Baraje si amenajari hidrotehnice

Started by sebba, June 16, 2015, 04:10:06 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GDPR

Din proiectul legii bugetului de stat pe 2018:

QuoteObiective de investitii ce se vor derula în anul 2018
Având în vedere scrisoarea cadru transmisă de M.F.P. în care sunt precizate limitele pentru anul 2018 si estimările pentru perioada 2019-2021, M.A.P. a repartizat creditele bugetare în programele de investitii publice în limitele stabilite, cu respectarea prevederilor art. 45, alin. (4) din O.U.G. nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal bugetare.

Titlul 65 Cheltuieli aferente proiectelor rambursabile
Proiectul F/P 1579 (2006) derulat în baza Acordului de Imprumut între România si BDCE, aprobat prin H.G. nr. 163/2008, al cărui termen de finalizare initial a fost până la sfârsitul anului 2010, datorită neasigurării finantării corespunzatoare a fost amendat prin H.G. nr. 468/2011, H.G. nr. 813/2013, H.G. nr. 552/15.07.2015 (finalizare 2017), iar în prezent sunt demarate procedurile decalării până în 2020.
Obiectivul proiectului constă în efectuarea unor interventii la nivel structural ce au ca scop cresterea substantială a gradului de protectie conferit populatiei în cazul producerii de inundatii catastrofale, îmbunătătirea nivelului de sigurantă al barajelor si protejarea resurselor de apă.
Creditele bugetare repartizate pentru anul 2018 si estimările până în 2021 nu asigură necesarul de finanțat pentru finalizarea proiectului.
Pentru cele două investiții semnificative în anul 2018 din totalul de 28.000 mii lei au fost repartizate credite bugetare după cum urmează:
- Acumularea Vârfu Câmpului - valoarea de 100 mii lei, având în vedere faptul că este necesară reaprobarea indicatorilor tehnico-economici în anul 2018, după care va fi reluată finantarea corespunzător;
- Acumularea Runcu - valoarea de 5.000 mii lei pentru continuarea lucrărilor la baraj.
Restul creditelor bugetare în valoare de 22.900 mii lei au fost repartizate pe capitolul Cd - Cheltuieli de expertiză, proiectare si executie privind consolid. si interventiile pentru prevenirea si înlăturarea efectelor produse de actiuni accidentale si calamităti naturale, precum si cheltuieli legate de realizarea investitiilor.

In anul 2018 se vor afla în finantare 17 obiective de investitii, din care 2 obiective de investi!tii în Cap. A Investiții in continuare si 15 obiective de investitii în Cap. Cd - Cheltuieli de expertiză, proiectare si executie privind consolid. si interventiile pentru prevenirea si înlăturarea efectelor produse de actiuni accidentale si calamităti naturale, precum si cheltuieli legate de realizarea investitiilor.
Suma repartizata pentru anul 2018 va permite finalizarea a patru (4) obiective de investitii în cadrul Proiectului F/P 1579(2006), respectiv:
-Amenajare Valea Rea, judetul Satu Mare;
-Regularizare râu Ialomita amonte si aval Târgoviste în zonele Brănesi, Secuieni, Comisani, Bucsani, Marcesti, Dobra, Gheboaia, Finta, Cornesti, Jud. Dâmbovita;
-Punerea în siguranta a barajului Isalnita, jud. Dolj;
-Acumularea Mihoiesti pentru apărarea împotriva inundatiilor si alte folosinte, jud. Alba.
În cadrul acestui proiect în anul 2018 se vor pune în funcțiune următoarele capacităti:
- 8,0 km reprofilare albie,
- 19,775 km consolidare mal,
- 1.235 km zid sprijin,
- 9,9 milioane mc. acumulati
- 1.04 km îndiguiri în cuveta lacului
- punere în sigurantă 2 baraje

Titlul 70 ,,Cheltuieli de capital"
Din prevederile bugetare pentru anul 2018 în valoare de 75.000 mii lei, pentru cele 5 investitii semnificative au fost repartizate credite bugetare după cum urmează:
-Amenajări hidrotehnice în b.h Niraj - 209 mii lei rest de finantat din lucrare, aferent documentatiilor de terenuri;
-Acumularea Mihăileni – 1.000 mii lei, având în vedere modificarea indicatorilor tehnico-economici în anul 2018 si continuarea lucrărilor;
-Acumularea Ogrezeni – 1.000 mii lei, având în vedere elaborarea proiectului tehnic pentru restul de executat la acumulare si elaborarea documentatiei în vederea continuării sau sistării/conservării lucrării la caseta de aduc!iune.
-Amenajare râu Sasar în Baia Mare - valoarea de 3.100 mii lei pentru executarea si finalizarea a doua tronsoane distincte;
-Amenajare râu Jijia pentru combaterea inundatiiilor – valoarea de 1.000 mii lei pentru demararea si finalizarea procedurii de achizitie publică de servicii de proiectare si executie lucrări pentru restul de executat, urmată de începerea executiei lucrării.
De mentionat faptul că în anul 2018 este necesară asigurarea unui credit de angajament de 510.000 mii lei.
Din valoarea de 75.000 mii lei pentru Cap. A au fost repartizate 6.907 mii lei, Cap. Cc - 500 mii lei, Cd - 67.299 mii lei si Ce-294 mii lei.
În anul 2018 se vor afla în finantare 161 obiective de investitii, din care 13 obiective de investitii în Cap. A - Investiții în continuare si 148 obiective de investitii în Cap. Cd - Cheltuieli de expertiză, proiectare si executie privind consolid. si interventiile pentru prevenirea si înlăturarea efectelor produse de actiuni accidentale si calamităti naturale, precum si cheltuieli legate de realizarea investitiilor.
La pozitia Cd - Alte cheltuieli de investitii – Cheltuieli privind consolidări si interventii pentru prevenirea si combaterea efectelor produse de actiuni accidentale si calamităti naturale sunt prevăzute și investiții, rezultate ca urmare a calamitătilor naturale produse de viituri din ultimii 10 ani, avand ca scop apărarea populatiei împotriva inundatiilor si asigurarea resurselor de apă, aceste investiții având stadii fizice de executie avansate (între 50 si 90 %) cu termene de finalizare prevăzute între anii 2018-2022.
Se mentionează ca fiind esentială continuarea lucrărilor la obiectivele în curs de executie, deoarece oprirea chiar si temporară a acestora ar genera efecte dezastruoase din punct de vedere social si economic, după cum urmează:

• Periclitarea vietii a peste 1.500.000 persoane si a gospodăriilor acestora (peste 50.000) din cca. 500 localităti;
• Punerea în pericol a peste 600 de obiective din patrimoniul national si istoric, lăcase de cult, scoli, spitale, sedii administrative, unităti economice, unităti comerciale etc.;
• Distrugerea a peste 1.000 km infrastructuri (drumuri, căi ferate, linii electrice si telefonice, conducte magistrale, etc.);
• Pierderi de peste 2 mld.Euro datorită distrugerii digurilor si barajelor, a proprietătilor, gospodăriilor, animalelor domestice, terenurilor agricole, infrastructurilor etc., precum si pentru relocarea populatiei afectate;
• Neasigurarea surselor de apă pentru o populatie de peste 2,5 milioane locuitori;
De subliniat, de asemenea, că stagnarea executiei obiectivelor conduce la distrugerea lucrărilor în curs de executie (cheltuielile pentru conservare fiind estimate la 30% din valoarea lucrărilor). Reluarea executiei lucrărilor distruse implică costuri foarte mari, care nu justifică oprirea acestora.
Suma repartizată pentru anul 2018 va permite finalizarea a 20 obiective de investitii, din care 3 obiective de investitii în Cap. A si 17 obiective de investitii în Cap. Cd.
În anul 2018 se vor pune în funcțiune următoarele capacităti:
-amenajare albie 66,26 km
-consolidări de mal 82,69 km
-diguri 36,49 km
-volum acumulat 10,7mil.mc
-punere în sigurantă 2 baraje
Din obiectivele de investitii care vor fi finalizate în anul 2018 enumerăm următoarele:
-Amenajare râu Vaser în localitatea Viseu de Sus, judetul Maramures
-Amenajare Valea Nimăiesti, judetul Bihor
-Acumulare nepermanentă Ginta, pe râul Crisul Negru, judetul Bihor
-Regularizare si apărare de mal râu Orastie pe sect. Costesti-Orăstie, judetul Hunedoara
-Consolidare si reprofilare canal descărcare Bega-Timis, pe sectorul Topolovat, confluenta râu Timis, judetul Timis
-Punerea în sigurantă la priza cu barare Rovinari, judetul Gorj
-Amenajarea pârâu Baraolt pe sectorul Biborteni, confluenta râu Olt, judetul Covasna
-Punerea în sigurantă a barajului Iezer, judetul Calarasi
-Reabilitare dig râu Prut în incinta Bratesu de Jos, judetul Galati
-Supraînăltare dig oras Sulina, judetul Tulcea

Titlul 58 Programe cu finantare nerambursabilă POIM 2014-2020
Pentru anul 2018, ANAR a propus un numar de 20 proiecte ce vizează executia de lucrări de apărare împotriva inundatiilor si eroziune costiera în valoare de 86.443 mii lei.
Sunt 2 proiecte majore, cu o valoare totala de 8.152 mii lei. Astfel pentru proiectul WATMAN - sistem informational pentru managementul integrat al apelor - Etapa II în anul 2018 se va atribui contractul de asistentă tehnică pentru pregatirea de proiecte iar pentru proiectul Reducerea eroziunii costiere etapa II (2014-2020) se vor demara lucrările de executie.
Pentru proiectele noi, valoare aferentă în anul 2018 este de 5.443 mii lei, și va asigura demararea executiei lucrărilor prevazute în contractul de finantare ce urmează să fie semnat.
În anul 2018 se vor demara procedurile de atribuire a contractelor de asistentă tehnică pentru pregatirea unui numar de 17 proiecte. Valoarea totală estimată 72.745 mii lei.

GDPR

A fost publicat proiectul de HG pentru a doua rectificare a bugetului ANAR pe 2017. Conform NF, diferentele fata de rectificarea anterioara sunt urmatoarele:

QuoteAstfel, în baza analizei execuției bugetare și a necesarului de fonduri solicitat, Ministerul Apelor și Pădurilor a suplimentat bugetul A.N. Apele Române la titlul 65 ,,Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabilă" cu suma de 6.000 mii lei. Aceste credite bugetare sunt necesare continuării lucrărilor în subteran la obiectivul de investiții ,,Acumularea Runcu, județul Maramureș" - ,,investiție semnificativă" inclusă în lista proiectelor de investiții publice prioritizate, aprobată de Guvern și monitorizată de către ,,Unitatea de evaluare a investițiilor publice" din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

De asemenea, având în vedere reașezările operate la obiectivele de investiții finanțate de la bugetul de stat în cadrul Capitolului A. – "Obiective de investiții în continuare"  și Capitolului C subcapitolul Cc-"Cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a altor studii aferente obiectivelor de investiții, inclusiv cheltuielile necesare pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege", coroborat cu condițiile meteo nefavorabile, a rezultat un credit bugetar în valoare de 1.223 mii lei ce nu poate fi menținut.

În plus, în cadrul "Proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (POIM)" singurul proiect inclus la acest titlu este  ,,Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014- 2020)", pentru care procedurile de achiziții publice sunt în curs de desfășurare și se vor finaliza în luna ianuarie 2018, astfel încât creditele bugetare se vor reporta în anul următor.

GDPR

Raspuns MAP la o interpelare a senatoarei Federovici privind situatia barajului Varfu Campului:





https://www.senat.ro/PDFIntrebari/5%2002%20FEDEROVICI%201048C.pdf

GDPR

Zero lei! ABA Crişuri se laudă cu o listă lungă de investiţii pentru 2018, dar nu are banii necesari

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inginerul Sorin Guler, a prezentat miercuri, în faţa prefectului Ioan Mihaiu şi a membrilor Colegiului Prefectural, obiectivele de investiţii pentru anul 2018. Pe cât de lungă a fost lista lui Guler, pe atât de inutilă s-a dovedit, pentru că, din cele 20 de lucrări prezentate, doar pentru şase există şi finanţarea necesară!

Mai precis, în acest an, ABA Crişuri are bani pentru amenajarea malului stâng al Crişului Repede în Oradea, unde s-au făcut lucrări de 116 milioane lei şi, în 2018, sunt alocate alte 20 milioane lei. O sumă modestă, ţinând cont că, în total, mai sunt de făcut lucrări de 131 milioane lei. Mai sunt cuprinse în bugetul ABA Crişuri lucrări pe râul Barcău, pe valea Mărgăuţa (judeţul Cluj), pe valea Nimăieşti (judeţul Bihor), în zona localităţii Zerind (judeţul Arad) şi la acumularea Mihăileni (judeţul Hunedoara).

În schimb, lista lucrărilor pe care Guler le-a prezentat ca obiective de investiţii, dar fără finanţare, este mult mai lungă. Aici se regăsesc lucrări de amenajare pe văile Bistra, Dobricioneşti, Izvor, Călata, Ginta, Poiana, ori la acumulările de la Ginta, Moneasa, Brad şi Hălmăgel. De asemenea, tot aici sunt cuprinse lucrări de amenajare pe Crişurile Repede şi Negru.

"Sperăm că vom avea alocare bugetară în a doua parte a anului", a spus Sorin Guler, nevoit să arate la fiecare din aceste proiecte că alocarea bugetară este de zero lei, nefiind prevăzuţi bani nici din surse proprii, nici din bugetul ANAR. Totodată, directorul ABA Crişuri a arătat că, în luna aprilie, se va semna contractul de finanţare europeană pentru lucrările de reabilitare a barajului de la Leşu. Acestea se vor realiza prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

ebihoreanul.ro

GDPR

#124
Pun si aici situația plăților aferente proiectelor / categoriilor de investitii  ale ordonatorilor principali de credite ai Bugetului de Stat, la 31 decembrie 2017: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/sitebuget/anexa2notacheltuieloinvpubordprinc2017.xlsx

La MAP programul de investitii a fost de 215.19 milioane lei, iar realizarile de doar 155.95 milioane:



La acumularea Runcu e o diferenta de 6 milioane intre program si executie, adica exact suma din proiectul de HG de rectificare al bugetului ANAR care n-a mai apucat sa fie aprobat de guvern. Probabil ca lucrarile aferente acestei sume sunt deja executate.





TibiV

Adica "se ia vacanta", nu este cazul sa mai faca ceva...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

GDPR

#130
O noua vizita de lucru (a cata?) la barajul Varful Campului, dar de data asta ministrul actual a spus lucrurilor pe nume:

QuoteInvestiția la Amenajarea Complexă Vârfu Câmpului ar putea fi pusă în pericol dacă autoritățile nu vor găsi cadrul legislativ pentru cele 25 de hectare de arie naturală protejată care sunt în aria de construcție a acumulării și care intră sub incidența legislației de mediu. Declarația a fost făcută astăzi, la Botoșani, de Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, care efectează o vizită de lucru în județul Botoșani.

Mai mult, autoritățile trebuie să exproprieze 300 de hectare de teren, iar după evaluarea proprietăților să emită o Hotărâre de Guvern pentru alocarea de sume de la bugetul de stat în vederea acordării de despăgubiri.

Oficialul nu a avansat un termen pentru finalizarea investiției, însă a precizat că fondurile au fost deblocate și totul depinde de soluțiile legale care trebuie găsite pentru a nu afecta nici mediul, nici construcția barajului început în urma cu 31 de ani.

vivafmbotosani.ro



Quote"Unul dintre obiectivele importante pe care am vrut să îl vizitez şi să îl văd la faţa locului a fost această acumulare de la Vârfu Câmpului care este un obiectiv sau o investiţie istorică. A început mai precis în 27 octombrie 1987, a avut perioade în care s-au alocat fonduri pentru această investiţie şi perioade în care a rămas, să spunem aşa, fără alocări de fonduri. În proiectul iniţial, valoarea acestei investiţii este de 168 de milioane de lei, din care până acum, în cei 31 de ani, s-au alocat 118 milioane de lei, rămânând din valoarea proiectului iniţial aproximativ 50 de milioane de lei de investit, dar problema este că valorile care s-au calculat în 1987 şi după aceea nu mai sunt de actualitate, în sensul că toate investiţiile care mai trebuie făcute categoric sunt la altă valoare la ora actuală", a afirmat Deneş.

Ministerul Apelor susţine că în 2018 vor fi demarate procedurile pentru exproprierea a 300 de hectare de teren pe care urmează să fie construită acumularea, dar şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru a putea fi refinanţată lucrarea.

"Sunt 300 de hectare de teren pe care sunt proprietari persoane fizice, juridice, primării care trebuie expropriate. Pentru aceasta trebuie făcută o documentaţie de evaluare a acestor proprietăţi, pentru că aceste exproprieri se fac prin despăgubirea proprietarilor şi, sigur, printr-o hotărâre de guvern, vor fi alocate aceste sume din bugetul de stat pentru ca aceste terenuri să poată fi expropriate", a precizat Deneş.

Acumularea Vârfu Câmpului se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare, având o lungime de zece kilometri. Iniţial, construcţia barajului de pe Siret a început în 1987 şi avea termen de finalizare anul 1992, însă, ulterior, investiţia a rămas fără finanţare.

agerpres.ro

Si filmul vizitei: http://www.somaxtv.com/ministru-si-puhoi-de-oficialitati-la-un-baraj-in-paragina/



Problema e ca in zona exista atat o rezervatie naturala, cat si o zona protejata Natura 2000 care ar fi inundate o data cu umplerea acumularii, asa ca proiectul nu se poate pune in acord cu legislatia de mediu actuala. De mentionat si ca singurele lucrari ce se vor executa anul asta in baza alocatiei bugetare sunt o completare a pereului si a grinzii sparge-val la DMS (dig mal stang), in zona marcata in poza de mai jos:


GDPR

Raspuns MAP la interpelarea deputatului Durus cu privire la finantarea obiectivului de investitii "Acumulare Runcu" pe anul 2018:



http://www.cdep.ro/interpel/2018/2r1437B.pdf

GDPR

#132




La ultimul punct din adresa ANAR e vorba de Amenajarea Complexa Varfu Campului.






GDPR

Raspuns MAP la o intrebare a deputatului Samartinean privind situatia nodului hidrotehnic Sanmihaiu Roman:





http://www.cdep.ro/interpel/2018/r3902A.pdf

GDPR

Barajul de la Valea de Pesti, golit din nou

Este nevoie de noi interventii la vanele de la barajul de la Valea de Pesti si, în aceste zile a început golirea lui. Sunt 4 luni în care acesta va fi golit, va avea loc interventia si apoi umplut, asa încât, în aceastã varã, nu va fi apã în aceastã acumulare din Vestul Vãii Jiului.
,,Suntem în  perioada de golire a acumulãrii. În acest an, urmeazã sã luãm avizul de functionare de sigurantã pentru functionarea barajului si avem impusã conditia la casa vanelor, unde ni se cere o vanã de  sigurantã. Se va face un cãmin nou si se va monta o vanã în amonte de cea  existentã", a precizat Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. Conducta afectatã este cea care alimenteazã populatia, prin reteaua de la Apa Serv, însã, specialistii spun cã oamenii nu vor avea de suferit.  ,,O sã facem un program, împreunã cu Apa Serv si, cum am fãcut si data  trecutã, vom avea din priza de apã Buta si, dacã nu va fi debit suficient, vom apela la statia de pompe pe care a montat-o  Apa Serv acolo. Concluzia este cã nu vor fi probleme în  alimentarea cu apã a populatiei", a mai adãugat Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. Barajul a mai fost golit începând cu data de 21 august 2015, pentru cã aici s-au schimbat douã vane, vechi de acum 40 de ani. De fapt, de la darea în folosintã a acestei acumulãri uriase de apã, nu  s-a mai fãcut nicio reparatie la sistem, pânã în 2015, iar acum este nevoie de o nouã interventie.

Cronicavj.ro