Piata fortei de munca in Romania

Started by GDPR, October 26, 2016, 09:36:17 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GDPR

Punctul pe I

"Astra Vagoane Călători Arad: A dispărut resursa umană pentru industria românească.

"Cea mai mare gre­şea­lă a Mi­nis­te­rului Edu­caţiei a fost desfiin­ţarea şco­lilor pro­fesio­nale. Industria ro­mâ­nească are nevoie de me­seriaşi, care în prezent sunt foarte greu de găsit. În fabrica mea lucrează 600 de mese­riaşi, dar 80% din aceştia au vârste de peste 55 de ani, deci vor ieşi peste câţiva ani la pensie."

http://www.zf.ro/companii/astra-vagoane-calatori-arad-a-disparut-resursa-umana-pentru-industria-romaneasca-15859923

TibiV

Ionut, scuze de off...
Dar articolul postat de Adrian arata o problema cruciala a economiei romanesti....

Toti pustii astia vor sa aiba masini "bengoase".
Dar nici unul nu vrea sa faca nimic, nu vrea sa invete nimic...
Celebrul "Dorel" macar facea ceva - si (atentie!) ceilalti radeau de el !
Curand ne va fi mare dor de Dorel... :(

Nu am cifre, nu am "argumente", dar asta pare sa fie directia (proasta) in care mergem... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

TibiV, cineva trebuie sa impacheteze shaorma.
Piata trebuie sa reactioneze de nu reactioneaza deja si unele companii isi iau si-si pregatesc oamenii inca din liceu sau de pe bancile facultatilor. Dar intr-adevar, desfiintarea scolilor profesionale a insemnat un dezastru pentru economie si pentru societate.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.


TibiV

Lipsa fortei de munca calificate...

Pai care sa fie rezultatul daca aia care au luat "5-ul" la "mate" ca vai de capul lor au ajuns parinti si cer "nu-i mai chinuiti pe copii nostri cum ne-ati chinuit pe noi" ?...
Sa stie cifrele (ca "nu e multe, doar 10") si macar 3/4 dintre litere...

Aseara eram intr-un spital, si doi "cetateni" au intrat in lift si au intrebat "Pe ce buton sa apasam ca sa coboram la parter?"
Intamplator eram la un metru distanta, si le-am rapuns "Pe zero"...

S-au uitat lung la mine, la butoane, si apoi au intrebat "Care este butonul zero ?..."
M-am dus si l-am apasat pentru ei.

QED....


:(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

E un subiect important care tine de economie, asa ca i-am facut thread separat. Va rog totusi sa aveti grija la discutii, e genul de subiect care genereaza mult flaming si ranting. Tineti discutiile la un nivel care include o doza sanatoasa de respect. Multumesc! Spor la dezbateri!

Apropo de forta de munca, as invita inginerii CFDP de pe-aici sa ne zica ei cum e cu munca necalificata pe santierele patriei. :) Sa vedeti acolo vai si-amar.

Granata06

       Chestia asta cu oameni necalificati mai are o parte. Cunosc foarte multi oameni calificati care au cerut sa le fie recunoscuta munca prin majorarea salariului la un nivel decent (nu obraznic) si au fost refuzati pe motiv ca mai sunt 100 de oameni la poarta care asteapta. Oamenii cand au vazut ca nu au cu cine, s-au luat si au plecat in tari straine.
       Lipsa de viziune si de a recunoaste munca unui om a dus in mare parte la situatia de acum, cand managerii se plang ca nu mai au forta de munca calificata.

infraAdi_ro

Sunt de acord cu tine @Granata06.Firmele se zgarcesc sa de-a bani mai multi unui om cu experienta spunand ca mai asteapta 100 la poarta.Ma gandesc la mine,am experienta de aproape 6 ani si am  refuzat anumite firme din cauza salariului de batjocura.Consider ca un salariu decent pentru un inginer care lucreaza pe santiere este de aprox 800e-1000 e plus alte beneficii.Stiu in acest moment fime care cauta disperati ingineri si nu gasesc.
Oricum daca nu se indreapta lucrurile in tara noastra in urmatorul an sunt foarte hotarat sa plec si eu in afara.Nu este neaparat motivul de bani dar este vorba de sigurata locului de munca.Azi toate sunt frumoase si maine primim o veste ca se inchide santierul ca firma nu mai are bani.Anul acesta nu s-a facut nici o licitatie de reabilitare de drum national,nici o licitatie de autostrada.....
Romania are un viitor doar daca are prezent!

Ionut

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, la Bucureşti:
Trebuie să treceţi la sistemul dual de educaţie


Ministrul german al Finanţelor, Wolgang Schäuble, se află azi la Bucureşti, într-o vizită la invitaţia omologului român, Anca Dragu. El s-a întâlnit cu premierul Cioloş şi cu guvernatorul Isărescu, după care a intrat într-o conferinţă de presă alături de Dacian Cioloş şi de Anca Dragu. Iata principalele declaraţii ale lui Schäuble, unul dintre cei mai importanţi economişti ai momentului.

- Stim si noi ca Romania are una dintre cele mai mari rate de crestere din UE. Si e de remarcat in vremuri grele. Datoria publica de sub 40% e fabuloasa din punctul de vedere al unui Ministru de Finante. Somajul e scazut. In unele zone e zero. Dar aveti o problema cu somajul in randul tinerilor, ca multe tari din Europa. Va recomand cu caldura sa sprijiniti modelul educatiei duale. In Germania diploma nu trebuie sa fie neaparat universitara. Toate diplomele sunt respectate la noi. De aceea e importanta educatia duala, obtineti o diversitate de diplome.

Economica.net

Ionut

Managerii din sectorul privat cresc bonusurile pentru a-i motiva și a-i păstra pe angajați

Salariile angajaților din sectorul privat au crescut cu circa 8%, iar valoarea bonsurilor acordate acestora a fost cu 22% mai mare în al treilea trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, IT și retail fiind industriile care au acordat cele mai mari creșteri salariale în acest interval.  În contextul lipsei acute de candidați pentru pozițiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusării, respectiv mărirea valorii bonusurilor deja oferite, ceea ce explică creșterea cu 22%.

,,Companiile au început să bonuseze activitatea angajaților pentru a-i reține, dar și pentru a-i motiva să fie cât mai eficienți. De asemenea, un alt motiv al acestei creșteri semnificative ține de evaluarea performanțelor angajaților, care se face din ce în ce mai mult în timp real, în funcție de proiecte. Evoluția salariilor a fost resimțită în toate zonele, indiferent că vorbim de whitecollars sau de bluecollars. Acest lucru se explică prin concurența tot mai puternică între companii pe piața forței de muncă. În acest moment, mulți angajatori se confruntă cu foarte mari dificultăți în a găsi personalul necesar, în primă fază, și în a-i reține, în a doua fază", a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree, companie din piața de externalizare a proceselor de HR care a realizat un studiu pe această temă.

Profit.ro

Ionut

Patru universităţi din România, în Topul celor mai bune universităţi din lume din 2017

Patru universităţi din România au fost incluse în Topul celor mai bune universităţi din lume din 2017 (2017 Best Global Universities), realizat de U.S. News & World Report. Acestea sunt Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Cu un scor general de 48 de puncte din 100, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă locul 569 din acest top în care sunt incluse 1.000 de universităţi din lume. Universitatea Bucureşti se află pe locul al doilea dintre unităţile de învăţământ din România, aceasta fiind în top pe poziţia 733, cu 42,9 puncte. Urmează Universitatea Politehnică din Bucureşti, pe locul 750 în top, cu 42,4 puncte, şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, pe treapta 996, cu 33,5 puncte.

Pe primul loc în Topul celor mai bune universităţi din lume din 2017 se află Universitatea Harvard din Statele Unite, cu un scor maxim de 100 de puncte. Pe următoarele patru locuri se află tot unităţi prestigioase de învăţământ americane - Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.), Universitatea Stanford, Universitatea California-Berkeley şi California Institute of Technology. În ceea ce priveşte Europa, universităţile cel mai bine clasate sunt Universitea Oxford, Universitatea Cambridge şi Imperial College London, toate din Marea Britanie.

Economica.net

dr4qul4

260 lei venit de persoana.

Sa luam o familie cu 2 copii
Acestia primesc alocatie de 84 lei X2. = 168 lei. Daca parintii stau acasa statul le mai da 872 lei.

Daca se duc la munca pe salariul minim primesc 925 lei X 2 = 1850 lei.

Asadar, cat de grea sa fie decizia: stau acasa si primesc 436 lei sau ma duc la munca si iau 925 lei, dar ma trezesc dimineata, inghit rahaturi de la sefi, fac frigul, cheltui mai multi bani pe mancare si pe haine/incaltaminte si mai platesc si transportul..

Pai cum sa nu fie mai bine sa stai acasa, sa te duci cu ziua si sa iei 100 lei/zi, mancare si o bere/tuica. Parca e mai bine sa muncesti doar 5 zile in loc de 20.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

frunzaverde

Quote from: dr4qul4 on October 28, 2016, 01:36:36 PM
Pai cum sa nu fie mai bine sa stai acasa, sa te duci cu ziua si sa iei 100 lei/zi, mancare si o bere/tuica. Parca e mai bine sa muncesti doar 5 zile in loc de 20.

Pai stai putin, daca munca ca zilier (itinerant) e platita cu 2100 lei/luna standard + beneficii anciliare o masa/zi (care chiar si la 5 lei/zi se duce la inca 105 lei pe luna standard), pe cand munca stabila e platita cu 925 lei/luna si nimic mai mult, atunci decizia rezonabila si normala la cap e munca ca zilier itinerant. De ce ai munci mai mult pe mult mai putini bani?

Atat timp cat exista suficient de munca (si nu vad de ce n-ar exista) pentru a-si asigura de lucru pentru macar 9-10 zile/luna, "zilieritul" e singura decizie rationala pentru individ in conditiile astea. La fel, in conditiile in care munca de zilier itinerant e platita atat de bine, nu e treaba statului ca nu-si gasesc angajatorii muncitori - angajatorii platesc sub nivelul de salariu/zi determinat de cerere/oferta si prin urmare nu au muncitori.

Apoi, toata povestea cu "asistatii lenesi" e doar o gluma proasta, de tipul "welfare queen". Mai ales cand vorbim de sumele meschine de mai sus... Ajutorul social spus de tine acolo iese la imensa suma de 13% din salariul mediu pe economie sau 6.6% din PIB/capita, de departe cea mai proasta valoare din UE. Inclusiv Bulgaria are beneficii substantial mai generoase raportate la salariile medii si PIB (cu aproximativ 15% fata de Romania). Nu mai vorbesc de tarile din CEE, care sunt semnificativ peste (raportat la salariile lor, nu in temeni absoluti) ce exista in Romania. De altfel situatia ajutoarelor sociale e atat de rea incat sistemul romanesc social este... in principiu plecatul in Spania, Italia, UK, Germania. Ori la munca (pentru unii), ori la altele (pentru altii).

Nu zic ca in Romania este posibila in momentul asta cresterea lor (avem probleme structurale cu ocuparea fortei de munca, mai ales in mediul rural si in acelasi timp probleme structurale), desi probabil e nevoie de reformarea lor pentru a scadea din saracia extrem de raspandita in Romania.

Zic insa ca modestele plati de ajutoare sociale nu sunt motiv de "nemunca" in Romania. Salariile extrem de mici in anumite zone ale tarii, impreuna cu lipsa efectiva de locuri de munca, impreuna cu mobilitatea minuscula interna atat a capitalului cat si a muncii (din lipsa de infrastructura rutiera, feroviara, dar si sociala) este motiv de nemunca.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

infraAdi_ro

E exagerata asta cu 100 lei/zi  ca zilier.Mai mult de 50-60+ mancare,bere/tuica lei pe zi nu cred ca da nimeni....cel putin in Ardeal.
@dr4qul4 daca sti pe cineva care da atata pe zi zi-mi si mie ca merg si eu.imi iau concediu si merg ca zilier  :)
Adevarul ca sunt zone in tara unde nu se munceste ca nu se vrea...sau mai direct ca sunt lenesi sau comozi.Orice om harnic isi face un rost in viata chiar daca la inceput castiga bani mai putini.noi romanii vrem sa castigam multi bani din prima....Eu am inceput ca inginer cu salariu de 1000lei si treptat am urcat, cocomitent cu acumularea experientei si a cunostintelor.
Romania are un viitor doar daca are prezent!

frunzaverde

#14
^

Extrem de slaba pozitionarea. Asa arata, pentru Estul Europei, clasamentul:

TR : 166
CZ : 201
RU : 271
GR : 291
PL : 319
EE : 384
RS : 423
SI : 433
HU : 505
SK : 516
LT : 516
HR : 548
RO : 569
BG : 676

Si zona de clasare pentru celelalte tari europene:

0- 10: UK
10-100: CH,DK,BE,DE,NL,FR,SE,ES,FI
100-200: IT,AT,NO,TR
200-300: CZ,RU,GR,PT
300-400: PL,IS

Mai grav, universitatile din Romania stau bine la:
1. indicii "reputationali", adica sondaje in mediul academic, mai ales pe plan international
2. indicii de plimbat la / organizat conferinte care rezulta in proceedings si
3. cooperare internationala.

La 2+3 tot ce inseamna estul Europei primeste un "bump" imens. De ce? Din cauza UE, care obliga pentru foarte multe finantari (mai ales de tip EU-COST: http://www.cost.eu/) sa includa cel putin x parteneri din "noua Europa". La indicatorii de merit stiintific, institutiile din Romania stau semnificativ mai rau.

Cel mai prost se sta la cercetare - scoruri foarte proaste la publicatii si inca si mai proaste la calitatea (impactul) publicatiilor. Nici la predare nu stau mult mai bine (dar asta se vede din Times).

De asta, scorurile sunt mai sus ca cele din Times (care exclude "reputatia" si are o metodologie mai stricta pentru "colaborare") unde universitatile romanesti sunt cotate mai jos cu 100 de pozitii in medie) si ar fi probabil muuuult mai sus ca cele din ARWU/Shanghai (care se opreste la 500), unde conteaza exclusiv cercetarea (si unde doar o universitate din EE, doua din PL, una din HR, una din SI si una din RS - da, Serbia - au intrat in top din tot estul Europei, toti pe 401-500).

P.S. Toate scorurile au probleme majore, dar pot oferi o pozitie grosiera a calitatii sistemului universitar. Romania n-o duce deloc bine.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!