam apăra cumva, la drone... Nu că am fi fost prea fericiți pe vremea AG-urilor:


(https://i.imgur.com/y0XadpMh.jpg) (https://i.imgur.com/y0XadpM.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on August 06, 2021, 11:40:18 AM
Nenorocitii... Sa lucrezi pe o nava comerciala si sa mori ca in razboi.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on August 06, 2021, 03:46:45 PM
Asa este...
Insa cei de pe mare au mereu intr-un colt al mintii ca s-ar putea sa nu mai ajunga in port.

Dar lumea a intrat intr-un fel de razboi total nedeclarat... Un razboi salbatic, fara reguli si fara umanitate.

Unii lucrau la calculator, in mijlocul unui oras civilizat, si le-a intrat avionul in birou fara sa bata la usa.

Altii mergeau in vacanta cu avionul, si au fost doborati ca pe vremea "Bataliei Angliei". Desi era "pace"...

Nu este OK. Dar probabil astfel de lucruri se vor intampla tot mai des...  >:(

Lumea de astazi nu mai are nimic din cavalerismul altor epoci, cand scufundai nava inamica, dar trimiteai barci de salvare pentru echipajul acesteia...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 06, 2021, 09:59:40 PM
Nu este neapărat lumea de azi. Colegi de-ai mei mai vechi povesteau atacuri din anii '80 când zburau rachetele prin golf (războiul Iran-Irak), multe din ele au trecut prin navele noastre.
In postul de mai sus, ultima poză e originală, nu cred că mai apare undeva pe net (nu este de pe Mercer Street, să nu faceți confuzie). Este un vapor de la mine din companie, atacat de somalezi pe lângă Tanzania, cu mitraliere și aruncătoare de grenade. Unele schije au trecut prin pereții exteriori, apoi prin podea și s-au oprit în tavanul cabinei șefului mecanic. Din fericire, fără să nimerească pe cineva. Dar a fost un "near miss" ca la carte.


(https://i.imgur.com/OYAkvcLh.jpg) (https://i.imgur.com/OYAkvcL.jpg)


(https://i.imgur.com/U0E9snkh.jpg) (https://i.imgur.com/U0E9snk.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 06, 2021, 10:19:17 PM
The US Central Command announced, following an investigation, that Iran was behind the attack on the motor tanker Mercer Street which left two crew members dead on July 30.
The investigation found that Mercer Street was targeted by two unsuccessful explosive unmanned aerial vehicle (UAV) attacks on the evening of July 29, both of which were reported by the crew via distress calls.
The investigative team found small remnants of at least one of the UAVs, which the crew had rescued from the sea, corroborating the reports and proving them to be credible
The significant damage done to Mercer Street a day later on July 30, was the result of a third UAV attack.
The UAV was loaded with military-grade explosives, which created a 6-foot hole in the topside of the pilot house and badly damaged the interior.
Two crew members, a Romanian citizen and a British National were killed in the explosion.
Explosive chemical tests indicated the presence of a Nitrate-based explosive, causing investigators to conclude that the UAV had been intentionally constructed to damage the ship and harm those on board.
Several parts of the third UAV, including a section of the wing and some internal components, were recovered during the investigation and, upon inspection, were found to be nearly identical to previously collected examples from Iranian one-way UAVs.
In addition, the location of the attack was in close enough proximity to the Iranian coast to be consistent with the documented range of said UAVs.

Following the on scene analysis of the evidence, materials were transferred to the US Fifth Fleet headquarters, which is responsible for naval forces in the Persian Gulf, for further testing and verification. In order to verify the US' findings, UK explosive experts were provided access to the Fifth Fleet headquarters in Bahrain, and evidence was shared virtually with Israeli explosive experts.
Both the British and Israeli experts concurred with the US.

Based on the evidence, US experts have decisively concluded that the UAV was produced in Iran.
The Iranian ambassadors to the UK and Romania have both been summoned by officials in London and Bucharest in response to the attacks, and both countries have promised to coordinate a joint response alongside Israel and the US.
Several parts of the third UAV, including a section of the wing and some internal components, were recovered during the investigation and, upon inspection, were found to be nearly identical to previously collected examples from Iranian one-way UAVs.
In addition, the location of the attack was in close enough proximity to the Iranian coast to be consistent with the documented range of said UAVs.

Following the on scene analysis of the evidence, materials were transferred to the US Fifth Fleet headquarters, which is responsible for naval forces in the Persian Gulf, for further testing and verification. In order to verify the US' findings, UK explosive experts were provided access to the Fifth Fleet headquarters in Bahrain, and evidence was shared virtually with Israeli explosive experts.
Both the British and Israeli experts concurred with the US.

Sursa (https://www.jpost.com/breaking-news/us-investigation-concludes-iran-was-behind-mercer-street-attack-676054)

Iar Digi24 publică o știre în care apare și un link către raportul US Central Command (https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA3dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjEl/MkYwOCUyRjA2JTJGMTM2NjUwN18xMzY2/NTA3X01FUkNFUi1TVFJFRVQtQVRUQUNL/LTA2LUFVRy0yLWZpbmFsLnBkZiZoYXNo/PTQxYTFkMzQ5ZTZmMTY1OTNjNGEzYTQxMDgwOTVmOGQw.pdf) despre atac. Bineînțeles, redactorul Digi traduce cu piciorul de lemn, comandantul e căpitan, timoneria e cabina pilotului șamd. Dar raportul are poze și de acolo se vede că drona a lovit în alt compartiment, nu chiar în comandă. Se văd urmele unei uși care e posibil să fi fost ținută deschisă (altfel nu îmi explic de ce e pe jos). Sticker-ul IMO de pe ea spune că e ușă ce se închide automat la incendiu, astea de obicei stau deschise și sunt ținute de un electromagnet.



(https://i.imgur.com/wOpeeAK.png)


(https://i.imgur.com/jnKC48Sh.jpg) (https://i.imgur.com/jnKC48S.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (http://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on August 07, 2021, 03:05:11 PM
@Tibi am reusit sa aduc o cilectie relativ impresionanta de LIFE Magazines (US, International si Atlantic) , toate de dupa 1945 si pot sa iti zic ca genul asta de incidente, razboaie, razboaie civile, lovituri de stat, atentate, accidente nasoale etc.... sunt ceva destul de comun....Nu e editie de LIFE (aparea lunar) fara un fotoreportaj legat de o situatie de genul asta...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on August 13, 2021, 08:54:37 PM
O navă înregistrată în Panama a eșuat într-un port din nordul Japoniei, provocând o scurgere de petrol, scrie Reuters. Garda de Coastă japoneză a anunțat că niciunul dintre cei 21 de membri ai echipajului nu a fost rănit, iar scurgerea de combustibil este sub control, fără să fi ajuns la țărm.

Nava de 39.910 tone, Crimson Polaris, care transporta talaș, a eșuat miercuri în portul Hachinohe. Echipajul a reușit să elibereze vasul, dar, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nu a putut ieși în larg și a ancorat la circa 4 km de port.

În carena vasului a apărut o gaură prin care s-a scirs petrol, formând o pată lungă de 5 km și lată de 1 km, a mai arătat Garda de Coastă, adăugând că autoritățile au intervenit pentru înlăturarea poluării.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/o-nava-a-esuat-intr-un-port-in-japonia-provocand-o-scurgere-de-petrol-1630821
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on August 15, 2021, 10:50:24 AM
Da, da, "a apărut o gaură în carena vasului"...  :lol:.

Iarăși, ziariști de google translate abonați la feed, fără cea mai mică verificare. Gaura aia arată așa, chiar au și ei poză în articol:

(https://www.marineinsight.com/wp-content/uploads/2021/08/crimson-polaris.jpg)

Au modificat titlul, scrie că e ruptă în două nava, dar textul a rămas nemodificat.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on September 30, 2021, 03:51:02 PM
Black Sea faces ecological catastrophe due to Bulgaria's inaction

The cargo ship Vera Su, which flies the Panamanian flag and has a Turkish crew, crashed and ran aground on the high rocky Bulgarian coast a few kilometres from the Kaliakra Nature Reserve on 20 September. If Bulgarian authorities fail to transfer the cargo to land, the more than 3,000 tons of urea on board could threaten to turn this part of the Black Sea – one of Europe's most important natural habitats – into a dead zone.

Urea is used as fertiliser in agriculture, but once it comes into contact with seawater, it causes a rapid flowering of phytoplankton, which emit toxins for marine life. Experts have warned that this would destroy the rich marine habitats of dolphins, Black Sea sharks, other marine species, and the birds in this part of the protected Pontic steppes.

For six days after the accident, the Bulgarian authorities did not take any action to save the ship, although the weather was right for a rescue operation.

Eight days after the crash, authorities sent rescue vessels with unsuitable equipment for unloading urea, which began to spill into the sea. The operation was terminated by order of the environment minister.

The impasse with the stranded ship Vera Su and the subsequent pollution of the sea led to the dismissal of the head of the Bulgarian Maritime Administration, Zhivko Petrov.

"I have identified a serious inadequacy on the part of the agency," Transport Minister Hristo Alexiev said.

The day before, Zhivko Petrov announced that he did not know urea would leak when the ship was unloaded and claimed that "this load was not so poisonous".

The government has set up a crisis headquarters to work in a coordinated manner to retrieve the shipwreck. After missing the chance in the first few days, the weather conditions in the area are now poor as big waves are pushing the ship onto the rocks.

Authorities remain ready to evacuate the nine-member crew. The Navy hopes to secure the shop with large anchors to prevent it from being destroyed in the bad weather. A new attempt will then be made to unload and retrieve it.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/black-sea-faces-ecological-catastrophe-due-to-bulgarias-inactio/

https://www.youtube.com/watch?v=n_2uoqq43iA

https://www.youtube.com/watch?v=F0hUurGIusM
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: b1 on October 12, 2021, 04:57:50 PM
Rotting Red Sea oil tanker could leave 8m people without water
FSO Safer has been abandoned since 2017 and loss of its 1.1m barrels would destroy Yemen's fishing stocks

(https://i.guim.co.uk/img/media/3f9fac69db8141bc95d0d3e9ef5b9cdc673934a3/0_703_7550_4531/master/7550.jpg?width=445&quality=45&auto=format&fit=max&dpr=2&s=d072acd89d192c8b78a8d9ecc13a47d4)

The impact of an oil spill in the Red Sea from a tanker that is rotting in the water could be far wider than anticipated, with 8 million people losing access to running water and Yemen's Red Sea fishing stock destroyed within three weeks.

Negotiations are under way to offload the estimated 1.1m barrels of crude oil that remains onboard the FSO Safer, which has been deteriorating by the month since it was abandoned in 2017. The vessel contains four times the amount of oil released by the Exxon Valdez in the Gulf of Alaska in 1989, and a spill is considered increasingly probable.

The oil will spread well beyond Yemen and cause environmental havoc affecting Saudi Arabia, Eritrea and Djibouti, according to the latest modelling, which is unlike previous studies because it examines the impact more than a week after the spill.

Three-way talks between the Houthi rebels, the UN-recognised government of Yemen and the UN have foundered, despite repeated warnings, including at the UN security council, of the impact if the tanker explodes, breaks up or starts leaking. UN officials have been unable to secure guarantees to maintain the vessel, including its rotting hull, which is now overseen by a crew of just seven.

The modelling is published in the journal Nature Sustainability on Monday and showed the spill was likely to lead to the closure of the Red Sea ports of Hodeidah and Salif within two weeks, threatening delivery of 200,000 tonnes of fuel for Yemen, the equivalent to 38% of the national fuel requirement. Fuel prices are likely to rise by as much as 80%, and the absence of fuel for water pumps will result in 8 million Yemenis being deprived of running water. As many as 2 million will lose access to water if desalination plants in the region become polluted.

Although half of the oil is anticipated to evaporate on the sea within 24 hours, the rest will within six to 10 days reach Yemen's western coastline, and ports further south in three weeks.

The numbers in need of food assistance vary from 5.7 million to 8.4 million people, depending on whether the spill reaches ports in the south, such as Aden. The estimates depend on the season when the the spill occurs and the extent of the oil loss.

The spill will threaten 66.5%-85.2% of Yemen's Red Sea fisheries within one week, and 93.5%-100% of those fisheries within three weeks, depending on the season.

The effects of air pollution from a spill, including increased risk of cardiovascular and respiratory hospitalisations, range across 11.3m person-days for a slow-release winter spill to 19.5m person-days for a fast-release summer spill.

Red Sea coral reefs, which have been studied for their unique resilience to seawater warming, would also be threatened.
The report in Nature Sustainability warns: "The spill could hinder global trade through the vital Bab el-Mandeb strait, 29 km wide at its narrowest point, through which 10% of the global shipping trade passes. Exclusion zones created for clean-up could reroute traffic, and shipments will be delayed as ships potentially exposed to oil will require cleaning"

It adds: "The possibility of a spill is increasingly likely. The visibly dilapidated Safer is single-hulled, meaning a breach will cause the onboard oil to spill directly into the sea. Water entered the engine room in May 2020 through a seawater-pipe leak, and the vessel's fire extinguishing system is non-operational. A spill could occur due to a leak or combustion.

"A leak could arise through continued deterioration of the vessel's hull or by breach of the hull due to inclement weather; combustion could occur through build-up of volatile gases aboard the vessel or direct attack on the vessel."

The UN has been seeking Houthi permission to inspect the ship, but the Houthis want undertakings that the vessl will also be repaired, an exercise that requires money the UN does not have available.

Sursa. (https://www.theguardian.com/world/2021/oct/11/rotting-red-sea-oil-tanker-could-leave-8m-people-without-water)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 12, 2021, 08:34:29 PM
Although half of the oil is anticipated to evaporate on the sea within 24 hours...

What?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on October 12, 2021, 11:00:30 PM
Mai grav şi lângă noi este cu cargoul cu uree de la Yailata, din nordul Bulgariei. Va afecta toată zona de la sud de Shabla, care este foarte frumoasă. Deja cică a început să se scurgă ureea în mare.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: b1 on October 13, 2021, 07:32:48 AM
Și varianta în română:

Un petrolier abandonat în Marea Roșie de 4 ani cu o cantitate uriașă de petrol la bord ar putea lăsa milioane de oameni fără apă

Un petrolier abandonat din 2017 în largul Yemenului ar putea provoca o deversare de petrol uriașă în Marea Roșie, lăsând fără apă potabilă peste opt milioane de oameni și compromițând pescuitul local în doar câteva săptămâni, informează The Guardian.

FSO Safer a căzut în mâinile rebelilor Houtis în 2015, la începutul războiului civil din Yemen, după ce aceștia au cucerit coasta în largul căreia nava era ancorată. Petrolierul fusese transformat în 1987 în rezervor de petrol și ancorat la 7 kilometri de țărm, fiind deținut atunci de compania națională petrolieră. Nava are 362 de metri lungime și o capacitate de trei milioane de barili de petrol.

Starea navei FSO Safer s-a deteriorat în ultimii ani, iar în prezent se poată negocieri pentru descărcarea încărcăturii de 1,1 milioane barili de petrol. Vasul are la bord de patru ori mai mult petrol decât avea petrolierul Exxon Valdez, care a provocat o deversare dezastruoasă de petrol în Golful Alaska, în 1989, iar șansele producerii unui astfel de eveniment și în cazul FSO Safer sunt tot mai mari.

Pata de petrol se va întinde în afara apelor yemenite și va afecta Arabia Saudită, Eritrea și Djibouti, potrivit ultimelor estimări, care examinează impactul la o săptămână de la producerea deversării.

Negocierile între rebelii Houthi, guvernul yemenit recunoscut de ONU și ONU s-au blocat, în ciudat numeroaselor avertismente, inclusiv din partea Consiliului de securitate al ONU, privind ce s-ar întâmpla dacă petrolierul explodează, se rupe sau începe să piardă încărcătura.

Oficialii ONU nu au reușit să obțină permisiunea de a întreține vasul, inclusiv carena sa ruginită. În prezent, doar șapte persoane se ocupă de mentenanța vasului.

ONU a încercat să obțină permisiunea rebelilor Houthi să inspecteze vasul, însă aceștia vor garanții că vasul va fi și reparat, operațiune care presupune fonduri pe care ONU nu le are disponibile.

Ce s-ar întâmpla în cazul unei deversări?

Potrivit prognozei publicate luni în jurnalul Nature Sustainability on Monday, deversarea de petrol va duce probabil la închiderea porturilor Hodeidah și Salif în două săptămâni, amenințând livrarea a 200.000 de tone de combustibil, echivalentul a 38% din necesarul național. Prețurile carburanților ar putea crește cu până la 80%, iar absența combustibilului pentru pompele de apă ar însemna că 8 milioane de oameni ar rămâne fără apă curentă. Totodată, 2 milioane de oameni își vor pierde accesul la apă dacă instalațiile de desalinizare a apei vor fi poluate.

Deși jumătate din petrolul deversat ar urma să se evaporeze din apă în primele 24 de ore, restul va ajunge în aproximativ șase zile pe coasta yemenită de vest, iar la porturile din sud în câteva săptămâni.

Numărul celor care ar urma să aibă nevoie de hrană variază între 5 și 8 milioane de oameni, în funcție de câte porturi vor fi afectate de scurgerea de petrol. Estimările depind de sezonul în care se va produce deversarea și cantitatea deversată.

În cel mult trei săptămâni, aproape toate activitățile yemenite de pescuit în Marea Roșie vor fi afectate. Recifurile de corali din Marea Roșie, studiați pentru uimitoare lor rezistență la încălzirea apei mării, sunt în pericol.

"Deversarea ar putea afecta comerțul global din strâmtoarea Bab el-Mandeb, lată de 29 de kilometri în cel mai îngust punct, pe unde trece 10% din traficul comercial naval. Zonele închise pentru curățare ar putea duce la redirecționarea traficului naval, iar transporturile vor fi întârziate pentru că navele expuse la petrol vor trebui curățate", se arată în raportul publicat în jurnalul Nature Sustainability. Prognoza adaugă că "posibilitatea unei deversări este tot mai probabilă. Nava Safer, tot mai afectată, are carena simplă, adică o eventuală spărtură va duce la vărsarea petrolului direct în mare. Apa a intrat în camera motoarelor în mai 2020, după ce o țeavă s-a spart, iar sistemul anti-incendiu al navei nu mai funcționează. O deversare de petrol s-ar putea produce în urma unei spărturi sau unui incendiu".

Digi24.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: hvm on October 13, 2021, 08:37:49 AM
Deci nu doar in romania se fac articole fara sa stie despre ce vorbesc......
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on October 14, 2021, 09:35:59 PM
Quote from: tom_sawyer on September 30, 2021, 03:51:02 PM
Black Sea faces ecological catastrophe due to Bulgaria's inaction

The cargo ship Vera Su, which flies the Panamanian flag and has a Turkish crew, crashed and ran aground on the high rocky Bulgarian coast a few kilometres from the Kaliakra Nature Reserve on 20 September. If Bulgarian authorities fail to transfer the cargo to land, the more than 3,000 tons of urea on board could threaten to turn this part of the Black Sea – one of Europe's most important natural habitats – into a dead zone.

Marea Neagră, în prag de dezastru ecologic. Nava eșuată, cu 3.000 de tone de uree, a început să se scufunde. Expert: Riscă să se rupă

Marea Neagră este amenințată cu un dezastru ecologic. Nava cu 3.000 de tone de îngrăsământ chimic care a eșuat în dreptul țărmului bulgăresc pe 20 septembrie a început să se scufunde. Autoritățile din Bulgaria au încercat de a aproape o lună să o stabilizeze și să-i descarce încărcătura, dar nu au reușit. Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin, a declarat într-o intervenție la Digi24, că există riscul ca nava să se rupă, în contextul actual, al vremii nefavorabile. "Un lucru bun este faptul că cele 23 de tone de carburant au fost evacuate din navă, astfel încât a fost eliminat total riscul contaminării cu hidrocarburi a apei mării", susține expertul.

Răzvan Popescu Mirceni a explicat și ce s-ar întâmplat dacă îngrășământul chimic ar ajunge în Marea Neagră.

"Pe o suprafată de 1,5 km pătrați în primă fază va exista o mortalitate de masă a microorganismelor fixate de substrat. Ulterior din zonă va exista un focar de generare a proceselor de înmulțire a algelor microscopice, care consumă cel mai mult această substanță. Practic, în 3-4 săptămâni se încheie ciclul și aceste alge se descompun, consumând oxigenul din masa apei, ceea ce va provoca mortalitatea organismelor din imediata vecinătate", a mai explicat expertul.

"Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate", a anunțat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

digi24.ro (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/marea-neagra-in-prag-de-dezastru-ecologic-nava-esuata-cu-3-000-de-tone-de-uree-a-inceput-sa-se-scufunde-expert-risca-sa-se-rupa-1700579)

https://www.youtube.com/watch?v=2D-9sSXNpPk
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 17, 2021, 08:29:45 PM
Vera Su, nava de la bulgari, construită în 1989 la Damen Gorinchem. Pavilion Panama, Registrul Naval Indian, Compania înregistrată în Marshall Islands, management turc, echipaj turc și azer. Rețeta clasică a cazanelor plutitoare din Marea Neagră (cu toate că de obicei o folosesc sovieticii, nici turcii nu sunt străini). După cum arată urma pe AIS, pare că a intrat direct în stânci, seamănă mult a adormit la cârmă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: paulmare on October 18, 2021, 08:11:52 PM
^ pai aia e si cauza oficiala, "adormirea"
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 18, 2021, 08:51:40 PM
Eu nu am găsit încă vreo știre care să spună oficial cauza accidentului, doar speculații ale presei bulgare. Ai vreo sursă?
Nu neg, și eu cred la fel, că a adormit la cârmă ofițerul 2. Din ce văd pe traiectoria de pe AIS sunt 98% sigur. Mai ales că am avut în companie un caz aproape identic, cu ofițer 2 adormit la finalul cartului, alarme șuntate, ratat waypoint-ul când trebuia să schimbe de drum, etc.
Dar nu sunt 100% sigur până nu văd raportul accidentului. Poate i s-a blocat cârma...

Mai văd știri cum că s-ar fi scufundat. Păi parcă era înfipt în stânci, cum să se scufunde?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: ghrt on October 18, 2021, 11:02:31 PM
Înfipt în bancul de nisip de lângă stânci. S-a oprit în stâncile de lângă faleză. Probabil că a săpat curentul pe lângă el şi s-a lăsat suficient.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: aco90 on October 28, 2021, 10:53:33 PM
Autoritățile bulgare au reușit să repună pe linia de plutire cargoul "Vera Su", eșuat în Marea Neagră, în apropiere de Kamen Briag.

Acțiunea a durat peste șapte ore, trei remorchere reușind să deblocheze vasul prins între stânci, care va fi remorcat până în portul Varna. Îngrășămintele chimice pe care le transporta au fost descărcate, pentru a se evita poluarea ecosistemului marin.
După ce a fost golită de încărcătură, nava și-a schimbat poziția, fiind posibilă eliberarea sa dintre stâncile în care era prinsă.
Soarta vasului nu este clară, armatorul urmând să decidă dacă îl abandonează.


Amintim că nava "Vera Su", care naviga sub pavilion panamez, a eșuat pe coasta bulgară a Mării Negre, în apropiere de Kamen Briag, pe 20 septembrie. Cei nouă membri ai echipajului - șase din Turcia, inclusiv căpitanul, și trei din Azerbaidjan - au fost evacuați de pe vas. Cargoul transporta 2.800 de tone de îngrășăminte chimice.

https://radiochisinau.md/cargoul-vera-su-esuat-in-marea-neagra-a-fost-repus-pe-linia-de-plutire---145278.html
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on February 25, 2022, 06:26:11 PM
Nu e accident, cred că nici incident (e deliberat):
Trei nave comerciale au fost lovite deja de (rachete?) în nord vestul Mării Negre:

The Turkish-owned, Marshall Islands-flagged bulk carrier Yasa Jupiter (IMO: 9848132) was hit by a bomb on February 23. There were no reports of casualities.

The Moldova-flagged, 1974-built, 2,200 dwt chemical tanker Millennial Spirit (IMO: 7392610), a fire broke out and rescue equipment damaged, leaving the Russian crew with only life jackets. Nearby ships were helping rescue the crew.

The Panama-flagged, 2020-built, 85,065 dwt bulk carrier Namura Queen (IMO: 9841299) was hit by a missile at the Ukrainian port of Pivdenny (Yuzhny), east of Odessa. A man on board was injured.


compilat din mai multe surse


Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on February 25, 2022, 06:57:05 PM
With love from Russia...  >:(
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 14, 2022, 11:25:14 PM
O mai țineți minte pe aia cu Ruski Vaienîi Karabli? S-a dus. Unde au trimis-o ăia.

https://tass.ru/armiya-i-opk/14383383 (https://tass.ru/armiya-i-opk/14383383)

Acuma, ăștia zic că e accident, alții spun că a ajutat Neptun. O punem aici, la accidente, că nu avem topic de operațiuni speciale de imersie. Cert este că rămâne totuși "the biggest russian navy ship IN the Black Sea".
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dr4qul4 on April 15, 2022, 12:05:55 AM
nava admiral cu super aparare antiaeriana ....scufundata de rachete modificate de ucrainieni dupa unele sovietice. Sa nu fi avut inca pe ele inscriptia urss...
S-a ales praful de aura de invincibilitate a armatei rosii.

Nici nu vreau sa iau in calcul varianta unui accident. Ar fi mult mai grav sa nu fi fost "ajutata", pentru ca la fel de pregatiti sunt si marinarii aia de pe submarinele nucleare.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: frunzaverde on April 15, 2022, 12:06:40 AM
Idi na hui! Si s-o dus pe p**a... Acum rusii n-au cum s-o scoata la capat... A luat foc = incompetenta; au lovit-o ucrainienii = incompetenta... Incearca s-o dea c-a fost furtuna, dar azi Marea Neagra era calma...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: elphax on April 15, 2022, 08:54:45 AM
Oficial de la rusi : " explozie a munitiei la bord" - incompetenta ?!?, "nava este ok, va fi tractata in port" - usor de crezut, dar ... "echipajul salvat de pe nava" - nu golesti echipajul decat daca nava este avariata grav de tot !; surse romanesti si turcesti: "am salvat 54 de membri ai echipajului" - oare cat a durat sa ajunga turcii acolo ???
dupa cateva ore, tot ministerul rus : "marea era foarte agitata, din cauza ca era afectata chila nava s-a scufundat"
 :o
In acelasi timp la TV Rossia, invitatii din platou infierau Ucraina, spuneau ca nu se poate sa li se permita asa ceva, au trecut o linie rosie, Rusia trebuie sa raspuna imediat si sa bombardeze masiv Kievul... hmmm  ???

Nu stiu daca sa cred ce isi asuma Ukraina ca ar fi pacalit nava cu drone si ar fi dat cu o salva de Neptun din care 2 au lovit nava, dar toate "minciunile" de la rusi au venit la ore bune dupa ce ucrainenii prezentau versiunea lor.

Faptele sunt importante - rusii au un grup mixt si variat de nave in flota Marii Negre, navele mai moderne au sisteme mai bune de detectie plus sisteme de tintire folosite pentru a bombarda tinte terestre ( au bombardat deja Sud-vestul Ucraieni). Moskva in schimb era nava principala de lupta pe mare - avea DOAR sisteme de lupta anti-nava, anti-submarin si anti-aeriene - astea erau cele mai importante. Adica Moskva avea rolul de a fi principalul aparator al intregii flote. Acum celelalte nave sunt vulnerabile la atacuti navale, submarine si mai ales aeriene. Aparent toata flota s-ar fi retras undeva in estul Crimeei si nu mai poate ameninta Odesa.
Deci Ucraina a castigat 2 chestii - moral bun si liniste pentru Odesa.
Rusia nu are cum sa mai aduca alte nave in Marea Neagra, nu ii lasa turcii sa treaca orin Bosfor.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 15, 2022, 09:43:20 AM
Poate discuția ar trebui continuată la Forțele Navale. Eu de mult spun (nu mai găsesc postarea) că în loc de corvete mai bine ne dotăm cu rachete. Și cu nave de cărat oi. Astea două sunt dovedite că pot scufunda nave militare rusești în Marea Neagră.
Lăsând gluma la o parte, lista navelor comerciale scufundate, avariate, arse, blocate, furate în nordul Marii Negre este mare. Și nu mă refer la cele aparținând țărilor beligerante, ci la pagubele colaterale.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: oneLess on April 15, 2022, 10:56:20 AM
Faceți mișto degeaba. Pur și simplu a fost avansată la rang de submarin. Greu vă prindeți.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on April 15, 2022, 12:50:57 PM
Quote from: kitsune on April 15, 2022, 09:43:20 AM... în loc de corvete mai bine ne dotăm cu rachete. Și cu nave de cărat oi.

Probabil da, cu rachete lansate de la sol. Poate importam niste rachete Neptun din Ucraina.
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25497437-stim-despre-rachetele-ucrainene-neptun-care-fost-lovite-crucisatorul-rusesc-moskva-cum-putut-desfasura-atacul.htm (https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25497437-stim-despre-rachetele-ucrainene-neptun-care-fost-lovite-crucisatorul-rusesc-moskva-cum-putut-desfasura-atacul.htm)

Corvetele pot fi scufundate usor, Dobrogea mult mai greu...

Poate nici cealalta idee nu este rea. Navele pentru oi nu pot fi prea scumpe, si le putem "arma" excelent cu un numar impresionat de oi...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on April 15, 2022, 05:15:49 PM
Au și corvetele rolul lor pentru lupta anti-submarin (care poate lansa rachete de croazieră). Pe ăsta îl lovești mai greu cu rachetele anti-navă.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: alexandru_m on April 17, 2022, 08:56:41 PM
@oneLess inainte de a fi avansata se pare ca interceptase cu succes 2 rachete ucrainene.


Cu scuzele de rigoare pentru intarziere  O:-)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 18, 2022, 06:57:30 AM
Au apărut primele imagini cu nava avariată, înainte de scufundare:

(https://pbs.twimg.com/media/FQlPzX3WUAomXfh?format=jpg&name=medium)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: GIV on April 18, 2022, 07:50:36 AM
^ asta, nava amiral? ma asteptam sa fie mai impresionanta....
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: alexandru_m on April 18, 2022, 09:57:12 AM
Pe hartie, cel putin ca si protectie anti-racheta (ironic, nu?) parea zmeoaica
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on April 18, 2022, 10:44:06 AM
Și un video de 3 secunde:
https://twitter.com/Osinttechnical/status/1515958749705478152?cxt=HHwWkIC5pe6c4okqAAAA

https://twitter.com/Osinttechnical
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on April 18, 2022, 10:55:05 AM
Vai, ce furtuna puternica era in Marea Neagra....  O:-)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 18, 2022, 11:55:38 AM
Quote from: GIV on April 18, 2022, 07:50:36 AM^ asta, nava amiral? ma asteptam sa fie mai impresionanta....
Să știi că nu prea sunt impresionante navele militare, vorbind din punctul de vedere al unuia care merge constant pe nave de 300m și care a fost și pe unele de 360m. In primul rând sunt foarte "subțiri", in al doilea rând, pe mare aparențele înșeală, totul pare foarte mic.
In al treilea rând, e nava amiral a flotei Marii Negre, nu a flotei rusești. Chiar nu m-am uitat, o încape în Azov?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on April 18, 2022, 02:07:51 PM
@kitsune

tu esti specialistul.

Explica-i tu lui @GIV cum este cu marimea navelor...

Adica faptul ca in cazul navelor militare deplasamentul (marimea) este (aparent) o gluma fata de cele civile.
Ca ceea ce la marina comerciala este o nava "modesta", este o nava militara mare - din punct de vedere al deplasamentului.

Si ca chiar si cele mai mari portavioane americane nu au nici jumatate din deplasamentul "civilelor" mari.

Pentru ca la "militare" nu conteaza tonajul, ci puterea de foc. Impotriva tintelor aeriene, la suprafata sau sub apa...
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dan tm on April 18, 2022, 02:43:38 PM
Cum sa fie un portavion jumatate dintr-o nava civila? Deplasament înseamnă tdw sau nava plus încărcătura?

wtf, imensitatea mării...

Privea în zare cum pe mari
Rasare si straluce,
Pe miscatoarele carari
Corabii negre duce.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on April 18, 2022, 04:02:20 PM
tdw = tonnes dead weight

dead weight- adica care nu contribuie cu nimic la functionarea navei. Adica marfa, echipaj, mancare apa @maruntisuri....

https://en.wikipedia.org/wiki/Tonnage (https://en.wikipedia.org/wiki/Tonnage)
QuoteDeadweight tonnage (often abbreviated as DWT, for deadweight tonnes) is the displacement at any loaded condition minus the lightship weight. It includes the crew, passengers, cargo, fuel, water, and stores.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: frunzaverde on April 18, 2022, 04:53:37 PM
@dan tm : un portavion este mai mic decat multe nave comerciale. O comparatie (de pe Wikipedia):

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Bateaux_comparaison3.png)

Si Enterprise (care azi e retrasa) e mai mare decat Nimitz si Gerald Ford (330 metri). Si toate trei clasele de portavion american sunt semnificativ mai mari decat cele ale altor forte navale. Kuznetov, singurul portavion rusesc, e undeva la 2/3 din Enterprise.

Moskva (nava de clasa Slava), ca dimensiuni, era a treia cea mai mare nava de suprafata a Fortelor Navale Rusesti, dupa Kuznetov (au unul singur) si Kirov (au doua, din care operational e unul singur). Si nici Kirov nu e mult mai mare (aici o nava Kirov si o nava Slava una langa alta):

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Nuclear_cruiser_Kirov.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on April 19, 2022, 11:32:44 AM
@dan tm : deplasament înseamnă câtă apă dislocă. Așa se măsoară capacitatea la navele militare, care nu "cară" marfă, în sensul obișnuit.

La vrachiere/petroliere capacitatea se exprimă în tone deadweight (dwt), adică câtă marfă poate transporta nava (încărcătura, făra greutatea navei).

La portcontainere, în TEU. 1 TEU e un container cu lungimea de 20 de picioare. (Se pot transporta și containere de 40 de picioare, dar capacitatea se măsoară în TEU).
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: tom_sawyer on May 04, 2022, 11:06:43 PM
Coliziune pe brațul Sulina/Collision near the Danube spillway into the Black Sea[Aprilie/April 2022]

Două nave maritime - un cargou sub pavilion moldovean care transporta minereu de fier la Galați și un vrachier sub pavilion Belize care ieșea la mare  - s-au ciocnit din cauza unei erori de pilotaj  pe brațul Sulina aproape de vărsarea Dunării în mare. Din fericire, nu au fost pagube majore și nici victime omenești. Până la finalizarea anchetei, Autoritatea Navală Română a dispus ca nava sub pavilion Moldova să rămână în portul Sulina iar nava sub pavilion Belize să ancoreze în mare.

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: b1 on July 02, 2022, 11:47:15 PM
O navă a fost ruptă în două de valuri uriașe. 27 de marinari sunt dați dispăruți în Marea Chinei de Sud

27 de marinari sunt dați dispăruți în Marea Chinei de Sud, după ce nava lor a fost ruptă în două de o furtună extrem de puternică.

Taifunul Chaba a adus rafale de vânt de 140 de kilometri pe oră și valuri de zece metri. Vasul s-a rupt înainte ca echipele de intervenție să ajungă la el și doar trei membri ai echipajului au fost salvați, cu ajutorul elicopterelor. Ceilalți marinari au fost luați de valuri și, chiar dacă operațiunile de căutare continuă, sunt puține șanse ca oamenii să mai fie găsiți în viață.

Taifunul Chaba a provocat inundații în sudul țării, unde a dus la evacuarea a sute de oameni, suspendarea transportului feroviar și anularea a 400 de curse aeriene.


Sursa. (https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/video-o-nava-a-fost-rupta-in-doua-de-valuri-uriase-27-de-marinari-sunt-dati-disparuti-in-marea-chinei-de-sud-1997521)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Earthchild on July 08, 2022, 03:15:38 PM
Mai lângă noi,
"O rachetă rusească a lovit joi un petrolier aflat în derivă în Marea Neagră de peste patru luni, la bordul căruia se află o cantitate necunoscută de motorină, a informat joi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citând armata ucraineană, care susţine că petrolierul reprezintă o ,,bombă ecologică", transmit Reuters și Agerpres.
Petrolierul Millennial Spirit, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, este lovit pentru a doua oară de rachete ruseşti de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
Prima oară a fost lovit la câteva zile de la invazie, autorităţile Republicii Moldova informând atunci că echipajul de la bordul navei este compus din cetăţeni ruşi şi că două persoane au fost grav rănite."

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25666372-rusia-lovit-racheta-petrolier-deriva-marea-neagra-kievul-spune-este-nava-republicii-moldova-bomba-ecologica-actiune-intarziata.htm (https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25666372-rusia-lovit-racheta-petrolier-deriva-marea-neagra-kievul-spune-este-nava-republicii-moldova-bomba-ecologica-actiune-intarziata.htm)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: aco90 on July 25, 2022, 03:05:03 PM
Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coastă: Confirmăm faptul că o navă comercială care tranzita canalul Chilia spre o destinație în portul ucrainean, printr-o manevră efectuată greșit a lovit pontonul poliției de frontieră de la Chilia.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/incident-naval-pe-bratul-chilia-o-nava-ucraineana-a-lovit-pontonul-politiei-de-frontiera-si-doua-ambarcatiuni-ale-institutiei-2022919
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: JohannDB on August 06, 2023, 10:49:12 AM
Upppssssssssssssss...................... La SULINA :

""(( Azi, 3 august 2023, în jurul orei 14, un remorcher aparținând A.F.D.J. Galați ce transporta o barjă cu o macara a provocat un incident naval intrând în plin în cheul orașului Sulina.
Urmare a impactului prelungit, mai multe bărci au fost scufundate și avariate irecuperabil, iar câteva pontoane de acostare au fost distruse.
Deși fără a fi rănită vreo persoană, pagubele materiale se ridică, pentru o primă estimare, la zeci de mii de euro.
Nu este primul incident provocat de navele A.F.D.J. Galați. Acum aproximativ o lună de zile mai mulți posesori de bărci, de data aceasta de pe faleza Tulcea, au semnalat prejudicii suferite ca urmare a exploatării remorcherelor acestei regii.
În cauză de față s-a deschis un dosar penal, iar cercetările continuă pentru aflarea cauzelor accidentului. ))""

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on September 18, 2023, 12:17:27 AM
Ups


(https://i.imgur.com/9mdPL4Wh.jpg) (https://i.imgur.com/9mdPL4W.jpg)


(https://i.imgur.com/9hfvZBHh.jpg) (https://i.imgur.com/9hfvZBH.jpg)


(https://i.imgur.com/ifeVXeGh.jpg) (https://i.imgur.com/ifeVXeG.jpg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Poze de la un prieten ce le-a primit de la unul din românii ce lucrează în docul respectiv.
Pentru context:

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 06, 2023, 01:47:16 PM
Rada Constanța acum câteva zile:

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Sorinus on October 06, 2023, 04:04:34 PM
Am numarat azi 40 nave in rada. Record.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on October 06, 2023, 06:23:36 PM
Încă nu știm de ce s-au ciocnit, dar este clar că Glenco Columbia (nava din dreapta) este de vină. Skywalker ( :D ) nava din stânga, era ancorată.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 12, 2024, 06:04:28 PM
Când ți-e lene să tragi de parâmă și o legi de pick-up iar marinarul de la prova e ori surd ori nu înțelege engleza  :lol:

(https://gcaptain.com/wp-content/uploads/2015/03/IMG_4365.jpg)

(https://gcaptain.com/wp-content/uploads/2015/03/IMG_4368.jpg)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dumbravaandrei on January 12, 2024, 08:37:59 PM
what the holly f***s?!?  :o :o :o :lol: :lol: :lol:

A vrut s-o spele sau ce?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: carutasul on January 12, 2024, 08:41:42 PM
vrea să pescuiască un autobuz :)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on January 14, 2024, 05:34:33 PM
Nu să o spele  :lol:
La americani si prin Mexic, parcă și la Canadieni am mai văzut, leagă parâma de pick-up să nu o mai tragă la mâna, că e "grea" și ei sunt sindicaliști. Ditamai namilele dar nu pot/vor să miște un pai.
Din păcate, nu s-au înțeles cu ăla de pe navă, care se pare că nu se uita și în loc să dea parâmă a tras de ea cu pick-up cu tot. Mă uimește calitatea bării de la camionetă (sau o fi agățat de cârligul de remorcare?). Parâma e sănătoasă, cred că e de 45-60 t (cu aproximație după mărimea navei și diametru).
Șoferul a suferit răni minore.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 26, 2024, 09:57:08 AM
Ouch


(https://i.imgur.com/z4tD259h.jpeg) (https://i.imgur.com/z4tD259.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Ionut on March 26, 2024, 10:30:35 AM
Iese cu polish!
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on March 26, 2024, 12:44:08 PM
Polish d'ala fin, grnulatie >200...  :lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 26, 2024, 05:13:55 PM
Ulei cu scrum de țigară, că așa făceam injectoarele pe vremuri. Din păcate, accidentul era evitabil. Dar:


(https://i.imgur.com/0gGB3VEh.jpeg) (https://i.imgur.com/0gGB3VE.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: TibiV on March 26, 2024, 08:14:04 PM
Deh, globalizarea...

PS
Strict despre "crew" descris mai sus de @kitsune ...
Natii scoase din epoca medievala/feudala de "nesimtitii" din imperiul britanic.
Dar sunt curios care ar fi fost consecintele unui astfel de accident daca in locul unui pod amarat "din colonii" ar fi bulit London Bridge sau Tower Bridge...  :lol:
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 26, 2024, 10:31:20 PM
London bridge is falling down, falling down

Din păcate (sau fericire) pescajul la podul Londrei nu permite așa vapor.

Referitor la accidentul din Baltimore, aștept cu nerăbdare rezultatul investigației. Probabil o să dureze câteva luni spre un an. Dar:

1. De ce nu remorchere?
2. De ce nu sunt picioarele podului protejate?
3. De ce nu au dat funda la ancore? Lumina de pe catargul prova sugerează o echipă acolo, ceea ce ar fi normal după plecare. Dar ar trebui să fie cu ancora pregătită de lansat și nu cred că erau. Ancora babord este la apă. Tribordul nu se vede

Din video se vede că au rămas fără curent. Eu zic că nu a fost blackout, doar au sărit ne-esențialii, este prea scurt intervalul (LE: mă uitam la un video dat pe rapid, in realitate este cam un minut) de recuperare și principalul merge (scoate fum) imediat după ce se aprind luminile. Scoate fum mult și negru pentru că mai mult ca sigur l-au pus pe Full (sau chiar Crash) Astern și i-au mai și cancelat limitele. Dar în momentele astea degeaba îi dai combustibil că nu are aer.

Din ce văd, aveau vreo 8,5 kn înainte de accident, asta înseamnă un Dead Slow plus curentul apei, tare mi-e teamă că vreun deștept de pe comandă a vrut să corecteze traiectoria cu bow-thrusterul. Am pățit-o, aveam 3 DG-uri in tablou și mi le-a dat afară pe frecvență joasă (a tras idiotul cu toată puterea de thruster, să rupă maneta).

O să vedeți prin media toate teoriile conspirației posibile. Eu merg pe eroare umană, jupân arogant și atoateștiutor, echipaj supus, care nu are curajul să corecteze un ordin greșit, manevră greșită care a dus la blackout parțial. Nu exclud ceva probleme pe la mașină, dar totuși prea rapidă recuperarea. Nu cred că au rămas fără guvernare (adică mașina cârmei fără curent), mai degrabă eficiență redusă a cârmei din lipsă de viteză, dar nu este exclusă o defecțiune la cârmă care să îi întoarcă spre pilonul podului.

Dar din nou, la fel ca și Ever Given, echipaj "școlit" la tot felul de academii cu plată din UK. Multe probleme culturale cu ei, in special pe partea de Bridge Team Management  (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Maritime_resource_management).

(https://i.imgur.com/rDaq3fj.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: Harry on March 26, 2024, 10:53:12 PM
^^ don't attribute to malice what can be attributed to stupidity
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 26, 2024, 11:23:26 PM
Că am găsit un video care are și timestamp: un minut durează primul blackout. La intervalul ăsta de timp există posibilitatea de blackout total. 20-23 de secunde până pleacă DG-ul de avarie, restul de timp pentru pornirea DG-urilor, băgat în tablou, rearmat siguranțe sărite, repornit principalul. Văd că este concomitent fumul cu luminile pe lateral. Dar a doua oară durează prea puțin să fie blackout, doar vreo 20 de secunde.


Dacă era echipaj la prova, nu cred că au supraviețuit. LE: se pare că au dat un comunicat că echipajul este ok.

(https://i.imgur.com/U38MEggh.jpeg) (https://i.imgur.com/U38MEgg.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)

Și un video foarte informativ: 
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: survola on March 27, 2024, 09:31:03 AM
Asa zice cineva pe Twitter:

Steve Bromann @SteveWps

I've been involved with ships for 30 years.
From watching that video, they lost their main engines, diesel generators started up which would not give them propulsion but would give them access to power to drop the anchors.
Anchors turned ship into beam
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: linucsu on March 27, 2024, 10:07:57 AM
NTSB B-Roll - Aerial Imagery of Francis Scott Key Bridge and Cargo Ship Dali
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 27, 2024, 04:28:58 PM
@survola nu este nevoie de curent ca să dai ancora la baltă. Aia cu virarea din cauza ancorei este posibil, este poate unul din factori. Dar m-aș hazarda să cred că și motorul full înapoi (sau ce a fost acolo) a virat spre tribord nava (similar cu torque-steering la auto).

Oricum, indiferent de ce s-a întâmplat pe navă, nu scuză cu nimic faptul că picioarele podului nu erau protejate. Cineva nu a făcut o analiză de risc acolo. Iar lipsa remorcherelor... zic colegii mei care au fost pe acolo că ar fi scumpe, in jur de 5000$ pe oră. Oare cât costă acum blocarea portului până când se eliberează șenalul și se reia navigația? Și câte alte costuri vor fi. Bine că nu s-a găurit vreun tank de combustibil, că poluarea era cireașa de pe tort la câte probleme sunt deja. Oricum, comandantul, șeful, cei de cart și probabil și superintendentul, DPA-ul, cam toți responsabilii direcți de la birouri sunt cu pantalonii maro.
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: dudley on March 27, 2024, 05:13:10 PM
Superintendentul ar avea probleme fiindca nu a contractat remorchere sau fiindca nu a prevenit avaria?
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on March 27, 2024, 09:21:25 PM
Nu este jobul lui să contracteze remorcherele. El (mă refer de cel tehnic) este responsabil cu buna funcționare a vaporului. Dacă se va găsi, in urma investigației, că anumite sisteme nu au funcționat, iar dacă echipajul a anunțat compania și au cerut piesele/echipamentele necesare pentru remediere, deja devine problema lui. Plus că trebuie să facă vizite regulate (la noi de două ori pe an) și să identifice problemele, să facă un plan de rectificare, etc. Dacă cumva sunt probleme și nu a comandat piese din motive de buget sau știu eu, economie, delăsare, neglijență, etc. atunci și-o ia rău.
Americanii or să vâneze tot ce mișcă, daunele sunt enorme, e campanie electorală deja, sunt multe schelete prin dulapurile autorităților locale, că nu și-au făcut treaba să prevină așa ceva. Au noroc că au reacționat rapid și au oprit traficul pe pod. Dar au murit oameni totuși, portul este paralizat (tot ce e in amonte de pod), se vor da peste cap să găsească un acar Păun.
Ce mă amuză (pe lângă teoriile conspirative gen Tate pe X) sunt convingerile majorității că pilotul american era la cârmă și "in charge", ceea ce este complet fals. Plus enorm de multe comentarii cum că actul a fost intenționat. Dintr-odată toți sunt experți în navigație, toți ne explică (mai ales nouă, cei din branșă) cum a fost vaporul "hacked" și controlat de la distanță să intre în pilonul podului.
Eu am fost pe nave similare, cu sisteme identice sau aproape identice (HHI, adică Hyundai Heavy Industries), cunosc aproape în detaliu automatizarea, chiar am avut blackout-uri destul de multe, uneori stupide, gen un senzor care dă un semnal aiurea, dar și de multe ori cauzate de operare aiurea. Nu vreau să pornesc un război punte vs mașină, însă mulți din colegii mei de la punte nu au prea multă înțelegere cum funcționează lucrurile și care sunt limitele de operare. Caz concret, acum vreo 3 ani in Singapore, comandantul m-a lăsat în 5 minute fără aer de lansare. Și am rămas fără propulsie in strâmtoare, cu sute de nave in jur. Mi-au trebuit cam 5-6 minute să pot porni principalul, manual, de la postul local, noroc că în timpul ăsta nu ne-am proptit in altă navă, că apăream la știri.
Aici în Baltimore totuși, pe măsură ce mai apar detalii și filmări, se pare că au avut un blackout chiar înainte de pod. Dar fără înregistrarea de pe VDR (echivalentul black box-ului) toate sunt doar speculații. Uitându-mă la configurația portului, cu șenalul ăla relativ îngust, cu podul fără protecție, cu lipsa remorcherelor, totul atârna de un fir de ață, un dezastru iminent, "waiting to happen" cum ar spune localnicii.
Și revin la echipaj. Indienii au tendința să fie perfecți in documente, dar doar pe hârtie. Sunt renumiți la (lipsa de) mentenanță. Multe companii țin indieni câțiva ani, apoi aduc europeni câteva voiaje să pună vaporul la punct, apoi iar câțiva ani cu indieni. După ei, săptămâni de șmotru doar ca să aduci pereții la culoarea originală.


(https://i.imgur.com/LPRXZxph.jpeg) (https://i.imgur.com/LPRXZxp.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 04, 2024, 10:41:42 AM
Un nou video care încearcă să explice accidentul. Bine făcut (sunt câteva puncte unde eu văd altfel lucrurile, dar sunt detalii). Ce este fain sunt link-uri le către alte video care prezintă diferite aspecte de pe nave și din domeniile conexe

Title: Re: Accidente si incidente navale in Romania si in lume
Post by: kitsune on April 21, 2024, 03:56:39 PM

(https://i.imgur.com/Y7vnyQGh.jpeg) (https://i.imgur.com/Y7vnyQG.jpeg)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)