News:

.

Main Menu

Energie solara

Started by Ionut, November 03, 2016, 07:50:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Şeful Tesla pariază 2,6 miliarde de dolari pe energia solară şi vrea să cumpere SolarCity

Elon Musk, fondatorul Tesla Motors, se aşteaptă ca acţionarii companiei producătoare de maşini să aprobe un acord în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a cumpăra compania de panouri solare SolarCity, potrivit BBC. ,,Sunt destul de încrezător asupra direcţiei în care se îndreaptă voturile", a declarat Musk. El estimează că SolarCity ar putea adăuga un miliard de dolari la câştigurile afacerii Tesla, în 2017.  Împreună, cele două firme ar putea accelera tranziţia mondială către energia sustenabilă, prin producerea şi acumularea de energie regenerabilă şi asigurarea mijloacelor de transport care să o folosească.

Tesla a încercat să liniştească îngrijorările în ceea ce priveşte situaţia financiară a SolarCity, dezvăluind faptul că prin instalarea de panouril solare a strâns fonduri în valoare de un miliard de dolari, în ultimele patru luni. Musk a susţinut că există câteva persoane care se împotrivesc extinderii Tesla în afacerea energetică, inclusiv fondul lui (offshore) de investiţii, dar el a pus la îndoială capacitatea acţionarilor de a prezice rezultatele avute de Tesla în anii anteriori. Investitorii vor vota pe 17 noiembrie.

ZF

Ionut

2016, anul în care panourile solare au fost mai ieftine decât combustibilul fosil:
,,Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic"


Energia solară şi cea eoliană au acelaşi preţ sau sunt chiar mai ieftine decât cea obţinută din combustibilul fosil în peste 30 de ţări, potrivit datelor publicate în decembrie de Forumul Economic Mondial, citate de publicaţia Quartz.  În contextul în care preţurile energiei eoliene şi ale celei solare continuă să scadă, două treimi din state vor ajunge în situaţia unei parităţi a preţurilor de referinţă în câţiva ani, chiar şi fără subvenţii. Paritatea preţurilor de referinţă în cadrul unei reţele reprezintă situaţia în care orice formă de energie regenerabilă, precum cea solară sau eoliană, costă la fel sau mai puţin decât o sursă tradiţională de energie din reţea, precum cărbunele, ţiţeiul sau gazul natural.

,,Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic", a spus Michael Drexler, reprezentantul Forumului Economic Mondial. În 2016, utilităţile au adăugat 9,5 gigawaţi la consumul din surse fotovoltaice al reţelei din Statele Unite. Astfel, energia solară va deveni sursa de combustibil de top pentru prima dată într-un an calendaristic, potrivit estimărilor US Energy Information Administration. Statele Unite şi-au majorat producţia cu 125 de panouri solare pe minut în 2016, un ritm de două ori mai alert decât în 2015, potrivit Solar Energy Industry Association.

Investiţia globală în energia regenerabilă este încă departe de nivelul necesar pentru a evita încălzirea globală, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Investiţia globală în energia regenerabilă a ajuns, în 2015, la 286 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 25% din ţinta stabilită de Acordul de la Paris. Energia solară este aşteptată să scadă la jumătate din preţul electricităţii provenite din cărbune sau gaz natural în următorii 10-20 de ani. Acest punct a fost deja atins în unele regiuni. În august, compania energetică Solarpack a încheiat un contract pentru vânzarea energiei solare în Chile la preţul de 29,1 dolari/MWh, cu 58% mai puţin decât preţul de la o uzină pe gaze naturale.

Mediafax

Ionut

Energia fotovoltaică ar putea devansa cărbunele
devenind cea mai ieftină sursă de energie din lume


În unele părți ale lumii, energia fotovoltaică este mai ieftină decât cărbunele și în mai puțin de un deceniu este posibil să devină cea mai ieftină sursă de energie din lume, transmite Bloomberg. În 2016, o serie de țări precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri după ce au încheiat acorduri pentru producția de energie fotovoltaică la un preț mai mic de 3 cenți pentru un kilowatt-oră, jumătate din costul mediu global pentru energia produsă în termocentralele pe bază de cărbune. În prezent, Arabia Saudită, Iordania și Mexic intenționează să organizeze în acest an licitații la care prețurile să scadă și mai mult, iar o serie de companii europene precum Enel caută noi piețe peste hotare după ce acasă subvențiile au fost eliminate.

Începând din 2009 și până în prezent, prețurile la energia fotovoltaică au scăzut cu 62%, fiecare parte a lanțului de aprovizionare reducând costurile. Această diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la împrumuturile bancare, ceea ce a dus capacitățile de producție la niveluri-record. Potrivit analiștilor de la Bloomberg New Energy Finance, până în 2025 energia fotovoltaică ar putea deveni mai ieftină decât utilizarea cărbunelui la nivel mondial. "De fiecare dată când se dublează capacitatea, prețul se reduce cu 20%", a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IREA). Această agenție se așteaptă ca prețul energiei fotovoltaice să scadă cu alte 43% până la 65% până în 2025, ceea ce ar însemna un declin cumulat de 84%, începând din 2009.

Agerpres

Harry

Adminsitratia portuara interntioneaza sa ridice la Poarta 6, pe un teren aflat in incinta portului Constanta, un parc de panouri fotovoltaice. In acest sens Primaria Constanta a eliberat certificatul de urbanism pentru studiul de fezabilitate.

Europiu

Vesti din Australia, dar nu legate de Australian Open:

Quote
One issue with solar power plants has been how to store the energy generated during the day for release at night. Most power plants use electricity as it is generated, because efficient storage of electricity is very difficult. The Aurora Plant solves this problem by using molten salt to store energy.
https://www.springwise.com/new-solar-plant-uses-molten-salt-store-energy/
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

Balto

Producţia de energie fotovoltaică a depăşit puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, marţi la prânz

Vremea însorită din aceste zile a determinat o creştere semnificativă a producţiei de energie fotovoltaică, aceasta depăşind marţi, la orele prânzului, puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate pe site-ul Transelectrica.
Astfel, marţi, la ora 13:20, producţia de energie electrică din panourile fotovoltaice era pe locul al treilea, cu 800 de MW, reprezentând 12% din total. Spre comparaţie, un reactor precum cele de la Cernavodă are o putere de 700 de MW. Producţia naţională de energie la ora menţionată era următoarea: 42,98% hidro – 2.848 MW, 21,31% nuclear – 1.412 MW, 12,07% foto – 800 MW, 12,06% cărbune – 799 MW, 8,99% hidrocarburi – 596 MW, 2,23% eolian – 148 MW, 0,35% biomasă – 23 MW. Producţia totală era de 6.598 de MW, iar consumul naţional, de 6.565 de MW, diferenţa fiind exportată.
Panourile fotovoltaice au generat şi luni, între orele 11:00 şi 15:00, o producţie de peste 700 de MW.

e-nergia.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

rota

not bad OMV:

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în 40 de stații de carburanți din România

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în 33 de stații de carburanți din rețeaua OMV și în 7 stații din rețeaua Petrom pentru a le alimenta cu energie verde și pentru a reduce consumul de energie convențională. Prin instalarea de panouri fotovoltaice, peste 10% din necesarul de electricitate a stațiilor este generat din energie solară. Investiția în acest proiect se ridică la 1,3 milioane de euro.
Sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Harry

    APM CONSTANTA, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: EXTINDERE PARC FOTOVOLTAIC GALBIORI,  propus a fi amplasat în Com. Crucea, sat Galbiori,  intravilan, str. Socului nr. 12, lot 2 si str. Tineretului nr. 8 – lot 2+10,  județul Constanța,    MONSSON TRADING SRL, cu sediul  in Mun. Constanta, b-dul. Mamaia nr. 158, jud. Constanta.

Harry

PUZ parcul fotovoltaic Galbiori 2


Harry

Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: CONSTRUIRE  PARC  FOTOVOLTAIC  CEF1  2,9 Mwp, LOCALITATEA NEGRU VODA, JUDETUL CONSTANTA, propus a fi amplasat in oras Negru Voda, intravilan, parcela A57/44+ A57/45+, A57/46+, A57/47+, A57/48+, A57/49+, A57/50+, A57/51+, A57/52 - lot 1, judetul Constanta.

Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: CONSTRUIRE  PARC  FOTOVOLTAIC  CEF2   2,9 Mwp, LOCALITATEA NEGRU VODA, JUDETUL CONSTANTA, propus a fi amplasat in oras Negru Voda, intravilan, parcela A315/7/1+ A315/7/2+A315/7/3, judetul Constanta.

In ambele cazuri investitor e Sun Energy Europe

Balto

Cunoscutul Emanuel Muntmark începe un parc fotovoltaic gigantic în Arad, de 700 MW și 700 mil. euro. Ar fi cel mai mare din România

Investitorul care este implicat în construcția parcului eolian gigantic de la Arad, de 700 MW și 700 de millioane de euro, este cunoscutul om de afaceri Emanuel Muntmark, de care se leagă mare parte din investițiile pe care le are România în regenerabile acum.

e-nergia.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

carutasul

mă gândeam alaltăieri, uitându-mă la o filmare, dacă pe o autostradă care merge est-vest gen A2 sau A1 nu s-ar putea pune sute de panouri către sud care să facă CNAIR unul din marii producători de electricitate?

etravel

Cum anume pe autostrada?

carutasul

pe marginea rambleului spre sud ( A2 merge est-vest, deci are o latură spre sud și una spre nord) .

etravel

Quote from: carutasul on December 09, 2021, 07:38:26 AM
pe marginea rambleului spre sud
Excelenta idee. Iarna pot servi si de parazapezi, tot bate vantul acolo ca pe Ceahlau.