Agricultura in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:01:17 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Merita un nou thread si acest domeniu al economiei. Mai ales ca la noi inca sunt multe de facut aici.
Tot aici va rog sa discutam despre canalele de irigatie. Despre canalele navigabile vorbim pe board-ul Naval.

Ionut

Cioloş, la inaugurarea unui centru de cercetări horticole din Cluj:
Această investiţie ar trebui să contribuie la relansarea agriculturii româneşti


Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, la Cluj, la inaugurarea Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, un proiect de 62 de milioane de lei, că acesta "ar trebui să contribuie la relansarea agriculturii româneşti". Cioloş a menţionat că, deşi "sunt ţări care ne-au luat-o înainte", nu trebuie să luptăm pentru recuperara decalajului, ci trebuie "să avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut".

"Vă încurajez să mergeţi mai departe şi cred că generaţiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece peste aportul IT-ului, iar la Cluj există un potenţial extraordinar. Sunt convins că şi în agricultură, IT-ul poate revoluţiona acest domeniu şi insist pentru că la Cluj există potenţial şi poate fi valorificat. Ceea ce veţi face aici şi ce se întâmplă în alte universităţi de ştiinţe ale vieţii din ţară, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agronomice româneşti. Cercetarea fundamentală este esenţială şi România are mult de recuperat. Avem nevoie mai ales pentru ca potenţialul din agricultură să fie valorificat şi trebuie să trecem la o nouă etapă a dezvoltării agriculturii şi a horticulturii", a declarat Dacian Cioloş, luni, la Cluj.

Premierul susţine că deşi alte ţări sunt înaintea României în domeniul horticulturii, noi nu trebuie să luptăm pentru recuperarea decalajului, ci trebuie să inovăm şi să "avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut".

"Sunt ţări care ne-au luat-o înainte, inclusiv în domeniul horticulturii, dar nu trebuie să ne luptăm să recuperăm decalajul, ci trebuie să inovăm, să trecem la o nouă etapă şi să avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut. Putem contribui la evoluţia în domeniu şi vă îndemn să nu vă gândiţi să recuperaţi decalajul faţă de ţările vecine, ci cum am putea face altceva faţă de ce au făcut ei. Este foarte important ca această investiţie, dincolo de aportul didactic, să se regăsească în câmp şi în producţia horticolă. Sunt convins că, lăsând frâu liber capacităţii de inovare, veţi găsi modalităţi prin care şcoala agronomică să marcheze noi puncte, iar această generaţie să îşi aducă contribuţia la creşterea economică. Guvernul va fi alături de cei care vor să inoveze", a declarat Cioloş.

Premierul a mai spus că institutul de cercetări horticole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) reprezintă un model pentru modul în care un proiect poate fi început de un guvern şi continuat de un altul, catalogând acest lucru ca fiind o dovadă de normalitate.

"Este un institut care crează infrastructura necesară pentru universitate, pentru clujeni şi nu numai, ceea ce este un lucru foarte bun pentru agricultura din România. Îndrăznesc să sper că această investiţie va depăşi graniţele Clujului. Admir evoluţia din aceşti ani în infrastructura educaţională şi de cercetare. Pot să spun că USAMV nu mai seamănă cu ce am lăsat eu aici în 1994. Am urmărit evoluţia ei şi îi felicit pe cei care au contribuit. Salut faptul că avem un proiect care arată capacitatea de colaborare şi capacitatea de a asigura continuitate de la un guvern la altul şi asta arată că intrăm într-o stare de normalitate", a spus Dacian Cioloş..

Institutul, cu o suprafaţă de 9.732,70 mp, are o clădire de patru etaje, în care se află 46 de laboratoare de cercetare, 23 de spaţii de depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca şi baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum şi alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcţionării.

News.ro

Ionut

Ministrul Agriculturii: În două săptămâni s-au plătit subvenţii agricole de 460 milioane euro,
până la 30 noiembrie se va atinge 1 miliard de euro


Ministerul Agriculturii a reuşit să achite în două săptămâni avansul pentru subvenţii agricole fermierilor români în valoare de 460 milioane euro, iar până la 30 noiembrie valoarea acestor plăţi va ajunge la 1 miliard de euro, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul Sesiunii ,,De vorbă cu Ministrul tău", iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC). "Pe lângă sumele mari pe care le-am plătit în acest an, am reuşit să plătim în două săptămâni 460 de milioane de euro, ceea ce reprezintă avansul pentru subvenţii. Până acum nu s-a plătit niciodată mai mult de 330 de milioane de euro, iar până la 30 noiembrie vrem să ajungem la 1 miliard de euro pentru avansuri", a spus Irimescu. De la 1 decembrie, ministerul va începe să achite şi diferenţa pentru subvenţii.

În perioada 16 octombrie - 30 noiembrie, fermierii primesc un avans de până la 70%, în cazul plăţilor directe, şi de până la 85%, în cazul sprijinului acordat pentru dezvoltare rurală. Comisia Europeană a alocat pentru România un plafon total de 1,72 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru subvenţii.

News.ro

Ionut

Iohannis: Agricultura poate deveni un veritabil motor de creştere economică

'România are un potenţial agricol imens şi ar trebui să fim cu toţii interesaţi de soarta agriculturii, de perspectivele de dezvoltare a acesteia. (...) Tocmai am vizitat o parte a Târgului INDAGRA şi pot să vă spun că există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creştere economică, atât prin performanţă, cât şi prin competitivitate', a spus Iohannis, la dezbaterea 'Preşedintele României în dialog cu agricultorii', organizată în cadrul INDAGRA.

'Pentru prima dată, producţia medie de grâu a României a depăşit 4,1 tone la hectar. Acest rezultat bun arată că s-a înţeles că agricultura modernă cere investiţii în tehnici şi în tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate', a afirmat Iohannis. 'Este remarcabil faptul că au fost achitate, până acum, peste 3,4 miliarde de euro doar în acest an. O sumă imensă, o sumă care, cu siguranţă, a contribuit la rezultatele bune', a arătat Iohannis.

'Nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, adică să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi pe piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din întregul deficit al României', a explicat Iohannis.

'Este limpede că promovarea produselor româneşti pe pieţele externe trebuie să fie un imperativ al dezvoltării agriculturii noastre. România are o tradiţie culinară bogată, vinuri de foarte bună calitate şi produse tradiţionale pe care merită să le facem cunoscute peste tot', a declarat şeful statului.

Economica.net

infraAdi_ro

Irimescu: Persoanele fizice vor putea achiziţiona terenuri în limita a 150 de hectare

"Proiectul de lege l-am discutat chiar în această după-amiază cu producătorii agricoli şi am convenit să limităm pe persoană fizică la 150 de hectare, ar fi ca o fermă de familie care poate să achiziţioneze şi în domeniul producţiei cerealiere, iar pe persoană juridică am stabilit o măsură similară cu cea aplicată în Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin excepţie se poate merge până la 1.500 de hectare achiziţionate de societăţile cu personalitate juridică", a spus Achim Irimescu, la sesiunea online "De vorbă cu ministrul tău", iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari şi cetăţeni.

Pe de altă parte, şeful MADR a afirmat că au fost introduse şi o serie de cerinţe, care vor permite limitarea achiziţiei de terenuri agricole în România şi care nu vor ridica probleme la nivel european.

"Am introdus şi o serie de cerinţe, care sperăm să nu ne pună probleme la nivel european. Astfel, societăţile comerciale respective trebuie să aibă domiciliul stabil în România, iar pentru asta trebuie să fii ori cetăţean european, ori să ai naţionalitate română. Deci şi aici vor fi multe limitări. Pentru cetăţenii din ţările terţe rămâne varianta ca ei să obţină cetăţenia română. De exemplu cel mai mare producător agroalimentar de aici este de naţionalitate arabă, dar este stabilit în România, iar ferma dânsului are 65.000 de hectare", a mai spus Irimescu.

De asemenea, ministrul a anunţat că vor fi introduse în lege şi alte condiţii potrivit cărora aceia care cumpără teren să fi fost fermieri pe o perioadă de cel puţin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei să provină din agricultură. "Toate aceste condiţii vor stabili un alt regim de vânzare a terenurilor agricole din România", a adăugat Irimescu.

În prezent, cele mai active trei zone ale ţării, în funcţie de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan sunt Timiş, Vaslui şi Arad. În prezent, în România, preţul unui hectar de teren agricol pleacă de la 2.000 de euro şi poate ajunge până la 18.000 de euro, însă în ţările UE poate depăşi 30.000 de euro.

România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafaţa arabilă.

http://www.capital.ro/irimescu-persoanele-fizice-vor-putea-achizitiona-terenuri-in-lim.html
Romania are un viitor doar daca are prezent!

stangabriel

Desi reteaua de canale de irigatii este inca ok in zona bunicii mele, zona Slobozia, ma intrebam de ce este din ce in ce mai scump irigatul de la an la an. Mai putini oameni, mai scump hectarul. In cele din urma s-a renuntat sa se mai umple canalele.

Asa ca am luat Google maps si am mers pe firul apei.

Lichidul magic este preluat din Dunare de langa Braila, aproximatix 10 m altitudine si este urcat prin 6 statii de pompare pana la peste 35 m altitudine pana langa Slobozia. Este si normal sa fie extra scump irigatul....

Eu propun asa : canalul sa fie facut intre raurile Ialomita si Buzau, pe traseul normal, pe langa orasele Urziceni si Buzau , fara trecerile costisitoare pe sub canal, apa sa fie pompata cu diferenta mica de nivel din cele 2 rauri cu debit ok, sa irige apoi gravitational zona. De ce nu?

Ionut

APIA a autorizat plăţi în valoare totală de 485,4 milioane de euro pentru aproape jumătate de milion de fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 485,4 milioane euro, reprezentând avansul aferent Campaniei 2016, pentru un număr de 496.863 fermieri, care au depus cerere unică de plată, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Economica.net

Ionut

Irimescu: Fermierii ar putea primi 70-80 de euro pe zi
prin programul de acordare a voucherelor pentru formare profesională


'Programul de acordare a voucherelor pentru formare profesională este un program la care eu ţin foarte mult, pentru că în trecut am fost acuzaţi de foarte multe ori că s-au organizat licitaţii şi banii au ajuns la o firmă sau alta. În acest sens am gândit şi premierul a fost de acord în acest an, ca de aici înainte să nu mai organizăm licitaţii. Oricum în acest an a fost în premieră, nu am mai organizat licitaţii la nivelul Bucureştiului pentru formarea profesională, ci la nivel de fiecare judeţ, în fiecare oficiu judeţean pe de o parte. Pe de altă parte, ne propunem să stabilim un sistem de acordare de vouchere beneficiarilor, respectiv fermierilor care trebuie neapărat formaţi profesional pentru accesarea de fonduri', a subliniat Irimescu.

Economica.net

Ionut

Cioloş: Aşteptăm semnale concrete pentru accesul produselor agro-alimentare româneşti pe piaţa chineză

Cioloş a vorbit despre dezvoltarea schimburile comerciale între România şi China în contextul participării sale, sâmbătă, la cea de-a 5-a reuniune a şefilor de guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi China, în format 16+1, organizată la Riga, în Letonia.

"Aşteptăm semnale concrete din partea autorităţilor chineze pentru accesul produselor agro-alimentare româneşti pe piaţa chineză. Mă gândesc în primul rând la carne şi la produsele din carne. Există deja acces pentru un operator pentru carne de porc, dar ne aşteptăm şi la alţi operatori, (...) şi în alte domenii în producţia de carne", a declarat premierul Cioloş, sâmbătă, în timpul unor declaraţii de presă acordate la Riga, conform unei înregistrări publicate pe pagina de YouTube a Guvernului.

"E vorba de acreditarea companiilor româneşti, care produc carne şi care doresc să exporte. Această acreditare se face cu fiecare caz în parte, pornind şi de la situaţia sanitar-veterinară a acestor întreprinderi româneşti şi aici, Autoritatea Sanitar-Veterinară este în contact cu autoritatea similară din China, însă e nevoie şi de un impuls la nivel înalt pentru acest lucru. Cunosc bine acest subiect încă de pe vremea când eram comisar european şi ştiu că dincolo de partea tehnică e nevoie de un impuls şi la nivel guvernamental", a spus Cioloş.

Economica.net

Ionut

Comisia Europeană majorează cu 20% bugetul pentru promovarea produselor agricole europene

Comisia Europeană a adoptat strategia de promovare a produselor agricole europene în 2017 care dispune de un buget de 133 milioane de euro, în creştere faţă de 111 milioane de euro în 2016, informează un comunicat de presă. 'Extinderea programelor noastre de promovare în 2017 este importantă deoarece va ajuta la stimularea creşterii şi creării de noi locuri de muncă în sectorul agricol şi alimentar. La nivelul UE, estimăm că o creştere cu un miliard de euro a exporturilor susţine aproximativ 14.000 de locuri de muncă', a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Pe lângă majorarea cu aproape 20%, de la 111 milioane până la 133 milioane de euro, bugetul pentru promovarea produselor agricole europene în 2017 include şi alte modificări precum o sumă suplimentară de 9,5 milioane de euro pentru acţiunile de promovare care vor fi gestionate direct de Comisia Europeană, 63 milioane de euro pentru programele simple de promovare pe pieţele din ţările terţe precum şi alocarea a 15 milioane de euro pentru programele de promovare destinate să crească gradul de conştientizare al agriculturii sustenabile şi rolului jucat de agricultură în combaterea încălzirii climei.

Economica.net

Ionut

Deficit de aproape 500 de milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare la 7 luni;
exporturile continuă să scadă


Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a ajuns la 498,4 milioane de euro în primele șapte luni din 2016, în creștere de peste 7 ori față de nivelul consemnat în aceeași perioadă din 2015, respectiv 69,4 milioane de euro, potrivit datelor preliminare centralizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES.  În perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2016, exporturile României au fost susținute în continuare de grâu, țigări, porumb și semințe de rapiță, în timp ce topul importurilor a fost dominat de carnea de porc, produsele de brutărie, patiserie și biscuiți, preparate alimentare și zahăr.

Potrivit datelor MADR, exporturile de produse agroalimentare au scăzut în primele 7 luni ale acestui an cu 2,32% față de perioada similară din 2015, totalizând 2,989 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au majorat cu 11,42%, până la valoarea de 3,487 miliarde de euro. Astfel, în perioada menționată, au fost exportate 3,19 milioane de tone de grâu, în valoare de 537,9 milioane de euro, 30.900 tone de țigări (459 milioane de euro), 1,363 milioane de tone de porumb pentru care au fost încasate 327,1 milioane de euro.

Agerpres

Ionut

Se naşte un nou brand de lactate.
Şase asociaţii de oieri produc ca în Elveţia în cele mai moderne stâne din România


Câteva zeci de oieri români organizaţi în obşti, composesorate sau asociaţii au construit de la zero, cu ajutorul unor granturi asigurate de Guvernul Elveţiei, şase dintre cele mai moderne stâne din România. Au electricitate de la panouri fotovoltaice, garduri electrice, cameră de duş şi filtru sanitar şi produc câte 13-15 tone de brânză pe an. Au creat şi un brand, "De la munte", pe care vor să îl distribuie la nivel naţional după ce modelul lor de business va fi îmbrăţişat şi de alţi crescători de ovine.



De aproximativ un an, în şase stâne din România, oierii produc brânzeturi ca în Elveţia, iar brandul pe care l-au creat, "De la Munte", se doreşte a avea distribuţie naţională. Totul a pornit în urmă cu mai mulţi ani de la o simplă idee, proiectul devenind realitatea în urma unei finanţări  în valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro de la Guvernul Elveţiei. Cele șase asociații de oieri, beneficiarii direcți ai proiectului, au reușit în doi ani să construiască de la zero stâne moderne în județele Neamț, Suceava, Harghita, Bistrița-Năsăud, Mureș și Vrancea. "Este o veche idee a mea pusă în practică cu ajutorul acestui proiect elveţian (proiectul "Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România", finanțat de către guvernul Elveției prin Programul de cooperare Elvețiano-Român n. red.). Filosofia de la care a plecat totul a fost aceea de a pune în valoare pajiştile alpine, în condiţiile în care, în perioada mai-septembrie, cel mai mult lapte se produce pe păşunile alpine. Am gândit totul integrat pentru a rezolva problema de la iarbă la raft", povesteşte pentru ECONOMICA.NET inginerul Ioan Agapi, preşedintele Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna şi managerul acestui proiect.

Economica.net

Ionut

România, printre statele cu cea mai ridicată valoare a producției agricole din Uniunea Europeană

Franța, Italia, Germania, Spania , Marea Britanie, Olanda, Polonia și România au înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare a producției agricole din Uniunea Europeană, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).  Valoarea totală a producției agricole s-a ridicat la 411,2 miliarde de euro, la prețurile de bază din 2015, în scădere cu 1,8% față de 2014.

Cu 75,2 miliarde de euro (sau 18% din totalul UE), Franța are cea mai ridicată valoare a producției agricole din Uniunea Europeană. Este urmată de Italia (55,2 miliarde de euro, sau 13% din totalul UE), Germania (51,5 miliarde de euro, sau 13% din totalul UE), Spania (45,5 miliarde de euro, sau 11% din totalul UE), Marea Britanie (29,6 miliarde de euro, sau 7% din totalul UE), Olanda (26,7 miliarde de euro, sau 6% din totalul UE), Polonia (22,3 miliarde de euro, sau 5% din totalul UE) și România (15,5 miliarde de euro, sau 4% din totalul UE).

Agerpres

^ Daca am calculat bine, aceste tari au facut impreuna 77% din productia agricola in UE.

Harry

Hypermarketul Real din Constanta a lansat campania Dor de Dobrogea. O campanie binevenita care vine in sprijinul micilor producatori si a economiei locale.
Producatorii dobrogeni beneficiaza de raioane semnalizate si de asemenea de promovare atat indoor cat si outdoor.

Harry

Kaufland România anunță începerea primului program național care sprijină producătorii locali de legume-fructe să obțină cea mai prestigioasă certificare internațională de calitate și siguranță alimentară, GLOBALG.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor românești oriunde în lume. Programul se adresează tuturor producătorilor români de fructe și legume parteneri ai Kaufland România și va demara efectiv în ianuarie 2017.

Programul este o premieră în România și este inițiat de Kaufland România în parteneriat cu International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group, și o companie externă specializată în consultanța pentru obținerea certificării GLOBALG.A.P.

Pe lângă susținere și consultanță oferite în cadrul programului, Kaufland România va sprijini financiar 15 dintre cei mai eligibili producători români de legume și fructe în obținerea certificărilor GLOBALG.A.P., achitând integral costurile acestora.

Programul se va desfășura de-a lungul anului 2017 în cinci etape, care constau în: diferite serii de training-uri, analize de sol și apă, construirea unor planuri de acțiune personalizate, implementare și evaluare.

,,Suntem cu adevărat inspirați de inițiativa Kaufland de a crește sectorul agribusiness din România. Avantajele certificării pentru producători sunt substanțiale și includ: un venit mai stabil, dezvoltarea sustenabilă a afacerii, inclusiv prin posibilitatea exportării fructelor și legumelor pe orice piață de desfacere din lume, perfecționarea managementului resurselor naturale și financiare, precum și îmbunătățirea calității produselor și a standardelor de siguranță alimentară", declară Sarah Ockman, Global Lead, IFC Food Safety Advisory. "Mai mult, calificarea GLOBALG.A.P. garantează preluarea de către retaileri a întregii cantități de produse certificate și îmbunătățirea gradului de retenție al firmei producătoare de fructe și legume", adaugă aceasta. 

,,Garantarea calității produselor, oportunitatea de a le exporta oriunde în lume și siguranța că orice retailer le va prelua integral sunt doar câteva din beneficiile pe care le aduce noul program Kaufland România agricultorilor români. Pe viitor, intenționăm să oferim asistență unui număr mai mare de producători, care vor beneficia de expertiza, standardele de calitate și competența care au consacrat Kaufland România", a declarat Ionuț Parfente, Director Executiv Achiziții legume și fructe, Kaufland România.

Noul program reconfirmă angajamentul Kaufland România de a sprijini producătorii români și propune o soluție concretă pentru dezvoltarea acestora, promovând valoarea produselor românești și implicit susținând economia locală.

De asemenea, pe lângă un portofoliu cu peste jumătate din produse autohtone, Kaufland România organizează seria națională de târguri de bunătăți românești, prin care pune la dispoziție gratuit producătorilor din România atât spațiu de vânzare, cât și toată logistica necesară - pentru a aduce savoarea produselor locale mai aproape de oameni. Totodată, Kaufland România a dezvoltat proiectul Cooperativa "Ţara mea", alături de Federația Agrostar și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, marcă proprie prin care oferă produse tradiționale de la peste 200 de fermieri din România.

Despre program
În ianuarie 2017 vor avea loc primele training-uri pentru producătorii locali pentru prezentarea măsurilor necesare obținerii acestei certificări și a avantajelor pe care le aduce.

Următorul modul al programului include inspecția fermelor, prelevarea de apă și sol și consultarea documentației. Specialiștii de la Kaufland România și consultanții în certificarea GLOBALG.A.P. vor analiza situația fermelor producătorilor și vor propune planuri de acțiune create pentru fiecare afacere în parte.

După prima evaluare complexă, se vor efectua inspecții regulate pentru a superviza implementarea planului de acțiune, managementul fermei – de la sol și apă până la utilaje și facilități - și aducerea la zi a documentației. Totodată, această etapă presupune și organizarea unor training-uri cu personalul. Următorul pas este evaluarea finală de către experți, ce implică și o precertificare.

Despre certificarea GLOBALG.A.P.
GLOBALG.A.P. este o certificare care se acordă unui produs, atestând că acesta se conformează celor mai înalte standarde internaționale de calitate și siguranță alimentară. Întrucât auditul necesar obținerii acestei calificări are loc la recoltarea fructului sau legumei, producătorii pot parcurge acest program în trei până la opt luni, în funcție de tipul articolului pe care intenționează să îl certifice.