Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Articole platite de investitorii in energia regenerabila. Au inceput sa scada subventiile si nu stiu cum sa vanda mai repede. Cateva zvonuri din astea ajuta.
Acum 15-20 de ani am invatat in generala ca petrolul se va termina in 25-30 de ani.
Petrolul nu se va termina de extras pana cand nu se va gasi o alta sursa de energie mai eficienta, mai usor de stocat si transportat, mai verde si mai safe!
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

TibiV

http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Strategia-Energetica-a-Romaniei-2016-2030-versiune-propusa-spre-consult....pdf

Paginile 25-26 din PDF sunt despre subiect...
QuotePe fondul declinului natural al zăcămintelor, producția anuală s-a diminuat constant în ultimul deceniu, ajungând în 2015 la 3,8 mil t țiței și 10,8 mld m3 de gaz natural; resursele dovedite de țiței erau, în 2015, de 38,4 mil t, iar cele de gaze de 101,4 mld m3.

Declinul producției medii anuale a fost de 2% în ultimii cinci ani, fiind limitat prin investiții în forarea unor noi sonde, repuneri în producție, recuperare secundară etc. Scăderea accentuată a prețului țițeiului din 2014 a redus semnificativ investițiile de acest tip. Rezervele dovedite de țiței ale României se vor epuiza în 12-15 ani, la prezenta rată de exploatare.

Matematic, rezervele dovedite de gaze naturale ajung pentru (aproape) 10 ani.

Reducerea productiei mi se pare un  lucru bun.
Este pacat sa ardem putinul (dovedit) pe care il mai avem...
Eu cred ca este preferabil  sa consumam gaze rusesti, acum cand sunt ieftine si suntem in relatii... hmmmm... sa zicem "neutre" cu Rusia :D ... si sa pastram putinele rezerve pentru "zile negre", de eventuala "deteriorare" a relatiilor cu "marele vecin de la rasarit"...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Scumpire așteptată a carburanților

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a depăşit joi 52 de dolari pe baril, în urma acordului OPEC de miercuri pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, transmite MarketWatch, informează News.ro. Acordul este primul efort comun al OPEC pentru reducerea livrărilor după 2008 şi a dus la creşterea cotaţiilor ţiţeiului cu peste 10% în timpul nopţii. La bursa din New York, cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în ianuarie, este în urcare cu 6,6%, la 53,3 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent este tranzacţionat în creştere cu 0,9%, la 52,2 dolari pe baril.

Digi24

Ionut

Benzina și motorina s-ar putea scumpi cu 10% în urma acordului OPEC și a evoluției cursului leu/dolar

Prețul benzinei și motorinei comercializate în România ar putea crește în perioada următoare cu 8-10% în condițiile în care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe bari, estimat în ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. și Morgan Stanley care analizează impactul acordului OPEC de reducere a producției asupra prețului țițeiului.

Profit.ro

Ionut

Analiză: Cu cât se ieftinesc carburanţii de la 1 ianuarie 2017,
ca urmare a scăderii TVA şi a eliminării supraaccizei


Preţurile carburanţilor urmează să scadă semnificativ de la 1 ianuarie 2017, dată de la care taxa pe valoarea adăugată scade de la 20% la 19%, iar supraaciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, introdusă în 2014 de Guvernul Ponta, va fi eliminată. Scăderea preţurilor va plasa România printre ţările cu cele mai mici preţuri ale carburanţilor din Uniunea Europeană, de la un nivel al preţurilor situat şi în prezent sub medie.

Economica.net

Ionut

Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei

Benzina și motorina s-au ieftinit în noaptea de trecere dintre ani cu 49, respectiv 50 de bani, ca urmare a eliminării suprataxei de 7 cenți pe litru și a reducerii TVA de la 20 la 19% de la 1 ianuarie 2017. La stația OMV Petrom de pe Șoseaua Alexandriei un litru de benzină Standard '95 se poate achiziționa duminică, 1 ianuarie 2017, cu 4,82 lei, după ce în ultima zi a anului trecut acesta costa 5,31. Un litru de motorină poate fi cumpărat la aceeași stație cu 4,79 lei, cu jumătate de leu mai ieftin decât în ziua precedentă, când costa 5,29 lei.

Profit.ro

AFC

^ Din pacate altii speculeaza. Rompetrol nu a redus decat cu 0.35-0.38 ron. Motorina si benzina standard sunt 4.99 iar cele superioare in jur de 5.4. Sunt convins ca se actioneaza in stil cartel si ca nu o sa vedem reduceri mai mari de 0.5 ron, iar daca pretul barilului va mai creste ( si sigur se va duce incet catre 60-70 $ ) o s ajungem iar spre 5.5.
"Intr-o epoca de minciuna universala, sa spui adevarul este deja un act revolutionar" - George Orwell

TibiV

Codul Fiscal dupa ultima modificare (L358/2015)
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_227_2015.htm#A342

ANEXA 1

Denumirea produsului sau a grupei de produse   U.M.           Nivelul accizelor
                                                                                           (lei/U.M.)
                                                                                       2016         2017

Benzină fără plumb                                       1.000 litri    2.035,40    1.656,36

Motorină                                                      1.000 litri   1.897,08     1.518,04

Deci avem o scadere de 0.37904 lei/litru la ambele produse.
Cum statul pune si TVA la acciza, scaderea "matematica" este de 45 de bani (am "rotunjit" diferenta suplimentara data de reducerea TVA de la 20% la 19%).



Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

2017 începe cu un preț în creștere al țițeiului

Preţurile petrolului sunt în creştere marţi, în prima zi de tranzacţionare a contractelor futures din 2017, susţinute de aşteptările investitorilor ca acordul de reducere a producţiei al statelor din OPEC şi din afara organizaţiei, intrat în vigoare duminică, să reducă supraoferta din piaţă. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, este în urcare cu 40 de cenţi, la 57,22 dolari pe baril, nu cu mult sub maximul anului 2016, de 57,89 dolari pe baril, atins pe 12 decembrie, potrivit News.ro. Preţul petrolului light este cotat pe piaţa americană în creştere cu 40 de cenţi, la 54,12 dolari pe baril. Pieţele futures pentru petrol au fost închise luni.

Data de 2 ianuarie a marcat intrarea în vigoare a acordului convenit de statele OPEC şi alţi exportatori mari de petrol din afara organizaţiei, precum Rusia, de reducere a licvrărilor cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi. "Cel mai probabil scenariu este ca statele din OPEC şi din afara organizaţiei să respecte acordul, în special la început", a spus Ric Spooner, analist şef în domeniul energiei la CMC Markets. Producţia Rusiei, de exemplu, a rămas neschimbată în decembrie, la 11,21 milioane de barili de petrol pe zi, dar în primul semestru urmează să scadă cu 300.000 de barili pe zi, în conformitate cu acordul convenit.

Digi24

Ionut

Rafinăria Petrotel-LukOil ia măsuri pentru a nu risca dizolvarea.
Ce au hotărât ruşii referitor la dosarul de evaziune


Compania care operează Rafinăria Petrotel-LukOil Ploieşti putea risca dizolvarea conform prevederilor legii societăţilor comerciale. Acţionarii ruşi au luat măsuri pentru a remedia situaţia. Acţionarii Petrotel-LukOil au decis, într-o AGEA din luna decembrie, ca firma să nu se dizolve conform prevederilor legii societăţilor comerciale, potrivit informaţiilor apărute în Monitorul Oficial. Legea prevede că, atunci când activul net al unei firme ajunge, în urma unor pierderi, la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, administratorii societăţii trebuie să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a decide dacă trebuie dizolvată.

Dacă acţionarii decid ca societatea comercială să nu fie dizolvată, legea oferă două variante de soluţionare a situaţiei. Astfel, compania este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve. Alternativa este ca, în acelaşi interval, activul net al societăţii să fie reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social.

Economica.net

Ionut

Producția OPEC s-a redus în decembrie,
țițeiul Dubai apreciindu-se într-un ritm mai accelerat în comparație cu Brent-ul




Producția statelor membre ale cartelului OPEC s-a redus în luna decembrie la 34,18 milioane de barili pe zi de la nivelul record de 34,38 milioane de barili pe zi înregistrat în luna noiembrie, arată datele unui sondaj Reuters, publicat vineri. Reducerea producției OPEC în luna dinaintea intrării în vigoare a acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC și de alte state exportatoare, printre care și Rusia, ar putea semnala faptul că acestea intenționează să-și respecte angajamentele.

Profit.ro

Ionut

Prețul petrolului - în scădere,după majorarea exporturilor iraniene

Petrolul s-a depreciat în dimineața zilei de luni ca urmare a temerilor că majorarea exportului de țiței iranian va subina eforturile celorlalte state membre ale cartelui OPEC de micșorare a producției la nivel global. În plus, petroliștii din SUA și-au majorat, pentru a zecea săptămână consecutivă, activitatea de extragere a petrolului. Țițeiul Brent (de referință la nivel global) cu livrare în luna martie se tranzacționa la ora 11:50 (ora României) la un nivel de 56,31 dolari pe baril, în scădere cu 79 de cenți sau 1,38% față de nivelul de închidere a ședinței precedente. Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața din SUA) pierduse la rândul său 1,37% sau 74 cenți, putând fi achiziționat, la aceeași oră, cu 53,35 dolari pe baril.

Profit.ro

JohannDB

   Că tot s-a adus vorba de timbrul de mediu...... Pentru o reîmprospătare a componenței prețului la carburanți, dacă are careva un conținut detaliat al prețului în ce privește taxele și accizele ce intră la visteria statulul, aș fi curios să-l văd, deoarece mi-aduc aminte că ar mai exista, ca de exemplu, o componentă cu numele "taxă de drum", introdusă încă pe vremea ministeriatului lui Băsescu, la care s-a adăugat apoi Rovigneta... Era parcă și o taxă de mediu, încă de atunci, dacă nu  mă înșel... Concluzia ar fi că la anumite "componente" plătim de "două ori" același lucru.
   P.S. Am căutat, dar n-am găsit taxele și accizele, cu nume și prenume, listate și-n ce procent, pe care le ia statul; au fost numai per general!  Mulțumesc.

TibiV

Quote from: JohannDB on January 10, 2017, 02:28:06 PM
Am căutat, dar n-am găsit taxele și accizele, cu nume și prenume, listate și-n ce procent, pe care le ia statul; au fost numai per general!

Quote from: TibiV on January 02, 2017, 02:46:16 PM
Codul Fiscal dupa ultima modificare (L358/2015)
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_227_2015.htm#A342

ANEXA 1

Denumirea produsului sau a grupei de produse   U.M.           Nivelul accizelor
                                                                                           (lei/U.M.)
                                                                                       2016         2017

Benzină fără plumb                                       1.000 litri    2.035,40    1.656,36

Motorină                                                      1.000 litri   1.897,08     1.518,04

Deci avem o scadere de 0.37904 lei/litru la ambele produse.
Cum statul pune si TVA la acciza, scaderea "matematica" este de 45 de bani (am "rotunjit" diferenta suplimentara data de reducerea TVA de la 20% la 19%).

Pretul se calculeaza astfel:

Pret= (cost carburant + acciza) x 1, 19.

Daca costul carburantului (curat, fara taxe) este de 2,50 lei/litru, pretul platit va fi (2,50+1,65636)x1,19 = 4,946 lei/litru.
Evident se va rotunji la 4,95 lei.
Alte taxe nu mai exista in carburanti (au existat la diverse momente, dar nu mai sunt...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Rusia a declanșat procesul de reducere a producției de petrol cu 300.000 de barili pe zi

Rusia a declanșat procesul de reducere a producției de petrol cu 300.000 de barili pe zi, angajament asumat în cadrul acordului semnat cu statele membre ale cartelului OPEC, dar și cu alte state producătoare de țiței, pe 30 noiembrie la Viena. Pe 30 noiembrie, statele membre ale cartelului OPEC, dar și alte state mari producătoare, au semnat un acord privind reducerea producției al nivel global începând cu 1 ianuarie 2017, într-o tentativă de a impulsiona, dacă nu, măcar de a stabiliza, prețul petrolului în 2017. OPEC și-a asumat un plafon de 32.5 milioane de barili pe zi. Statul care s-a angajat să-și reducă cel mai mult producția a fost Arabia Saudită, care va extrage în 2017 cu 480 de mii de barili decât volumul extras la finalul anului trecut.

Profit.ro




Independența energetică a avut viață scurtă.
Importul de gaze din Rusia a crescut cu 500% în primele 8 zile ale anului.


Importurile de gaze din Rusia s-au majorat de șase ori (cu 485%, mai exact) în primele 8 zile ale lui 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a vremii geroase care a străbătut România și a reducerii producției celor doi mari producători autohtoni, Romgaz și OMV Petrom. Reducerea producției Romgaz și OMV Petrom este rezultatul scumpirii artificiale a gazului intern, scumpire cauzată de introducerea impozitului pe veniturile realizate din liberalizarea pieței gazelor. Scumpirea gazului intern l-a făcut pe acesta necompetitiv în raport cu gazul de import, care a beneficiat de pe urma ieftinirii petrolului din ultimii ani.

Dacă în perioada 1-8 ianuarie 2016 România importa un volum de gaze echivalent unei energii totale de 164,1 Mwh, în perioada similară a acestui an importurile au fost echivalente unei energii de 6 ori mai mare și anume 961,1 Mwh.

Profit.ro