News:

3,5% pentru Asociația Pro Infrastructură, singura voce independentă
care monitorizează toate proiectele majore de transport.

Main Menu

Piata imobiliara in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:07:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Eurostat: Doar 3% din români îşi închiriază locuinţa, faţă de 30% în UE. Scumpirile din România, mai accentuate ca în UE

Românii nu îşi închiriază locuinţele sau cel puţin nu o fac oficial. Datele publicate de Eurostat arată că doar 3,2% din români îşi închiriau locuinţa, în anul 2017, faţă de 30,7% din europeni. Statistica Eurostat mai arată că pentru 12,3% din români cumpărarea unei locuinţe este o povară, faţă de 10,4% în UE. Cu toate acestea, România rămâne ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe: 96,8% din români deţin o locuinţă, în timp ce la nivelul UE procentul este de numai 69,3%.

Adevarul

Ionut

JLL România: Sectorul rezidenţial traversează o perioadă similară celei de dinainte de criza din 2008, preţurile sunt exagerat de mari. Preconizăm că va urma o corecţie sau o criză

"Pe piaţa de birouri se văd foarte multe dezvoltări, care sunt susţinute de activitatea de închiriere. Chiar dacă anul acesta vom avea un an record de peste 400.000 mp de birouri lansate pe piaţă, rata de neocupare scade, nu creşte. Pentru că activitatea pe partea de închiriere este foarte mare. Pe sectorul rezidenţial este altă poveste. Şi eu personal mi-am luat acum un an un apartament şi, dacă îl vând acum, mai iau 50-60.000 euro în plus pe el nejustificat, din punctul meu de vedere", a declarat joi Marius Şcuta, şeful departamentului de birouri la JLL România, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"Preţurile sunt exagerat de mari, foarte multe nejustificate. Dar dacă va veni o nouă recesiune, o corecţie pe piaţă, probabil că produsele de lux vor avea în continuare căutare şi vor avea o corecţie de preţ de 10-15%, pe când celelalte, care sunt cutii de chibrituri, construite peste tot la marginea oraşului, acelea vor avea o cădere ca şi în criza din 2008", a mai spus el. "Toate semnele din exterior şi din interiorul companiei noastre sunt de atenţionare că va urma ceva. Criză, corecţie, ceva va urma. Nu ştim la ce nivel, dar ceva va urma, dar este un ciclu normal. Ca şi efect, nu credem că va fi ca şi cel în 2009", a mai spus acesta.

Alte detalii pe News.ro

Ionut

Locuinţele s-au scumpit în România aproape la fel ca în UE. În ce stat european s-au ieftinit

Preţul locuinţelor a crescut cu 1,7% în zona euro şi cu 1,6% în Uniunea Europeană, în trimestrul doi din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, în România fiind înregistrat tot un avans de 1,6%, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În perioada aprilie-iunie 2019, în toate statele membre au crescut preţurile locuinţelor, cel mai semnificativ avans fiind raportat în Letonia (5,6%), Luxemburg (5,1%) şi Cipru (4,2%), arată Eurostat. Comparativ cu trimestrul doi din 2018, preţurile la locuinţe au urcat cu 4,2% în Uniunea Europeană şi în zona euro, în perioada aprilie-iunie 2019. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor la locuinţe au fost raportate în Ungaria (14%), Luxemburg (11,4%) şi Croaţia (10,4%), singurul declin fiind în Italia (minus 0,2%). România a fost sub media UE, cu un avans anual de 1,8% în trimestrul doi din 2019, după un plus de 3,3% în precedentele trei luni.

Adevarul

Ionut

Închirierea unui apartament, afacere profitabilă în Bucureşti

Închirierea unui apartament în Bucureşti se dovedeşte a fi o afacere profitabilă, Capitala fiind pe locul 3 din 17 capitale europene analizate de compania imobiliară Imoteca, din punct de vedere al randamentului. Randamentul unei locuinţe se calculează pe baza preţului de achiziţie a unei locuinţe şi valoarea chiriei pentru aceeaşi locuinţă. Procentajul obţinut reprezintă randamentul din chirii pe care îl are acea locuinţă pe piaţă. Cu cât randamentul este mai mare, cu atat mai rentabilă este investiţia în locuinţă.

Multe detalii in Adevarul

Ionut

CBRE: Investiţiile imobiliare din România au depăşit 585 milioane euro în primele 9 luni. Piaţa de birouri a atras peste jumătate din investiţii

Volumul investiţiilor imobiliare din România în primele nouă luni a depăşit 585 milioane de euro, arată cel mai recent raport de research al CBRE, lider global şi naţional al pieţei de consultanţă imobiliară. Piaţa de birouri a atras peste jumătate din investiţii, Bucureşti şi Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice oraşe, cu aproape 90% din volumul tranzacţionat. "Cifrele pentru primele nouă luni arată că România este cea mai competitivă ţară din Europa Centrală şi de Est. Spre exemplu, pe sectorul de birouri, yield-ul (randamentul anual al investiţiei) este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro/mp/lună. România atrage tot mai mult atenţia unor noi investitori, care doresc să intre pe piaţa locală, precum şi nume noi pe piaţa de închirieri de spaţii de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potenţialul pieţei imobiliare în 2020", a explicat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiţii de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în Bucureşti, 29% în Cluj-Napoca şi 11% în alte oraşe secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investiţii este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacţiile aflate în desfăşurare în prezent vor fi semnate.

Alte detalii pe News.ro