[BV] Discutii, lucrari si proiecte diverse in Brasov

Started by coco.serban, May 05, 2012, 11:17:23 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


coco.serban

Diferitele lucrari din zona Brasov.

Distrugerea spatiului verde si constructia de parcari.

Strada Grivitei 21

Sursa: Newsbv.ro




coco.serban

Borduriada din Stupini: trotuar nou ,,arat" pentru o lucrare nouă  - www.newsbv.ro





Este halucinant ce se întâmplă în Braşov. Mai ceva ca în povestea cu Ana lui Manole, ce s-a construit ieri se dărâmă de aceiaşi meşteri astăzi...

Am scris aici ce se întâmplă pe strada Plugarilor: trotuar dublu, în plin câmp. Chipurile pentru o pistă de biciclete, care nu a mai fost niciodată marcată... Acum, tot în zonă, o bucată de vreo 3-400 de metri de trotuar, asflatat anul trecut, încă fără cusur, cum se întâmplă cu asfaltul datat din aceeaşi epocă a primarului George Scripcaru pe strada Plugarilor, a fost efectiv săpat de muncitori, pentru că în zona respectivă ar trebui realizată o bretea pentru ocolitoare...

,,Nu trebuie să ai o facultate de construcţii sau studii de urbanism ca să îşi dai seama că, efectiv, cei de la Primărie îşi bat joc de banii publici. Mai mult, se fac lucrări fără să existe  o consultare a locuitorilor din Stupini, pentru că ei ştiu care le sunt priorităţile. Nimeni din conducerea Primăriei Braşov nu i-a întrebat timp de patru ani ce au nevoie, iar ce se face acum este un evident hei-rup, o încercare de a «îngrăşa porcul» înainte de campania electorală, dar şi această încercare disperată a PDL de a mai smulge câteva voturi se face cheltuind aiurea banul public", spune vicepreşedintele PNL Braşov, Ciprian Bucur, care locuieşte în zonă.

Bătaia de joc este evidentă, la fel şi haosul din Primăria păstorită de ,,primul gospodar" al urbei. Chiar nu ştia nimeni că pe acolo trebuia făcută o altă lucrare şi să nu se mai cheltuie bani publici chiar în cel mai mare dispreţ? Sau ,,băieţii deştepţi" îşi fac de lucru doar ca să-şi umfle bugetele, cu tot comisionul către ,,cine trebuie"?...

coco.serban

Noi străzi în Braşov, Ghimbav, Hălchiu şi Sânpetru

La Prefectura Braşov a avut loc în această săptămână şedinţa Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumire.

În urma acestei şedinţe au fost aprobate noi denumiri de străzi în municipiu şi judeţ:

Braşov
Aleea Carelor, str. Cătinei, str. Mălinului (cartier Stupini)
Aleea Cioplea (cartier Bartolomeu)
Aleea Adrian Păunescu (cartier Tractorul)
Făgăraş:
str. Radu Anton Roman (cartier Meltea)

Ghimbav
str. Lăcrămioarei (cartier Florilor)
Hălchiu
str. Linceş, str. Poligonului, str. Zarzărului (partea de vest a localităţii)
str. Privighetorii (partea de est a localităţii)
str. Ciucaş, str. Hamaradiei, str. Sprenghi, str. Uranus (partea de
nord a localităţii)
str. Fagului, str. Vulcăniţei (partea de sud a localităţii)
str. Grindului (partea de sud-vest a localităţii)
str. Cocorului (partea de nord-est a localităţii)

Sânpetru
str. Sfântul Gheorghe (acces din str. Triajului şi DJ 103)
str. Cometei (acces din str. Calea Hărmanului şi str. Galaxiei)

Sursa : Adevarul

radu24

QuoteBraşovul este unul dintre oraşele care foloseşte sistemul de telemanagement al iluminatului public. Sistemul a fost deja testat pe patru dintre străzile oraşului. Pe corpurile de iluminat din zonele străzilor Apollo, Neptun, Crinului şi Avram Iancu au fost instalate 97 de dispozitive InteliLight, pentru optimizarea iluminatului public. Aprinderea şi stingerea corpurilor de iluminat public se realizează cu ajutorul senzorilor.

Link.

simba

Brasovul ca si oras este un exemplu pozitiv despre directi de urmat in Romania. Stau in vecinatatea orasului si din punctul meu de vedere orasul s-a dezvoltat destul de repede si pe o cale buna. Daca sunteti atenti la poze in majoritatea stalpi de iluminat au fost schimbati, cablurile au fost ingropate si trotoarele au fost reparate. Pacat ca odata cu refacerea infrasctucturi stradale si pietonale in Brasov inca nu s-au investit destui bani pentru refacerea izolatiei la blocuri si repararea fatadelor. Cand si aceste fatade vor fi reparate orasul Brasov va arata ca un adevarat oras european. Cat despre firma Vectra pot sa spun ca am vazut-o la lucru si am cuvinte de lauda. Fata de alte firme care lucrau paralel cu Vectra la ingroparea cablurilor si schimbarea trotoarelor in Sfantu Gheorghe ei chiar se miscau. Nu spun ca nu se putea mai bine dar au facut treaba buna aici.


coco.serban

S-a semnat contractul pentru parcarea din Poiana Brașov



http://newsbv.ro/2012/12/18/s-semnat-contractul-parcarea-din-poiana-brasov/

Primarul George Scripcaru a semnat luni contractul pentru construirea și extinderea parcării din Poiana Brașov.

Valoarea totală a proiectului  = 30.994.085 lei, din care valoarea eligibilă a proiectului = 24.906.003 lei, iar TVA = 5.950.218 lei.

Această variantă clasică de parcaj este avantajoasă deoarece presupune costuri mai mici faţă de o parcare automatizată, dar presupune o suprafaţă construită mai mare. Un alt avantaj îl constituie faptul că nu există rampe de acces sau de ieşire din parcare, deoarece a fost valorizată panta naturală a terenului. Astfel, accesul în parcare se face la parter, pe latura de NE, de la cota superioară a terenului, iar ieşirea se realizează două niveluri mai jos, pe latura opusă a clădirii, direct la cota de teren de pe latura de SV.

Pentru optimizarea locurilor de parcare, precum şi a suprafeţei construite, s-a optat pentru o soluţie cu seminivele de parcare, separate prin rampele auto. Am considerat doua seminiveluri consecutive ca un nivel al parcajului.

Accesul în parcare se face la parter, pe latura de NE, direct de la cota superioară a terenului. Intrarea este alcătuită de fapt din două accese, fiecare dotat cu cate o barieră, care va fi accesată după ridicarea tichetului de parcare. Tot în zona intrării există o tabelă electronică unde sunt afişate atât numărul de locuri libere existente, cât şi locul de parcare repartizat celui care va intra. De aici, maşinile se distribuie către locurile de parcare urmând un circuit clar, zona de circulaţie fiind cu sens unic. Trecerea de la un seminivel la altul se face pe rampe proiectate conform normativului de parcări. Astfel, racordarea rampelor cu platformele de circulaţie se face cu o rază de minim 15m în aval şi minim 10 m în amonte.

Ieşirea din parcare se realizează două niveluri mai jos, la subsol, pe latura opusă a clădirii, direct la cota de teren de pe latura de SV. Ca şi la acces, există două zone de ieşire, cuplate una lângă cealaltă, fiecare dotată cu câte o barieră. Ieşirea din parcare este condiţionată de ticketul de parcare, care trebuie achitat în prealabil. Plata se poate face la automatele de plată, localizate la parter şi la subsol, în holurile de acces/ieşire, în nodul de circulaţie.

Număr de locuri de parcare asigurate: 434 locuri (din care 16 locuri persoane cu handicap). Aceste locuri de parcare speciale sunt dispuse la subsol, cu acces facil în exterior.

Se va interzice accesul maşinilor prevăzute cu GPL.

Construcţia amplasamentului din Poiană, este cu atât mai necesar cu cât organizarea Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013) bate la uşă, staţiunea urmând să fie asaltată atât de turişti, cât şi de către sportivi în februarie 2013.
Construcţia din Poiana Mică, care va fi amplasată vizavi de Restaurantul Căprioara (Cabana Junilor) se va executa pe aproape 10.000 de metri pătraţi. Conform ultimului proiect aprobat de edili, parcarea va avea doar patru nivele, nu cinci, cât fuseseră iniţial, şi 434 de locuri, dintre care 16 locuri persoane cu handicap.

Municipalitatea ia în considerare şi restricţionarea accesului autovehiculelor mici în Poiana Braşov în perioada de vârf a sezonului turistic, şi din acest motiv, proiectul cuprinde şi un terminal de transport în comun, care să asigure preluarea turiştilor şi transportul lor, cu autobuze de capacitate mică, în Poiană. Totuşi, durata de implementare a proiectului este de 21 de luni şi cel mai probabil şi în următoarele două sezoane de iarnă găsirea unui loc de parcare va fi o aventură pentru turişti.

coco.serban

Braşovul devine oraşul taximetriştilor



Sursa : Monitorul Expres
În acest moment există în jur de 130 de SRL-uri sau PFA-uri ce deţin, în total, 1.517 autorizaţii pentru taximetrie

Braşovul devine un oraş al firmelor de taximetrie! Dacă în acest moment există în jur de 130 de societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau persoane fizice autorizate (PFA) ce deţin autorizaţii pentru taximetrie, numărul acestora ar putea creşte semnificativ. Consiliul Local a modificat regulamentul de taximetrie conform noii legislaţii în vigoare, permiţînd ,,tranzacţiile" cu autorizaţii. Astfel, patronii din branşă pot renunţa la unele autorizaţii de taxi în favoarea unor angajaţi, cu condiţia ca aceştia să se înscrie la Registrul Comerţului, fie ca SRL-uri, fie ca PFA-uri, şi să intre apoi într-un raport de asociere cu cedentul. În acest moment, la Braşov funcţionează peste 130 de firme de taximetrie, care împart 1.517 autorizaţii.

Firmele pot cesiona autorizaţii către angajaţi

Transportatorii braşoveni autorizaţi pot ,,tranzacţiona" legal, din acest an, autorizaţiile pe care le deţin. Astfel, firmele care deţin autorizaţii de taximetrie au posibilitatea de a le cesiona către angajaţi. Cesionarea presupune transmiterea uneia sau a mai multor autorizaţii către un angajat, care va trebui să se înregistreze apoi ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca societate comercială cu răspundere limitată (SRL), intrînd în asociere cu cedentul. Deşi regulamentul a fost modificat abia la sfîrşitul anului trecut, reprezentanţii Compartimentului Transporturi din primăria Braşov spun că există deja multe solicitări pentru astfel de cesiuni, ceea ce va face ca în final, numărul firmelor din Braşov, care au ca obiect de activitate taximetria, să crească semnificativ. ,,Una dintre cele mai importante condiţii impuse în Regulamentul de taximetrie, pentru cesiunea de contract, este aceea ca angajatul să aibă o vechime de cel puţin şase luni la firma care cedează autorizaţia", a explicat Marieta Bărbunţoiu. ,,Sînt mulţi care s-au arătat interesaţi de această cesiune. Întreaga procedură, de la înscrierea la Registrul Comerţului, ca SRL sau PFA, pînă la transferul propriu-zis durează maxim 90 de zile", spune Marieta Bărbunţoiu de la Compartimentul Transporturi al primăriei Braşov.

Braşovul are cu 400 de taximetre în plus faţă de media aprobată în CL

În municipiul Braşov funcţionează acum în jur de 130 de firme de taximetrie. Modificarea legislativă vine mai ales în favoarea taximetriştilor, cu atît mai mult cu cît primăria nu va mai emite autorizaţii noi, ci doar le va prelungi pe cele existente. Dacă în 2007 Braşovul avea 1.905 de autorizaţii de taximetrie, în acest moment, în municipiu au mai rămas 1.517 de maşini cu autorizaţii emise de primărie. 1.036 sînt pentru SRL-uri, 481 sînt ale unor PFA-uri şi 9 ale unor întreprinderi familiale. Autorizaţiile sînt valabile pînă la 31 decembrie 2013 şi vor fi prelungite doar la cerere. Potrivit reglementărilor în vigoare, la Braşov ar trebui să existe doar 4 taximetre la 1.000 de locuitori, adică 1.109. Acum circulă prin oraş cu 400 de taxiuri mai mult decît media aprobată în CL, însă autorităţile nu au nicio pîrghie pentru a le reduce numărul, pentru că au autorizaţii obţinute legal. ,,Taximetriştii pierd autorizaţiile doar dacă au abateri grave. De exemplu, dacă nu lucrează timp de şase luni, dacă nu au atestat sau în lipsa fiscalizării. Altfel, aşteptăm o reducere naturală a numărului de autorizaţii pînă la cel aprobat, de 1.109", spune Marieta Bărbunţoiu.

Tariful de taximetrie în Braşov nu poate depăşi 2,2 lei/km

Regulamentul aprobat de Consiliul Local aprobă şi tariful maximal pe care îl pot aplica taximetriştii autorizaţi din Braşov. La fel ca şi pînă acum, tariful maximal de zi, care poate fi practicat între oprele 6.00 şi 22.00 este de 2,2 lei pe kilometru. Taximetriştii pot aplica şi un tarif de noapte. Conform regulamentului, între 22.00 şi 6.00 nu va fi aplicat un tarif mai mic decît cel de zi, dar nici un tarif mai mare cu peste 50% decît cel de zi. Documentul care atestă tariful practicat de fiecare taximetrist va fi afişat pe bordul maşinii, la vedere. ,,Este vorba despre un tarif, pe care taximetristul l-a prezentat primăriei, însoţit de o fişă de fundamentare, în care îşi asumă pe proprie răspundere cheltuielile pe care le are. Primăria emite un document în două exemplare, în care este stabilit acest tarif. Unul dintre exemplare, ştampilat, va sta la vedere pe bordul maşinii, iar şoferul nu va putea practica un alt tarif decît cel prezentat în acest document", a explicat Marieta Bărbunţoiu. Deşi preţul maximal pînă la care se pot ,,întinde" este de 2,2 lei pe kilometru, în Braşov, peste 90% dintre taximetrişti practică un tarif de 1,35 de lei pe kilometru.

coco.serban

Michael Weiss şi Piaţa Enescu, doar pentru pietoni



Sursa : http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=122468
Şi Piaţa Sfatului va intra în reparaţii în acest an, urmînd ca toate reţelele de utilităţi să fie schimbate, iar pavajul să fie înlocuit acolo unde este nevoie

Întreaga stradă Michael Weiss va fi transformată, în acest an, într-un pietonal, cu terase pe axul central, după modelul străzii Republicii. La rîndul său, Piaţa Enescu va intra într-un proces de amenajare şi va fi transformată într-o piaţetă din care vor dispărea parcările. Şi Piaţa Sfatului va intra în reparaţii, urmînd ca toate reţelele de utilităţi să fie schimbate, iar pavajul să fie înlocuit acolo unde este nevoie. Aceste lucrări fac parte din proiectul de reabilitare a centrului istoric al Braşovului, demarat în perioada 2005-2006. ,,Municipalitatea îşi propune ca în acest an să finalizeze proiectul de reabilitare a centrului istoric, făcînd mai multe amenajări la unele obiective, pentru a le integra în specificul zonei", spune purtătorul de cuvînt al primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Strada Michael Weiss, la fel ca Republicii

Una dintre cele mai importante modificări în Centrul istoric constă în transformarea integrală a străzii Michael Weiss în pietonal. În acest moment, partea cuprinsă între strada Postăvarului şi strada Republicii este închisă complet circulaţiei, în timp ce porţiunea dintre Republicii şi strada Mureşenilor, pe care se va interveni în acest an, este semi-pietonală, permiţînd circulaţia riveranilor. ,,Pe porţiunea semi-pietonală trotuarul se va decapa şi se va aduce la acelaşi nivel cu actuala parte carosabilă. Strada va fi apoi pavată, la fel ca şi în porţiunea pietonală, avînd şi un sistem de colectare a apelor pluviale, pe centru", a explicat purtătorul de cuvînt al primăriei, Sorin Toarcea. Imediat după amenajare, pe pietonalul de pe Michael Weiss va exista şi posibilitatea instalării unor terase, după modelul străzii Republicii.

Fără maşini în Piaţa Enescu

Pe lista lucrărilor pentru amenajarea centrului istoric este inclusă şi Piaţa Enescu, cu cele două bretele de legătură spre strada Michael Weiss. În zonă vor fi făcute toate reparaţiile necesare şi vor dispărea locurile de parcare. Piaţa va fi închisă circulaţiei maşinilor. ,,La fel ca şi cei care îşi parcau maşinile pe Michael Weiss, şi cei care au spaţii de parcare în Piaţa Enescu vor primi alte locuri în parcarea din spatele hotelului Aro Palace, unde cel mai probabil se va diminua parcarea publică", a declarat Sorin Toarcea.

Piaţa Sfatului intră în reparaţii

Din această primăvară vor fi reluate şi lucrările începute toamna trecută, pentru înlocuirea reţelelor în Piaţa Sfatului. În acest an, pentru Piaţa Sfatului sînt prinse şi reparaţiile pentru pavaj, fără a afecta însă actuala amenajare. ,,Vor fi făcute toate reparaţiile necesare, fără a fi însă modificată geometria şi planimetria Pieţei Sfatului, avînd în vedere că s-a dovedit deja că acesta este un model de succes, care a reusit să îmbine cel mai bine specificul Braşovului", a explicat Sorin Toarcea. Lucrările din centrul istoric vor avansa apoi şi spre curtea Bisericii Negre, după ce s-a finalizat descărcarea arheologică din zonă. ,,Toate aceste lucrări vor fi finanţate din bugetul local şi încercăm să le finalizăm pînă la sfîrşitul lui 2013", a mai spus Toarcea.

coco.serban

O şosea ocolitoare de 15,9 milioane de lei, pentru zona de shopping a Braşovului

Sursa : http://newsbv.ro/2013/01/24/sosea-ocolitoare-15-9-milioane-lei-zona-shopping-brasovului/



Dacă până acum, pentru a ajunge la hipermarketurile de pe Calea Bucureşti erai obligat să tranzitezi tot oraşul, edilii braşoveni propun o arteră directă între această zonă şi centura Braşovului, pentru a facilita totodată, şi accesul maşinilor de mare tonaj care trebuie să ajungă în zonă şi încurcă tot traficul.

Astfel, Primăria a întocmit studiul de fezabilitate al viitoarei artere ce va lega strada Poienelor de şoseaua Timiş-Triaj (Centura Braşovului). Noua stradă ar urma să porneasă de lângă uzina Roman, din drumul care merge spre cartierul Noua (prelungirea străzii Poienelor), să treacă pe sub pasajul de pe Calea Bucureşti şi să ajungă la Macro Mall şi apoi, la Cazinoul Vesuvius. De aici, drumul ar urma să continue pe câmp până la centura de ocolire a Braşovului. Şoseaua ar urma să fie amenajată de fapt pe traseul fostei căi ferate care făcea legătura între magistrala CFR şi uzina de autocamioane.

Costul investiţiei este estimat la suma de 15,9 milioane de lei, respectiv 3,6 milioane de euro. Edilii urmează să găsească însă, şi o sursă de finanţare pentru a realiza acest proiect, deocamdată, în şedinţa de Consiliu Local de astăzi urmând să fie supus aprobării doar costul necesar realizării investiţiei.

Sensurile giratorii nu lipsesc din plan

Artera propusă va avea o lungime de 2,145 km , trei sensuri giratorii, o lăţime de 7 m cu o bandă pe sens, flancată de zona verde, piste de biciclişti pe o parte şi trotuar pe cealaltă parte. Traseul va fi iluminat parţial până la intersecţia cu magistrala de cale ferată. De-a lungul traseului sunt prevăzute şi trei perechi de staţii pentru transportul în comun.

coco.serban

Licitaţie pentru parcarea supraetajată din Poiana Mică

Sursa : http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=123741

• 4 aprilie 2013 este termenul de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate să execute investiţia estimată la 24,474 milioane lei

Primăria municipiului Braşov scoate la licitaţie proiectul de extindere a capacităţii de parcare din Poiana Braşov, cu construcţia unui terminal de transport public în Poiana Mică. Termenul de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate să execute această investiţie, estimată la 24,474 milioane lei (fără TVA), este 4 aprilie 2013. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR), primăria asigurînd o cofinanţare de 2% din valoarea proiectului şi cheltuielile neeligibile. ,,Pe 17 decembrie a fost semnat contractul de finanţare după mai multe luni în care a aşteptat lucrurile la Agenţi de Dezvoltare Centru (ADR) să se aşeze la locul lor. Parcarea şi terminalul vor fi realizate în Poiana Mică, vis-a-vis de Cabana Junilor şi, odată cu finalizarea investiţiei, vom putea reorganiza traficul auto din staţiune", a declarat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.
Conform proiectului, parcarea din Poiana Braşov va avea atît o zonă subterană cît şi una supraterană, creînd în total, 434 de locuri pentru autoturisme, şase locuri pentru microbuze, două pentru autobuze şi şase pentru autocare. Parcarea va avea o suprafaţă de 9.958 de metri pătraţi, cu locuri la subsol pe 2.956 de metri pătraţi. Conform planului, parcarea va avea demisol şi parter, ambele pe 2.887 de metri pătraţi şi o terasă de 203 metri pătraţi. În zonă vor fi amenajate şi spaţii verzi, pe o suprafaţă de 2.354 de metri pătraţi. Proiectul presupune şi amenajarea unor piste de biciclete pe aproape 80 de metri pătraţi, şi o parcare de 50 de metri pătraţi pentru acestea. Proiectanţii susţin că această variantă de parcare multietajată este mai avantajoasă, întrucît presupune costuri mai mici comparativ cu o parcare automatizată. Un alt avantaj ţine de valorizarea pantei naturale a terenului, care face să nu fie nevoie de rampe de acces sau de ieşire din parcare. Accesul în viitoarea parcare se va putea face din DN 1E sau din drumul asfaltat din partea de nord-vest a clădirii, iar ieşirea se va face prin partea de sud-vest. Autocarele care vin dinspre Braşov vor avea acces tot prin DN 1E şi vor parca în zona special amenajată pentru ele, pe latura de nord-est a clădirii. Autobuzele din transportul public vor avea şi ele parcări special amenajate pe latura de sud-vest. Autoturismele dotate cu GPL nu vor avea acces în parcarea multietajată din Poiană.

coco.serban

Giratoriul cu numărul 41 se va amenaja, vara aceasta, lângă fostul Fartec



http://newsbv.ro/2013/03/19/giratoriul-cu-numarul-41-se-va-amenaja-vara-aceasta-langa-fostul-fartec/

Până în toamna anului trecut, pe străzile Braşovului fuseseră amenajate 40 de sensuri giratorii, iar planurile de resistematizare a circulaţiei pe model occidental nu se opresc aici.

Astfel, anul acesta, se va amenaja un nou sens giratoriu în zona Fartec, respectiv la intersecţia străzii Stadionului cu B-dul Griviţei. Acesta va fi executat, ca şi în cazul celui de la Hidromecanica, pe banii unei firme private, respectiv dezvoltatorul imobiliar polonez care şi-a anunţat de mai mulţi ani intenţia de a amenaja un mall pe fost platformă industrială Fartec. Amenajarea intersecţiei de la Hidromecanica a costat două milioane de euro, după cum au anunţat reprezentanţii Companiei Braşov Estate SRL, firma prin care firma ,,Cora România" realizează complexul comercial din Braşov.

Sensul giratoriu este proiectat pentru a asigura accesul spre viitorul centru comercial, Korona Mall, iar dezvoltatorul a anunţat municipalitatea că intenţionează să înceapă lucrările din vara aceasta.

coco.serban

În Poiana Braşov vor fi construite două piste noi pentru biciclişti



Sursa : http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=eveniment&s_id=125527

Cele două trasee noi vor avea 7 kilometri, iar investiţia în valoare de 4,685 milioane lei se va face în 22 de luni

Primăria municipiului Braşov a identificat două trasee pe care va construi piste de biciclete în Poiana Braşov. Municipalitatea intenţionează să amenajeze 7 kilometri de piste în Poiană, după ce la sfîrşitul lunii martie, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate pentru această investiţie. ,,Urmează să facem şi proiectul tehnic pentru pistele de biciclete din Poiană şi în acest an să pornim investiţia, în măsura în care vom avea la dispoziţie şi finanţarea necesară", a declarat purtătorul de cuvînt al primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Întreaga investiţie pentru amenajarea pistelor din Poiană este estimată la 4,685 milioane de lei (TVA inclus), iar costurile anuale de întreţinere şi exploatare, 42.234 de lei. Investiţia se va realiza în 22 de luni.

Traseu de 5.4 kilometri din Poiana Mică pînă la Rossignol

Primul dintre traseele care vor fi construite în Poiana Braşov va avea 5.474 de metri, fiind alcătuit din trei tronsoane. Tronsonul 1 (2.935 metri) începe în Poiana Mică, din zona restaurantului Căprioara, continuă pe drumul de pămînt prin pădure pînă la hotelul Ruia şi apoi pe drumul asfaltat de la Complexul Favorit, spre restaurantul Capra, pînă la restaurantul Rossignol. Proiectanţii propun ca pe acest tronson, drumul de pămînt prin pădure, care are 1.124 de metri, să fie asfaltat, iar artera asfaltată, existentă deja dintre Ruia şi Rossignol, cu o lungime de 1.820 de metri, să fie lărgită. Tronsonul 2 al traseului (524 metri) începe de la intersecţia cu tronsonul 1, din zona hotelului Ruia şi urmăreşte drumul existent pe lîngă vila ,,Viorel" pe toată lungimea drumului asfaltat. Tronsonul 5 (2.116) care alcătuieşte primul traseu este propus a se realiza la lizieră 2.116 metri şi va fi cuprins între Rossingol şi vila ,,Viorel", urmînd a fi un tronson destinat exclusiv recreerii.

Platforme de odihnă şi zone de belvedere pe cele două trasee

Cel de-al doilea traseu identificat pentru pistele din Poiană va avea 1.475 de metri, fiind alcătuit din tronsonul 3. Tronsonul 3 porneşte de la restaurantul Căprioara şi urmăreşte drumul existent pînă la ansamblul Silver Mountain din intersecţia DN1A. Porţiunea de la restaurantul Căprioara la Silver Mountain este prevăzut în PUZ cu o lungime de 1.412 metri. ,,Pe ambele trasee vor exista amenajările necesare pentru biciclişti, semnalizări corespunzătoare, locuri de staţionare şi suport pentru parcarea bicicletelor. Platformele de odihnă vor fi amenajate în zone cu belvedere, distanţa dintre ele fiind de maxim 1,5 kilometri. Pe primul traseu vor exista cinci astfel de platforme, iar pe al doilea, una", a declarat Sorin Toarcea.

coco.serban

Braşovul are, în sfârşit, ,,parcare prin SMS", dar... taxa este aproape dublă!

Sistemul de taxare a parcării prin SMS a devenit, într-un final, funcţional şi la Braşov, după ce fusese deja implementat în mai multe oraşe mari din ţară. Decizia modernizării acestui sistem a fost luată de către consilierii locali vara trecută, iar operatorul privat care are concesionat acest serviciu a reuşit, de curând, să implementeze noul sistem. Astfel, braşovenii sau turiştii care vor să achite taxa de parcare o pot face de acum trimiţând un simplu SMS cu numărul de înmatriculare al maşinii, urmând să fie înregistraţi în sistem.

Comoditatea se plăteşte totuşi, astfel costul achitării parcării prin SMS, cel puţin pentru o oră, este aproape dublu faţă de metoda clasică de plată, prin care o oră de parcare în centru este taxată cu 1,5 lei. Totuşi, este o alternativă bună pentru cei care nu au mărunţiş să plătească la parcometru sau nu vor să mai alerge după taxator. Astfel, costul de unei ore de parcare taxată prin acest sistem este de 0,4 euro + TVA, aproximativ 2,2 lei cu tot cu taxa pe valoare adăugată, dacă luăm în considerare un curs de 4,39 de lei pentru un euro, şi de 2,6 euro + TVA, pentru o zi întreagă, respectiv 14 lei cu tot cu TVA, faţă de 12 lei cât este în mod normal. Preţurile sunt similare cu cele din Târgu-Mureş.