Author Topic: [B] Ticketing la RATB  (Read 983 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

 • Monarch
 • Legend
 • *
 • Posts: 14.468
 • Karma: +3085/-337
[B] Ticketing la RATB
« on: October 31, 2017, 08:11:18 AM »
RATB începe robotizarea: instalează distribuitoare automate de bilete, care vor da rest și bon nefiscal

Asocierea formată din Kapsch Carriercom Romania și UTI Grup va furniza Regiei Autonome de Transport București (RATB) 6 dispozitive automate pentru emiterea și reîncărcarea titlurilor de călătorie din oferta transportatorului public, dar și a Metrorex, la care plata va fi posibilă atât cu card bancar, cât și cu bancnote și monede. Aparatele vor acorda inclusiv rest și bon.

Echipamentele vor fi instalate până la finele anului în Piața Română, Piața Sudului, Piața Unirii (cap linie tramvai 32), Crângași Metrou și strada Sebastian, conform caietului de sarcini al licitației. Estimat la 1,3 milioane de lei, fără TVA, contractual a fost atribuit pentru 1,297 milioane de lei, fără TVA. Asocierea formată din Kapsch Carriercom Romania și UTI Grup a fost singurul ofertant înscris la procedura de atribuire.

Profit.ro
Stadiu la zi: Autostrăzi (A) | Drumuri Expres (DX) | Deschideri: A10 lot 3 (recepție suspendată) | A10 lot 4 (recepție 15 februarie FĂRĂ deschidere)
Exploatare: 748,32 km A și 0 km DX | Contractați: 186,867 km A și 0 km DX | Licitație lucrări: 175,734 km A și 121,115 km DX

voicul

 • Legend
 • *
 • Posts: 1.177
 • Karma: +166/-319
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #1 on: October 31, 2017, 11:17:08 AM »
6 (sase) ... WOW ... nu intelegeam de ce s-a facut primavara afara!  :lol:

E un inceput si daca mai pun si altele, poate mai renunta la angajarea de personal nou pentru vanzarea de bilete.
Bucuresti - infrastructura special creata pentru statul in trafic.

TibiV

 • Count
 • Legend
 • *
 • Posts: 8.280
 • Karma: +2817/-576
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #2 on: December 04, 2017, 11:26:00 PM »
La "electrici" exista un user, ZOLI, care a lucrat efectiv la inlocuirea turnichetilor de la metrou cu noile porti de acces....
Aici https://forum.metrouusor.com/posting.php?mode=quote&f=21&p=260880 a postat un mesaj despre noile titluri de calatorie comune RATB-Metrorex...

Quote from: ZOLI
Am primit carduri (pt teste):


Deci lucrurile chiar se misca....

Este vorba despre stirea asta:
http://stirileprotv.ro/stiri/social/metrorex-ratb-noi-bilete-comune-de-calatorie-cat-va-costa-abonamentul-de-o-zi.html
Quote
Metrorex va introduce în circulaţie biletul unic 60 minute şi biletul cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie, valabile pe liniile urbane RATB şi Metrorex.

Este vorba despre un proiect de ordin al ministrului Transporturilor privind introducerea în oferta tarifară a Metrorex SA a titlurilor comune de transport pentru transportul cu metroul şi RATB, publicat pe site-ul ministerului de resort.

Biletul unic 60 minute va costa 5 lei, iar biletul cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie va ajunge la 34 de lei.

De asemenea, va fi disponibil şi abonamentul de o zi valabil pe liniile urbane RATB şi Metrorex, care va fi pus în vânzare la preţul de 17 lei, conform proiectului citat de Agerpres.

“Abonamentul de o zi valabil pe liniile RATB şi Metrorex SA permite un număr nelimitat de validări, atât la RATB, cât şi la Metrorex SA, are valabilitate 24 de ore începând cu ora şi minutul la care se face prima validare şi permite călătoria până la capătul liniei la RATB sau până la ieşirea din staţie de la Metrorex SA”, se menţionează în anexa care însoţeşte proiectul de ordin.

Aceste bilete unice vor fi încărcate pe suport contactless ultralight şi vor putea fi validate, atât la porţile de acces din staţiile de metrou, cât şi la validatoarele din mijloacele de transport de suprafaţă.

Primele bilete vor fi introduse din 10 decembrie

Primele bilete unice de călătorie RATB - Metrorex vor fi introduse în 10 decembrie, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea, luni, în şedinţa de îndată a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care a fost aprobat proiectul de hotărâre privind implementarea tichetului unic de transport.

“Este o primă etapă care va fi lansată pe 10 decembrie. Era necesar sa ne întâlnim în regim de urgenţă, pentru că am transmis cetăţenilor că ne grăbim şi că implementăm proiectul până la sărbători. Cetăţenii vor putea, astfel, călători şi cu autobuzul, şi cu metroul”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Proiectul de hotărâre privind implementarea biletului unic de călătorie RATB – Metrorex a fost aprobat cu 32 de voturi “pentru” şi şase abţineri, în absenţa consilierilor generali USR.

Primarul Capitalei a precizat că în această primă etapă vor fi în continuare valabile abonamentele actuale, atât cele de la RATB, cât şi cele de la Metrorex, urmând ca din a doua etapă proiectul să fie implementat complet şi să existe un singur bilet şi un singur tip de abonament.

Directorul RATB, Adrian Mihail, a explicat că noile tichete vor păstra reducerile şi gratuităţile actuale pentru elevi, studenţi, pensionari şi celalalte categorii.

“Aceste noi titluri de călătorie sunt reglementate printr-un contract care urmează să fie semnat între RATB şi Metrorex şi facilitează cetăţeanului să poată cumpăra de la orice chioşc al nostru sau automate. Facilităţile pe care le au elevii şi pensionarii pe RATB rămân, la fel şi beneficiile oferite de Metrorex. Acei cinci lei de la tichetul de o oră înseamnă şi mobilitatea cetăţeanului care, în loc să valideze de şapte ori mergând cu mai multe mijloace de transport, va merge de la prima validare până la ultima, la ultimul minut. Inclusiv facilitatea la cele 10 călătorii, care înseamnă 34 de lei, e şi aici o reducere. De asemenea, aceasta este o primă etapă în care noi deocamdată am implementat aceste titluri. Suntem pe drumul bun”, a spus directorul RATB.

Întrebat de un consilier cum poate fi evitată situaţia din 2014, când s-a renunţat, după doar doi ani la biletul unic, Adrian Mihail a spus că totul va fi ţinut sub o evidenţă strictă.

“Au fost luate în considerare toate aspectele de atunci. Toate sumele sunt evidenţiate. Există o evidenţă. Ştim la orice oră de unde s-a vândut, unde a fost validat şi unde a funcţionat”, a mai spus Mihail.

Consilierii generali USR nu au participat la şedinţa de îndată, spunând că modul de lucru al Primăriei Capitalei este “pompieristic” şi nu are o coordonare riguroasă.

”Introducerea unor bilete comune RATB - Metrorex este o idee bună, dar mă tem că actuala administraţie nu va fi capabilă să o ducă la bun sfârşit. Titlurile de călătorie integrate nu sunt o noutate, s-a mai încercat introducerea acestor titluri în 2012, însă fără rezultatele aşteptate. Problema pe care o văd în acest moment este modul de lucru al Primăriei Capitalei şi al RATB. Se lucrează pompieristic, fără cap, fără coordonare şi fără o planificare riguroasă”,a transmis liderul USR Bucureşti, Roxana Wring.

Ea a exemplificat că a fost nevoie de o şedinţă de îndată pentru ca această hotărâre privind biletul unic să fie adoptată, cu toate că legea spune că acest tip de şedinţă se convoacă doar în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă.

“Era astăzi un astfel de caz? Era maximă urgenţă? Dacă da, atunci Gabriela Firea ar fi trebuit să spună în ce consta această urgenţă, cine este vinovat pentru că s-a ajuns cu hotărârea în ceasul al 12-lea şi care sunt sancţiunile administrative aplicate. Bucureştiul nu poate funcţiona la nesfârşit din urgenţă în urgenţă”, a subliniat Roxana Wring.

Consilierul USR a mai spus că această convocare de pe o oră pe alta este greşit[ şi diminuează rolul Consiliului, care trebuie să delibereze şi să hotărască în deplină cunoştinţă de cauză.

“Consilierii USR nu au participat la şedinţa la care au fost convocaţi cu doar două ore înainte. USR nu este maşinăria de vot a vreunui primar şi nici emblema care să legitimeze incompetenţa mascată în spatele bunelor intenţii”, a conchis consilierul.

voicul

 • Legend
 • *
 • Posts: 1.177
 • Karma: +166/-319
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #3 on: December 09, 2017, 03:34:25 PM »
Metrorex şi RATB introduc la vânzare biletul unic, de duminică

Metrorex şi RATB introduc la vânzare biletul unic, începând de duminică. Bilet unic valabil 60 minute pe liniile urbane RATB şi Metrorex va costa 5 lei, în timp ce biletul cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie va costa 34 lei.

Potrivit Metrorex, de duminică, noile titluri de călătorie pot fi achiziţionate atât de la casieriile Metrorex, cât şi de la cele ale RATB. De asemenea, celelalte titluri de călătorie existente ale Metrorex rămân valabile, fără a suferi modificări.

Biletul unic Metrorex - RATB este recomandat călătorilor care utilizează mai mult de două mijloace de transport ale celor doi operatori.

"Cu aceste carduri se pot efectua călătorii multiple cu metroul şi mijloacele de transport de suprafaţa ale RATB, într-un interval de 60 de minute", spune Metrorex.

Ultima validare se poate efectua cu un minut înainte de expirarea perioadei stabilite, de o oră, şi permite călătoria până la capătul liniei RATB sau până la ieşirea din staţiile Metrorex.

Costul biletului unic este alcătuit din: costul biletului RATB în valoare de 1,3 lei, costul biletului Metrorex în valoare de 2,5 lei, la care se adaugă costul cardului şi cheltuielile cu mentenanţa.

Noile titluri de călătorie pot fi utilizate în toate staţiile de metrou.

Bilet unic valabil 60 minute pe liniile RATB şi Metrorex costă 5 lei, în timp ce biletul cu 10 călătorii de câte 60 minute pentru fiecare călătorie costă 34 lei.

Abonamentul de o zi valabil pe liniile urbane RATB şi Metrorex este 17 lei.

https://www.news.ro/social/metrorex-si-ratb-introduc-la-vanzare-biletul-unic-de-duminica-1922403809042017121317447638
Bucuresti - infrastructura special creata pentru statul in trafic.

adi

 • Officer
 • ***
 • Posts: 163
 • Karma: +28/-10
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #4 on: December 31, 2017, 09:29:34 PM »
eu nu ii gasesc utilitatea... 60 minute?

exemple?!

alex8

 • Officer
 • ***
 • Posts: 174
 • Karma: +11/-4
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #5 on: January 02, 2018, 09:21:01 AM »
S-au inspirat din modul de functionare în alte orașe din Europa.
Dacă mergi câteva statii cu RATB si după aceea cobori la metrou.

Oricum trebuiau să justifice creșterea prețului.

voicul

 • Legend
 • *
 • Posts: 1.177
 • Karma: +166/-319
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #6 on: January 02, 2018, 01:17:02 PM »
Este util si pentru momentul in care schimbi mai multe mijloace de trasport (ceea ce e foarte probabil la cat de mare e B), dar il si vad:
Merg 10 min, stau sa imi rezolv treaba 30 de min, merg 10 min inapoi acasa - total 50 de min. 1 bilet vs 2.

Doar ca 2 bilete RATB - 2.6 ron vs 1 bilet de 60 de min 5 ron.
Deci ar fi bine sa le sugeram sa reduca, macar la 4 ron.

Parera mea: o idee buna, dar un proiect facut sa fie (gen benzile unici - care exista in B), deci sa fie facut, nu facut cu gandul ca cineva chiar o sa il foloseasca.
Bucuresti - infrastructura special creata pentru statul in trafic.

adi

 • Officer
 • ***
 • Posts: 163
 • Karma: +28/-10
Re: [B] Ticketing la RATB
« Reply #7 on: January 03, 2018, 10:23:14 PM »
Tot portofel electronic cu 1,3 lei si eventual cartela de metrou cu 10 calatorii iese mai bine!

Cand va avea Bucurestiul inele de transoort public si benzi unice....atunci da sunt de acord, dar am incercat sa fac testul asta in decembrie ca nu am avut decat mijloacele de transport in comun la dispozitie si varianta expusa mai sus a fost mai avantajoasa

De exemplu, au facut linie unica pe tramvaiul21 pe Colentina si Mosilor,  dar cat am facut din Colentina pana la Mantuleasa, atat am facut si pana la Piata Sf Gheorghe, adica 20 min.

Azi citeam ca vor face linie unica si pemtru 1, 16 si 32....