Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Ministrul Energiei cere Consiliului Concurenţei să analizeze preţul
cu care Nuclearelectrica cumpără uraniu canadian


Ministerul Energiei a anunţat marţi, la o săptămână după ce ministrul a devenit interimar, că a sesizat Consiliul Concurenţei privind ,,necesitatea efectuării unei analize" a condiţiilor de piaţă pentru produsele obţinute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcţie a preţurilor de comercializare. Ministerului Energiei susţine că analiza ,,ar putea să prevină o practică anticoncurenţială", mai precis un posibil abuz de poziţie dominantă din partea companiei canadiene Cameco, de la care Nuclearelectrica a cumpărat uraniu în ultimul an, în urma rezilierii de drept a contractului cu Compania Naţională a Uraniului.

News.ro

GDPR

Nuclearelectrica: Am încheiat un nou contract pentru achiziția de uraniu de la Cameco; prețul este la nivelul pieței

Nuclearelectrica (SNN) a încheiat un nou contract cu canadienii de la Cameco pentru achiziția de uraniu, la un preț echivalent cu 373,58 lei pe kilogram, nivel similar cu cel al pieței, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, miercuri, AGERPRES.

SNN face aceste precizări în contextul în care Ministerul Energiei a anunțat, marți, că a cerut Consiliului Concurenței să verifice dacă prețul cerut de Cameco pentru uraniul furnizat către Nuclearelectrica este unul corect.

"În ceea ce privește sesizarea Ministerului Energiei la Consiliul Concurenței privind o posibilă poziție dominantă a unor părți terțe în piață, SNN consideră că ME are dreptul să solicite orice tip de analiză de preț și piață autorităților competențe în domeniu. Astfel, autoritățile în materia concurenței se pot pronunța asupra aspectelor care privesc libera circulație a mărfurilor, politici de preț concurențiale sau de dumping, abuzuri de poziție dominantă, ajutor de stat (direct sau indirect)", se arată în comunicatul SNN.

Agerpres.ro

GDPR

Nuclearelectrica pregătește investiții de 287 milioane lei în 2017

Producătorul de energie Nuclearelectrica, controlat de stat, și-a planificat investiții de 287,3 milioane lei în 2017, din care o sumă de 247,8 milioane lei va fi alocată pentru cele două reactoare nucleare din Cernavodă, arată datele publicate pe site-ul companiei. Cifrele au fost prevăzute în planul de administrare, iar bugetul pentru 2017 urmează să fie supus aprobării în perioada următoare.

La Cernavodă, investițiile vor fi direcționate în continuarea construcției depozitului intermediar de combustibil ars, în instalația de detritiere și în retehnologizări.

De asemenea, anul viitor se vor finaliza studiile privind extinderea duratei de viață a Unității 1, prin retubarea reactorului și retehnologizarea sistemelor principale.

De asemenea, la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești vor fi necesare anul viitor investiții de 13,2 milioane lei.

Profit.ro

Ionut

Nuclearelectrica a aprobat demararea primei faze
a proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 a CNE Cernavodă


Potrivit unui comunicat al SN Nuclearelectrica, remis joi AGERPRES, faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activităţile necesare asigurării funcţionarii Unităţii 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcţionare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate iniţial prin proiect. Extinderea numărului de ore de operare până la atingerea a 30 ani de funcţionare, în baza experienţei internaţionale, adaptată la datele tehnice ale CNE Cernavodă, va determina ca oprirea efectivă a Unităţii 1 pentru retehnologizare să aibă loc în perioada decembrie 2026 - decembrie 2028.

'Pe baza studiilor şi experienţei internaţionale a altor centrale nucleare de tip CANDU 6, dar şi în baza inspecţiilor SNN şi a rezultatelor acestora, în scopul optimizării producţiei Unităţii 1 CNE Cernavodă cu respectarea aceluiaşi nivel de securitate nucleară, prelungirea duratei de operare dincolo de durata estimată iniţial prin proiect certifică în primul rând calitatea actului de operare până în prezent şi oferă premisele obţinerii unor avantaje evidente pentru proiect, companie şi contribuţia unei surse stabile, nesupusă factorilor climatici, în sistemul energetic', a declarat directorul general la SN Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

Economica.net

Ionut

Şeful Nuclearelectrica: Modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă
presupune costuri la jumătate faţă de o unitate nouă


Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă presupune costuri la jumătate faţă de realizarea unei unităţi noi şi permite utilizarea reactorului încă 25-30 de ani în aceleaşi condiţii de siguranţă nucleară, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Cosmin Ghiţă. 'De ce este atât de importantă retehnologizarea Unităţii 1 pentru SNN şi pentru România? Pentru că la mai puţin de jumătate din costul de construcţie a unei noi unităţi nucleare, putem opera în aceleaşi condiţii de siguranţă nucleară Unitatea 1 pentru încă 25-30 de ani. Asta înseamnă securitate energetică, locuri de muncă şi independenţă de importuri', a spus Ghiţă.

'Pentru Nuclearelectrica, ca parte în proiect, Unităţile 3 şi 4 înseamnă câştig evident din valorificarea activelor, operare şi mentenanţă şi asigurare de fascicule de combustibil. Pentru statul român, încă două unităţi nucleare vor asigura efectiv o mare parte din producţie după anul 2025, într-un mix energetic reorientat pe îndeplinirea ţintelor de decarbonizare. Este clar, având în vedere situaţiile din iarnă şi vara anului 2017, că Unităţile 3 şi 4 nu vor suplimenta capacităţi, aşa cum s-a spus repetat despre acest proiect, ci vor răspunde efectiv unor nevoi de consum', a arătat Ghiţă.

Economica.net

Balto

CNE Cernavoda va reduce, duminica, timp de 16 ore puterea unitatii 2 cu 27% pentru remedierea unui defect incipient

CNE Cernavodă va reduce, duminică, începând cu ora 7:30, cu 27% (circa 200 MWh) puterea Unităţii 2 în vederea asigurării condiţiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul dintre sistemele de proces ale părţii clasice a unităţii, informează Nuclearelectrica, printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Durata reducerii de putere va fi de aproximativ 16 ore, reactorul rămânând conectat la Sistemul Energetic Naţional în toată această perioadă.

Agerpres.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Ionut

Alta himera preferata pentru gogosi.




Secretar de stat: Se negociază prelungirea memorandumului cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Lucrările ar putea începe până în 2020

"Suntem cu prelungirea memorandumului de înţelegere pe încă şase luni. Deja am rezolvat undeva în proporţie de 80% elementele pe acordul investitorilor, unde mai aveam anumite neînţelegeri şi anumite inadvertenţe. Acum partea chineză a plecat în China că este anul nou chinezesc. Suntem în plin proces de negociere", a afirmat Robert Tudorache. El a mai spus că îşi doreşte ca în şase luni să fie închisă faza de negociere pe acest acord. "În urma acestor negocieri îmi doresc să finalizăm neapărat acordul investitorilor ca să trecem la următoarea fază. Dacă am reuşit lucrul acesta deja proiectul s-a pus pe făgaş. (...) Vom face tot posibilul ca în următoarele şase luni să închidem faza de negociere pe acord. Este practic obligatoriu, nu cred că mai suportă amânare", a explicat secretarul de stat.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW. Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016, fiind reluate apoi la jumătatea anului trecut.

News.ro

Gendan

Pare rau de offtopic dar asta cu chinezii si reactoarele 3 si 4 a devenit un cliseu atat de mare. E fix ca "Cercetatorii britanici au descoperit ca [insert text] ".

istvan78

Din 2012, de cand a venit Ponta la putere, tot auzim ca chinezii vor construi in Romania: hidrocentrale (Tarnita), termocentrale (grupuri noi la Rovinari si Mintia), cai ferate (de mare viteza, sau nu), reactoare nucleare, autostrazi, porturi fluviale, cate si mai cate...
Cred ca ideea geniilor a fost ca daca fondurile UE sunt prea greu de furat, las' ca-i fraierim pe chinezi! Mda, ca aia-s niste copii inocenti.... :zen:

TibiV

Sa nu furi niciodata de la "comunisti cu acte", caci aia au metode "simple si definitive" de "incheiere" a intelegerilor paguboase...

By the way...
Ca sa inteleegeti de ce au aparut brusc stiri despre China...
Maine (14 ianuarie) doamna Vasilica-Viorica DĂNCILĂ se intalneste la ora 11 cu ambasadorul R.P.Chineze... ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Profitul net al Nuclearelectrica a crescut anul trecut cu 172%, la 303 milioane lei

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% faţă de anul anterior, potrivit datelor preliminare anunţate joi de companie. De asemenea, veniturile din exploatare au urcat cu 15%, la 1,93 miliarde lei. Veniturile din vânzarea energiei electrice au crescut cu peste 16%, la 1,88 miliarde lei annul trecut. Compania a vândut anul trecut pe piaţa reglementată o cantitate de energie de 609.458 MWh şi pe piaţa liberă de 10,107 milioane MWh. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

News.ro

Bogdan_Cluj

In ultimul (jumatate de) an am tot vazut articole cum ca reactoarele 1 si 2 sunt pe finalul vietii.
Vad ca articolul acesta sustine ca e mai fezabil sa se reabiliteze 1 si 2 decat sa se faca 3 si 4. Nu stiu, nu sunt in domeniu, las informatia aici:

"Reparațiile capitale la Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă sunt lucrări mult mai urgente decât construirea Unităților 3 și 4, spune ministrul Energiei, Anton Anton. Unitatea 1 își epuizează durata de viață în cinci ani însă cel puțin doi – trei ani durează reparațiile."

https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/nuclearelectrica-unitatile-12-cernavoda-aproape-de-sfarsitul-vietii-lor-878934

Balto

Nuclearelectrica şi-a planificat investiţii de 1,8 miliarde lei până în 2020

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, şi-a planificat investiţii de 1,8 miliarde lei până în 2020, din surse proprii, din care bugetul pentru investiţii în acest an se ridică la 515,25 milioane lei, potrivit unor documente aprobate de acţionari şi publicate pe site-ul companiei.
nvestiţiile propuse pentru anul viitor se ridică la 642,3 milioane lei, în timp ce bugetul investiţional propus pentru 2020 se ridică la 661,55 milioane lei.

Banii vor merge atât în cele două reactoare de la Cernavodă, cât şi în sediul central al companiei.
În cei trei ani, circa 170 milioane lei vor fi alocate pentru studii privind extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 prin retubarea reactorului şi retehnologizarea sistemelor principale. Studiile trebuie finalizate până în annul 2021.

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

Nuclearelectrica estimează un profit net în scădere cu 3% în acest an, la 295,2 milioane lei

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, estimează pentru acest an un profit net de 295,2 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de cel de anul trecut, la venituri totale de 2,14 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionari.
Pentru anul viitor, compania îşi propune să realizeze venituri totale de 2,19 miliarde lei, la un profit net de 314,05 milioane lei.

Cheltuielile totale bugetate pentru acest an se ridică la 1,77 miliarde lei. Cheltuielile de natură salarială sunt preconizate la 389,3 milioane lei. Compania are aproximativ 2.200 de salariaţi. Câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost stabilit la 14.259 lei de salariat.
Investiţiile propuse în acest an se ridică la 515,25 milioane lei. Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% faţă de anul anterior.Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei.

News.ro
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)

Balto

#44
Avarii în lanţ la Centrala Nucleară de la Cernavodă, într-o singură zi. Funcţionază doar un grup la jumătate de capacitate.

La ora redactării acestei ştiri, Centrală de la Cernavodă funcţionează la doar 374 MW din cei 1.400 MW disponibili.  Astăzi au avut loc două avarii, care au afectat ambele unităţi.  "Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate. Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate.

Economica.net
Suceava racord SEN 400/220/110 kV / Productie: Eolian (0,6MW), Biomasa (30,1MW), Fotovoltaic (0,64MW), Hidro (4,6MW), biogaz (2,9MW)