Piata financiar-bancara in Romania

Started by Ionut, November 15, 2016, 10:37:43 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Discutam aici despre banci si alte institutii financiare (plus burse).

Ionut

Banca Transilvania, profit net în creştere cu 109%. La nivel de grup profitul a scăzut cu 69%

Banca Transilvania a înregistrat un profit net de peste 656,9 milioane de lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 109% comparativ cu perioada similară a anului precedent, reiese din datele neauditate transmise luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La nivel de grup, profitul a scăzut cu 69,4%, la 697,9 milioane de lei.

'Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania au ajuns la 2.125,4 milioane lei, iar profitul net, la 657 milioane lei. La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, veniturile operaţionale au ajuns la 2.240,4 milioane lei, iar profitul net la 698 milioane lei. Activele băncii sunt de 48,14 miliarde lei, creditele nete însumează 26,4 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienţi - 39 miliarde lei', se arată comunicatul BT.

Economica.net




SIF3 Transilvania, profit net în scădere cu 52%, la nouă luni

SIF3 Transilvania a afişat un profit net de 86 milioane de lei, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 52% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, conform datelor neauditate transmise luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

'SIF Transilvania a înregistrat la data de 30.09.2016 un profit net de 86,0 milioane lei, respectiv un profit înainte de impozitare de 92,6 milioane lei, mai mare cu 49,3% decât profitul înainte de impozitare prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru întregul an 2016 şi cu 111,3% mai mare faţă de profitul bugetat pentru primele nouă luni ale anului 2016. Veniturile nete din exploatare înregistrează valoarea de 106,5 milioane lei, fiind cu 80,5% mai mari comparativ cu cele prevăzute în BVC pentru primele nouă luni ale anului 2016 şi cu 30% mai mari decât cele prevăzute în BVC pentru întregul an 2016', se arată în document.

Economica.net

Ionut

Merge (mai) bine sectorul, se pare...




ING Bank România a afişat un profit net în creştere cu 56%, la 391 milioane lei, în primele 9 luni

ING Bank România a raportat, în primele 9 luni ale anului, un profit net de 391 milioane de lei, în creştere cu 56% faţă de acelaşi interval din 2015, în timp ce portofoliul de credite a crescut cu 29%, până la 17 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare ale băncii, publicate marţi.

Economica.net

Ionut

Rezervele valutare administrate de BNR au crescut uşor în noiembrie, la 34,39 miliarde euro

Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au crescut în luna noiembrie cu 40 milioane euro, sau 0,1%, faţă de octombrie, ajungând la 34,387 miliarde euro, în lipsa unor mişcări semnificative de capitaluri, arată datele publicate vineri de banca centrală.  La finalul lunii octombrie, rezervele se situau la 34,347 miliarde euro. În noiembrie au intrat în rezervele valutare 804 milioane euro, mai puţin de jumătate din nivelul înregistrat în luna precedentă. Ieşirile au fost mai mici, de 764 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Banca Naţională obligă băncile din România să depună 10% din pasivele în valută la BNR, pentru scadenţele reziduale de peste doi ani. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea sa a scăzut la 3,74 miliarde euro, de la 3,88 miliarde euro în octombrie, ca urmare a reducerii cotaţiilor metalului galben. Rezervele internaţionale ale României, care însumează valute şi aur, erau la finalul lunii noiembrie de 38,124 miliarde euro, în scădere cu 101 milioane euro faţă de luna precedentă.

News.ro

Ionut

Băncile din România stau mai bine decât media europeană la aproape toți indicatorii

2016 se prefigurează al doilea an consecutiv de profitabilitate crescută pentru sistemul bancar din România. La nouă luni, băncile din România aveau, pe medie, un randament al capitalurilor de două ori peste media europeană. Băncile din țară sunt în top în privința veniturilor din dobânzi și comisioane și au costuri reduse, dar stau mai prost decât instituțiile de credit din Europa la capitolul credite neperformante.



Profit.ro

Ionut

Şeful Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor: 2016 a fost un an de profitabilitate autentică.
Ne aşteptăm la profitabilitate operaţională sănătoasă şi în 2017


Profitabilitatea băncilor în acest an a fost autentică, opera­ţională, câştigul bazându-se în prin­cipal pe o reducere semni­ficativă a costului riscului, iar pentru 2017 ne aşteptăm la o profi­tabilitate operaţională sănătoasă fiind create şi premisele pentru o creştere mai dinamică a creditului privat, spune Sergiu Oprescu, pre­şedin­tele Consiliului Di­rec­tor al Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor (ARB).

,,2016 a fost un an cu multe pericole, dar relativ bun. A fost un an care a scos în evidenţă faptul că sistemul bancar şi-a consolidat stabilitatea structurală, dacă ne uităm la cei doi indi­catori de bază - sol­vabilitatea şi lichi­ditatea ime­diată, cu ni­veluri de peste 18% şi, res­pectiv, de peste 38%. Sis­temul nu este numai solid, dar este şi gata să fi­nan­ţeze o cerere «cali­fi­­ca­bilă», pe baza criteriilor de ana­liză de risc existente. 2016 a fost un an de pro­fi­tabilitate au­ten­tică, reală, de pro­fi­ta­bilitate operaţională", a de­­clarat Oprescu în­tr-un interviu acor­­dat ZF. Sistemul ban­car afişa după primele nouă luni din acest an un profit net de apro­ximativ 3,7 mld. lei.  Rentabilitatea acti­velor (ROA) a fost de 1,3%, iar renta­bi­litatea capitalului (ROE) a ajuns în sep­tem­brie 2016 la 12,32%, ceea ce arată că sis­temul se regrupează pe cote de profitabilitate.

ZF

Ionut

Indicele principal al BVB a crescut cu 1,15%, anul trecut;
BET-FI și BET-NG, în scădere (analiză)


Indicele principal al Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat o creștere de 1,15%, în 2016, după ce în 2015 a pierdut 1,11%, anul încheiat fiind sub așteptări pentru piața de capital românească, conform unei analize Puls Capital. "Bursa de la București încheie 2016 pe un ton neutru, cu variații mixte în rândul indicilor locali. Indicele de referință BET (care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni n.r.) a obținut în 2016 o creștere modestă, după ce în 2015 a pierdut 1,11%. Astfel, după ce în perioada 2012 — 2014 indicele BET a crescut în medie cu 11,21% pe an, în ultimii doi ani acesta a avut o evoluție mai slabă, nereușind să țină pasul cu piețele externe importante. BETPlus a înregistrat cea mai bună performanță în anul curent din rândul indicilor locali, cu un plus de 1,74%, fiind urmat de indicele BET, cu un plus de 1,15%. La polul opus s-au aflat indicii BET-FI (al SIF-urilor) și BET-NG (care reunește 10 companii din sectorul energetic și al utilităților n.r.), cu pierderi de 1,87% și respectiv de 2,97%", se arată în analiza realizată de Intercapital Invest.

"Anul 2016 a fost un an sub așteptări pentru bursa de la București, în condițiile în care piețele externe au obținut randamente superioare, iar România a înregistrat cea mai bună creștere economică din UE. Există perspective pozitive pentru anul care urmează, principalii driveri locali fiind apariția unor noi listări și includerea bursei de la București la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell. Cel mai probabil însă, evoluția indicilor locali va depinde în mare parte de ce se întâmplă pe plan extern, iar 2017 se anunță a fi un an cu multe incertitudini, legate de acțiunile lui Donald Trump după ce va prelua mandatul prezidențial, alegerile din Franța și Germania, tensiunile din cadrul UE sau conflictul din Siria. Un mare rol în evoluția piețelor globale îl vor avea băncile centrale, în special Banca Centrală Europeană, care nu a găsit încă soluția potrivită pentru combaterea inflației scăzute din Europa, și FED-ul, care a început procesul de normalizare a politicii monetare. Rămâne, de asemenea, să urmărim dacă acordul OPEC de tăiere a producției va rămâne în picioare și, în același timp, dacă măsura va fi îndeajuns pentru a rezolva problema saturării de pe piața petrolului", menționează sursa citată.

Agerpres

Ionut

BNR a încheiat 2016 cu rezerve de 34,24 miliarde euro în administrare,
în creştere cu 2 miliarde euro faţă de finalul anului precedent


Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au scăzut în luna decembrie cu 145 milioane euro, sau 0,4%, faţă de noiembrie, ajungând la 34,242 miliarde euro, însă au urcat cu peste 2 miliarde euro faţă de finalul anului 2015, arată datele publicate marţi de banca centrală. La finalul lunii noiembrie, rezervele se situau la 34,387 miliarde euro, în timp ce la sfârşitul anului 2015, rezervele valutare erau evaluate la 32,238 miliarde euro. În decembrie au intrat în rezervele valutare 656 milioane euro, în scădere cu un sfert faţă de nivelul înregistrat în luna precedentă. Ieşirile au fost mai mari, de 801 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

News.ro

Ionut

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința de vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% și pentru pasivele în lei la 8%, decizia fiind în linie cu așteptările analiștilor. Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în 30 septembrie 2016, când a redus RMO în valută de la 12% la 10%.

Profit.ro

Ionut

INTERVIU VIDEO Sobolewski (BVB):
Infrastructura este pentru investitorii care vor să "doarmă liniștiți",
de aceea vor Aeroportul București pe bursă


Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) ar trebui listată la bursă deoarece traficul aerian crește și capacitatea actuală este insuficientă, iar investitorii internaționali și-au manifestat deja interesul de a cumpăra acțiuni la această companie, susține directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, într-un interviu acordat AGERPRES.

Interviu fluviu despre piata de capital si dorite listari pe BVB

Harry

Banca Transilvania va achizitiona de la Eurobank Group actiunile pe care le detine la Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. si ERB Leasing IFN S.A., cele doua banci ajungand la un acord in acest sens.

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, declara: "Achizitionarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorita potentialului de integrare cu businessul nostru. Aceasta achizitie completeaza strategia de crestere organica a Bancii Transilvania, consolidandu-ne pozitia pe piata. Suntem pregatiti sa ne adaptam responsabil noii dimensiuni BT si noilor realitati. Banca noastra va continua sa sprijine antreprenorii romani si economia locala, creand valoare adaugata pentru actionari, clienti si echipa. Multumim reprezentantilor Eurobank pentru sprijin, profesionalism si colaborare in contextul negocierii acestei tranzactii de importanta strategica pentru ambele parti."

Stavros Ioannou, Director General Adjunct, Eurobank, afirma: "Odata cu vanzarea Bancpost si a societatilor afiliate, Eurobank isi indeplineste ultima obligatie de vanzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeana. Consider ca aceasta tranzactie cu un partener de o reputatie incontestabila precum Banca Transilvania se realizeaza in interesul deplin al clientilor, deponentilor si angajatilor Bancpost. Eurobank se va concentra pe dezvoltarea pietelor sale cheie. As dori sa le multumesc tuturor colegilor din subsidiarele din Romania pentru colaborarea stransa din toti acesti ani, precum si partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers."

Banca Transilvania si Bancpost vor continua sa isi desfasoare activitatea independent, pana la primirea aprobarilor BNR si ale Consiliului Concurentei, estimata in lunile urmatoare. Odata finalizata achizitia, BT va integra Bancpost in businessul sau, cu sprijinul echipelor ambelor banci.

Barclays Bank PLC a fost unicul consultant financiar al Bancii Transilvania pentru aceasta tranzactie. PeliFilip a oferit consultanta juridica, iar Deloitte, consultanta financiara pentru  aspecte contabile si de diligenta. Mediobanca - Banca di Credito Finanziario S.p.A. si HSBC Bank Plc au fost consultantii financiari ai Eurobank pentru tranzactie, iar Shearman & Sterling LLP si Schoenherr si Asociatii SCA au asigurat consultanta juridica.

Cu peste 13% cota de piata si active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua banca din Romania. BT are peste 7.o00 de angajati, 2,2 milioane de clienti, lider de piata in domeniul cardurilor si aproximativ 500 de sedii. Povestea bancii inceput acum aproape 24 de ani, in Cluj-Napoca, cu o echipa formata din 13 persoane. Este prima banca din Romania cotata la Bursa de Valori Bucuresti si unul dintre cele mai puternice branduri romanesti.

Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor din Romania, cu aproape 3% din piata si active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro). Echipa sa cuprinde peste 2.000 de angajati, iar reteaua, aproximativ 150 de sedii. Peste 1 milion de clienti lucreaza cu Bancpost.

Harry

Schimbare majora petrecuta pe piata bancara chiar la final de an. Grupul elen Piraeus paraseste Romania dupa ce a vandut subsidiara locala catre grupul american J.C. Flowers.

Prin aceasta tranzactie americanii intra pe piata banca romanesca si se duc direct pe pozitia 13.

J.C. Flowers & Co. este un fond american de investitii, in special in domeniul bancar ce a fost infiintat in anul 2001 la New York, de catre miliardarul amercian J. Christopher Flowers, fost partener al gigantului american Golden Sachs.

Ionut

Cel puţin cinci bănci dispar anul acesta din sistemul bancar românesc

Din 37 de bănci înregistrate oficial în ultimul raport BNR, anul acesta vor rămâne doar 32 în peisajul bancar. Alte patru bănci universale şi două de nişă îşi vor defini anul acesta strategia, urmând ca în viitorul apropiat să se vândă sau să se închidă. Sau să cumpere, ori să fuzioneze cu alte bănci pentru a-şi consolida poziţia în sistem şi a atinge acel prag minimum de cotă de piaţă de 5%, obligatoriu necesar pentru o bună funcţionare a unei bănci universale. În aceste condiţii, nu este exclus ca în viitorul apropiat să vedem doar 26 de bănci în sistem.

Economica.net

Ionut

Creştere cu circa 60% a numărului de posturi vacante în domeniul financiar,
comparativ cu anul anterior (sondaj)


Numărul anunţurilor pentru locuri de muncă în domeniul financiar a crescut cu 59%, cele mai multe posturi fiind disponibile pentru contabil, economist şi director economic, arată o statistică întocmită şi publicată recent de o platformă de recrutare online. Potrivit datelor centralizate, oraşele cele mai ofertante sunt: Bucureşti (436 anunţuri), Timişoara (117), Cluj-Napoca (99), Arad (60), Iaşi (56) şi Braşov (51).

Cele mai multe anunţuri vizează posturile de contabil (580), economist (332), director economic (42), analist financiar (37) şi ofiţer credite/ofiţer bancar (31). De asemenea, în sistemul bancar există oferte pentru ofiţeri de conformitate, şefi agenţie, administratori cont, auditori, analişti credite, specialişti control risc şi ofiţeri colectare debite.

Agerpres

Ionut

BNR a anunţat oficial că se opune intenţiei OTP Bank România de a achiziţiona Banca Românească

"Banca Naţională a României informează că în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr. 6/2008 privind începerea activităţii şi modificările în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, precum şi al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, se opune intenţiei OTP Bank România SA de a achiziţiona o participaţie calificată directă (în proporţie de 99,28%), respectiv intenţiei OTP Bank Nyrt. de a achiziţiona o participaţie calificată indirectă (în proporţie de 99,28%), din capitalul social şi drepturile de vot ale Băncii Româneşti SA, membră a Grupului National Bank of Greece", se arată în comunicatul BNR.

Banca centrală a precizat că informaţiile obţinute în cursul exercitării atribuţiilor în domeniul autorizării, reglementării şi supravegherii prudenţiale a instituţiilor de credit sunt considerate secret profesional şi implică respectarea obligaţiei de păstrare a confidenţialităţii, putând fi dezvăluite numai în condiţiile expres prevăzute de lege.

News.ro