News:

.

Main Menu

Reciclare

Started by reed, August 25, 2022, 07:46:28 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TVlad

Azi am vazut la Lidl niste persoane cu un balot imens de rafie plin cu recipiente reciclabile. Bagasera deja la automat cam un sfert din ele si pe ecran aveau 85 de lei :)
Sint sume deloc neglijabile pentru acesti oameni deci consider ca sistemul e un succes. Pacat ca a durat atita pina sa fi pus la punct si intre timp ne-am umplut tara de gunoaie. Si nu e vorba ca am descoperi roata; ideea fusese aplicata sub alta forma si pe vremea "ailalta".

tom_sawyer

S-a ajuns la un record de colectare de peste două milioane de ambalaje pe zi în Sistemul Garanţie-Returnare

În câteva zile din martie s-au strâns și peste două milioane de ambalaje în cadrul sistemului SGR, cel devenit cunoscut pentru garanția de 50 de bani. Sunt tot mai multe ambalaje cu SGR pe rafturi și încep să fie și cozi la automatele de returnare, fiind și mai dese cazurile în care aparatele sunt pline de ambalaje. Foarte posibil că se va acorda încă o amânare pentru ambalajele non-SGR prezente la raft.

În ianuarie s-au colectat în toată lună două milioane de ambalaje, iar în februarie, 18 milioane. În luna martie au fost zile în care s-au colectat peste două milioane de ambalaje în 24 de ore, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet. Pe toată luna martie vor fi, în total, colectate zeci de milioane de ambalaje care vor fi reciclate și nu aruncate în ape sau în alte locuri.

Se preconizează o schimbare importantă a termenului până la care mai pot fi prezente la raft ambalajele fără SGR, fiindcă s-a cerut acordarea a încă șase luni, iar pe 15 martie a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de hotărâre pentru modificarea unei HG legate de acest aspect al SGR.

Legea din prezent spune că produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianților, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând cu data de 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.

În proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice se propune ca termenul de 30 iunie 2024 să fie înlocuit cu 31 decembrie 2024, așa încât să poată exista ambalaje fără SGR în comerț până la final de an, nu doar până la jumătate.

hotnews.ro

tom_sawyer

Retailerul Auchan a colectat până acum 1 milion de litri de ulei uzat care a fost transformat ulterior în biocombustibil. Sătmărenii, bucureștenii din Drumul Taberei și gălățenii au fost în topul consumatorilor care au colectat cele mai mari cantități de ulei alimentar uzat.

Auchan a colectat până în prezent 1 milion de litri de ulei uzat de la aproximativ 770.000 de români care au dat curs inițiativei  retailerului, informează compania, prima care a introdus un astfel de proiect de colectare a uleiului, în 2019.

Potrivit Auchan România, cantitățile de ulei colectate, cu scopul de a fi transmise spre reciclare, au crescut constant în ultimii doi ani. Astfel, anul trecut, cantitatea colectată a ajuns la 320.000 litri, cu cu peste 40% mai mult decât în anul anterior, fapt datorat și eforturilor constante de promovare a proiectului, prin care retailerul a adus la cunoștința clienților importanța acestuia pentru mediu.

economica.net

dr4qul4

sunt client fidel Auchan de vreo 15 ani. Nu stiam ca pot duce acolo uleiul uzat...
Nu am vazut niciodata vreun afis care sa anunte aceasta posibilitate si nici in aplicatie nu a aparut vreodata ceva.

Poate hypermarketul Auchan de langa mine nu participa la campanie. Sau poate o fac doar sa dea bine la raportul ESG.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

panzer

La Mega langa mine e mai mare coada la aparatul de reciclat decat la case. Cand sparge cate o sticla mai tare (gen de Rom/Wiskey) galagia e teribila. Si da, au aparut si oamenii strazii care colecteaza de prin pubele.

La tara abia s-a implementat sistemul sa ridice reciclabilele. Acum banuiesc ca o sa il inchida, din lipsa de ambalaje. Oricum vin cu alta masina in alta zi.

In opinia mea ar trebui incurajate ambalajele de aluminiu. Fata de sticla si plastic aluminiul isi pastreaza proprietatile la reciclare, desi si el trebuie topit. Rezulta materie prima ieftina.

Kaufland are intr-adevar si colectarea de haine second hand dar nu la toate magazinele. In Bucuresti eu l-am identificat doar pe cel de pe Bucurestii Noi. Foarte util, copii cresc repede si nu ma complic cu OLX.

tom_sawyer

#20
@dr4qul4
https://www.auchan.ro/sustenabilitate/proiectul-de-colectare-si-reciclare-a-uleiului-uzat

Campania de colectare a uleiului uzat continuă în hipermarketurile Auchan din țară. Colectează uleiul folosit, după răcire, într-un recipient transparent de plastic. Acesta va fi de asemenea reciclat. Atenție, uleiul trebuie să fie strecurat și neamestecat cu alte deșeuri. Colectează minimum 0.5 litri de ulei uzat (sau multiplu de 0.5 litri) și adu recipientele tale în cel mai apropiat hipermarket Auchan, la biroul Serviciu Clienți. În funcție de cantitatea predată, vei fi răsplătit cu apă plată sau detergent de vase.

Într-adevăr în magazine nu e semnalizat vizibil. Eu am aflat din presă acum câțiva ani. Duci uleiul la biroul de relații clienți și primești în schimb Aqua Carpatica sau Fairy. Toate hypermarketurile participă.


@panzer
Ar fi bine să extindă Kaufland sistemul în toată țara, momentan e doar în București și împrejurimi:

Am introdus containere pentru colectarea materialelor textile și a pantofilor uzați în parcările magazinelor selectate din București și împrejurimi.

Acum poți depune deșeurile textile și încălțămintea uzată la oricare dintre cele 27 magazine Kaufland. Vezi aici lista completă a magazinelor.

În locurile special amenajate în parcarea magazinelor, poți depune articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, precum și alte țesături care nu îți mai sunt de folos – perdele, draperii, pături, pilote, perne, lenjerii de pat. Nu contează gradul de degradare al materialelor textile depuse, dar este important ca toate să fie curate.

De asemenea, pentru a evita contactul direct cu containerul, clienții sunt rugați să le ambaleze corespunzător, folosind pungi de hârtie, plastic sau folie.


https://despre.kaufland.ro/responsabilitate/implicarea-face-diferenta/textile-sustenabile/lista-magazine-reciclare-textile.html

dr4qul4

desi la kaufland ajung mai rar, am remarcat containerul pentru colectarea hainelor uzate. La cel de pe Racari-Mihai Bravu e vizavi de cel pt reciclare peturi. In parcarea exterioara, la intrare pe dreapta. Si imediat langa sunt fanboxul si easyboxul. Adica intr-o zona in care te astepti sa existe astfel de lucruri.

La Auchan Vitan trec mereu pe langa serviciul clienti. Nu ca trec, dar mai schimb si monezi la ei ca exact acolo sunt si carucioarele. Nu am vazut pe nimeni cu ulei uzat.
Daca vroiau cu adevarat sa colecteze ulei uzat de la populatie, puneau un semn vizibil acolo.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

paulmare

^ in Bucuresti, containere de reciclat haine mai sunt si la Sisesti, cel de pe centura de la pasajul Mogosoaia, Barbu Vacarescu, Colentina (astea sunt cele in care umblu eu) - mi se pare ca toate au
Asta cu rasturnatul de pubele de catre unii ca sa caute sticle cu semnul de 50 de bani, si mie mi se pare un obicei barbar, dar mai degraba e vina celor "domni" care le arunca la gramada, ce-s aia 50 de bani, sau lasa ca se bucura vreun necajit ca o gaseste etc (si nu mai conteaza ca rastoarna o pubela ca sa caute ambalajele) - o sa treaca si asta, si o sa ne civilizam toti sper si "domnii", si oamenii strazii

panzer

Spalam 6 sticle de 1/2 L de ulei cu Tix si apa rece sa intru odata la piscina. Inainte de '89.

Nu rastoarna tomberoane saracii! Le culeg de prin astea stradale sau de unde mai beau "baietii" o bere seara. Chiar in parcarile market-urilor, unde se stang mai nou.

Si sa stiti ca inca se mai poarta sistemul vechi de returnare. Ursus la sticla clasica de 500 ml le colecteaza inapoi goale, ca pe vremuri. Nu si pe cele la 330 ml.
Pacat ca nu se mai gaseste apa la 1L cu sticla returnabila. E cunoscut ca apa in plastic are probleme daca e depozitata prea mult la soare.

dr4qul4

nu rastoarna tomberoanele. Le fura cu totul. Mai ales pe cele de la restaurante/magazine. Nu toti au spatiul pt rorec inchis. Unii tin tomberoanele afara. Dar au aparut deja indivizi care sparg lacatul/capacul tomberonului si iau sticlele. Sau iau tomberonul cu totul..
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024