News:

3,5% pentru Asociația Pro Infrastructură, singura voce independentă
care monitorizează toate proiectele majore de transport.

Main Menu

Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Legea prin care şoferii care circulă fără rovinietă scapă de amendă, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care şoferii care circulă fără rovinietă nu vor putea fi sancţionaţi în intervalul cuprins de la data săvârşirii contravenţiei şi până la data comunicării acesteia, iar amenda se prescrie dacă şoferul nu e informat timp de 4 luni. Legea pentru modificarea şi completarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România a fost adoptat de Camera Deputaţilor în 6 februarie.

,,Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat azi (6 februarie – n.r) cu unanimitate de voturi un proiect de lege care modifică Ordonanţa 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţelele de drumuri naţionale din România. Modificarea legislativă se impunea având în vedere că norma nu era suficient de clară, instanţele interpretând în mod diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetate în lipsa rovinietei", a declarat deputatul PNL Lucian Bode.

În forma adoptată se arată că şoferii nu mai pot fi sancţionaţi în intervalul cuprins de la data săvârşirii contravenţiei şi până la data comunicării acesteia. Totodată, apar modificări şi în ceea ce priveşte prescrierea sancţiunii.

,,Aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei, procesul verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în două luni de la data aplicării contravenţiei, iar intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului verbal nu se mai poate aplica altă sancţiune". De asemenea, procesul verbal nu mai trebuie să fie însoţit de fotografii doveditoare.

Legea intră în vigoare la şasa luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

ZF

TibiV

Ca sa nu mai fie discutii ca nu a mers peajul la Vodafone...
De data asta o sa aiba toti probleme, dar CNAIR face soferilor o mare favoare la capitolul "rovinieta"... ;)


http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/posibil%C4%83-func%C8%9Bionare-%C3%AEngreunat%C4%83-serviciului-de-2

Posibilă funcționare îngreunată a serviciului de emitere rovinietă și a tarifului de trecere a podurilor Fetești și Cernavodă

05 Mai 2018

În data de 06.05.2018, intervalul orar 01:00 - 04:00, este posibil ca emiterea rovinietelor și a peajelor să fie îngreunată/întreruptă ca urmare a unor lucrări de mentenanță la sistemul informatic.

Astfel, informăm utilizatorii rețelei de drumuri naționale că:

            - achitarea peajului pentru trecerile efectuate pe la podurile peste Dunăre de la Fetești și Cernavodă în data de 06.05.2018, se poate realiza pâna cel târziu ora 24:00 a zilei următoare;

            - utilizatorii rețelei de drumuri naționale care folosesc în data de 06.05.2018 infrastructura pentru care se aplică tariful de utilizare, pot achita rovinieta până cel târziu la ora 24:00 a zilei respective.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Noul proprietar al mașinii va fi amendat pentru lipsa rovinietei, nu vechiul proprietar

În cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul, noul deținător este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător. Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), subliniindu-se că vechiul proprietar trebuie să dovedească faptul că a vândut mașina. Decizia dată de judecători a devenit obligatorie astăzi, pentru toate instanțele din țară, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro. Fostul proprietar al unei mașini nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă cu mașina fără să achite rovinieta, a stabilit ICCJ prin Decizia nr. 4/2018, ce a fost dată în martie 2018 într-un recurs în interesul legii. Aceasta a devenit obligatorie de astăzi, pentru toate instanțele din România, odată cu apariția în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388.

MesagerulDeSibiu.ro

Ionut

Facilitate. Alertă pe e-mail la expirarea rovinietei

"Urmare a recomandărilor primite din partea utilizatorilor portalului www.erovinieta.ro, prin intermediul căruia se pot achita cu ajutorul cardului bancar rovinieta şi peajul, CNAIR a implementat o nouă facilitate, respectiv posibilitatea de primire a unei Notificări prin e-mail cu două zile înainte de expirarea valabilităţii rovinietei achiziţionată prin intermediul acestui portal", , a anunţat, vineri, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă.

Notificarea se transmite la adresa de e-mail utilizată la crearea contului de acces în portal pentru rovinietele cu valabilitate mai mare sau egală de 30 zile.

CNAIR menţionează că, pentru utilizatorii care au deja cont de utilizator, această facilitate trebuie activată din secţiunea "profil", prin bifarea căsuţei corespunzătoare, iar cei care doresc să devină utilizatori ai portalului, pentru primirea acestui tip de notificare, trebuie să bifeze căsuţa corespunzătoare din secţiunea de creare a contului.

Digi24

Allex

Uau, bun venit CNAIR in secolul nostru. :)

Ungurii m-au spam-uit de m-au spart pana am reusit sa ma dezabonez de la newsletter-ul lor. Si am luat o singura data matrica online.
"Asta-i ţara tuturor imposibilităţilor"

DN2 - E85 | Monitorizare A7 Autostrada Moldova

perfidus

Ma mir, si eu am luat online vinieta HU dar dintr-o aplicatie (T-Park) si nu m-au spam-uit. M-au avertizat însa la expirarea celor 10 zile. Remarc faptul ca CNAIR nu ofera serviciul pentru Ro-viniete sub 30 zile.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

RaV

Mă poate ajuta cineva cu o informație legată de vinietă, mai precis cu confirmarea unei informații?

Am cumpărat săptămâna asta un autoturism SH. Fostul proprietar, un prieten, plătise rovinieta până la sfârșit de noiembrie 2018. Astăzi, dintr-o carență de comunicare, soția a făcut un drum în afara Bucureștiului fără să apuc să depun în Dinicu Golescu cererea de modificare în baza de date cu roviniete valabile a numărul de înmatriculare, ca să nu plătim încă o dată (așa cum știam eu că este procedura).

În fine, m-am consultat un pic cu un amic jurist, care mi-a dat următorul link la o știre din 2014: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/soferii-care-schimba-numarul-de-inmatriculare-nu-mai-trebuie-sa-anunte-in-scris-cnadnr-ul-pentru-a-pastra-rovinieta-267323

Am cercetat un pic și pe situl CNAIR (http://www.cnadnr.ro/ro/roviniete/intrebari-si-raspunsuri-privind-rovinieta), care formulează așa, destul de ambiguu: "In cazul utilizatorilor români care isi schimba numarul de inmatriculare al vehiculului, rovinieta sau peajul isi mentin valabilitatea in conditiile in care in baza de date a autoritatii de inmatriculare este operata modificarea respectiva. Autoritatea de inmatriculare va asigura, pe baza de protocol, accesul zilnic al CNAIR - S.A. la baza de date cu modificarile privind schimbarea numarului de inmatriculare."

În concluzie, din experiența/informațiile voastre, mai este nevoie să fac cerere la CNAIR pentru schimbarea numărului de înmatriculare asociat unei viniete valabile, sau se rezolvă automat?

danutzu_1069

#592
De ceva vreme nu mai este nevoie sa "anunti" schimbarea numarului de inmatriculare deoarece cnair face verificarea si emute amenda pe baza seriei de sasiu... care ramane neschimbata la schimbarea proprietarului... si asa cum ai gasit si tu, cnair are acces la baza de date care asociaza unui numar de inmatriculare, o serie de sasiu.
Mai pe scurt, camera citeste nr de imnatriculare, verifica daca are vinieta, daca nu are, vede ce serie de sasiu este asociata, si verifica daca pe seria asta de sasiu exista vinieta. Daca nici pe asta nu este..., emite amenda si trimite "felicitarea"..

RaV

Mulțumesc, dar am o singură nelămurire: dacă lucrurile chiar funcționează în prezent așa, de ce pe site-ul CNAIR există în continuare formularul de cerere a schimbării numărului de înmatriculare asociat unei viniete valabile? Oare o simplă redundanță (neactualizarea paginii), sau e totuși o procedură activă? http://www.cnadnr.ro/ro/roviniete/formulare-cerere-schimbare-numar-inmatriculare

dr4qul4

dute imediat si ia o rovinieta incepand de azi.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

danutzu_1069

Cnair e in urma cu toate.... si nu vrea sa uite de birocratie, ghisee, cozi...
Atata timp cat au acces la baza de date...
Daca chiar vrei sa dormi linistit, poti merge la o benzinarie Petrom si sa rogi sa verifice pe seria de sasiu daca este emisa vinieta

Ionut

Taxa de pod Feteşti - tot ce trebuie să ştii despre plata taxei de pod: lista benzinăriilor, ghid plată prin SMS, precizări importante

Astfel, taxa de pod Feteşti poate fi achitată la staţiile OMV Petrom, MOL, MOL Retail, Rompetrol şi Socar, prin SMS la 7577 din reţelele Orange, Vodafone, Telekom şi RCS-RDS, sau cu bani cash la staţiile de taxare de la Feteşti. Dacă se plăteşte la distribuitorii autorizaţi de mai sus sau prin SMS, taxa se poate achita înainte de utilizarea podurilor sau până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii. Taxa achitată la distribuitori sau prin SMS şi neutilizată îşi pierde valabilitatea în 12 luni.

Multe detalii pe ProMotor.ro

tom_sawyer

Un nou proiect de lege ar putea desfiinţa taxa de pod de la Feteşti şi Giurgeni

Deputaţii PNL de Constanţa Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu au iniţiat un proiect de lege privind desfiinţarea taxei de trecere pe podurile Feteşti - Cernavodă şi Giurgeni - Vadu Oii, considerând că este vorba despre o dublă impunere.

Potrivit celor doi deputaţi liberali, taxa de utilizare a podurilor Giurgeni - Vadu Oii şi Feteşti - Cernavodă reprezintă o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, ,,fără o justificare obiectivă", pentru că banii colectaţi merg la bugetul de stat, iar podurile se află într-un stadiu avansat de degradare. deşi această taxă se colectează de peste un deceniu.

Ei spun că legislaţia comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autorităţilor române, care au considerat de cuviinţă să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.

,,Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre", se arată într-un comunicat remis de cei doi liberali constănţeni.

ZF

perfidus

Iete fleoșc. Pentru podul nou de la Brăila evident ca s-a prevazut in proiectul ITS și sistem de taxare.
Și e proiect aprobat pentru finanțare UE.
In toată Europa se taxează tuneluri și poduri care aduc bani la buget dar și la administratorul drumurilor.
La câte duble impuneri sunt, numai pe asta au văzut-o liberalii constănțeni?
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Beowulf

Masura este foarte buna! De fapt in prezent in Romania avem o tripla taxare:
- accizele la combustibil;
- rovinieta;
- taxa de pod.

Nicaieri in Ungaria, Austria sau Germania nu am oprit sa platesc vreo taxa de traversare a unui pod peste Dunare. Doar noi avem un sistem fiscal aberant, specific unui stat hraparet, disperat sa ciupeasca cite ceva de fiecare data cind are ocazia.
Ordinea prioritatilor:
A1: Bucuresti-Nadlac;  A3: Bucuresti-Bors;  A10: Sebes-Turda;  A0+DNCB: Centura Bucuresti; A8: Tg Mures- Ungheni; A12+A14: Calafat-Craiova-Pitesti-Tirgoviste-Ploiesti-Buzau-Braila; A6: Lugoj-Calafat; A7+DN(2X2): Botosani-Focsani-Slobozia-Calarasi.