News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Energie nucleara | centrale nucleare

Started by stangabriel, January 18, 2015, 01:04:09 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


igorashu

Pffff... iar băgăm bani în tehnologii învechite...
Între timp, americanii au pus-o de un MSR (molten-salt-reactor) care va folosi combustibil produs de actualele centrale nucleare:
http://www.forbes.com/sites/peterdetwiler/2014/09/22/molten-salt-nuclear-reactors-part-of-americas-long-termenergy-future/
http://wattsupwiththat.com/2014/08/27/a-universally-acceptable-and-economical-energy-source/

alecu26

De continuarea reactoarelor de la Cernavodă nu se mai aude nimic?
Drumurile noastre POATE;



istvan78

Greu de spus ca "mergea", cand CNU a incetat fara motivatie inca de anul trecut livrarile catre SNN, desi era sub contract.


alecu26

A doua centrala nucleara e moarta în păpușoi.
Nici de aia de la Cernavodă nu se aude mare lucru. Tarnita nici pe atât.  Probabil în următorii 10-20 de ani nicio șansă să se apropie de rentabilitate
Drumurile noastre POATE;

TibiV

RAAN nu este "centrala nucleara".
Este doar "fabrica" de apa grea (deuteriu - un izotop al H2O in care H are in plus un neutron, pe care H "normal" nu il are...Dar izotopul asta exista in natura, in apa normala, dar undeva sub 0,0001%).
RAAN "fabrica" apa grea din apa Dunarii.
Dar se pare ca o fabrica prea scump. Mai scump decat "concurenta".

Concurenta este data de Rusia, Argentina, India si....  China. :)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

GDPR

#9
Angajații Uzinei R Feldioara au fost anunțați că primesc ultimul salariu:

http://www.bizbrasov.ro/2016/06/10/angajatii-uzinei-r-feldioara-au-fost-anuntati-ca-primesc-ultimul-salariu/

Oricum, sunt 90% sanse ca intreruperea "temporara" de 9 luni a activitatii miniere de la Crucea sa fie una permanenta, problemele pomenite si in NF a OUG 16/2016 fiind unele majore. Iar ca sa se deschida o noua mina la Tulghes-Grinties, sa fim seriosi, de unde bani?

LE: Mai e si pe Hotnews un articol destul de amplu pe aceasta tema:

QuoteIn urma rezilierii contractului cu Nuclearelectrica, CNU a ramas fara principala sursa de venit. Ar fi nevoie de deschiderea unui nou perimetru de exploatare, insa in conditiile in care nu mai are activitate, sunt foarte greu de gasit sursele de finantare. CNU a terminat anul 2015 cu o pierdere de aproximativ 21 de milioane lei. CNU extragea uraniu in zona Sucevei, in perimetrul de exploatare Crucea-Botusana, insa rezervele au inceput sa fie epuizate. In ciuda epuizarii rezervelor, nu a fost luata nicio masura pentru deschiderea unui nou perimetru, livrarile catre Nuclearelectrica fiind facute din stocuri. Uraniul era rafinat la fabrica de la Feldioara detinuta de CNU, iar de aici preluat de Nuclearelectrica si folosit ca materie prima pentru obtinerea combustibilului nuclear la FCN Pitesti, necesar reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21041323-efectele-reducerii-stocurilor-uraniu-productia-combustibil-nuclear-pitesti-scazut-44-primul-trimestru-importurile-uraniu-facute-nuclearelectrica-ridica-semne-intrebare.htm

Ionut

#10
Discutii despre Centrala Nucleara Cernavoda si despre compania care o administreaza, plus discutii despre energia nucleara.

Ionut

Actionarii Nuclearelectrica au aprobat extinderea pana pe 20 decembrie
a negocierilor cu chinezii pentru reactoarele 3 si 4


Actionarii Nuclearelectrica au decis luni sa extinda pana pe 20 decembrie 2016 negocierile cu China General Nuclear Power Group (CGNPC) pentru un acord asupra investitiei privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Nu este prima extindere a negocierilor, o decizie asemanatoare fiind luata si in vara, negocierile fiind extinse cu patru luni. Actionarii au mai decis sa respinga intocmirea unui raport de catre Consiliul de Administratie al societatii prin care sa fie prezentate sumele cheltuite pana acum pentru proiectul privind reactoarele 3 si 4.

Hotnews

Ionut

Investiţiile în unităţile III şi IV de la Cernavodă sunt de importanţă naţională

"Ştiţi foarte bine că avem în plan, noi toţi, dezvoltarea unităţilor III şi IV. În Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a discutat această chestiune şi am stabilit că aceste investiţii în unităţile III şi IV reprezintă investiţii strategice pentru România, sunt de importanţă naţională. Sper că vom avea un progres semnificativ. Autorităţile guvernamentale, împreună cu conducerea Companiei Naţionale, lucrează la aceste negocieri, pe care eu îmi imaginez că le-ar putea finaliza într-un termen rezonabil, poate la anul, şi, atunci, putem să intrăm într-o zonă efectivă de dezvoltare a investiţiei, care ar fi benefică pentru România", a afirmat Klaus Iohannis.

"În momentul de faţă, cred că furnizaţi aproape 20 la sută din energia electrică consumată în România. Cred că ar fi foarte bine să mergem până în zona poate de 30 la sută şi atunci avem o ţintă destul de bine conturată, şi putem să mergem înspre ceva ce este mult mai important decât independenţa energetică, spre securitate energetică. (...) În afară de independenţa energetică, care, dacă se atinge, e ok, trebuie să avem securitate energetică. Populaţia trebuie să fie sigură şi industria trebuie să fie sigură că în România accesul la energie este garantat. Acest lucru se poate numai acceptând interconectarea. Fără interconectare cu celelalte ţări din zona noastră, în special din Uniunea Europeană, nu vom putea să ajungem să avem o securitate energetică. Acest termen a fost foarte des folosit în ultima perioadă şi în Consiliul European, ne preocupă, iar investiţiile în această zonă, după părerea noastră, îmbunătăţesc net securitatea energetică nu numai a României, ci a întregii regiuni", a afirmat preşedintele.

"Dezvoltarea unităţilor III şi IV nu trebuie să ne-o imaginăm neapărat ca şi o dezvoltare care face să producem neapărat mai multă electricitate, dar ne pune în poziţia să închidem unităţi care poluează prea mult, sau sunt ineficiente, sau sunt uzate moral. Şi atunci, România se va transforma într-o ţară care produce energie destul de multă, curată şi accesibilă. Accesibilă este doar dacă dezvoltăm întreaga reţea de interconectori cu vecinii, altfel rămânem puţin izolaţi. Şi pentru dumneavoastră, în Cernavodă, cred că o oportunitate bună, vom vedea dacă vom ajunge acolo, este Moldova, care are probleme şi mai grave în această zonă. Şi cu siguranţă o bună oportunitate ar fi transportul de energie electrică spre Moldova, fiindcă problema întotdeauna se pune şi la modul acesta. Ok, producem, şi poate producem mai mult decât exportăm", a spus Iohannis.

"Dacă vom ajunge sau nu să avem acumulatori de mare capacitate e o problemă care încă o discută fizicienii şi inginerii. Eu cred că se va rezolva, dar nu într-un viitor foarte apropiat, şi atunci este nevoie de o politică foarte inteligentă, unde dezvoltarea se face în aşa fel încât să fie şi sustenabilă şi rentabilă", a precizat Iohannis.

News.ro

Ionut

Lulache, Nuclearelectrica: Suntem pe ultima sută de metri în negocierile pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4

'Suntem pe ultima sută de metri, dar mai sunt câteva aspecte de clarificat. Primordial, sunt aspecte ce ţin de rolul statului în acest proiect. Mai avem o etapă de consultări cu diverse instituţii ale statului şi am avut nevoie de încă puţin timp', a spus Lulache. În şedinţa de luni, Adunarea Generală Extraordinară a Nuclearelectrica a aprobat extinderea până la 20 decembrie a termenului de negociere pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4. Lulache a arătat că speră ca negocierile să fie finalizate până atunci.

Economica.net

stangabriel

Eu ma intreb, ce inchidem? 2 reactoare inseamna cat produce carbunele in zile cu soare sau vant. Nu cred ca in aceasta forma se va materializa.

Pana nu eficientizeaza si decapuseaza Termoelectrica, nu se va realiza nimic. Normal ca imi doresc energia de la Cernavoda, abia au posibilitatea de a inchide si de a moderniza termocentralele existente. Dar asta ar da in cap coruptiei locale si inca nu suntem pregatiti. Nu vreau sa ajungem ca in varfuri de productie sa scoatem din sistem, tocmai eolienele si panourile solare. Cum de altfel nu stiu daca deja se intampla sau sunt zvonuri. Sa nu mai zic de necesarul de apa in momente de debit mic al Dunarii.