Author Topic: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC  (Read 15929 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.977
 • Karma: +2942/-588
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #120 on: September 25, 2017, 06:37:51 AM »
Ministrul Energiei: listare doar pentru 10% din Hidroelectrica

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că a prezentat săptămâna trecută o notă de informare în Guvern privind listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica, procentul fiind redus de la 15% cât se propusese iniţial.

"Ne dorim ca suma obţinută, din estimările noastre este destul de substanţială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei. Această companie a fost restructurată (...) printr-o, să spunem, o renunţare a unor investiţii în zona de mentenanţă, modernizare, retehnologizare. Aceşti trei parametri sunt foarte importanţi pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producţie de 6.400 de megawaţi şi, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 - 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată şi ea să înceapă să devină, să producă şi să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv", a declarat ministrul Energiei.

Economica.net
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

nirolf

 • Executive
 • *****
 • Posts: 398
 • Karma: +98/-48
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #121 on: September 25, 2017, 08:05:49 PM »
Trebuie retehnologizată, să-l întrebe pe Tăriceanu cum se face:

Hidrocentralele de la Porţile de Fier, sabotate chiar de statul român. Rolul jucat de Tăriceanu

Quote
În 1999 Va tech propune un contract de retehnologiare în valoare de 98 de milioane e euro, este un contract la cheie pentru retehnologizarea PF2. Cheltuieli neprevăzute şi alte câteva artificii inginereşti duc valoarea totală la 278 de milioane de euro - aproape 200 de milioane de euro în plus. Interesant este că PF2 în 2000 aveau 16 ani, hidroagregatele erau că şi noi, abia îşi făcuseră rodajul şi mergea fără probleme.

Cu Ovidiu Agliceru, fost director general şi actual director de producţie am avut acum câteva luni o discuţie despre situaţia Hidroelectricii. “Pobleme care nu au fost rezolvate nici în prezent şi necesită eforturi deosebite din partea Hidroelectricii de menţinere în funcţiune a tuturor hidroagregatelor din porţile de fier 1 şi PF2”, spune Agliceru.

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #122 on: October 13, 2017, 12:04:17 PM »
Am primit un nou raspuns din partea Hidroelectrica cu privire la situatia obiectivelor nefinalizate:

Quote
Stimate domnule Adrian Roșca,

Vă transmitem mai jos răspunsurile la solicitarea dumneavoastră:

Întrebare 1: Va rog sa precizati daca analizele tehnico-economice privind obiectivele de investiții AHE Cerna-Belareca, AHE Olt defileu sector Cornetu-Avrig, AHE Răstolița și AHE Jiu Valea Sadului-Vadeni au fost finalizate la nivelul SPEEH Hidroelectrica SA. În caz afirmativ, vă rog să precizați rezultatele analizelor pentru fiecare obiectiv de investiție în parte, respectiv optimizarea investiției sau abandonarea acesteia, iar în cazul optimizărilor să menționati și la ce obiecte urmează a se renunța, respectiv a fi redimensionate, după caz. Pentru obiectivele la care analiza este finalizată, cu decizie de continuare a lucrărilor, vă rog să precizați și datele preconizate de reluare a lucrărilor.

Răspuns 1: În prezent, la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., se efectuează analiza tehnico-economică privind obiectivele de investiții AHE Cerna-Belareca, AHE Olt defileu sector Cornetu-Avrig, AHE Rastolița și AHE Jiu Valea Sadului- Vadeni.

Întrebare 2: De asemenea, vă rog sa îmi comunicați datele preconizate de reluare a lucrărilor la obiectivele Aducțiune secundară Bistra-Lac Poiana Mărului din cadrul AHE Bistra-Poiana Marului-Ruieni, Trecere pe derivație CHE Oești și Lac redresor Sebeș etapa I, având în vedere că pentru aceste obiective s-a luat decizia finalizării lucrărilor, respectiv de optimizare, asa cum ați menționat în răspunsurile dvs. anterioare.

Răspuns 2: Studiile pentru obiectivele de investiții AHE Bistra-Poiana Marului-Ruieni și Lac redresor Sebeș etapa I sunt în curs de analiză la S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA.
În ceea ce privește investiția Trecere pe derivatie CHE Oești -  aceasta va fi bugetată la nivelul anului 2018.

Întrebare 3: Cu referire la AHE Cerna-Belareca și AHE Răstolița, vă rog să precizați stadiul actual al execuției lucrărilor (excavații, betonare, injecții umplere) pentru următoarele tronsoane de galerie de aducțiune:
1. Aductiune principală Cerna-Belareca
2. Aductiune secundara Rastolita-ramura Vest

Răspuns 3:
Referitor la AHE Cerna-Belareca și AHE Răstolița, stadiul actual al execuției lucrărilor (excavații, betonare, injectii umplere) este:
1. AHE Cerna Belareca - Aducțiune principală Cerna-Belareca: 89%.
2. AHE Răstolița - Aducțiune secundară Răstolița-ramura Vest - procentul de realizare a lucrărilor este de cca. 36%.

Întrebare 4: Totodată, vă rog să precizați dacă documentațiile necesare exproprierii terenurilor aferente Transei III Dig mal stang treapta CHE Racovița, AHE Cornetu-Avrig, respectiv Supraînălțare drum, încastrare baraj și lac acumulare Surduc, AHE Surduc-Siriu, au fost finalizate și înaintate Ministerului Energiei în vederea aprobării.

Răspuns 4:
Referitor la AHE Cornetu-Avrig – documentația necesară exproprierii a fost transmisă pentru analiză la Ministerul Energiei iar pentru încastrare baraj și lac acumulare Surduc, din cadrul AHE Surduc-Siriu s-a obținut Avizul de la RNP, fiind în curs obținerea celorlate avize.

Totul este "in analiza" inca de dinainte de iesirea HE din insolventa, iar ministrul Petcu se lauda doar cu "intentii":
Quote

Într-adevăr, Ministerul Energiei nu renunţă la proiectul de realizare a barajului de pe Cerna, investiţie a Hidroelectricii. „Atunci când Hidroelectrica a intrat în reorganizare, administratorul judiciar a decis ca 17 mari proiecte să intre în conservare, adică să nu se mai continue realizarea lor. Când am venit la minister, am dispus să se facă analize specializate, pentru că nerealizarea unor proiecte mari pot afecta economia naţională. Barajul de pe Cerna este unul dintre proiectele pe care le vom continua, este o investiţie de 80-90 de milioane de euro şi este necesară. Intenţia este să o finalizăm cât mai repede“, a precizat şi Toma Petcu, ministrul Energiei, prezent miercuri la Reşiţa.
Caon.ro

Si evident ca intre timp lucrarile abandonate in 2012 fara niciun fel de masura de conservare continua sa se degradeze:  >:(

Quote
...vom face astazi o trecere in revista a unei lucrari ce a debutat in anul 1985, ulterior lucrarii de la Herculane, unul din scopurile ei fiind reechilibrarea debitelor afectate de prelevarea lor in acumularea Iovan si transferarea acestora in bazinul Jiului: Barajul Cornereva. (...) Desi lucrarea este de o certa importanta pentru mediu, precum si pentru furnizarea de energie electrica, desi la acest moment se afla intr-un stadiu avansat de realizare, desi investitiile in lucrare s-au constituit de-a lungul anilor intr-un efort financiar deosebit, iata ca, de cativa ani, lucrarea a fost oprita. Temporar… definitiv… cine poate raspunde? Ca de obicei, la noi – nimeni!
Intre timp, natura si-a continuat evolutia: taluzul de pe versantul drept, afectat de precipitatii, si-a inceput marsul nestavilit acum catre deversor, acoperind o parte din lucrari.
Apele siroind pe paramentul amonte au generat subspalari ale materialului constitutiv, urmate de ruperi si/sau prabusiri ale elementelor de protectie din beton.
Stricaciunile sunt mari, avanseaza in ritm accelerat si vor genera cheltuieli suplimentare consistente la o eventuala reluare a lucrarilor.
Agenda Constructiilor
« Last Edit: October 13, 2017, 12:08:31 PM by adrian rosca »

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #123 on: October 16, 2017, 11:39:06 PM »
Bogdan Badea, presedintele Directoratului Hidroelectrica, despre investitiile HE:
Quote
– Ce v-ați propus și ce se poate realiza în această perioadă de provizorat la Hidroelectrica? Care sunt urgențele?

– Recuperarea întârzierilor în planul de investiții atât cât se poate pe acest final de an. Realizarea planului de mentenanță este de asemenea un obiectiv prioritar. Ne dorim ca în acest an să avem decizii clare pe câteva din obiectivele cu funcțiuni complexe. Mă refer în primul rând la acele obiective în care costurile de abandon sunt semnificativ mai mici decât cele pe care le presupune continuarea investiției. Ca număr, sunt 17 obiective istorice. Dintre acestea, discutăm de analize pe diverse trepte, faze de execuție. Deci nu este vorba despre 17 obiective care se continuă sau abandonează, ci este vorba despre anumite trepte de investiții. Sperăm să luăm decizii în acest an si să depășim în sfârșit faza discuțiilor.
...
Ne aflăm în diverse faze cu emiterea de HG-uri pentru exproprieri. Avem însă semnale pozitive de la Guvern, care susține investițiile, și sperăm în aprobarea rapidă a HG-ului privind exproprierea de la Răstolnița.

– Ce investiții vor fi finalizate în acest an?

– Prima investiție care va fi pusă în funcțiune în acest an este Centrala de la Bretea din Amenajarea hidroenergetică a raului Strei. În măsura în care reușim să clarificăm situația terenurilor necesare liniei de evacuare, finalizăm si Centrala de la Dumitra-Bumbești.
Investenergy.ro

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #124 on: November 10, 2017, 07:51:40 PM »
La centrala Bretea de pe raul Strei lucrarile sunt aproape finalizate, probabil ca in curand o sa auzim de vreo vizita a ministrului Petcu la fata locului.

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, va inaugura luna viitoare hidrocentrala de la Bretea, în judeţul Hunedoara, de pe râul Strei, după o investiţie de 58 milioane euro, a declarat vineri pentru News.ro directorul general al companiei, Bogdan Badea.

”Va fi inaugurată în decembrie, au mai fost lucrări ce trebuiau terminate. Se lucrează într-un ritm alert. Este prima centrală făcută printr-o ivestiţie publică după mulţi ani”, a declarat vineri pentru News.ro directorul general al companiei, Bogdan Badea.

Hidrocentrala va avea o putere instalată de 12 MW.

News.ro

tom_sawyer

 • Senior
 • ****
 • Posts: 254
 • Karma: +45/-6
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #125 on: November 16, 2017, 08:05:52 PM »
Ministrul energiei vrea sa invie proiectul Hidro- Tarnita, chiar daca nu s-a dovedit fezabil pana acum: Vom rescrie acest proiect il vom pune in transparenta publica

Ministerul Energiei analizeaza proiectul privind hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita- Lapustesti, desi acesta a esuat, fiind suspendat anul trecut.

Este un proiect prin care au fost cheltuite circa cinci milioane de euro pe tot felul de studii de fezabilitate, care nu au reusit sa-i dovedeasca viabilitatea.

Cu toate acestea, ministrul energiei Toma Petcu a anuntat ca il va relua. "Vom rescrie acest proiect il vom pune in transparenta publica", urmand sa fie facut prin parteneriat public-privat, a declarat joi Toma Petcu, cu ocazia audierilor din cadrul comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Proiectul era evaluat la peste 1 miliard de euro.

hotnews.ro

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #126 on: November 16, 2017, 08:56:46 PM »
Executia bugetului de investitii Hidroelectrica conform Raportului Consiliului de Supraveghere pe Semestrul I 2017:


TibiV

 • Count
 • Legend
 • *
 • Posts: 8.077
 • Karma: +2736/-570
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #127 on: November 16, 2017, 09:21:54 PM »
 >:(

Lipseste rubrica "dividende la stat - realizat 200%"...

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #128 on: December 12, 2017, 11:42:39 PM »
Am vrut sa vad daca Ministerul Energiei are un punct de vedere propriu referitor la obiectivele de investitii Hidroelectrica, dar se pare ca nu are:

Quote
Va rog sa imi comunicati care este stadiul aprobarii proiectului de hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor aflate in coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica “Amenajare Hidroenergetica Rastolita”. Ultima informatie publica referitoare la acest subiect este raspunsul Ministerului Energiei cu nr. 110 191 din 14.03.2017 la o interpelare adresata de dl. deputat Marius Pascan, prin care s-a precizat ca la data respectiva proiectul se afla pe circuitul de avizare ministerial.

De asemenea, va rog sa precizati daca exista o data limita pentru finalizarea analizelor tehnico-economice privind investitiile “istorice” ale SPEEH Hidroelectrica SA (AHE Cerna-Belareca, AHE Olt defileu sector Cornetu-Avrig, AHE Rastolița, AHE Jiu Valea Sadului- Vadeni, AHE Bistra-Poiana Marului-Ruieni și Lac redresor Sebeș etapa I). In cursul ultimului an, am adresat 3 cereri de furnizare de informatii de interes public privind situatia acestor obiective de investitii catre SPEEH Hidroelectrica SA, insa de fiecare data am primit raspuns ca acestea se afla in etapa de analiza din punct de vedere tehnico-economic.

Cu privire la obiectivul de investitii AHE Cerna-Belareca, conform informatiilor aparute in presa locala din Caras-Severin in cursul lunii august 2017 (http://www.caon.ro/din-culisele-intalnirii-mocioalca-petcu/1890086), intentia Ministerului Energiei este de a finaliza acest proiect. Va rog sa precizati data estimata de la care se vor relua lucrarile la acest obiectiv de investitii.


« Last Edit: December 27, 2017, 11:25:12 PM by adrian rosca »

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #129 on: December 14, 2017, 06:26:07 PM »
Ecologistii au obtinut la recurs anularea autorizatiilor de construire pentru amenajarea hidro din Defileul Jiului:

Quote
Solutia pe scurt: Admite recursul. Casează în parte sentinţa civilă nr. 4021/22.06.2017 a Tribunalului Bucureşti şi rejudecând dispune: Respinge excepţia tardivităţii invocării excepţiei de nelegalitate. Respinge excepţia de nelegalitate ca neîntemeiată. Admite acţiunea. Anulează autorizaţia de construire nr. 7/2016 emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara şi autorizaţia de construire nr. 16/2012 emisă de Consiliul Judeţean Gorj. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 14.12.2017.

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #130 on: December 18, 2017, 06:56:38 PM »
In M.O. nr. 1003 de azi s-a publicat HG 900/2017 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publicalică de interes de interes național "Amenajarea „Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa".

Pana la punerea in functiune mai e insa de trecut un hop: obtinerea acordului de mediu pentru defrisarea vegetatiei forestiere din cuveta lacului de acumulare Rastolita, potrivit legislatiei in vigoare. Si avand in vedere ca exista o suprapunere intre P.N. Calimani si acumulare, presimt ca acordul de mediu va fi destul de greu de obtinut.
« Last Edit: December 18, 2017, 08:51:30 PM by adrian rosca »

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #131 on: January 09, 2018, 11:31:27 PM »
Punctul de vedere al Ministerului Mediului cu privire la AHE Jiu Defileu, cu mentiunea ca se descrie situatia de dinainte de anularea autorizatiilor de construire de catre CAB:


Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 13.977
 • Karma: +2942/-588
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #132 on: January 13, 2018, 08:31:43 AM »
Maioreanu, Energie: Căutăm soluţii pentru punerea în funcţiune a hidrocentralelor de pe râul Jiu

Statul român a plătit 155 de milioane de euro pentru construcţia a două hidrocentrale pe râul Jiu, însă două organizaţii de mediu au reuşit să oprească până la acest moment lucrările de construcţie. Hidrocentralele ar fi aprins lumina în 100.000 de locuinţe.

Asociaţia Bankwatch Romania şi Asociaţia Neuer Weg au câştigat, definitiv, procesul prin care au cerut anularea autorizaţiilor de construcţie pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, proces început de Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, deţinut de statul român, încă din deceniul trecut, şi care era aproape de finalizare, a relatat în premieră ECONOMICA.NET.

„Finalizarea investițiilor hidroenergetice în derulare, de către Hidroelectrica – producător de energie din surse regenerabile de interes național –este o măsură asumată ferm prin Programul de Guvernare. La fel – creșterea gradului de valorificare a potențialului hidroenergetic. Ministerul asigură întreg sprijinul pentru finalizarea lucrărilor de pe Jiu", spune Andrei Maioreanu.

Economica.net
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție când o vrea șefu' ăl mare) | A10 lot 4 (poate în aprilie)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #133 on: January 13, 2018, 12:15:00 PM »
^
Quote
"Pentru protecţia populaţiei din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă-primavară, evitarea inundării drumurilor naţionale, precum şi pentru punerea în conservare în condiţii de siguranţă a lucrărilor deja efectuate, autorităţile centrale şi locale, împreună cu consorţiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acţiune imediată şi prioritizarea acestora", se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Identificarea şi efectuarea rapidă a lucrărilor de punere în siguranţă, în condiţiile respectării legii şi obţinerii autorizaţiilor necesare, sunt prioritate zero pentru Hidroelectrica, aceasta fiind singura soluţie până la comunicarea motivării instanţei, act ce ar permite societăţii stabilirea următorilor paşi pentru deblocarea proiectului AHE Bumbeşti-Livezeni, au mai spus oficialii companiei.

Deja au decis ce sa faca: urmeaza sa fie emisa o noua autorizatie de construire pentru "lucrari de interventie in regim de urgenta" in baza prevederilor legii 50/1991:

Quote
Cu respectarea legislaţiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, în cazul construcţiilor care prezintă pericol public, autorizaţia de construire pentru executarea lucrărilor de intervenţie în primă urgenţă, care constau, în principal, în sprijiniri ale elementelor structurale/nestructurale avariate, demolări parţiale şi consolidări la structura de rezistenţă, obligatorii în cazuri de avarii, accidente tehnice, calamităţi ori alte evenimente cu caracter excepţional, se emite imediat de către autoritatea administraţiei publice competente potrivit prezentei legi, urmând ca documentaţiile tehnico-economice corespunzătoare fiecărei faze de proiectare - expertiză tehnică, studiu de fezabilitate/documentaţie de avizare, documentaţie tehnică - D.T., proiect tehnic - P.T., detalii de execuţie D.E. - să fie elaborate şi aprobate pe parcursul sau la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor şi acordurilor, precum şi, după caz, a actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Evident ca vor incerca sa execute cat mai multe lucrari in baza noii autorizatii, chiar si cele care nu fac parte din categoria "urgente" si la fel de evident este ca ONG-urile de mediu vor sustine ca noua autorizatie nu respecta legislatia privind evaluarea impactului asupra mediului si o vor ataca in contencios administrativ.

Oricum, despre punere in functiune nu poate fi vorba in viitorul apropiat.
« Last Edit: January 13, 2018, 12:53:06 PM by adrian rosca »

adrian rosca

 • Knight
 • Legend
 • *
 • Posts: 2.448
 • Karma: +900/-56
Re: Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC
« Reply #134 on: January 13, 2018, 12:32:36 PM »
Tot legat de acest proiect, ANPM a decis ca Racordarea la SEN a CHE Bumbesti - Linie electrica Aeriana LEA 110 kV dublu circuit (d.c.) CHE Bumbesti- Borna 35 bis, LEA 110 kV Tg-Jiu Nord - Parangu circuitul 2, se supune evaluarii impactului asupra mediului si se supune evaluarii adecvate. Mai mult decat atat, conform Deciziei etapei de incadrare, probabilitatea impactului trebuie reanalizata tinand cont de impactul cumulat cu tot proiectul AHE Bumbesti-Livezeni.

Daca luam in calcul si procesul pierdut cu Garda de Mediu, concluzia este ca pentru punerea in functiune si racordarea la sistemul energetic national, Hidroelectrica era oricum obligata sa reia procedura EIA pentru tot proiectul, chiar si in situatia in care autorizatiile de construire nu ar fi fost anulate.

PS La Curtea de Apel Cluj mai e un proces pe rol cu ecologistii pentru anularea de data asta a avizului de gospodărire a apelor nr. 410/15.08.2005, document prin care s-a stabilit debitul de servitute al Jiului. Luni e prima infatisare.
« Last Edit: January 13, 2018, 12:45:26 PM by adrian rosca »