Infrastructura de telecomunicatii in Romania

Started by kitsune, October 15, 2020, 07:04:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Asta cu "retea de ulita" mi-a trezit alte amintiri.
Dupa succesul (adica am reusit sa trag si sa mufez singur cablul) inregistrat in 2003, am fost la tara unde aveam un var putin mai mic si am inceput sa le povestesc.
Varul asta avea net prin romtelecom (ala de sunai de pe fix la un numar pt conectare) cam de cand a existat optiunea asta in localitate.
Asa ca am inceput sa facem planuri. Mai avea 3 vecini cu PC, dar problema era ca avea curtea destul de mare si 2 erau peste "ulita". Am studiat posibilitatea unor antene unidirectionale, dar pomii erau mai mari decat casa. SI pretul antenelor pe masura. Asa ca am ramas la cabluri. Pt ca era limitarea aia de 100m, un switch l-am montat in "patul" si inca unul in casa.
Le-am aratat cum se face si m-am intors. Baieti constiinciosi, s-au urcat pe un stalp si de acolo au traversat ulita aerian.
Bucuria nu a durat decat vreo 2 saptamani. Au venit de la electrica si au taiat cablul.
Rezultatul...au pus baietii mana pe tarnacop si au sapat ulita (avea vreo 12 m latime din care 6 cu piatra batatorita bine). Sant de 0,5 m, cu teava "de cornete".
Reteta a fost multiplicata rapid, astfel ca dupa cateva luni, tot satul era impanzit de mini-retele imposibil de conectat intre ele din cauza distantelor.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

AndreiB

Aici in UK unele localitati rurale au gasit o solutie low cost de legat localitatea la reteaua de fibra optica. Sapa satenii santurile (retele aeriene nu sunt in general permise) pentru a reduce din costurile de instalare. Cred ca ar functiona relativ ok la unele sate compacte, e.g. cele din Transilvania si cele liniare.

etravel

@AndreiB, ai cumva idee ce viteze medii au satenii respectivi, legati la fibra optica?

aschiutza

un film interesant despre infrastructura de telecomunicatii  in perioada anilor 1960-1989.


dr4qul4

EU vorbeam de anii 2003-2004. Acum toti au net de mare viteza in satul ala. Si RDS-ul si Telekomul au bagat fibra optica..
Si in alte localitati unde nu a ajuns fibra....exista 3/4G la viteze absolut decente. Nu de la toti cei 4 operatori, dar cu siguranta de la unul dintre ei.
Chiar nu stiu sa mai existe sate cu peste 1000 de locuitori (sate! nu comune compuse din 5 sate) unde sa nu existe macar acoperire 3G.
Bate si 5G la usa si am vazut ca am ajuns la a 14-a misiune Starlink. X60 de sateliti... Am cam atins cifra maxima de 800 de la care ziceau ca vor da drumul.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

carutasul

Eu am avut centrală manuală din anii '80. Sunam acasă fie din Regie fie de la Palatul Telefoanelor; în Regie era coada mai mare, putea dura și două ore până primeai legătura; din centru dura cam o oră. În anii '90 lucrurile deveniseră aproape acceptabile, telefonista îți făcea legătura imediat ( e un mister pentru mine cum și de ce nu se putea în anii '80 dar presupun că ceea ce limita convorbirile era capacitatea între orașe și au rezolvat între timp) Problema era însă că era o centrală foarte mică, cererea de linii în sat era mult mai mare, așa că în final ne-au conectat la o centrală modernă. Cea mai nostimă fază, apropo de cea cu bunica bulgară din film, era că una din telefoniste era neam cu mine. Așa că uneori era distractiv să mă sune Romtelecom și să mă întrebe: "pe unde umblași, că te căută tac-tu și acum o oră?" :) Uneori nici nu mai era nevoie să vorbim, îi spuneam ce să le transmită când mergea acasă, oricum trecea pe la noi pe la poartă :)  Linia nouă montată pe la sfârșitul anilor '90 a funcționat cu brio și probabil mai funcționează și acum, deși cam toți au migrat pe Digi, din cauza prețului și a televiziunii mai ales. După cum ziceam într-un post anterior,  la țară e o problemă când tv-ul nu funcționează pe ploaie: ei vara nu prea intră în casă decât când se lasă întunericul și când plouă, deci dacă nu ai serviciul atunci... degeaba îl mai ai. :)

AndreiB

@etravel

Stiu ca instalatiile de genul facute erau FTTB/FTTP deci viteze relativ mari (>300Mbps). Aici ce face instalarea de fibra scumpa e conexiunea last mile, pentru ca nu se permit cabluri aeriene si densitatea populatiei e mica, ceea ce necesita multe santuri de cabluri.

kitsune

În altă ordine de idei, ieri n-am putut plăti cu telefonul în supermarketul meu preferat, pentru că aveam semnal GPRS la casă, nu s-a putut face conexiunea pe internet. Anul trecut aveam 4G exact acolo (și mai în interior). Din discuțiile cu doamnele de la casă, semnalul s-a pierdut treptat, în ultima perioadă (cam la toți operatorii).
Cam tot ce era în zonă era doar GPRS:





Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TVlad

Cei de la Digi au activat GSM in gama de 900MHz in care au alocati 5MHz, folositi anterior pentru UMTS (3G). Avind doua tehnologii in aceeasi banda, niciuna dintre ele nu functioneaza cum trebuie. Au restrins UMTS-ul probabil la 4,2MHz (sau 3,8MH) iar cele 4 (sau 6) canale de 200kHz eliberate sint folosite pentru GSM. Sint extrem de putine si nu pot fi folosite cum trebuie intr-o retea normala si in nici un caz nu se pot activa pe toate siturile fara interferente semnificative. Cum parametrizarea buna nu a fost niciodata punctul forte al acestei retele, se intimpla ca unele mobile mai ghinioniste sa paraseasca reteaua 3G sau 4G si sa ajunga in GSM, la limita de acoperire, ca in cazul de fata.
De ce acest aparent regres? Cine ar activa in secolul asta 2G, mai ales ca a pornit cu o retea 3G? Raspunsul e simplu: cerintele ANCOM. Criteriile pe baza carora se apreciaza indeplinirea sarcinilor stabilite pentru licentele de emisie au fost modificate de ANCOM in asa fel incit RDS-ul nu si le-ar mai fi putut indeplini cu tehnologiile pe care le aveau, desi au facut investitii serioase in extinderea acoperirii. A fost mai simplu sa activeze un 2G chinuit si sa scape de amenda.

kitsune

Aha. RDS a plecat la începuturi direct in 3G și apoi au făcut upgrade la 4G. Iar ANCOM i-a forțat pe toți să facă acoperire GSM/GPRS peste tot (vag îmi amintesc ceva de 98% din teritoriu). Așadar, acolo unde am semnal scăzut la 4G telefonul îmi comută pe 2G pentru că e semnal mai bun. Bravos națiune, halal.
Ok, deci soluția pentru mine e o aplicație care să blocheze telefonul pe banda de 4G și să ignore 2 și 3G. Been there, done that. Problem solved. Merci.
Te-am "egalat" 32/-2  :lol: că nu era simetrie cu 31
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

ciprebbe

Vezi daca nu iti permite telefonul sa il ti doar pe 3-4g. La dual sim se mai poate seta asa.
Pe mine ma enerveaza cand intra vocea pe WIFI (la Digi) si sunt la limita cu acoperirea de la router, zici ca vin extraterestrii in convorbire.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

kitsune

Am găsit aplicații care permit alegerea benzii, deci pot forța doar 4G sau ce vreau eu.





Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

Nu cred că e locul aici, dar e cu internet și probabil că intr-un an-doi va putea fi folosit și în România. Eu cel puțin abia aștept să acopere tot globul, îmi iau sigur una pentru vapor. 5 $ pe lună să le iau la filipaci și mi-am scos banii. Oricum, prețurile vor scădea și vor amenința sistemele clasice în mod sigur

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

kitsune

Noul standard WiFi 6 (adică 802.11ax) e o mare creștere față de ce a fost înainte:





Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

tom_sawyer