Resurse minerale in Romania

Started by Ionut, November 30, 2018, 07:45:37 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

#15
Roland Berger va face studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din zăcămintele Salrom

Consultantul german Roland Berger a câștigat licitația internațională pentru exploatarea rezervelor de grafit din România, care se află în câteva exploatații deținute de societatea națională a sării Salrom, a spus ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe facebook. Grafitul este un element important în tranziția energetică.

Iată ce a scris ministrul Economiei pe facebook:

Pași noi pentru punerea României pe harta producției de baterii.

Licitația internațională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din România a fost încheiată de Salrom.

Câștigătorul licitației este o firmă cu o bună reputație: consultantul german Roland Berger. O firmă specializată în domeniu, cu expertiză internațională.

România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor, iar asta în mod natural, fără subvenții sau scheme de ajutor de stat plătite tot din banii contribuabililor. Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care de asemenea vrem să-l fabricăm în România.

Din ultimele prospecțiuni, zăcământul din cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE.

economica.net

stangabriel

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/documente-se-pregateste-redeschiderea-minelor-inclusiv-de-companii-insolvente-21069796

Guvernul pregătește modificarea Legii minelor, urmând să decidă posibilitatea de redeschidere a exploatărilor miniere pe perimetre de exploatare închise definitiv prin hotărâri de guvern, precum și condițiile de redeschidere a acestora. La aceste redeschideri vor putea participa și companii de profil operatoare licențiate aflate în insolvență, conform datelor Profit.ro.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/documente-se-pregateste-redeschiderea-minelor-inclusiv-de-companii-insolvente-21069796

tom_sawyer

#17
Compania Gabriel Resources cere României despăgubiri totale de 6,5 miliarde de dolari, dublu față de suma inițială

Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază, fiind închisă procedura prezentării cazului de către părți, astfel că se așteaptă decizia finală a Tribunalului de arbitraj, a anunțat, vineri, compania canadiană Gabriel Resources.

UPDATE: În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Potrivit surselor G4Media, suma finală solicitată de Gabriel prin recalcularea dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,5 miliarde de dolari. Rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri.

g4media.ro

According to Rule 46 of the ICSID Arbitration Rules, the Tribunal must issue its final decision to the parties within 120 days of the closure of the proceedings. However, the Tribunal is permitted to take a further 60 days if it is otherwise unable to draw up the Award in such timeframe.

https://www.gabrielresources.com/wp-content/uploads/2023/09/GBU_Arbitration_Closing.pdf
https://www.gabrielresources.com/investors/arbitration/
https://icsid.worldbank.org/cases/case-database/case-detail?CaseNo=ARB/15/31



tom_sawyer

^
România ar putea pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană, o decizie definitivă urmând să fie luată pe 10 februarie, riscul fiind să plătim miliarde de dolari. În timp ce președintele Iohannis spune să așteptăm decizia și că e convins că Guvernul și-a luat măsuri de precauție, premierul Ciolacu declară că s-a obișnuit să achite notele de plată pentru toate tâmpeniile făcute de alții și că va face publice toate documentele care să arate cine a greșit în această speță.

Reacțiile vin după ce cu o zi în urmă Digi24 a prezentat pe surse informația că România se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari.

hotnews.ro


Surse: România pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari
digi24.ro

dr4qul4

Orice decizie luata de guvernantii nostrii, au impact dupa 5-10 ani.
Romania este parte a unor tratate internationale comerciale (de protejare a investitiilor), si incalcarea lor duce la astfel de despagubiri.
Cu alte cuvinte, daca statul, prin modificarea "impredictibila" a legislatiei  ("ca asa vor muschii nostrii"), provoaca o pierdere reala sau doar probabila, ajunge intr-un final sa plateasca despagubiri.
Unii "investitori" fac bani frumosi, mizand in special pe incapacitatea statului de a duce la bun sfarsit un astfel de proeict investitional.
Tot asa au facut si fratii Micula si putem sa ajungem in aceeasi situatie si cu NuScale.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

TVlad

Problema e ca "guvernantii" nu sufera nicicum consecintele faptelor lor. In cel mai rau caz vor sta o tura in opozitie.

tom_sawyer

#21
Quote from: tom_sawyer on September 16, 2023, 12:38:07 AMUPDATE: În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Potrivit surselor G4Media, suma finală solicitată de Gabriel prin recalcularea dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,5 miliarde de dolari. Rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri.

Se confirmă:

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de "proiectul minier aurifer de la Roşia Montană", se ridică la aproximativ 6,7 miliarde USD, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, la solicitarea AGERPRES.

Conform datelor furnizate de Guvern, hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanţelor până la data de 20 februarie şi ,,nici nu se cunoaşte momentul exact al comunicării".

Totodată, Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în ,,Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

agerpres.ro

tom_sawyer

#22
Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) se va pronunța vineri în procesul intentat României de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care zona a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Miza acestui litigiu sunt despăgubirile de câteva miliarde de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească către Gabriel Resources, pragul maxim fiind de 6,7 miliarde de euro, conform lui Boloș.

Întrebat dacă va mai fi posibilă o cale extraordinară de atac din partea statului român, a răspuns: ,,Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid. Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrare internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța vineri, (...) în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică", a conchis Marcel Boloș.

"Au cerut maxim 6,7 miliarde euro și minim ceea ce au investit: 1 miliard euro. În acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care îl vom avea."

"Dacă decizia nemonetara în care statul este obligatiat să continue investitia, va trebui să facem demersuri legale pentru a prelungi licența de exploatare a resurselor de aur."

El a susținut că o astfel de decizie nu ar influența ,,modul de recalculare și obligația" Guvernului de majorare apensiilor de la 1 septembrie, dar că ,,majorează ținta de deficit bugetar".

hotnews.ro




Harry

Ba esti prost?  We won  :lol:  :lol:  :lol:

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources, pentru Roșia Montană. Compania trebuie să plătească statului român costuri de arbitraj și o parte a cheltuielilor de judecată.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/social/exclusiv-ultima-ora-foto-romania-castiga-procesul-cu-gabriel-resources-21516835?fbclid=IwAR1W2TxJbuwcWdbTpiOhW-j1NZOQWsRuYVpb1avTJsryCD3BG-GbuisYCOE

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

dr4qul4

#24
Va urma si apelul. Dar nu e instanta romaneasca, ca decizia sa fie la 180 de grade.
Posibil sa ajungem sa platim ceva, dar mult mai putin ca sumele vehiculate.

Banuiesc ca am castigat deoarece contractul stipula ca trebuie sa respecte legislatia de mediu, si chiar daca legislatia romaneasca nu interzicea in mod explicit cianurile, cea internationala o trecea la exceptii.
Cu siguranta decizia de azi a fost influentata si de presiunea mondiala existenta in acest moment pentru protectia mediului. 
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Harry


dr4qul4

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

tom_sawyer

#27
România primește câștig de cauză în cazul Roșia Montană

România a primit astăzi, 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale. Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile.

Pe această cale, dorim să felicităm avocații și echipa MF, dar și tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect.

mfinante.gov.ro


Guvernul a transmis presei o copie a deciziei luată în acest caz (foto mai jos):


hotnews.ro


Composition of Tribunal
President:
Pierre TERCIER (Swiss) - Appointed by the Secretary-General
Arbitrators:
Horacio A. GRIGERA NAÓN (Argentine) - Appointed by the Claimant(s)
Zachary DOUGLAS (Australian, Swiss) - Appointed by the Respondent(s)

Status of Proceeding:
Concluded
Outcome of Proceeding:
March 8, 2024 - The Tribunal renders its award; attached to the award is a partial dissenting opinion by arbitrator Horacio A. Grigera Naón.

https://icsid.worldbank.org/cases/case-database/case-detail?CaseNo=ARB/15/31


Update on ICSID Arbitration - Tribunal Decision

LONDON, UK / ACCESSWIRE / March 8, 2024 / Gabriel Resources Ltd. (TSXV:GBU) announces that the World Bank's International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) today issued a decision dismissing, by a two to one majority, the Company's arbitration claims filed against the Romanian Government relating to its investments in the Roșia Montană gold and silver mining project.

In addition, the Tribunal awarded Romania approximately US$10m in legal fees and expenses incurred in connection with its defence of the arbitration. The award is binding on the parties.

Gabriel initiated the arbitration before ICSID in July 2015 under the Canada-Romania and UK-Romania bilateral investment treaties following the Romanian Government's refusal to act on the permitting of the Roșia Montană project.

The Company strongly disagrees with the majority's decision, which is entirely inconsistent with any objective assessment of the evidence presented in this case, as demonstrated by the compelling dissenting opinion of one of the arbitrators.

The Company is analyzing the Tribunal's decision with its legal advisers to evaluate its options, including to challenge the decision through the annulment process prescribed by the ICSID Convention.

Anna El-Erian, Chair of Gabriel Resources said: "We consider the decision of the majority to be deeply flawed. As recognized by the dissenting arbitrator, the Romanian Government's sustained political interference with Gabriel's contractual rights prevented the development of a flagship mining project owned in partnership with the State. We will take time to evaluate our options, but hasten to record our sincere appreciation to our shareholders for their unwavering support and patience throughout this prolonged process. We would also like to express our gratitude to our earnest and hard-working management and team of employees, in Romania and abroad, who have devoted a significant part of their careers to the development of the project in the sincere belief that it was in the country's best interests."

Dragos Tanase, CEO of Gabriel Resources said "Gabriel's shareholders invested hundreds of millions of dollars to deliver a transformational mining project that would have brought very significant social and financial benefits to the Romanian people, not only in Roșia Montană but across Romania. We regret that Romania, its economy and its citizens, have missed the opportunity to benefit from this mining project. We will be studying the Tribunal's decision in detail before evaluating our next steps."


About the ICSID Arbitration

The Company, together with its wholly-owned subsidiary, Gabriel Resources (Jersey) Ltd., initiated arbitration proceedings in July 2015 before the World Bank's International Centre for Settlement of Investment Disputes ("ICSID") against the Romanian State seeking compensation for the violation by Romania of the terms of the bilateral investment protection treaties which it has entered into with each of the Government of Canada and the Government of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland for the Promotion and Reciprocal Protection of Investments ("Treaties") (ICSID Case No. ARB/15/31)) ("Arbitration").

The original arbitral tribunal ("Tribunal") was constituted on June 21, 2016. The current members of the Tribunal are Prof. Pierre Tercier (Switzerland), Mr. Horacio Grigera Naón (Argentina) and Prof. Zachary Douglas (Australia and Switzerland).

Following over 8 years of procedural steps and legal argument, including the submission of extensive written submissions and evidence, hearings of witnesses and experts, observations from non-disputing parties' and questions from the Tribunal, the Tribunal rendered its final award today ("Award").

In its Award, the Tribunal by majority rejected Gabriel's claims that Romania breached its obligations under the Treaties. Mr. Grigera Naon disagreed with the decision and rationale, and issued a dissenting opinion.

A summary of the procedural steps in the Arbitration, together with copies of the parties' principal submissions and orders of the Tribunal, are available on the ICSID website at https://icsid.worldbank.org/cases/case-database/case-detail?CaseNo=ARB/15/31. A copy of the Award will be published on the ICSID website following the completion of redaction process in accordance with a procedure and timeframe agreed by the parties and the Tribunal.

The ICSID Convention includes a review process through which an award can be annulled in part or in its entirety. Such review must be conducted by a new panel of ICSID arbitrators.

www.accesswire.com/841192/update-on-icsid-arbitration-tribunal-decision

Konter

Una dintre problemele legate de piața agregatelor este că distribuția resurselor minerale la nivelul țării este total diferită de distribuția proiectelor de investiții.
"Avem din păcate foarte multe lucrări în zone unde nu avem resurse", spune Cristian Erbașu. În partea de vest a țării, de exemplu, acum sunt investiții extrem de mari, dar nu prea mai avem resurse de agregate întrucât au fost deja exploatate în trecut pentru investițiile rutiere din Ungaria.
O altă problemă o reprezintă transportul, unii constructori sunt reclamați pentru că încearcă să găsească soluții mai apropiate de zona lor de acțiune, unde este proiectul respectiv.
Costurile cresc galopant în momentul în care trebuie transportate pe distanțe lungi anumite resurse minerale, care au greutăți și volume mari.
Din păcate foarte multe proiecte sunt copy paste, aceeași soluție este prevăzută oriunde s-ar află investiția, indiferent că este în Moldova sau în Ardeal. Acele proiecte se iau cu copy paste fără să se gândească proiectanții ce resurse sunt în zonele respective. Ei fac o soluție, o uniformizează, iar CNAIR primește aceeași soluție pentru multiple proiecte.
"Pentru a găsi soluții trebuie să fie mai multă deschidere, din partea tuturor", este de părere președintele FPSC.

https://arenaconstruct.ro/cristian-erbasu-criza-resurselor-minerale-se-va-adauga-crizei-fortei-de-munca/

Konter

La nivel național, producția de roci de construcții s-a situat în ultimul an în jurul a 120 milioane de tone, potrivit datelor oficiale furnizate de Agenția Națională de Minerale. Dar, potrivit investițiilor anunțate de către Ministerul Transporturilor,  în următorii cinci ani necesarul de roci de construcții pentru infrastructura de transport se situează peste cantitatea de 200 de milioane de tone.
"Ținând cont că aceste materii prime sunt folosite în mai multe sectoare, cele civile, cele industriale, dar și de creșterile semnificative de anii trecuți, în privința volumelor de lucrări avute în vedere rezultă necesitatea unei creșteri a producției în viitor. Întrebarea care se pune este dacă, în condițiile actuale impuse de toate procedurile de autorizare existente, se va putea realiza această creștere", spune Ionel Ureche.
Din punct de vederere al potențialului geologic, această creștere ar putea fi acoperită fără probleme. România stă destul de bine în privința potențialului de resurse minerale în general, cu atât mai mult în privința potențialului de roci de construcții. Însă cel  mai mare volum de lucrări ce urmează să fie efectuat se află în regiunea de Nord Est, adică exact acolo unde sunt cele mai puține resurse de roci de construcții.
"În plus, mai avem o problemă în privința zonelor unde sunt situate aceste resurse naturale, zone care se suprapun cu arii naturale protejate. Sigur, cu toții suntem de acord că este vital să ne protejăm natură, dar, în opinia mea, este necesar să găsim un echilibru între nevoia de conservare a naturii și nevoia de materii prime pentru numeroasele proiecte de construcții. Mai ales că în acest domeniu suntem puțin rămași în urmă față de țările europene", spune Ionel Ureche, președintele Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale din România.

https://arenaconstruct.ro/agregate-minerale-necesarul-va-fi-aproape-dublu-fata-de-productia-actuala/