Noi companii aeriene romanesti

Started by Balto, January 13, 2018, 01:21:47 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TibiV

Quote from: misiekwas on September 29, 2023, 08:51:04 PMSa vezi cazul Tulcea unde aveai într-un an mai putini pasageri decât s-au dus în spațiu.
:lol: :cheers:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

shift2rail

^^ la ce ora ati porni de acasa din Oradea ptr a NU RATA un LCC din Cluj/Budapesta la ora 6-7 dim? ( 90% dintre ele decoleaza in acest interval orar). Variante posibile de raspuns: 00, 1 am, 2 am.

misiekwas

Cam la 4 ore din timp. Dar asta nu-i deloc ceva rar chiar în Europa de Vest. Și nu văd aici o problema, ca nu te duci cu avion zi cu zi. problema în schimb este lipsa de predictabilitate privind durata călătoriei la aeroport. Dacă ști ca durata va fi patru ore, iei patru ore margine.

shift2rail

In Occident plecarile avioanelor sunt distribuite uniform intre orele 06.00-22.00.

TibiV

O afirmatie la care in mod sigur iti va raspune @frunzaverde ...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

misiekwas

#80
^câți oameni zboară des din Oradea, sau orice aeroport în tara mai puțin Otopeni? Avem nevoie de infrastructura decenta, dar bine dimensionata. Nici călătorie Pitești-București nu-i super convenabila, sa nu spun dacă cineva zboară din Constanța dar vine din Tulcea. Exista un tavan după care înmulțirea de infrastructura aviatica nu mai are rost. Sau facem și aeroport la fiecare reședință de județ. Și sincer, consider ca Bihor ar putea sa cheltuiască mai bine bani pe transport decât o companie aeriana.

Sincer, consider faza aia cu aeroporturi la număr și linii aeriene județene unul dintre cele mai proaste lucruri în zona infrastructurala.

frunzaverde

#81
@shift2rail - Spui iar tampenii cat casa. In toata lumea zborurile sunt distributie de obicei in 1-4 bancuri (sau valuri) de plecari si corespondentele lor de sosiri, fiecare banc avand (la fel, functie de marimea aeroportului) intre 1 si 3 ore.

In timpul unui banc de plecari/sosiri sunt de obicei undeva la 300-400% scaune vandute (si pasageri) fata de restul timpului. Poti verifica asta uitandu-te la orice aeroport vrei tu, ai date de plecari sosiri pe Flightradar pentru aproape orice destinatie, ai nevoie de cunostinte bazale de Excel sa faci o diagrama de frecvente (si de capacitate, ca ai si echipamentul in tabelele FR).

Organizarea zborurilor e asa pentru ca in toata lumea, transportul aerian este organizat pe fix doua principii - "hub-spoke" sau "punct-la-punct" (folosit de operatori ULCC gen Wizz sau Ryanair) -- nu exista "orient" sau "occident" (care-i doar o marota romaneasca, Bucurestiul si Roma seamana mai mult ca Roma de Oslo), Tokio si Jakarta functioneaza la fel ca Paris sau Copenhaga. Ambele principii rezulta in acelasi pattern de operare, la hub-spoke pentru a asigura valurile de conexiuni, la "punct-la-punct" ca efect al nevoii de utilizare a echipamentului cat mai eficient.

P.S. E chiar asa simplu sa scrii ineptii in loc sa verifici 5 minute ce scrii? Poti gasi explicatii despre cum functioneaza operatiunile aeriene, si date cu toptanul. Iti ia cateva minute sa cauti.

A, si la ce ora trebuie sa pleci - simplu, nu iei zborul de 6 dimineata, iei unul mai tarziu, sau unul cu conexiune in Bucuresti sau... sau.... Iar daca vrei neaparat zborul de 6 AM pleci candva la 4-5 la pranz in ziua anterioara, si dormi noaptea la hotel in Budapesta. Iar daca esti atat de sensibil la pret incat nici hotelul si nici zborul de mai tarziu nu sunt optiuni, pleci in toiul noptii (optiuni de transfer sunt!). Problema e ca atunci nici operarea unui zbor echivalent pe un mic aeroport local nu il va ajuta pe acest ipotetic personaj sensibil la pret - pentru ca zborul din Oradea va fi semnificativ mai scump  - pentru ca costul de operare pe pasager al aeroportului e automat mai mare, si se transmite la calator.

Asta se intampla si la Brasov - unde se asteptau la sute si sute de mii de pasageri in primul an, dar se chinuie ca 2-3 zboruri pe zi, din lipsa de cerere...

@misiekwas - numarul de aeroporturi in Romania este excedentar, calitatea serviciului si accesul la ele deficitare. Asta au zis toate studiile facute in ultimii 20+ de ani. In partea de Nord-Vest a tarii excedentul e cel mai mare, unde exista cinci aeroporturi in concurenta pe o zona de captura modesta (TGM, CLJ, OMR, SUJ si BAY). Targu Mures este deja practic condamnat, dupa finalizarea A3 si legaturii la Tureni competitivitatea ii va scadea la zero. Restul, ideal ar fi ca investitiile (inclusiv intr-un plan de acces si transfer din cele trei orase de captura - Oradea, Satu Mare si Baia Mare) sa fie directionate spre UNUL din OMR, SUJ si BAY, iar restul pastrate ca exclusiv regionale cu legatura spre OTP + eventual o legatura spre un hub international (gen MUC).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

shift2rail

@frunzaverde : ca de obicei, scrii mult si intelegi putin din ce spune preopinentul; nu e grav, poate fi mai rau de atat.

Am facut o observatie simpla: la Cluj, Timisoara, Satu-Mare, Arad,  distributia plecarilor in interiorul unei zile e unimodala, bimodala in cel mai bun caz(early morning, late evening typically) in timp ce la aeroporturi comparabile low-cost ( Beauvais, Charleroi, Eindhoven, Aachen/Maas) e cvasiuniforma inter-blocuri,dupa cum le numesti. Distributia intrabloc nu conteaza: putin imi pasa daca zbor la 13h sau la 14h, in timp ce existenta optiunilor dimineata/dupa-amiaza/seara poate face diferenta intre decizia de a zbura sau nu.

Nu spun ca aceasta asimetrie unimodal vs uniform interbloc nu e rationalizabila- lcc, optimizare costuri, hub vs no hub- dar pe cetateanul lambda din Oradea sau Satu Mare il incalzeste putin spre deloc, daca trebuie sa-si urce copiii la 1 noaptea in trasferul de Cluj sau Tim. Cat despre pornit la drum cu o zi inainte, probabil ca din Vestul Ro va gasi mai convenabila experienta unui tren/autoturism catre destinatia finala. In 24 de ore ajungi cam in orice punct din Vest.

 

misiekwas

#83
Problema cu accesibilitate nu-i legata de distante și nu-i rezolvata de mai multe aeroporturi sau linii aeriene. România este o tara cu densitate de populație mica și cu orașe relativ mici. Nu ai cum sa generezi traficul suficient pentru ca nu zboară toată lumea în Oradea și cei care zboară nu fac asta chiar asa de des. Distante în Romania nu sunt asa de mari, problema nu-i ca sunt prea puține aeroporturi și nu rezolvi aceasta prin mai multe aeroporturi sau prin companie aeriana a CJ Bihor sau s4. Și Beauvais sau Eindhoven sunt rentabile nu pentru ca atâta lumea vrea sa viziteze Beauvais sau Eindhoven sau locuitorii sunt asa de plimbăreți, ci pentru ca deservesc la preturi mici zone de interes mult mai mari decât ai oriunde în România. Ce propui tu e fix o companie care ar deservi NUMAI Chaleroi. În plus, bănuiesc ca să fie rentabila, Air Oradea tor ar pleca la ore asemănătoare pentru ca acolo ar fi baza logistica. Iar sa faci compania sa facă numai zboruri dintr-un oraș relativ mic și întors ar fi dus la faliment. Și bilete ar fi mult mai scumpe.
O comparatie: Radom. Oras In Polonia de mărime Oradei, care are aeroport pe care nu folosește nimeni, ci chiar cei din Radom se duc în Varșovia. De ce? Ca e oferta mai buna și iese mai ieftin. Dar guvernul încearcă pe motive politice  to make it happen. Ultima Ideea? A fost redenumit Varșovia-Radom ca poate se gasesc niște fraieri, care nu se uit pe harta.


@frunzaverde de aia spuneam ca ma refer numai la densitate, nu calitate.

frunzaverde

#84
@shift2rail - Nu asta ai zis - asta pare a deveni tema recurenta pe forumul asta. Ai zis "occident", nu "aeroport tertiar baza ULCC Ryanair pentru zboruri leisure" (gen Charleroi sau Beauvais). Cele doua nu sunt sinonime.

Apoi, nu vad in ce fel este Clujul sau Timisoara comparabila in vreun fel cu Beauvais sau Charleroi ca bazin si tip de deservire - cele din urma sunt aeroporturi tertiare, care deservesc o destinatie diferita de cea teoretica (CRL->PAR, BVA->BRU, LTN->LON, GRO->BCN, NYO->ARN) si se bazeaza pe turism low-cost, in principiu incoming. Aachen are exclusiv cateva zboruri spre soare (regulate si charter), la fel incomparabila situatia. Eindhoven combina incoming-ul ieftin pentru AMS cu outgoing spre soare cu trafic local intr-o o zona incredibil de densa local (zona de captura de 100 km e cat jumate de Romania). In ce fel sunt comparabile eu nu pot intelege.

Pe urma, observatia ta "simpla" e gresita, in toate cazurile. Aici ai distributia decolarilor de azi si maine de pe CLJ, TSR, CRL si BVA. "Modal" intr-o distributie inseamna maxim local al componentei sistematice - "varf de deal". La CLJ e clar o distributie trimodala cu trei bancuri de plecari, fix pe standardul european de spoke/baza mica ULCC. La Timisoara e prea putin trafic pentru o distributie de orice fel, se vede un "proto-banc" de plecari dimineata, dar ce inferenta poti face la maximum 3 decolari pe ora?

La CRL si BVA se vede monopolul ULCC - tot o distributie multi-modala - un banc de plecari dimineata, un banc de plecari la pranz, mai rasfirat (a doua rotatie) si un platou spre seara (a treia rotatie). Aplatizarea bancurilor spre seara este fireasca - cum nu exista huburi, plecarile dimineata vor fi sincrone, urmatoarele fiind insa diferite, distantele parcurse intre diverse "spite" ale retelei fiind diferite.

Uite-aici graficele:



Diferente intre valorile extreme de 300-400% nu se pot numi "uniforme" sau "cvasi-uniforme". CLJ si CRL seamana cat-de-cat, de altfel, ca pattern de trafic, la CLJ tendinta e mai extrema pentru ca 25% din trafic este trafic hub-spoke (Tarom,LOT,Turkish,Lufthansa).

La OMR, ARW, MST, SUJ nu ai ce distributie sa ai - sunt cateva zboruri pe zi, daca si alea.

Cat despre cetateanul lambda din Oradea sau Satu Mare il incalzeste putin spre deloc, daca trebuie sa-si urce copiii la 1 noaptea in trasferul de Cluj sau Tim - o linie aeriana nu functioneaza dupa "incalzirea" cetatenilor, sentimentele, dorintele, pasiunile etc. acestora, ci dupa cererea agregata de transport si dupa echilibrul cerere-oferta-cost. Daca "cetateanul din Oradea/SM" e atat de sensibil la pret incat prefera sa se trezeasca la unu noaptea, inseamna ca nu va plati pretul sustenabil unei operatiuni la Oradea/SM, care e automat mult mai mare decat cel din BUD - BUD avand economie de scara complet diferita. Trezitul la 1 noaptea este o alegere, nu e fortat de nimeni sa o faca - cu 10-50-100 euro in plus se poate trezi la 5 sau la 7. Pentru ca deja nu a ales cele multe optiuni mult mai convenabile, e clar ca timpul si confortul sunt neimportante, doar pretul conteaza - e asa usor sa zbori direct deja, sau sa ajungi la BUD la bancul II sau III (plecare din Oradea la 9-10 AM) sau conexiune in Bucuresti (la 55 euro pe segment, o solutie deloc scumpa).

Deja cele mai ieftine linii aeriene ca CASK (cost pe scaun-kilometru) in Europa (si printre cele mai mici din lume) au incercat (FR si W6). Au decis ca efectiv nu exista o piata, nici macar la CASK-ul lor. Mai jos n-ai cum sa mergi, ca e totul optimizat la sange, de la economii de scara uriase (100+ avioane in flota), uniformizare, salarizare eficienta, turnusuri facute la sange, scaune si confort la minimum, anciliare taxate la maximum, inclusiv proceduri de operare de avioane in cele mai economice moduri posibile. "Air Oradea" cum ar putea iesi mai ieftin decat cei mai ieftini?

PS : Transferul, apropo, nu e niciodata la Timisoara, e la Budapesta, si mult mai rar la Cluj.
Optiuni comode sunt asa:

- avion. Aeroporturile exista, au curse (cat poate duce in regim comercial un orasel de 200.000 de oameni), si functioneaza ca feedere in reteaua SkyTeam via Otopeni. Poti zbura pe un singur bilet, cu orar convenabil, bagaj transferat, maximum 2 escale, si pana la New York. Nici nu-i scump - OMR-JFK dus-intors la sfarsit de octombrie e sub 900 euro. Trezirea e boiereasca, la 7:00. Nimeni nu e oprit sa deschida alte curse. Din Satu Mare e mai greu, ca nici macar de zbor zilnic de Bucuresti nu are vad orasul, dar se poate.

- din Oradea tren la 5:26 care ajunge la 9:20 in Budapesta, poti prinde orice zbor dupa pranz. Sau ai vagon-pat Oradea-Budapesta (plecare 1:37 sosire 5:20 Budapesta si 8:21 Viena) daca chiar vrei sa nu petreci noaptea la hotel - prinzi orice cursa vrei dupa ora 7:30-8:00 din BUD si 10:30 din VIE. Din Satu Mare ai tren direct la Viena si Budapesta.

- transfer dedicat la BUD si CLJ.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

tom_sawyer

Aeroitalia comunica che ha oggi finalizzato l'acquisizione del 93,86% della compagnia regional Air Connect. Questa acquisizione permetterà ad Aeroitalia di rinforzare la propria presenza nel mercato regionale italiano e rafforzerà la capacità di feederaggio verso l'Hub di Roma Fiumicino.

www.facebook.com/aeroitalia2021

Sorinus


dargauda

Aeroitalia a semnat un memorandum în vederea achiziționării companiei AirConnect din România / Compania italiană va cumpăra pachetul de acțiuni de la Iulian Bogdan Năstase, fost avocat la Blue Air

AeroItalia (XZ, Roma Fiumicino) a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru achiziționarea a 93,86% din acțiunile firmei românești AirConnect (KS, București Băneasa) contra unei sume încă nedezvăluite, cimentând astfel actualul partneriat al celor două companii aeriene și confirrmând niște zvonuri anterioare cu privire la o eventuală investiție, transmite portalul elvețian CH-aviation, citată de Rador Radio România.


,,Achiziția finalizată astăzi va permite companiei AeroItalia să-și consolideze prezența pe piața regională italiană și va întări capacitatea noastră de pe Roma Fiumicino", a spus președintele Marc Bourgade.

Cu toate acestea, transportatorul român a declarat de atunci pentru Ch-aviation că ,,contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni este în curs de negociere. Odată semnat, AeroItalia va trebui să plătească prețul pentru a deveni proprietară".

Un purtător de cuvânt a adăugat că orice eventual impact asupra tranzacției legate de AirConnect va fi dezvăluit doar de îndată ce tranzacția va fi finalizată.

Compania aeriană privată italiană va achiziționa, probabil, pachetul de acțiuni de la Iulian Bogdan Năstase, fost avocat la Blue Air (România).

Potrivit portalului BoardingPass.ro din România, în ultimele luni, Năstase cumpărase acțiunile în tranșe de la Florin Necula, Tudor Zamfir Constantinescu, Regional Air Suport SRL, Spark Capital Systems SRL, Karpaten Outgoing SRL și de la Pop Cosmin.

Restul procentului, de 6,14%, este deținut de Alin Crețu, care a contestat vânzarea către Năstase în instanță, la începutul acestui an.

Înființată în 2021 și lnsată în 2022, compania AirConnect a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de 21 de milioane de lei (4,2 milioane de euro).

Potrivit surselor ch-aviation, AirConnect dispune de două avioane ART72-600, care, în prezent, zboară în contul Aeroitalia pe rutele acesteia din Ancona.

Compania aeriană română a declarat recent pentru Ch-aviation că, în 2024, intenționează să-și suplimentezeze avioanele pentru a-și relua operațiunile pe plan intern.
În ceea ce o privește, Aeroitalia operează șase avioane de tip B737-800.

De asemenea, firma închiriază un avion V737-700 de la Hello Jets (H3 București Henri Coandă) și un avion DHC-8Q400 de la Sky Alps (BQ, Bolzano/Bozen), pe termen lung.


https://www.g4media.ro/aeroitalia-a-semnat-un-memorandum-in-vederea-achizitionarii-companiei-airconnect-din-romania-compania-italiana-va-cumpara-pachetul-de-actiuni-de-la-iulian-bogdan-nastase-fost-avocat-la-blue-air.html


tom_sawyer