Drone și proceduri pentru filmări aeriene

Started by Ciprianul, March 06, 2016, 11:36:26 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

se pare ca exista si mai scumpa. Bani sa fie  :o  http://www.emag.ro/drona-walkera-x900-drona-profesionala-din-carbon-pentru-camere-dslr-parasuta-protectie-inclusa-x900-01/pd/DR7ZZYBBM/

vechiul tronson, cel deja construit era pe directia pistei. Cel ramas este in afara, si nu ar trebui sa fie probleme.

Bine, teoretic ar tb sa fie 5 mile cf FAA :  "Don't fly within 5 miles of an airport unless you contact the airport and control tower before flying", iar cf ordinului MT de la noi "- Zonele prevazute la alin. (1) se stabilesc in intregime in spatiul aerian de clasa G, iar limita verticala superioara a acestora trebuie sa fie cu cel putin 150 m sub limita minima a spatiului aerian controlat.
In realitate, in Pipera zboara dronele in voie.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

horatiu.cosma

Deja o vad invartindu-se pe langa viaductul de la Suplacu, abia astept :). @Ciprian, sa pui la incarcat bateriile vineri noaptea, sa fim la 100% pe sambata.

Horațiu 87

Cred ca e putin off topic, dar are legatura cu dronele: Primul institut privat pentru drone din România a realizat un sistem național de alertă. Proprietarii de drone din România pot evita accidentele, anunțând unde, când și la ce înălțime zboară, prin înregistrarea gratuită pe site-ul www.zbordrone.ro aparținând primului institut privat pentru drone, înființat în municipiul Mediaș (județul Sibiu), a declarat Octavian Isăilă, unul din fondatorii Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot (ITSC-SVFP).

http://aviatia.ro/aviatie/aviatia-generala/a-aparut-primul-institut-privat-pentru-drone-din-romania-el-a-realizat-sistemul-national-de-alerta-si-notificare/

Quest

Quote from: Ciprianul on March 20, 2016, 08:07:50 PM
Am incercat azi sa o scot dar telefonul meu Galaxy S5 nu se conecteaza cu drona...cica nu e compatibil. O sa incerc saptamana viitoare cu un Ipad

Daca poti, mergi pe iPad, iOS e beton fata de Android. Eu am citit mult pe net despre ele si mi-am luat un iPad mini 2. Nu mai putin adica nu mini 1, ptr ca cpu A5 are capacitate de calcul mai modesta decit A7, si-ar putea sa-ti apara latenta intre video trimis de drona si momentul in care il vezi pe ecran. Dar n-ai nevoie nici de mai mult (3, 4). Ia-ti modelul cu cell ptr ca artificiul cu descarcarea hartilor in prealabil in cache merge si nu merge. Eu am simulat cum ar fi fost sa n-am cell si hartile chiar descarcate nu mergeau mereu corect. Daca stai bine cu banii ia-ti si un FatShark, ptr ca altfel apar probleme mari cu vizualizarea corecta in contextul luminii parazite. Eu am avut deja probleme (non-tehnice) sa orientez corect camera din cauza luminii ambientale. Sun shades in jurul ecranului ajuta dar nu prea mult daca zbori intr-o zi insorita si esti pe teren in plin cimp, fara vreun copac de a carui umbra sa te folosesti.
Common sense will get you far !

ciprebbe

Merge si androidul daca ai procesor ok pe device. S5-ul duce lejer DJI-ul. Singura chestie e ca trebuie mereu sa ii faci update de firm.
Am descoperit la semnalul video pe telefon ca e foarte tare afectat de undele GSM sau de 3-4G. Daca am langa mine pe cineva cu un telefon imi scade raza de actiune cu cel putin 100m. 
Saptamana asta vine o tableta lenovo de 7" pt teste si voi renunta sa mai port telefoanele cu mine cand o manevrez sau sa mai tin pe cineva pe langa telecomanda. 
Deja m-am invatat sa o pierd pe ecran si sa o caut pe cer (noroc ca in deblee face galagie mare :) )  comunicarea dintre drona si telecomanda nu se pierde asa usor iar in modul de zbor GPS se duce singura inapoi la zona de decolare. ( Am patit-o la padure sa o pierd apoi sa alergam dupa ea spre km 0 )
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

Beowulf

#21
Nu sint sigur, dar am inteles ca in Romania filmarea cu ajutorul dronelor, fara aprobare de la MT, este interzisa:

Quote"(2) Prezentul ordin nu se aplică:
[...]
b) aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:
[...]
– nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date."

http://razvanbb.ro/2014/01/ministerul-transporturilor-interzice-dronele.html
Ordinea prioritatilor:
A1: Bucuresti-Nadlac;  A3: Bucuresti-Bors;  A10: Sebes-Turda;  A0+DNCB: Centura Bucuresti; A8: Tg Mures- Ungheni; A12+A14: Calafat-Craiova-Pitesti-Tirgoviste-Ploiesti-Buzau-Braila; A6: Lugoj-Calafat; A7+DN(2X2): Botosani-Focsani-Slobozia-Calarasi.

ciprebbe

Nu trebuie decat sa inmatriculezi drona si sa ceri autorizatie de zbor peste o anumita zona(si o segregare de spatiu).
Asta era in 2015.
Din 2016 e si mai varza legislatia. (practic a ramas in aer legislatia)
Exista zone de restrictie si pilotul e raspunzator direct in cazul unor eventuale pagube produse.
Mai exista si reglementari privind interzicerea zborului in intravilanul oraselor.
Sunt multe de discutat si se incearca adoptarea unei legislatii in acest sens. Nu se stie insa cand. Odatacu evolutia tehnologiei e tot mai clar ca trebuie reglementari foarte clare si in cazul dronelor de mici dimensiuni.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

AdrianB1

Quote from: dr4qul4 on March 20, 2016, 10:27:10 PM
Sa nu uitam ca au si ziaristii ceva drone iar pentru centura sud poate gasim pe cineva de la clinceni sa legam o camera de avion.
Deja avem, doar sa fie ceva de filmat.

Quote from: TibiV on March 20, 2016, 10:36:13 PM
Pentru DNCB varianta cu Clinceni nu prea ajută, nu este "în zonă" pentru ei...
Ba e fix in zona.

Quote from: dr4qul4 on March 20, 2016, 11:41:14 PM
In zona A3 nu cred ca gasim culoar de zbor liber.
Corect, avioanele nu au voie sa zboare in interiorul centurii orasului Bucuresti decat cu aprobare de la ministerul apararii sau daca aterizeaza pe Baneasa. Fiind chiar in axul pistei nu cred ca se baga nimeni sa faca rost de autorizatie de zbor pentru avion, altitudinea chiar nu conteaza pentru ca sub 500 de picioare (~ 150 de metri) nu ai voie sa zbori.

ciprebbe

De asta ramane drona pt zona aia si cu limitare de 120m activata. Nu cred ca trebuie aprobare de la MAPN din ce am vazut pe harta.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

dr4qul4

Nu tb. Zboara dronele in voie pe acolo in weekend. Nu te intreaba nimeni nimic.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

TibiV

Nu te întreabă nimeni nu înseamnă că este perfect legal... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ciprebbe

Care stiti pe unde as putea sa gasesc un suport pt tableta de 7" la DJI Phantom Standard/ Cel care vine din dotare merge pana la 5.5".
Trebuie sistem de prindere pe telecomanda asta http://gnex.ro/phantom-3-telecomanda-standard?limit=100
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

Ciprianul

Amazon sau eu am găsit și la privat în Austria

Trimis de pe al meu SM-G900F folosind Tapatalk

Romania....o tara unde toti dar absolut toti pot face un ban...egal CUM dar fac.

Quest

Quote from: rocklee on May 31, 2016, 04:43:47 PM
Quest ...felicitari si multumim pentru filmare ...  :gj: :thumbsup: :cheers:

pe cand vi si pe lotul 4  ???... :hug2: :therethere:

Multumesc rocklee. Adevarul e ca tot sper la vreo filmare facuta in echipa de 2 persoane in masini separate, a doua persoana preluind drona la celalalt capat al tronsonului de zbor. S-ar economisi 50% din baterie, dar e adevarat, cu pretul unui consum dublu de benzina. Poate facem impreuna o astfel de echipa ;)
Totu-i ca drona si telecomanda sa se vada reciproc (?) la 6-7 km distanta de locul de decolare, in contextul in care coboara acolo la firul ierbii. Daca nu, inseamna ca solutia cu a doua drona pe post de radioreleu e solutia. Si uite asa, solutia devine indeajuns de stufoasa, incit sa ne uitam cu speranta si incredere la Eurocopter si filmarile sale din avion.
Common sense will get you far !