News:

3,5% pentru Asociația Pro Infrastructură, singura voce independentă
care monitorizează toate proiectele majore de transport.

Main Menu

Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

RaduC

Pai nu închidem nimic. Pe viitor, cu toate regenerabile care au o variație mare de producție, va trebui asigurata inerția sistemului. Și pentru cine are ochi sa vadă, acolo e o oportunitate mare. Bineînțeles ca la capitolul reglaj, hidro au cea mai buna flexibilitate, și vor fi folosite ca atare. Tot ce e excedent va fi dat la export.

stangabriel

Deja dam 1000 MW aproape non stop si aproape gratis. Fara o reglare imediata precum Tarnita sau alt sistem hidro, nu stiu cum vom realiza echilibru noapte /zi , nici nu ma gandesc la vant puternic.

Fara cablu catre Turcia  sau alta varianta,  momentan avem doar campanie electorala.

TibiV

Cablul catre Turcia a murit deja, "natural"...
Putem spune ca de "moarte buna" ?....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

In cazul in care negocierile cu chinezii vor esua,
vom va avea in vedere toate optiunile viabile pentru continuarea proiectului


​Ministerul Energiei va avea in vedere toate optiunile viabile de care dispune pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 si 4, in cazul in care negocierile cu China General Nuclear Power Group vor esua, a raspuns ministerul intrebat de HotNews.ro "Ce masuri vor fi luate daca strategia energetica va fi prezentata inainte de data de 20 decembrie, iar negocierile privind proiectul vor esua ulterior?". Ministerul Energiei nu a precizat si care sunt acele optiuni viabile. De asemenea, intrebat de ce a refuzat realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum cu acest proiect, ministerul a raspuns ca "nu a refuzat realizarea unui astfel de raport, dar a considerat ca o astfel de solicitare nu este de competenta Adunarii Generale".

Ministerul Energiei mai sustine ca investitiile masive care trebuie facute in urmatorii ani la Reactorul 1 nu ar afecta proiectul Reactoarelor 3 si 4. "Extinderea duratei de viata a Unitatii 1 CNE Cernavoda este integral un proiect al SNN. In dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4, SNN va contribui in numerar, cu o suma redusa, la capitalul social al noii companii de proiect, restul contributiei SNN in proiect provenind din activele existente. Asadar, retehnologizarea Unitatii 1 este total independenta de realizarea unitatilor 3 si 4", precizeaza Ministerul Energiei, in raspunsul transmis HotNews.ro. Reamintim ca in urmatorii ani, Unitatea I de la Cernavoda va trebui sa intre intr-un proces extrem de costisitor de retehnologizare pentru a putea sa mai functioneze inca vreo 25-30 de ani. costurile sunt estimate la 1,2-1,5 miliarde de euro, in urma unei analize comparative. Pana la sfarsitul anului viitor, Nuclearelectrica trebuie sa finalizeze o analiza tehnica, care va determina exact perioada de oprire a Unitatii 1 pentru efectuarea investitiilor.

Hotnews

ashbird

priviti investitia ca una de viitor ...

reactoarele nu se termina instant si nici nu trebuie pornite imediat. E important sa le avem pregatite si gata de productie.

Carbunele are o viata limitata si costuri foarte mari atat ecologice cat si logistice

Prevad o crestere importanta a consumului de energie electrica ... Poate chiar si incurajarea folosirii curentului electric la incalzire si racire a locuintelor..

O intrebare .. este mai ieftin curentul electric obtinut din energie nucleara?
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

dr4qul4

Cel mai ieftin curent electric este cel Hidro.
Apoi este cel nuclear.
Urmeaza cel pe gaz si imediat cel pe carbune
si cel mai scump este cel "din energii regenerabile" datorita costului mare de intretinere, duratei mici de viata a echipamentelor (un panou solar nu rezista cat o centrala) si a climei din tara noastra.

Cand aveam pornit doar reactorul 1, acesta asigura 10% din necesarul de energie. Intre timp necesarul nostru de energie a crescut. Dar 2 reactoare tot asigura peste 10% din necesarul de energie.

Pe langa eficienta, factori importanti in producerea energiei  ii reprezinta flexibilitatea si predictibilitatea . Pentru ca energia nu poate fi stocata.
Aici avem
- Termo (+ gaz) (care se pot porni si opri relativ repede si la capacitatea dorita)
- Hidro (extrem de flexibil la variatiile zi-noapte dar afectat de seceta si inundatii)
- regenerabila
- nucleara. O centrala nucleara se porneste in cateva saptamani si se opreste la fel de greu.

Eu unul nu cred ca vom renunta atat de usor la energia termoelectrica. Inca avem destul carbune. In schimb trebuie temperat avantul regenerabilelor. Se acorda prea multe subventii pentru asa ceva incat au ajuns sa foloseasca generatoare pe motorina pentru a creste artificial productia acestora.
O fi ea verde si regenerabila, dar nu e ieftina deloc.

Totusi, energia nucleara mai ridica si alte probleme (ex Fukushima), mai ales in contextul actual. Din cate stiu Germania a oprit toate centralele nucleare de teama atentatelor (sau doar au intentionat?)
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21375533-costul-energiei-nucleare-care-produsa-reactoarele-3-4-cernavoda-urma-fie-mai-mult-decat-dublu-fata-cat-prezent-cum-putea-influenta-investitia-chinezii-preturile-electricitate.htm

"Dar aici intervine o alta intrebare. Daca proiectul reactoarelor 3 si 4 nu este rentabil decat prin garantarea unui pret urias, de ce insista autoritatile sa fie pus in aplicare? De ce nu sunt dezvoltate alte resurse mult mai putin costisitoare? In plus, ar putea aparea si alte pretentii ale investitorilor chinezi, deloc favorabile partii romane. De exemplu, sa forteze autoritatile romane sa accepte ca in constructia reactoarelor 3 si 4 sa lucreze cu firme si materiale din China. "

E, apar motivele de neincepere a ...orice si trece si campania electorala. Da' ce credeau dragii nostri, ca vin banii ca de la uniunea europeana? Cu Felicitari si ras amanari?

Chinezii vin la noi ca in Africa sau America de sud:  Sa Faca Multi Bani !  Tare imi e ca Bechtel sau Concesiunea Comarnic o sa fie maruntis fata de reactoare.  Daca nu mai e apa pe Dunare, ce reactoare se opresc primele? ale noastre sau ale lor?

GDPR

O firma a cerut insolventa Companiei Nationale a Uraniului, aflata intr-o situatie financiara dezastruoasa. Dar cum sa faci stirea asta seaca mai atractiva? Raspunsul, aici: http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/o-firma-de-pompieri-din-grupul-nei-holding-al-familiei-neicu-a-cerut-insolventa-companiei-nationale-a-uraniului-15944017

GDPR

"Fondul Proprietatea se revoltă împotriva reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: proiectul este nefezabil și poate crea mari prejudicii acționarilor!

Fondul se revoltă astfel după ce Ministerul Energiei a votat, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor companiei Nuclearelectrica din 17 octombrie, împotriva propunerii de întocmire a unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie pentru proiectul construcției reactoarelor 3 și 4."

http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/fondul-proprietatea-se-revolta-impotriva-reactoarelor-3-si-4-de-la-cernavoda-proiectul-este-nefezabil-si-poate-crea-mari-prejudicii-actionarilor-16029271

Asta e foarte ciudat, de ce nu vor sa fie transparenti?

Io

Diferenta de bani/kwh intre pretul de azi fata de ce doresc chinezii e maricica. Asta ar fi in regula daca s-ar putea sti la ce bani se va vinde kwh peste un timp. Or asta e imposibil.
Da, se pot face calculatii, previzionari, estimari din care-si iau purcoaie de bani tot soiu' de consultanti, care mai de care mai faimosi, vinjosi, importanti sau nebagati in seama. Totusi, sa conditionezi o investitie de un pret minim de vinzare, asta pute rau de tot. In partea reala a lumii asa ceva ori se matematizeaza ori se asigura ori ambele, in nici un caz nu se ia ca norma, se ia ca posibilitate. Chestia asta pute a impotenta romaneasca cu adieri de coruptie.

Adiacent: stie cineva de ce 5 reactoare la Cernavoda? De ce nu 2? Sau3? Sau 4? Sau 6? Concret, fara abureli daca se poate.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

TibiV

Concret, fara abureli ?!?!...  :o

Nu uita ca Cernavoda s-a inceput pe vremea (si la cererea...) lui nea'Nicu.
La proiecte atat de mari EL avea ultimul cuvant.
Poate inginerii au zis 2, 3 sau 8.
Dar la vremea aia nu avea nici o importanta ce spuneau inginerii.

(Personal, eu cred ca a intrebat :
Cate unitati ne-ar trebui ca sa nu mai am treaba cu Brejnev/Adropov/Gorbaciov pentru energie?
Raspuns spasit: "vreo 5, Maria-Ta, dar sunt cam multe, ca <<nu duce>> zona !".
Atunci 5 sa faceti !... Ati inteles ?)

Nu stiu cati ani ai, dar atunci nu exista decat un singur "cap-luminat-care-stie-totul-nu-greseste-niciodata-si-ce-spune-el-asa-se-face"... :D
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Profit net în scădere cu 51% pentru Nuclearelectrica, la nouă luni

Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat un profit net de peste 64,54 milioane lei, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 51% comparativ cu perioada similară din 2015, potrivit unui comunicat al companiei transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 'În trimestrul III 2016, SNN a recuperat pierderea operaţională înregistrată la 30 iunie 2016 şi a obţinut la 30.09.2016 un profit net de 64.543 mii lei', se spune în comunicat.

'Cantitatea de energie vândută pe bază de contracte reglementate, pe piaţa liberă şi pe piaţa de echilibrare este de 7.622 GWh, cu 1,46% peste programul de vânzări, de 7.512 GWh. Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din perioada ianuarie-septembrie 2016 sunt de 1.179.623.453 lei, mai mici cu 2,82% faţă de valoarea avută în vedere la întocmirea BVC (bugetului de venituri şi cheltuieli - n. r.) pentru anul 2016 (porţiunea aferentă perioadei ianuarie-septembrie 2016) şi mai mici cu 8% faţă de realizările din aceeaşi perioadă a anului trecut', informează SNN.

Economica.net

GDPR

Compania Națională a Uraniului dă afară o treime din salariați. Ce economii face și care sunt costurile pentru bugetul de stat

Compania Națională a Uraniului (CNU), aflată într-o situație financiară extrem de dificilă și căreia i s-a cerut insolvența în instanță, își va concedia aproape o treime din salariați (332 de angajați dintr-un total de 1.106), cel mai probabil peste două săptămâni, estimând că va economisi în acest fel peste 1,7 milioane lei pe lună (circa 20,4 milioane lei pe an). Venitul lunar de completare pe care disponibilizații îl vor primi pe lângă ajutorul de șomaj va costa în total bugetul de stat peste 12 milioane lei până în 2018 inclusiv.

http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/compania-nationala-a-uraniului-da-afara-o-treime-din-salariati-ce-economii-face-si-care-sunt-costurile-pentru-bugetul-de-stat-16049922

cristibur

Quote from: Io on November 03, 2016, 11:43:51 PM

Adiacent: stie cineva de ce 5 reactoare la Cernavoda? De ce nu 2? Sau3? Sau 4? Sau 6? Concret, fara abureli daca se poate.

Din auzite, era vorba de 5 pentru a avea tot timpul 4 functionale. No 5 ar fi folosit numai cand unul din celelalte 4 ar fi fost oprit pentru mentenanta. 4 este maxim posibil din cauza debitului sursei de apa din zona (Dunarea).

Ionut

Peste 330 de salariaţi vor fi disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului.
Guvernul a aprobat măsuri de protecţie socială


Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecţie socială pentru 332 de salariaţi disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului (CNU). Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Compania Naţională a Uraniului, a anunţat Executivul.

News.ro




Nuclearelectrica răspunde Fondului Proprietatea: Fiecare membru al CA are dreptul la reînnoirea mandatului.
Directorul general şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă


Reprezentanţii producătorului de energie Nuclearelectrica spun că fiecare membru al Consiliului de Administraţie are dreptul la reînnoirea mandatului, iar directorul general al societăţii, Daniela Lulache, şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă, astfel încât acţionarii companiei urmează să voteze pe 9 decembrie asupra propunerii care se referă la reînnoirea mandatelor administratorilor, care expiră la 25 aprilie 2017.

News.ro