News:

Video dronă 25.05 DEx4 Tureni.

Main Menu

Discuții ca-n gară

Started by Ionut, June 08, 2016, 06:02:32 PM

Previous topic - Next topic

1 Member and 1 Guest are viewing this topic.

zone_rider

In cazul acesta chiar simt ca suntem fraierii Europei. In ce alte tari din UE se mai face achizitia de material rulant doar de catre o instututie ca ARF? Unde mai exista ARF in afara de Romania?

Xenos

Suntem fraierii Europei pt ca am cumparat ultimii si atat de putin material rulant.
Uitati ce face MAV-ul, ce trenuri circula pe la ei, ca sa nu mai vorbim de caile ferate cehe sau poloneze. Suntem cu 20-30 de ani in spate.

carutasul

înțeleg că e o achiziție "ocazională" prin PNRR, nu e ceva obișnuit. Altfel fiecare își cumpără singur ce are nevoie. Problema e că poți să cumperi orice câtă vreme nu are pe ce merge că nu te ajută, nu poți face profit în condițiile astea...

Sorinus

Pai caile ferate nu prea fac profit, asta e si problema.

Toti operatorii, cu CFR in frunte, depind de subventii, care se dau pe km parcurs.

DAR, pt ca e piata concurentiala, statul nu poate baga bani direct, in special in CFR calatori, ca ar fi impotriva pietei concurentiale.

Pe de alta parte, nu prea inteleg cum functioneaza Italo in Italia, care e privat. Ei cum reglementeaza concurenta?

pasadia

Inca odata caci se pare ca nu am fost inteles:

- fonduri UE au putut fi folosite pentru achitia de MR destinat unor monopoluri de stat aflate in subordinea administratiilor publice centrale sau locale (Metrorex, STB, alte regii de transport public locale). Fondurile au fost gestionate prin Ministerul Dezvoltarii, fiecare APL a trimis o lista cu ce autobuza electrice / troleibuze a dorit (capacitate, destinatie, etc...) si apoi s-a putut face achizitia cu alocare directa a acelor autovehicole.

- nevoia de a restructura sistemul e reala, oricat de mult nu le convine celor din sistem care s-au adaptat la haosul actual. Insa cu CFR Marfa, CFR Calatori si CFR Infrastructura tinute in viata la limita supravietuirii precum TAROM, nu avem nici o sansa de a merge mai departe. Nu stiu exact ce trebuie facut, dar in modul acesta nu se poate continua.

- statul roman, cat timp mai e inca actionar la CFR Calatori, e dator sa gaseasca solutiile necesare pentru a permite achiztiile directe, din fonduri proprii / credite, astfel incat MR al CFR sa fie semnificativ imbunatatit. A sta DOAR dupa alocarile bugetare UE e o prostie.

oc7avian

@carutasul Nu este ceva "ocazional". Trenurile regionale semnate cu PESA vor fi prin Fondul de Modernizare. Altele vor fi prin PT.

carutasul

păi sper că nu am spart monopolul CFR ca să le subvenționăm pe toate pentru totdeauna :) În sensul ăsta ziceam că e "ocazional".

BogdanPetrini

În cazul Metrorex, STB și ai altor operatori de transport public din țară, aceștia prestează serviciul în baza unui contract de servicii publice (CSP) semnat cu autoritățile locale (operatorii din țară în general) sau asocitatiile de transport (cum e TPBI). Metrorex cred că are CSP semnat direct cu MT.

Achizițiile se fac de primării, iar vehiculele sunt puse la dispoziția operatorilor (ori direct, ori prin asociațiile de transport acolo unde există).

La calea ferată, ARF are rolul de autoritate contractantă. Toți operatorii au CSP-uri semnate cu ARF, nu cu MT. Prin urmare, ARF este cel eligibil să achiziționeze material rulant și sa-l distribuie operatorilor.

pasadia

Ok, daca despicam firul:
MT are CSP cu Metrorez. Alte APL-uri au si ele, fiecare, cate un CSP semnat cu cate un operator. Prin urmare fiecare autoritate cumpara MR si il da in utilizarea celui cu care are semnat CSP.

La fel si ARF (nu am contestat faptul ca el e eligibil conform regulilor gandite in prezent) ar fi putut da TOT MR-ul achizitionat cu fonduri UE EXCLUSIV catre CFR Calatori (cu care are semnat CSP).

Caci asta era rostul discutiei. @GIV a intrebat de ce li se da MR nou ȘI operatorilor privati si @cristi5 a invocat "piata concurentiala". Dpmdv nu este raspunsul corect/complet. Cred ca MR-ul putea fi dat in exclusivitate numai catre CFR Calatori fara a incalca prin aceasta piata concurentiala (cu vreo clauza privind chiria/amortizarea inregistrata ca o cheltuiala in bugetul operatorului). Cred ca de vina pentru aceasta situatie este strict modul in care sistemul feroviar (ARF, MT, alte persoane de influenta din domeniu) au gandit procedurile.

cristi5

#4149
Quote from: pasadia on January 31, 2024, 06:40:24 PMLa fel si ARF (nu am contestat faptul ca el e eligibil conform regulilor gandite in prezent) ar fi putut da TOT MR-ul achizitionat cu fonduri UE EXCLUSIV catre CFR Calatori (cu care are semnat CSP).

Nu e asa, conform unei surse din ARF.

Cum am scris mai sus, e exact invers: ARF a fost infiintat tocmai pt ca CFR Calatori nu putea primi direct MR. Nu e o deductie logica de-a mea, nu am invocat eu piata concurentiala ci sursa a zis ca a fost invocata in relatia EU-guvern. Ulterior ( @BogdanPetrini ) ARF a devenit autoritate contractanta pt tot ce inseamna transport feroviar de calatori, inclusiv CSPuri etc.

Posibil ca persoana sa vrea sa justifice existenta institutiei si sa "explice" lipsa initiala de performanta. Dar am motive sa o cred. Martori imi sunt colegii din API feroviar pe care i-am numit recent in alta postare. Poate au ei alta impresie sau alta intelegere.

PS: @Xenos tocmai acest proces super anevoios de pus pe picioare o institutie si ajuns la niste procese de achizitie cat de cat ok, a durat suficient de mult incat sa pierdem toti banii POIM de MR 2016-2023. S-a decontat juma' de tren din cate fusesera trecute in Master plan.

misiekwas

Nu e chiar asa și exista mecanisme care permit finanțarea de MR în cazul de achiziție de către companie. De exemplu, în Polonia CUPT (agenția responsabila de MR), organizează concursuri prin care OTFuri depun aplicații și pot sa primească co-finanțarea pana la 85% prin PNRR.
https://www.cupt.gov.pl/aktualnosc/krajowy-plan-odbudowy/kpo-nabor-wnioskow-w-komponencie-e2-1-2-pasazerski-tabor-kolejowy/

pasadia

#4151
@cristi5
Hai ca sunt curios, daca tot o dam cu "surse" in sus si in jos. Poti sa il intrebi pe Pintea (superba pagina lui de linkedin - aici avem CV-ul lui complet, sper), despre o chestiune care ma macina de ceva timp:

1. Pintea a fost director general CFR SA in 2020-2021. Asta dupa ce multi ani inainte a condus Regionala CFR Brasov.

2. in ianuarie 2021 Pintea apare pozat in postari fb cum oferea consultanta pe tema trenului metropolitan lui
- Allen Coliban, proaspat ales primar al Brasovului din partea USR
si
- Dragos David, director Agentia Metropolitana Brasov, agentie in subordinea careia se afla si ADDTM Brasov (Agentia de dezvoltare durabila a transportului metropolitan Brasov). Acest Dragos David are o istorie lunga, fiind fost euro-parlamentar PD-L, apoi membru de baza PNL si sustinator al lui Scripcaru inclusiv in perioada dosarelor sale la DNA pentru ca apoi sa devina principalul sfatuitor al primarului USR, sa se certe cu PNL-ul si mai de curand sa conduca filiala Brasov a noului partid PACE propus de conservatorii evanghelici din PNL. Fac rezumatul pentru a sublinia ca nu e o persoana oarecare si pentru a manifesta subtil dispretul meu fata de el (dispret pe care il cunoaste caci ne intalnim deseori)

3. ulterior, in cursul anului 2021, dispare din teren firul 4 de cale ferata (cel mai estic) intre Darste si Ramificatia spre Timis - Triaj. Se poate constata disparitia in cursul anului 2021 urmarind inaginile Street View. Nu au fost scoase in 2019, nu au fost scoase in 2022, ci strict in 2021. Nu urmarisem acest subiect atunci, nu am idee daca a existat vreo explicatie. Este vorba despre circa 4-5 km de cale ferata electrificata care, cu cateva aparate de cale, ar fi putut fi usor folosite pentru a mentine o capacitate sporita in zona respectiva in perspectiva introducerii unui tren metropolitan

4. in aceeasi perioada a anului 2021, firma lui Roseanu (ulterior ajuns sef la ARF), Rossada Innovative Solutions SRL pregateste o "nota conceptuala" numita "Dezvoltare sistem transport public feroviar în Zona Metropolitană Brașov
și aria de influență – etapa I – întocmire documentație tehnico-economică"

o pot pune la dispozitie, vreo 33 de pagini si ceva formulare

care serveste ulterior ca baza a caietului de sarcini pentru licitatia derulata de ADDTM pentru un studiu de fezabilitate necesar stabilirii necesarului investitional in vederea operationalizarii trenului metropolitan.

Mentionez fugar ca licitatia a fost urcata pe SEAP de 4 ori, de 3 ori nu a licitat nimeni, odata a fost o oferta neconforma, si acum s-a ajuns la o incredintare directa pentru un fel de studiu de pre-fezabilitate.

Dar in aceast caiet de sarcini, printre altele, s-a cerut studierea constructiei unor noi fire de cale ferata:
- Rasnov - Bran (interesant)
- ocolitoarea Brasov pe directia Darste - Harman - Bod

Evident, justificarea principala pentru ocolitoare fiind nevoia de capacitate pe linii prin separarea traficului de marfa de cel de calatori. Si atunci, nestiind de lucrarile de la punctul 3, ma tot intrebam de ce ocolitoarea pleaca de la Darste si nu din zona Craiter/Timis-Triaj (zona pana in care stiam ca exista 4 linii de CF, deci destula capacitate).

Deci, intrebarea mea catre Pintea - de ce a trebuit scos firul 4 de cale ferata CONCOMITENT cu demararea unor studii prin care tocmai aceasta scoatere duce la un necesar investitional mare si indezirabil pentru autoritatea contractanta (ADDTM si Primaria Brasov nu doresc sa isi puna pielea in joc intr-un proiect prin care se construiesc fire noi de cale ferata care nu le raman in patrimoniu si care nu le sunt direct necesare in cadrul proiectului de tren metropolitan).

Practic, asa cum vad eu lucrurile (si trecand peste, cred eu, evidentele interese in a aloca contracte si directiona investitiile dupa placul cuplului Pintea &Roseanu), decizia de a demola acel fir de cale ferata contribuie SEMNIFICATIV la distrugerea sanselor de a implementa un tren metropilitan in Bv intr-un orizont rezonabil de timp.

Imi permit sa etichetez si cativa brtasoveni ca sa fiu sigur ca sunt la curent cu speculatiile mele, chiar daca unii nu au avut postari pe teme feroviare. @oc7avian @dumbravaandrei @Dagda @4est @Calin88 @rt25

dumbravaandrei

As mai adauga pe langa cele spuse de @pasadia si planurile pentru electrificarea si dublarea liniei pana la gara Bartolomeu si transformarea acesteia in "centrul" transportului metropolitan. 
Un plan sortit esecului din fasa, din motive de spatiu, atat pe orizontala, dar mai ales pe verticala.

pasadia

Stai, sa fie clar pentru toata lumea: dublare si electrificare din gara Bartolomeu SPRE aeroport Brasov. Intre Gara Bartolomeu si ramificatia M200*M300 nu avem nici dublare, nici electrificare, nici planuri, nimic-nimic...

Xenos

Păi e foarte simplu, schimbi locomotiva electrică în Braşov (gara principală, Hbf cum ar zice nemţii), pui diesel pentru câţiva km până la Bartolomeu, acolo schimbi din nou locomotiva cu electrică până la aeroport! Hai că se poate  :lol: