Discutii despre exproprieri

Started by Ionut, August 11, 2015, 11:03:08 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ionut

Nu inteleg ce treaba au primarii localitatilor din Ilfov cu A0, presupun ca va referiti la exproprieri. A0 este un proiect implementat de la centru. Eventual problemele cu autoritatile locale erau legate de aprobari de PUZ si altele asemenea (vezi Voluntari), insa nu mai e cazul. Hai sa nu deviem, va rog.

dumbravaandrei

Iar atat timp cat exproprierile se fac prin HG, greu ca nenea primar sa opuna rezistenta (doar sa le dea numere de cadastru gresite)

horatiu.cosma

Listele alea de proprietari trebuie semnate de către primar, deci cam stau în pixul lui exproprierile. Sunt diferite proiecte care au fost întârziate de semnătura aceasta (Nădășel - Mihăiești, intrarea A3 în București etc).

Ionut

Sincer nu stiam asta, ca un primar poate decide sa nu isi dea semnatura pentru o expropriere. Mi se pare o prostie. Dar ma rog, poate nu inteleg eu.

horatiu.cosma

Listele de proprietari de pe culoarul expropriat din interiorul unui UAT (comună) se semnează de către primar. Cine ai vrea să semneze? Eu, tu :))? Sau ai vrea fără semnătură? Păi așa putem face și noi documentații de exproprieri, să meargă treaba mai repede, le trimitem direct la Guvern  :lol:.

pasadia

Hai sa nu exageram - ce folos are acea semnatura? Ce informatie poate confirma/comunica primarul (si doar el)? Numerele de cadastru? Numele proprietrilor terenurilor? Suprafata expropiata? Suprafata totala a lotului? Suma?

Documentatiile sunt intocmite, din cate stiu, de o firma distincta, contractata de CNAIR. Ea e responsabila de validitatea datelor trecuta acolo. Eventual ceri constructorului (desi corect e sa ceri beneficiarului, adica CNAIR-ului) sa confirma ca acelea sunt loturile pe care vrea sa construiasca si sa semneze pentru suprafata ce doresc sa o ocupe. Dar atat!

A, daca vrei sa fi Toma necredinciosul mai poti cere un aviz de pe la Cadastru (ma rog, OIPMC - naiba sa-l ia de acronim) prin care sa gireze si el informatiile din document (desi e de presupus ca acea firma care a intocmit documentatia deja a schimbat hartii cu cadastru). Daca vrei sa implici si APL-urile, atunci le trimiti si lor o notificare prin care sa ii anunti de procedura, sa ii inviti sa trimita observatii si eventual sa le ceri ajutor in a face consultare cu publicul (desi e de presupus ca ai facut fazele astea si la demararea proiectului, in faza de SF, PT, AM si AC). Dar asta e o notificare si atat.

Dar din punctul meu de vedere nu exista nici o justificare pentru care sa fie nevoie ca institutia primariei sa isi puna, OBLIGATORIU si dupa bunul plac, semnatura pe expropieri. Repet inca odata - daca aveau obiectii la proiect atunci acestea trebuiau exprimate cu mult inainte (preferabil inainte de a se semna un contract de lucrari) si daca au observatii la datele din hotararea de expropiere, atunci acestea sunt doar consultative caci nu poate Primaria sa raspunda in locul acelei firme care intocmeste documentatia.

horatiu.cosma

Pasadia, în mod normal, așa ar trebui să fie. În realitate, e puțin diferit. Firma aia angajată de CNAIR sau de constructor să facă documentația de expropriere (proprietari, suprafețe, sume) obține acele date de la primărie sau de la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară), că doar nu merge pe teren și îl așteaptă pe badea Gheorghe să vină pe acolo și să îl întrebe dacă e terenul lui sau nu merge să bată din poartă în poartă în sat să întrebe oamenii care a cui e terenul. În multe cazuri aceste informații nu se găsesc nici la primărie nici la OCPI, există niște titluri de proprietate scrise de mână, indescifrabile, pe suport de hârtie din 1990 toamna, îngălbenită de vreme. Primăriile ar fi trebuit să își facă cadastru general, să fie totul frumos, online, aranjat, delimitat, dar cum spuneam, în multe dintre cazuri e un dezastru. Așa că acea firmă care face documentația e la mâna primăriei, care trebuie să își asume că acele fițuici îngălbenite sunt autentice, ceea ce se întâmplă cu mari întârzieri și cu presiune publică. De ce? Fiindcă primarii se folosesc de această situație neclară a terenurilor pentru afaceri la limita legalității și nu le prea convine ca cineva să facă lumină, să pună lucrurile în ordine.

panzer

Sau si mai rau: titlul de proprietate e pe numele unui bunic. S-a facut succesiune pe 5 frati din care 2 sunt in Spania si unul in Italia iar alti 2 sunt morti. Dar fara cadastru. Expropriaza-i daca poti. Unde le trimiti decizia? In contul cui faci plata? Daca nu e primarul sau cineva de la registrul agricol sa te ajute n-o sa faci niciodata exproprierea acolo. In mod surprinzator, dar in sud registrul agricol este mai accurate decat oficiul cadastral.

perfidus

(@Ionut - mai bine muti discutia la exproprieri)
Si uite ca am mai identificat o piedica in calea lucrarilor de infrastructura. Si nu numai. Mentionez in treacat ca la Craiova, sunt ani de zile de cand PUG-ul este expirat si este prelungit fortat cu incalcarea legii. Sunt discutii interminabile pe tema asta a limitelor teritoriale ale municipiului si ale comunelor limitrofe.

Fratilor, daca vrem sa vedem vreodata ordine in tara asta pai intai ar trebui facuta ordine in primarii. la Cadastru, PUG-uri si alte acte care stabilesc clar proprietarii oricarui petec de teren. Si la Targu Jiu santierul centurii e blocat in neputinta primarilor si a celor de la OCPI de a face niste acte de dezmembrare.
 
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

dr4qul4

Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

subway

Plus ca primaria incaseaza taxe si impozite pe terenuri si cladiri


mihaihedes

#72
Poți să pățești. Când fac exproprieri blochează CF iar daca pe el scrie extravilan arabil ce altceva sa exproprieze.cunosc zeci de cazuri unde s-au construit pe extravilan fara nici un act că...doar nu o sa ne demoleze. Exemplu clar pe traseul propus pentru centură Floresti-Baciu-Chinteni-Bulevarsul Muncii (care probabil nu se va face niciodată) au făcut case cu 2-3 nivele cu 0 acte. Atunci a cui este vina?

Trimis de pe al meu ONEPLUS A5000 folosind Tapatalk


dr4qul4

Problema cea mare la extravilanul pe care s-au construit case, este ca nu a fost bine delimitat.
Chiar daca au obtinut acte pentru constructia caselor, de cele mai multe ori acestea nu sunt ridicate pe amplasamentul din hartii. Terenurile agricole au fost parcelate prin masurarea cu acel triunghi din lemn (care teoretic are 2 m, practic depinde de cat de tare e solul) sau chiar cu pasul.

Dupa ce oamenii au avut 20 de ani acel teren, au imprejmuit si si-au facut casa acolo. Numai ca, masurat cu instrumente de precizie, se ajunge la distnate si de cateva zeci de metri.

Cunosc un caz care s-a intamplat in sat. Am vrut sa cumpar un teren in mijlocul unui sat mic si cand a venit cadastrul si a masurat a zis ca nu e acela terenul. Ca parcela este mutata cu 3m (avand 10 m latime toata parcela). Asta in conditiile in care acolo exista o gospodarie (casa, anexe, gard) de peste 100 de ani. Solutia oferita de cadastru a fost....trebuie sa-si dea in judecata vecinii si judecatorul va hotari daca se refac toate gardurile sau daca ramane asa. Unii vecini aveau deja case nou-construite pe care eventual ar fi trebuit sa le mute 2-3m din cauza ca cineva, acum  40-50 de ani a masurat dupa ureche.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

perfidus

#74
Era o vorba de duh: "Sa vina Cuza!"
Administratia de azi nu mai are nici un interes ca treaba sa fie descurcata si cat se poate de clara.
Un alt exemplu, hai sa ne traiasca si societatile comerciale cu actiuni la purtator. Care e scopul?
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat