Energie hidraulica | hidrocentrale si MHC

Started by stangabriel, January 20, 2015, 12:31:30 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

Baieti,ne bagam?  O:-)

http://www.zf.ro/eveniment/hidroelectrica-va-scoate-in-februarie-la-vanzare-33-de-microhidrocentrale-pentru-19-milioane-euro-13774395

"Producătorul de energie Hidroeletrica, aflat în insolvenţă, va organiza în luna februarie o licitaţie pentru vânzarea a 33 microhidrocentrale din cele 128 de unităţi pe care le mai are, la un preţ de pornire de 84,7 milioane lei (18,8 milioane euro), potrivit administratorului judiciar al companiei."

Dupa mine, microhidrocentralele sunt cele mai previzibile in calcularea profitului, in mare parte sunt cele cu captare in albia minora, fara bazin de acumulare, in care intra doar apa necesara turbinei , ce curge in plus trece peste stevilar. Functioneaza non stop,fiind proiectate la debit mic. Totusi la seceta extrema, posibil sa nu mai poti aduce turbina la viteza nominala.

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19202255-hidroelectrica-inregitrat-profit-1-2-miliarde-lei-2014.htm

"Hidroelectrica a incheiat exercitiul financiar 2014 cu cea mai mare cifra de afaceri din istoria companiei, de 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit inregistrat vreodata, de 1,2 miliarde lei si cu cel mai mic pret de productie din ultimii 5 ani- de 108 lei/MWh, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, excluzand impactul taxei pe stalp, de aproximativ 8 lei/MWh si pe cel al taxei pe apa uzinata de 21 lei/ MWh, costul megawattului produs de Hidroelectrica in 2014 a fost de doar 79 lei, reprezentand, pe departe, cel mai mic cost inregistrat vreodata de companie."

Ploile au fost constante,abundente,nu au fost viituri si apoi seceta.

stangabriel

http://www.zf.ro/companii/energie/hidroelectrica-va-pune-in-functiune-in-decembrie-o-hidrocentrala-de-58-mil-euro-14505486

Hidroelectrica va pune în funcţiune, în decembrie, centrala Bretea (judeţul Hunedoara), de pe râul Strei, după o investiţie de 58 milioane euro, a anunţat vineri compania de stat aflată în insolvenţă.

Centrala are o putere instalată de 12MW, stadiul lucrărilor fiind în prezent de 62%.

Proiectul de investiţii privind amenajarea hidroenergetică a râului Strei vizează construcţia a până la şapte hidrocentrale, investiţia fiind estimată la 420 milioane euro.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, va vizita vineri şi sâmbătă, împreună cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, sucursalele şi uzinele Haţeg, Caransebeş, Târgu Jiu şi Porţile de Fier, pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectele de investiţii Bretea, Poiana Mărului şi Dumitra-Bumbeşti.

Aducţiunea secundară Bistra - Poiana Mărului, fereastra de acces Bucova, face parte din amenajarea hidroenergetică Bistra - Poiana Mărului - Ruieni - Poiana Ruscă, a cărei valoare totală estimată depăşeşte 540 milioane euro. Investiţia constă într-o galerie care preia apele din afluenţii râului Bistra şi le aduce în lacul de acumulare Poiana Mărului. Galeria are o lungime totală de 15,8 kilometri şi cinci captări, dintre care trei deja în funcţiune. Valoarea investiţiei este de 45,5 milioane de euro, iar lucrările sunt finalizate în proporţie de 80%.

Cel de-al treilea proiect se referă la şantierul centralelor Bumbeşti şi Dumitrana, din Gorj. Unităţile vor avea o putere instalată totală de 65 MW şi presupun o investiţie de 230 milioane euro, stadiul lucrărilor fiind în prezent de circa 65%. Centrala Dumitra va fi pusa în funcţiune în martie 2016, iar Bumbeşti în noiembrie 2016.

Luni, Gerea şi Borza se vor afla la Belgrad, pentru discuţii cu ministrul sârb al Energiei şi alţi oficiali privind colaborarea dintre cele două state în domeniul producţiei şi distribuţiei de energie. În acest an, Hidroelectrica a deschis la Belgrad o reprezentanţă care va realiza operaţiuni de trading de energie.

În perioada 2012-2014 Hidroelectrica a investit peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice.

Pentru perioada 2015-2020, a fost alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro. Din această sumă, 450 milioane euro este alocată proiectelor aflate execuţie (Racoviţa, Bretea, Răstoliţa, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbeşti); 305 milioane de euro în retehnologizarea a patru hidrocentrale de mare capacitate Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (220MW), Râul Mare Retezat (335 MW), Marişelu (220 MW) şi în modernizări de hidroagregate; 240 milioane euro în lucrări de mentenanţă cu capitalizare; 300 milioane euro investiţii în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).



TibiV

http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/hidroelectrica-a-finalizat-o-investitie-de-150-milioane-euro-14466926

Hidroelectrica a finalizat o investiție de 150 milioane euro, respectiv aducțiunea Surduc-Nehoiașu, care conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu.

Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu se desfășoară în județele Buzău, Covasna și Vrancea, pe râurile Buzău, Bâsca Mare, Bâsca Mică și Zabala și a fost demarat în anul 1981, iar galeria de aducțiune, cea mai lungă realizată după 1984, va fi inaugurată joi.

Aducțiunea Surduc-Nehoiașu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu și are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40mc/s și un diametru interior de 4 metri. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30-35 cm grosime.

Execuția galeriei a fost realizată pe 8 fronturi, la Bâsca Mare, Titilău, Pruncea, Trestia și Castel. În prezent, se realizează execuția și străpungerea ultimului tronson de galerie subterană (tronson Trestia-Castel), care marchează finalizarea excavației aducțiunii, asigurând întregirea acesteia pe întreaga sa lungime de 16,6 km prin masivul muntos al Buzăului.

Conform Hidroelectrica, derivația Surduc-Nehoiașu, alcătuită din aducțiunea principală Surduc-Nehoiasu și nodul de presiune Surduc-Nehoiașu, constituie o premieră a ultimilor 20 de ani, din mai multe puncte de vedere și anume:
- are cea mai lungă galerie de aducțiune escavată pentru folosință energetică, precum și cea mai lungă galerie forțată (2.540 m);
- asigură cea mai mare cădere hidraulică din investițiile în execuție ale Hidroelectrica (circa 490 metri);
- străbate o zonă de mare complexitate geologică caracterizată de alternanța șisturilor argiloase (dure și moi) și gresii (dure și friabile), care prezintă risc mare de accidente geologice, dublată de aspectele tectonice ale zonei Vrancea-Buzău;
- reprezintă cea mai mare dintre investițiile în execuție ale Hidroelectrica.

Finalizarea derivației Surduc-Nehoiașu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiașu a celei mai mari capacități de producere a energiei electrice puse în funcțiune de către Hidroelectrica de la începutul anilor 1990, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW și o producție de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh.

Proiectul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu are un caracter complex și se realizează în mai multe etape, pe trepte ale investiției, reanalizate sistematic din perspectiva optimizării tehnico-economice. Valoarea decontată până în prezent pentru realizarea treptei Surduc-Nehoiașu se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei, restul de executat fiind de aproximativ 250 de milioane de lei, astfel încât investiția va totaliza aproape 850 de milioane de lei.

În cadrul Amenajării hidroenergetice Surduc-Siriu este pusă în funcțiune, din anul 1988, Centrala Hidroelectrică Nehoiașu I, având instalate 2 hidroagregate cu o putere totală instalată de 42 MW și o producție medie de energie evaluată la 120,6 GWh/an.

Reprezentanții Hidroelectrica menționează că investiția în Amenajarea hidroenergetică Siriu-Surduc face parte din planul de investiții al companiei pentru perioada 2015-2020.

Bugetul alocat de Hidroelectrica pentru realizarea lucrărilor de dezvoltare-retehnologizare-mentenanță în această perioadă este de peste 1,3 miliarde de euro, distribuit astfel:
- amenajări hidroenergetice noi - 450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuție (Siriu-Surduc, Racovița, Bretea, Răstolița, Dumitra-Bumbești, etc);
- retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice existente - 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate, și anume Stejaru (cu o capacitate de 210 MW), Vidraru (cu o capacitate instalată de 220 MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW), Marișelu (cu o capacitate instalată de 220 MW) și în modernizări de hidroagregate;
- mentenanța amenajărilor hidroenergetice existente - 240 milioane euro în lucrări de mentenanță cu capitalizare;
- achiziția și realizarea de capacități noi de producție din alte surse regenerabile (eolian, solar, biomasă) - 300 milioane euro investiții în capacități noi de producție din surse regenerabile.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

alecu26

e bine ca se mai finalizeaza cate ceva din investitiile astea incepute in anii 80 si care de cativa ani buni se chinuie pe la 80-90%.

Oare care ar fi urmatorul obiectiv care va fi finalizat de Hidroelectrica? cred ca mai sunt o gramada de alte proiecte in stadii de genul asta si care cu cateva milioane de euro....ar fi practic gata.
Drumurile noastre POATE;

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

stangabriel



stangabriel

Multumim. Te rugam sa mai pui informatii despre hidrocentrale.

istvan78

Doar mie mi se pare ca costurile acestor instalatii noi sunt mari? La o privire prin comunicatul HE, ies costuri in jur de 5 mil. Euro / MW instalat (Siriu-Surduc 7 mil / MW, Ratolnita 14 mil / MW !!).

Azi se instaleaza in eolian cu 1 milion/MW, si in fotovoltaic cu sub 2 mil/MW.
Si sa fie factorul de capacitate dublu in hidro (desi nu cred ca e), tot scump pare.

Sigur ca ai avantajul controlului, si durata de exploatare mai lunga....

GDPR

#12
International Renewable Energy Agency: Average investment costs for large hydropower plants with storage typically range from as low as USD 1050/kW to as high as USD 7650/kW while the range for small hydropower projects is between USD 1300/kW and USD 8000/kW. Adding additional capacity at existing hydropower schemes or existing dams that don't have a hydropower plant can be significantly cheaper, and can cost as little as USD 500/kW.

In plus la noi statul si-a cam batut joc de investitiile de acest gen: perioade de constructie de 30 ani sau mai mult din cauza finantarii insuficiente, cu sistari/reporniri multiple de lucrari, transferuri de obiective de investitii de la Ministerul Energiei la ANAR si inapoi, tipurile de amenajari proiectate cu folosinte multiple, care au impus cheltuieli suplimentare fata de folosinta energetica, baieti destepti care s-au infruptat din contractele de servicii si lucrari, incompetenta, coruptie, birocratie, etc, etc.  Cam greu sa vorbesti de eficientizare de costuri in aceste conditii, dar s-au facut totusi studii de optimizare care in general au avut ca rezultat o reducere a scarii lucrarilor, gen micsorare inaltime baraj si volum acumulare, reducere capacitate instalata in MW, renuntarea la unele aductiuni secundare, samd.

GDPR

A fost publicat raportul pe luna decembrie 2015 al administratorului judiciar al Hidroelectrica. Activitatile de investitii le gasiti la pag. 15-19.

GDPR

Comunicat Hidroelectrica: In 2015 s-a reluat finantarea la centralele Dumitra si Bumbesti, urmand ca punerea in functiune la CHE Dumitra (21 MW putere instalata) sa fie in mai 2017 si la CHE Bumbesti (41 MW putere instalata) in octombrie 2017.

Si situatia reala: La data de 01.07.2011, cand lucrarile de baza au fost intrerupte, obiectivul de investitii "Amenajarea hidroenergetica a raului Jiu pe sectorul Livezeni -Bumbesti" era finalizat din punct de vedere al sta­diilor fizice in proportie de cca. 65 %.

In a doua parte al lunii decembrie 2015 s-a semnat actul aditional privind reluarea lucrarilor rest de executat a caror valoare totala este de 67.545.674 euro, din care valoarea Hidroconstructia 32.914.674,3 euro. Prin reluarea lucrarilor s-a stabilit finalizarea Obiectivului si punerea la dispozitia Achizitorului, etapizat, a lucrarilor aferente:
Treapta I – CHE Dumitra in termen de 18 luni, si
Treapta a II-a – CHE Bumbesti in termen de 30 luni.

Lucrarile ramase de executat constau, in principal, in: excavatii si betonare la baraj si priza energetica Livezeni, realizarea canalului de spalare, betonare centrala Dumitra, excavatii si betonare casa vane, betonare si injectii la aductiunea Dumitra – Bumbesti, betonare centrala Bumbesti, realizarea microhidrocentralei si a captarilor Dumitra, Bratcu si Jiu.

http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/02/07/hidroconstructia-sa-amenajarea-hidroenergetica-a-raului-jiu-pe-sectorul-livezeni-bumbesti/