Conexiunile multimodale Bucuresti-Aeroportul Henri Coanda

Started by nirolf, October 18, 2016, 04:21:46 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

mr.L

Quote from: cristi5 on October 18, 2016, 09:45:38 PMNu pricep daca legaturile spre provincie vor fi directe sau nu? Si daca-s directe, cele spre nord vor mai trece prin Gara de Nord sau ba?

Daca nu sunt directe si cele 16 perechi de trenuri sunt de fapt spre Gara de Nord, mi se pare foarte putin pt un aeroport.

Mai scrie undeva acolo ca pe langa cele 16 perechi care leaga orase, vor fi inca intre 2 si 4 trenuri care vor pleca din Gara de Nord. Avand in vedere ca e linie simpla pana la Odaile, nu inteleg unde vor intra atatea trenuri mai ales ca mai sunt si cele de Galati/m700. Normal ar fi sa fie directe, ca de-aia se si electrifica, insa dinspre Urziceni vor veni automotoare Diesel, sau cum ?

TibiV, ca sa nu mai intru pe Maps, spune-mi te rog daca varianta lui Costescu pleca dincolo de P.O. Aeroport, ca parca asa reiese.

cristi5

Aha deci 16 frecvente spre provincie, cred ca toate via Gara de Nord (pt interconectare cu celelalte directii) mai putin cele spre Galati... Unele din cele 4 care se opresc la Gara de Nord probabil vin dinspre Galati.

In perspectiva 30 de frecvente pe zi spre provincie, 2 pe ora la Bucuresti.

Apreciez ca s-au gandit la provincie dar mi se pare un scenariu optimist sa construiasca  asa rapid o trecere peste/sub DN, sa electrifice, etc. Miroase a electorala...

TibiV

Quote from: mr.L on October 18, 2016, 09:53:35 PM
TibiV, ca sa nu mai intru pe Maps, spune-mi te rog daca varianta lui Costescu pleca dincolo de P.O. Aeroport, ca parca asa reiese.
Este neclar, Costescu nu a spus daca inainte sau dupa PO Aeroport. Si nu a postat nici o poza/harta...
Dar mie mi se pare mai de bun simt sa folosesti actualul pasaj CF care supratraverseaza DN1 (facut din start pentru 2 fire, adica pentru linie dubla chiar daca acum nu avem decat un fir (linie simpla) dar care permite instalarea firului 2....)
Adica in loc sa folosesc supratraversarea DN existenta,si care are loc din start pentru cale dubla, eu ma ambitionez sa fac fo' 2,6 km noi care presupun o noua subtraversare a DN1 ?!?!?...

Mi se pare ca Buse este cu cateva clase sub Costescu,.. :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Vrea sa revizuiasca SF pana in decembrie (exista SF pt traseul cu subtraversare?), sa zicem ca reuseste asta, dar nu mi se pare ireversibil, urmatorul ministru poate veni sa spuna pas.

Presupunand ca treaba merge inainte, eu nu cred ca statul roman in contextul actualei legislatii privind AM si AC poate sa managerieze  in 2 ani o subtraversare CF (i) pe sub un DN cu 6 benzi (ii) in zona suburbana (iii) langa un aeroport major.

dr4qul4

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

mr.L

Quote from: cristi5 on October 19, 2016, 10:18:01 AM
Vrea sa revizuiasca SF pana in decembrie (exista SF pt traseul cu subtraversare?), sa zicem ca reuseste asta, dar nu mi se pare ireversibil, urmatorul ministru poate veni sa spuna pas.


Pai cred ca asta inseamna si revizuirea SF-ului, adica se modifica si se introduce partea cu subtraversarea in varianta Buse.

Pe de alta parte, faptul ca s-a iesit in presa cu proiectul, basca lipsa legaturii de metrou in 2020 (desi din punctul meu de vedere, sunt doua proiecte cu target diferit), plus Euro 2020 care bate la usa, ar putea sa nu fie doar un flash electoral.

Iar daca proiectul se realizeaza in regie proprie, pe banii si antreprenoriatul CFR infrastructura, nu vad de ce nu s-ar realiza.

Singura problema pare a fi termenul prea scurt aruncat , si asta e sigur electorala. Evident ca trebuia intrebat Buse de ce in zona Barbosi electrificarea a durat +20 de ani, iar spre Otopeni se face in 1 an si jumatate. Adica in ultimul caz angajam oompa loompa si bugetam la greu ?

Ma rog , si daca s-ar finaliza pana cu cateva ore inainte de startul Euro 2020, si tot as fi multumit.

mr.L

Daca incepem sa comparam si sa cantarim ambele variante, din start am plecat gresit. Pentru ca metroul si trenul spre aeroport au scopuri diferite, targeturi diferite, deci nu concureaza ca proiecte.

In timp ce legatura feroviara va lega mai bine si mai rapid centrul orasului si zonele adiacente de aeroport, plus orase aflate la o distanta de cca 250km de Bucuresti, si asta chiar direct, adica cu tren fara schimbare Craiova-Bucuresti Nord-Aeroport Otopeni, metroul este pentru cei care stau in Otopeni si alte zone limitrofe Bucurestiului. Cei din urma vor folosi predominat metroul pentru a se conecta de exemplu la Aeroport, cu diverse cartiere din Nord, cu Gara Baneasa pentru a lua trenul spre Constanta, cu Herastrau, cu Pavilionul Expozitional, sau chiar cu centrul orasului.

Deci corect ar fi care varianta o facem prima, ce conectam acum, ce ne trebuie acum sa legam rapid aeroportul de oras, centrul orasului si alte orase, nu ce eliminam, pentru ca la un moment dat le vom avea pe amandoua. Ca daca in nordul Bucurestiului mai e camp, evident ca metroul nu e fezabil inca.

cristi5

Chiar daca se face in regie proprie si se evita licitatii, etc, hartiile necesare pana incepe constructia au toate sansele sa fie intarziate in zona respectiva. Odata autorizat proiectul, poate cine stie, cu o mobilizare gen OS3, daca CFR e capabil de asa ceva...

mr.L

Termenul practic e iunie 2020, ca atunci e turneul. In mod normal nu pot gasi scuze de genul ca nu au avut timp, si hartiile, si exproprierile, nu dureaza mai mult de 1 an, daca sunt bani.

Plus de asta, sa zicem ca subtraversarea e mai complicata, dar sa electrifice si sa reabiliteze 20km de linie in doi ani e floare la ureche.

ionut5blue

Doresc să subliniez că nimeni nu contestă faptul că ambele tipuri de infrastructură sunt necesare pentru fluidizarea traficului de călători, însă momentan metroul este cea mai scumpă alternativă. 1 miliard de euro pot fi utilizați pentru mult contestata autostradă Comarnic - Brașov, din lipsa căreia mor oameni pe DN1 și ne moare răbdarea în trafic.

Pe de altă parte nici țări cu potențial financiar serios nu au reușit să realizeze până în prezent conexiuni subterane către aeroporturile aferente capitalelor, în ciuda traficului de pasageri, uneori chiar și de 4 ori mai mare decât pe Otopeni.   
Exemple:
Aeroport Fiumicino  - Roma - 40 mil pasageri anual - 37 km de centru (tren la 30 min - Leonardo Express din 1990)
Aeroport Chopin - Varșovia  - 8 km de centru (autobuz, tren)
Aeroport Flughafen - Viena 10 km de centru (tramvai la 10 min, tren la 30 min)

mr.L

Quote from: ionut5blue on October 19, 2016, 02:44:01 PM
Doresc să subliniez că nimeni nu contestă faptul că ambele tipuri de infrastructură sunt necesare pentru fluidizarea traficului de călători, însă momentan metroul este cea mai scumpă alternativă. 1 miliard de euro

Metroul nu este alternativa trenului de aeroport, si nici viceversa. Alternativa este atunci cand trebuie sa alegi din trei variante de traseu pentru acelasi mijloc de transport, ori in cazul asta vorbim de viteze comerciale de 60km/h versus viteze comerciale de 35km/h, alte zone, alte statii, alt target.

Ala care merge doar cu trenul spre aeroport, nu o sa mearga decat ocazional cu metroul, si invers.

nirolf

Quote from: Ionut on October 18, 2016, 06:47:35 PM
Si, se pare, ar fi planuri de reabilitare a caii ferate Giurgiu-Bucuresti (pana in sud / Gara Progresul, de unde sa se ia shuttle-ul pentru OTP). Ce ziceti de treaba asta? Putem cere detalii daca vi se pare un subiect interesant.

Linia de cale ferată Bucureşti – Giurgiu va fi MODERNIZATĂ. Se va construi un pod nou peste Argeş

QuoteAcum, proiectul de refacere a infrastructurii a primit finanțare europenă, a spus la Radio România Actualități, Marius Chiper, directorul general al Societății CFR Infrastructură.

"E un proiect destul de ambiţios. Trebuie să vină un constructor puternic, care să poată să ducă o asemenea lucrare. Podul nu e doar un pod, este o lucrare de artă destul de complicată, la o înălţime de peste 14 metri, o lungime de peste 150 de metri şi vreo doi kilometri de viaduct. În faza a doua, în funcţie de disponibilitatea de finanţare, vom electrifica şi dubla linia Bucureşti – Giurgiu", a explicat Marius Chiper.

NGC

CFR a lansat astazi licitatia pentru "Revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti Nord – Aeroport International Henri Coanda Bucuresti".

Valoare estimata: 1,080,000.00 RON fara TVA
Termen depunere oferte: 05.12.2016

Quote
IV.2.1)      Criterii de atribuire
Cel mai bun raport calitate-pret in ceea ce priveste:
[...]
1. Pretul ofertei 40 %
Descriere: Componenta financiara
2. Factori evaluare experti 60 %
Descriere: Detalierea factorilor de evaluare experti se regaseste in Anexa la fisa de date a achizitiei publicata in SEAP.

mr.L

Vad ca se tin de treaba, adica chiar se grabesc. Se face practic pentru imaginea unora, pentru Euro 2020, si poate prinde si dupa.

subway

Nici un s-a uscat bine cerneala pe anunturile alea tafnoase in care ziceau ca stim noi, facem noi, in Regie proprie
Regie am inteles, proprie nu!
:-[ >:( :p