[B] Centrul Istoric

Started by Ionut, September 20, 2011, 01:33:52 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Harry

Compania Municipala de Consolidari Bucuresti a demarat lucrarile de reabilitare si consolidare a fostului Palat al Functionarilor BNR. Conform proiectului va avea la subsol si parter centru de informare si spatiu expozițional, iar la etaje vor fi birouri si sali de conferinte.



In 1937 incep, pe calea Victoriei 22 lucrarile la un impresionant proiect multifunctional ce cuprindea spatii comerciale, birouri, spatii de leisure, toate dedicate functionarilor Bancii Nationale a Romaniei.



De proiect s-a ocupat Radu Dudescu, membru marcant al asociatiei functionarilor BNR si arhitectul sef al bancii.



Acesta proiecteaza un imobil de mari dimensiuni in stil art deco cu unele elemente neoclasice, alcatuit din 4 corpuri de cladire (relativ simetrice) dispuse de o parte si de alta a unui corp central.



Parterul integral comercial dispunea de arcade care protejau cumparatorii de soarele araztor al verii. Etajele 1 pana la 5 erau dedicate spatiilor de birouri si salilor de sedinte, etajul 6 urma sa gazduiasca o sala de conferinte de mari dimensiuni, sala de lectura si sali de curs unde urmau sa se predea franceza, germana, engleza si italiana. La etajul 7 se proiectase o sala de gimnastica cu vestiare si dusuri, sala de pin pong si muzeu al vanatorii, in timp ce la etajul 8 urma sa fie bufetul.



Subsolul 1 era destinat depozitelor, iar subsolul 2 arhivelor si spatiilor tehnice. Cladirea urma sa dispuna de 4 lifturi de persoane, un lift de marfa/corespondenta si incalzire centrala.



A fost realizat un singur corp de cladire, lucrarile fiind stopate din cauza razboiului.




panda_no 5

Pe strada Lipscani, fix vis-a-vis de BNR e o cladire care , daca imi amintesc bine, a fost preluata de Primaria Bucuresti acum citiva ani.
Primaria ne promitea atunci ca toata cladirea va deveni un reper in Centrul Vechi, ca va gazdui evenimente culturale, expozitii, ca o cladire cu asa istorie in spate nu poate fi decat aducatoare de valoare.
Si au trecut anii.......
Zace inchisa, se mai sprijina de ea unul care canta la tambal......
Asta e singura activitate.......sau parca mai e o rulota intr-o parte a cladirii care vinde clatite???

Cu toate ca am tot cautat cite ceva despre ea nu am mai gasit nimic decat vorbe si promisiuni.......Palatul Dacia cred ca se numeste cladirea

CosminH

Despre renovarea Palatului Nifon se mai aude ceva? Stiu ca se semnase un contract in urma cu aproape un an pentru reabilitarea cladirii. Contractul era intre BOR ca beneficiar si MDRAP prin CNI.

razvan96

Cladirea de pe Blanari 14 va fi consolidata de Manelli Impresa pentru 14.6 milioane de RON. Contractul e pe 24 de luni. Este vorba de blocul construit in 1937 din care au cazut bucati de tencuiala acum 2 ani.

Cristi N

Ca sa il identificam mai usor: la subsol a functionat Club A aka Clubul studentilor la Arhitectura.

Harry

^^

In 1935, pe strada Blanari #22 (astazi Blanari #14) odata cu finalizarea demolarilor unui front de cladiri de dinainte de 1900, incepeau lucrarile la unul dintre cele mai frumoase blocuri in stil mediterranean revival din capitala.

De proiect s-a ocupat arhitectul Gheorghe Simotta care proiecteaza un imobil cu parter inalt si 4 etaje, etajul 3 fiind evidentiat prin superbe basoreliefuri cu motive florale. Parterul gazduia spatii comerciale, o sala de spectacole si birouri, la interior imobilul beneficiind de o curte interioara, al carui punct central de atractie era o superba fantana arteziana decorata cu 4 broaste.

Lucrarile la imobil sunt finalizate in 1937.




Harry

Incerc sa dau de o cladire veche din capitala sectorul 3 (interbelic). Problema e ca era pe strada  Gheorghe Grigore Cantacuzino numarul 741. Are cineva idee care este numele actual al strazii?

tonică

#127
Nu știu despre aceasta strada, cu excepția celei din Ploiești! Însă poți incerca sa o găsești pe aceasta harta poate dai de ea. În vremea aceea primăria sectorului 3 era pe lângă camera deputaților, lângă patriarhie. De preferat sa downloadezi harta pt o calitate mai buna.
https://www.muzeuldefotografie.ro/2010/01/o-harta-a-bucurestiului-interbelic/

Harry

Super harta! Ms. Strada acums e numeste Calderon.

dr4qul4

si ai gasit cladirea? Vezi sa nu fie vreuna de pe Strada Polona (continuarea lui Calderon). Sunt cateva cladiri vechi cu arhitectura interesanta pe acolo.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

Harry

Din pacate nu :( Aveam doar numarul nu si o poza cu ea, ceea ce o face cam imposibil de identificat....

TibiV

Nu are vreun nume? "Palatul Popescu", "vila Ionescu"?....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Nu. Era un showroom Columbia Records

dr4qul4

este foarte greu de gasit fara alte informatii. Macar cate etaje, daca a fost facut de vreun arhitect cunoscut.
Judecand dupa numarul 741 banuiesc ca era pe stanga si la distanta apreciabila de centru. Jean Luis Calderon se prelungeste cu strada Polona si mai departe cu Calea Floreasca.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024