News:

.

Main Menu

Energie eoliana

Started by Harry, November 11, 2016, 11:21:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Pt ca nu avem topic pt green energy postez aici.

In sudul judetului Constanta, la mica distanta de municipiul Mangalia, pe teritoriul comunei Albesti se va ridica un parc eolian alcatuit din 14 turbine cu o putere instalata totala de 46.2 MW.

GDPR

Sa pui turbine eoliene imediat langa o rezervatie naturala unde cuibaresc specii protejate de pasari este o crima impotriva naturii.

QuoteAflată pe partea stângă a şoselei Mangalia-Albeşti, Pădurea Hagieni reprezintă una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Rezervaţia uimeşte prin diversitatea peisajului, atât de diferit de cel litoral aflat la numai câţiva kilometri distanţă şi prin rarităţile faunistice care şi au găsit refugiul în această insulă de vegetaţie înconjurată acum de culturi agricole. Putem găsi aici bălţi cu vegetaţie acvatică şi palustră, stepe pietroase aflate în plin soare, coaste şi râpe de calcar, pâlcuri de arbuşti spinoşi, luminişuri cu vegetaţie de stepă şi păduri umbroase de diferite esenţe, predominantă fiind o pădure naturală de tip submediteranean.

Ca Sit Natura 2000, sub codul ROSPA0094, Pădurea Hagieni găzduieste efective importante ale unor specii de păsări protejate. Conform datelor avem următoarele categorii:
a) număr de specii din anexa 1 a Directivei Pasari: 30
b) număr de alte specii migratoare, listate în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn): 38
c) număr de specii periclitate la nivel global: 5

Situl este important pentru populatiile cuibăritoare ale speciilor urmatoare: Falco cherrug, Falco vespertinus, Coracias garrulus, Aquila heliaca, Accipiter brevipes, Anthus campestris, Calandrella brachydactyla, Lanius minor, Milvus migrans, Pernis apivorus, Picus canus, Lullula arborea, Melanocorypha calandra. Situl este important în perioada de migrație pentru speciile: Larus melanocephalus, Larus minutus, Pelecanus crispus, Phalacrocorax pygmaeus.

http://www.academia.edu/7728499/Arii_protejate_-_P%C4%83durea_Hagieni

Ionut

Ministrul Energiei: Turbinele eoliene ar putea produce 2.000 de MW în această seară
și vor contribui la acoperirea vârfului de consum


Turbinele eoliene ar putea asigura o producție de 2.000 de MW în această seară și vor contribui la acoperirea consumului de electricitate, care este la niveluri record, a declarat marți ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul comandamentului energetic de iarnă. Astfel, energia eoliană ar putea acoperi aproape 20% din consum, în condițiile în care la nivel național, în aceste zile geroase, se utilizează circa 9.700 de MW în perioada de vârf.

"Începem să avem o producție mare și pe zona de energie eoliană. Dacă ieri producția era de 400 de MW, în acest moment suntem la 1.500 de MW și în creștere. Estimăm că la vârful de consum, ora 19:00 — 20:00, să fie undeva la 2.000 de MW produși din turbinele eoliene", a spus ministrul. "Într-adevăr, turbinele au un sistem de protecție în cazul în care vântul depășește 80-100 km/h, dar, din ceea ce a emis ANM, vântul va fi undeva la 55-60 de km/h, deci optim pentru producția de energie", a adăugat Petcu.

Agerpres

Harry

#3
casimcea foto: Monsson


Ionut

Energia eoliană a acoperit 15,5% din consumul de electricitate, în perioada 6-15 ianuarie

Producția de energie eoliană a asigurat, în perioada 6-15 ianuarie 2017, 13,83% din întreaga producție de electricitate și 15,5% din consumul brut la nivel național, potrivit unui comunicat al Asociației Române pentru Energia Eoliană (RWEA), remis, luni, AGERPRES.

"În contextul ultimelor zile, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute la scara întregii Românii, iar consumul de energie electrică a înregistrat sporuri considerabile, industria eoliană a demonstrat din nou că este un participant cheie pe piața de electricitate din România. În perioada 6-15 ianuarie 2017, când autoritățile au emis coduri galbene și portocalii pe scară largă din cauza vremii rele, în România s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh au reprezentat consumul brut de electricitate. În aceeași perioadă, industria eoliană a generat 0,30 TWh, ceea ce face ca proporția acestei tehnologii să fie de 13,83% din întreaga producție de electricitate și de 15,5% în cazul consumului brut de electricitate", se arată în comunicat. Săptămâna trecută, consumul de energie al României a crescut la cote maxime, de peste 9.700 de MW, cu un vârf de 9.730 de MW marți seara.

Agerpres

Harry

Compania olandeza Nero Renewables pregateste o investitie gigant intr-un parc de eoliene in Dobrogea.
Parcul eolian cu o capacitate de 1GW (cel mai mare parc eolian onshore din Europa) va fi construit in zona de sud a judetului Constanta, intre orasele Negru Voda si Baneasa, unde vor fi ridicate 242 de turbine, fiecare cu o inaltime de 100 metri.

istvan78

Recent publicat de Banca Modiala si "Technical University of Denmark":

https://globalwindatlas.info/

Balto

Parcul eolian al grupului CEZ de la Cogealac și-a majorat producția de energie la un nivel record

Producția de energie electrică a parcului eolian CEZ de la Cogealac-Fântânele s-a situat anul trecut la un nivel record de 1.323 GWh, cu 14% mai mult față de 2016, beneficiind de o forță a vântului în medie de 7.25 m/s. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), producția de energie electrică realizată de centralele eoliene în România crescuse până la finalul lunii noiembrie 2017 cu 13% fata de aceeași perioada a anului 2016. "Important de menționat este faptul ca deși parcul eolian cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, acesta a raportat un factor de capacitate de 25,18%. Asta înseamnă că din cele 240 de turbine au generat energie verde aproximativ 61", precizează CEZ într-un comunicat de presă.

Profit.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

kitsune

Mai rămâne să-l chemăm pe Musk să ne facă o baterie mai mare ca cea din Australia şi atunci putem produce şi mai mult
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

istvan78

Quote from: Balto on February 07, 2018, 01:33:37 PM
"Important de menționat este faptul ca deși parcul eolian cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, acesta a raportat un factor de capacitate de 25,18%. Asta înseamnă că din cele 240 de turbine au generat energie verde aproximativ 61"

ummm... nu, nu inseamna asta... comunicatul CEZ contine asta??

Ionut

Olandezii vor să facă un parc eolian gigantic în România

România este ţinta unei uriaşe investiţii în energia regenerabilă, care, dacă va fi realizată, ne va aduce două gigantice parcuri eoliene, cu o putere instalată totală de peste 1.000 MW, de departe cea mai mare instalaţie de acest tip de la noi. Iar, dacă va fi realizată, investiţia nu va mai fi finanţată, prin tarif, de consumatorii din România, aşa cum s-a întâmplat, până acum, cu toate investiţiile în energia regenerabilă. Însă, deşi vorbim despre un proiect atât de mare, sunt foarte puţine lucruri cunoscute.

NERO Renewables, o companie înregistrată în Olanda a făcut de mai multă vreme public un proiect de investiţie în România: 362 de turbine eoliene, cu o capacitate de circa 1.000 MW, amplasate în două zone din ţară. Primul ar urma să fie în judeţul Buzău, în care ar fi vorba despre 120 de turbine, de 4 MW fiecare, iar al doilea, în sudul Dobrogei: 242 de turbine, cu o capacitate de 2 MW fiecare. În total, producţia anuală ar fi de circa 3 TWh de energie electrică, adică mai mult de 5% din producţia naţională.

Ar fi cea mai mare investiţie din domeniul energiei regenerabile care să fi fost vreodată făcută în România. Dacă am socoti un preţ de un milion de euro pentru un MWh instalat în eolian, ar rezulta că proiectul celor de la NERO ar avea o valoare de un miliard de euro.

Economica.net

Bogdan_Cluj

Un link care mi s-a parut interesant. Specialistii sa isi dea cu parerea, pentru mine (un necunoscator) mi s-a parut interesant pentru ca mi-am facut o imagine de ansamblu asupra "locatiilor" numa bune de amplasat eoliene, dar si unde sunt termocentralele, cele nucleare si barajele hidro:

Wind energy in Romania A review from 2009 to 2016: https://www.researchgate.net/publication/303891570_Wind_energy_in_Romania_A_review_from_2009_to_2016

silviu321

Vestea despre constructia unor parcuri eoliene noi, de mari dimensiuni, nu este neaparat o veste buna.
In momentul actual sistemul energetic din Romania Gafaie sub presiunea productiei mari din eoliene ( in perioadele cu vant puternic). De altfel  nici in acest moment nu este posibila debitarea in sistem a unei puteri electrice egala suma capacitatilor instalate in centrale eoliene.
Proprietarii de parcuri eoliene nu si-au respectat obligatiile pe care le aveau  de a participa financiar  la intaririle de retea,(cu unele mici exceptii).
Mai mult,  in conditiile unei productii puternice in eoliene sunt limitati sau opriti producatorii clasici, in special carbune si gaze, ceea ce implica o uzura accentuata a echipamentelor si randamente scazute. Dar in momentele cand nu bate vantul si cand consumul este foarte crescut, tocmai aceste centrale termice sunt calul de povara care tine SEN in picioare. A se vedea situatia din ianuarie-februarie 2017.
in concluzie: Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea.....

istvan78

Quote from: silviu321 on March 30, 2018, 05:32:54 PM
In momentul actual sistemul energetic din Romania Gafaie sub presiunea productiei mari din eoliene ( in perioadele cu vant puternic). De altfel  nici in acest moment nu este posibila debitarea in sistem a unei puteri electrice egala suma capacitatilor instalate in centrale eoliene.
Sursa?

silviu321

Trust ME, I'm an engineer!  :)