Drumuri de vacanță în România

Started by Ionut, May 04, 2012, 11:57:38 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Io

In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

dr4qul4

Miercuri si Joi am dat o fuga pana la Balea, in ideea de a urca pe Negoiu.
Intre Curtea de Arges si Poenari erau foarte multe portiuni pregatite pentru a fi peticite (petice mici de 2-10 mp).
In schimb dupa cetate, drumul arata impecabil (pentru un drum de munte, nu va asteptati sa fie perfect plat). Are si 5-6 zone cu mici alunecari, din care, la cele 2 mai mari, Joi se lucra. Si erau 15-20 de muncitori acolo. Aveau si cateva tuburi pregatite.

Desi vorbim doar de 6 septembrie, ploua, batea vantul puternic si la iesirea din tunel, era o ceata de nu se vedea la 1 m in fata. (si pe sud era ceata, dar nu ca la Balea). Abia am reusit sa gasesc parcarea (nici nu a mai contat ca era 4 lei/h).

La 11 cand s-a mai domolit ploaia am plecat pe munte sperand ca vom ajunge pe Negoiu. Numai ca, surpriza, sus in Saua Doamnei era zapada.  Abia la 15:45 am ajuns la Lacul Caltun, unde am hotarat sa ne intoarcem, mai ales ca am aflat ca pe Negoiu era si mai multa zapada. Ne-am bucurat de 2 minute de priveliste, dupa care ceata s-a asternut la loc.
Asta desi, la 7:30, la Vidraru vazusem un curcubeu incredibil care ne-a pacalit sa credem ca vremea tine cu noi.

Pentru cei care nu sunt obisnuiti cu muntele, si mai cred ca exista vreo sansa ca Transfagarasanul sa poata fi deschis tot timpul anului, aveti grija: La munte vremea se schimba de la 1 ora la alta. Si chiar si pe 6 septembrie poate ninge. iar peste o luna putem avea zapada si de 30 cm si gheata inca de la Cabana  Capra.











Powered by API/PUM imgur uploader



PS. Evitati sa mergeti noaptea pe vreme rea. Refugiul Caltun (cel verde) va asteapta in caz ca ramaneti blocati pe acolo.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

GDPR

Quote from: ionut5blue on September 26, 2016, 01:58:19 PM
DC50A Zărnești - Plaiul Foii (aproape 10 km drum nemodernizat)
Proiectul de modernizare este finanțat prin Programului Național de Dezvoltare Locală (1,5 mil. euro)

...

Anul acesta vor fi finalizați primii 3,8 km, iar restul în cursul anului viitor.

Am fost in PC acum o luna si intr-adevar, primii 3,8 km pana la podul de la confluenta cu Barsa Fierului sunt asfaltati (dar doar un strat de asfalt). Nu au mai continuat insa cu asfaltul spre Plaiul Foii.

mariansb

"Un popor care alege politicieni corupti, impostori, hoti, tradatori , nu este victima, ci complice." - George Orwell

cristi5

Mare atentie! Probabil e valabil si pt OSM. Ar trebui certificate traseele cumva. Plus ca de obicei in padure GPSul nu e foarte exact, inclusiv GPSul celui care a inregistrat traseul cand mergea pe el...

http://m.adevarul.ro/locale/piatra-neamt/traseele-fantoma-google-maps-conduc-moarte-carpati-fenomenul-incadreaza-intr-un-trend-1_59b90e285ab6550cb820c1ae/index.html

pasadia

Ca om care merge des pe munte, iti pot spune asa:

- putine trasee montane (dintre cele omologate) sunt trasate pe GMaps. Si mai putine dintre cele neomologate
- exista alte aplicatii, mult mai potrivite pentru trasee in asemenea zone (Strava, track-uri GPS schimbate pe net, etc...); nu cred ca cineva s-ar baza pe Gmaps.


In cazul de fata, aruncand un ochi pe Gmaps, pot spune ca intr-adevar apare un traseu prin zona indicata. Interesant e ca e cam singurul traseu care apare pe Gmaps si care nu e marcat in teren (in schimb trasee marcate, precum cab. Fantanele - cascada Duruitoare, nu apare pe harta).

In Bucegi vad ca apar ceva trasee care nu sunt marcate, unele chiar ciudat trasate (e unul dinspre statia de telecabina din Busteni spre Cruce, plus Valea Alba, altul pe Valea Morarului, etc...). In Piatra Craiului in schimb nu apare nici un traseu nemarcate (si sunt multe care sunt extrem de cunoscute, precum Anghelide, Braul de Mijloc sau Brana Martoiu), dar nu apar nici unele trasee marcate (Coltul Chiliilor - Diana, Padina Popii, Padina Ursilor, Valea Urzicii, etc...)

Io

#351
Iar marcaje pe munte. In zona Lacul Balea exista un marcaj Patrat Rosu (si in zona Cabanei si la limita estica-pe urcarea spre Iezerul Caprei si la limita vestica-pe urcarea spre Paltinu). E marcajul limitei zonei de protectie a lacului, NU E MARCAJ TURISTIC! Fie, asta nu poate sa faca prea mult rau.


Tot in zona insa a aparut un marcaj punct roz-ciclamen (doar punct fara cerc alb in jur) si niste sageti in aceeasi culoare desenate pe stinca (!), mergind de la izvorul din versantul sudic al Muntelui Paltinul coborind usor in Caldarea Balii si tinind-o costis pe peretele sudic al Caldarii Balea si apoi urcind pina la Iezerul Caprei. Am fost eu pe traseele astea alataieri (Balea Lac-Vanataia lui Buteanu - asta e numele vechi/corect pentru ca se vede vinat din Tara Fagarasului, insa lumea a tot spus Vinatoarea lui Buteanu si toti ii spun de-o vreme asa - si retur, respectiv ieri Balea Lac - Laitel - Caltun- Negoiu si retur.


Condamn actiunea de vandalism, asa se numeste si nu altcumva (nu ma intereseaza daca e cu bune intentii sau nu)!
In plus, daca cumva cineva citeste aici si intelege ce-a facut, il rog sa se gindeasca ceva mai bine ce se intimpla cu cineva obosit care vine incarcat de la Negoiu si, dorind sa ajunga la Cabana Balea da de sagetile si de punctele lui ROZ care-l indruma costis pe peretele Sudic al Caldarii Balea spre extremitatea estica a lacului in loc sa-l coboare direct, usor si sigur in zona Bazei Salvamont (zona vestica a Caldarii Balea) atunci cind in zona e ceata deasa (asa cum am prins eu ieri pe la orele 12) si nu cunoaste zona!
Impresia mea e ca s-a gasit cineva sa cumpere un spray de vopsea si s-a gindit ca face ceva bun. Nu, ai facut o timpenie! Ma indoiesc ca ai fost vreodata acolo atunci cind ceata e atit de deasa incit stai pe malul lacului si nu vezi ca e acolo! Nu ti-a trecut prin cap ca marcajele pe munte sint altceva si au alte scopuri decit niste graffiti pe metrou sau prin Centrul Vechi!

Toata ideea marcajelor pe munte e simplitatea, diferentierea si minimalizarea posibilitatilor de eroare. Nimic altceva. Orice complicatie poate duce la decizii eronate cu urmari nedorite.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Io

#352
Quote from: cristi5 on September 14, 2017, 08:28:04 AM
Mare atentie! Probabil e valabil si pt OSM. Ar trebui certificate traseele cumva. Plus ca de obicei in padure GPSul nu e foarte exact, inclusiv GPSul celui care a inregistrat traseul cand mergea pe el...

http://m.adevarul.ro/locale/piatra-neamt/traseele-fantoma-google-maps-conduc-moarte-carpati-fenomenul-incadreaza-intr-un-trend-1_59b90e285ab6550cb820c1ae/index.html

Cristi, poti si nu poti sa certifici asa ceva. Personal cred ca e mai bine sa nu.
Sa ma explic: oricine poate sa urce pe net un track pe care l-a facut si care e ... (urmeaza epitete). Ok. Traseul poate fi chiar bun desi, cel putin in muntii umblati e foarte putin probabil sa vina cineva, oricine, cu vreo mare noutate. Nu e insa bine ca oricine sa ajunga oriunde. Exista vechi trasee foarte frumoase si cunoscute in comunitatea montana (Pasadia iti da un exemplu foarte bun, Anghelide in Piatra Craiului) insa tot aici e si clu-ul: pentru cineva care nu stie despre ce e vorba si care "ataca" un astfel de traseu fara ghid lucrurile se pot termina urit de tot. Ca veni vorba, Piatra Craiului e plina de minunatii, trasee ascunse foarte foarte frumoase si pe care numai adevaratii cunoscatori ai locului le stiu. Si e bine asa, nici macar montaniarzi care-au facut cite ceva prin Crai (ca mine) nu le stiu pe multe (majoritatea, cred) dintre cele din "dantelaria de calcar" si-am fost uimit sa vad pe unde m-a dus un adevarat cunoscator al locului.
E ala un traseu turistic? NU!
Poate fi? Ar putea insa cred ca e mai bine sa nu fie, el putind fi parcurs de catre turisti cu experienta de vai alpine pe vreme buna si pe stinca uscata. Lucrurile se schimba radical daca vremea e proasta iar o iesire din traseu te poate duce in situatii fara solutie alta decit alpinismul! Eventual de noapte...
Nu contest ca un turist bine pregatit, echipat, experimentat poate sa urmeze vreun track luat de pe net. Doar ca un traseu turistic se adreseaza unei majoritati iar acea majoritate mai nou isi cam imprumuta "experienta montana" de pe Youtube. Ceea ce poate fi foarte bun vazut de la monitorul calculatorului si foarte diferit in realitate. E valabil pentru oricine iar aici experienta montana si prezenta unui cunoscator fin al locului (ghid atestat sau nu) poate face diferenta intre o excursie reusita si un apel la 0-SALVAMONT!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

pasadia

@Io: punctul ala roz imi pare marcaj facut pentru vreun maraton tinut in zona. Stiu ca a fost de curand 2*2, un maraton pe traseul Balea - Moldoveanu - Balea - Negoiu - Balea. Iar acelasi tip de marcaj a impanzit toate zonele in care se desfasoara concursuri de alergare.

Sincer sa fiu eu personal le prefer pe astea in dauna celor facute cu diverse fâșii de plastic agatate prin copaci. Care sunt stranse, dar nu in totalitate si ca atare raman sub forma de gunoi multi ani ulterior.

PS: din ce ai descris tu, punctul ala roz urmeaza un traseu omologat oficial, deschis vara. Pleaca de la cab. Balea Lac, ocoleste lacul pe la sud, pe curba de nivel din est spre vest, si trece pe deasupra tunelului iesind in Saua Doamnei. Nu mai stiu acum care e marcajul oficial, cred ca banda albastra.

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk


Hercule

Trasee cu punct roz (sau de culoare verde, dar exact acelasi stil) am vazut in mai multi munti nu doar in Fagaras. Ele urmaresc un traseu marcat si niciodata nu definesc un traseu nou. De aici deduc ca sunt semne provizorii facute de cei care actualizeaza hartile montane, probabil in acel punct s-a luat o coordonata GPS. Mai mult decat atat, vopseaua folosita nu e asa rezistenta ca vopseaua marcajelor omologate, asa ca se va sterge cu timpul.
Deșteaptă-te române!

Io

#355
Quote from: pasadia on September 15, 2017, 07:05:19 AM
PS: din ce ai descris tu, punctul ala roz urmeaza un traseu omologat oficial, deschis vara. Pleaca de la cab. Balea Lac, ocoleste lacul pe la sud, pe curba de nivel din est spre vest, si trece pe deasupra tunelului iesind in Saua Doamnei. Nu mai stiu acum care e marcajul oficial, cred ca banda albastra.

Intr-adevar, acela e un traseu de vara marcat cu banda albastra. Sagetile despre care vorbesc il urmeaza pe sensul Izvorul de sub Paltinul - Saua Doamnei - Balea - Iezerul Caprei. Presupunind ca a fost facut pentru ultramaratoane continui sa cred ca nu e bine si ca poate induce in eroare.
- Ultramaratonistii imi inchipui ca vor fi parcurs traseul de citeva ori inainte sa participe la concurs. Daca bine stiu eu exista si arbitri si asistenti pe tot traseul, nu vad rostul unui marcaj in plus.
- Pina si aici noi doi, Hercule, Tibi si inca citiva stim despre ce e vorba fiindca cunoastem zona. Asta nu e deloc cazul pentru majoritatea celor care ajung pe-acolo, stiti prea bine! Alaltaieri la Balea cind ma echipam ma intreaba un adolescent daca poate sa ajunga pe Moldoveanu. Ma uit la ei, adidasi si pantaloni de mall. Pe ea un tricouas si o geaca de piele. Si rucsacel de vreo 2 litri, tot de piele. Afara 11 grade. Ce sa le spui? Le-am spus sa-si salveze in telefon nr 0-salvamont si ca le va lua cel putin 10 ore dus-intors. Si ca ii va ploua in urmatoarea ora. Si ca prognoza da cu o probabilitate de 38% furtuna cu traznete in creasta pe la ora 12. Si ca e mai bine sa stea pe linga Balea, sper ca i-am convins.
Astia sint (mai nou) majoritatea celor care ajung acolo si tot ei sint cei mai predispusi la accidentari, rataciri etc, oameni care fie nu stiu ce fac fie isi supraestimeaza mult capacitatile. Toate astea in conditiile in care pe tot traseul Balea Negoiu si retur am intilnit (pina la ora 14 cind eram inapoi) 6 persoane, au fost 2 ploi scurte (si reci...) si in unele zone a batut vintul cam cu 40 la ora iar pe Negoiu temperatura a fost de 5 grade. Nu-mi inchipui ca pe Moldoveanu a fost mai cald...
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

GDPR

Mai sunt si concursuri de orientare turistica.

dr4qul4

#357
@Io, exact asa am patit eu saptamana trecuta.

Era ceata de nu vedeai la 20 m. Am facut Balea-Caltun si la intoarcere mirosea a gratar la Balea dar nu am reusit sa coboram direct. Am urmat traseul (banda albastra, nu punctele roz) si am ocolit tot lacul. Masina era exact la prima parcare dupa iesirea din tunel, asa ca celui care a refacut marcajele ii transmit de bine.
Stiam ca trebuie sa coboram (miros de gratar, masini si ceva galagie), dar nu vedeam nimic asa ca am tinut marcajul.

Repet: marcajul banda albastra te coboara exact pe unde spui tu. Eu nu am vazut alt marcaj.
Banuiesc ca e facut de cabanierul de la Balea. In loc sa cobori direct in parcare, te duce intai la cabana.


" Marcaje" roz sau verde strident am vazut ca se mai folosesc pentru marcarea traseelor de mountain bike si atv. Cel putin in zona Fundata e plin de ele. Ba puncte, ba sageti. Inca nu au un standard.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Io

#358
Tibi, eu am vazut dimineata la prima ora doi tipi plecind de la tiroliana catre banda albastra si-i urmaream crezind ca stiu un loc de iesire in Creasta printre hornurile alea de deasupra Lacului. Au luat-o spre Paltinu...
La coborire m-am tinut si eu dupa banda albastra/punct si sageti ciclamen pina am realizat ca nu e in drumul meu, aveam masina linga tunel (era ceata, nu vedeam lacul dar vedeam 50m in fata) si m-am intors. Am dibuit pina la urma coborirea directa. Exista pe o stinca vopsite la 90 de grade doua sageti facind parte din "vechiul" traseu si care te duc la un stilp ruginit in Saua Doamnei de unde te lasi in jos spre Salvamont, dar daca le-ai ratat ajungi la Cabana :D
Poate vor sa reconfigureze traseele in zona? Stiu ca anul trecut o gasca a chemat Salvamontul: gresisera pe ceata si au ajuns undeva catre Piscu Balii! Adica exact deasupra Bazei Salvamont. Iar ala numai traseu turistic nu e!

Ceva mai jos de locul unde e facuta filmarea asta (nu e a mea). Se vede Baza Salvamont jos in stinga:

In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

Hercule

#359
Prima regula inainte de a ajunge pe munte e sa te informezi temeinic de traseul unde te duci si de marcajele cu care te intalnesti. Sunt foarte importante informatiile legate de lungimea traseului, diferenta de nivel, timpul de parcurgere, etc; in functie de care poti estima daca il (poti) faci(e) sau nu. In cazul vostru era foarte simplu: din saua Paltinu cobori pe banda albasra catre saua Doamnei. La un moment dat banda albastra continua pe deasupra lacului iar spre saua Doamnei se desprinde un traseu la stanga marcat cu cruce rosie. Acesta ajunge la stalpul ruginit de care zicea Io, iar de acolo luand-o la dreapta el coboara in final in parcarea de langa intrarea in tunel (daca gresesti aici si o iei la stanga pe valea Doamnei, ai pus-o). Site-uri cu harti sunt destule pe net sau recomandabil sa ai si harta la tine.

In al doilea rand sunt aplicatii foarte bune pe telefon care te pot ghida pe trasee chiar si in conditii de vizibilitate reduse (testat de mine pe ceata in zone cunoscute). Si apropo, pe ceata nu conteaza cati metri vezi in fata pentru ca daca te uiti la picioare, poteca se vede foarte bine.

Nu in utlimul rand, pentru amatorii de drumetii montane pot oferi o gramada de informatii referitoare la trasee, harti, aplicatii, etc. Dati-mi un mesaj privat si va ajut cu placere.

PS Traseele nu se reconfigureaza, in Fagaras sunt asa de zeci de ani. Eventual unele din ele se inchid din diverse motive.
Deșteaptă-te române!