Piata imobiliara in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:07:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

RETROSPECTIVĂ 2016 Anul extinderilor masive de spații logistice.
Cererea de depozite a explodat odată cu consumul


Sectorul de retail, inclusiv cel de e-commerce, a fost cel mai activ în acest an pe piața de închirieri de spații de logistică, astfel că toți marii jucători din domeniu au investit în adaptarea capacitățillor de livrare și de stocare, pentru a face față cererii mari pentru depozite, a declarat pentru Profit.ro Cristina Pop, head of Industrial la JLL România. Astfel, aproximativ 45% din suprafața tranzacționată în acest an pe segmentul logistic a venit din partea retailerilor, care și-au extins suprafața de depozitare pentru a susține noile magazine deschise, dar și creșterea consumului. Marile rețele din comerț au deschis în acest an peste 240 de magazine, cu Profi (134) și Mega Image (51) în top.

"În acest an cele mai mari tranzacții cu spații logistică au fost înregistrate de către companiile de retail, Carrefour (75.000 mp), Profi (33.000 mp) și Decathlon (22.000 mp) conducând în topul retailerilor cu cele mai multe spatii logistice închiriate în acest an. Acestora li se adaugă și alte companii precum eMag, Flanco și Altex", a arătat Cristina Pop.



Profit.ro

Ionut

Românii îşi aleg locuinţa în funcţie de apropierea de serviciu, nu de vechimea construcţiei

Clienţii băncilor îşi aleg locuinţa în funcţie de apropierea de locul de muncă sau de zona în care au copilărit şi nu de vechimea construcţiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dana Demetrian, Vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking al BCR. "Apetitul de a alege o locuinţă nouă sau veche nu este neapărat generat de preţ, ci de profilul clientului. Am observat că există clienţi care îşi cumpără locuinţe în locaţiile în care au copilărit sau în care sunt foarte aproape de serviciu şi contează mai puţin dacă acestea sunt locuinţe noi sau vechi. Este mai mare ponderea clienţilor care optează astfel pentru locuinţe decât a celor care se uită dacă locuinţa este nouă sau veche. Acest lucru l-am observat din solicitările pe care le avem", susţine Dana Demetrian.

Vicepreşedintele BCR spune că românii nu au o cultură care să-i ghideze în alegerea locuinţelor în funcţie de anul construirii acestora. "Nu există o cultură de a merge către locuinţele noi pentru că nu am reuşit să dezvoltăm foarte mult informaţia de risc care poate exista pentru locuinţele vechi versus locuinţele noi şi/sau poate locuinţele noi poate nu întotdeauna au respectat standardele de calitate pe care o locuinţă veche, construită în anii `40, care a rezistat la două cutremure mari, o poate atinge. Cred că sunt mai multe ingredinte care pot genera apetitul clienţilor pentru o locuinţă nouă sau veche", este de părere Dana Demetrian.

Mediafax

Ionut

Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2016

Cuvintele cheie care au marcat anul trecut piaţa imobiliară din România sunt fuziune şi expansiune. Mari grupuri imobiliare au fuzionat la nivel internaţional, cu active importante şi în România. Alţi dezvoltatori au constinuat să-şi extindă operaţiunile.

Fuziunea NEPI şi Rockcastle
Se conturează cea mai mare tranzacţie cu birouri de pe piaţa românească
Deschiderea Parklake
Deschiderea Veranda din Obor
IKEA cumpără teren pentru locuinţe
Vânzarea Swan Office
Cea mai mare tranzacţie în retail
Gabriel Popoviciu revine pe piaţa rezidenţială
Cel mai mare parc logistic din ţară îşi schimbă proprietarul. Din nou
Legea dării în plată
Papalekas atrage cel mai mare grup imobiliar din Africa de Sud
Prima Casă continuă încă cinci ani
Familia Tănăsoiu reia investiţia în mallul Festival de la Sibiu


Economica.net

Ionut

STUDIU: Apartamentele din marile oraşe ale României s-au scumpit cu peste 10% în ultimul an.
Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în Cluj şi Timişoara


Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 10,7% în decembrie 2016 comparativ aceeaşi perioadă din 2015, arată datele publicate marţi de portalul imobiliare.ro, care indică şi o majorare a puterii de cumpărare a populaţiei. Astfel, în ultima lună a anului trecut, proprietarii de apartamente solicitau un preţ mediu de 1.053 de euro pe metrul pătrat pentru o locuinţă, în creştere cu 10,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

În decembrie 2016 s-au înregistrat creşteri şi la nivelul Capitalei. Aşadar, în luna decembrie, aşteptările vânzătorilor din Bucureşti au ajuns la o medie de 1.138 euro/mp, cu 6,5% mai mult decât în urmă cu 12 luni, când se situau la 1.069 euro/mp. În perioada menţionată, cel mai mare salt, de 9,8%, a fost consemnat de locuinţele noi, care au ajuns la 1.175 euro/mp (faţă de 1.070 euro/mp la sfârşitul lui 2015). Apartamentele vechi, pe de altă parte, s-au apreciat cu 5,7%.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Cluj, cel mai mare oraş din Transilvania. Astfel, preţurile medii ale apartamenteleor din Cluj au consemnat o creştere de 11,4% pe parcursul anului 2016, de la 1.117 euro/mp, la finalul lui 2015, până la 1.244 euro/mp, în decembrie 2016. Cel mai mare avans, de 11%, a fost consemnat de apartamentele vechi, care au ajuns la 1.276 euro/mp. Locuinţele noi, pe de altă parte, s-au apreciat cu 8,1%, de la 1.093 la 1.181 de euro/mp.

News.ro

Ionut

Livrările de spații logistice și industriale noi vor menține și în acest an nivelul ridicat din 2016

Livrările noi de spații logistice și industriale din acest an se vor situa la același nivel din 2016, de peste 340.000 metri pătrați, cu o creștere a cererii din partea sectorului de producție, preponderent a companiilor din domeniul automotive. Focusul investitorilor va fi pe București, Cluj și Timișoara, aceste orașe fiind secondate de Sibiu și Brașov, potrivit consultanților imobiliari.

"Aproape 190.000 de metri pătrați, reprezentând jumatate din spațiile logistice și industriale finalizate în acest an, au fost dezvoltați în București, după o perioadă de șapte ani în care livrările cumulate au fost de doar 90.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru o capitală europeană. Tendința de dezvoltare a pieței logistice se menține și pentru 2017, cand estimăm un nivel al livrărilor la același nivel, focusul investitorilor fiind pe București, Cluj și Timișoara, secondate de Sibiu și Brasov", arată Rodica Tarcavu, Senior Broker, Industrial Agency DTZ. Din totalul livrărilor de anul trecut, aproape 60% au fost în București, urmat de Cluj (11%), Ploiești (8,5%), Brașov (circa 7%) și Timișoara (aproximativ 5%). Printre cei mari dezvoltatori de spații logistice și industriale din România se numără CTP (București, Timișoara, Arad, Deva), P3, WarehousesDePauw (WdP), Logicor sau Alinso.

Profit.ro

Ionut

Sectorul construcțiilor a scăzut în noiembrie 2016 cu 13,3%,
însă construcția de locuințe a fost pe plus


Lucrările de construcții au înregistrat în noiembrie 2016 o scădere de 13,3% față de aceeași lună din 2015, afectat de declinul lucrărilor de infrastructură, în timp ce construcția de clădiri rezidențiale a crescut semnificativ, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). În octombrie 2016, lucrările de construcții au scăzut cu 0,1% față de aceeași perioadă din 2015, scrie News.ro. Cumulat pe primele 11 luni din 2016, construcțiile au scăzut cu 0,9% față de perioada similară a anului trecut.

Statisticile oficiale arată că, în luna noiembrie 2016, s-au înregistrat creșteri, comparativ cu a unsprezecea lună din 2015, la două din cele trei mari categorii de construcții. Lucrările la clădiri rezidențiale au urcat cu 78,2% față de noiembrie 2015, iar cele la clădiri nerezidențiale au crescut cu 17,9%. În schimb, lucrările de construcții inginerești s-au redus cu 37,4%. "Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate elementele de structură: lucrările de reparații capitale cu 43,5%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 15,8% și la lucrările de construcții noi cu 2,3%", se arată în comunicatul INS.

Profit.ro

Harry

Cum nu avem topic pentru retail postez aici.

Dupa ce au rebranduit cele 4 malluri din portofoliu in Vivo!, compania Immofinanz a decis sa aduca in Romania lantul de parcuri de retail Stop.Shop.

Lucrarile la primul astfel de parc de retail au inceput deja in Brasov, pe fosta platforma Hidromecanica IUS.

Inaugurarea centrului comercial este programata pentru anul 2018.

Cel mai probabil in urmatorii 4-5 ani vom asista la extinderea Stop.Shop si in restul marilor orase fie prin constructii noi fie prin achizitia unor parcuri de retail existente si remodelarea lor.

Odata cu aceasta vom asista si la intrarea pe piata romaneasca a unor branduri precum: Fussl, KIK, Fressnapf, Libro, Pagro Diskont, Niedermeyer, Betten Max, NKD, H Sport, Vogele, IelloColloseum, Linauer, empik, martes sport, Muller, Sport Depo, Media Markt si altii.



La finalul anului trecut Immofinanz detineau 66 de Stop.Shop si intentioneaza ca in viitorul apropiat sa depaseasca 100 de astfel de parcuri de retail.

De obicei aceste parcuri de retail sunt alcatuite dintr-un strip mall cu diverse magazine, un supermarket de dimensiuni mari si un fast food (de obicei McDonald's).

Tinand cont de modul de expansiune din restul tarilor unde brandul este prezent, in Romania ne putem astepta la 6-7 astfel de parcuri de retail.

Interesant este ca in foarte multe cazuri la capitolul supermarket ancora este SPAR/Interspar. Ar fi interesant de vazut daca vom asista la o revenire in Romania a lantului dupa exitul de acum cativa ani.

Lantul este prezent pana acum in Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Slovenia, Austria, Serbia si in curand Romania.

Suprafata inchiriabila a unui astfel de strip mall variaza intre 12.000 si 20.000 mp.

Harry

Recent Consiliul Concurentei a aprobat cea mai mare tranzactie din istoria retailului romanesc. Lantul de supermarketuri Profi a fost vandut pentru suma de 533 milioane de euro.

Tranzactia dintre fondul polonez Enterprise Investors care detin Profirom Food si compania Mid Europa Partners  vizat toate cele 500 de magazine Profi si Profi City din Romania.

Targetul stabilit de Mid Europa Partners pentru lantul Profi este atingerea numarului de 1.000 de magazine.

O importanta parte din suma obtinuta de  Enterprise Investors in urma acestei tranzactii va fi reinvestita intr-un nou proiect de retail in Romania, polonezii intentionand sa aduca un lant de supermarketuri pe piata din Romania.


Harry

Doua lanturi noi ar putea intra in urmatorii doi ani. In primul caz este vorba de o posibila revenire a SPAR si chiar a diviziei de hypermarketuri Interspar. Lantul olandez a intrat in Romania in 2005 in sistem franciza fiind detinut de doi oameni de afaceri romani prin firma Astral Impex. Cateva greseli de management al spatiului, produselor si a pozitionarii au facut ca in 2009 compania sa intre in insolventa si sa iasa din Romania.
Revenirea s-ar face sub umbrela gigantului Immofinanz care a inceput la Brasov construirea primului retail park Stop Shop din Romania. Acesta va fi inaugurat in 2018.

Al doilea lant care ar putea intra in Romania chiar in acest an este din portofoliul Enterprise Investors, companie care doar ce a vandut lantul Profi pentru suma de 533 milioane de euro. Reprezentantii polonezilor au anuntat ca urmeaza sa dezvolte in Romania un nou proiect de retail.

Conform datelor din portofoliul acestora, in afara de Profi ei mai detin la capitolul retail doar lantul (tot polonez) Dino.La nivelul intregii Polonii lantul opereaza 600 de supermarketuri.


Ionut

România fierbe. Gradul de ocupare a spaţiilor logistice este la maxim istoric, de aproape 100%

Spaţiile logistice au ajuns la grade maxime de ocupare, după ce consu­mul a crescut în ultimele luni cu circa opt procente. Astfel, dezvol­ta­torii de clădiri industriale sau lo­gis­tice îşi ocupă spaţiile integral chiar şi înainte de inaugurare, cele mai multe cereri venind din partea reţelelor de comerţ modern. Spre comparaţie, un proiect de birouri, cum este exemplul ansamblului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, a fost inaugurat re­cent cu un grad de ocupare de circa 50%, mai mic decât cele practicate pe piaţa de logistică.

Consultanţii spun că riscurile în cazul pre-închirierilor pe segmentul logistic sunt mai reduse. Astfel, dacă un chiriaş se mută într-o clădire de birouri, iar celelalte spaţii nu sunt încă finalizate, dezavantajul este obligativi­ta­tea de a lucra în jurul unui şantier. Pe de altă parte, pe segmentul logistic activitatea nu este atât de mult afectată de o situaţie de acest tip.

,,Rata de neocupare a spaţiilor industriale moderne a atins un minim istoric. Acest lucru face ca majoritatea discuţiilor să aibă loc pentru spaţii ce urmează a fi construite", spune Costin Bănică, head of industrial agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL.

ZF

Ionut

Nu mai asteptam americanii, ca au venit. Acum asteptam sa vina autostrazile. :lol:

România devine centru regional de logistică şi dacă vin autostrăzile, poate aspira chiar la mai mult

Potenţialul României de a ajunge la 5-6 mil. mp de depozite în ur­mă­torii cinci ani, adică aproape du­blu faţă de cât are în prezent, vi­ne din transformarea României într-un hub regional pentru Bulgaria, spaţiul ex-iugoslav, Republica Moldova şi chiar Turcia sau Ucraina, sunt de părere analiştii pie­ţei de logistică.

,,Din România se poate li­vra repede şi la un preţ bun numai către ţări ve­cine din cauza infrastructurii", explică Lau­renţiu Duică, Associate Director - Industrial Division în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Pe de altă parte, din cauza infrastructurii de­fi­citare, în condiţiile în care Bucureştiul nu este legat direct prin autostradă de nicio altă capitală europeană, ci doar de Piteşti, Ploieşti şi Constanţa, România nu poate deservi pie­ţe mai îndepărtate deoarece un camion poate pier­de trei ore numai la Domneşti, la inter­sec­ţia centurii capitalei cu un drum judeţean, după care Valea Oltului deja este foarte aglo­me­rată şi implicit nu se poate estima corect un timp de tranzit.

ZF

Ionut

CTP a cumpărat cu 7 mil. euro un centru logistic în Chiajna al cărui chiriaş principal este DB Schenker

,,Suntem decişi să creştem stocul de spaţii logistice şi industriale pe care le deţinem în ţară şi să ajungem la 1 million mp până la sfârşitul lui 2018. Cererea este mare şi sunt foarte optimistă că ne vom atinge şi chiar depăşi ţinta. Phoenix Logistics Center este o proprietate poziţionată ideal pentru amplasarea de spaţii logistice: foarte aproape de centrul capitalei, cu o expunere comercială extrem de bună, datorită accesului direct la autostrada A1 şi la Şoseaua de Centură", a explicat Ana Dumitrache, Country Head al CTP România.

ZF

Ionut

În sens invers: parcurile logistice şi industriale ar putea determina dezvoltarea infrastructurii

Extinderea dezvoltatorilor de spaţii logistice şi avântul închirierilor de proiecte industriale ar trebui să stimuleze investiţiile în infrastructură, pentru a facilita accesul clienţilor la spaţiile pe care le folosesc, crede Daniel State, directorul general al Rustler România, filială a unui grup austriac care furnizează servicii imobiliare, precum administrare comercială.

Tranzacţiile cu spaţii industriale şi logistice au atins niveluri record anul acesta, de 400.000 de metri pătraţi închiriaţi sau vânduţi, în creştere cu peste 80% faţă de anul trecut.

ZF

Ionut

Noile "fabrici" ale Bucureştiului valorează peste un miliard de euro:
9.000 de apartamente şi birouri pentru 50.000 de angajaţi


Evoluţia de pe piaţa imobiliară din Bucureştiul ultimilor doi ani a arătat că apetitul investitorilor a revenit. Au fost anunţate noi proiecte, altele au fost dezgheţate, iar locul buruienilor de pe terenurile "de aur" a fost luat de muncitori. ECONOMICA.NET vă prezintă cele mai importante fabrici pe care astăzi se construiesc proiecte comerciale, de apartamente şi de birouri, a căror valoare de investiție depășește un miliard de euro.



Economica.net

Ionut

RAPORT: Vânzătorii de apartamente din România au cerut
cu peste 10% mai mult în 2017. Preţurile au scăzut însă în ultimul trimestru


Astfel, preţul mediu la nivel naţional a crescut de la 1.050 de euro pe metru pătrat util, la finele lui decembrie 2016, până la 1.160 de euro pe metru pătrat util în decembrie 2017. "Interesant este că, după trei trimestre de creşteri (+4% în T1, +2,56% în T2 şi, respectiv, +4,38% în T3), suma medie solicitată pentru un apartament pe plan naţional s-a diminuat uşor în trimestrul al patrulea, cu 0,77% mai exact", se arată în raport.

Dintre cele mai mari şase oraşe ale ţării monitorizate constant de Imobiliare.ro, Capitala a înregistrat cea mai mică marjă anuală de creştere a preţurilor, de circa 10%, de la 1.141 la 1.256 de euro pe metru pătrat util. "Apartamentele vechi s-au apreciat în acest răstimp cu 9,27%, de la 1.090 la 1.191 de euro pe metru pătrat util, iar cele noi cu 10,92% (de la 1.172 la 1.300 de euro pe metru pătrat util). Defalcat pe trimestre, aşteptările vânzătorilor bucureşteni s-au majorat cu 2,98% în T1, cu 2,38% în T2, cu 4,24% în T3, însă cu doar 0,16% în T4", se arată în raport.

News.ro